Dodaj do ulubionych

Wielka obraza

27.11.21, 16:08
Hej,
Jestem zmęczona relacjami z ludźmi, chyba zrobię sobie od nich przerwę. Na weekend zaprosiłam koleżankę, którą znam od podstawówki, dawno się nie widziałyśmy, bo covid itd. Wczoraj odebrałam ją z dworca w innym mieście, oddalonym o 70 km ode mnie, bo mam firmowe auto i kartę routex i żeby ona nie tłukła się 5 godzin pociągiem.
Dzisiaj przed południem jednak obraziła się i kazała odwieźć na PKP. Czekałam jeszcze 30 minut, pisałam smsy i miałam nadzieję, że zmieni zdanie i wróci, ale pojechała.
Uraziłam ją tym, że powiedziałam że nie lubi się dzielić.
Rano zaprosiłam ją na śniadanie do restauracji, ale że sama nie mam apetytu do 12:30, to zamówiłam tylko herbatę zimową, a ona zestaw jajka i do tego ciasto. Jednak kiedy jedzenie przyszło, to zaczęłam jeść oczami i spytałam, czy mogę spróbować ciasta. Nie zgodziła się, wtedy ja skomentowałam jak wyżej, a resztę już znacie. Uraziłam ją tymi słowami ewidentnie.
Jest mi tym bardziej przykro, bo jeden z moich chomików jest jej ulubieńcem i zawsze mówi, że C jest wcieleniem jej kota. Obie się cieszyliśmy na wspólny weekend. Przykro mi.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Wielka obraza 27.11.21, 16:11
      Ucieszyłam się bardzo z trzeciego zdania od dołu. Tego o chomiku.
      • malia Re: Wielka obraza 27.11.21, 16:16
        Mnie to sie nawet zal tego chomika zrobilo.
        A pytanie do autorki - chciałaś spróbować jej ciasto oczami, czy ustami?
      • morekac Re: Wielka obraza 27.11.21, 16:30
        Ale chomik został wcielony w kota czy kot w chomika?
        • m_incubo Re: Wielka obraza 27.11.21, 17:53
          Jak chomik zostaje wcielony w kota, oznacza to najczęściej koniec dla chomika smile
          • hannah_weaver Re: Wielka obraza 28.11.21, 21:17
            😅
    • 1matka-polka Re: Wielka obraza 27.11.21, 16:16
      Czyli masz 2 chomiki.
      • ewa_i_chomik Re: Wielka obraza 27.11.21, 16:18
        Mam więcej chomików i jeszcze kogoś.
        • malia Re: Wielka obraza 27.11.21, 16:24
          A jak sie czuja inne chomiki i jeszcze ktoś, jak widza twoj nick?
          • 1matka-polka Re: Wielka obraza 27.11.21, 16:27
            Pewnie jest im przykro...
          • ichi51e Re: Wielka obraza 27.11.21, 17:15
            każdy myśli ze to o niego chodzi. do tego w chemiczny może nie byc osobnej lmn wiec im styka
            • ichi51e Re: Wielka obraza 27.11.21, 17:15
              w chomiczym
    • magdallenac Re: Wielka obraza 27.11.21, 16:17
      Durne to Twoje dzisiejsze trollowanie, ale problem interesujący. Strasznie wkurzają mnie ludzie, którzy idą ze mną do restauracji i przy zamawianiu jedzenia krygują się jakie to z nich mimozy i oni tylko wodę mineralną i mała sałatkę, a kiedy na stół wjeżdża żarcie, to zaczyna się najazd na moją miskę.
      • ewa_i_chomik Re: Wielka obraza 27.11.21, 16:19
        Tak, dokładnie takim typem jestem. Ale naprawdę nie byłam głodna. Ona z kolei uważa, że kłamię i się głodzę celowo.
        • magdallenac Re: Wielka obraza 27.11.21, 16:22
          Czyli jakim typem? Jesz jak ptaszek, zamawiasz sobie herbatę na liściu sałaty, a kiedy znajomi dostają swoje jedzenie, od każdego sobie uszczkniesz po kilka frytek, odrobinę ryby, kawałeczek kurczaka, kilka brukselek?
          • ewa_i_chomik Re: Wielka obraza 27.11.21, 16:26
            Nie, obiady jem normalnie, zamawiam swój. Tutaj chciałam spróbować kawałka ciasta, a ona chciała mnie zmusić do zamówienia całego.
            • la_felicja Re: Wielka obraza 27.11.21, 16:28
              No i co by ci się stało, jakbyś zamówiła całe? Taka drożyzna w tej restauracji?
              • ewa_i_chomik Re: Wielka obraza 27.11.21, 16:39
                Nie, ceny normalne, ja ją zaprosiłam, jak i finansowałam resztę atrakcji.
                • zosia_1 Re: Wielka obraza 28.11.21, 12:57
                  Jak zaprosiłaś i zapłaciłaś to os razu uważasz, że nasz prawo wyjadać jej z talerza i jeszcze robić uwagi, kiedy ta się nie zgodziła? Ja bym pewnie nie obraziła się, ale sama zapłaciłaś za to śniadanie
                • 152kk Re: Wielka obraza 29.11.21, 09:31
                  No cóż - koleżanka czuła się od początku nieswojo, że ją zapraszasz (i płacisz), a sama nic nie zamawiasz. A jak chciałaś podjeść z jej talerza (co jest bardzo nieeleganckie i uchodzi raczej w bliskiej rodzinie, pomiędzy dziećmi, a nie między dawno niewidzianymi znajomymi) i jeszcze odmowę skomentowałaś niezbyt przyjemnie, to poczuła się jeszcze bardziej niezręcznie. Następnym razem, jak kogoś zapraszasz, to sama też coś zamów, nawet jeśli nie chce ci się jeść. Bo jako gospodyni powinnaś wziąć pod uwagę również samopoczucie gościa, a nie doprowadzać do tego, że poczuł się niemile widziany.
                • la_felicja Re: Wielka obraza 29.11.21, 11:56
                  ewa_i_chomik napisała:

> Nie, ceny normalne, ja ją zaprosiłam, jak i finansowałam resztę atrakcji.

Skoro ceny normalne, to czemu nie zamówiłaś sobie ciastka? Nawet jakbyś go całego nie zjadła, tylko powiedzmy 3/4.
            • hosta_73 Re: Wielka obraza 27.11.21, 17:12
              Mogę podzielić się frytkami czy pizza ale od ciasta wara. Żal mi każdego kęsa. Też bym ci nie dała.
      • kk345 Re: Wielka obraza 27.11.21, 16:29
        https://a.allegroimg.com/s1440/06c961/0622046f405eab9fc662a1fe4341/Koszulka-meska-Joey-Doesn-t-Share-FOOD-Przyjaciele
        • annaboleyn Re: Wielka obraza 27.11.21, 16:32
          Uprzedziłaś mnie smile
        • magdallenac Re: Wielka obraza 27.11.21, 16:35
          Dokładnie tak!
      • taniarada Re: Wielka obraza 27.11.21, 16:54
        Nie daj miski Magdalen ,zakryj całym ciałem .To Twoje żarcie .🤭
      • ga-ti Re: Wielka obraza 27.11.21, 17:30
        Też tego nie lubię, Jak idę do restauracji, kawiarni to idę też po to, by zjeść. I takie jęczenie, że nie, nie, ja to głodna nie jestem, właśnie zjadła u mamy, och jak nasyciłam się śniadaniem, jestem na diecie, deserów nie jadam... doprowadza mnie do, hm, zniesmaczenia wink
        A już podjadanie, o nie, nawet męża gonię od mego talerza.
        • taniarada Re: Wielka obraza 27.11.21, 17:48
          Racja .Iść do restauracji ,zapłacić za jedzenie i wyżerać z cudzej michy.To się nie godzi😊
    • kadfael Re: Wielka obraza 27.11.21, 16:19
      A chomik co na to?
      • welcome_back Re: Wielka obraza 27.11.21, 16:21
        Ja bym zapytała, co kot (ex?) przyjaciółki na to.
        • kadfael Re: Wielka obraza 27.11.21, 16:25
          Ale ten chomik to chyba inkarnacja kota?
        • la_felicja Re: Wielka obraza 27.11.21, 16:27
          No skoro kot się wcielił w chomika, to trzeba chomika zahipnotyzować, zrobić mu regres (czy jak to się tam nazywa) do poprzedniego wcielenia, kiedy był kotem i zapytać, jak mu się podoba to nowe życie w ciele przekąski.
    • annaboleyn Re: Wielka obraza 27.11.21, 16:32
      ewa_i_chomik napisała:

> Jest mi tym bardziej przykro, bo jeden z moich chomików jest jej ulubieńcem i z
      > awsze mówi, że C jest wcieleniem jej kota.

Za to zdanie wybaczam niestaranny trolling!
      • daniela34 Re: Wielka obraza 27.11.21, 16:39
        A kot stał się chomikiem i zamieszkał między nami. Zaprawdę, wielka jest tajemnica naszej wiary!
        • taniarada Re: Wielka obraza 27.11.21, 16:57
          Ja mam Pana Boga w futrze…
          Halina Poświatowska
        • taje Re: Wielka obraza 27.11.21, 17:20
          😻
          • taniarada Re: Wielka obraza 27.11.21, 17:52
            Dawno nie było długiego wątku o kotach .Same jakieś krótkie wątki .Ciekawi mnie bardzo czy zaprzyjaźniony kot z chomikiem by go zjadł ?😥
        • taje Re: Wielka obraza 27.11.21, 17:53
          Kot, chomik i gołębica i wszystko się zgadza.
        • annaboleyn Re: Wielka obraza 27.11.21, 18:39
          daniela34 napisała:

> A kot stał się chomikiem i zamieszkał między nami. Zaprawdę, wielka jest tajemn
          > ica naszej wiary!

Hihi
          W sianku leży
          któż pobieży
          dosypywać karmy mu

W ogóle Twoje to moja ulubiona kolęda w wykonaniu Mazowsza smile
          • dvdva Re: Wielka obraza 28.11.21, 01:12
            Przeczytałam "w staniku leży"
            • szare_kolory Re: Wielka obraza 28.11.21, 02:30
              I tu wchodzi Zespół Reprezentacyjny/ Brassens z piosenką o dzielnej Margot, która stanik swój rozpina-ała, by miał kotek, biedactwo, co ssać
              • taje Re: Wielka obraza 28.11.21, 11:30
                Brassens Brassensem a tymczasem w USA na pokładzie lotu Delta Air…

www.thesun.co.uk/news/16860249/woman-breastfeeding-cat-onboard-flight/amp/
    • nuclearwinter Re: Wielka obraza 27.11.21, 17:35
      Hahaha piękne <3 Bardzo ci się to udało, zwłaszcza zdanie o chomiku i kocie smile

Ale stanę po stronie koleżanki, serdecznie nie znoszę jak ktoś mi się przystawia do mojego talerza, też bym ci nie dała spróbować. Powiedziała, że nie, to już mogłaś sobie darować komentarze i coś sobie sama zamówić zamiast dogadywać.
    • podaje_haslo_okon Re: Wielka obraza 27.11.21, 17:58
      Jak można sobie zrobić przerwę od relacji międzyludzkich?
    • gorzka.gorycz Re: Wielka obraza 27.11.21, 18:52
      Obrazić pewnie bym się nie obraziła, ale powiedziała, że nie.
      Nienawidzę podjadania z mojego talerza.
    • eukaliptusy Re: Wielka obraza 28.11.21, 00:43
      70km to 5 godzin pociagiem?
      • lumeria Re: Wielka obraza 28.11.21, 01:14
        Chyba trasa Katowice-Krakow. Przez Warszawe. smile
      • droch Re: Wielka obraza 29.11.21, 00:32
        Akurat to jest możliwe, niestety, np. Suwałki - Ełk...
        • tiszantul Re: Wielka obraza 29.11.21, 10:58
          Rabka-Nowy Sącz 80 km, pociągiem od ponad 7 do ponad 11 godzin
    • iwles Re: Wielka obraza 28.11.21, 00:59

Ale że zawsze nie masz apetytu do 12:30?
      Jak sobie radziesz przy zmianie czasu?
    • triismegistos Re: Wielka obraza 28.11.21, 03:01
      Ja cię rozumiem, ja zawsze mówię że nie chcę frytek. Na szczęście mój ukochany mąż zamawia podwójne ❤️❤️❤️
    • mondaymorning1987 Re: Wielka obraza 28.11.21, 12:38
      Ja bym dała spróbować, potem powiedziała, że towar macany należy do macanta i zamówiła sobie świeży kawałek, ja nie lubię jeść po kimś
    • pingus Re: Wielka obraza 28.11.21, 12:45
      Jak dzieci, głupio jej powiedziałeś, bo to nie jest ok wtrącać się do cudzego talerza, ale koleżanka obraziła się jak dziecko zamiast żartobliwie to skomentować, słowem dwa buraki big_grin
      • ewa_i_chomik Re: Wielka obraza 28.11.21, 13:11
        Dokładnie, z niej jest taki duży bobas. Mój komentarz natomiast nie był obraźliwy, tym bardziej że ja się dzielę z nią swoim czasem i zasobami.
        • morekac Re: Wielka obraza 28.11.21, 17:16
          Proszę pana, pewna kwoka
          Traktowała świat z wysoka
          I mówiła z przekonaniem:
          „Grunt to dobre wychowanie!”

Zaprosiła raz więc gości,
          By nauczyć ich grzeczności
          • ewa_i_chomik Re: Wielka obraza 28.11.21, 19:04
            Ale ja jej nie zwracałam uwagi, tylko stwierdziłam, że nie lubi się dzielić. Co jest faktem. Natomiast obie lubimy tematy związane z savoir bobrem i często o tym dyskutujemy. Tyle, że ona dopiero raczkuje, a ja pochodzę z bardzo taktownej i dobrze wychowanej rodziny, więc gdybym była złośliwa, to bym jej zwyczajnie powiedziała, że nie jest dla mnie partnerem do rozmów na temat dobrego wychowania.
            • morekac Re: Wielka obraza 28.11.21, 19:08
              To masz bobra w domu?
              • ewa_i_chomik Re: Wielka obraza 28.11.21, 19:27
                Słownik. Należę do grupy przyjaciół bobrów, dużo o nich piszę.
                • rainbow_dash Re: Wielka obraza 28.11.21, 21:13
                  Ewa, lubię cię. Przyjaciół bobrów nie można nie lubić.
                  Z ciekawości, co takiego piszesz o bobrach (dużo)?
                  • hannah_weaver Re: Wielka obraza 28.11.21, 21:22
                    rainbow_dash napisała:

> Ewa, lubię cię. Przyjaciół bobrów nie można nie lubić.
                    > Z ciekawości, co takiego piszesz o bobrach (dużo)?

Też mnie to intryguje przyznam szczerze!

Ad meritum: nie wyjadą się komuś ciasta z talerza
            • lella_two Re: Wielka obraza 28.11.21, 20:04
              Savoir bóbr, jak bóbr, misiu, jak bóbrsmile
            • m_incubo Re: Wielka obraza 28.11.21, 20:15
              Jadaliście w tej rodzinie na przednówku postną kaszę z jednej michy? Bo tylko to tłumaczyłoby bezczelne wpieprzanie się komuś do talerza.
              Potwierdza się stara prawda, że chłop wyjdzie ze wsi, ale wieś z chłopa nigdy.
            • iwles Re: Wielka obraza 28.11.21, 21:21

A co to było za ciasto?
      • m_incubo Re: Wielka obraza 28.11.21, 20:17
        Może musiała po raz nie wiadomo który znosić zakusy na własny talerz i wreszcie skończyła się jej cierpliwość.
    • m_incubo Re: Wielka obraza 28.11.21, 20:18
      Wiem, że się zgrywasz, ale powiem ci, że ja zwróciłabym ci uwagę tylko raz i to na tyle dosadnie, że to ty byś się prędzej obraziła, za to nie przyszłoby ci więcej do głowy wtrącać się komuś do talerza.
    • alba27 Re: Wielka obraza 28.11.21, 20:21
      Jako osoba, która nie lubi się dzielić żarciem rozumiem Twoja koleżankę 😉 prędzej kupię komuś drugą czekoladę niż oddam moją. Ale ja jestem świadoma tej cechy więc bym się nie obraziła. A nie mogłaś sobie tego jedzenia zwyczajnie zamówić tylko gapiła się w jej talerz jak sroka w gnat?
      • ewa_i_chomik Re: Wielka obraza 29.11.21, 08:38
        Ale absolutnie nie gapilam się w jej talerz. Miała cały zestaw jajek, chleba, masła i sałatkę oraz na boku postawiony kawałek ciasta, które jest nowością w tej cukierni i właśnie o uszczknięcie tego kawałka poprosiłam. To chyba nie zbrodnia.
        • hildegarda-z-plocka Re: Wielka obraza 29.11.21, 09:59
          hahaha wiem,z e to trolling, ale zakusy na moje jedzenie tez by mnie kwurzaly. zamawiam tyle, ile chce i jestem w stanie zjesc, wiec podjadanie jest wkurzajacesmile
          • ewa_i_chomik Re: Wielka obraza 29.11.21, 10:37
            Niestety to nie trolling, ta dziewucha istnieje naprawdę.
        • iwles Re: Wielka obraza 29.11.21, 10:02

Co to było za ciasto?!?
          • ewa_i_chomik Re: Wielka obraza 29.11.21, 10:38
            Bezowe.
        • la_felicja Re: Wielka obraza 29.11.21, 12:00
          Zbrodnia nie, tylko bezczelność.
          Poza tym może się bała, że zanim skończy te jajka i sałatkę, to ty jej tak po kawałeczku, po kawałeczku całe ciasto zeżresz.
          A skoro bezowe, jak piszesz poniżej, to już w ogóle - takiego ciasta nie da się "uszczknąć" bez rozwalenia go na żałosne, nieestetyczne okruszki.
          • ewa_i_chomik Re: Wielka obraza 29.11.21, 19:35
            Bez przesady. Poza tym byłam na kursie jedzenia ciast i wiem jak postępować z bezą.
            • morekac Re: Wielka obraza 29.11.21, 20:04
              Myślę, że podstawą sawłar bobru jest to, że nie wyżera się nikomu z talerza.
            • iwles Re: Wielka obraza 29.11.21, 20:28
              ewa_i_chomik napisała:

> Bez przesady. Poza tym byłam na kursie jedzenia ciast i wiem jak postępować z b
              > ezą.

Żeby zjeść ciastko i mieć ciastko?
              Dobre 😆
    • saszanasza Re: Wielka obraza 29.11.21, 10:46
      Bosze jaki trolling niskich lotów
      • default Re: Wielka obraza 29.11.21, 20:22
        No owszem, ale z sawłar bobra się naprawdę szczerze uśmiałam.
    • srubokretka Re: Wielka obraza 29.11.21, 11:49
      Jeszcze nigdy w zyciu nie przytrafilo mi sie, zeby ktos nie chcial podzielic sie ze mna jedzeniem. Dziwne. Jednak mam fajne otoczenie.
      Moze awantura o ciasto to byl pretekst, a tak naprawde o cos grubszego jej chodzi?

>Jest mi tym bardziej przykro, bo jeden z moich chomików jest jej ulubieńcem

To moze niech z nia pogada i sie dowie o co jej chodzi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka