Dodaj do ulubionych

Jak znaleźć dobrego lekarza

13.12.21, 12:46
Szukam dobrego lekarza, dermatologa. Syn z trądzikiem i teraz jak szukacie lekarza , który jest kompetentny? wśród znajomych, owszem, ale często znajomi nie mają takich problemów i każdy pierwszy lepszy pomoże. Czy np. na znanylekarz.pl? ale wtedy tych z największą liczbą gwiazdek, czy tyc co mają największe doświadczenie czy z tytułami naukami (co lepsze dr n. med czy dr med)?
Obserwuj wątek
    • swinka-morska Re: Jak znaleźć dobrego lekarza 13.12.21, 13:02
      Nawet w tym poście tracisz okazję namierzenia dobrych nazwisk. Czemu nie podajesz miasta?

Ja szukam oczywiście przez polecenia znajomych ale czytam też (krytycznie) opinie w necie.
      Znany Lekarz - tylko częściowo, opinie napisane przez samych lekarzy czasem aż biją po oczach (pacjenci nie używają pewnych terminów i opisów medycznych).
      No i część opinii pochodzi od szurniętych pacjentów (z tym IMO mają problem głównie ginekolodzy - "wystawiam złą ocenę gdyż ponieważ lekarz nie wystawił mi skierowania na wszystkie możliwe badania świata, a ja jestem już 2 dni po teście ciążowym i nie wiem czy to nie zaszkodzi mojemu dzieciomtku".
      • malamagnolia Re: Jak znaleźć dobrego lekarza 13.12.21, 13:44
        Warszawa
      • malamagnolia Re: Jak znaleźć dobrego lekarza 13.12.21, 13:44
        ok, ale szukam dermatologa , nie ginekologa
        • swinka-morska Re: Jak znaleźć dobrego lekarza 13.12.21, 14:34
          dr Magdalena Brajczewska
          dr Katarzyna Borkowska
          Obie sprawdzone dosłownie na skórze własnej oraz innych członków rodziny.
    • damartyn Re: Jak znaleźć dobrego lekarza 13.12.21, 14:39
      A Tetralysal brał? Jeśli nie to spróbujcie, daje świetne rezultaty i przepisze mu pewnie i lekarz rodzinny.
    • taniarada Re: Jak znaleźć dobrego lekarza 13.12.21, 14:45
      Nie patrzysz na gwiazdki tylko na opinie.Tu masz link z roku 2020,chyba aktualny
    • kota.helga Re: Jak znaleźć dobrego lekarza 13.12.21, 19:09
      Opinie krewnych i znajomych królika;
      średnio-niska półka pracowników oddziałów klinicznych, nie: ordynatorzy, chyba że w wieku nie-okołoemerytalnym;
      ostatecznie opisy na stronach lekarzy (im sensowniej i przystępniej opisane, tym mam większą nadzieję na komunikatywną jednostkę, a nie typa szemrzącego coś pod nosem i nie wyjaśniającego, np. po co zleca dane badania)
    • deszczu_kropelka Re: Jak znaleźć dobrego lekarza 13.12.21, 20:22
      Warszawa - dr Katarzyna Kisiel
      • kotletymielone5 Re: Jak znaleźć dobrego lekarza 13.12.21, 20:58
        Nie trać pieniędzy na lekarza. Codziennie musi pić napar z ziela bratka, najlepiej nie taki z fiksów (tj. saszetek), tylko parzony luzem, jest mocniejszy. Ponadto, mocno ograniczyć cukier, mleko, jajka, sery, mąkę pszenną, na rzecz chudego mięsa i warzyw, a po już tygodniu zobaczysz radykalną zmianę i tak trzymać, i lekarka powie to samo. Plus tego zaskórniaki głębokie wywabiać na wierzch maścią ichtiolową, regularnie wyciskać, twarz myć, dziury po wyciśniętych zaskórniakach łagodzić maścią nagietkową.
        • kamin Re: Jak znaleźć dobrego lekarza 16.12.21, 08:42
          Sio zjawo. Wracaj do lat 80 tych.
          • 35wcieniu Re: Jak znaleźć dobrego lekarza 16.12.21, 08:54
            ... a "zaskórniaki" wydaj na uzupełnienie wiedzy ogólnej.
    • malamagnolia Re: Jak znaleźć dobrego lekarza 16.12.21, 07:52
      Dziękuję za polecenie lekarzy, wolałabym kogoś z południowej części W-wy.
      Waham się którego wybrać, bo zastanawiam się czy zasadne jest robienie nastolatkowi badań hormonalnych. Jeśli tak to jakich, ewentualnie , który lekarz z tu polecanych je zleci. Jest dla mnie trochę przerażające, że większość lekarzy najpierw poleca maści, a kiedy te nie działają przepisuje antybiotyki bez zrobienia badań i to takie, które mocno nadwyrężają wątrobę. Dietę tu polecana oczywiście będziemy stosować , ale wspomagająco, na trudne przypadki dieta nie leczy
      • berdebul Re: Jak znaleźć dobrego lekarza 16.12.21, 08:32
        Zasadne? A jak chcesz się dowiedzieć jaka jest przyczyna? Najpierw badania, później leczenie.
        • malamagnolia Re: Jak znaleźć dobrego lekarza 16.12.21, 09:32
          Sama badania mogę zrobić, ale nie wiem jakie. A lekarze jak pisałam najpierw maści a jak nie działa to od razu antybiotyk. Na moje zdziwienie, pytanie o badania słyszę "A po cooo?" to trądzik młodzieńczy
          • alicia033 Re: Jak znaleźć dobrego lekarza 16.12.21, 10:04
            malamagnolia napisała:

> A lekarze jak pisałam najpierw maści a jak nie działa to od razu antybiotyk.

bo takie jest postępowanie przy leczeniu trądziku młodzieńczego.

> Na moje zdziwienie, pytanie o badania słyszę "A po cooo?" to trądzik młodzieńczy

no bo nie ma potrzeby tu robić jakichś badań, zwłaszcza w przypadku chłopców.
            Schemat postępowania to w pierwszym rzucie środki złuszczające od zewnątrz (+ krem nawilżający), w drugim rzucie, jak zewnętrze sobie nie radzą - antybiotyk. Przy długotrwałym stosowaniu, zwłaszcza w przypadku izoteku, robi się kontrolnie, co jakiś czas, próby wątrobowe.
            Można jeszcze, przed ostatnią linią (izotek), gdy słabsze antybiotyki sobie nie radzą, pobawić się z posiewami, żeby na pewno dobrać ten najbardziej działający ale prochu tu się nie wymyśli.
            Antybiotyki, o ile oczywiście trądzik jest najbardziej dokuczliwym objawem hormonalnej burzy w młodym organiźmie to i tak lepsze rozwiązanie, niż próby grzebania w układzie hormonalnym i regulowania go lekami.
      • 35wcieniu Re: Jak znaleźć dobrego lekarza 16.12.21, 08:41
        Dieta nic nie da jeżeli powód jest np. - no właśnie- hormonalny. Bzdur typu "nie jedz tego i tamtego a po tygodniu twarz będzie czysta" nawet nie warto czytać.
        Badania i owszem, czemu nie.
        A znaleźć dobrego dermatologa to jest wyczyn. Na podstawie własnych doświadczeń powiedziałabym że 99% nie nadaje się do niczego.
    • cegehana Re: Jak znaleźć dobrego lekarza 16.12.21, 08:47
      W opiniach pacjentów warto zwracać uwagę na to jaki jest lekarz w stosunku do pacjenta (kulturalny, umie słuchać itd.) . To nie jest najważniejsze w leczeniu np. trądziku, ale jest to kwestia którą pacjenci potrafią kompetentnie ocenić.
      • kocynder Re: Jak znaleźć dobrego lekarza 16.12.21, 09:13
        Cóż... Z ciekawości weszłam na "znanylekarz" na "konto" mojego chirurga. Opinie o stosunku do pacjenta od "cham, który nie powinien pracować z ludźmi, może dobry lekarz ale paskudny człowiek" po "cudowny, dokładny, rzetelny, a na dodatek potrafiący spokojem i opanowaniem wzbudzić zaufanie pacjenta"... I kto ma rację? big_grin
        Z mojego doświadczenia: tylko polecenie,ale i to żadna gwarancja. Bo lekarz, który rozpoznał i wyleczył bez śladu chorobę x, wcale nie koniecznie da sobie tak samo radę z y.
        Moim zdaniem najtrudniej jest znaleźć lekarza - ginekologa. Z naciskiem na "lekarza". Nie położnika, albo kogoś, kto wystawi receptę na antyki, a lekarza, który przy ciut bardziej skomplikowanych przypadkach nie stwierdzi "taka pani uroda!"...
      • malamagnolia Re: Jak znaleźć dobrego lekarza 16.12.21, 09:37
        nie potrzebuję miłego lekarza. Naprawdę. Prym dla mnie wiedzie kompetentność i wiedza. jestem w w stanie znieść w ciągu 15 minut wizyty opryskliwość lekarza, jeśli to, co przepisze będzie miało dla mnie sens. Natomiast zupełnie mam głęboko w nosie "wykształconych" głównie marketingowo dermatologów , którzy sa milutcy, tyle ze wizyty kosztują mocno ponad 200 zł za wizytę, lekarstwo też ok 200 zł , a efektów żadnych. Dla miłego spotkania to mogę sie z koleżanką w kawiarni umówić . Za cenę tylko kawy mam miły czas dłuższy niz 15 minut

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka