Dodaj do ulubionych

Skinoren na trądzik

04.11.21, 22:16

Jako że trądzik mi się pogarsza zamiast polepszać, udałam się do dermatologa. Dostałam receptę na trzy specyfiki, w tym na krem Skinoren. Kuracja tym trwa podobno cztery tygodnie, mam nadzieję, że to dlatego na razie jest raczej gorzej niż lepiej.
Ale czy to normalne, że ten krem piecze i szczypie tak, że się czuje, jakby się przytknęło twarz do rozgrzanej patelni? Czy to uczulenie na kwas azelainowy?

...serio, muszę coś zrobić z tymi krostami, przecież to okropne jest uncertain
Obserwuj wątek
    • treo.tralve Re: Skinoren na trądzik 04.11.21, 22:49
      nie, to nie uczulenie, raczej podrażnienie
    • thea19 Re: Skinoren na trądzik 04.11.21, 23:01
      Jako licealistka stosowałam. Szczypało w ch**j, z czasem nieco mniej bo skóra się przyzwyczaiła. Nie działało nic a nic, podobnie jak milion innych kremów na receptę, kąpieli siarkowych płynów i mazideł robionych. Kuracja antybiotykami branymi miesiąc pomogła na pół roku a skutki odczuwam ponad 20 lat, trochę mniej dotkliwie niż wtedy. Dopiero tabletki antykoncepcyjne rozwiązały mój problem z pryszczami na zawsze. Smarowanie nic nie pomoże, jeśli nie znajdzie się przyczyny powstawania pryszczy.
    • waleria_s Re: Skinoren na trądzik 04.11.21, 23:11
      U mnie Skinoren i Acne Derm to specyfiki do rozjaśniania twarzy, przebarwień po pryszczach. Nigdy mi nie pomogły na aktywne zmiany, nie wyciszały cery. Jeśli jednak jesteś pod opieką dermatologa, stosuj się do zaleceń. To są mocno indywidualne kwestie, dużo osób Skinoren zachwyca, jeśli chodzi o działanie antytrądzikowe.
      Jeszcze podstawowa kwestia. Czy dobrze nawilżasz twarz? Myjesz delikatnymi produktami? To jest ważne, bo jeśli za mocno wysuszysz i podrażnisz skórę, będzie bunt w postaci większej produkcji sebum i pryszczy będzie więcej.
    • alicia033 Re: Skinoren na trądzik 04.11.21, 23:11
      Normalne ale skinoren działa tylko na te bardzo lightowe przypadki, gdy problem stanowi rogowacenia naskórka.
      Za miesiąc bierz receptę na tetralysal i atrederm.
    • mikams75 Re: Skinoren na trądzik 04.11.21, 23:58
      a nie robilas peelingu? piecze jak skora jest podrazniona; czy dziala na tradzik to nie wiem ale dosyc skutecznie odtyka pory.
      • marusia_ogoniok_102 Re: Skinoren na trądzik 04.11.21, 23:59
        Nie, tylko myłam delikatnym mydłem, dobrze osuszyłam i generalnie robiłam tak, jak trzeba.
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Skinoren na trądzik 05.11.21, 10:06
          Może jednak zrezygnuj z mydła? Z tego co czytam o pielęgnacji twarz, to żadne mydło nie nadaje się do mycia twarzy, a już zwłaszcza przy problematycznej skórze. Są osoby co to mogą myć mydłem, nie używać żadnych mazideł i mają cerę jak ta lala, ale to są wyjątki. Skoro ty masz problemy, to ja bym jednak zainwestowała w coś innego do mycia, np. jakiś żel czy piankę.
          • mikams75 Re: Skinoren na trądzik 05.11.21, 10:56
            popieram, moja skora po mydle zle wyglada i ma podraznienia.
          • marusia_ogoniok_102 Re: Skinoren na trądzik 05.11.21, 11:33
            Żelu delikatnego używam,no
    • bominka Re: Skinoren na trądzik 05.11.21, 02:52
      Kiedyś używałam skinorenu na przebarwienia. Kuracja na kilka tygodni. Absolutnie nie drażnił skóry.
      Uważam,że powinnaś ostawic lek i skonsultować z dermatologiem.
      • agiq Re: Skinoren na trądzik 05.11.21, 06:55
        U nas córka używa skinorenu i oprócz niego EpiDuo dwa - trzy razy w tygodniu. Dermatolog mówiła że nawilzanie twarzy przy tych specyfikach jest bardzo ważne i to dobrym kremem, stąd kremy córka ma droższe niż moje. Na początku było widać efekty, po pewnym czasie przestałam je widzieć i wybieramy się do dermatologa znowu. U córki bardzo też rzucają się w oczy zaostrzenia przed okresem (klasyka), przy stresie i przy zbyt dużej podaży słodyczy i mleka.
        • waleria_s Re: Skinoren na trądzik 05.11.21, 10:42
          To mleko powinno w ogóle być out, jeśli jest po nim ewidentne zaostrzenie trądziku. Sama chcę na 100% odrzucić nabiał, poległam na żółtym serze i od razu widoczne pogorszenie.
    • jowita771 Re: Skinoren na trądzik 05.11.21, 07:05
      Dopadł mnie trądzik dobrze po trzydziestce, smarowałam skinorenem, piekł bardzo, zwłaszcza na początku, ale pomógł.
    • pani_tau Re: Skinoren na trądzik 05.11.21, 07:14
      Używałam, nie pomagał, za to faktycznie piekł jak wściekły.
      Jedyne co łagodziło objawy to klindamycyna w żelu.
      Problem został spektakularnie wręcz rozwiązany c a ł k o w i t y m odstawieniem drobiu oraz wszelakich, z naciskiem na wszelakich, wędlin.
    • extereso Re: Skinoren na trądzik 05.11.21, 07:14
      Moim córkom nie pomógł, trzeba było ostrzejszego leczenia.
    • chococaffe Re: Skinoren na trądzik 05.11.21, 07:51
      Moja cera lubi kwas azelainowy, ale skinocern to był najgorszy krem - też mnie drażnił, mimo, ze nawet mocniejsze peelingi tym kwasem w gabinecie były niemal jak balsam
    • 1matka-polka Re: Skinoren na trądzik 05.11.21, 07:54
      Jedna z przyczyn tradziku jest nerwica.
      • dr.amy.farrah.fowler Re: Skinoren na trądzik 05.11.21, 08:06
        I dlatego najskuteczniejszym środkiem na trądzik jest tretynoina, taaaak.
        • 1matka-polka Re: Skinoren na trądzik 05.11.21, 08:33
          Skoro taka skuteczna, to czemu ciagle ktos marudzi?
          • dr.amy.farrah.fowler Re: Skinoren na trądzik 05.11.21, 08:49
            Bo ludzie wolą się latami pieprzyć z jakimiś Skinorenami, wydawać tysiące na dermatologów i pierdylion specyfików pomagających na chwilę albo wcale z nadzieją, że a nuż pomoże, zamiast załatwić sprawę w parę miesięcy.

Nie znam ani jednej osoby, której tretynoina by nie pomogła, ze mną włącznie. To jest Entlosung, rozwiązuje problem raz na zawsze.
            • 1matka-polka Re: Skinoren na trądzik 05.11.21, 08:57
              Entlosung ma cos wspolnego z kaczką?
              • waleria_s Re: Skinoren na trądzik 05.11.21, 10:47
                Tylko co pomoże tretynoina, jak problem leży w hormonach lub nietolerancjach pokormowych, które wiele ludzi po prostu ignoruje.
                • dr.amy.farrah.fowler Re: Skinoren na trądzik 05.11.21, 11:47
                  Problemy hormonalne i nietolerancje pokarmowa objawiają się zupełnie innymi rodzajami wyprysków niż trądzik.
                  • thea19 Re: Skinoren na trądzik 05.11.21, 13:26
                    no patrz, ja miałam paskudne pryszcze i dopiero kuracja tabletkami antykoncepcyjnymi mnie z nich uleczyła. Żaden dermatolog nie dał rady.
              • dr.amy.farrah.fowler Re: Skinoren na trądzik 05.11.21, 11:48
                Literówka.
    • aguha Re: Skinoren na trądzik 05.11.21, 08:14
      Stosowałam na przebarwienia. Czasem skóra delikatnie piekła, jednak nie tak mocno, jak ty opisujesz.
      Zresztą takie działanie niepożądane jest wymienione w ulotce jako bardzo częste. Wydaje mi się, że nie jest to powód do odstawienia leku, ale wiadomo, że lepiej porozmawiać z dermatologiem, który zlecił takie leczenie.
    • ewaewa2002 Re: Skinoren na trądzik 05.11.21, 08:21
      Na trądzik (mnie dopadł około 40) polecam rozex (na receptę), punktowo olejek z drzewa herbacianego oraz mydło z jonami srebra

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka