Dodaj do ulubionych

Wasz ślad węglowy

• homohominilupus Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 10:08
      Oesu, strasznie dużo mi wyszło, aż wstyd. A nie mam dzieci i nie biorę żadnych kąpieli w wannie bo mam prysznic.
      Winowajcą pewnie prysznic 2 razy dziennie, diesel i klimatyzacja ale tu gdzie mieszkam byłoby trudno się obyć bez. A, i kupowanie nowych ciuchów.
      Autorko wątku, masz doskonaly wynik, opowiedz coś o swoim stylu życia bo ja lekko zwatpilam.
      • rich_coconut Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 10:23
        Wydaje mi się że żyje dość przeciętnie, napisałam już gdzieś. Tyle że nie przegrzewam domu i mam go dobrze ocieplonego, no i nie jest duży. Nie kąpię się w wannie. Samochodem jeżdżę zaznaczyłam ok 300 km na m-c, czyli raczej mało, aczkolwiek z komunikacji nie korzystam. Sprzęty mam dość nowe, raczej energooszczędne. Co tam jeszcze było? Cichy kupuję wg uznania, czasem wcale, czasem dużo, więc, żeby być uczciwą zaznaczyłam, że podążam za modą, co nie jest prawdą... A... Mięso jemy sporadycznie. Rzadziej niż raz na tydzień. Żadnych ekoekscesów wink
        • homohominilupus Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 10:26
          Ja mięsa w ogóle nie jem...aha, brak izolacji budynku ale w Hiszpanii tak dziadosko budują 🤷‍♀️
      • vivi86 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 11:21
        podejrzewałabym auto suspicious
    • chococaffe Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 10:18
      Jak policzyć transport cudzym samochodem?
      • vivi86 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 10:23
        Że jeździsz. Autobusem też się zwykle nie jeździ swoim smile
        • chococaffe Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 10:28
          Tylko wtedy ten samochód będzie "policzony" razy 2-4 big_grin
          • vivi86 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 10:33
            w sunie autobus też smile to może chociaż proporcji nie zachwieje big_grin
      • chococaffe Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 10:30
        Poza tym- nie ma pytan dotyczących innych zachowań typu ile drzew zasadziłeś smile
        • rich_coconut Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 10:34
          Nie ma też oczyszczalni, jak dziewczyny już zauważyły.
        • chococaffe Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 10:37
          no chyba jednak nie do końca
        • vivi86 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 11:36
          nie zaszkodziłyby tylko jeszcze pytanie czy sadzonka się przymie, ile przeżyje i jaką to ma wagę znaczeniową. Czy w skrajnych przypadkach nie wyjdzie coś na zasadzie co roku lot do USA, ale za to polajkowanie strony o eko :p
          • chococaffe Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 11:52
            Nie, najlepiej nic nie robić - dobrze jest wink
            • vivi86 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 12:12
              Czy ja mówię, że nic… smile po prostu działanie działaniu nierówne. Lajk nie zrównoważy lotu do USA co rok, kupno wege kosmetyku raz na miesiąc nie zrównoważy codziennego popylania autkiem smile Nie czarujmy się smile
    • chersona Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 10:35
      u mnie 90% 108% 151% i zachodzę w głowę dlaczego aż tyle, skoro:
      nie mam samochodu
      jadam bardzo mało mięsa
      kupuję głównie używane ciuchy
      nie kąpię się, biorę prysznic
      segreguję śmieci
      co jest nie tak?...
      • prawackie_trolliszcze Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 13:26
        chersona napisała:

> u mnie 90% 108% 151% i zachodzę w głowę dlaczego aż tyle, skoro:
        > nie mam samochodu

Ale korzystasz z komunikacji publicznej a powinnaś chodzić per pedes

> jadam bardzo mało mięsa

Mało, ale jadasz. A powinnaś trawę.

> kupuję głównie używane ciuchy

Głównie, czyli jakies nowe także. A powinnaś tylko używane, a najlepiej wiechcie z trawy.

> nie kąpię się, biorę prysznic

Ale za często. Powinnaś dwa razy w roku, w zimnej wodzie, a jeśli częściej, to kąpiel w rzece.

> segreguję śmieci

To znaczy, że masz co segregować. Niedobrze.

> co jest nie tak?...

Wszystko. Jeszcze dużo musisz zmienic w życiu, żeby byc wzorowym niewolnikiem.
        • vivi86 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 15:31
          Ideal pakietu klimatycznego w jednej odpowiedzi na post big_grin
    • chersona Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 10:42
      to jakaś ściema, zmieniłam liczbę osób w gospodarstwie z 4 na 2 i temperaturę w domu z 20 na 19 (na górze z w ogóle nie ogrzewamy i zimą mamy tam 16 stopni) i z 90% zrobiło się 73% 88% 123%
      • chococaffe Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 10:44
        też robiłam różne symulacje - fakt , to się nie skleja. Ot rodzaj zabawy
        • piataziuta Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 21:03
          i ja robiłam symulacje
          ale wniosek wyciągnęłam odwrotny - każda drobna zmiana dużo daje
      • taki-sobie-nick Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 22:06
        Bo jak na, przykładowo, 70 metrach upchniesz 10 osób zamiast 2, to ci się ślad węglowy obniży.
        • chersona Re: Wasz ślad węglowy 21.01.22, 12:53
          no nie, odwrotnie, jak upchnęłam mniej to i ślad węglowy wyszedł mi mniejszy, mimo że to nielogiczne
          • vivi86 Re: Wasz ślad węglowy 21.01.22, 19:45
            Może doliczyli hur dur się emitowane CO2 bo żyjecie zbrodniarze na planecie 😅
          • ludzikmichelin4245 Re: Wasz ślad węglowy 21.01.22, 19:48
            Chyba, że rzeczywiście to ukryte pytanie o liczbę dzieci.
            Wówczas miałoby sens, że czteroosobowa rodzina generuje większy ślad węglowy niż para.
          • piataziuta Re: Wasz ślad węglowy 21.01.22, 21:40
            chersona napisała:

> no nie, odwrotnie, jak upchnęłam mniej to i ślad węglowy wyszedł mi mniejszy, m
            > imo że to nielogiczne

Nie, to akurat bardzo logiczne.
            Mniej ludzi = mniej śmieci, mniej zużycia wody, mniej kupowanych ciuchów, zabawek, produktów chemicznych, pieluch, warzyw w plastiku, mięsa, wycieczek do szkoły, itp.
    • chococaffe Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 10:43
      Ciekawa też jestem jak obliczali średnią.

Gwoli ścisłości - jestem za zachowaniami tzw pro ekologicznymi. Natomiast ten kalkulator to raczej zabawa. Wolałbym inną - tabele z informacjami typu

Podróż krótkodystansowa - ile śladu zostawiasz idąc na piechotę, jadąc na rowerze, tramwajem, autobusem, ile śladu zostawia samochód na tej trasie.

Mycie - ile śladu zostawia prysznic , ile średnia wanna

itp itd.

A potem zachowania pozytywne typu zasadzisz drzewko - niwelujesz tyle śladu itd

• la_mujer75 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 10:54
      64, 76 i 106.
      Średnio na jeża.
    • enigma81 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 12:00
      219/263/366
      Kiepsko, ale pewnie z powodu domu i sposobu ogrzewania.
      • vivi86 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 12:01
        Obstawiam auto suspicious
        • enigma81 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 13:13
          A to też, oczywiście.
      • prawackie_trolliszcze Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 13:20
        Dlaczego kiepsko? Doskonały wynik. Zazdraszczam.
    • stephanie.plum Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 13:08
      72%, 86%, 120 %

czyli tak średnio.

zastanawia mnie, dlaczego wpędza się ludzi w poczucie winy, że kupują rzeczy opakowane w plastik, skoro producentom wolno pakować w plastik. nie, nie zastanawia mnie to, tylko wkurza...
      • vivi86 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 14:31
        Jestem z Tobą.
      • primula.alpicola Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 15:54
        Mnie też to oburza. Oczekiwanie że jednostki uratują planetę, a odgórnych, skutecznych działań i decyzji brak.
        • milva24 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 16:19
          No właśnie.
      • kaki11 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 22:36
        Mam podobnie... To nie ma szans zadziałać kiedy namówimy część ludzi aby zrezygnowała z zakupu w plastiku a wtedy kiedy wprowadzimy regulacje, ale to wymagało by działań na górze, a im mam wrażenie, że się ani nie chce ani nie opłaca, bo czyjeś interesy ważniejsze.
        • taki-sobie-nick Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 22:43
          Nie opłaca, bo ważniejsze. Jeszcze w okresie entuzjastycznej konsumpcji, kiedy słowa nie było o żadnej ekologii, twierdziłam, że należałoby ograniczyć produkcję, zwłaszcza tę wielkich firm.
    • prawackie_trolliszcze Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 13:19
      Ja mam 187/224/313%. Kto da więcej? Niestety, żarówki mam LEDowe, co mi zapewne troche obniżyło wynik.

https://paczaizm.pl/content/wp-content/uploads/lufthansa-wykonala-18000-pustych-lotow-a-ty-biedny-czlowieku-segreguj-odpady-nie-jedz-miesa-korzystaj-z-komunikacji-miejskiej.jpg
      • chococaffe Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 13:39
        Segreguję śmieci, ograniczyłam mięso, korzystam z komunikacji miejskiej.

Nie jestem "biednym człowiekiem" - normalnym, zwykłym
        • prawackie_trolliszcze Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 20:39
          Najlepiej jest, kiedy biedny człowiek mniema o sobie, że jest normalny, zwykły. Wtedy nie protestuje, nie buntuje się, tylko posłusznie robi to, co mu się każe.
          • malenka9 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 23:09
            Jest taką bidną, nie oczekującego niczego wiecej od zycia owcą..Urodzila sie marnie i zemrze marnie jak ten robak wyciągnięty z ziemi.
            • chococaffe Re: Wasz ślad węglowy 21.01.22, 06:41
              Pomodlę się za was wszystkich.
              • prawackie_trolliszcze Re: Wasz ślad węglowy 21.01.22, 09:15
                Do kogo? Do Matki Gai?
                • chococaffe Re: Wasz ślad węglowy 21.01.22, 10:57
                  Do Boga
                  • chococaffe Re: Wasz ślad węglowy 21.01.22, 10:57
                    amen
                  • vivi86 Re: Wasz ślad węglowy 21.01.22, 11:54
                    Też się przyda.
                  • prawackie_trolliszcze Re: Wasz ślad węglowy 22.01.22, 08:00
                    Do jakiego Boga? Marksa, Lenina_Wiecznie_Żywego?
                    • chococaffe Re: Wasz ślad węglowy 22.01.22, 08:03
                      Bóg jest jeden. Nie wiesz? I Maryja Dziewica
                      • prawackie_trolliszcze Re: Wasz ślad węglowy 22.01.22, 09:17
                        Prawdziwy Bóg jest jeden, ale oprócz Niego jest wielu fałszywych. Dlatego pytałem, do którego sie modlisz. Bo jeśli modlisz się np. o prawo do aborcji, to chyba do któregoś z tych fałszywych.
                        • chococaffe Re: Wasz ślad węglowy 22.01.22, 09:35
                          Nie , ja się modlę za Was
                          • prawackie_trolliszcze Re: Wasz ślad węglowy 22.01.22, 14:32
                            Ale do którego? To taki wstyd sie przyznać?
                            • chococaffe Re: Wasz ślad węglowy 22.01.22, 14:34
                              Jedynego. Za zmarłgeo dyrektora CBA związanego z zakupem Pegasusa też się modlę

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,28028715,tvn24-pl-zmarl-dyrektor-z-cba-ktory-byl-odpowiedzialny-za.html#s=BoxOpImg1
                              • prawackie_trolliszcze Re: Wasz ślad węglowy 22.01.22, 14:49
                                Liczysz na to, że Najwyższy wysłuchuje modlitw zwolenników aborcji?
                                • chococaffe Re: Wasz ślad węglowy 22.01.22, 17:15
                                  Jak się modlę to nie liczę.
                                  • prawackie_trolliszcze Re: Wasz ślad węglowy 23.01.22, 10:04
                                    Bardzo słusznie. Nie licz.
                                    • chococaffe Re: Wasz ślad węglowy 23.01.22, 10:28
                                      https://timoteo.pl/userdata/public/assets/Obrazy/5150.jpg
                                    • chococaffe Re: Wasz ślad węglowy 23.01.22, 10:32
                                      A zatem nie wysłucha Bóg mojej modlitwy za was......
                            • chococaffe Re: Wasz ślad węglowy 22.01.22, 14:38
                              Tolerancja to za mało, bo ważna jest też miłość do braci wierzących inaczej - Jan Paweł II
          • vivi86 Re: Wasz ślad węglowy 24.01.22, 14:34
            Dokładnie.
      • zozizu Re: Wasz ślad węglowy 21.01.22, 10:51
        I biedny czlowieku mieszkaj tak
        • georgia.guidestones Re: Wasz ślad węglowy 22.01.22, 14:38
          zozizu napisała:

> I biedny czlowieku mieszkaj tak
          a w środku tak, tylko bardziej przaśnie, wczesny Gierek albo późny Bierut, i bez pracownika obslugi.

• primula.alpicola Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 15:53
      Odmawiam zeznań🤦‍♀️
      • vivi86 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 16:13
        😁
    • anorektycznazdzira Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 21:01
      Test jest bez sensu. Nie dostałam żadnego feedbacku co ma u mnie najistotniejszy wpływ na ślad węglowy- a to by było najważniejsze w tej całej zabawie.
      Niektóre pytania były niedokładne, na niektóre nie bardzo wiem co powiedzieć (np. nie mierzę temperatury w chacie, poza tym zakręcam kaloryfery w pomieszczeniach, gdzie nie przebywam i wychodząc z domu- jak to niby ująć?).
      Wynik mam coś podobny jak Ty, ale z przykrością stwierdzam, że nic to nie wnosi.
    • kurt.wallander Re: Wasz ślad węglowy 21.01.22, 11:08
      58%
      70%
      98%

niezbyt duzo chyba, ale zaniżone przez to, ze nie zaznaczyłam samochodu (jeżdżę tylko jako pasażerka, ostatnio raczej okazjonalnie, nie potrafiłam odpowiedzieć na niektóre pytania). Zresztą przy transporcie zbiorowym też ciężko mi określić, ile km miesięcznie czym pokonuję, szacunki były mocno przybliżone.
      • zozizu Re: Wasz ślad węglowy 21.01.22, 11:30
        Toć to wegetacja.
        • vivi86 Re: Wasz ślad węglowy 21.01.22, 11:53
          Toć to pakiet klimatyczny. Może kilka osób sobie uświadomi z czym to się wiąże i że nie jest to tylko przyfasonię szera na fejsie bo to teraz modne suspicious
      • vivi86 Re: Wasz ślad węglowy 21.01.22, 11:51
        No wiesz....komunikacją też jedziesz jako pasażer smile ale to nie znaczy, że idziesz z buta suspicious

Moim zdaniem do zaznaczenia.
        • kurt.wallander Re: Wasz ślad węglowy 21.01.22, 12:59
          Ale nie wiem, ile ten samochód pali na km przykład, a takie są pytania. Mam zmyślić coś?
          • vivi86 Re: Wasz ślad węglowy 21.01.22, 13:26
            Musiałbyś sprawdzić, nie podpowiem-autem, autem nie jeżdżę w ogóle.
            • kurt.wallander Re: Wasz ślad węglowy 21.01.22, 16:00
              sprawdziłam w necie, ile średnio pali samochód tej marki i dałam średnią tej średniej.
      • vivi86 Re: Wasz ślad węglowy 21.01.22, 11:52
        Bo jak nie zaznaczę bo jako pasażer to brzmi jak słynne palę, ale się nie zaciągam big_grin
      • vivi86 Re: Wasz ślad węglowy 21.01.22, 12:37
        big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin
        Palę, ale się nie zaciągam
      • kurt.wallander Re: Wasz ślad węglowy 21.01.22, 13:08
        No dobra, zrobiłam korektę, ale wciąż mocno szacunkową i teraz mam 65%, 78% i 108%

Najgorsze te pytania o transport. Może jak ktoś regularnie korzysta z każdego rodzaju, to jest to do obliczenia. Ja korzystam bardzo nieregularnie, z wszystkich rodzajów transportu.

• tanebo001 Re: Wasz ślad węglowy 21.01.22, 13:22
      średnia polskiej 92%
      średnia europejskiej 110%
      średnia światowej 153%
      zaznaczałem:
      - dom wolnostojący
      - pasywny
      - 200m2
      - liczba osób 2
      - pompa ciepła
      - temperatura w zimę 25
      - klimatyzacja 15
      - ciepła woda z pompy
      - prysznic i wanna 7 razy w tygodniu, wanna 450 litrów
      - urządzenia A+++, kuchnia gazowa, komputer wyłączam, mam panele, żarówki ledowe
      - samochód elektryczny przebieg 2000 km
      - nie korzystam z transportu publicznego
      - wybieram produkty lokalne
      - nie jem mięsa
      - wybieram produkty niepakowane
      - kupuję nowe ubrania gdy stare się zużyją
      - sortuję wszystkie odpady.
      -
      • ludzikmichelin4245 Re: Wasz ślad węglowy 21.01.22, 20:06
        Ciekawe. U mnie bez samochodu, powierzchnia mieszkania 45m, brak klimy, a wyszło >200 proc.
        Co zaznaczyłeś w pytaniu o samolot?
        • tanebo001 Re: Wasz ślad węglowy 21.01.22, 20:17
          że nie latam. Dużo podnosi ogrzewanie miejskie. O dziwo...
    • 1matka-polka Re: Wasz ślad węglowy 21.01.22, 17:36
      Zapomnieli zapytac, jak czesto pierzesz posciel, reczniki i zaslony - 3 razy w tygodniu, 8 razy, czy moze 20 razy🤣
    • elenelda Re: Wasz ślad węglowy 21.01.22, 18:19
      U mnie 63, 75, 105. A zaznaczałam prawie wszystkie górne odpowiedzi. Dziecko jedno, mięsa nie jadam, transport publiczny sporadycznie, samochód również.
      Ciekawe jak wyszedłby ten test królowej Elżbiecie albo jej wnukom (Harry z tego co pamiętam dość mocno zainteresowany jest ochroną planety).
      • zozizu Re: Wasz ślad węglowy 21.01.22, 19:06
        Harry to hipokryta. O jego podrozach odrzutowcami bylo nie tak dawno glosno. Geba pelna frazesow Kwestia sladu weglowego jest dla plebsu. Rasa paów nie musi sie z nim liczyc. Nastepna hipokrytka viva.pl/ludzie/newsy/greta-thunberg-skrytykowana-za-swoja-podroz-lodzia-na-szczyt-onz-120126-r1/
      • vivi86 Re: Wasz ślad węglowy 21.01.22, 19:43
        Harry nawet bardzo. Tylko niech kto inny ponosi konsekwencje w postaci zmiany stylu życia. Mnóstwo podróży, gigantyczna posiadłość, a kiedyś dla siebie i żony zarezerwował wszystkie miejsca w pociagu
    • zozizu Re: Wasz ślad węglowy 22.01.22, 00:54
      Mnie to zastanawia. Jak ktos ma dom, z ogrodem to czeka go wysiedlenie do kurnika? Jak mu dowala oplaty, ze dorobek zycia przeminie z wiatrem, to chyba kazdy sie ugnie?
      • 1matka-polka Re: Wasz ślad węglowy 22.01.22, 09:28
        "Jak ktos ma dom, z ogrodem to czeka go wysiedlenie do kurnika?"

Albo obowiazkowe dokwaterowanie. Bedzie jak w "Nie ma rozy bez ognia".
        • zozizu Re: Wasz ślad węglowy 22.01.22, 10:08
          Tego sie obawiam 😉
    • bertie Re: Wasz ślad węglowy 22.01.22, 11:45
      U mnie wyszło blisko wyników autorki wątku:
      69% średniej polskiej, 83% średniej europejskiej, 116% średniej światowej
      Potem zrobiłam test zakładając, że mieszkam w starym, ogrzewanym gazem domu rodziców, a nie w nowym bloku w mieście w swoim mieszkaniu. I tam wyszło 2x tyle.
      Więc uznaję, że mój wynik jest całkiem niezły.
    • demono2004 Re: Wasz ślad węglowy 22.01.22, 17:35
      Mam zblizone wyniki do twopich a nie zyje nie wiadomo jak smile Wesoło bedzie. Cudowna przyszłość nas czeka wink
      • tanebo001 Re: Wasz ślad węglowy 22.01.22, 17:59
        Alternatywa jest gorsza.
    • premeda Re: Wasz ślad węglowy 23.01.22, 10:52
      95, 114, 159 to mój wynik wychodzi, że jestem bardzo nieekologiczna
    • tanebo001 Re: Wasz ślad węglowy 24.01.22, 10:03
      oko.press/bogaci-emituja-co2-jakby-jutra-mialo-nie-byc-polityka-klimatyczna-wymaga-redystrybucji/
      • bigimax4 Re: Wasz ślad węglowy 24.01.22, 12:03
        juz wiem czemu jestes taki otumaniony
        od czytania tej prymitywnej agitki dla cwiercmozgow

a tu grazynki taki zarcik , normalne zycie trudno pogodzic o "ochrona klimatu" , nie ogrzewana szopa , rower z przydzialu dla szczesliwcow , dla reszty bydlowozy i raz w roku wyjazd na pobliskie jezioro pod namiot na dwa dni

Podróże lotnicze, samochody, duże domy na przedmieściach — to wszystko trudno pogodzić z ochroną klimatu. Nawet jeśli “średniacy” wydają na te rzeczy dużo mniej niż najbogatsi, to wciąż ich styl życia wymaga zmiany.
        • tanebo001 Re: Wasz ślad węglowy 24.01.22, 14:18
          Z ociepleniem jak ze szczepionkami. Do debili nigdy nie dotrze póki nie ugryzie ich w dupę...
          • vivi86 Re: Wasz ślad węglowy 24.01.22, 14:29
            Emopatusów w dupę ugryzie suspicious
            Oni bardzo kochają Hur dur planetę i zwierzątka, ale doktniesz autka i wakajek z zamiarem zabrania-zabiją suspicious
            Na poniższy styl życia:
            ogrzewana szopa , rower z przydzialu dla szczesliwcow , dla reszty bydlowozy i raz w roku wyjazd na pobliskie jezioro pod namiot na dwa dni

Też się nie piszą. Chętnie Tobie pokibicuja jak na taki przejdziesz, od nich wara suspicious

Pytałam niejednego. I zawsze to samo. Mam prawo do urlopu, auto to wygoda, komfort, przyzwyczailiśmy się, a w ogóle jesteśmy też przez czy tuz po 30 lub 40 i mamy bombelki 😁

Kurtyna suspicious
            • dramatika Re: Wasz ślad węglowy 24.01.22, 14:46
              vivi86 napisał(a):

> Pytałam niejednego. I zawsze to samo. Mam prawo do urlopu, auto to wygoda, komf
              > ort, przyzwyczailiśmy się, a w ogóle jesteśmy też przez czy tuz po 30 lub 40 i
              > mamy bombelki 😁

I bardzo dobrze, że eko sreko tylko w gębie. Jak przyjdzie co do czego, to emateczka założy maskę na całą twarz, kaptur na łeb i pójdzie protestować za wyjściem z UE, jeśliby to miałoby uratować jej autko i wakacje tongue_out
              • vivi86 Re: Wasz ślad węglowy 24.01.22, 16:16
                Tak będzie ❤️ smile
                Zabierz auto i wakacje, wywolasz rebelię 😁
    • julita165 Re: Wasz ślad węglowy 24.01.22, 14:37
      He he he. A ja 300% polskiej 450 europejskiej i 500 swiatowej😁😁😁
      • milupaa Re: Wasz ślad węglowy 25.01.22, 11:50
        Jak to się robi??
        • julita165 Re: Wasz ślad węglowy 25.01.22, 14:49
          Dom 300 m na 3 os, ogrzewanie gazem, jazdy wylacznie autem, segregacja pi x drzwi, kupowanie jak i co popadnie 😀
          • mamkotanagoracymdachu Re: Wasz ślad węglowy 30.01.22, 20:37
            julita165 napisała:

> Dom 300 m na 3 os, ogrzewanie gazem

Jezus, współczuje. Dostałaś już rachunek za styczeń? 🖤
    • prawackie_trolliszcze Re: Wasz ślad węglowy 25.01.22, 09:19
      Z ciekawości, jaka jest górna granica, uzyskałem:
      1505/1805/2516% i x126
      Jest moc.
      Ktoś spróbuje przebić?
      • vivi86 Re: Wasz ślad węglowy 25.01.22, 14:06
        skontaktuj się z licznymi celebrytami i innymi znanymi, ze szczególnym uwzględnieniem tych skuczących o planecie suspicious podane przez Ciebie liczby to mały pikuś suspicious
    • palacinka2020 Re: Wasz ślad węglowy 31.01.22, 11:23
      214/256/357
      Mysle, ze u mnie slad podnosza podroze. Duzo jezdze (wszystkim: samochodem, pociagiem autobusem, tramwajem), duzo latam. Generalnie miesiac bez wycieczki kilkaset km sie nie zdarza. Jezdzilabym wiecej pociagiem gdyby byly polaczenia, promocje i scentralizowany system zakupu biletow, teraz to niewykonalne i nieoplacalne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka