Dodaj do ulubionych

Karta rowerowa

04.01.22, 22:11
W związku z karą za jazdę bez uprawnień, która dotyczy również rowerzystów, mam pytanie, bo szukam i nie mogę znaleźć. Czy nieletni rowerzysta musi mieć kartę rowerową przy sobie? Czy, tak jak kierowca, policja sprawdzi sobie w systemie, czy te uprawnienia są, tak jak u kierowcy auta?
Obserwuj wątek
    • little_fish Re: Karta rowerowa 04.01.22, 22:13
      Chyba nie ma takiego systemu. Raczej musi mieć przy sobie.
    • snajper55 Re: Karta rowerowa 04.01.22, 22:16
      mak_z_figa napisał(a):

> W związku z karą za jazdę bez uprawnień, która dotyczy również rowerzystów, mam
      > pytanie, bo szukam i nie mogę znaleźć. Czy nieletni rowerzysta musi mieć kartę
      > rowerową przy sobie? Czy, tak jak kierowca, policja sprawdzi sobie w systemie,
      > czy te uprawnienia są, tak jak u kierowcy auta?

Dokładnie, to mandat za brak karty rowerowej grozi jedynie rowerzyście mającemu skończone 17 lat i nie mającemu skończonych 18 lat.

S.
      • mak_z_figa Re: Karta rowerowa 04.01.22, 22:19
        Tak, znalazłam taką informację. Syn akurat łapie się w ten przedział wiekowy. Kartę rowerową ma (tylko żeby jeszcze wiedział gdzie ją ma). Na rowerze jeździ do szkoły.
        A może wyrobić duplikat? Tylko gdzie? W podstawówce, w której zdawał egzamin?
        • sol_13 Re: Karta rowerowa 04.01.22, 23:55
          W szkole albo w WORD.
        • ga-ti Re: Karta rowerowa 05.01.22, 00:04
          O nieźle. Moje dziecko też kartę ma, tylko nie wie gdzie. Podejrzewa, że chyba wcale nie odebrało ze szkoły sad Ale wątpię, że trzymają je w szkole kilka lat.
      • iberka Re: Karta rowerowa 04.01.22, 23:59
        Brak karty ogólnie czy przy sobie? Masz może wyciąg z paragrafem?
        • snajper55 Re: Karta rowerowa 05.01.22, 01:57
          iberka napisała:

> Brak karty ogólnie czy przy sobie? Masz może wyciąg z paragrafem?

Musi mieć przy sobie.

Prawo o ruchu drogowym.

Art. 38. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany mieć przy sobie i okazywać na żądanie uprawnionego organu wy-
          magane dla danego rodzaju pojazdu lub kierującego:

- dokument stwierdzający uprawnienie do kierowania pojazdem inny niż wydane w kraju prawo jazdy albo pozwole-
          nie na kierowanie tramwajem, jeżeli kierujący nie posiada wydanego w kraju prawa jazdy albo pozwolenia na kiero-
          wanie tramwajem;

S.
          --

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka