Dodaj do ulubionych

Brawo Aleksandrów Łódzki !

29.12.21, 22:17
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,27934382,urzad-miejski-jak-z-dr-dolittle-aleksandrow-lodzki-otworzyl.html
W zalewie trudnych, smutnych, wkurzających, przerażających wiadomości - miło przeczytać coś takiego. Ucieszyłam się i wzruszyłam. Zwłaszcza przy Łyszku...🥲
Obserwuj wątek
    • arwena_11 Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 29.12.21, 22:58
      Oni chyba od kilku lat tak robią. Pamiętam kiedyś artykuł o kocie w urzędzie i chyba psie na liście płac big_grin.
      Powinny z nich brać przykład urzędy w innych miastach.
      • pepsi.only Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 29.12.21, 23:00
        Tak, od dawna smile
      • profes79 Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 29.12.21, 23:20
        Szczególnie uradowani na pewno są alergicy.
        • default Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 29.12.21, 23:31
          Ach, ci nieszczęśni alergicy. Zawsze się ich wywleka, przy każdej okazji, gdy mowa o zwierzętach. Żeby się tylko przyczepić.
          Tak, na pewno alergicy są pozbawieni możliwości załatwienia sprawy w urzędzie. Bo gdzieś w jakimś pokoju/sali/korytarzu czai się jakieś napakowane alergenami zwierzę....litości....😒

• arwena_11 Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 29.12.21, 23:38
            Jestem alergikiem na kocia sierść. Jedyny kot na którego nie mam uczulenia to mój własny. Jestem gotową brać leki przed każdą wizyta w urzędzie, jeżeli dzięki temu jakiś siersciuch miałby dach nad głową, pełna michę i ciepło w tyłek.
            • hanusinamama Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 29.12.21, 23:58
              Ale ten kot w tym urzędzie jest w pokoju do którego wiekszość petentów nie wchodzi...wiec o co ten ból dupy?
              • arwena_11 Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 13:17
                ale że ja? Mnie się pomysł podoba. Szkoda, że inni nie naśladują.
                • profes79 Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 14:23
                  Mi to kolokwialnie mówiąc wisi. Zwierzaki lubię; uczulenia nie mam więc obecność psa czy kota mi przeszkadzać nie będzie o ile (zwłaszcza pies) nie będzie jakoś bardziej aktywnie się do mnie łasił (bo koty na ogół mają wywalone). Natomiast tak; są w populacji ludzie uczuleni (albo zwyczajnie tych zwierząt nielubiący/bojący się ich - zresztą przypomnę tylko jaką swego czasu Putin miał radochę wpuszczając na spotkanie z panicznie bojącą się psów Merkel olbrzymie bydlę) którzy z obecnością zwierzaka w urzędzie mogą mieć problem i to czasami bardzo dotkliwy. A urząd to miejsce publiczne i raczej nie da się go unikać na dłuższą metę.
                  • tiszantul Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 15:27
                    "z panicznie bojącą się psów Merkel"

Dobry przykład. Wiadomo, ze Kowalski nieżyczący sobie psów w urzędzie nie ma nic do gadania, ale jak przyjedzie ktoś ważny nielubiący psów, to się je schowa. Innymi słowy, komfort tylko dla osób mających władzę, zamożnych, ustosunkowanych. Na szczęście pomysł dotyczy jednego urzędu w Polsce i przyjmie się tak jak masowe przychodzenie do pracy ze zwierzętami lansowane kiedyś przez Gazetę Wyborczą. Zresztą w tym wątku też cytowany jest artykuł z Wyborczej. Media żyją z nakręcania konfliktów, więc można zrozumieć, skąd takie publikacje
                    • tiszantul Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 15:30
                      I jeszcze coś - gdyby pani Angela pracowała w tym urzędzie, musiałaby udawać, że kocha zwierzęta. Na szczęście pod tym względem jest niezależna i nie musi udawać. A pracownicy urzędu muszą...
                  • arwena_11 Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 15:53
                    Sorry, ale jakoś nie umiem babie współczuć.
                  • sophia.87 Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 16:22
                    A to "olbrzymie bydle" to przypadkiem nie była labradorka? wink
                    • arwena_11 Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 16:42
                      To był lew i to baardzo głodny wink
                  • alicia033 Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 16:40
                    profes79 napisał:

> jaką swego czasu Putin miał radochę wpuszczając na spotkanie z panicznie bojącą się psów Merkel olbrzymie bydlę)

przykład od czapy noale w twoim przypadku nie dziwi.
                    • profes79 Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 16:52
                      Dlaczego od czapy? Ja wiem że do miłośników zwierząt nie dociera fakt, że ktoś może miłośnikiem zwierząt nie być i mieć prawo do załatwiania spraw w miejscu publicznym bez ich asysty. No ale zawsze można tak jak baba u mnie w bloku - jak sąsiad narzekał, że cztery psy wyją w domu od szóstej rano to mu poradziła, żeby na wieś wyp. lał jak mu się nie podoba.
          • tiszantul Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 29.12.21, 23:46
            "Ach, ci nieszczęśni alergicy. Zawsze się ich wywleka, przy każdej okazji, gdy mowa o zwierzętach. Żeby się tylko przyczepić."

Jacy alergicy? Większość zwykłych petentów nie życzy sobie załatwiać spraw przy łażących wszędzie psach i kotach. Nawet jak będą spokojnie łazić, a przecież wiadomo, że psy bywają mocno hałaśliwe, zdarza im się wyjaśniać pozycję w stadzie, zdarza się kogoś ugryźć, defekować, sikać, wymiotować, roznosić kawałki jedzenia, błoto, brudzić biuro, skakać na petentów, ślinić petentów itp. Pomysl przyjmie się tak samo jak przychodzenie z psem do pracy lansowane przez Wyborczą 10 lat temu
            • default Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 29.12.21, 23:48
              Nic nie wiesz o psach, odejdź stąd.
            • berdebul Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 00:03
              Durne trolle są bardziej hałaśliwe, niż psy.
        • tiszantul Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 29.12.21, 23:36
          Będzie jak z pracą zdalną i nauką zdalną, słynną "przeprowadzką w Bieszczady" itp. Z początku "ach jak cudownie", a po trzech miesiącach "co za idiota to wymyślił".
          Wyborcza wiele lat temu opisywała "nowy trend" w stolicy - przychodzenie z własnymi zwierzętami do pracy w korporacjach i biurach. Trend podobno zyskał olbrzymią popularność, cała
          postępowa Warszawa chodziła z psem do pracy, ale w końcu zdaje się ten szalenie popularny trend minął
          • default Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 29.12.21, 23:47
            Nie mówimy i "trendach", "modzie" - tylko o realnej pomocy potrzebującym. No ale Ty tego nie ogarniasz, wiem. Więc odejdź z tego wątku.
          • nuclearwinter Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 10:18
            Jakie znowu będzie? Przecież nawet w tym artykule jest napisane, że tam jest tak jest już od dłuższego czasu, kilka lat, nie jakiś nowy trend, więc wygląda na to, że się przyjął. Ale musi ci być przykro big_grin
            • hanusinamama Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 12:55
              To jest moja gmina ościenna, oni tak od lat działają. Pies jest w stróżowce wiec klientom (nawet alergikom) nie szkodzi. Pamietam jak bociana małego mieli.
              MOj klient adoptował 2 psy 12 letnie, gmina opłaca im opiekę weterynaryjną. Bardzo dobry pomysł na wspieranie nieadopcyjnych psów.
        • wkswks Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 08:57
          Jestem alergiczką na sierść kotów i królików. To nie jest tak ze pada sie trupem, gdy kilkadziesiąt minut będziesz przebywał ze zwierzakiem w pomieszczeniu.
      • maly_fiolek Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 09:49
        Większość urzędników adoptowała jakieś zwierzę (albo dwa), tak aby ich przełożony (burmistrz) był zadowolony.
        Sytuacja w której urzędnicy wykonują pokazowe obowiązki pozapracowe aby przypodobać się przełożonemu zawsze powinna wzbudzać niepokój, czy to chodzi o adopcję zwierząt, czy chodzenie na mszę.
        Czy Ci urzędnicy zrobili to z przekonania lub presji środowiska, czy może dlatego że burmistrz ocenia pracownika pozytywnie jeśli adoptuje, a negatywnie - jeśli tego nie zrobi.
        • tiszantul Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 13:12
          Bardzo trafne. Czyli w grę wchodzi mobbing pracowników.
          Można dodać, ze im więcej pracownicy mają obowiązków pozapracowych, tym mniej mają czasu na właściwą pracę, a przecież z wątków o psach wiemy, jakie psy są angażujące czasowo.
          "Załatwię pani podanie, jak tylko wyprowadzę psa"
          "Niech się pan nie boi, ten pies nie gryzie"
          "Nie rozpatrzyłem pani wniosku, bo byłem z sunią u weterynarza"
          "Nie zdążę tego załatwić, bo mój pies jest pełen energii i potrzebuje długich spacerów"
          itd.
          • iwles Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 14:02

no widzisz, jak ty nie myślisz politycznie: w ramach walki z bezrobociem, zatrudnia się osobę, która zwierzakami się zajmuje, karmi, wyprowadza na spacer itp.
    • andaba Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 29.12.21, 23:04
      Wzruszyłam się. Miło przeczytać.
      • tiszantul Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 29.12.21, 23:50
        "Wzruszyłam się. Miło przeczytać."

Przeczytać miło, mniej miło jest być zmuszonym do pracy w towarzystwie stada psów i kotów. Ciekawe co zrobi urząd, jak któryś pracownik pójdzie do sądu
        • tiszantul Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 29.12.21, 23:52
          I przede wszystkim wystarczy jak któregoś dnia jeden pracownik przyjdzie z pięcioma psami, drugi z pięcioma psami, trzeci ze stadem skunksów, czwarty z prosiakiem, a piąty z karpiami w akwarium...
          • 3-mamuska Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 03:12
            tiszantul napisała:

> I przede wszystkim wystarczy jak któregoś dnia jeden pracownik przyjdzie z pięc
            > ioma psami, drugi z pięcioma psami, trzeci ze stadem skunksów, czwarty z prosia
            > kiem, a piąty z karpiami w akwarium...

Lepiej takie zwierzaki niż jedno takie „coś” jak ty.
          • heca7 Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 14:14
            Stado skunksów to idealny pomysł! Każdy petent i każdy urzędnik tego dnia byłby wyjątkowo miły i grzeczny, nikt nie podnosiłby głosu i nie wykonywał gwałtownych ruchów. Żeby nie przestraszyć skunksa big_grin
        • arwena_11 Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 29.12.21, 23:53
          Lepiej niż w towarzystwie niektórych ludzi.
        • andaba Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 29.12.21, 23:54
          No, mnie by było miło.
          Tak jak mi miło, gdy wsiadam rano do tramwaju i ktoś z psem jedzie. Od razu mam lepszy dzień.
          • daniela34 Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 00:58
            Mam tak samo. Andabo, wklejam Ci, bo Ty chyba nie instagramowa i nie fejsbukowa i może Cię ominęło

www.google.com/amp/s/www.o2.pl/informacje/jezdza-tak-dwa-lata-taksowkarz-opowiedzial-historie-leily-6718469470120832a%3famp=1
            • andaba Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 13:53
              Faktycznie, nie znałam. Fajna historia smile
    • gaskama Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 29.12.21, 23:05
      Czad!
      • tiszantul Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 29.12.21, 23:54
        "Czad!"

Czad to będzie jak to stado zacznie się wypróżniać
        • melisananosferatu Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 01:11
          Ty sie wyprozniasz w kazdym watku na tym forum i zyjemy. Z obrzydzeniem wprawdzie w stosunku do ciebie ale zyjemy.
    • melisananosferatu Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 29.12.21, 23:32
      Ale ekstra!
    • niezwykladziewczyna Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 29.12.21, 23:43
      Cudna wiadomość, wspaniali ludzie, już kiedyś o nich słyszałam.
    • tiszantul Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 29.12.21, 23:55
      Czy zachwyceni forumowicze mają stada psów i kotów w swoim miejscu pracy i dlaczego nie, skoro to takie fajne?
      • iwles Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 00:44

Płacą ci od ilości postów, bez względu na treść? Może być o prezesie, albo o kocie?
      • maly_fiolek Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 09:50
        > Czy zachwyceni forumowicze mają stada psów i kotów w swoim miejscu pracy i dlaczego nie, skoro to takie fajne?
        Mam dwa, na czas pracy wylatują na podwórko bo przeszkadzają.
        • sophia.87 Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 12:36
          Na mróz...
          Dlaczego mnie to nie dziwi?
        • hanusinamama Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 12:52
          Mam stado 2. jeden zalega na drukarce...czekam aż się obudzi z drukowaniem.
        • arwena_11 Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 13:20
          Jak zwierzak może przeszkadzać?
      • alicia033 Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 14:08
        tiszantul napisała:

> Czy zachwyceni forumowicze mają stada psów i kotów w swoim miejscu pracy

Mają.
        noi co teraz?
      • heca7 Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 14:18
        U nas księgowe przyprowadzają swoje psy. I nasza wspólniczka swoją suczkę. Psy sobie chodzą swobodnie po biurze- mają do dyspozycji 380m2. Mogą też posiedzieć na jednym z 7 balkonów. Drzwi są zamykane, otwiera sekretarka więc żaden nie wyjdzie poza biuro.
      • azealia_banks Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 14:29
        tiszantul napisała:

> Czy zachwyceni forumowicze mają stada psów i kotów w swoim miejscu pracy i dlac
        > zego nie, skoro to takie fajne?

Echhhh, to by była praca marzeń!
    • majenkir Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 02:48
      Super! Oby więcej takich miejsc! 🥰
    • 3-mamuska Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 03:11
      🥰super pomysł.
    • nota_bene0 Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 08:26
      Dobrzy widać ludzie pracują w tym urzędzie, chodziłabym tam często sprawy urzędowe załatwiaćsmile We Wrocławiu pan prezydent ma pomocnika kota Wrocka, uratowali go przed porzuceniem przez poprzednich właścicieli. Koteczek lepiej trafić nie mógł. Uwielbiam takie historie.
      • sophia.87 Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 09:36
        Wrocus ma profil na instagramie. Polecam
        • nota_bene0 Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 09:54
          Śledzę od początku, a jakże! smileSłodziak zmęczony po trudzie pracy na urzędzie, zasypia na dokumentachsmile
          • sophia.87 Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 11:07
            Obok kubka w kotki smile
            • nota_bene0 Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 11:30
              O tak! big_grin Albo filmik jak otwiera łapką komodę z książkami, jest niesamowitysmile
              • sophia.87 Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 11:40
                O to tosmile
                Na stories był też filmik jak wchodzi na kolumne smile
                Albo podczas spotkania maszeruje po stole, a wszyscy patrza zachwyceni smile
                • nota_bene0 Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 12:10
                  Oj, to muszę pędzić zobaczyć, bo jakoś przeoczyłam. Sophia, dzięki ✌️😊
                  • sophia.87 Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 12:36
                    Tych na stories już nie zobaczysz smile
                    Dla Wrocka i inti_skin wchodzę codziennie na insta smile
                    • nota_bene0 Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 16:13
                      Oj, szkodasad Ale inti_skin nie znałam, muszę zobaczyćsmile
                      • sophia.87 Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 16:16
                        Będą nowe smile
                        Inti_skin to o kosmetykach, nie o zwierzętach, uprzedzamwink, ale goraco polecam.
                        Choć ona też ma kota, którego odziedziczyla po babci i którego czasem pokazuje smile
                        • nota_bene0 Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 16:17
                          No właśnie zajrzałam i kota nie widziałambig_grin
                          • sophia.87 Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 16:24
                            Kot bywa (rzadko) wyłącznie na storieswink
                    • nota_bene0 Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 16:17
                      A Nalę znasz?smile
                      • sophia.87 Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 16:24
                        Nie, a to koty czy kosmetyki? wink
                        • nota_bene0 Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 16:33
                          Kotka podróżniczka i już prawie gwiazda wraz ze swoim panem. Instagram 1bike1world, też ją znalazł jako porzuconą, to tak jak my, mamy też czarnulę, którą ktoś jako młodego koteczka wywiózł prawie do lasu.sad
                          • sophia.87 Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 16:42
                            To zobacze smile
                            Okrucieństwo ludzi jest porażające, fajnie, że Was ma, a ile ma lat i jak ma na imię?
                            Naszego Kacpra mąż znalazł jako kocie maleństwo koło śmietnika, jeszcze w studenckich czasach. Teraz to ponad 8kg żywej kociej wagi smile
                            • nota_bene0 Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 17:02
                              Ma dwa latka już, Elfinka ma na imię. Mała była też, chudziutka, futerko liche, ale dzielna. Szła za nami dość blisko, potem zniknęła wśród drzew, rozglądaliśmy się i dobrze, że wpadliśmy na pomysł aby pójść w miejsce gdzie byliśmy najdłużej. Tam na nas czekała. smile To był ośrodek wypoczynkowy w małym lasku. Od razu wiedzieliśmy, że musi być nasza.
                              • sophia.87 Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 18:40
                                To dobrze, że na siebie trafiliście smile
                • tiszantul Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 15:45
                  "Na stories był też filmik jak wchodzi na kolumne.
                  Albo podczas spotkania maszeruje po stole, a wszyscy patrza zachwyceni"

Wszyscy urzędnicy zachwyceni. Powiem Wam, ze jakbym miał do wyboru w godzinach pracy pracę i bawić się z kotem, to też wybieram zabawę z kotem. Petentom w takiej okazji też zalecam zabawę z kotem, na pewno będą równie zachwyceni.
                  Urzędnicy ewidentnie nie mają nic do roboty, skoro nagrywają filmiki z kotami. Przypomina to "medyków" nagrywających wesołe układy taneczne i śpiewających piosenki na YouTube, gdy pacjenci umierali na oddziałach i na ulicy (zarówno nadmiarowych zgonów non-covid, jak i zgonów pozaszpitalnych, czyli osób niewpuszczonych do szpitala)
                  • sophia.87 Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 16:00
                    Podejrzewam, że konto Wrocka prowadzi osoba z działu promocji miasta, czyli wykonuje swoje obowiązki.
                    A w którym miejscu ja napisałam, że oni się bawili z kotem?
                    A większość petentow pewnie rozgląda się za kotem i marzy żeby przyszedł się przywitać smile
            • alicia033 Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 14:09
              sophia.87 napisała:

> Obok kubka w kotki smile

Rosine Wachtmeistersmile.
              Też lubię jej kocie kubki.
              • sophia.87 Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 16:07
                Nie znam, zachwycalam sie zestawieniemsmile i właściwie to my kociarze nie mamy chyba kocich kubków, ale czas to zmienić, dzięki za namiary smile
      • kloi0505 Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 14:46
        Rewelacyjna sprawa. Pozdrawiam nota_bene, murem za polskim mundurem.
        • nota_bene0 Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 15:40
          Chyba jednak mnie z kimś mylisz, najpierw byłam tu ja nota_bene0, potem nota benA! Nie przypominam sobie, żebym to ja stała murem i to jeszcze za... polskim mundurem. Już mnie tu kiedyś pomylono, a była to Alicia, ale przeprosiła, może się zdarzyć, nie mam żalu.
          Także zachęcam Ciebie kloi, do poszperania w czeluściach forum i wyciągnięcie wniosków na przyszłość. To Dwie różne osoby.
          • kloi0505 Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 16:02
            A to sorry.
    • kozica111 Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 08:53
      fajni ludzie.
      • karme-lowa Re: Brawo Aleksandrów Łódzki ! 30.12.21, 12:58
        Super!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka