Dodaj do ulubionych

Okiem praktyka- covid

04.11.21, 20:01
Według obserwacji moich i znajomych pracujących w POZ i w kilku różnych Szpitalach Tymczasowych/Zakaźnych
1. W większości szpitali tymczasowych ok 90% chorych hospitalizowanych to pacjenci niezaszczepieni. Zaszczepieni trafiają znacznie rzadziej raczej z powodu objawów ogólnych typu odwodnienie w przebiegu gorączki i biegunki niż z powodu ciężkiego zapalenia płuc. W TK maja zajęte od 0-50% płuc. Niezaszczepieni puca objęte zapaleniem w 50-90% i to oni wymagają intensywnego leczenia/ respiratora. Zaszczepieni leżą w szpitalu ok tygodnia, niezaszczepieni wiele tygodni.
Zgony w przeważającej większości to osoby niezaszczepione.
2. Chorują w większości niezaszczepieni, ale tez zaszczepieni. Testuje się również osoby zaszczepione. Zaszczepieni w większości maja objawy łagodnie, przeziębieniowe- katar, stan podgorączkowy, niewielki kaszel, zab węchu, czasem tylko pojedynczy objaw typu katar czy ból gardła, biegunka. Czesto testowali się mimo
niewielkich obajwow, bo mieli udowodniony kontakt z osoba z covidem.
3. Sporo zakażeń u nauczycieli przedszkolnych/ szkolnych. Sporo osób zaraziło się od dzieci/ wnuków żłobkowo-przedszkolnio- wczesnoszkolnych. Tu przydałoby sie szybkie wprowadzenie szczepien u młodszych dzieci.
4. Ze względu na coraz czestsze zab lekowo- depresyjne u wielu uczniow, lekarze w większości nie chcieliby powrotu nauczania zdalnego.
5. Wydaje sie zasadne wprowadzenie kwarantanny u osób zaszczepionych, którzy maja chorego na covid domownika- tu ryzyko zakażenia jest dość duze, a objawem zakażenia może być sam katar czy dreszcze.
Obserwuj wątek
    • tanebo001 Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 20:08
      Zjedzą cię. Tu w większości siedzą antyszczepionkowe szury
      • nuka_2 Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 20:17
        Z antyszczepionkowcami mam kontakt w pracy na codzień. Ich spojrzenie na świat zmienia się kiedy robi się duszno i śmierć zajrzy w oczy. Choć zdarzają się twardziele, którzy nawet leżąc w szpitalu covidowymi, majac zajęte zapaleniem płuca w 80-90% twierdzą ze to spisek. A ja w swoim miejscu pracy dostaję groźby karalne- ze zabija mnie i moja rodzinę- sprawa zgłoszona na policję.
        • rb_111222333 Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 20:19
          Przykre uncertain Niektórym naprawdę odbiło w trakcie pandemii
          • samawsnach Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 00:09
            "Niektórym naprawdę odbiło w trakcie pandemii". W obydwie strony.
        • cegehana Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 21:16
          My tzn. pacjenci otrzymujemy różne groźby od początku pandemii a to o trupach na ulicy, w ciężarówkach a to o nie działających poradniach i śmierci wskutek innych chorób, a to o zakazie aborcji a to o bezrobociu, inflacji czasem wypływa temat klimatu. Nic dziwnego że ludziom wali w dekiel.
          • angazetka Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 21:20
            A lekarze żyją w innym świecie? Ich aborcja, inflacja i rozwalony klimat nie dotyczą?
            • cegehana Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 21:23
              Nie wiem, ale autor o tym nie wspomniał.
              • reinadelafiesta Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 23:28
                Po pierwsze, autorka a nie autor. Po drugie, riposta tak głupia, że trudno to nawet skomentować.
            • nuka_2 Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 21:28
              rb_111222333 i angazetka dziękuję za wparcie oprócz pracy zawodowej prowadzimy normalne życie, jestem mama- dzieci kiepsko znosiły naukę zdalna i moja dłuższa niż zazwyczaj prace, ze starszym dzieckiem i mężem
              chodziliśmy na protesty itp
          • maeve_binchy Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 19:50
            Ale pacjenci dostaja grozby skierowane konkretnie do nich i ich rodzin? Ze ich ktos zabije?!
            • cegehana Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 20:58
              Niektórzy tak - to bez znaczenia zresztą z punktu widzenia poziomu lęku. Nie napisałam tego żeby lekceważyć wagę agresji wobec lekarza np. tylko przeciwnie - wyrażam zaniepokojenie tą polaryzacją. Wszyscy jedziemy na jednym wózku jeśli idzie o covid a ludzie tracą energię na walkę z sobą nawzajem.
    • klementyna156 Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 20:10
      Bardzo dobrze piszesz - wieści są super, logiczne, że szczepionki działają. I tak, zgadzam się, że domownicy chorego powinni zostać w domu, niezależnie od zaszczepienia.
      Ale nic nie jest logiczne w zarządzaniu pandemią w PL. Więc będzie dziwnie, coraz dziwniej, ale nie spodziewajmy się racjonalnych rozwiązań.
      • snajper55 Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 20:25
        klementyna156 napisał(a):

> Ale nic nie jest logiczne w zarządzaniu pandemią w PL. Więc będzie dziwnie, cor
        > az dziwniej, ale nie spodziewajmy się racjonalnych rozwiązań.

Zarządzanie pandemią w PL jest bardzo logiczne. Rząd ocenił, że więcej zwolenników straci wprowadzając obostrzenia niż z powodu zgonów wywołanych niewprowadzaniem obostrzeń. Dlatego rząd postanowił nie wprowadzać żadnych obostrzeń godząc się na dużą liczbę ofiar covida.

S.
        • aguar Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 20:30
          Oby się tego trzymał!
      • aguar Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 20:33
        "I tak, zgadzam się, że domownicy chorego powinni zostać w domu, niezależnie od zaszczepienia."
        Ale to zniechęci do szczepień! Możliwość uniknięcia kwarantanny dla wielu jest główną zachętą. A także odstraszy od testowania - nie zrobię sobie testu, bo to narazi dziecko na siedzenie w domu!
        • sol_13 Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 20:38
          Dzieci są w większości niezaszczepione, więc nie ma to znaczenia. I tak by siedziały, jeśli dorosły zrobi test i wyjdzie +.
          • aguar Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 20:47
            Moje jest zaszczepione, akurat od wczoraj minęło 2 tygodnie od drugiej dawki.
          • racica_ruda Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 11:49
            Przecież tu chodzi o zaszczepionych domowników, dla niezaszczepionych to faktycznie bez znaczenia.

Oczywiste jest to, że zniesienie przywilejów dla zaszczepionych zmniejszy chęć do szczepień i testowania. A z tym już jest krucho..
    • aandzia43 Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 20:11
      Dzięki za spostrzeżenia. W szpitalu nie pracuję, obserwacje mam podobne i podobne wieści do mnie docierają.
      • pasquda77 Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 20:19
        Bardzo podobne obserwacje ma pani doktor z którą dziś rozmawiałam, wczoraj dostawili u nas w szpitalu ok 20 nowych łóżek dla covidowców, dziś już wszystko zajęte.Wg niej chorują w tej chwili młodzi, którzy się nie zaszczepili i 70+ którzy nie zdążyli wziąć trzeciej dawki.
        Zaraz przylezą foliarze i rozpierdzielą kolejny wątek 🤦
      • asia-loi Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 22:17
        aandzia43 napisała:

> Dzięki za spostrzeżenia. W szpitalu nie pracuję, obserwacje mam podobne i podobne wieści do mnie docierają

Lekarze w mediach cały czas mówią, że zdecydowana większość ludzi chorych na covid w szpitalach, to ludzie niezaszczepieni. I w tej fali jest zdecydowanie większa śmiertelność, chorych na covid w szpitalach. W poprzednich falach udawało wyleczyć się więcej chorych, a mniej umierało. Teraz więcej umiera, a mniej udaje się wyleczyć.
        • kira02 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 09:02
          No akurat przy takiej dostępności szczepionek można powiedzieć tylko jedno: nie ma ofiar, są o ochotnicy. Szkoda, że w innych kwestiach rząd nie pozwala nam decydować o swoim zdrowiu i życiu.
    • pulcino3 Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 20:20
      Jestem ciekawa jak z ozdrowiencami, czy oni też po raz kolejny przechodzą koronę i czy lądują w szpitalach. My przechodziliśmy w zeszłym roku pazdziernik/listopad. W grudniu, czy styczniu zaczęli pierwszych medyków szczepić, dla nich to też podobny upływ czasu za chwilę będzie.
      • nuka_2 Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 20:30
        Mialam kilku pacjentów, którzy chorowali już 2 razy, drugie zachorowanie niekoniecznie łagodniejsze. Medycy w większości doszczepili się trzecia dawka. Znajoma medyczka zrezygnowala z trzeciej dawki, sama nie miala żadnych ewidentnych objawow zakażenia, ale zaraziła zaszczepionego 2 dawkami 80 letniego ojca, z którym mieszka. Ojciec niewychodzacy z domu, nie miał kontaktu z innymi osobami poza córka. Ojciec z licznymi schorzeniami przewlekłymi, leży teraz w szpitalu z covidowym zapaleniem płuc.
        Namawiam do trzecich dawek, zwłaszcza seniorów
        • hanusinamama Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 22:09
          My z męzem przechodzilismy 2 razy. Pierwszy raz ja miałam bezobjawowy, mąż jak grubsze przeizbienie. Potwierdzone testami (kazdy z nas miał po 3 testy bo to był czas kiedy zeby wyjsc z kwarantanny trzeba było mieć na koniec test ujemny). Niecałe pół roku później znowu - inne objawy, ja bardzo ciężko przeszłam (pierwszy raz sie w zyciu bałam ze dzieci osierocę)m, mąz troche lepiej, dzieci dodatnie (lekkie objawy przez tydzien). Wąpiłam wtedy abyśmy byli takimi wyjatkami, ze nas 2 razy dopadło (razczej wyłapał nas test za pierwszym razem). Zaszczepilismy się jak tylko sie dało, czekam na 3 dawkę.
          • alfa36 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 07:47
            Drugi raz rozumiem też potwierdzone testem?
            • hanusinamama Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 11:55
              Tak smile PIsałam na forum walkę o test. To było zanim przez neto mozna było zdobyć łatwo skierowanie. My rozłożeni, dzieci z objawami i 4 dni wydzwaniania o skierowanie. Dzieci trzymałam w chałupie na wszelki wypadek ( i okazało sie ze dobrze). Dodatni wyszedł całej czwórce ( poprzednio dzieci testowane 2 razy i były ujemne). Poza tym 2 dzien po tescie oboje z mezem na 4 mce stracilismy węch smile
      • mamamisi2005 Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 20:34
        Medycy są już (wy)szczepieni 3 dawką
      • babyjaga10 Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 00:51
        U nas w domu na 8 osób jedna zaszczepiona. Większość z nas chorowała już w marcu 2020. Przywieźliśmy z zagranicy. Wtedy chorowałam kilka tygodni. W ciągu ostatniego 1,5 roku jeszcze ze 4 razy, ale ostatni raz ze 3 dni. Wszyscy w tym czasie mieli kontakt z cowidem kilkakrotnie bez większych problemów i komplikacji, mimo wspólnego mieszkania osób w wieku od 9 do 90 lat i normalnych kontaktów z dalszą rodziną i znajomymi.
        • antonina.n Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 11:37
          Super. Gdyby tylko świat chciał wyglądać tak, jak twoja rodzina…
    • triss_merigold6 Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 20:25
      Sporo osób zaraziło się od dzieci/ wnuków żłobkowo-przedszkolnio- wczesnoszkolnych.
      to ich problem, nauczyciele są zaszczepieni

Wydaje sie zasadne wprowadzenie kwarantanny u osób zaszczepionych, którzy maja chorego na covid domownika- tu ryzyko zakażenia jest dość duze, a objawem zakażenia może być sam katar czy dreszcze.

jesli szczepienie nie zwalnialoby z kwarantanny to bez sensu w ogóle się szczepić
      • nuka_2 Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 20:38
        Głównym wskazaniem medycznym do szczepienia nie jest brak kwarantanny ale uniknięcie ciężkiego przebiegu czy zgonu.
        Przy kontakcie osoby zaszczepionej z osoba z covidem np w pracy, szkole ryzyko zakażenia jest znacznie mniejsze- tu utrzymałabym brak kwartanny. Kontakt z chorym domownikiem jest znacznie dłuższy, delta jest wysoce zakaźna, wiec ryzyko rozniesienia wirusa większe- tu bym była za kwarantanną.
        • triss_merigold6 Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 20:43
          Serio? Dla mnie była to kwestia wyjazdów za granicę, kwarantannę i tak zlewałam (jak miałam).
          • hanusinamama Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 22:11
            Tak wiemy, po 16 i w weekendy walczysz z systemem. Ale w godzinach pracy oraz jak trzeba zjesc coś w bufecie zakłądowym to juz inna para kaloszy..
        • daisy Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 20:49
          Głównym wskazaniem medycznym do szczepienia nie jest brak kwarantanny ale uniknięcie ciężkiego przebiegu czy zgonu.

Dobrze powiedziane. Tylko dlaczego ten sam argument, jeśli chodzi o wątpliwości przy podaniu szczepionki nastoletniemu (a więc osobie, dla której statystycznie choroba jest najmniej groźna) ozdrowieńcowi po łagodnym przebiegu już staje się "foliarstwem"? Dlaczego nawet bardzo proszczepienni lekarze (jak przywoływany to dr Fiałek) w innych kontekstach sami twierdzą, że przechorowanie jest równoważne zaszczepieniu, ale i tak namawiają do szczepień jak leci, "na wszelki wypadek"? Wkurza mnie to, szczerze mówiąc.
          • alfa36 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 07:51
            Ale on sam przedstawiał ostatnio wnioski, mówiąc że ozdrowieńcy, zaszczepieni 2 dawkami mogą się zaszczepić trzecia, ale nie jest to póki co rekomendowane (chyba na świecie).
          • racica_ruda Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 11:58
            daisy napisała:

> Głównym wskazaniem medycznym do szczepienia nie jest brak kwarantanny ale un
            > iknięcie ciężkiego przebiegu czy zgonu.

>
            > Dobrze powiedziane. Tylko dlaczego ten sam argument, jeśli chodzi o wątpliwości
            > przy podaniu szczepionki nastoletniemu (a więc osobie, dla której statystyczni
            > e choroba jest najmniej groźna) ozdrowieńcowi po łagodnym przebiegu już staje s
            > ię "foliarstwem"?

Mam te same rozważania jeśli chodzi o dzieci. 5 latka chyba nie zaszczepię. Nic im nie grozi (teraz ja choruję, a on nic, test ujemny, pewnie ma już przeciwciała).
            Wszyscy dorośli którzy nas otaczają wybierają się po 3 dawkę, bo tutaj ma to sens.
        • hope_25 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 17:01
          nuka_2 napisała:

> Głównym wskazaniem medycznym do szczepienia nie jest brak kwarantanny ale uniknięcie ciężkiego przebiegu czy zgonu.
          > Przy kontakcie osoby zaszczepionej z osoba z covidem np w pracy, szkole ryzyko
          > zakażenia jest znacznie mniejsze.

Sama to wymyśliłaś, czy powtarzasz za "ekspertami"? Wykaż na podstawie cotygodniowych raportów z UK, że twoje twierdzenia są prawdziwe big_grin

• marzeka11 Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 20:48
        triss_merigold6 napisała:

> Sporo osób zaraziło się od dzieci/ wnuków żłobkowo-przedszkolnio- wczesnosz
        > kolnych.

> to ich problem, nauczyciele są zaszczepieni
        >
        > Wydaje sie zasadne wprowadzenie kwarantanny u osób zaszczepionych, którzy ma
        > ja chorego na covid domownika- tu ryzyko zakażenia jest dość duze, a objawem za
        > każenia może być sam katar czy dreszcze.

>
        > jesli szczepienie nie zwalnialoby z kwarantanny to bez sensu w ogóle się szczep
        > ić

No właśnie chodzi o to, że nie wszyscy; w każdej szkole w moim mieście jest grupka niezaszczepionych i rozwala to teraz także system, bo taki nauczyciel ląduje na kwarantannie, nie może mieć żadnych lekcji, także zdalnych (bo np. tylko część jego klas ma zdalne, ale część chodzi do szkoły).
        I w sumie to bardziej mnie wkurza niż wersja zdalnych lekcji, chociaż za nic nie chciałabym do nich wrócić. Po to także m.in. się zaszczepiłam.
        • super-mikunia Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 20:48
          Jeżeli jest zaszczepionych nigdzie nie ląduje.
    • madami Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 20:27
      A jak wygląda rozkład w zalezności od wieku osób hospitalizowanych oraz zgonów?
    • fandorina Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 20:34
      www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.09.28.21264262v2.full-text
      • nangaparbat3 Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 21:03
        A tu informacja o źródle, z którego korzystasz:
        www.medrxiv.org/
    • ferra Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 20:45
      Wypowiedz lekarza (kolejny demaskujacy sciemę) cyt" jesli jest pan zaszczepiony i ma pan objawy infekcji - to grypa, jeśli nie jest pan zaszczeepiony i ma pan objawy infekcji - to na pewno kowid".
      • saszanasza Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 12:01
        ferra napisała:

> Wypowiedz lekarza (kolejny demaskujacy sciemę) cyt" jesli jest pan zaszczepiony
        > i ma pan objawy infekcji - to grypa, jeśli nie jest pan zaszczeepiony i ma pan
        > objawy infekcji - to na pewno kowid".
        >
        > no mnie by sie to nie sprawdziło, bo jestem zaszczepiona i na grypę i na covid😁
        >
    • y_y Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 20:50
      A z praktyki - jeśli zaszczepiony a jednak w szpitalu to czym się szczepił? Czytałam opracowania że Moderna najskuteczniejsza, Pfizer niestety mniej skuteczny (stąd sugestia trzeciej dawki)
      • nuka_2 Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 20:59
        Tak wydaje się ze szczepionka firmy Moderna jest najskuteczniejsza- większa dawka
    • fandorina Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 21:04
      A to dziwne, bo dyrektor szpitala w Busku Zdroju w wywiadzie mówi że u niego połowa osób w szpitalu to zaszczepieni.
      echodnia.eu/swietokrzyskie/zmarly-zakazone-matka-i-corka-ojciec-walczy-o-zycie-dramaty-na-oddziale-zakaznym-w-szpitalu-w-buskuzdroju-wideo/ar/c1-15885169
      • nuka_2 Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 21:10
        Taki rozkład chorych tez może się zdarzyć, ale to dość mały oddział - piszą ze 34 osob bylo tam hospitalizowanych. W tymczasowym w Warszawie w tym okresie było ok 270
        osób w tym prawie 50 osób na respiratorach.
        • daisy Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 21:13
          Przepraszam uprzejmie, ale jeżeli twierdzisz, że jesteś lekarzem, i podajesz takie informacje, to przynajmniej powinnaś się przedstawić imieniem i nazwiskiem. Inaczej to naprawdę niepoważne.
          • nuka_2 Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 21:32
            Poczekam aż Ty się przedstawisz
            • daisy Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 21:41
              Nie zamierzam, bo nie ma takiej potrzeby. Nie twierdzę, że jestem lekarzem i nie podaję na forum niesprawdzalnych informacji, które mogą straszyć ludzi (a nawet budzić panikę) i wpłynąć na ich decyzje w zakresie zdrowia. Nawet jeśli masz najlepsze intencje, to działasz źle i nieodpowiedzialnie.
              • sol_13 Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 21:45
                Zaszczepieni trafiają znacznie rzadziej raczej z powodu objawów ogólnych typu odwodnienie w przebiegu gorączki i biegunki niż z powodu ciężkiego zapalenia płuc. W TK maja zajęte od 0-50% płuc. Niezaszczepieni puca objęte zapaleniem w 50-90% i to oni wymagają intensywnego leczenia/ respiratora. Zaszczepieni leżą w szpitalu ok tygodnia, niezaszczepieni wiele tygodni.
                Zgony w przeważającej większości to osoby niezaszczepione.

Szczerze, to nie wiem, czy to wpłynie na "decyzje w zakresie zdrowia"-w sensie na szczepienie dla tych, którzy jeszcze tego nie zrobili. Raczej na odwrót. Nie jest to niestety obiecywany "lekki przebieg, brak hospitalizacji i zgonu".
                • daisy Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 21:52
                  Ta osoba, twierdząc, że jest lekarką, wypowiada się nie tylko na ten temat, również na przykład na temat skuteczności tych czy innych szczepionek. To jest skandaliczne (zwłaszcza jeśli rzeczywiście jest lekarką).
                  • mia_mia Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 22:18
                    Skuteczność poszczególnych szczepionek to żadna tajemna wiedza, pełno wyników badań i w literaturze naukowej i publikacjach dla Kowalskich.
                    • daisy Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 22:38
                      Podpisanych jako nuka_2 albo dzika_kotka69?
                      Daj spokój.
                      • saszanasza Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 12:05
                        daisy napisała:

> Podpisanych jako nuka_2 albo dzika_kotka69?
                        > Daj spokój.
                        >

Ona pisze na forum anonimowym i ma do tego pełne prawo, więc od ciebie zależy, czy jej uwierzysz czy nie.
                      • nuka_2 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 17:54
                        Muszę sprawdzić kto to dzika-kotka
                  • alessa28 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 07:55
                    daisy napisała:

> Ta osoba, twierdząc, że jest lekarką, wypowiada się nie tylko na ten temat, rów
                    > nież na przykład na temat skuteczności tych czy innych szczepionek. To jest ska
                    > ndaliczne (zwłaszcza jeśli rzeczywiście jest lekarką).

Bo to nie lekarz tylko płatny troll GW.
                    Rzucają siły na ematke bo za dużo ludzi się nie szczepi, ot logika pro świrów.
                    >
                    • maeve_binchy Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 19:59
                      Ty i daisy jestescie durne niemizliwie.

Znam nuke osobiscie (poznalysmy sie na forum rowiesniczym gazety) i jest lekarzem.
                      • hope_25 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 21:44
                        maeve_binchy napisała:

> Znam nuke osobiscie (poznalysmy sie na forum rowiesniczym gazety) i jest lekarz
                        > em.
                        >

A ja nie znam ani ciebie ani nuki i nie mam najmniejszego powodu, żeby wam wierzyć, tym bardziej, że dane napływające ze świata są inne.

Norwegia:
                        "Oto liczby, których FHI nie lubi: - Nie jest dobrze
                        Coraz częściej przyjmowane są osoby w pełni zaszczepione z koroną. W ostatnich tygodniach stanowili większość przyjętych do szpitala."

www.aftenposten.no/norge/i/BjwKyQ/her-er-tallene-fhi-ikke-liker-det-er-ikke-bra?fbclid=IwAR0zWVZRsMOP2po1IBTKsjXMORPMj96dkDdGrRwFSj05A_LumpLaBD32wI4

Belgia: "70% pacjentów z Covid 19 we flamandzkich szpitalach jest w pełni „zaszczepionych” - czyli 236 z 333 przyjętych pacjentów z covid19.
                        Belgijski minister zdrowia Frank Vandenbroucke ogłosił te informacje w belgijskim parlamencie 26 października 2021 roku."
                        twitter.com/Magmag77711777/status/1453826054104223744

Dania: "57% hospitalizowanych w Danii w pełni zaszczepiona"
                        nyheder.tv2.dk/samfund/2021-10-18-storstedelen-af-coronaindlagte-er-
                        faerdigvaccinerede-alligevel-viser-data-klart

UK: "63% of UK Delta Deaths in Last 7.5 Months Were Fully Vaccinated "

stillnessinthestorm.com/2021/10/boom-sen-ron-johnson-drops-truth-bomb-on-senate-floor-63-of-uk-delta-deaths-in-last-7-5-months-were-fully-vaccinated-video/

Israel: “The unvaccinated have a shorter illness and often less severe, while the vaccinated have a lengthier infection, that goes on and on, and is more severe.”
                        twitter.com/FreedomIsrael_/status/1437968859135348738
                        Czechy: "Wśród nowo hospitalizowanych na OIT liczba niezaszczepionych osób w wieku powyżej 65 lat spadła poniżej połowy"
                        www.idnes.cz/zpravy/domaci/ockovani-covid-koronavirus-lide-nad-65-let-hospitalizace-nemocnice.A211101_094042_domaci_mkop?

„Cholerne szczepionki. Niewielu się tego spodziewało. Szpitale się zapełniają, co z tymi badaniami? Radna CTK zadaje pytania, nie jest sama. Z 242 nowo hospitalizowanych we wtorek, ponad połowa przyjętych pacjentów została zaszczepiona (128). Teraz wielu ekspertów od szczepień zaczyna się teraz martwić, czy szczepienia są tak skuteczne, jak twierdzą firmy farmaceutyczne. Komentatorka i radna CTK Angelika Bazalová ostrzega, że ​​paradoksalnie szczepionki mogą pogorszyć sytuację w opiece zdrowotnej, ponieważ polegano na nich i niewielu spodziewało się, że zaszczepieni trafią na łóżka szpitalne. .... Ciągle przyglądałam się liczbie hospitalizacji w Wielkiej Brytanii i Izraelu i pytałam: 'Cholera, jak to się dzieje, że jest tak wiele zaszczepionych?' W końcu szczepionka miała zapobiec 96 proc. hospitalizacji i 100 proc. zgonów !!! Były to liczby, którymi karmił nas wtedy Pfizer. Wszystkie badania potwierdziły, że po szczepieniu rozwija się zarówno odporność przeciwciałowa, jak i komórkowa – komentuje wówczas Bazalová swoje wątpliwości, wskazując, że według badań przedstawionych przez firmę Pfizer praktycznie nikt nie powinien być szczepiony w szpitalach.
                        Sytuacja w Izraelu miała być szczególnie ostrzegawcza: „Patrząc na liczby w izraelskich szpitalach, w których zaszczepiona populacja trafiła do szpitali, było dla mnie jasne, że dzieje się tu coś, czego prawdopodobnie nie do końca przewidywano. A kiedy Izraelczycy zaczęli mówić o trzeciej dawce, było oczywiste, że wiedzą coś, czego my nie wiemy."

A tu macie prawdziwość słów Niedzielskiego o tym, że 99%hospitalizacji i zgonów to nieszczepieni, nie bez powodu się przy swojej wypowiedzi wił i jąkał: " W ostatnim czasie 20-30 proc. hospitalizacji, zgonów to zaszczepieni"

Jeśli ten krętacz przyznał się do 30%, to znaczy, że hospitalizacji i zgonów zaszczepionych jest tak samo jak w innych krajach, czyli około 60%.
                        www.rp.pl/ochrona-zdrowia/art19080681-niedzielski-w-ostatnim-czasie-20-30-proc-hospitalizacji-zgonow-to-zaszczepieni
                      • nuka_2 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 22:10
                        Meave_binchy uważaj co piszesz, bo może się okazać ze razem ze mną zostaniesz nazwana proszczepionkowym trollem GW😉
                        • hope_25 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 22:21
                          nuka_2 napisała:

> Meave_binchy uważaj co piszesz, bo może się okazać ze razem ze mną zostaniesz n
                          > azwana proszczepionkowym trollem GW😉

Jeśli nie jesteś trollem, to po co kłamiesz? Nawet kręt Niedzielski przyznał się dziś do 20-30% hospitalizacji i zgonów zaszczepionych, a ty mówisz, że 90% to nieszczepieni.
                          Wkleiłam ci dane z różnych krajów, na ich podstawie widać, że Niedzielski nie powiedział prawdy i że tego jest przynajmniej raz tyle. Więc dane podane przez ciebie, to już totalny kłam.
                        • maeve_binchy Re: Okiem praktyka- covid 06.11.21, 00:28
                          nuka_2 napisała:

> Meave_binchy uważaj co piszesz, bo może się okazać ze razem ze mną zostaniesz n
                          > azwana proszczepionkowym trollem GW

A to na pewno 😛
                          Z drugiej strony zastanawiam sie, dlaczego moderatorzy toleruja trolle pokroju hope. Przeciez to albo wlasnie platny troll albo bot wklejacy randomowe dokumenty udostepniane przez srodowiska AV
                          • hope_25 Re: Okiem praktyka- covid 06.11.21, 11:50
                            maeve_binchy napisała:

> A to na pewno 😛
                            > Z drugiej strony zastanawiam sie, dlaczego moderatorzy toleruja trolle pokroju
                            > hope. Przeciez to albo wlasnie platny troll albo bot wklejacy randomowe dokumen
                            > ty udostepniane przez srodowiska AV
                            >

Sama jesteś trollem, któremu płaci gazeta. Nie wiesz ile kasy poszło na promocję szczepień w tym na takich trolli jak ty?

Ja jestem trollem, bo wklejam wam tu badania i oficjalne raporty, a wy jesteście wyznawcami "nauki", a co tam, że sponsorowanej przez Big Pharmę big_grin Niestety cały świat widzi, co warta jest wasza "nauka".

Od kiedy badania naukowe, raporty Public Health czy inne źródła, które podaje są "randomowymi dokumentami udostępnianymi przez AV"? Nawet nie potraficie się do tych dokumentów odnieść i wcześniej ich na oczy nie widziałyście, bo wasza wiedza oparta jest na tym, co powie wam telewizor. Wszak w TV sami "eksperci" big_grin
                            • nuka_2 Re: Okiem praktyka- covid 06.11.21, 11:55
                              Maeve_binchy musimy się umówić na kawę, żeby jakoś wydać te zarobione z GW pieniądze.
                              • hope_25 Re: Okiem praktyka- covid 06.11.21, 12:03
                                nuka_2 napisała:

> Maeve_binchy musimy się umówić na kawę, żeby jakoś wydać te zarobione z GW pien
                                > iądze.

To może do was dołączę i postawię wam kawę, bo coś muszę zrobić z tą ilością gotówki, którą dostaję jako płatny ruski troll.
                                • maeve_binchy Re: Okiem praktyka- covid 06.11.21, 17:42
                                  hope_25 napisał(a):

> nuka_2 napisała:
                                  >
                                  > > Maeve_binchy musimy się umówić na kawę, żeby jakoś wydać te zarobione z G
                                  > W pien
                                  > > iądze.
                                  >
                                  > To może do was dołączę i postawię wam kawę, bo coś muszę zrobić z tą ilością go
                                  > tówki, którą dostaję jako płatny ruski troll

Sorry, nie spotykam sie z niezaszczepionymi 😄
                                  • hope_25 Re: Okiem praktyka- covid 06.11.21, 18:41
                                    maeve_binchy napisała:

>
                                    > Sorry, nie spotykam sie z niezaszczepionymi 😄
                                    >
                                    >

A ja z zaszczepionymi 😄
                                  • babyjaga10 Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 01:24
                                    Spotykacie ich za każdym razem w sklepie, pół metra przed sobą i pół metra za sobą i w pracy też.
                              • maeve_binchy Re: Okiem praktyka- covid 06.11.21, 17:43
                                nuka_2 napisała:

> Maeve_binchy musimy się umówić na kawę, żeby jakoś wydać te zarobione z GW pien
                                > iądze.
                                😁

A serio, napisze na msg i sie umowimy
                                • nuka_2 Re: Okiem praktyka- covid 06.11.21, 17:46
                                  maeve_binchy napisała:
                                  > A serio, napisze na msg i sie umowimy
                                  Koniecznie!
                            • sumire Re: Okiem praktyka- covid 06.11.21, 12:21
                              A twoja wiedza oparta jest na tym, co zobaczysz na YT i "źródłach" typu ten cały Altershot straszący, że zaszczepieni będą mieli zakaz latania samolotem.
                              • hope_25 Re: Okiem praktyka- covid 06.11.21, 12:32
                                sumire napisała:

> A twoja wiedza oparta jest na tym, co zobaczysz na YT i "źródłach" typu ten cał
                                > y Altershot straszący, że zaszczepieni będą mieli zakaz latania samolotem.

Od kiedy naukowe badania i dane z Public Health są źródłami z Altershot?
              • antonina.n Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 21:59
                daisy napisała:

> Nie zamierzam, bo nie ma takiej potrzeby. Nie twierdzę, że jestem lekarzem i ni
                > e podaję na forum niesprawdzalnych informacji, które mogą straszyć ludzi (a naw
                > et budzić panikę) i wpłynąć na ich decyzje w zakresie zdrowia. Nawet jeśli masz
                > najlepsze intencje, to działasz źle i nieodpowiedzialnie.
                >

Ale jeśli podasz nazwisko, adres i pesel, to twój sprzeciw będzie miał większą siłę rażenia!
              • nangaparbat3 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 00:07
                A to raczej uspokajająca informacja, że większość hospitalizowanych nie jest zaszczepiona. Uspokajająca, bo jest rozwiązanie - zaszczeipć się.
                • madami Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 11:43
                  tak szczepienie jest dobre na wszystko big_grinbig_grinbig_grin
                • hope_25 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 17:09
                  nangaparbat3 napisała:

> A to raczej uspokajająca informacja, że większość hospitalizowanych nie jest za
                  > szczepiona. Uspokajająca, bo jest rozwiązanie - zaszczeipć się.
                  >

Słuchasz jakiś trolli na ematce, a prawdziwych danych nie sprawdzisz? Niestety nic z tego, co trolle tu piszą nie jest prawdą. Sama możesz sprawdzić, ale wiem, że jak na covidiankę przystało wolisz żyć w ułudzie, wierna swojej religii big_grin

assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1029606/Vaccine-surveillance-report-week-43.pdf
                  • alicia033 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 17:17
                    hope_25 napisał(a):

....
                    Przeżyjmy to jeszcze raz:

nangaparbat3 o tym, dlaczego się szczepić przeciwko covid19:

"Bo na przykład jak się zaszczpisz astrą zenecą, to nawet jeśli zachorujesz, nie zarażasz innych."
          • asia-loi Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 22:30
            daisy napisała:

> Przepraszam uprzejmie, ale jeżeli twierdzisz, że jesteś lekarzem, i podajesz ta
            > kie informacje, to przynajmniej powinnaś się przedstawić imieniem i nazwiskiem.

Lekarze w telewizorze są przedstawiani z imienia i nazwiska, dają swoją twarz i mówią to samo co nuka.
            • fandorina Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 22:45
              Ci sami lekarze jeszcze niedawno mówili że szczepienie chroni w 100% przed zakażeniem, w 100% przed hospitalizacją i w 100 % przed zgonem. Nic tyko im wierzyćsmile
              • kira02 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 09:20
                Nie kłam,nigdy tak nie mówili.
              • kanna Re: Okiem praktyka- covid 06.11.21, 12:20
                Nigdy nie było takiej narracji,
                • malenka9 Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 09:39
                  kanna napisała:

> Nigdy nie było takiej narracji,
                  >

Oczywiście, że była taka narracja. Wypowiedz Horbana:

Istotą szczepienia jest wytworzenie takiego poziomu odporności, żeby człowiek nie był zarażony. W związku z tym należy odpowiedzieć krótko i zwięźle: nie - nie będą zarażali, bo nie będą zakażeni - podkreślił.

• malenka9 Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 09:49
                  Źródło: Puls Medycyny
                  pulsmedycyny.pl/prof-horban-koronawirus-sars-cov-2-jest-duzo-bardziej-stabilny-niz-wirus-grypy-11022

Koronawirus SARS-CoV-2 jest dużo bardziej stabilny niż wirus wywołujący grypę - uważa członek Rządowej Rady Medycznej ds. Epidemiologicznych prof. Andrzej Horban. Jego zdaniem, w przypadku zaszczepienia przeciwko COVID-19 odporność raczej będzie utrzymywać się przez wiele lat.
                  • malenka9 Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 09:50
                    pulsmedycyny.pl/prof-horban-koronawirus-sars-cov-2-jest-duzo-bardziej-stabilny-niz-wirus-grypy-1102253
        • fandorina Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 21:28
          Jakoś trudno uwierzyć że we wszystkich szpitalach w Polsce 90% to niezaszczepieni, a Busko Zdrój to wyjątek jeden jedyny w Polsce . Tu chodzi o zwykłą uczciwość.
          • hanusinamama Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 22:13
            Jak jest info po twojej mysli to jest uczciwe, jak nie...nieuczciwe. Ciekawe.
            • fandorina Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 22:27
              No wybacz że wierzę dyrektorowi szpitala a nie Nuka_2.
              • mia_mia Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 22:33
                Ale tylko temu jednemu czy innym, u których w szpitalach sytuacja wygląda inaczej?
              • ela.dzi Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 22:44
                A ten lekarz zapewne łże.

'Na intensywnej terapii wszystkie miejsca są praktycznie cały czas zajęte. To sami niezaszczepieni, młodzi ludzie. Obecnie mamy zakażonego 17-latka. Jest to pierwszy tak młody pacjent w ciężkim stanie w naszej klinice – mówi prof. Mirosław Czuczwar.'

www.dziennikwschodni.pl/koronawirus/na-intensywnej-terapii-w-lublinie-sami-niezaszczepieni-i-mlodzi-najmlodszy-ma-17-lat,n,1000297696.html
                • triss_merigold6 Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 22:51
                  Pierwszy od ponad półtora roku epidemii, która rzekomo kosi jak zboże? To optymistyczne.
                  • hanusinamama Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 23:00
                    Nie zmyślaj. O tym, ze wiruś kosi coraz młodszych pisali wszyscy. Na poczatku 40 latkowie byli "bezpieczni"...co sie potem okazało gównoprawdą.
                    • madami Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 12:17
                      Tak a jak wygląda aktualny rozkład wiekowy zamarłych na covid w odneisieniu do poszczegolnych miesiecy?
              • hanusinamama Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 22:49
                Jednemu?BO jakos inni mowią co innego i juz im nie wierzysz...
              • reinadelafiesta Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 07:50
                A to świetnie. Masz tu wypowiedź prof. Wojciecha Naumnika, kierującego białostockim szpitalem tymczasowym: "Policzyłem zgony w naszym szpitalu. Od 1 września mieliśmy 54 zgony, z czego 53 zgony pacjentów niezaszczepionych. Te statystyki są dosyć jednoznaczne - mówił na antenie TVN24 prof. Wojciech Naumnik".
                tvn24.pl/bialystok/koronawirus-w-polsce-bialystok-wiekszosc-pacjentow-z-covid-19-jest-niezaszczepiona-5476157
                • hanusinamama Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 11:56
                  Ten kłamie. Inni dyrektorzy tez kłamią wink
                • madami Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 12:18
                  A w jakim wieku byli ci zmarli pacjenci?
                  • reinadelafiesta Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 13:05
                    A co to za różnica, skoro inni pacjenci, w ich wieku tylko zaszczepieni przeżywają?
                    • madami Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 13:39
                      tego nie wiemy bo brakuje danych - jakoś nikt nie jest w stanie podać rozkładu wiekowego zamarłych za to chętnie powołuje się na szczepienie lub nie ale zawsze ale to zawsze branie pod uwagę tylko jednego czynnika to zwykła manipulacja, która " ma coś udowodnić".
                      • reinadelafiesta Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 15:29
                        Ale trzeciej możliwości nie ma. W Białymstoku 53 na 54 zmarłych to niezaszczepieni. Są więc tylko dwie opcje: albo zaszczepieni pacjenci się zarażają ale przeżywają, albo się nie zarażają w ogóle i - co logiczne- nie ma ich wśród ofiar. Która opcja nie byłaby prawdziwa, to przemawia na korzyść szczepień. Fakt pozostaje faktem: nie ma ich wśród zmarłych.
                        • cegehana Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 16:36
                          Przemawia również na niekorzyść segregacji - przy tak wysokiej skuteczności szczepień musi upaść argument o zabezpieczeniu jednej grupy przed drugą.
                          • reinadelafiesta Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 17:20
                            Osobiście nie widzę powodu, dla którego miałabym zabezpieczać w jakikolwiek sposób niezaszczepionych.
                        • hope_25 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 17:21
                          reinadelafiesta napisała:

> Ale trzeciej możliwości nie ma. W Białymstoku 53 na 54 zmarłych to niezaszczep
                          > ieni. Są więc tylko dwie opcje: albo zaszczepieni pacjenci się zarażają ale prz
                          > eżywają, albo się nie zarażają w ogóle i - co logiczne- nie ma ich wśród ofiar.
                          > Która opcja nie byłaby prawdziwa, to przemawia na korzyść szczepień. Fakt pozo
                          > staje faktem: nie ma ich wśród zmarłych.
                          >

Wykaż, że te dane są prawdziwe. Jakoś nikt ich nie dotychczas nie opublikował, a Niedzielski broni się rękami i nogami, żeby nie ujrzały światła dziennego. Ciekawe dlaczego? big_grin
                          • reinadelafiesta Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 19:17
                            Nie upadłam jeszcze na głowę, żeby wchodzić z Tobą w polemikę.
                            • hope_25 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 21:06
                              reinadelafiesta napisała:

> Nie upadłam jeszcze na głowę, żeby wchodzić z Tobą w polemikę.
                              >

Nie możesz wejść ze mną w polemikę z prostego powodu - nie masz argumentów.
                              • reinadelafiesta Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 21:42
                                Oczywiście.
        • madami Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 11:41
          nuka_2 napisała:

> Taki rozkład chorych tez może się zdarzyć, ale to dość mały oddział - piszą ze
          > 34 osob bylo tam hospitalizowanych. W tymczasowym w Warszawie w tym okresie by
          > ło ok 270
          > osób w tym prawie 50 osób na respiratorach.

a jaki był rozkład wiekowy tych 270 pacjentów?
        • miriam_73 Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 11:13
          W jednym z warszawskich szpitali na wczoraj rano układ był taki: na 102 osoby na oddziale, 98 niezaszczepionych....
          • hope_25 Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 11:45
            miriam_73 napisała:

> W jednym z warszawskich szpitali na wczoraj rano układ był taki: na 102 osoby n
            > a oddziale, 98 niezaszczepionych....

I znów dowody anegdotyczne smile

A w jednym z Poznańskich szpitali na 90 osób na oddziale 50 było zaszczepionych.
            • miriam_73 Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 11:57
              Nie skarbie. Informacja od szefa placowki, z ktorym sudiuję na studiach doktoranckich.
              • hope_25 Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 12:09
                miriam_73 napisała:

> Nie skarbie. Informacja od szefa placowki, z ktorym sudiuję na studiach doktora
                > nckich.

Niestety dalej jest ta informacja dowodem anegdotycznym. A tym bardziej, że przeczy nawet danym, które ostatnio przekazał Niedzielski. Nie mówiąc już o światowym trendzie.

• miriam_73 Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 12:27
                  Taa, jasne. Dalej zaklinaj rzeczywistość.
                  • hope_25 Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 12:36
                    miriam_73 napisała:

> Taa, jasne. Dalej zaklinaj rzeczywistość.

To ty ją zaklinasz.

Norwegia:
                    "Oto liczby, których FHI nie lubi: - Nie jest dobrze
                    Coraz częściej przyjmowane są osoby w pełni zaszczepione z koroną. W ostatnich tygodniach stanowili większość przyjętych do szpitala."

www.aftenposten.no/norge/i/BjwKyQ/her-er-tallene-fhi-ikke-liker-det-er-ikke-bra?fbclid=IwAR0zWVZRsMOP2po1IBTKsjXMORPMj96dkDdGrRwFSj05A_LumpLaBD32wI4
                    Belgia: "70% pacjentów z Covid 19 we flamandzkich szpitalach jest w pełni „zaszczepionych” - czyli 236 z 333 przyjętych pacjentów z covid19.
                    Belgijski minister zdrowia Frank Vandenbroucke ogłosił te informacje w belgijskim parlamencie 26 października 2021 roku."
                    twitter.com/Magmag77711777/status/1453826054104223744

Dania: "57% hospitalizowanych w Danii w pełni zaszczepiona"
                    nyheder.tv2.dk/samfund/2021-10-18-storstedelen-af-coronaindlagte-er-
                    faerdigvaccinerede-alligevel-viser-data-klart

UK: "63% of UK Delta Deaths in Last 7.5 Months Were Fully Vaccinated "

stillnessinthestorm.com/2021/10/boom-sen-ron-johnson-drops-truth-bomb-on-senate-floor-63-of-uk-delta-deaths-in-last-7-5-months-were-fully-vaccinated-video/

Israel: “The unvaccinated have a shorter illness and often less severe, while the vaccinated have a lengthier infection, that goes on and on, and is more severe.”
                    twitter.com/FreedomIsrael_/status/1437968859135348738
                    Czechy: "Wśród nowo hospitalizowanych na OIT liczba niezaszczepionych osób w wieku powyżej 65 lat spadła poniżej połowy"
                    www.idnes.cz/zpravy/domaci/ockovani-covid-koronavirus-lide-nad-65-let-hospitalizace-nemocnice.A211101_094042_domaci_mkop?

„Cholerne szczepionki. Niewielu się tego spodziewało. Szpitale się zapełniają, co z tymi badaniami? Radna CTK zadaje pytania, nie jest sama. Z 242 nowo hospitalizowanych we wtorek, ponad połowa przyjętych pacjentów została zaszczepiona (128). Teraz wielu ekspertów od szczepień zaczyna się teraz martwić, czy szczepienia są tak skuteczne, jak twierdzą firmy farmaceutyczne. Komentatorka i radna CTK Angelika Bazalová ostrzega, że ??paradoksalnie szczepionki mogą pogorszyć sytuację w opiece zdrowotnej, ponieważ polegano na nich i niewielu spodziewało się, że zaszczepieni trafią na łóżka szpitalne. .... Ciągle przyglądałam się liczbie hospitalizacji w Wielkiej Brytanii i Izraelu i pytałam: 'Cholera, jak to się dzieje, że jest tak wiele zaszczepionych?' W końcu szczepionka miała zapobiec 96 proc. hospitalizacji i 100 proc. zgonów !!! Były to liczby, którymi karmił nas wtedy Pfizer. Wszystkie badania potwierdziły, że po szczepieniu rozwija się zarówno odporność przeciwciałowa, jak i komórkowa – komentuje wówczas Bazalová swoje wątpliwości, wskazując, że według badań przedstawionych przez firmę Pfizer praktycznie nikt nie powinien być szczepiony w szpitalach.
                    Sytuacja w Izraelu miała być szczególnie ostrzegawcza: „Patrząc na liczby w izraelskich szpitalach, w których zaszczepiona populacja trafiła do szpitali, było dla mnie jasne, że dzieje się tu coś, czego prawdopodobnie nie do końca przewidywano. A kiedy Izraelczycy zaczęli mówić o trzeciej dawce, było oczywiste, że wiedzą coś, czego my nie wiemy."
                    www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Prus-r-Vakciny-Tohle-malokdo-cekal-Nemocnice-se-plni-co-ty-studie-Radni-CTK-klade-otazky-neni-sama-682365?fbclid=IwAR2jHRK9mbc7dsEVjMWXJSZdWpUnaaHhUFs6Zv4e9YasY5lIcx0WOmA4GsI
                    Niedzielski: " W ostatnim czasie 20-30 proc. hospitalizacji, zgonów to zaszczepieni"

www.rp.pl/ochrona-zdrowia/art19080681-niedzielski-w-ostatnim-czasie-20-30-proc-hospitalizacji-zgonow-to-zaszczepieni

• ulla_cebulla Re: Okiem praktyka- covid 08.11.21, 15:30
                      Ty przecież kompletnie nie rozumiesz tego, co linkujesz. Pominę litościwie foliarskie źródla. W pozostałych nagłówki głoszą, że do szpitali trafiają także osoby zaszczepione. Jak to tak? Wystarczy przeczytać i zrozumieć resztę artykułu. Na przykład Czesi piszą, że do szpitala trafia obecnie tyle samo osób zaszczepionych co niezaszepionych po 65 roku życia. Ale...! W tej grupie wiekowej zaszczepione jest ponad 80% społeczeństwa. I tu symetria już siada. Dodatkowo wielu seniorów było szczepionych zaraz na początku, czyli w grudniu, styczniu. W tej grupie wiekowej ochrona trwa najkrócej, dlatego konieczna jest dawka przypominająca. A więc w szpitalach leży tyle samo osób z 20% grupy nieszczepionych i 80% zaszczepionych w większości ponad pół roku temu. W dodatku hospitalizacja nie oznacza zgonu. I znów statystyki zgonów hospitalizowanych, którzy przyjęli szczepionki i ich nie przyjęli, przemawia wyraźnie za przyjmowaniem szczepionek. Dzięki za podesłanie linków, które potwierdzają te fakty w różnych krajach big_grin
                      • hope_25 Re: Okiem praktyka- covid 08.11.21, 16:26
                        ulla_cebulla napisał(a):

> Ty przecież kompletnie nie rozumiesz tego, co linkujesz. Pominę litościwie foli
                        > arskie źródla. W pozostałych nagłówki głoszą, że do szpitali trafiają także oso
                        > by zaszczepione. Jak to tak? Wystarczy przeczytać i zrozumieć resztę artykułu.
                        > Na przykład Czesi piszą, że do szpitala trafia obecnie tyle samo osób zaszczepi
                        > onych co niezaszepionych po 65 roku życia. Ale...! W tej grupie wiekowej zaszcz
                        > epione jest ponad 80% społeczeństwa. I tu symetria już siada. Dodatkowo wielu s
                        > eniorów było szczepionych zaraz na początku, czyli w grudniu, styczniu. W tej g
                        > rupie wiekowej ochrona trwa najkrócej, dlatego konieczna jest dawka przypominaj
                        > ąca. A więc w szpitalach leży tyle samo osób z 20% grupy nieszczepionych i 80%
                        > zaszczepionych w większości ponad pół roku temu. W dodatku hospitalizacja nie o
                        > znacza zgonu. I znów statystyki zgonów hospitalizowanych, którzy przyjęli szcze
                        > pionki i ich nie przyjęli, przemawia wyraźnie za przyjmowaniem szczepionek. Dzi
                        > ęki za podesłanie linków, które potwierdzają te fakty w różnych krajach big_grin

Ullo cebullo, gdybyś czytała te "foliarskie" strony, które linkuję, to wiedziałabyś, że piszesz totalne bzdury. Wykaż te statystyki, które przemawiają za przyjmowaniem szczepionek na podstawie szczegółowego raportu Public Health.
                        Jesteś świetnym przykładem na to, jak łatwo zmienia się wam narracja. Najpierw było, szczep się, żeby uniknąć zarażenia, szczep się, żeby nie zarażać innych, potem szczep się, żeby lekko przejść covid, które szybko zmieniło się na "by uniknąć hospitalizacji na covid", jak i to nie wypaliło, to krzyczycie, że należy się szczepić, żeby uniknąć śmierci, a ponieważ i przed śmiercią ten cudowny eliksir nie chroni, to pozostaje wam tylko powtórzyć za Grzesiowskim, że warto się było szczepić, żeby umrzeć w poczuciu, że zrobiło się wszystko big_grin

Więc litościwa okaż się sama dla siebie i nie staraj się na siłę udowadniać, ze szczepionki mają jakikolwiek sens, bo twoje wysiłki są na nic - po oszustwach Pfizera, które ujrzały światło dzienne już cały świat wie, że całe te szczepienia to jedno wielkie oszustwo.

• marianna1960 Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 12:23
              Jeszcze tu jesteś foliaro, sp..laj
              • hope_25 Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 12:27
                marianna1960 napisała:

> Jeszcze tu jesteś foliaro, sp..laj

marianna1960 napisała:

> Jeszcze tu jesteś foliaro, sp..laj

A ty co tu robisz, pandemiczna foliaro? Widzę, że nie możesz znieść prawdy. Pogódź się wreszcie z tym, że zrobiono cię w bambuko zamiast zaprzeczać faktom. Bo to, że próbujesz uciszać innych pokazuje tylko twoją desperację big_grin
      • cegehana Re: Okiem praktyka- covid 04.11.21, 22:55
        Ale to nie musi być nieprawda - wystarczy że proporcje zaszczepionych i nie- w populacji Buska jest inna niż np. w Warszawie czy Szczecinie i już liczby będą inne.
        • madami Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 11:52
          Prawda, mnie bardziej interesuje rozkład wiekowy i chciałabym go porównać do rozkładu wiekowego zmarłych i hospitalizowanych w ubiegłym roku.
    • marianna1960 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 05:47
      Z moich obserwacji ze szpitala i wieści od znajomych potwierdzam to samo 100% racji, ale czy szury i foliarze to zrozumią. Jedna prośba do moderacji aby blokować konta szurów i foliarzy tu piszących, narażają innych na utratę zdrowia i życia przez pisanie nieprawdy .
      • zlota-klamka Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 05:54
        Marianna, widzę, że znasz się na rzeczy i nie jesteś ani szurem ani foliarzem- czy możesz zatem skomentować doniesienia o nieprawidłowościach popełnionych przez Pfizera przy badaniach nad szczepionką mRNA? Czy to jest prawda czy nieprawda?
        maryannedemasi.com/blog/f/a-credibility-blow-to-pfizer%E2%80%99s-covid-19-vaccine
        • zlota-klamka Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 06:01
          Daję też link do źródła w British Medical Journal, żeby nie było, że ten pierwszy jest do bloga
          www.bmj.com/content/375/bmj.n2635
        • marianna1960 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 06:16
          Jesteś pierwsza do moderacji pojedź do szpitala południowego, praskiego, grochowski ego zobacz na żywo jak to wygląda a nie wciskasz jakieś foliarskie linki
          • zlota-klamka Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 06:20
            BMJ to foliarze?
            • zlota-klamka Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 06:23
              pl.wikipedia.org/wiki/The_BMJ
          • alessa28 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 08:06
            marianna1960 napisała:

> Jesteś pierwsza do moderacji pojedź do szpitala południowego, praskiego, groch
            > owski ego zobacz na żywo jak to wygląda a nie wciskasz jakieś foliarskie linki

Nie ty będziesz decydować kto ma prawo pisać a kto nie, kim ty w ogóle jesteś śmieszny ano imię? Reżim ci się marzy i zamykanie geby oponentom? To spadaj na szczaw i załóż swoje prywatne forum, na razie możesz sobie pokiwac palcem w bucie albo pokrzyczeć na starego.
            • alessa28 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 08:07
              alessa28 napisała:

> marianna1960 napisała:
              >
              > > Jesteś pierwsza do moderacji pojedź do szpitala południowego, praskiego,
              > groch
              > > owski ego zobacz na żywo jak to wygląda a nie wciskasz jakieś foliarskie
              > linki
              ANONIMIE nie ano imię, ofkors
            • marianna1960 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 08:14
              Czy nie rozumiesz że przez takie teksty, wstawianie foliarskich linków narażasz innych na ciężką chorobę lub śmierć tacy ludzie powinni być ścigani przez prokuratora za rozpowszechnianie nieprawdy i narażanie innych na chorobę lub śmierć, ale to do zakutych foliarskich łbów nie dociera, tobie też radzę się udać na wizytę do szpitala zobaczyć kto choruje i jak ludzie chorują a nie straszyć państwem policyjnym.
              • zlota-klamka Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 08:24
                Jakich foliarskich linków?
                • marianna1960 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 08:35
                  A jakiemu celu mają służyć te linki, co chcesz udowodnić jaki jest twoj cel, napisz szczerze?? Szczepionki pomagają przejść Covida bez powikłań, bez ryzyka śmierci, a ty wrzucasz jakieś linki co chcesz udowodnić??
                  • zlota-klamka Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 08:48
                    Przypominam, że to ty zarzucasz pisanie nieprawdy innym ludziom więc się wypowiedz co sądzisz na temat tego artykułu w bmj - prawda to, czy nie?

Aha, nie kompromituj się twierdzeniem że bmj jest czasopismem dla szurów i foliarzy, bo tu cię każdy wyśmieje
                    • szafireczek Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 13:27
                      Tylko, że ten artykuł jest o tym, że firma badawcza testująca szczepionkę Pfizera w Teksasie i innych ośrodkach nie działała należycie, m.in. źle zarządzano laboratorium i nieprawidłowo zaprojektowano pewne elementy badania. Nadzór regulacyjny też nie funkcjonował prawidłowo.

Tylko - nie ma nigdzie napisane, że gdyby podwykonawca badań klinicznych działał prawidłowo to wyniki byłyby znacząco inne. Dorabianie takich przypuszczeń, niepotwierdzonych faktami, to są właśnie manipulacje.
                      • alicia033 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 16:59
                        szafireczek napisała:

> Tylko - nie ma nigdzie napisane, że gdyby podwykonawca badań klinicznych działał prawidłowo to wyniki byłyby znacząco inne.

OJP
                        Z jakiej choinki ty się urwałaś?
                        Przede wszystkim, jeżeli badanie było przeprowadzone w sposób nieprawidłowy to nie może zostać uznane za wiarygodne.
                        To jest absolutna podstawa nauki. Błędy w procesie przeprowadzenia badania = jego wyniki OUT.
                        I na tym, w przypadku rzetelnego podejścia do badań naukowych, kończy się temat.
                        • zlota-klamka Re: Okiem praktyka- covid 06.11.21, 03:17
                          Dokładnie tak. To że coś przeszło badania kliniczne nie oznacza, że te badania zostały zrobione dobrze i można ufać ich wynikom.
              • cegehana Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 08:26
                Jest wręcz przeciwnie - nastroje antyszczpionkowe dramatycznie wzrosły przez ostatnie 2 lata. Z garstki szurow zrobiła się prawie połowa osób w Polsce jeśli wierzyć statystyki. Ignorowanie przyczyn tego stanu rzeczy nie pomoże nikomu.
                • antonina.n Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 17:32
                  Moje obserwacje z ostatnich dwóch tygodni. Niekoniecznie reprezentatywne dla całej populacji, ale może komuś dam do myślenia. Weźcie to sobie do serca. Zastrzegam jednak- nie zamierzam nikogo straszyć, ani tez szeroko się udzielać w tym wątku. Zrobicie z tym co chcecie, a mnie się w ogóle nie chce wdawać w pyskówki na temat covida i zdalnych/niezdolnych edukacji. Ostatecznie mam na to wyrąbane.

Z kilku miejsc, w których prowadzę zajęcia grupowe TYLKO JEDNO nie jest na kwarantannie. W pozostałych - instruktorzy i KAŻDE przetestowane dziecko ma wynik pozytywny. Dzieci testowane w ilością sztuk kilka to wyłącznie te z poważnymi objawami - gorączką ok. 40st etc. Dwójka z nich obecnie w szpitalu, ale nie wiem w jakim stanie. Instruktorzy - pozytywni, wszyscy zaszczepieni astrą. Jedna osoba przechodzi ciężko, ale cierpi na choroby współistniejące. Pozostali tak sobie.

Mam tez kilkunastu uczniów prywatnych. Obecnie CZWORO ma covid. Jedno. - w ciężkim stanie w szpitalu. Jeden z moich uczniów do dziś się boryka z konsekwencjami zapalenia opon mózgowych z
                  poprzedniej fali(wg lekarzy, konsekwencji covid, ale tu można się sprzeczać, ja się nie znam).

Ja nie wiem jak dla Was, ale dla mnie troje znanych mi dzieci w szpitalu w mojej naprawdę niewielkiej grupie uczniów to powód do czerwonej lampki dla Was wszystkich (Triss!), którzy myslicie ze dzieci sprawa nie dotyczy.
                  • ela.dzi Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 17:49
                    By się zgadzało.

www.google.com/amp/s/wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,27769884,krakow-trudna-sytuacja-na-oddziale-dla-dzieci-z-covid-19-lekarka.amp
                    • antonina.n Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 17:58
                      Nawet miasto się zgadza.
                    • alicia033 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 18:17
                      25 miejsc pediatrycznych na liczące prawie 3,5 miliona mieszkańców województwo...
                      Na miejscu tej całej stopyry to schowałabym się w mysią dziurę, skoro już 35 pacjentów ją przerasta.
                  • alicia033 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 18:20
                    antonina.n napisała:

> Ja nie wiem jak dla Was, ale dla mnie troje znanych mi dzieci w szpitalu w mojej naprawdę niewielkiej grupie uczniów to powód do czerwonej lampki dla Was wszystkich

a dla mnie nie, bo ten szpital, na raptem 25 łóżek (i aktualnie 35 pacjentów) to jest dla całej, 3,5 milionowej populacji.
                    • antonina.n Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 18:40
                      Ale ty zrozumiałaś, ze ja mówię o moich uczniach, a nie o sytuacji w szpitalu?

Dla mnie to jednak jakiś tam alarmujący sygnał, jak słyszę ile dzieci choruje
                      I ze cześć ma poważne objawy, a troje jest w szpitalu. ale dla ciebie zupełnie nie musi to być powód do refleksji.
                      W zasadzie nawet ich nie znasz.
                      • bistian Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 19:53
                        antonina.n napisała:

> Dla mnie to jednak jakiś tam alarmujący sygnał, jak słyszę ile dzieci choruje
                        > I ze cześć ma poważne objawy, a troje jest w szpitalu. ale dla ciebie zupełnie
                        > nie musi to być powód do refleksji.

Też tak to widzę, ludzie bez powodu nie pakują się do szpitala ani nawet do lekarza, jest duża szansa na złapanie czegoś nowego, większość to przechodzi w domu bez informowania. Jeśli wszędzie są podobne sytuacje, to nie wróży dobrze, będą jakieś ograniczenia jeszcze w tym roku, nie dociągną do świąt.
                        A swoją drogą, szkoda dzieci, przez niefrasobliwość dorosłych muszą przechodzić różne nieprzyjemne sytuacje. Jakoś się udało ogarnąć kilka innych chorób, a przy tej jest protest dorosłych, jak bunt dwulatka.
                      • alicia033 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 19:58
                        antonina.n napisała:

> Ale ty zrozumiałaś, ze ja mówię o moich uczniach, a nie o sytuacji w szpitalu?

zrozumiałam.
                        I, w przeciwieństwie do ciebie, potrafię ogarnąć większą ilość danych, niż tylko "moi uczniowie".
                        • antonina.n Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 20:11
                          To może powiem tak. Nie wystarczy ogarniać, trzeba jeszcze umieć wysnuwać wnioski.

Ale, jak wspomnilam, to jest wasza sprawa. Ja dzieci w wieku dziecięco-nastoletnim nie mam, wiec możesz się nadymać do woli, wierzyć lub nie. Mnie to zwisa.
                          • sol_13 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 20:55
                            Jakie zajęcia dla dzieci prowadzisz?
                            • antonina.n Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 21:44
                              sol_13 napisała:

> Jakie zajęcia dla dzieci prowadzisz?

Dla tematu to chyba nie ma większego znaczeniawink.
                              • sol_13 Re: Okiem praktyka- covid 06.11.21, 07:24
                                Myślę, że może mieć, bo jakaś dziwna nadreprezentacja tych chorych dzieci.
                                1,5 roku pandemii a w moim otoczeniu nadal brak dziecka, które miało JAKIEKOLWIEK objawy tego wirusa.
                                • fibi00 Re: Okiem praktyka- covid 06.11.21, 09:24
                                  sol_13 napisała:

> Myślę, że może mieć, bo jakaś dziwna nadreprezentacja tych chorych dzieci.
                                  > 1,5 roku pandemii a w moim otoczeniu nadal brak dziecka, które miało JAKIEKOLW
                                  > IEK objawy tego wirusa.

Aktualnie covid mają dzieci mojej koleżanki- mają kaszel. Myślę u nas w szkole liczącej 250 uczniów covid już się rozhulał i jak dotąd nie słyszałam żeby poza kaszlem dzieciom coś więcej dolegało.
                                • antonina.n Re: Okiem praktyka- covid 06.11.21, 09:51
                                  No to się tylko cieszyć.
                                • ela.dzi Re: Okiem praktyka- covid 06.11.21, 09:58
                                  www.google.com/amp/s/wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,27769884,krakow-trudna-sytuacja-na-oddziale-dla-dzieci-z-covid-19-lekarka.amp
                                  • alicia033 Re: Okiem praktyka- covid 06.11.21, 11:03
                                    Przy 25 łóżkach na circa 700 000 małopolskich dzieci i młodzieży nie należy się spodziewać innych rezultatów. Covid jest z nami od półtora roku i nie zanosi się, żeby miał nas opuścić, więc może by tak zająć się wreszcie dostosowaniem bazy do potrzeb? Parę miesięcy temu stopyra to samo lamentowała, więc problem nie spadł jej na kark wczoraj.
                                  • fibi00 Re: Okiem praktyka- covid 06.11.21, 11:24
                                    ela.dzi napisał(a):

> www.google.com/amp/s/wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,27769884,krakow-trudna-sytuacja-na-oddziale-dla-dzieci-z-covid-19-lekarka.amp

Epidemia wyrównawcza. Jak już wcześniej pisano, na oddziały covidowe trafiają dzieci które nieraz mają zdiagnozowane zakażenie trzema wirusami jednocześnie, w tym covid. Być może dziecko trafia do szpitala z powodu rsv a covid diagnozują przy okazji.
                                    • antonina.n Re: Okiem praktyka- covid 06.11.21, 18:11
                                      Moim zdaniem wszystkie dzieci trafiły do szpitala z bezobjawowym złamaniem nogi😵‍💫. To, ze mają również bezobjawowy COVID I bezobjawowe dusznosci to czysty przypadek.

Tylko ta lekarka to jakaś histeryczka, chyba nie lubi swojej pracy🤦🏾‍♀️

Ja pierniczę, ktoś chce was ostrzec, ludzie uważajcie na swoje dzieci, a wy szukacie tylko argumentów za tym, że na pewno kłamie. Zamiast zamilknąć, zastanowić się i najwyżej zrobić po swojemu.
                                      • antonina.n Re: Okiem praktyka- covid 06.11.21, 18:13
                                        PS Nie widzicie tez tego, ze niezależnie jak mały jest dziecięcy oddział o którym mowa, to dotychczas wystarczał, a teraz, najwidoczniej, nie wystarcza?
                                      • fibi00 Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 16:04
                                        antonina.n napisała:

> Moim zdaniem wszystkie dzieci trafiły do szpitala z bezobjawowym złamaniem nogi
                                        > 😵‍💫. To, ze mają również bezobjawowy COVID I bezobjawowe dusznosci to czysty
                                        > przypadek.
                                        >

dziendobry.tvn.pl/koronawirus/co-to-jest-epidemia-wyrownawcza-5475783
                                        Przeczytaj też jakie objawy daje wirus rsv.
                                        • antonina.n Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 20:34
                                          Prawdę mówiąc, to mi się nie chce. Nie mam dzieci w takim wieku, żeby się przejmować. Niech czytają ci, co mają.

PS. Liczba dzieci ciężko przechodzących - w moim otoczeniu - od czasu pierwszego posta wzrosła o kilkoro. Nie to, ze w szpitalu, ale tez nie katarek.

Ale nie trzeba jednak ze mną polemizować albo doszukiwać się spisków, czy szukać związku z rodzajem mojej pracy. Piszę, co widzę. Niezbyt mnie obchodzi, czy to sobie weźmiecie do serca. Ja bym wzięła, bo rodzice chorych dzieciaków nie mają teraz tęgich min.
                                          • fibi00 Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 21:08
                                            antonina.n napisała:

> Prawdę mówiąc, to mi się nie chce. Nie mam dzieci w takim wieku, żeby się przej
                                            > mować. Niech czytają ci, co mają.
                                            >

No to ci napiszę jak ci się nie chce czytać i szukać jakie objawy daje wirus rsv. M.in. DUSZNOŚCI. I właśnie teraz jest plaga dzieci z rsv.
              • babyjaga10 Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 01:35
                Ja bardzo chętnie pójdę, tylko nikt mnie nie wpuści. Chętnie usiadłabym na tydzień przed izbą przyjęć i zrobiła ankietę przyjmowanym pacjentom. Kto, kiedy i czym był wyszczypany.
    • zerlinda Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 06:45
      Wczoraj w Kaliszu zatrzymano dwie czy trzy pielęgniarki, które wydawały fałszywe certyfikaty. Więc część tych zaszczepionych w szpitalu to mogą być niezaszczepieni oszuści.
      • fibi00 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 09:02
        zerlinda napisała:

> Wczoraj w Kaliszu zatrzymano dwie czy trzy pielęgniarki, które wydawały fałszyw
        > e certyfikaty. Więc część tych zaszczepionych w szpitalu to mogą być niezaszcze
        > pieni oszuści.

Tak sobie to tłumacz.
    • hope_25 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 16:46
      Aby uwierzyć w to, co napisałaś, musiałabym mieć pewność, że pracujesz w POZ. A jako, że Twoje obserwacje różnią się od obserwacji moich znajomych pracujących w branży medycznej, to nie za bardzo ci wierzę. A tak jak już kiedyś pisałam, posiadam znajomości w środowisku medycznym w trzech krajach i część z tych osób pracuje w szpitalach i dobrze wie, co się dzieje.

Poza tym Polacy, to nie jest naród wybrany i jeśli na całym świecie dane są inne, to trudno uwierzyć w Twoją wersję. Gdyby było tak pięknie jak piszesz, Niedzielski już dawno ujawniłby statystyki hospitalizacji szczepionych i nieszczepionych. A jak na razie, to broni się przed tym rękami i nogami smile
      • a23a23 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 17:28
        hope_25 napisał(a):

> A tak jak już kiedyś pisałam,
        > posiadam znajomości w środowisku medycznym w trzech krajach

Powinnaś jeszcze dodać "a mimo to, muszę sobie wymyślać znanych mi profesorów i zmarłego dermatologa".
        • hope_25 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 17:35
          a23a23 napisała:

> hope_25 napisał(a):
          >
          > > A tak jak już kiedyś pisałam,
          > > posiadam znajomości w środowisku medycznym w trzech krajach
          >
          > Powinnaś jeszcze dodać "a mimo to, muszę sobie wymyślać znanych mi profesorów i
          > zmarłego dermatologa".

Udowodnij, że sobie cokolwiek wymyśliłam.
          • a23a23 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 17:51
            hope_25 napisał(a):

> Udowodnij, że sobie cokolwiek wymyśliłam.

Za publicznie dostępny dowód muszą świadczyć luki w historyjce z dermatologiem.
            A poza tym o tym że kłamiesz wie każdy, kto zna od strony użytkownika pewien medyczny system. Ale tutaj nie napiszę ani słowa więcej, bo poprawisz swoje kłamstewka, a tak to po prostu wiemy że kłamiesz.
            • hope_25 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 17:58
              a23a23 napisała:

> > Udowodnij, że sobie cokolwiek wymyśliłam.
              >
              > Za publicznie dostępny dowód muszą świadczyć luki w historyjce z dermatologiem.
              >
              > A poza tym o tym że kłamiesz wie każdy, kto zna od strony użytkownika pewien me
              > dyczny system. Ale tutaj nie napiszę ani słowa więcej, bo poprawisz swoje kłams
              > tewka, a tak to po prostu wiemy że kłamiesz.

Luki to ty chyba masz, w rozumie smile No niestety takim gadaniem nic nie udowodniłaś. Dlaczego miałabym wierzyć jakiemuś anonimowemu nickowi z forum?

Mianujesz się wąską specjalistką, wytykasz mi błędy, a sama łyknęłaś te wszystkie bzdury? Przeanalizowałaś badania producentów szczepionek i nic tam nie znalazłaś, do czego mogłabyś się przyczepić? To strasznie marny z ciebie specjalista big_grin
              • a23a23 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 18:21
                hope_25 napisał(a):

> Luki to ty chyba masz, w rozumie smile

Już Ci mówiłam, obrażając mnie nie masz ani trochę więcej racji.

> No niestety takim gadaniem nic nie udowod
                > niłaś.

Kto wie, ten wie.
                Publicznie muszą wystarczyć luki w historii o dermatologu.

>Dlaczego miałabym wierzyć jakiemuś anonimowemu nickowi z forum?
                >

A gdzie ja Ci każę mi wierzyć? Przypominam tylko, że jedyne czego chciałam to żebyś mi odpowiedziała na kilka pytań w związku z niezwykle ciekawymi materiałami, które tutaj wklejasz. Ale się niestety nie doczekałam i już pewnie nie doczekam.

> Mianujesz się wąską specjalistką,

Nigdy niczego takiego nie napisałam. Jeśli jest inaczej, to cytat z siebie poproszę.

> wytykasz mi błędy

I do tego ani razu się nie odniosłaś. Poza tym, nie tylko błędy, ale i celowe manipulacje - przypominam wczorajsze słówko dnia "częściej".

I tyle ode mnie na teraz, nie ma sensu po raz kolejny wskazywać Ci gdzie przeklejasz głupoty, bo już wiele razy to robiłam i ani razu się do tego nie odniosłaś.
                • hope_25 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 18:37
                  a23a23 napisała:

> hope_25 napisał(a):
                  >

>
                  > Kto wie, ten wie.
                  > Publicznie muszą wystarczyć luki w historii o dermatologu.
                  >

Luki to tylko ty widzisz. Zresztą nie interesuje mnie co ty twierdzisz i co imputujesz. Sama wiem lepiej, więc nie musisz mi wmawiać, że mój dermatolog żyje, choć chciałabym, żeby tak było.

>
                  > I tyle ode mnie na teraz, nie ma sensu po raz kolejny wskazywać Ci gdzie przekl
                  > ejasz głupoty, bo już wiele razy to robiłam i ani razu się do tego nie odniosłaś.

Ty też się nigdy do niczego nie odniosłaś. A teraz nie odniosłaś się do tego: "Przeanalizowałaś badania producentów szczepionek i nic tam nie znalazłaś, do czego mogłabyś się przyczepić?"
                  Dopóki nie odniesiesz się do tych badań, to nie uwierzę, ze jesteś jakimkolwiek specjalistą. Skoro inne błędy potrafisz wytknąć, a tych nie, to bardzo to źle o tobie świadczy. I tyle ode mnie na teraz smile
                  • a23a23 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 19:02
                    hope_25 napisał(a):

> Luki to tylko ty widzisz. Zresztą nie interesuje mnie co ty twierdzisz i co imp
                    > utujesz. Sama wiem lepiej, więc nie musisz mi wmawiać, że mój dermatolog żyje,
                    > choć chciałabym, żeby tak było.

Tylko sprostuję - ja tylko mówię, że on nigdy nie istniał, a całą historyjkę zmyśliłaś.

> Ty też się nigdy do niczego nie odniosłaś.

Najpierw nieco dziecinnie - ale Ty byłaś pierwsza wink
                    A poważniej - odpowiedziałam, dlaczego nie będe komentowała niektórych rzeczy.

> A teraz nie odniosłaś się do tego: "
                    > Przeanalizowałaś badania producentów szczepionek i nic tam nie znalazłaś, do cz
                    > ego mogłabyś się przyczepić?"

Już Ci mówiłam, nie będziesz dyktowała tonu dyskusji. Poza

> Dopóki nie odniesiesz się do tych badań, to nie uwierzę, ze jesteś jakimkolwiek
                    > specjalistą.

Tyle razy Ci mówiłam, że nie musisz wierzyć. Z resztą, nie piszę tutaj niczego, w co musiałabyś wierzyć - wszytsko możesz sprawdzić, żadnej z tych rzeczy nie musisz brać na wiarę (jak i niczego w nauce). I juz poza wszystkim, ja Cie tylko pytam o konkrety z Twoich badań, a Ty mi tutaj z jakąś wiarą wyjeżdżasz.
                    • a23a23 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 19:08
                      a23a23 napisała:

> hope_25 napisał(a):
                      >
                      >
                      > > Luki to tylko ty widzisz. Zresztą nie interesuje mnie co ty twierdzisz i
                      > co imp
                      > > utujesz.

A poza tym, nie mam ochoty na kolejną wymianę 100 postów, bo wszystko co miało być napisane w tym temacie, zostało przeze mnie napisane.

Podsumowując, przeklejasz tutaj bzdury, wywleczone z ulubionych stron na fb (btw od pewnego czasu obserwuję kilka i juz w zasadzie jestem w stanie przewidzieć, co będzie za jakiś czas przeklejone, jednak nie myślicie samodzielnie, a grupowo big_grin) , nie potrafisz się odnieść do nawet najprostszych pytań na ich temat i w zasadzie to nie rozumiesz, co przeklejasz (tutaj na dowód wykres, który wklejałaś wczoraj na zupełnie inny temat). A poza tym celowo manipulujesz i nibby cytujesz coś, o czym w artykułach w ogóle mocy nie ma (tutaj znikające słówko dnia wczorajszego, czyli częściej).

A na dodatek starasz się stosować tanie zagrywki, typu obrażanie drugiej strony czy próby umniejszania niektórych znalezionych przez nas nieścisłości (tutaj wychodzi śmiesznie, bo jeżeli uważasz je za drobne, to znaczy że kompletnie nie masz o niczym pojęcia) - aż tak tanie, że dziwne że wydaje ci się, że zadziałają.

• hope_25 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 21:02
                        a23a23 napisała:

> A poza tym, nie mam ochoty na kolejną wymianę 100 postów, bo wszystko co miało
                        > być napisane w tym temacie, zostało przeze mnie napisane.

Również nie mam ochoty na wymianę z tobą nawet jednego postu, ale to ty piszesz do mnie elaboraty, bo coś ci się wydaje. Sory, ale to twój problem.

> nie potrafisz się odnieść do nawet najprostszych pytań

A ty nie potrafisz odpowiedzieć na pytanie, dlaczego tylko moje "błędy" wyłapujesz. Dlaczego nie czepiasz się bzdur pisanych tu każdą chwilę przez covidianki? Bo jesteś jedną z nich?
                        Dlaczego nie potrafisz odnieść się do badań producentów szczepionek i wykazać w nich błędów i nieścisłości, jeśli twierdzisz, że jesteś taką specjalistką? No dawaj, skorzystalibyśmy wszyscy z twojego doświadczenia.
                        • a23a23 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 21:09
                          hope_25 napisał(a):

> Również nie mam ochoty na wymianę z tobą nawet jednego postu, ale to ty piszesz
                          > do mnie elaboraty, bo coś ci się wydaje. Sory, ale to twój problem.

Głównie nie do Ciebie, a w odpowiedzi na Twoje przywlekane tutaj niezwykle interesujące treści. A to jednak duża różnica.
                          A że proszę akurat Ciebie o wyjaśnienia - no cóż, Ty je tutaj z otchłani internetu przynosisz.
                          • hope_25 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 21:14
                            a23a23 napisała:

> A że proszę akurat Ciebie o wyjaśnienia - no cóż, Ty je tutaj z otchłani intern
                            > etu przynosisz.

A ja cię proszę o prostą analizę badań producentów szczepionek, skoro uważasz się za eksperta, a ty nawet z otchłani internetu nie jesteś w stanie jej przynieść.
                      • saszanasza Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 17:28
                        Dlatego właśnie ja ją wygasiłam😁
                    • hope_25 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 20:55
                      a23a23 napisała:

>
                      > Tylko sprostuję - ja tylko mówię, że on nigdy nie istniał, a całą historyjkę zmyśliłaś.
                      >
                      >

No właśnie - ty tylko mówisz. Ale to nie znaczy, że masz rację. Mówienie nie wystarczy.

> > Ty też się nigdy do niczego nie odniosłaś.
                      > "
                      >
                      > Już Ci mówiłam, nie będziesz dyktowała tonu dyskusji.

Już się pytałam, ale nie odpowiedziałaś - dlaczego ci się wydaje, że to ty będziesz dyktować ton?

• marianna1960 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 17:36
        Jeszcze tu piszesz foliaro, pisałam sp.. łaj
        • hope_25 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 17:51
          marianna1960 napisała:

> Jeszcze tu piszesz foliaro, pisałam sp.. łaj

No niestety wszystkie dane wskazują na to, ze to ty jesteś foliarą, więc skorzystaj z własnej rady i oddal się w podskokach big_grin

publichealthscotland.scot/media/9994/21-11-03-covid19-publication_report.pdf
          • marianna1960 Re: Okiem praktyka- covid 06.11.21, 10:41
            Foliaro, szurze a może ruski trolu skąd jeszcze będziesz wyciągała te linki z jakich foliarskich stron??
            • q_fla Re: Okiem praktyka- covid 08.11.21, 09:52
              Z drugiej strony Marianna robisz tu niezłą robotę: bardzo, ale to bardzo zniechęcasz ludzi do covidowych szczepień.
              Tak trzymaj! 💪👏😂
            • madami Re: Okiem praktyka- covid 08.11.21, 11:18
              Wygląda na to, że nie-foliarze big_grin nie-szury big_grin nie wiem amerykańsko chińskie - trolle mają ciekawe, kompulsywne zaburzenia psychiczne.

marianno - to co robisz nazywa się spamowanie - co na to moderacja?
      • nuka_2 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 17:51
        Ja mam znajomosci w środowisku medycznym tylko w jednym kraju, w którym mieszkam.
        • hope_25 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 17:52
          nuka_2 napisała:

> Ja mam znajomosci w środowisku medycznym tylko w jednym kraju, w którym mieszka
          > m.

Bardzo słabe te znajomości, może twoi znajomi myją podłogi w POZ big_grin
          • a23a23 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 17:53
            hope_25 napisał(a):

> Bardzo słabe te znajomości, może twoi znajomi myją podłogi w POZ big_grin

Nawet jeśli, to przynajmniej istnieją big_grin
          • nuka_2 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 18:01
            Wszystkich traktuje równo moich byłych i obecnych miejscach pracy wiec osoby sprzątające również traktuję jak znajomych
    • super-mikunia Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 20:56
      Brak kwarantanny unosić zaszczepionych to akurat mądra decyzja. Jeżeli ktoś jest zaszczepiony i nie ma żadnych objawów to ryzyko transmisji jest bardzo niskie.
      • alicia033 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 21:17
        super-mikunia napisała:

> Jeżeli ktoś jest zaszczepiony i nie ma żadnych objawów to ryzyko transmisji jest bardzo niskie

wręcz przeciwnie.
        Z jakiej choinki się urwałaś, że takie bzdury piszesz?
        • super-mikunia Re: Okiem praktyka- covid 06.11.21, 18:02
          Jeżeli szczepionka by nie chroniła to w pierwszej kolejności padałoby Ci zaszczepienie domownicy, a tak nie jest. Bardzo często jest tylko jedna chora. W rodzinie.

Dwukrotnie miałam taka sytuacje.

Niestety za pierwszym razem zdrowa i zdrowe dzieci musieliśmy siedzieć (było to potwierdzone testem) na kwarantannie bo wtedy jeszcze nie było szczepień - bo niestety negatywny test z kwarantanny wówczas zwalniał jedynie rodziny medyków.. My musieliśmy grzecznie odsiedzieć i było to najgorszy idiotyzm z jakim się spotkałam. Na zewnątrz mnóstwo chorych ludzi hasających sobie swobodnie, a tu zdrowy człowiek w domu ma siedzieć..

Kto miałby pracować przy chorych skoro szczepionka nic jej daje i przed niczym nie chroni. A rodziny lekarzy powinny cały czas być zamknięte w domu.

Podobno szczepienie w 70% zmniejsza możliwość transmisji wirusa.

No cóż z tym wirusem trzeba życ i normlanie funkcjonować.

Osobiście jeżeli zmienia przepisy donośnie kwarantanny (osób zaszczepionych) to na test dobrowolnie się nie wybiorę.
          • hope_25 Re: Okiem praktyka- covid 06.11.21, 18:54
            super-mikunia napisała:

> Jeżeli szczepionka by nie chroniła to w pierwszej kolejności padałoby Ci zaszcz
            > epienie domownicy, a tak nie jest. Bardzo często jest tylko jedna chora. W rodz
            > inie.
            >
            > Dwukrotnie miałam taka sytuacje.
            >
            > Niestety za pierwszym razem zdrowa i zdrowe dzieci musieliśmy siedzieć (było to
            > potwierdzone testem) na kwarantannie bo wtedy jeszcze nie było szczepień - bo
            > niestety negatywny test z kwarantanny wówczas zwalniał jedynie rodziny medyków
            > .. My musieliśmy grzecznie odsiedzieć i było to najgorszy idiotyzm z jakim się
            > spotkałam. Na zewnątrz mnóstwo chorych ludzi hasających sobie swobodnie, a tu z
            > drowy człowiek w domu ma siedzieć..
            >
            > Kto miałby pracować przy chorych skoro szczepionka nic jej daje i przed niczym
            > nie chroni. A rodziny lekarzy powinny cały czas być zamknięte w domu.
            >
            > Podobno szczepienie w 70% zmniejsza możliwość transmisji wirusa.
            >

Widzę, że bredzenia ciąg dalszy smile Nie, szczepienie nie zmniejsza możliwości transmisji wirusa, gdyby tak było, to w krajach, w których się szczepi notowalibyśmy teraz spadek zachorowań, a jest wręcz odwrotnie.

Nie ma znaczenia, czy ktoś jest szczepiony, czy nie, znam kilka rodzin nieszczepionych i często było tak, że jedna lub dwie osoby chorowały, reszta była zdrowa. Więc nie zawdzięczaj tego szczepionce.

Któryś raz wrzucam tu oficjalne dane z UK, żadna się nie odniosła, udajecie, że tego nie ma, nawet lekarka. Ale opowiadać bajki na podstawie dowodów anegdotycznych to umiecie big_grin
            • tanebo001 Re: Okiem praktyka- covid 06.11.21, 19:03
              To właśnie ty bredzisz. Porównaj sobie zachorowalność w Portugalii i Rumunii.
              • hope_25 Re: Okiem praktyka- covid 06.11.21, 19:16
                A dlaczego mam porównywać Portugalię z Rumunią, bo ty tak chcesz? Wystarczy, że patrzę na cały świat, wszędzie tam, gdzie szczepiono coronawirus się rozkręca, a ty dwoma krajami chcesz się zasłaniać big_grin
                • tanebo001 Re: Okiem praktyka- covid 06.11.21, 19:27
                  Bo Portugalia jest najbardziej zaszczepiona a Rumunia najmniej.
            • super-mikunia Re: Okiem praktyka- covid 06.11.21, 19:04
              Bo nie są wyszczerbieni wszyscy i wirus mutuje, co nie zmienia faktu, ze owszem szczepiona w znacznym stopniu zmniejsza transmisje wirusa.

www.rp.pl/diagnostyka-i-terapie/art158401-koronawirus-czy-szczepienie-zmniejsza-transmisje-wirusa-nowe-badanie
              • hope_25 Re: Okiem praktyka- covid 06.11.21, 19:25
                super-mikunia napisała:

> Bo nie są wyszczerbieni wszyscy i wirus mutuje, co nie zmienia faktu, ze owszem
                > szczepiona w znacznym stopniu zmniejsza transmisje wirusa.
                >

Wirus mutuje przez was, szczepionych a szczepionka nie zmniejsza transmisji wirusa.

www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.08.19.21262139v1.full?fbclid=IwAR1QetqjbDnZGhWmjVK8_YtbQjfLaZBNG90lP-0cyJQSiwXMj0RC3-rkfO8

Increases in COVID-19 are unrelated to levels of vaccination across 68 countries and 2947 counties in the United States
                link.springer.com/article/10.1007/s10654-021-00808-7?fbclid=IwAR2eIhZXepFKnznjdOTifduDRaWHJijMspfxDVWfKv_g8xat8TKCNI_HKco
                A najnowsze wieści są takie, że wczoraj FDA aresztowało dyrektora generalnego Pfizera.
                "Albert Bourla zostaje oskarżony o oszustwo za swoją rolę w oszukiwaniu klientów co do skuteczności „szczepionki” COVID-19. Pfizer jest oskarżony o fałszowanie danych i wypłacanie dużych łapówek. Według agenta FBI Pfizer kłamał na temat skuteczności szczepionek i wprowadzał klientów w błąd co do poważnych skutków ubocznych, jakie mogą wywoływać szczepionki. Pfizer jest oskarżony o podpłacanie rządów i mediów głównego nurtu za milczenie."

Macie tą swoją "dobrze przebadaną, bezpieczną i skuteczną" szczepionkę big_grin Jak jest skuteczna i bezpieczna cały świat widzi. Najwyższa pora się obudzić.

www.conservativebeaver.com/2021/11/05/ceo-of-pfizer-arrested-charged-with-fraud-media-blackout/
                • maeve_binchy Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 00:14
                  Bzdura. Nikt nie zostal aresztowany: www.forbes.com/sites/brucelee/2021/11/06/was-pfizer-ceo-albert-bourla-really-arrested-heres-how-unfounded--claims-emerged/amp/
                  Czy moderacja serio nie moze zbanowac tego trolla? Wysr.... tj. upowszechnia falszywe informacje hurtowo. Social media banuja takich po zgloszeniu a tu na forum modki udaja, ze nic sie nie dzieje uncertain
                  • marianna1960 Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 01:53
                    Też mnie to zastanawia że foliarze piszą na tym forum bezkarnie bzdury czy to forum Justyny Sochy.? Przez pisanie tych bzdur narażają innych na utratę zdrowia lub śmierć. Moderacja śpi.
                  • hope_25 Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 11:40
                    maeve_binchy napisała:

> Bzdura. Nikt nie zostal aresztowany: www.forbes.com/sites/brucelee/2021/11/06/was-pfizer-ceo-albert-bourla-really-arrested-heres-how-unfounded--claims-emerged/amp/
                    > Czy moderacja serio nie moze zbanowac tego trolla? Wysr.... tj. upowszechnia fa
                    > lszywe informacje hurtowo. Social media banuja takich po zgloszeniu a tu na for
                    > um modki udaja, ze nic sie nie dzieje uncertain
                    >

Bzdura, bo fact chcecking ci tak powiedział? Niestety, ale fakty są takie: www.bmj.com/content/375/bmj.n2635

Sama się zbanuj za podawanie fejkowych newsów.

• maeve_binchy Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 16:11
                      Podaj rzetelne zrodlo, ze ktos zostal aresztowany.
                      A to wyzej zostalo juz ci wyjasnione. Masz biegunke? Bo co post, to rzucasz z 5 cytatow, 3 linki itp. Trollu oblesny.
                      • hope_25 Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 16:24
                        maeve_binchy napisała:

> Podaj rzetelne zrodlo, ze ktos zostal aresztowany.
                        > A to wyzej zostalo juz ci wyjasnione. Masz biegunke? Bo co post, to rzucasz z 5
                        > cytatow, 3 linki itp. Trollu oblesny.
                        >

Trollu obleśny, podaj rzetelne źródło, że nie został aresztowany. I udowodnij, że Pfizer nie oszukiwał.

Już wyżej wyjaśniałam, wasz świat się sypie, wasza narracja wali, zrobiono was w bambuko a wy przeżyć tego nie możecie, wstrzyknęłyście sobie jakieś g**no i teraz próbujecie pluć jadem na tych, którzy wam to uświadamiają.

No dalej, udowodnij, że to jest kłamstwem: www.bmj.com/content/375/bmj.n2635?fbclid=IwAR14bjgEECo4cHPE9Xwv7_RCbk2F1N_sAX_m83dli7CS3U8aP-pVL3yWbpw
                        • mia_mia Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 16:42
                          Szczepionki produkuje kilka innych firm, jeśli ktoś nie ufa pfizerowi, można się zaszczepić innymi.
                          • hope_25 Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 16:57
                            mia_mia napisał(a):

> Szczepionki produkuje kilka innych firm, jeśli ktoś nie ufa pfizerowi, można si
                            > ę zaszczepić innymi.

A jak ktoś wszystkim nie ufa? Każda z tych firm ma na koncie oszustwa.
                            • mia_mia Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 18:02
                              To dlaczego potem taka nieufna osoba pcha się do szpitala, gdzie półki uginają się od produktów pfizera i innych takich oszustów zamiast w domu opychać się amantadyną i lekami weterynaryjnymi, na zmianę z lewoskrętną witaminą c i to wszystko przy otwartym oknie, które leczy duszności?
                              • hope_25 Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 18:42
                                mia_mia napisał(a):

> To dlaczego potem taka nieufna osoba pcha się do szpitala, gdzie półki uginają
                                > się od produktów pfizera i innych takich oszustów zamiast w domu opychać się am
                                > antadyną i lekami weterynaryjnymi, na zmianę z lewoskrętną witaminą c i to wszy
                                > stko przy otwartym oknie, które leczy duszności?

Dlatego pani doktor, że tak samo jak wszyscy płaci ubezpieczenie zdrowotne. Ale dlaczego ci, którzy uwierzyli "nauce", pchają się do szpitali skoro po tym cudzie "nauki" mieli nie chorować, a jak już to lekko? Nie dość, że korzystają z podatnika pieniędzy przyjmując coś co nie działa, to potem leżą w szpitalu z ciężkim covidem albo ciężkim Nopem, bądź wałęsają się od lekarza do lekarza lecząc dziwne objawy, które wystąpiły po szczepieniu. Trzeba było zamiast tego, jeszcze jeden eliksir sobie walnąć.
                                • mia_mia Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 18:50
                                  Myślisz, że przy innych lekach pfizer nie oszukiwał? Jednego gufna sobie nie pozwolisz zapodać, a o inne od tego samego producenta będziesz skomleć?
                                  • hope_25 Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 18:59
                                    mia_mia napisał(a):

> Myślisz, że przy innych lekach pfizer nie oszukiwał? Jednego gufna sobie nie po
                                    > zwolisz zapodać, a o inne od tego samego producenta będziesz skomleć?

A kto ci powiedział, ze pfizerem będę się leczyć? BTW - nagle słowotoku dostałaś, jak można pleść do woli, a do konkretów dalej się nie odniosłaś tylko z podkulonym ogonem zwiałaś z wątku. Cała ty, pani doktor big_grin

• mia_mia Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 19:10
                                      Chętnie dyskutowałbym o konkretach i faktach, gdybyś zechciała się nimi posługiwać.
                                      Zrób listę producentów leków, których uznajesz, zafoliuj (😂) i noś przy sobie.
                                      • hope_25 Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 19:41
                                        mia_mia napisał(a):

> Chętnie dyskutowałbym o konkretach i faktach, gdybyś zechciała się nimi posługi
                                        > wać.
                                        > Zrób listę producentów leków, których uznajesz, zafoliuj (😂) i noś przy sobie.

Takimi tekstami wystawisz sobie świadectwo. Z czego masz ten doktorat? Z głupoty?

Cały czas uciekasz przed konkretami i faktami, umiesz tylko bajdurzyć. A więc wróćmy do konkretów - na czym oparłaś swoje twierdzenie, że zawały wśród zaszczepionych są minimalne w porównaniu do zawałów po covidzie?

Czy na podstawie konkretnych danych, przedstawionych w raporcie Public Health możesz wykazać na liczbach, że szczepienie, jak się wyraziłaś "znacznie" chroni przed hospitalizacją i zgonami?

Słucham pani doktor, przestań ciągle te uniki robić big_grin

assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1029606/Vaccine-surveillance-report-week-43.pdf
                                        • hope_25 Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 21:31
                                          Do mia_mia

Pani doktor, ponaglam! Czyżbyś znowu wzięła nogi za pas? Jak przychodzi do konkretów to wszystkie nagle milkniecie - doktorka, lekarka, ta wykształcona co to uważała na lekcjach biologii. Cisza smile
                                • bistian Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 20:32
                                  hope_25 napisał(a):

> Nie dość, że korzystają z p
                                  > odatnika pieniędzy przyjmując coś co nie działa, to potem leżą w szpitalu z cię
                                  > żkim covidem albo ciężkim Nopem

Trzy kłamstwa w jednej części dłuższego zdania? Podziwiam! big_grin
                                  • hope_25 Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 20:59
                                    bistian napisał:

> hope_25 napisał(a):
                                    >
                                    > > Nie dość, że korzystają z p
                                    > > odatnika pieniędzy przyjmując coś co nie działa, to potem leżą w szpitalu
                                    > z cię
                                    > > żkim covidem albo ciężkim Nopem
                                    >

Wykaż te trzy kłamstwa - za czyje pieniądze się szczepisz, za czyje pieniądze była kampania szczepionkowa? A to, że leżą w szpitalach ludzie po szczepieniu z ciężkim covidem, to już pokazały raporty Public Health, natomiast, to, że jest pełno ludzi w szpitalach po Nopach, pisze już wiele państw, np USA.

www.zerohedge.com/medical/something-really-strange-happening-hospitals-all-over-america
                                    • bistian Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 21:08
                                      hope_25 napisał(a):

> już pokazały raporty Public Health

A raportów z Burundi nie masz? big_grin
                                      I chcesz nam wmówić, że ta twoja organizacja ma dane z Polski, gdy polskie pseudosłużby faktycznie same ich nie mają? Czytają je ze szklanej kuli, czy jak?
                                      Ja jestem bardzo sceptycznie nastawiony do takich raportów z dziwnych krajów, szczególnie z krajów kolonialnych.

Dobrze wiesz, o czym kłamiesz, nie trzeba tego tłumaczyć.
                                      • hope_25 Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 21:26
                                        bistian napisał:

> A raportów z Burundi nie masz? big_grin
                                        > I chcesz nam wmówić, że ta twoja organizacja ma dane z Polski, gdy polskie pseu
                                        > dosłużby faktycznie same ich nie mają? Czytają je ze szklanej kuli, czy jak?
                                        > Ja jestem bardzo sceptycznie nastawiony do takich raportów z dziwnych krajów, s
                                        > zczególnie z krajów kolonialnych.
                                        >

Bistian, nie rozmawiam z nietrzeźwymi albo tymi na prochach. Wiem, wiem, niedziela wieczór, ale idź się lepiej położyć big_grin
                                        • bistian Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 21:55
                                          hope_25 napisał(a):

> Bistian, nie rozmawiam z nietrzeźwymi albo tymi na prochach. Wiem, wiem, niedzi
                                          > ela wieczór, ale idź się lepiej położyć big_grin

Za trudne? big_grin
                                          Wyobraź sobie, że na tym forum są sami nietrzeźwi i wracaj do Władywostoku czy innej Moskwy, nikt nie będzie płakał wink
                                          • hope_25 Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 21:58
                                            Za trudne dla ciebie na pewno big_grin Strasznie marny z ciebie marny troll, gazeta słabo płaci?
                                    • myfaith Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 22:26
                                      portal zerohedge NIE jest niezależny i obiektywny.....ciekawe dlaczego dostal permanentnego bana na TT.

Stoi za (ta strona) Bułgar Ivandijskij który sympatyzuje z Putinem i z innymi reżimami .....oraz z Trumpem a przypominam ze wg zeznań bliskich wspołpracowników Trumpa mial powiązania z Putinem... Ojciec pana Ivandijskiego pracował niestrudzenie jako MInister Handlu Zagranicznego za czasów słusznie minionych...

Tekst linku
    • julita165 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 21:06
      Pracuje z babka ktorej maz pracuje w szpitalu zakaznym ( takim zakaznym od zawsze tyle ze oczywiscie od prawie 2l maja tez covidowcow ) i on mowi dokladnie to samo. Zaszczepieni w szpitalu to w 100% ludzie starzy, obarczeni wieloma innymi powaznymi schorzeniami. Niezaszczepionych 40l full.
      • alicia033 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 21:09
        julita165 napisała:

> Zaszczepieni w szpitalu to w 100% ludzie starzy, obarczeni wieloma innymi powaznymi schorzeniami. Niezaszczepionych 40l full.

ROTFL
      • fandorina Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 21:55
        A Niedzielski powiedział dziś coś całkiem innego: w ostatnim czasie 20-30% hospitalizacji i zgonów to ZASZCZEPIENI więc nie pieprz bzdur.
      • babyjaga10 Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 01:44
        Toż to dokładnie odpowiada proporcji zaszczepionych dla poszczególnych grup wiekowych. Trudno znaleźć wśród starych osób niezaszczepionych.
    • fandorina Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 22:11
      No i po co kobieto kłamiesz i wprowadzasz ludzi w błąd?Niedzielski dziś powiedział że zaszczepieni stanowią 20- 30% hospitalizacji i zgonów, znając życie i nasz rząd są to zapewnne dane zaniżone. www.rp.pl/ochrona-zdrowia/art19080681-niedzielski-w-ostatnim-czasie-20-30-proc-hospitalizacji-zgonow-to-zaszczepieni
      • nuka_2 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 22:23
        Rząd powinien podawac dokładne statystki, z uwzględnieniem wieku pacjentów, żeby uciąć wszelkie spekulacje. 20-30% hospitalizacji nie musi rownac się 20-30% zgonów Upraszczając nawet jeśli założymy ze 30% zgonów to osoby zaszczepione to wychodzi, ze 70% niezaszczepione. Skoro zaszczepione jest 50% społeczeństwa, to wychodzi na to, ze nieszczepieni maja znacznie wyższe ryzyko zgonu
        • hope_25 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 22:36
          nuka_2 napisała:

> Rząd powinien podawac dokładne statystki, z uwzględnieniem wieku pacjentów, żeb
          > y uciąć wszelkie spekulacje. 20-30% hospitalizacji nie musi rownac się 20-30% z
          > gonów Upraszczając nawet jeśli założymy ze 30% zgonów to osoby zaszczepione to
          > wychodzi, ze 70% niezaszczepione. Skoro zaszczepione jest 50% społeczeństwa, to
          > wychodzi na to, ze nieszczepieni maja znacznie wyższe ryzyko zgonu

Jesteś lekarką a nie potrafisz przeanalizować raportów? UK wydaje je co tydzień z uwzględnieniem wieku pacjentów, oddzielnie dla zachorowań, dla hospitalizacji i dla zgonów. Kilkakrotnie podawałam źródło, nawet tabelki wklejałam.
        • fandorina Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 22:37
          A Ty w poście startowym podałś statystyki z uwzględnieniem wieku ? Cytuję jak byś zapomniała co sama napisałś:W większości szpitali tymczasowych ok 90% chorych hospitalizowanych to pacjenci niezaszczepieni.
        • hope_25 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 22:41
          nuka_2 napisała:

> Rząd powinien podawac dokładne statystki, z uwzględnieniem wieku pacjentów, żeb
          > y uciąć wszelkie spekulacje.

Oczywiście, że powinien, ale z jakiś powodów nie chce, o czym też już pisałam.
      • howkeye Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 18:45
        Akurat Niedzielskiemu to nie należy wierzyć.Kłamie tak jak Pinokio.
    • nuka_2 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 22:38
      Podsumowując to co wcześniej napisałam i odnosząc się do różnych komentarzy ( może jakieś przegapiłam-czas pracy wydłużył mi się znacznie i nie mogę poświęcić zbyt dużo czasu na forum)
      Podawałam dane z kilku szpitali- tych gdzie pracują moi znajomi i obserwacje z kilku POZ. Nie podaje danych oficjalnych, ogólnopolskich, bo takich dokładnych statystyk chyba nie ma? Albo przynajmniej ja nie mam do nich dostępu.
      Wszyscy potwierdzają, ze zgony osób zaszczepionych i niezaszczepionych rozkładają się inaczej. Seniorzy są najbardziej zaszczepiona grupa, ale bardziej obciążona chorobami przewlekłymi. Zgony zaszczepionych seniorów będą się wiec zdarzać. Problem są zgony i ciężkie przebiegi covida u młodych/ w średnim wieku osób- tu zdecydowanie przeważają niezaszczepieni.
      • hope_25 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 22:46
        nuka_2 napisała:

> Wszyscy potwierdzają, ze zgony osób zaszczepionych i niezaszczepionych rozkłada
        > ją się inaczej. Seniorzy są najbardziej zaszczepiona grupa, ale bardziej obciąż
        > ona chorobami przewlekłymi. Zgony zaszczepionych seniorów będą się wiec zdarzać

One się nie zdarzają, ich jest zdecydowanie za dużo. Poza tym miło, że ktoś zauważył, że seniorzy mają prawo umierać częściej z uwagi i na wiek i na inne choroby. Jakoś przy liczeniu śmierci na covid nie było to brane pod uwagę i epatowano strachem na całą populację.

> . Problem są zgony i ciężkie przebiegi covida u młodych/ w średnim wieku osób-
        > tu zdecydowanie przeważają niezaszczepieni.

Na jakiej podstawie tak twierdzisz, podaj źródło.
      • nuka_2 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 22:47
        I piszę to wszystko nie dla podsycania antyszczepionkowcow. Ich nic nie przekona. Piszę dla tych, którzy się wahają co do szczepienia lub zastanwiaja nad trzecią dawką. Dla tych, którzy się zaszczepili i martwią się, bo słyszą, ze szczepieni tez chorują. Chorują, w POZ sa codziennie dodatnie testy również u zaszczepionych, ale przebieg ich choroby jest inny.
        Dla lekarza to nie jest wcale pocieszające, ze duszący się pacjent mówi, ze gdyby wiedział jak to jest to by się zaszczepił.
        • nuka_2 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 22:54
          Podejrzewam ze połowa medykow pracujących z osobami z covid ma zespol stresu pourazowego. Bezsilność, kiedy już wiadomo, ze nie mozna pomoc pacjentowi jest trudna do opisania. Lekarze POZ tez nie maja łatwo, a dostęp dla pacjentów z innymi schorzeniami przy kolejnej fali, znowu się pogorszy.
          • hope_25 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 23:15
            nuka_2 napisała:

> Podejrzewam ze połowa medykow pracujących z osobami z covid ma zespol stresu po
            > urazowego. Bezsilność, kiedy już wiadomo, ze nie mozna pomoc pacjentowi jest t
            > rudna do opisania. Lekarze POZ tez nie maja łatwo, a dostęp dla pacjentów z inn
            > ymi schorzeniami przy kolejnej fali, znowu się pogorszy.

Oj biedni medycy. Pochowali się po kątach w obawie przed wirusem. Zostawili pacjentów na pastwę losu "lecząc" teleporadą i to wam zawdzięczamy ponad dwa razy tyle zgonów niż na covid. Trudno nie być bezsilnym, jak trafia do was pacjent po 14-to dniowej kwarantannie, którego zostawiliście bez pomocy. Z tego powodu powinniście mieć zespół stresu pourazowego.
            • kub-ma Re: Okiem praktyka- covid 06.11.21, 10:12
              hope_25 napisał(a):

> Oj biedni medycy. Pochowali się po kątach w obawie przed wirusem. Zostawili pac
              > jentów na pastwę losu "lecząc" teleporadą i to wam zawdzięczamy ponad dwa razy
              > tyle zgonów niż na covid. Trudno nie być bezsilnym, jak trafia do was pacjent p
              > o 14-to dniowej kwarantannie, którego zostawiliście bez pomocy. Z tego powodu p
              > owinniście mieć zespół stresu pourazowego.

To, ze niektórzy medycy podczas pandemii nie stanęła na wskości zadania, nie znaczy że tym co dali z siebie wszystko i pracowali z oddaniem i poświęceniem, trzeba odmówić prawa nawet do stresu pourazowego. Wrzucanie wszystkich do jednego worka jest zwyczajnie nieludzkie.
              • hope_25 Re: Okiem praktyka- covid 06.11.21, 11:27
                kub-ma napisała:

> To, ze niektórzy medycy podczas pandemii nie stanęła na wskości zadania, nie zn
                > aczy że tym co dali z siebie wszystko i pracowali z oddaniem i poświęceniem, tr
                > zeba odmówić prawa nawet do stresu pourazowego. Wrzucanie wszystkich do jednego
                > worka jest zwyczajnie nieludzkie.
                >

No właśnie, problem w tym, że to byli tylko "niektórzy" medycy. Większość wypięła się na ludzi, zamknięto przychodnie, nie przyjmowano pacjentów, oddziały szpitalne świeciły pustkami. To są lekarze, pytam? Pozwalano ludziom umierać na wszystkie inne choroby stawiając covid na piedestale. Choć i o covid się nie zatroszczono, bo i tych pacjentów olano, dopóki nie byli w tak złym stanie, że konieczna była hospitalizacja. A wtedy ci lekarze na linii ognia oglądali właśnie takie sceny - śmierć ludzi, bo już nic nie dało się zrobić.
                Więc nie mów mi co jest nieludzkie i nie rozczulaj się nad medykami, bo oni byli od tego, żeby leczyć, a nie z nudów wymyślać układy choreograficzne w pustych klinikach i szpitalach. Czy ty nie zdajesz sobie sprawy o czym mowa? Chodzi o 2,5 więcej razy zgonów niż na covid, niepotrzebnych i nadmiarowych zgonów tylko dlatego, że służba zdrowia odmówiła pacjentom leczenia.
                • kub-ma Re: Okiem praktyka- covid 06.11.21, 12:15
                  Ja wiem co się dzieje w moim kraju i wiem jak wyglądały ostatnie miesiące. Natomiast nadal będę buntowała się przeciw wrzucaniu wszystkich do jednego worka pisząc "bo lekarze".
                  Co do innych zawodów również.
          • zlota-klamka Re: Okiem praktyka- covid 06.11.21, 03:43
            Ty jesteś medykiem, nuka? To ty i twoi koledzy w całkiem sporym stopniu przyczynili się do śmierci ludzi na covid. Jak? Ano bzurnymi radami typu brać paracetamol i czekać aż się pogorszy. U mnie w rodzinie wszyscy żyją i mają się dobrze, nawet dziadkowie 80+) tylko dlatego, że was nie słuchali i sami zaczęli się intensywnie leczyć zaraz po wystąpieniu pierwszych objawów, bo wtedy właśnie są największe szanse na zatrzymanie rozwoju covida. I nie, nie leczyli się żadnym paracetamolem, tylko witaminami i naturalnymi i łatwo dostępnymi środkami przeciwzapalnymi i przeciwzakrzepowymi. Gdyby medycy nie mieli takich zakutych łbów w kwestii suplementacji, dużo więcej ludzi udałoby się uratować. A tak ratują się tylko szury i foliarze, ktorzy wiedzą jak się prawidłowo leczyć z infekcji dróg oddechowych.
            • barbibarbi Re: Okiem praktyka- covid 06.11.21, 09:54
              Taaaa, z wirusa wyleczysz się suplementacją. Dobre sobie. Zdradź te magiczne sposoby, uratujesz ludzkość smile
              • zlota-klamka Re: Okiem praktyka- covid 06.11.21, 11:35
                Tak, na wczesnym etapie jak najbardziej. Trzeba oczywiście wiedzieć co i w jakich dawkach. Jakby tak nie było to pierwszy ze swiatem pożegnałby się niejaki Jerzy Zięba. Tymczasem ma się bardzo dobrze, tak samo jak ci co go posłuchali. Natomiast ci co woleli czekać zamiast wypróbować tanie i ogólnodostępne preparaty na zasadzie "bo suplementy to szuria i foliarstwo jest" wąchają kwiatki od dołu.

Sorry, ale jak ktoś jest na tyle głupi, żeby woleć trafić na oiom byle tylko nie przyjąć np witaminy c, to ja nie mam dla takich ludzi żadnego współczucia.
                • zlota-klamka Re: Okiem praktyka- covid 06.11.21, 11:36
                  aha, odnośnie co i w jakich dawkach jest znane od dziesięcioleci i nie jest wiedza tajemna - można znaleźć przez google. O właściwościach witamin pisza nawet podręczniki medycyny. Szkoda tylko, że medycy ich nie czytają.
            • kub-ma Re: Okiem praktyka- covid 06.11.21, 10:18
              zlota-klamka napisała:

> Ty jesteś medykiem, nuka? To ty i twoi koledzy w całkiem sporym stopniu przyczy
              > nili się do śmierci ludzi na covid. Jak? Ano bzurnymi radami typu brać paraceta
              > mol i czekać aż się pogorszy. U mnie w rodzinie wszyscy żyją i mają się dobrze,
              > nawet dziadkowie 80+) tylko dlatego, że was nie słuchali i sami zaczęli się in
              > tensywnie leczyć zaraz po wystąpieniu pierwszych objawów, bo wtedy właśnie są n
              > ajwiększe szanse na zatrzymanie rozwoju covida. I nie, nie leczyli się żadnym p
              > aracetamolem, tylko witaminami i naturalnymi i łatwo dostępnymi środkami przeci
              > wzapalnymi i przeciwzakrzepowymi. Gdyby medycy nie mieli takich zakutych łbów w
              > kwestii suplementacji, dużo więcej ludzi udałoby się uratować. A tak ratują si
              > ę tylko szury i foliarze, ktorzy wiedzą jak się prawidłowo leczyć z infekcji dr
              > óg oddechowych.

Największe świństwo to uogólnianie i twierdzenie "to przez ciebie". Jak pójdziesz w najbliższym czasie do jakiegoś lekarza, to nie zapomnij mu powiedzieć na dzień dobry, że to Pani przyczyniła się do "w całkiem sporym stopniu przyczyniła się do śmierci ludzi na covid"

Wystarczy napisać, że Twoim zdaniem część lekarzy mogła w tym czasie zrobić to i to. Nie trzeba obrażać innych.
        • hope_25 Re: Okiem praktyka- covid 05.11.21, 23:10
          nuka_2 napisała:

> I piszę to wszystko nie dla podsycania antyszczepionkowcow. Ich nic nie przekon
          > a. Piszę dla tych, którzy się wahają co do szczepienia lub zastanwiaja nad trze
          > cią dawką. Dla tych, którzy się zaszczepili i martwią się, bo słyszą, ze szczep
          > ieni tez chorują. Chorują, w POZ sa codziennie dodatnie testy również u zaszcze
          > pionych, ale przebieg ich choroby jest inny.
          > Dla lekarza to nie jest wcale pocieszające, ze duszący się pacjent mówi, ze gdy
          > by wiedział jak to jest to by się zaszczepił.

Wstyd, że lekarka pisze o "antyszczepionkowcach", jeśli w większości są to ludzie normalnie się szczepiący, ale odmawiający jedynie wzięcia udziału w eksperymencie medycznym, który dodatkowo nie jest obowiązkowy. Jeszcze większy wstyd, że nie jest w stanie zapoznać się z danymi i bierze je "z sufitu". Od kiedy to szczepienie chroni przed śmiercią? Wykaż to na danych. Kolejny raz odsyłam cię do raportów Public Health.

• marianna1960 Re: Okiem praktyka- covid 06.11.21, 10:39
            Dalej piszesz foliaro, gdzie jest moderacja żeby ta foliara dalej wciskała te bzdury. Czy to jest forum Justyn Sochy żeby foliarze pisali swoje bzdury.
        • cegehana Re: Okiem praktyka- covid 06.11.21, 10:42
          Moja porada jako pacjenta POZ: powiedz im, że w razie problemów spowodowanych covidem, NOPem czy czymkolwiek innym uzyskają pomoc, nie będa czekać godzinami na SOr, nie zostaną wysmiani za zgłaszanie obaw, nie zostaną zlekceważeni, zbyci, zostawieni bez skierowań na badania - brak zaufania do medyków wynika z takich doświadczeń (przy okazji różnych chorób) a nie z internetowych wpisów o których zaraz się zapomina.
    • paulownia88 Re: Okiem praktyka- covid 06.11.21, 07:58
      Ja właśnie choruję, zaszczepiona jestem dwiema dawkami, ale mam osłabiony organizm - cukrzyca. Mam niewielką gorączkę, mały kaszel, nie mam smaku i węchu. Prawdopodobnie zaraziłam się od syna, który był na kwarantannie razem z całą szkołą i który przez jeden dzień miał gorączkę. Myślę, że gdyby nie szczepionka przechodziłabym dużo ciężej.
      • zlota-klamka Re: Okiem praktyka- covid 06.11.21, 08:14
        Cukrzyca jest jednym z głównych czynników ryzyka ciężkiego przebiegu covida i wiadomo to od samego początku - pisały o tym nawet mainstreamowe media. Jeśli dodatkowo masz nadwagę/otyłość, to w przypadku zapalenia płuc, każdy nadmiarowy kilogram działa przeciwko tobie.

W twoim przypadku szczepienie oznacza lepiej niż nic, ale nie oznacza, że szczepienie jest super i należy do niego zmuszać wszystkich.
        • mia_mia Re: Okiem praktyka- covid 06.11.21, 11:32
          Wiesz ilu ludzi w Polsce ma nierozpoznaną cukrzycę, nadciśnienie, różne inne choroby, które predysponują do ciężkiego przebiegu choroby?
          • zlota-klamka Re: Okiem praktyka- covid 06.11.21, 11:43
            Dlatego szczepionkę na covid rozważyć powinni. Natomiast absolutnie nie znaczy to, że szczepionka jest to taki cud nauki, że należy ją wcisnąć wszystkim bez wyjątku.
            • mia_mia Re: Okiem praktyka- covid 06.11.21, 12:25
              A jak sobie wyobrażasz przebadanie milionów Polaków, żeby wykryć kto rzeczywiście jest w grupie ryzyka i co dalej?
              • zlota-klamka Re: Okiem praktyka- covid 06.11.21, 12:33
                A ile jest osób w Polsce, które nigdy nie były u lekarza i nigdy nie robiły żadnych badań?

Pobranie krwi na badania trwa tyle co szczepienie, koszt też z grubsza porównywalny. Nadwagę/ otyłość widać na oko. Ciśnienie można zbadać praktycznie za darmo.
                • mia_mia Re: Okiem praktyka- covid 06.11.21, 17:57
                  Mnóstwo jest ludzi, którzy u lekarza bywają jak muszą, bo już zwijają się z bólu i przez dziesiątki lat nie robią badań.
                  Na pobranie krwi trzeba mieć skierowanie lub za nie zapłacić. Ciśnienie można zbadać za darmo jeśli się chce i ma się ciśnieniomierz, wielu nie czuje potrzeby.
                  Wprowadzili jakiś pakiet 40+, kampania reklamowa itd. znasz kogoś kto skorzystał?
        • norra.a Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 05:37
          Mój tata zmarł niedawno na covid, szczepiony dwa razy, ale z cukrzycą. Niestety przez niedotlenienie w ostatnich dniach przed śmiercią nie brał też insuliny... Covid rozwinął się w ciągu kilku dni, osłuchowo był w niezłym stanie w poniedziałek, a w czwartek miał w 99% zajęte płuca.
          • zlota-klamka Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 05:58
            Co oznacza, że w przypadku cukrzycy szczepionka bynajmniej nie gwarantuje niezachorowania lub lekkiego przebiegu.
            • norra.a Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 07:05
              Tego nie wiemy, szczepil sie w marcu, moze przez te kilka miesięcy jednak go chroniła...
              • zlota-klamka Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 07:16
                A wy sie zaszczepiliście żeby go chronić?
                • norra.a Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 17:12
                  Tak
          • nuka_2 Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 09:52
            Norra.a bardzo mi przykro z powodu śmierci Twojego taty
      • hope_25 Re: Okiem praktyka- covid 06.11.21, 11:38
        paulownia88 napisała:

> Ja właśnie choruję, zaszczepiona jestem dwiema dawkami, ale mam osłabiony organ
        > izm - cukrzyca. Mam niewielką gorączkę, mały kaszel, nie mam smaku i węchu. Pra
        > wdopodobnie zaraziłam się od syna, który był na kwarantannie razem z całą szkoł
        > ą i który przez jeden dzień miał gorączkę. Myślę, że gdyby nie szczepionka prze
        > chodziłabym dużo ciężej.

No i dokładnie o to chodzi. Ponieważ szczepionka nie hamuje rozprzestrzeniania się wirusa, powinny się nią zaszczepić jedynie grupy ryzyka i ludzie starsi. I nawet na te grupy nie powinno się wywoływać takiej presji jak teraz na całą populację. To indywidualna sprawa każdego człowieka, czy chce sobie pomóc (załóżmy, że szczepionka pomaga, choć nic o tym nie świadczy) i czy chce wziąć na siebie ryzyko przyjęcia preparatu, będącego w fazie badań.
        • anvalley Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 11:11
          Przede wszystkim powinno się natychmiast skończyć z fikcją paszportów covidowych - wiadomo że zaszczepieni też chorują i też to roznoszą więc nie rozumiem dlaczego jeszcze mają jakiekolwiek przywileje
        • alfa36 Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 23:37
          Nic o tym nie świadczy???
    • nuka_2 Re: Okiem praktyka- covid 06.11.21, 11:33
      Covid to choroba o dość nieprzywidywalnym przebiegu i nieraz zaskakuje, zdarza się, ze osoba z POChP, cukrzyca może przejść ja w miarę łagodnie, a umiera młody zdrowy wcześniej człowiek. Wszyscy chcieliby żeby istniał jakiś sprawdzony domowy lek, ale go nie ma. Wiedza o leczeniu zmienia się z czasem teraz ambulatoryjnie włącza się budesonid wziewnie i określonych grup heparynę drobnoczsteczkowa. Do tego leczenie objawowe, ćwiczenia oddechowe, kontrola saturacji. Suplementacja witamin nie pomoże.
      Im więcej osób sie nie szczepi, tym więcej osób będzie miało cięższy przebieg. Będzie gorszy dostęp do POZ dla innych chorych, wiecej osób będzie w szpitalach. Inne oddziały będą przekształcane w covidowe.
      W przebiegu łagodnym wystarcza 2 konsultacje u lekarza-zlecenie testu i omówienie leczenia. Chory z cięższym przebiegiem moze mieć tych porad kilka w tygodniu. System działa kiepsko, brakuje rozwiązań dla chorych jeszcze nie wymagających pogotowia ratunkowego, np z saturacja ok90-93%. PR go nie zabierze do szpitala na badania, lekarz POZ nie ma możliwości takich badan ustalić ani ustalić miejsca w szpitalu-wielokrotnie testowane.
      Jesli w POZ u jednego lekarza 10 porad to chorzy infekcyjni do zlecenia testu, kolejne 10 to kontrola u osób z wynikiem dodatnim testu,do tego przedłużanie leczenia, wydawanie kart Dilo, zapotrzebowań na pieluchomajtki, wydawanie zaświadczeń, skierowań do specjalistów, to tego czasu dla pacjentów wymagających diagnostyki zostaje bardzo mało. Ja osobiście w kolejnych falach pandemii pracuję 2-3 h dłużej, nikt mi za nadgodziny nie płaci. Jestem nauczona ze choremu trzeba pomoc, ale ile czasu wytrzymam tak pracować, nie wiem. Kolazanka na oddziale covidowym pracując na pół etatu prowadzi kilkanaście ciężko chorych osób, potem jedzie spóźniona do drugiej pracy, gdzie czeka ja tłum zapisanych pacjentów i drugie tyle, które chce dostać się do niej dodatkowo, bo ma pilna sprawę
      • hope_25 Re: Okiem praktyka- covid 06.11.21, 12:01
        nuka_2 napisała:

> Im więcej osób sie nie szczepi, tym więcej osób będzie miało cięższy przebieg.
        > Będzie gorszy dostęp do POZ dla innych chorych, wiecej osób będzie w szpitalach

Już cię prosiłam, wykaż, że szczepionka zapobiega ciężkiemu przebiegowi. Dane napływające ze świata wskazują na to, że nie, jak i sam producent nie wykazał tego w badaniach, ale widzę, że lekarze nie czytają badań preparatów, które aplikują swoim pacjentom.

"Wśród wszystkich uczestników badania wystąpiło jedynie 10 przypadków ciężkiego przebiegu COVID-19, co uniemożliwiło potwierdzenie skuteczności szczepionki w zakresie ochrony przed ciężkim przebiegiem choroby. Nie wiadomo, czy szczepionka zapobiega śmiertelnym przypadkom, ponieważ żaden z uczestników badania – zarówno w grupie szczepionej, jak i nieszczepionej – nie umarł z powodu COVID-19."

www.termedia.pl/mz/Szczepionka-BNT162b2-analiza-wynikow-badan-dopuszczajacych-do-obrotu,41543.html
        • evro44 Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 20:40
          Że też Cię własna matka zaszczepiła w dzieciństwie. Powinnaś ją pozwać z to, że owe szczepionki tak zadziałały z opóżnionym zapłonem bo bredzisz nieświadoma bredzenia no i kużwa żyjesz do tej pory...
      • babyjaga10 Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 02:05
        Zgroza, co ty piszesz kobieto, toż to kryminał! Z oddziału cowidowego jedzie prosto do drugiej pracy, jak wynika z tekstu, do jakiejś poradni.
        • zlota-klamka Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 03:19
          Ojtam ojtam, ta koleżanka pewnie zaszczepiona i przekonana, że nie zaraża. W tiwi tak powiedzili więc to musi być prawda, nie?
        • nuka_2 Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 10:14
          1. Jeśli chodzi o przepisy to zakazu pracy w innych miejscach dawno nie ma.
          2. Medyk pracujący w O.Covidowym jest znacznie bezpieczniejszy dla innych niż inny medyk i niż np nauczyciel.
          Medycy w Covidowym pracuja w kombinezonach z zakryta głowa, ochraniaczach na buty, masce z wysokim filtrem, przyłbicy, podwójnych rękawiczkach itp. Są szkoleni jak ten strój ochronny zdjąć, żeby się nie zakazić. Lekarz SOR czy POZ zazwyczaj jest w zwykłym fartuchu i maseczce, a nigdy nie wie z czym trafi pacjent. Laryngolog czy okulista pracuje w bardzo zbliżony do pacjenta, wizyta może być planowa, a pacjent chory na covid, bo przyjdzie mimo gorączki, bo kilka miesięcy czekał na wizyte. Nauczycielka przedszkolna ma kontakt z małymi dziećmi, które jak wiemy często same bezobjawowe czy z katarem a wirusa przenoszą na innych. Dzieci nie zachowują dystansu, przytulają sie itp.
          3. Pracownicy medyczni pracujący w O. Covidowych zachowują się bardzo odpowiedzialnie i w innych miejscach pracy również z personelem medycznym kontaktują się w maseczce. Pacjenta tez obwiązuje maseczka na wizycie. Jesl ja zakłada niewłaściwe, to na własne ryzko.
          4. Pracownicy medyczni często nie są pytani czy chcą pracować w O. Covidowych, po prostu ich odział, któregoś dnia jest przekształcany w Covidowy lub są powoływani przez wojewodów do stawienia się do pracy do takiego oddziału od dnia następnego. Moi pacjenci leżeli w takich odziałach przeksztalconych z O. Ginekologii czy Ortopedii.
          5. Gdyby personel medyczny pracował tylko w jednym miejscu, to pewnie duża cześć dyżurów w szpitalach byłaby nieobsadzona a pacjent czekałby na wizytę do specjalisty nie pół roku a rok.
          • madami Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 11:04
            nuka_2 napisała:

> 2. Medyk pracujący w O.Covidowym jest znacznie bezpieczniejszy dla innych niż i
            > nny medyk i niż np nauczyciel.
            > Medycy w Covidowym pracuja w kombinezonach z zakryta głowa, ochraniaczach na b
            > uty, masce z wysokim filtrem, przyłbicy, podwójnych rękawiczkach itp. Są szkole
            > ni jak ten strój ochronny zdjąć, żeby się nie zakazić.

i ten lekarz oczywiście po pracy nie styka się z innymi osobami, nie uczestniczy w życiu społecznym i nie ma kontaktów z własną rodziną tak?

• nuka_2 Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 11:50

> i ten lekarz oczywiście po pracy nie styka się z innymi osobami, nie uczestnicz
              > y w życiu społecznym i nie ma kontaktów z własną rodziną tak?
              Proponuję cały personel medyczny pracujący w odziałach covidowych, jak również personel SORow i POZ (tez stykają się codziennie z chorymi zakażonymi SARS CoV-2) zamknąć w obozach pracy, żeby nie stykali sie z rodzina i przyjaciółmi. A drzwi ich mieszkania odpowiednio oznakować
              • agjot Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 12:23
                No popatrz! Zaszczepieni tez najchętniej pozamykali by w obozach nie zaszczepionych w obawie o własne bezpieczeństwo.
              • madami Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 15:07
                nuka_2 napisała:

>
                > > i ten lekarz oczywiście po pracy nie styka się z innymi osobami, nie ucze
                > stnicz
                > > y w życiu społecznym i nie ma kontaktów z własną rodziną tak?
                > Proponuję cały personel medyczny pracujący w odziałach covidowych, jak również
                > personel SORow i POZ (tez stykają się codziennie z chorymi zakażonymi SARS CoV-
                > 2) zamknąć w obozach pracy, żeby nie stykali sie z rodzina i przyjaciółmi. A dr
                > zwi ich mieszkania odpowiednio oznakować

no jeżeli "mają być bezpieczni to tak" dane lekarz nie powinien mieć kontaktu z NIKIM - bo musi "być bezpieczny" prawda? A może tylko udajemy co? W placówce jesteśmy mega bezpieczni- bo zarabiać trzeba ale poza nią hulaj dusza razem z wirusem wink który jest wszędzie i będzie.
      • alfa36 Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 17:37
        Wcześniej budesonid tylko w szpitalu? Jeśli pacjent ma zmiany w płucach, sugerujące stan zapalny, to włącza się antybiotyk? W domu?
        • nuka_2 Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 18:01
          alfa36 napisała:

> Wcześniej budesonid tylko w szpitalu? Jeśli pacjent ma zmiany w płucach, sugeru
          > jące stan zapalny, to włącza się antybiotyk? W domu?
          Tu są ogólne zalecenia w leczeniu w domu:
          • leki przeciwgorączkowe (paracetamol, ibuprofen itd.)
          • spoczynek
          • nawodnienie doustne
          • heparyna drobnocząsteczkowa u pacjentów przewlekle leżących
          • leki przeciwkaszlowe w przypadku uporczywego kaszlu
          • Budezonid wziewnie w dawce 2 x 800 µg dziennie
          • glikokortykosteroidy stosowane ogólnoustrojowo są przeciwwskazane
          • antybiotyki i leki przeciwgrypowe są przeciwwskazane, o ile nie stwierdza się koinfekcji bakteryjnej lub współistniejącej grypy
          • kontrola saturacji tlenowej – stosowanie systemu alarmowania zdalnego Pulsocare (z wykorzystaniem pulsoksymetrów)
          • alfa36 Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 18:17
            Dzięki. U nas jeden z lekarzy daje od razu antybiotyk, zastanawia mnie to, bo przecież stan zapalny to również działanie wirusa może być. Skąd antybiotyk w takim razie....
            • mia_mia Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 18:54
              Kiedyś dawano antybiotyk „osłonowo”, ile ja się tego wtedy najadłam to nie chcę myśleć i pewnie wszyscy z tej szkoły nie wymarli, a i naśladowcy są, bo mama tak przepisywała to i ja tak będę robićuncertain
      • iberka Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 17:40
        Od środy 3.11. na testy kierować mogą również prywatni lekarze, będzie luźniej w POZ
        • nuka_2 Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 18:03
          iberka napisała:

> Od środy 3.11. na testy kierować mogą również prywatni lekarze, będzie luźniej
          > w POZ
          O nie widziałam. To będzie pomocne, bo pacjenci mający abonamenty w sieciówkach medycznych będą mogli skorzystać
          • mia_mia Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 18:07
            www.gov.pl/web/gov/zapisz-sie-na-test-na-koronawirusa
            Do skierowania nie jest nawet potrzebny lekarz.
          • iberka Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 18:11
            Też nie wiedziałam. Poszłyśmy z młodą na wizytę i wyszłyśmy ze skierowaniami - pani dr mnie oświeciła, że od dziś może wystawić wink
        • mia_mia Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 18:05
          Na testy można kierować się samemu, bez wizyty u lekarza, na podstawie objawów. Skierowanie przychodzi szybko, pozostaje udać się do punktu wymazowego.
          • nuka_2 Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 18:10
            Ja to wiem, ale część pacjentów tego nie ogrania, nie chce skorzystać z takiej formy lub nie przypuszcza ze może mieć covid. Lekarze z abonamentówek odsyłali wtedy do POZ
          • iberka Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 18:12
            Trzeba wpisać odpowiedni "zestaw" objawów + nie ma możliwości zamówienia karetki wymazowej.
    • tanebo001 Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 19:44
      https://twitter.com/piotr_weglarz/status/1456958784526553089/photo/1
      • tanebo001 Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 19:44
        twitter.com/piotr_weglarz/status/1456958784526553089/photo/1
    • tanebo001 Re: Okiem praktyka- covid 07.11.21, 19:46
      twitter.com/bfialek/status/1456890490377445377
      • hope_25 Re: Okiem praktyka- covid 08.11.21, 14:02
        www.przegladpiaseczynski.pl/aktualnosci/covid-w-szkolach-zmarla-nauczycielka/

"Niestety w ostatnich tygodniach zachorowało sporo nauczycieli, również tych, którzy zaszczepili się kilka miesięcy temu.
        Jak dowiedzieliśmy się nieoficjalnie wśród ofiar śmiertelnych COVID-19 znalazła się też jedna z nauczycielek szkoły w Łazach."

Brakuje tylko informacji, czy zmarła została zaszczepiona. Jak zwykle.
        • antonina.n Re: Okiem praktyka- covid 08.11.21, 14:43
          Akurat ja znam kilka osób zaszczepionych, które obecnie mają potwierdzony covid. Co prawda, zaszczepionych dość dawno, No ale jednak.

Tylko, ze to przecież nie od dziś wiadomo, ze szczepionka nie chroni przed zachorowaniem, ani przed roznoszeniem wirusa, a przed ciężkim przebiegiem i to tez przecież nie na 100procent.
          I faktycznie te osoby przechodzą dość lekko. Nie wiem, rzecz jasna, jak by przeszły bez szczepienia, ale ja osobiście wolę nie ryzykować. Jeśli jest szczepionka, to sie szczepię, a jeśli jest lek - to się nim leczę. Badania nad lekami i leczenie zostawiam lekarzom, bo mi szkoda czasu na gmyranie w sprawach na których sie nie znam.

Wszystkim specjalistom w dziedzinach dalekich od medycyny - doradzam to samo.
          • hope_25 Re: Okiem praktyka- covid 08.11.21, 15:27
            antonina.n napisała:
            >
            > Tylko, ze to przecież nie od dziś wiadomo, ze szczepionka nie chroni przed zach
            > orowaniem, ani przed roznoszeniem wirusa, a przed ciężkim przebiegiem i to tez
            > przecież nie na 100procent.
            > I faktycznie te osoby przechodzą dość lekko. Nie wiem, rzecz jasna, jak by prze
            > szły bez szczepienia, ale ja osobiście wolę nie ryzykować. Jeśli jest szczepio
            > nka, to sie szczepię, a jeśli jest lek - to się nim leczę. Badania nad lekami i
            > leczenie zostawiam lekarzom, bo mi szkoda czasu na gmyranie w sprawach na któr
            > ych sie nie znam.
            >

Badania nad lekami zostawiasz lekarzom? Serio? Od kiedy to lekarze badają szczepionki? Lekarze, to ani wyników badań nie czytają, co pokazała lekarka w tym wątku.
            A czytałaś te badania? Bo ja czytałam. Już wtedy było wiadomo, że producent niczego nie gwarantuje. A dziś dochodzi sprawa z fałszowaniem badań przez Pfizera. Tobie szkoda czasu na gmyranie, mi nie szkoda, bo gdybym nie gmyrała i ślepo ufała, to być może również dałabym sobie wstrzyknąć to swiństwo. A tak nie muszę się martwić, ile jeszcze złego dowiem się na temat tego eliksiru, który w żadnym stopniu nie pomaga, jedynie szkodzi.
            • antonina.n Re: Okiem praktyka- covid 08.11.21, 16:28
              Errata : badania nad lekami i szczepionkami pozostawiam oczywiście badaczom.

Natomiast ogólny sens pozostawiam bez zmian. Tobie radzę to samo, ponieważ na pierwszy rzut oka widać, ze jesteś spanikowanym laikiem.

A jeśli chodzi o mnie to - mam wielu znajomych, którzy poświęcili się pracy badawczej. I wiem, że zwykle moje sensacyjne odkrycia jakichś nieścisłości w tym czy innym temacie (np. zdrowia czy medycyny) są zwykle wynikiem niepełnej wiedzy typowej dla amatora. Te „nieścisłości” każdy znawca tematu potrafi wyjaśnić w trzy sekundy. W swojej dziedzinie.tez to często widzę - szokujące doniesienia wynikające z nieznajomości tematu, sto razy już w literaturze omówione i sto razy odrzucone.

Tak jest tez w twoim wypadku. Bazujesz na artykułach, wklejasz miliony linków, a ostatecznie nie znasz podstaw i szczegółów tematu który poruszasz. To dlatego dochodzisz do zupełnie innych wniosków, niż ludzie których znam ja, a o których wiem na pewno, że są obiektywnymi specjalistami.

Dlatego, przynajmniej dla mnie, szkoda twoich palców i klawiatury. Nie ma takiej opcji, żebym uwierzyła samozwańcowi o szczątkowej wiedzy, podczas gdy mam do dyspozycji wiedzę i wnioski naukowców oddanych swojej pracy.
              • hope_25 Re: Okiem praktyka- covid 08.11.21, 18:52
                Za późno ta errata smile

Śmieszna jesteś, wiesz? Tak się składa, że większość tego, co tu wklejam czytam na stronach naukowców, których śledzę, a oni dobrze znają temat i wiedzą co linkują. I wszyscy są przeciwni tym szczepieniom, uważają je za nieskuteczne i szkodliwe. A ponieważ są to naukowcy światowi, to gdzieś mam to, co mówią twoi naukowcy z Koziej Wólki. Właśnie widać, jak znali się na temacie smile Zapytaj ich czy wiedzą o fałszerstwach Pfizera?

I nie musisz już mi odpisywać, szkoda twoich palców i klawiatury, nie ma takiej opcji, żebym uwierzyła nieznanemu nickowi, który próbuje przeczyć danym i udaje, że nie widzi co dzieje się na świecie zasłaniając się naukowcami.
                • antonina.n Re: Okiem praktyka- covid 08.11.21, 19:48
                  Ooo, niepotrzebnie się unosisz i tak zacietrzewiasz, produkujesz przez to te dziesiątki postów, podczas gdy jesteś dla innych takim samym anonimowym nickiem, jak ja dla ciebie. Niepotrzebnie. Masz swoich światowych ekspertów, postępuj więc, jak oni postulują, nikt ci nie broni. Tylko nie rozumiem, w jakim celu tak zażarcie atakujesz ludzi, którzy twierdzą i postępują inaczej.
                  • hope_25 Re: Okiem praktyka- covid 08.11.21, 23:10
                    Ależ ja się nie zacietrzewiam, masz bujną wyobraźnię.

Ja jestem anonimowym nickiem, ale podawane przeze mne linki, to oficjalne dane, których dotąd żadna z was nie odważyła się skomentować, tylko uciekła z podkulonym ogonem. Tam jak na dłoni widać to, ze szczepionki są pomyłką, więc rozumiem, że do tego nie mogłyście się odnieść big_grin

Nie atakuję ludzi, którzy postępują inaczej, raczej pokazuję ich głupotę. A atakują to oni swoją swoją nienawiścią nieszczepionych, pomimo, ze sami w takim samym stopniu chorują i rozprzestrzeniają kowid.

• antonina.n Re: Okiem praktyka- covid 08.11.21, 23:24
                      Ależ bardzo się zacietrzewiasz -
                      zapewne tez dlatego wysmarowujesz post za postem. Do tego skupiasz się głównie na wstawianiu linków i obrażaniu ludzi.

PS. Nikt się nie odnosi do twoich szokujących rewelacji, bo merytoryczna dyskusja to nie jest to samo, co strzępienie języka w internecie, a dodatkowo ustkuteczniana przez nas, czyli laików. A tobie się ciagle te dwa zjawiska mylą. Nie znasz się, przeczytasz kilka artykułować które pasują do twojej tezy i myślisz, że już wiesz wszystko. A tymczasem w takich sytuacjach, jeśli się nie jest specjalistą, to nawet się nie wie, jak wielu rzeczy się nie wie😁

Szkoda pary. Nie wymądrzam się na tematy na których się nie znam, tobie tez radzę.
                      • hope_25 Re: Okiem praktyka- covid 08.11.21, 23:39
                        Wyluzuj skarbie, bo nawet wirtualnie czuć jak ciśnienie ci skacze big_grin Nie odnosicie się do merytorycznych linków, bo musiałybyście przyznać, że szczepionki nie działają, a tego przecież nie możecie, skoro dałyście się nabrać na ich cudowne działanie. A teraz jeszcze takie kwiatki wychodzą, jak to Pfizer oszukiwał co do ich skuteczności i taił dane nt ich szkodliwości. Rozumiem więc złość, która się z ciebie wylewa.

I jeśli tak cię boli, że laicy rozmawiają na tematy, które nie są ich dziedziną, to idź całą ematkę upominaj, przecież to wszystkie "wonskie" specjalistki spoza szczepionkowej branży big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka