vivyan Re: Doktorat po 40 28.12.21, 17:03 Pewnie, że rób,jeśli masz czas i możliwości, chociażby dla własnej satysfakcji 😊 Mnie pandemia mocno pokrzyżowała szyki i mi się wlecze końcówka (przewód zdążyłam otworzyć jeszcze na starych zasadach) ale mam nadzieję to doprowadzić do końca. Do niczego mi to nie jest potrzebne, syyuacji zawodowej mi to raczej nie zmieni ale daje mi to satysfakcję, uciechę i poczucie spełnienia 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Doktorat po 40 28.12.21, 17:41 Ja mam trochę znajomych z doktoratami Nie wymiguj się dziećmi oraz wiekiem bo to żadna przeszkoda tylko działaj Jak ci tylko zależy na „ dr” to pamietam ze znajomi zapisywali się na płatne doktoranckie na shg To jakaś fabryka była typu 300 osób na roku ale myśle ze to najłatwiejszy sposób na tytuł dr Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Doktorat po 40 28.12.21, 18:02 Moj maz zrobil bedac juz 60+, initially jako hobby a potem sie okazalo, ze z wybitnie praktycznym/przeliczalnym na $$$ ciagiem dalszym Go for it - jesli masz chec i mozliwosci to why not? Zawsze lepiej zalowac, ze sie cos zrobilo niz ze sie nic nie zdarzylo Good luck! Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Doktorat po 40 28.12.21, 18:24 Oczywiście, że robić. Jak masz czas, ochotę, możliwości!!! Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Doktorat po 40 28.12.21, 22:24 Moja przyjaciółka, która ze mną skończyła studia 20 lat temu, rok temu obroniła doktorat. Obie skończyłyśmy fizykę, ona ma doktorat z medycyny. Tyle, że doktorat ma ścisły związek z tym, co robi- jest fizykiem medycznym, pracuje z pacjentami onkologicznymi, materiał do doktoratu zbiera podczas pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
unaluna Re: Doktorat po 40 28.12.21, 22:38 Robić. Mam kilku znajomych, bardzo zapracowanych naukowców, którzy doktoraty robili po 40 urodzinach. Dzieci mieli już odchowane, więc łatwiej mogli się skupić na pracy i znaleźć czas. W jednym przypadku na doktoracie się nie skończyło...potem jeszcze była habilitacja po kilkunastu latach pracy masz doświadczenie, które na pewno ułatwi Ci doktorat wdrożeniowy. Nie wiem jak teraz w przypadku doktoratów wdrożeniowych jest z egzaminami z dyscypliny podstawowej I dodatkowej, jeżeli dalej obowiązują to pewnie trzeba będzie sobie trochę wiedzy przypomnieć. Odpowiedz Link Zgłoś