izabela1976 06.11.21, 20:32 Macie może jakiś prosty i sprawdzony przepis na ciasto dyniowe? Robiłam dziś wg przepisu znalezionego w internecie i niestety porażka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ziazia17 Re: Ciasto dyniowe 06.11.21, 20:54 ten: www.kwestiasmaku.com/przepis/cynamonowy-chlebek-dyniowy jest rewelacyjny, wg mnie, choć to pierwsze ciasto z dynią, które robiłam Odpowiedz Link Zgłoś
zaspasniegowa Re: Ciasto dyniowe 06.11.21, 21:00 Właśnie dzisiaj robiłam z tego przepisu. Ja używam dynie z puszki ale chyba świeża tez można. Odpowiedz Link Zgłoś
zaspasniegowa Re: Ciasto dyniowe 06.11.21, 21:04 Moja puszka dyni ma około 425 g Odpowiedz Link Zgłoś
jeste_m_sobie Re: Ciasto dyniowe 06.11.21, 21:06 Wszyscy chwalą: CIASTO Z DYNIĄ Składniki na formę keksówkę: - 250 g dyniowej pulpy, - półtorej szklanki mąki, - pół szklanki cukru (wersja mniej słodka), - pół szklanki oleju, - 2 jajka, - po płaskiej łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej, - po łyżeczce cynamonu i przyprawy do piernika, - pół szklanki dodatków: orzechów, czekolady, bakalii, żurawiny itp. Ugotowany miąższ dyni zblendować i przestudzić. Wszystko wymieszać mikserem. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką (ew. kaszą manną). Piec w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez 45-60 minut. Sprawdzić wykałaczką, czy ciasto nie jest w środku surowe. Można posypać cukrem pudrem. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Ciasto dyniowe 06.11.21, 21:35 Kiedyś robiłam ciasto z dyni, pyszne za każdym razem, a potem nie wyszło, i raz, i drugi, i nie wiem dlaczego. Dlatego już nic na siłę , robię po prostu placuszki, i te polecam. www.kwestiasmaku.com/przepis/placki-z-dyni Odpowiedz Link Zgłoś
kira02 Re: Ciasto dyniowe 06.11.21, 21:42 Polecam z tego przepisu: www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/ciasto_dyniowe/przepis.html Wyszło genialne, tyle tylko, ze składniki sa podane na małą tortownicę/ keksowke. Bardzo polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
riskylea Re: Ciasto dyniowe 07.11.21, 00:19 Znajdź przepis na kwadraty dyniowe z orzechami z thermomixa, ja zwiększam składniki o polowe i piekę w keksówce, ok 1,15 h Odpowiedz Link Zgłoś