Dodaj do ulubionych

ADHD u dorosłych

06.12.21, 02:50
Internet pcha na mnie kolejne rzeczy i tym razem (poza historią niewolnictwa) są to różne kontenty ADHDowców. Siła rzeczy się zaczynam autodiagnozować. Na szczęście nie jestem hipohondryczką i samego deficytu uwagi prawie na pewno nie mam, ale fascynuję mnie pewne elementy.
Oglądam na raz 3 filmy i 20 seriali, czytam trzy książki. Moje hobby i inne zainteresowanie trwa dopóki nie osiągnę w nim wiedzy i umiejętności powyżej przeciętnej i je porzucam bez cienia bólu. Przerywam innym rozmowy, kończę zdania, bo wiem, że zaraz stracę wątek, ale też... nigdy nie byłam jakoś przesadnie skupiona, nie rozprasza mnie otoczenie i umiem robić kilka rzeczy na raz. Nie robię rzeczy jak nie mam deadlineu, a jak byłam mała to gadałam do siebie jak nie miałam do kogo.
Natomiast mózg mnie jakoś specjalnie nie sabotuje, nie stosuje wewnętrznych dialogów, wyobraźnia w większości działa (czasem trochę samowolnie). Norma czy nie norma? Iść do psychiatry i poprosić o jakąś ewaluację czy zwalić na bycie kiepsko wychowanym, znudzonym narcyzem?
Obserwuj wątek
    • ojejkucozadzien Re: ADHD u dorosłych 06.12.21, 03:06
      "Natomiast mózg mnie jakoś specjalnie nie sabotuje"

I masz odpowiedź.

• berdebul Re: ADHD u dorosłych 08.01.23, 13:58
        Albo ma dobre metody kompensowania.
    • damsel.in.distress Re: ADHD u dorosłych 06.12.21, 03:23
      Co Ci szkodzi, przecież można odbyć z psychiatrą niezobowiązującą rozmowęsmile
    • evee1 Re: ADHD u dorosłych 06.12.21, 04:12
      Tak z ciekawości możesz sobie z psychiatra porozmawiać. U prawie każdego można jakiś feler znaleźć wink. Ale po co zajmować kolejkę ludziom, którzy mają prawdziwe problemy?
      Wygląda na to, że Ty chyba problemu nie masz, bo nie piszesz, że przeszkadza Ci to w codziennym życiu. Ja znam kogoś, kto ma dorosłe ADHD, ale jemu to przeszkadzało i po porządnej diagnozie i leczeniu łatwiej mu funkcjonować.
    • mysiulek08 Re: ADHD u dorosłych 06.12.21, 04:23
      zaprzyjazniony psychiatra na podobne zachowania stwierdził 'jak ci z tym dobrze i nie odczuwasz dyskomfortu, to żyj jak lubisz'

ale ja lubię być znudzonym narcyzem 🤣😋
      • berdebul Re: ADHD u dorosłych 06.12.21, 07:58
        big_grin big_grin Cudowny psychiatra!
        • mysiulek08 Re: ADHD u dorosłych 06.12.21, 11:18
          a co mial diagnozowac ? ani mnie to nie przeszkadza ani otoczeniu

jak byl realny problem, zadzialal inaczej

tak, on z gatunku cudownych, to taki typ
    • taniarada Re: ADHD u dorosłych 06.12.21, 05:05
      Jeśli to długotrwale i masz problemy z koncentracją to tak .Czasami wystarczy dobry sen .Zregenerować się ,odpoczynek i wyrzucić złe myśli bo stres zabija .
    • jednoraz0w0 Re: ADHD u dorosłych 06.12.21, 05:21
      zaburzenie jest wtedy, kiedy uniemożliwia lub bardzo utrudnia normalne funkcjonowanie.
    • la_mujer75 Re: ADHD u dorosłych 06.12.21, 08:55
      ADHD polega - w największym skrócie- że nawet jak cos cię bardzo interesuje, to nie jesteś wstanie się na tym skoncentrować (chociaż bardzo chcesz), a nie na tym, że łapiesz się za kilka rzeczy na jeden raz. To taka najprostsza definicja.
      • ichi51e Re: ADHD u dorosłych 06.12.21, 09:36
        skad ta definicja? adhd to zaburzenie koncentracji równie dobrze adhd może mieć ktoś kto skupia się za bardzo - i np nie je nie sika bo musi skonczyc
        • la_mujer75 Re: ADHD u dorosłych 06.12.21, 09:47
          Tak mi tłumaczyło dwóch psychiatrów, jak ostatnio chodziłam ze swoim Starszym, bo on cierpi na deficyty uwagi. Taka "łopatologiczna" definicja.
      • thea19 Re: ADHD u dorosłych 06.12.21, 10:00
        mój ma adhd, podtyp mieszany i potrafi się niesamowicie skoncentrować na tym, co go interesuje. Oczywiście nie są to lekcje i prace domowe.
        • celandine Re: ADHD u dorosłych 06.12.21, 10:20
          Moja też.. Potrafi całą noc robić jakieś linoryty natomiast przeczytanie podręcznika szkolnego zazwyczaj przerasta jej możliwości
        • mayaalex Re: ADHD u dorosłych 06.12.21, 11:29
          rozmawialam ostatnio ze specjalista, mowil dokladnie to samo - dziecko z ADHD moze byc bardzo skoncentrowane jesli jest czyms zainteresowane. Problem jest z koncentracja nad czyms, co jest nudne, zmudne ale niezbedne.
          • la_mujer75 Re: ADHD u dorosłych 06.12.21, 11:50
            Mój ma tak samo. Silna koncentracja na tym, co go interesuje, a jak go nie interesuje- to dramat. On nawet chce, a mu nie wychodzi.
            Ale dwóch psychiatrów twierdziło, że skoro może sie nad czymś skoncentrować , to nie ma dramatu. Dopiero trzeci psychiatra pochylił się nad problemem syna!
      • pade Re: ADHD u dorosłych 08.01.23, 12:10
        la_mujer75 napisała:

> ADHD polega - w największym skrócie- że nawet jak cos cię bardzo interesuje, to
        > nie jesteś wstanie się na tym skoncentrować (chociaż bardzo chcesz), a nie na
        > tym, że łapiesz się za kilka rzeczy na jeden raz. To taka najprostsza definicj
        > a.
        >
        >
        Jest dokładnie odwrotnie.
      • ostreadhd Re: ADHD u dorosłych 10.01.23, 09:21
        Byłem w szpitalu w Szwajcarii i moje ADHD jeżeli coś mnie bardzo zainteresuje to mój mózg nastawia się na to by to osiągnąć . 2 lata brałem Wit B3 podkreślam że trzeba ją robić na zamówienie bo ta z aptek zawiera śladowe ilości B3 na opakowaniu jest napisane 500mg a jest np 16mg tylko. Polecam książkę Dr Abram Hoffer Niacyna. Pozdrawiam
    • ichi51e Re: ADHD u dorosłych 06.12.21, 09:35
      jak żyjesz z tym normalnie to znaczy ze nie masz problemu
      • berdebul Re: ADHD u dorosłych 06.12.21, 09:59
        Albo dobrze kompensuje.
    • fitfood1664 Re: ADHD u dorosłych 06.12.21, 09:42
      obsrawiam to drugie
    • huang_he Re: ADHD u dorosłych 06.12.21, 10:12
      Staram sie nie przerywać rozmów, staram sie nie konczyc zdan. Staram sie panowac nad tym, bo to po prostu niegrzeczne. Chociaz bardzi chce. A poza tym mam identycznie - czytam na raz ok 10 książek, w dodatku na roznych nosnikach (papier, kindle, komputer, audiobook), maluję 10-15 obrazow, obrazkow na raz, ucze sie kilkunastu utworow do grania.
      I sie nie diagnozuje, bo nie widze w tym nic odbiegającego od normy. Bo jak to odbiega od normy, to wszyscy są nienormalni.
    • turzyca Re: ADHD u dorosłych 06.12.21, 12:31
      Są samotesty po angielsku, np. tu www.additudemag.com/ - polecam, bo oni mają też szczegółowe testy na jeden temat, więc można sprawdzić też, czy nie ma się tylko jakiejś dysfunkcji. Całościowe testy często nie biorą poprawki na płeć/socjalizację, wysoką inteligencję oraz - co najważniejsze - typy mieszane.
      Jeśli odkryjesz, że masz dysfunkcję jakiegoś obszaru, to możesz poszukać pod tym hasłem, jakie są rozwiązania, tricki i pomoce. Bo skoro Ci to w życiu nie bardzo przeszkadza, to leki pewnie nie mają sensu, ale warto sobie życie uprościć podpatrując innych.
      • ostreadhd Re: ADHD u dorosłych 08.01.23, 11:19
        ADHD zdiagnozowano u mnie w Szwajcarii poprzez obserwacje w szpitalu inaczej można sobie wkręcić coś czego nie ma. Byłem miesiąc w klinice pod okiem Profesorów , doktorów, psychiatrów itp co dwa dni rozmowa ja na środku dookoła 10 specjalistów. Diagnoza ostre ADHD , zasugerowano bym otworzył własną firmę i trzymał się jednego zawodu . Leków nie biorę . Mam terapię dr abrama hoffera Wit b3 robioną na zamówienie w Szwajcarii. W Polsce nie jest ona oryginalna więc trzeba mieć dostęp do apteki która sama wytwarza . Ogólnie dużo symptomów minęło ,ale czuję się jak przegrany śmieć ,mam wątpliwości wobec własnej osoby, jest mi ciężko . Ale na pewno jest lepiej bo kiedyś miałem masę problemów z tym. Ale terapia mi pomaga . Pozdrawiam i życzę wytrwałości 🤗
    • disco-ball Re: ADHD u dorosłych 08.01.23, 11:59
      Ja wychodzę z założenia, ze jeśli coś mi przeszkadza w normalnym funkcjonowaniu (gdybym zawaliła terminy, nie potrafiła dokończyć pracy, każdy dystryktów powodował, ze muszę przez pół godziny znów się skupiać na tym samym, miałabym męcząca gonitwę myśli, nie potrafiłabym odpocząć) to sprawdzam u lekarza.
      Jak roztargnienie i wielowątkowość nie jest specjalnie upierdliwa dla mnie i otoczenia - olewam ciepłym moczem.
    • asia_i_p Re: ADHD u dorosłych 08.01.23, 12:28
      Jak chcesz sobie diagnozować ADHD, to nie wiem czy neurolog nie pomógłby ci bardziej.

Kiedy moja młodsza siostra miała w okresie pokwitania silne migreny, poszliśmy kontrolnie do neurolożki i ona zleciła EEG, spojrzała potem w wyniki i mówi "ADHD-owiec, prawda?". A nie mogła tego zauważyć z zachowania, bo siostra na wizytach u niej siedziała na baczność przez cały czas.
      • jednoraz0w0 Re: ADHD u dorosłych 08.01.23, 15:44
        To jest staroć z 2021.
      • kiddy Re: ADHD u dorosłych 08.01.23, 20:39
        ADHD diagnozuje psychiatra, nie neurolog.
    • kanna Re: ADHD u dorosłych 08.01.23, 13:21
      Może być ADHD, może być spektralność... poczytaj więcej o tym drugim smile
      Mogą być też oba.
    • jammer1974 Re: ADHD u dorosłych 09.01.23, 00:10
      Ja mam podobnie. Czytanie i zajmowabie sie dziesiecioma rzeczami naraz to norma nad ktora od dziecka nieustannie i beskutecznie pracuje.
      Ja mam ADHD. Dostalam zdiagnozowana jako dorosla niejako dodatkowo przy dziecku.
      Ale chyba nie jest on gleboki bo nie dezorganizuje mi zycia choc bez niego jakosc zycia bylaby lepsza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka