extereso 02.02.22, 17:02 Niekiedy, jak dzień trudny i długi kupuję w jednej cukierni drożdżówkę. Ostatnio może w grudniu, bo wiem że to nie najlepiej. Wówczas kosztowała 3,5 dziś 6,5 😳😳 może łatwiej będzie rzucić, ale- naprawdę ?! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grey_delphinum Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 18:01 Tak, na takich ekstrasach widać najlepiej wzrost cen, bo w koszyku codziennych zakupów te podwyżki na poszczególnych produktach nie są aż tak szokujące (np. o 20 procent, a nie 100). Co tam zresztą drożdżówka, za chwilę będziemy mieć wybite w kosmos ceny chleba i to dopiero będzie wstrząs. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 18:10 grey_delphinum napisał(a): > > Co tam zresztą drożdżówka, za chwilę będziemy mieć wybite w kosmos ceny chleba i to dopiero będzie wstrząs. Chleb który kupuję znowu podrożał (ostatni tydzień stycznia 2022). W poniedziałek za pół bochenka (45 dkg) zapłaciłam 5,20 zł, ale ekspedientka powiedziała, że od 1.02.2022 stanieje. I we wtorek za to samo zapłaciłam już 4.95 zł. Ciekawe ile ten chleb będzie kosztował w czerwcu 2022 r.? W 2021 drożał kilka razy. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: 😳😳😳 ceny 04.02.22, 06:03 No nie wiem. Z kalkulatorem policzone: chleb ten co zawsze w tym samym miejscu +35%, masło j.w. +70%, serek j.w. +40%, napój j.w. +50%. Odpowiedz Link Zgłoś
metro_mh Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 18:04 Wczoraj miałam podobnie z pączkiem z 3,80 na 5,20 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 09:32 A to jakis luksusowy paczek? W UK w Tesco 5 paczkow marki ich wlasnej to £1. Chyba ze ktos chce Krispie Kreme to wtedy zaplaci ponad £1 za sztukę Odpowiedz Link Zgłoś
pierwszychleb Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 13:48 Nie porownywalabym paczkow marki tesco do paczkow z porzadnej cukierni. A nawet ogolnie wypiekow. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 18:05 A to widac ze na te lepsze i z gornej polki sie przestawilas? Poprawilo sie w portfelu? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 18:09 Tak w tej samej cukierni kupując te same drożdżówki...brawo ty Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 19:10 Alez skad. Skoro o tyle drozsze to musza byc duzo lepsze. No chyba ze stwierdzili ze w Tym roku na urlop jada do USA i potrzebuja wiecej kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 18:09 Ciesz się że miałaś gdzie ją kupić. U mnie właśnie zamknęli piekarnię, podwyżka gazu dobiła kilkudziesięcioletni biznes 😞 Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 18:15 runny.babbit napisał(a): > Ciesz się że miałaś gdzie ją kupić. U mnie właśnie zamknęli piekarnię, podwyżka > gazu dobiła kilkudziesięcioletni biznes 😞 Właśnie to jest najgorsze, że przez te podwyżki gazu, prądu, wody, i innych mediów poupadają małe biznesy. Przecież to jest dużo miejsc pracy, ale klienci nie będą płacili kilkaset % więcej, bo sami nie dostali podwyżek, od swoich pracodawców. Ja też się martwię, że piekarnia obok mojego bloku upadnie, a mają świetny chleb. Drogi, ale dobry, ale ja też nie będę płacić kilkaset % więcej za to samo co kupowałam jeszcze w 2021 r. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 19:42 asia-loi napisała: > ale ja też nie będę płacić kilkaset % więcej za to samo co kupowałam jeszcze w > 2021 r. A co zrobisz? Przestaniesz jeść chleb? S. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 19:48 Chleb można piec samemu i można zmieniać zwyczaje żywieniowe, np. zamiast chleba jeść owsiankę,l to akurat może wyjść na zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 20:32 mia_mia napisał(a): > Chleb można piec samemu i można zmieniać zwyczaje żywieniowe, np. zamiast chleb > a jeść owsiankę,l to akurat może wyjść na zdrowie. A ile myślisz oszczędzać .Ja swoim pomagam bo mnie stać .Ale mają kredyty, dzieci i życie .Ja nie mam swojego ,ale kiedyś wrócę .Śruba podciągnięta do granic niemożliwości .Może pora przestać jęczeć ,a zrobić jakieś działania .Na pewno nie będę się ukrywał z tym . Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 20:46 mia_mia napisał(a): > Chleb można piec samemu i można zmieniać zwyczaje żywieniowe, np. zamiast chleb > a jeść owsiankę,l to akurat może wyjść na zdrowie. A także szczaw i mirabelki. 🤣🤣🤣 Prorocze słowa... S. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 21:00 Akurat szczaw i mirabelki to ja lubię, tylko to produkty trudno dostępne teraz i to nie chodzi o to, że zima😀 Tanie to są teraz banany, pomarańcze i mięso Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 21:29 Można ściągnąć aplikację mojagazetka.com i śledzić ceny .To takie proste.Ale co to za życie 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 21:51 mia_mia napisał(a): > Akurat szczaw i mirabelki to ja lubię, tylko to produkty trudno dostępne teraz > i to nie chodzi o to, że zima😀 > Tanie to są teraz banany, pomarańcze i mięso Zawsze się dziwie, że mirabelki spadają i leżą, nikt ich nie zbiera. Fakt, na surowo są takie sobie, ale kompot ugotowany z mirabelek jest fantastyczny. Za szczawiowa też przepadam. Z jajeczkiem i ziemniakami. 🙂 S. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 21:59 Mirabelki to dla mnie smak dzieciństwa, jedliśmy na surowo, drzewo rosło koło domu mojej babci w środku Warszawy, teraz nigdzie nie widuję Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 22:01 Ns Szembeku w sezonie byly. Sama mam... Kilkanascie wiader na kompost poszlo. Nie jestem w stanie ich zutylizowac inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 22:07 Umówimy się i zostawisz mi w umówionym miejscu, jeśli nie chcesz zdradzać się z adresem😀 Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 08:22 A ok. Jakby co, to co 2 lata mam urodzj papierowek. Nie reflektujesz😁? Odpowiedz Link Zgłoś
nimaletko Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 22:11 To zapraszam do mnie na Ursynów. Pełno mirabelek. Innych owoców zresztą też, w końcu kiedyś były tu sady. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 22:17 Leniwe chyba mieszka pod Warszawą, nie wiem czy teraz jedzenie owoców ze środka miasta to dobry pomysł Jak my się objadaliśmy, to przed blokiem parkowały 3 samochody, teraz postawili parkomat😃 Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 07:59 Przecież samochody nie zanieczyszczają środowiska, tylko paleniska domowe a tych kiedyś było więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
chebellacosa92 Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 10:56 mia_mia napisał(a): > Chleb można piec samemu i można zmieniać zwyczaje żywieniowe, np. zamiast chleb > a jeść owsiankę,l to akurat może wyjść na zdrowie. Akurat owsianka to taki sam syf jak chleb. Odpowiedz Link Zgłoś
zlota-klamka Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 11:07 >>>A co zrobisz? Przestaniesz jeść chleb? A to takie dziwne? Ja od lat jem pieczywo tylko sporadycznie, latem i jesienią nie jem w ogóle bo jest dużo lepszych rzeczy do jedzenia Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 20:44 a propos podwyżek gazu... jestem odbiorca fizycznym i uzywa gazu do ogrzewania domu. Usiłowałam oszacowac koszt roszny (zużycie, mniej więcej, znamm; od lat takie samo) wyszło mi, że 1000kWh (nie m sześć! współczynnik konwersji 11, 215, czyli 1000 kWH to ok. 89m sześciennych) skoczyło ze 163 zł na 242,5 zł. (po zaokragleniu oraz dodaniu opłaty dystrybucyjnej zmiennej). hmm... z niepokojem czekam na rachunki za prą. Przyjdą w marcu. Odpowiedz Link Zgłoś
098qwerty Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 12:05 Z ostatniego styczniowego rachunku przeliczyłam zużycie paliwa gazowego w okresie listopad/grudzień oraz oddzielnie styczeń, wyszła mi podwyżka ceny o 80% od stycznia dla gosp. domowego gdzie gaz zużywany jest do ogrzewania i gotowania. Przedsiębiorcy dostali bardziej po du,pie, znajomy z branży beauty 300% podwyżki. Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 18:09 W Sowie pączek 3,50 i chyba zawsze tyle kosztował. Polecam, najlepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
sundace46 Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 13:46 alexis1121 napisał(a): > W Sowie pączek 3,50 i chyba zawsze tyle kosztował. Polecam, najlepszy. Jasne, bo wszyscy mieszjaha w jednym miejscu i mają Sowę obok. Polsja to więcej niż 1-2 miasta. Brawo ty Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 14:38 Jak mieszkasz w dziurze, to możesz się te 20 km przejechać, Sowa bardzo się rozrosła w ostatnich latach. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 18:16 No nie wiem, ja dzisiaj zobaczyłam masło za 7zł i padłam. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 18:24 cruella_demon napisała: > No nie wiem, ja dzisiaj zobaczyłam masło za 7zł i padłam. > Za 6,99 zł kupuję już od jakiegoś czasu. Bez laktozy. A droższe też widziałam tyle, że nie polskich firm. Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 18:33 Masło Gostynskie cena 8,96 zl. Udało mi się kupić w innym sklepie za 8,45. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 20:32 a gostyńskie nie waży 250 g kostka? Ja w sklepie Społem widzę masło 200 g 8-9 zł... Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 09:27 Waży tyle, ile podajesz 250g. Dla mnie to normalna kostka. Zawsze była taka waga. Dopiero od jakiegoś czasu są i 200g. Dla zmylki klienta Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 09:35 >Masło Gostynskie cena 8,96 zl. Udało mi się kupić w innym sklepie za 8,45. Takie zwykłe maslo.kupisz w UK za £1.50 czyli praktycznie to samo co u Was Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 11:13 Gdyby w Polsce najniższa płacą była taka jak w UK, przedsiębiorcy płacący te pensje zaczęli by budować barykady. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 11:26 Rozumiem, że nie wiesz skąd się biorą te najniższe pensje i czemu tak się różnią pomiędzy krajami? Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 11:35 Ależ wiem! Z wydajności (za to odpowiedzialny jest organizator pracy), postępu technicznego (za to odpowiada pracodawca). Odpowiedz Link Zgłoś
yadrall Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 11:48 Najlepsze jest to,ze wczoraj polskie maslo (laciate) w Pl sklepie kupilam po ... 75p kostka (200g). To daje cos kolo 5zl... Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 19:16 Zwykłe masło mlekowity, dostępne do tej pory w Biedronce za jakieś 4 z groszami. Odpowiedz Link Zgłoś
esperantza Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 19:37 Really? Za 4 to już tylko z gruba promocja przed świetami widziałam. Teraz 5 zł to cena promo. Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 19:56 cruella_demon napisała: > Zwykłe masło mlekowity, dostępne do tej pory w Biedronce za jakieś 4 z groszami > . > Aż sprawdziłam czy warto nadkładać drogi: "Masło ekstra Polskie Mlekovita, 200 gcena regularna 6,99 zł/opak. (34,95 zł/kg)" Biedronka Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 09:08 ginger.ale napisała: > cruella_demon napisała: > > > Zwykłe masło mlekowity, dostępne do tej pory w Biedronce za jakieś 4 z gr > oszami > > . > > > > Aż sprawdziłam czy warto nadkładać drogi: > > "Masło ekstra Polskie Mlekovita, 200 gcena regularna 6,99 zł/opak. (34,95 zł/kg > )" > Biedronka > poprosiłam męża żeby sprawdził i w Netto mlekovita i łaciate też po 6,99 marki własnej po 6,18. Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajnamatka Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 11:05 W netto kupowałam w piątek masło łaciate to czerwone za 4,69 zł Odpowiedz Link Zgłoś
helena31 Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 20:18 u mnie masło w Carrefour masło z Mlekovity za 9,99 pln , a pomidory malinowe 27,99 . Ceny z soboty Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 20:20 Malinowe wczoraj kupowałam w biedronce po 12,99 (normalnie są teraz po 19,99) Odpowiedz Link Zgłoś
chebellacosa92 Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 10:55 mia_mia napisał(a): > Malinowe wczoraj kupowałam w biedronce po 12,99 (normalnie są teraz po 19,99) Kupujecie w lutym pomidory???? Przecież one są kompletnie bez smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 11:02 Czekoladowe i niektóre malinowe jak poleżą są jadalne, tak samo jak różne koktajlowe. Zimą nie na świeżych warzyw prosto z pola, ale to nie powód, żeby ich nie jeść. Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajnamatka Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 18:22 Mam na osiedlu taka małą cukierenkę. Właściciel z 39 roku ma jedne z najlepszych pączków w mieście, receptura jeszcze po jego ojcu. Ma tam tylko jednego pracownika, poza aż tym robi wszystko sam. Pyszne jest wszystko. Paczki są tam po 1,50 cały czas odkąd pamiętam. I tak się zastanawiam czy ta cukierenka przetrwa, bo dziadek razi sobie fizycznie dobrze, ale podwyżki wszystkiego mogą wykończyć jego biznes. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 21:49 Nie ma opcji za 1,50 paczka z dobrym składem zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajnamatka Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 22:50 To są małe pączki, takie jak pół normalnego. Są też duże, ale ceny dużego nie pamiętam, bo zawsze kupuję te małe. Odpowiedz Link Zgłoś
gryfna-frelka Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 12:10 Da sie, do tego jezeli cukiernik jest wlascicielem lokalu (brak placenia za wynajem) i sam nie oczekuje sporych zarobkow. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 18:30 Chyba właśnie wczoraj czy przed wczoraj rozmawiałam z mężem, on kupuje nam często pieczywo w fajnej piekarni którą ma po drodze z/do pracy, i mówił, że za ten sam mały chleb za który kiedyś płacił niecałe 5zł, teraz płaci ponad 7. Zabrał jeszcze 2 pączki na śniadanie i okazało się że rachunek wyszedł za prawie 14zł Ceny naprawdę szaleją, a czasem najlepiej to widać właśnie na takich pojedynczych rzeczach. Jak ja robię tygodniowe zakupy, to jest ta różnica w rachunku zauważalna, ale nie rozbijam jej na "makaron podrożał o 2zł a śmietana o 4", a tu widać dokładnie, że ten sam bochenek chleba podrożał o konkretną kwotę. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 18:31 Stary Borsuk mi dobrze radził, żeby zamiast się odchudzać jeść na zapas ile wlezie 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 09:37 I tez to na swoim instagramie glosil 😐. Stary borsuk to madry czlowiek 🐻 Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 18:33 😁 niestety przyjęłam, tylko nieświadomie, tę samą strategię. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 11:15 Jak to mawiają - zanim gruby schudnie to chudy umrze. Niestety mam za szybką przemianę materii żeby zastosować taką receptę w praktyce Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 18:36 Babeczka śmietankowa - kosztowała 2,10 rok temu, teraz 3,80 Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 18:43 Ja ostatnio miałam niesamowity xonk zakupowy - kupowałam kiełki fasoli mung w słoiku do pad thai: za tę samą objętość w auchan cena prawie 8zl, w biedrze najpierw 3,5, a potem przecena na 1,99 (!). Wzięłam szesc słoiczków 😉 Zostaje więc polowanie na promki, ale ja mam teraz czas (urlop) i miejsce do przechowywania. Odpowiedz Link Zgłoś
kira02 Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 19:22 Juz od dawna to zauwazylam, ze w dyskontach te same produkty tych samych marek sa nieraz duzo tansze. W marketach oplaca sie kupowac tylko rzeczy w promocji. Plus dla marketiw za wiekszy asortyment. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 20:39 Też w końcu zaczęłam przyglądać się promocjom. Odpowiedz Link Zgłoś
strumien_swiadomosci Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 18:52 Tak, na drobiazgach widać najbardziej. Dzisiaj kupiłam dzieciakom bułeczki cynamonowe - do tej pory (ostatni raz w listopadzie albo grudniu) płaciłam 1,20 a teraz 1,80. Muszę się nauczyć i takie upiec Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 18:54 Ja tam śledzę ceny Oleju Kujawskiego w sklepie obok domu. W wakacje był po 6 zł, dziś po 11. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 19:11 Chrzanić olej .Naucz się smażyć na schłodzonej wodzie gazowanej .Przynajmniej jajecznicę i naleśniki .🤭 Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 19:17 Na samą myśl o jajecznicy na oleju odechciewa mi się jeść, więc tu mogę przyoszczędzić. 😆 Kujawski - w sobotę 11.99 za litr (!) w Lidlu, ale była promocja 3l za 27 czy 29 zł, więc wzielam i mam mega zapas. Odpowiedz Link Zgłoś
amast Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 19:49 Okazuje się, że jednak zakupy on-line to nie jest taka rozpusta jak mi się wydawało. W sklepie na "F" kujawski jest po 9,49 Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 20:19 Toć napisałem ,żadnych tłuszczy do smażenia .Jajecznica jest dobra.Śniadanie ,obiad i żadnych kolacji .Oduczyć swoich facetów żarcia kolacji .I piwska chlania też .😊 Odpowiedz Link Zgłoś
nigdynigdynigdy84 Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 20:24 Nigdy nie zapomnę słów szanownego prezydenta: musztarda jest droga, ale olej bardzo potaniał. Ja się pytam gdzie ku..potaniał?! Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 20:39 Prezydent zapomniał co gadał i robił .To jego ostatnia kadencja .Politycy zawsze kłamali i kłamią .Zresztą wiedzą,że ludzie się burzą .Ale jak pyskują na necie to spokój zapewniony .Rząd się wyżywi to znane hasło . Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 21:10 taniarada napisał: > Chrzanić olej .Naucz się smażyć na schłodzonej wodzie gazowanej .Przynajmniej jajecznicę i naleśniki .🤭 > taniarada, zdradź tajemnicę tego smażenia na wodzie. Tylko tak łopatologicznie i żeby mi te naleśniki dały się odwrócić na drugą stronę i nie rozpadły się. 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 21:20 Ja od zawsze smażę naleśniki bez tłuszczu, tylko przed pierwszym leciutko przecieram oliwą. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 21:38 Aśka czepiasz się .Lejące naleśniki na teflonowej patelni .Nie musi być gazowana .To samo jajecznica .Wpadnij masz blisko.😊 mia_mia Ci napisała .Człowiek się całe życie uczy ,głupi umiera.😀 Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 21:44 taniarada napisał: > Aśka czepiasz się .Lejące naleśniki na teflonowej patelni .Nie musi być gazow > ana .To samo jajecznica .Wpadnij masz blisko.😊 mia_mia Ci napisała .Człowiek > się całe życie uczy ,głupi umiera.😀 > Miało być łopatologicznie. Ile tej wody? I jak chłodna ma być? Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 22:04 Ja robię bez wody, mleko, mąka, jajko, można dodać do tego troszkę oliwy i soli, ja nie dodaję, bo wychodzą takie same. Niestety nie wiem ile tego daję, bo robię na oko, ale ciasto jest raczej rzadkie, jedyne co to patelnia musi być bardzo nagrzana. Mam patelnię do naleśników, ale na wyjazdach smażyłam na zwykłych, czasem poniszczonych i też wychodzą. Jajecznicę bez tłuszczu też potrafię robić, wtedy można do niej dodać troszeczkę mleka. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 22:05 A i jajko daję tylko jedno do takiej porcji na jakieś 5-6 naleśników. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 22:17 Ale to zalezy jaka mąka. nie da sie tyle maki, tyle wody...mąka róznie wode pije Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 22:17 Oj Aśka koniecznie schłodzona .Masz tak blisko ,a wydaje się daleko. mia_mia dzielnie to opisuje.😊 Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 10:08 musi być po prostu teflonowa patelnia i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
chebellacosa92 Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 19:03 Super. Może ludzie wreszcie oduczą się wciągać te wszystkie drożdżóweczki, pączusie, ciasteczka, chlebki i bułeczki. Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 19:09 no nie, czas zaczac jeść szczaw. Aaa nie, zima jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 19:09 chebellacosa92 napisała: > Super. Może ludzie wreszcie oduczą się wciągać te wszystkie drożdżóweczki, pącz > usie, ciasteczka, chlebki i bułeczki. Nie. Z rzemieślniczej produkcji przejdą na przemysłowy chłam z głęboko mrożonego ciasta, bo małe piekarnie i cukiernie padną. Ale głupia będzie się cieszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 19:10 Jasne i przerzucą się na stare dobre suchary 😒 Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 19:51 Ni no pewnie kolejna walcząca z węglowodanami! Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 19:12 Za 10 zł kupią sobie kilogram taniego mięcha w lidlu i będą wciągać kotlety. To jest chore, żeby mięso było tańsze od innych produktów. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 19:20 mia_mia napisał(a): > Za 10 zł kupią sobie kilogram taniego mięcha w lidlu i będą wciągać kotlety. To > jest chore, żeby mięso było tańsze od innych produktów. Z kotletami to nie bardzo, bo olej teraz w cenie złota. Przynajmniej ugotują, to zdrowo. I będą kluchami i innymi mącznymi dopychać, bo to przynajmniej jeszcze znośne. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 19:29 Ziemniaki, marchew i jabłka też można jeszcze tanio kupić. Ja myślę, że w ramach oszczędności jedni pójdą w kupowanie jak najtańszego syfu, a inni wprost przeciwnie zaczną myśleć co jedzą i kombinować jak gotować tanio, a przy okazji zdrowo. Za to 6 zł pewnie można mieć kilka bułeczek, których skład się zna. Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajnamatka Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 19:16 Nie, po prostu zacznę więcej piec. Pieczywa już w ogóle nie opłaca się kupować. Nie mówiąc o drozszowkach czy cieście. Drożdżówki robię pyszne, tylko mi się nie chce zazwyczaj i kupuje z lenistwa. Trzeba będzie przegonić lenia Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 19:23 Wiele z tych rzeczy nie jest czasochłonnych. Ja nigdy nie piekłam ciast i ciasteczek, ale ostatnio raz zrobiłam ciasteczka maślane, wyszły super, okazało się, że z robotem nie ma przy tym dużo pracy i w efekcie przez jakiś czas piekłam prawie codziennie, bo mąż z synem się uzależnili Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 20:08 Mia, daj przepis na te ciasteczka, tez mam w domu ciasteczkowego potwora ... Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 20:16 250 g mąki pszennej 90 g cukru pudru 1 żółtko, zimne 190 g masła, zimnego Masło kroję, wrzucam wszystko do robota, to się tam kruszy, zlepiam w kulkę i albo do lodówki albo od razu rozwałkowuję (specjalnej różnicy nie widzę w efekcie końcowym), potem wałkuję i wycinam. Do piecyka na 12 minut 180-190 stopni. Zawsze pieczenie ciasteczek jawiło mi się jako pracochłonne i brudzące kuchnię, a tu taka niespodzianka. Ostatnio z rozpędu nawet psu upiekłam, bo już miałam matę i wałek na wierzchu😀 Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 21:00 Jak nie jesteś przywiązana do urody ciasteczek, tylko do smaku, to da się jeszcze przyspieszyć i uprościć, chłodząc nie kulę, a wałki, i te wałki tnąc w plasterki. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 19:51 Biorąc pod uwage ze prad tez idzie do góry i mąka...nie wiem czy cie wyjdzie taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 22:21 A musicie koniecznie te ciastka wciągać? Dla zdrowia i urody wręcz szkodliwe, jedynie co to.humor poprawiają.na chwile Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 22:23 Coś jeść trzeba, drożdżówka od czasu do czasu zamiast posiłku, a nie oprócz to nie jest grzech ciężki. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 22:44 Akurat ja ciastek nie jadam od zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 23:24 znowu.to.samo napisała: > A musicie koniecznie te ciastka wciągać? Chleb drożeje, to trzeba sie przerzucić na ciastka Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 19:50 A czemu mamy się oduczyć? To ze tobie od tego dupa rośnie nie znaczy ze ja mam nie jeść Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 20:47 To ketoczłowiek, walczy z jedzącymi węglowodany w każdym wątku.😄 Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 22:11 JUz myślałam ze nam tu keto-sekta rośnie...ufff. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 19:19 Na takich drobiazgach widać wzrost cen, z drugiej strony to może zmobilizować do robienia pewnych rzeczy samemu, a tak powstają zdrowsze produkty, lepszej jakości. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 19:26 Masło niektórzy robią tylko nie wiem czy to tanio wychodzi Właśnie pisałam o ciastkach maślanych, masło 5 zł (w promocji), 250 gr mąki i 90 cukru pudru i jest słój ciasteczek. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 19:55 Zeby zorbic masło musisz miec swieze mleko od krowy, pełnotłuste....z takiego z kartonu nie zrobisz. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 20:06 Masło robi sie ze śmietany, nie musisz robic najpierw śmietany z mleka. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 10:46 Nie, nie miało byc - od podstaw to najpierw musiałabyś kupić krowe. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 19:27 Jak nie? Ja robie masło, tylko wychodzi drożej niż Kerrygold 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 19:33 Masło mozna zrobic samemu, tylko nie jest to tańsze od kupnego. Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 22:22 kurt.wallander napisała: > Masło mozna zrobic samemu, tylko nie jest to tańsze od kupnego. Oraz szybciej sie psuje i jełczeje Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 19:53 Ja mam dobrej jakosc chleb czysto żytni w piekarni obok...no starałam sie jak mogłam, nie wychodzi mi taki. Ja nie wiem czy ty pracujesz zawodowo..bo jednak pracując, majac dzieci, gotując obiady...piec chleb codziennnie to chyba dopiero jak nam dobę rozciągną Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 20:06 Ja kiedyś nabyłam sobie automat do pieczenia chleba, więc to kwestia kilku minut, to samo z zagniataniem robotem. Najgorzej się zebrać, jak się wpadnie w rytm to idzie łatwo. Ja czasem miewam fazy i nie są to rzeczy czasochłonne jak dla naszych babć, najgorzej z mobilizacją i motywacją. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 20:11 Wystarczy piec większy bochenek. Czasu zajmuje tyle, ile wrzucenie składników do robota + zamieszanie zakwasu. Chleb jest mało angażujący, jeżeli to nie jest przepis ze składaniem, mieleniem samemu mąki i innymi czarami. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 20:17 Niestety, mnie nie smakuje chleb pieczony w domu. Koleżanki dość często przynoszą i częstują. No jednak nie, wolę z piekarni. Takie mam plebejskie podniebienie 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 22:15 Ja mam kamien i na nim chleb piecze się całkiem ok. Ale mi wychodzą smaczne pszenno -zytnie...ale my jemy głownie zytni. I to nie ejst takie hop-siup. Trzeba dokarmiać zakwas, wyjąc odpowiednio wczesniej zakwas zeby dokarmic. Ja piekę na sobote czy niedziele, rośnie przez noc w lodówce. Jakbym miała to robic w tygodniu, oprócz gotowania obiadów to bym kukunamuniu dostała Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 22:20 Ale takie żytnie jak od koleżanki, która była specjalistką od chlebów, dostawałam to przez cały tydzień były dobre, a jedną kromką można było się najeść na pół dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 22:50 To chyba jak nie ćwiczysz i siedzisz przed kompem i jesz potem 3 razy w tej drugiej połowie dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 00:27 Nie. Po zjedzeniu pieczywa z pszenicy nie czujesz sie pełna. Jest bardziej sycący, ma mniejszy wpływ na skoki cukru we krwi (dlatego uczucie sytosci trwa dłużej niz po pieczywie pszennym). Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 00:34 Poza ciąża jem dwa, czasami trzy posiłki dziennie (ten posiłek pomiedzy to np. lekka zupa, czasami) - ale głownie są to dwa posiłki. I nie, jedna kromka jakiegokolwiek chleba bym sie nie najadła - jesli jem na śniadanie kanapki, to jem np. trzy (z kozim serem, pomidorem, miodem, awokado, jajkiem), zagryzam jablkiem. Chleba pszennego nie jem w ogóle, tylko te ciężkie i zdrowe. Ale ja uprawiam sport i ruszam sie. Jedna kromka na 100% by mnie nie nasyciła. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 11:41 Ciezki i "zdrowy" chleb moze byc w 70 % z pszenicy...to ze jest ciemny czy cięzki jeszcze nie znaczy ze nie ma pszenicy Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 12:08 Jem z nieprzetworzonej mąki razowej, a konkretnie żytniej. Hanusina, wiem co kupuję i wiem, co jem. I wiem, że kromeczką chleba przy moim trybie życia (dwa posiłki dziennie, poza ciążą) to mogłabym się najeść na 2 h. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 20:47 > Bo mało kto potrafi zrobic dobry chleb. jejku, moj maz sie zawzial i piecze chleby albo na zakwasie, albo na minimalnej ilosci drozdzy (ponizej 1 grama, rosnie wtedy caly dzien, albo i dluzej) - i musze przyznac, ze mu te chleby wychodza nieziemskie! a ja chlebowa nie jestem ... troche eksperymentowal, potrzebowal czasu, ale tera miesza maki i dodaje jakies specjalne rzeczy (np uprazone okruchy??) i wychodzi mu swietnie mnie by sie zwyczajnie nie chcialo ... Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 21:11 Tak, kojarzę Twoje wpisy o szale męża - piekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 20:22 Chleb co do zasady warto ograniczać, może wysokie ceny będą mobilizujące. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 20:23 Zalezy jaki chleb i czemu należałoby go ograniczać? Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 20:32 Sporo trzeba go zjeść (takiego typowego sklepowego), a na to zwykle idzie jakiś tłuszcz, wędlina najczęściej kupna i wychodzi taki średnio zdrowy zapychacz. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 20:41 To juz zalezy jaki chleb sie kupuje/robi - u mnie w domu to raczej razowce lub chleby typowo dla cukrzyków (odpowiednia maka). W maśle nie ma nic złego ani w zdrowych dodatkach, najważniejsze to zachować balans i bilans. Dobre kanapki nie są żadnym zapychaczem a pełnowartościowym posiłkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 20:57 Tylko typowa polska rodzina zjada tani chleb z margaryną i tanią wędliną w dużych ilościach i to na śniadanie i kolację, a często też jako kanapki do szkoły czy pracy, tak się kiedyś jadało i tak ludziom zostało. Mój własny mąż na śniadanie 3 kromki chleba, grubo masła, majonez, tyle dobrego, że na każdej kanapce musi być coś innego, więc mięso tylko na jednej, a ostatnio zaczęłam sama piec raz w tygodniu jakieś mięso, więc wędliny sklepowe jadamy symbolicznie, a kolację jada tylko dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 21:01 I jak myślisz, na co zamieni ten chleb ta typowa polska rodzina, skoro w twoim opisie to tylko zapychacz? Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 21:15 Wielu będzie zwyczajnie szukało tańszego chleba i tańszej wędliny, ale część może trochę zmieni nawyki, moi rodzice w już nie byli młodzi jak nauczyli się jeść zupełnie inaczej, a jakiś czas temu nawet przeszli na pudełka i jedzą różne „dziwactwa”. Jak by mi ktoś nawet te parę lat temu powiedział, że mój ojciec będzie pijał smoothie z chia na drugie śniadanie to bym pękła ze śmiechu Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 21:24 Rozumiem, że te pudełka i smoothie z chia tańsze od chleba? Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 21:34 Tyle zrozumiałaś, a nie to, że zamiast kanapek na drugie śniadanie można zjeść jogurt z owocami, ryż z warzywami, bułkę ze szpinakiem, nawet jeśli zawsze się jadło kanapki, bo najwygodniej? I gdyby komuś się chciało robić to zawartość pudełek jest sama w sobie tania. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 21:38 Nie, po prostu mało kto "zapychający" się chlebem z margaryną i tanią wędliną z marketu naje się jogurtem z owocami. )) "I gdyby komuś chciało się robić" )) Odpowiedz Link Zgłoś
norra.a Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 23:19 Można zamiast chia kupić swojskie siemię lniane, mniej egzotyczne a równie wartościowe My np jemy na śniadanie owsiankę, kilo płatków to pewnie koło 5zł, worek siemienia lnianego 4zł, mleko 3zł. Za 12zł to mamy dobre 4 śniadania dla całej rodziny (zwykle dorzucam orzechy, tarte jabłka czy banana ale liczę koszt podstawowej wersji), więc niekoniecznie zdrowsze jedzenie jest drogie. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 23:22 Mnie nie musisz mówić, jemy bardzo różnorodnie, po prostu kanapki są dla większości ludzi szybsze niż gotowanie rano owsianki. (Tak, wiem - można przygotować na noc. ) Odpowiedz Link Zgłoś
norra.a Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 23:26 Jasne... Ja zwykle zaczynam dzień od wstawienia płatków, zanim się dzieci ubiorą i wszyscy ogarniemy to owsianka już się nadaje do jedzenia. Ale dalej do śniadaniówki najłatwiej dać bułę, więc trudno zrezygnować z pieczywa. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 00:39 U nas najczęściej do śniadaniówki wjeżdża omlet (wytrawny lub na słodko), dziecko odmówiło jedzenia śniadań w szkole i musze mu robic sama, na szczęście ma omletowa fazę. Na śniadanie je np. naleśniki (z rożnym nadzieniem), grzanki z twarogiem i miodem gryczanym, ryz na mleku. To z ostatnich 2 miesięcy. Zawsze dostaje gorzka czekoladę i kilka orzechów, gorzka herbate. Taki rytuał zeby przestał zamulać 😆 Odpowiedz Link Zgłoś
norra.a Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 01:29 No ładnie, naleśniki na śniadanie, a piszesz, że owsianka wymaga czasu ☺️ Naleśniki u nas obowiązkowo w sobotę, a w niedzielę szakszuka. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 01:38 Tam wyżej nie pisze o sobie. )) Po prostu wiele osób wybiera kanapki, bo są najszybsze i nie wiem czy ci od margaryny przerzuca sie na owsiankę, bo chleb zdrożał. Naleśniki tylko odsmazam/odgrzewam. Na świeżo wlatuje omlet. Szakszukę maz mi robi. ❤️ Ale do szakszuki tez jem chleb! A Wy? Odpowiedz Link Zgłoś
norra.a Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 02:26 Szakszuka na dużej ilości pomidorów i innych warzyw - chleba nie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 10:28 U nas tez, ale ja musze zagryźć chlebem. Cóż, najwidoczniej jestem jakas dziwna. Co dobrego jesZcze robicie śniadaniowo? Odpowiedz Link Zgłoś
norra.a Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 20:12 No dobra... Podzielę się moją codzienną rutyną, więc nie jem owsianki rano z dziećmi, ale jak wszystkich rozwiozę po placówkach, wracam do domu i robię sobie placki bananowe: rozgniatam pół banana, dodaję jajko i do tego 3 duże łyżki płatków owsianych lub mąki gryczanej. Na to łyżka serka mascarpone lub twarożku, trochę miodu lub syropu klonowego. Jem tak już kilka lat. Zresztą w temacie placków lub omletów mogłabym napisać e-booka 😆 Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 22:41 > Zresztą w temacie placków lub omletów mogłabym napisać e-booka 😆 napisz cos o fajnych omletach - ja w zasadzie kazdy dzien zaczynam od jajek na cieplo, uwielbiam tylko nie slodkie, prosze, bo nie lubie. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 23:14 Kiedyś mojemu młodemu robiłam takie placuszki, ale już odmówił. Woli racuchy z jabłkami. Pisz ebooka Odpowiedz Link Zgłoś
norra.a Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 23:56 E-book byłby bardzo krótki: weź jajko lub banana, dodaj mąki lub płatków - proporcja zależy od konsystencji jaką lubisz najbardziej, dorzuć warzyw lub owoców, proszku do pieczenia jak wolisz puszysty, jak ma być wytrawny przyda się wędlina lub ser 😀 aha można dodać olej lub topione masło. Mam wątpliwości czy to się sprzeda w setkach egzemplarzy 😬 Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 20:02 norra.a napisała: > No ładnie, naleśniki na śniadanie, a piszesz, że owsianka wymaga czasu ☺️ > Naleśniki u nas obowiązkowo w sobotę, a w niedzielę szakszuka. Ja zalewam owies mlekirm i podgrzewam w 3 min mikrofali. Jak chwilę postoi to jest jeszcze lepsze Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 23:28 Moja córka często je owsiankę, ale jeśli dorzuci do niej maliny, kiwi, banana i mango (lubi taki miks owocowy) lub zrobi wersję z mieszanka orzechów i żurawiny, to zdecydowanie przestaje być to tańsza alternatywa dla kanapki 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 20:42 Kupuje np. w aviteksie chleb słowiański - starcza nam na 3/4 dni dla czteroosobowej rodziny (włącznie z kanapkami do pracy/szkoły). Nie wiem, czy to dużo czy mało. Innego pieczywa prawie w ogóle nie kupujemy (bułek, chalek itp.). Odpowiedz Link Zgłoś
szpil1 Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 06:02 mia_mia napisał(a): > Sporo trzeba go zjeść (takiego typowego sklepowego), a na to zwykle idzie jakiś > tłuszcz, wędlina najczęściej kupna i wychodzi taki średnio zdrowy zapychacz. Ale co cię obchodzi co inni ludzie jedzą? Nie ma to jak mądre, które lepiej wiedzą co inni powinni jeść. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 22:13 Pieczesz czysto żytni chleb?? Bo ja piekę różne chely, gabety, bułki...jednak czysto żytni nie wychdozi mi zjadliwy. Tzn ja go zjem ale juz dzieci nie Odpowiedz Link Zgłoś
vasaria Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 23:23 Ja piekę codziennie, pszenny z maślanką. Pyszny, ze sklepu już nie damy rady zjeść ... Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 00:28 Ale my nie jemy pszennego!!! Jemy chleb żytni, w weekend czasami bułkę czy bagiete. Ale chleb tylko żytni. Odpowiedz Link Zgłoś
sophia.87 Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 22:53 A próbowałas czystoziarnisty? Z przepisy na jadlonomii zawsze wychodzi ☺ Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: 😳😳😳 ceny 04.02.22, 06:11 Ale co możesz zrobić zdrowszego, jeśli żywiłaś się w rzemieślniczej piekarni robiącej wszystko na naturalnych składnikach? Zrobisz to samo dokładnie- jeśli będziesz miała czas. A jak nie będziesz, to z konieczności kupisz goovno w stylu lat 90tych, kiedy jedynym kryterium do zakupów była cena-jak-najniższa, choćby ci sprzedawali gips z solą i cukrem jako pieczywo. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 19:31 U mojej fryzjerki w ciągu 2 lat farba plus strzyżenie z 170 na 290. Rehabilitacja z 120 na 150 w ciągu ostatnich 6 miesięcy. Na resztę nawet nie patrzę. Szybkie zakupu (dobrej jakości ser, masło pieczywo, jakiś owoc, warzywo, zgrzewka wody gazowanej, czekolada albo piwo) na kolacje zawsze poniżej 100 zł. Od trzech miesięcy nie schodzą poniżej 100 zł, często bliżej 150. A nie mówię już o większych zakupach. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 19:37 Mój mąz takie cotygodniowe większe zakuy robi w Auchan (który jest jednym z najtańszych marketów). Ostatnio za zakupy na tydzień zapłacił .... prawie 900 zł. Nawet odejmując ok. 100 zł na rzeczy inne niz spożywka, to powiem szczerze, że takiego rachunku jeszcze nie mieliśmy (nie licząc jakichś świątecznych, czy na inne większe okazje). A przecież oprócz tego sa jeszcze zakupy pieczywa z piekarni, części warzyw, w warzywniaku, czy ze sklepów z żywnością azjatycką, co daje pewnie ze 200 zł dodatkowo. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 20:14 No szaleństwo. Ja w wątku o wydatkach na zakupy spożywcze nie śmiałam się wypowiadać. Ale mam wrażenie, że co miesiąc to my wydajemy z 1.000 do 1.500 zł więcej niż jeszcze rok temu. Przy czym my sery, mieso czy warzywa kupujemy w małych lokalnych sklepach. No i mieszkam w drogiej dzielnicy i często kupuje produkty Ecco z certyfikowanych sklepów. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 21:27 Wg mnie najdroższe produkty (dobra wołowina, ryby, sery, oleje), eko/wspólne skrzynki zdrożały dużo mniej niż podstawowe produkty w "normalnych" sklepach, np. masło, śmietana, mleko, jabłka, włoszczyzna. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 21:41 Podejrzewam, że przy tych najtańszych codziennych rzeczach sklepy leciały na mniejszych marżach i już się nie dało tego ciągnąć. Za kilogram jabłek ostatnio płaciłam w lidlu po jakieś 1,5 (takie na sok), ktoś to musi zebrać, zawieźć, przechować i jeszcze zarobić na tym. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 00:50 No nie wiem czy chleby i masło leciały na niższych marżach, raczej wręcz przeciwnie. W Lidlu ostatnio w ogóle były jakieś dziwne promocje typu 5 kg cebuli za 4 zł, jabłka tez sie załapały, ale jednak te ostatnio znacznie w ostatnim okresie podrożały. (U mnie szara reneta, która najbardziej lubie, to 7 zł/kg; droższe niż lidlowskie pomarańcze/mandarynki/cytryny i eko banany). Przy czym ja zamawiam cytrusy w skrzynkach z Włoch (nie podrożały). Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 02:56 Przy czym ja zamawiam cytrusy w skrzynkach z Włoch (nie podrożały Crowdfarming? Euro podrożało. Poza tym ma więcej sensu przy większych rodzinach. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 10:34 Euro podrożało, mnie chodziło o cenę za kg. Tych cytrusów jeszcze nie zamawiałam w crowdfarmingu, ale ostatnio dopisałam sie do grupy, gdzie robią tam wspólne zakupy, wiec tez zacznę. Czemu opłaca sie to przy dużych rodzinach? Pomarańcze spokojnie leza kilka tyg w lodowce, z cytryn wyciskam sok i przelewam do pojemników na kostki lodu; skory mrożę (do ocierania). Produkty od rolników od dawna zamawiam w skrzynkach i to są b. atrakcyjne ceny. Nasza rodzina to teraz 2+1, niedługo 2+2. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 10:52 Musiałąbym chyba kupić dodatkową lodówkę na crowdfarming Też bardzo okazjonalnie korzystam, korzystałabym częściej gdyby to było około 3 kg, nie 5-6 (zwykle takie są najmniejsze) Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 11:03 Poszukaj grupy ze swojej dzielnicy/miasta (nie wiem skąd jestes) crowdfarmingowej, ta do której sie Dopisałam pozwala na zamowienie dowolnej ilości, choćby kilograma. I robią zamówienia mniej wiecej raz na 2 m-ce. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 11:37 Żałuję, że jestem słaba w planowaniu. To co piszesz brzmi super. Jedyną rzecz jaką zamawiamy z Włoch to oliwa. Mamy znajomych, którzy kupili kawałek winnicy gdzieś we Włoszech, sami oliwy nie uprawiają, ale sąsiad uprawia i dwa razy w roku zamawiamy w grupie beczkę oliwy, która się dzielimy. Absolutnie nie do porównania z żadną przemysłową kupowaną w sklepach. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 11:41 Eee, to nie jest kwestia planowania a dostosowania się do swojego rytmu życia. Jeśli wiem, że cytryna z Sycylii jest milion razy smaczniejsza od Lidlowskiej to ułatwiam sobie życie wyciskając wszystkie, które zamówię, a potem co rano wrzucam tylko zmrożoną kostkę do szklanki i piję. Robię tez lody cytrynowe (nasze ulubione) - więc to wszystko znacznie ułatwia mi moje "twórcze" procesy. A tak jak robisz z oliwą, tak spokojnie możesz zrobić ze wszystkim, tylko musisz znaleźć swoją "grupę". Na bank coś takiego u Ciebie działa (właśnie po to mam FB). Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 11:49 Ja przyznaję się bez bicia, że nie gotuję NIGDY. Gotowałam, jak młody był mały. Ale on szybko nauczył się sam gotować (miał z 10 lat jak sobie robił jakieś tam proste dania). Teraz ma 19 i gotuje takie dania azjatyckie, że wiele knajp się może schować. Sam robi sobie też zakupu i ściąga często składniki z zagranicy. Lodówkę mamy po brzegi zapełnioną jakimiś dziwnymi torebkami, pudełkami, słoikami i butelkami. Nie ma w niej miejsca na zwykły twaróg czy mleko. I młody pichci. Moje zakupy ograniczają się aktualnie do czegoś na śniadanie. Ale od tego też odchodzę. Wolę zejść od Charlotty i kupić corissonta i kawę, monsz je śniadania w biurze w jakiejś knajpie. Młodemu na studia tylko daje żarełko a teraz ma zajęcia online i sam sobie coś robi. Jak wybędzie z domu, to chyb zakupy spożywcze całkiem skipnę. My lubimy bardzo jadać na mieście. Na kolacje do lokalnego Włocha zwykle wyskakujemy. Ale to już ci kiedyś chyba pisałam. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 11:57 Tak, pamiętam, pisałaś też, że zamkniesz kuchnię, gdy syn się wyprowadzi. I ja to szanuję! Doskonale rozumiem ideę jedzenia na mieście - szczególnie teraz, gdy jest tyle możliwości i to dobrych! Gdzie te czasy, gdy nie potrafiłam gotować i aby zjeść coś ciepłego, to codziennie restauracja (i to bez szału, ale na pewno sama pamiętasz jaki był wybór 18 lat temu). Zazdroszczę 10-latka robiącego jakieś proste dania, ja mimo iż angażuję młodego od małego a w szkole miał lekcje gotowania, najczęstsze co słyszę, gdy jest w kuchni to "Mamooo, znowu ups!" (a znowu ups to - znowu rozlałem/rozbiłem/zniszczyłem/itp.). Koniecznie pójdźcie do Bibendy i daj znać jak Wam smakowało! Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 12:27 Ależ ja nigdzie nie pisałam, że mój młody gotuje bez ups. Nawet teraz po jego gotowaniu kuchnia wygląda jak pobojowisko. Ja jestem raczej pomocnikiem kucharza i po gotowaniu syna często ja musze doszorowywać kuchnię. A do Bibendy pójdziemy. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 12:34 O super, znasz jakąś w Warszawie? (dzielnica obojętna, mogę podjechać). Na FB szukać? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 13:03 dzięki. Może jestem ślepa i/lub nieogarnięta - spojrzałam na ich listę dostawców i nie ma tam crowdfarmingu. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 13:08 Musisz obserwować i czekać na tzw. "akcje" zakupowe od konkretnych rolników/miejsc. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 13:19 Ach, Tobie chodzi o taki stricte crowdfarming. No to nie, tu masz po prostu tańsze eko niż np. na BioBazarze, bo zamawiane na większą skalę. Podobnie to działa np. w Kooperatywie Dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 13:44 Tak. Sprawdziłam i w sumie jestem zadowolona. Eko cytrusy kupuję też na lokalnym rolniku, ale na crowdfarmingu widziałam producenta i to mi się poodbało (poza smakiem oczywiście) Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 22:07 Też poszły w górę. Inflacja jest wszędzie, koszty transportu wzrosły. Ceny w restauracjach idą w górę jak diabli. Moja lunchownia w budynku miała 2 dni temu lunche za 27 zł. Od wczoraj 30. Pół roku temu za 24 były. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 22:38 Lunchownie musiały podnieść ceny, bo nie maja takiego obrotu jak przed pandemia, aczkolwiek 35 zł zapłacone dzisiaj w Soul Kitchen za: - zupa krem z pieczonych warzyw z masłem orzechowym - kotlet ze świni zlotnickiej z kostką/puree/kapusta z pomidorami lub duży hamburger z sałata i frytkami lub tofu w Teriyaki z warzywami - ciasto - karafka wody Plus materiałowa serweta i bdb obsługa, w centrum europejskiego miasta, to... ekhm, jak za darmo Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 09:34 Fakt. Tym bardziej, że jakość w Soul jest naprawdę super. Ja w sosiser, tu schabowy raczej ze złotnickiej nie był. Ale już lunche w kieliszkach za 49 zł nie są warte swojej ceny. Natomiast jedzenie z karty leci w górę. Oczywiście droższe restauracje to nie produkty pierwszej potrzeby, więc nie ma się co podniecać, ale różnicę widzę. My jadamy w restauracjach w soboty i w niedziele. Zawsze i bez wyjątków. I obiad dla 3 osób poniżej 300 zł (bez alkoholu, albo tylko z piwkiem) to raczej wyjątek a nie norma. Jeszcze 2 lata temu musieliśmy się postarać, by przekroczyć te 300 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 10:40 No nie są, kiedyś o tym rozmawiałyśmy. Wg mnie w Soul Kitchen najlepsze, juz dawno przebiły starego Gesslera (który przez lata uchodził - wg mnie - za jedna ze smaczniejszych lunchowni z polską kuchnia). Szkoda, ze masz daleko, są raczej bezkonkurencyjni. No, po palcach depcze im Bibenda (znasz? Jesli nie, to koniecznie spróbuj, maja wyśmienite jedzenie). A w Dock19 juz byłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 11:07 Jest Ok, ale to bardziej pod Gaskamę, bo to Śródmieście Północne. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 11:17 Ja jakoś do Strefy nie mogę się przekonać. To praktycznie w moim budynku ... ale atmosfera mi nie leży. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 11:28 No właśnie. Ja nie przypadam za klasycznym fine diningiem. Ja zwykle łażę w jeansach i bluzach lub swetrach, mąż i syn też. Oni to mają w doopie a ja czuję się nie na miejscu w takich knajpach ęąę. A Sakane na Burakowskiej na bank znasz? Uwielbiam. Odkryliśmy sakanę w Wilanowie, boska. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 11:34 Tak, znam, ale generalnie mam sentyment do Sakany z Moliera, pierwsze dobre sushi w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 11:38 Oooo tak. To było pierwsze sushi w życiu, po którym pokochałam sushi. Kurcze, to było chyba ze 20 lat temu. Możliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 13:06 Tak! Jakże uboga była wtedy kulinarna mapa W-wy i jaki rozkwit zaliczyła przez ten okres! A Sakana - tak jak mówisz - trzyma poziom od tylu lat i jeszcze się rozwija. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 13:13 Ohhhh, Sakana, moja miłość od 2008 roku 🥰 Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 12:32 Sztywniacka?? To chyba zależy od towarzystwa, a jedzenie pyszne (ja też "dżinsowa" i swetrowo-bluzowa) Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 13:03 No tak, trochę sztywniacka, ja lubię białe obrusy ale utrzymane w klimacie jak kiedyś "U kucharzy". Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 13:12 W ogóle nie odniosłam takiego wrażenia. Może dlatego, że ja głownie ogródkowa i towarzystwo też. Może wewnątrz jest inna atmosfera. W innym kierunku polecam też Bazar Kocha (dawno nie byłam, mam nadzieję, że przeżył) Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 13:25 Eee, każdy ma przecież swój własny punkt odniesienia! Bazar Kocha jest zamknięty. ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 14:04 Raczej tak, oni już z półtora roku nie działają. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 14:36 Jezu, ale ten czas leci. Chociaż wydaje mi się, że niedawno przejeżdzałał i wszytsko wyglądało ok. Chyba, że to niedawno było 2 lata temu (oboże) Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 11:16 Bibendy nie znam. Dock19 też. Dzięki za wskazówki. My chodzimy oklepanymi drogami ostatnio. W weekendey ostatnio nie chce nam się jeździć do centrum. Mokotów to taki szczyt naszych możliwosci. Chociaż często bywaliśmy w Norblinie i Browarach (uważam, że jakość jedzenia lepsza niż w Norbilnie). No i Ćme też lubimy. Ale do Soul wybiorę się w takim razie w weekend. Zachęciłaś mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 11:24 Dock19 to nowa restauracja młodego Gesslera, w Elektrowni Powiśle. Bibenda jest stara, ale koniecznie wpisz na swoją listę! Nie dotarłam jeszcze do Browarów - co polecasz?? Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 11:32 Szczerze ... wszystko. Mój syn tam łazi na tatarka w polskiej knajpie. Niemonsz uwielbia śledzie w bułce (zaraz przy bocznym wejściu, tam gdzie są stoliki restauracyjne). Mają stosunkowo niezłe sushi, mają zwykle tuńczyka Toro. Tylko radzę omijać w godzinach szczytu, czyli sobota po południu. Może teraz w ferie być lepiej. W Norblinie jedliśmy w kilku knajpach i nic nas nie powaliło. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 11:37 Nas w Norblinie też nic, tak samo jak w Elektrowni Powiśle broni się aktualnie tylko ten Dock19, no ale to normalna restauracja, latem z super tarasem. Wybiorę się do tych Browarów, trochę kiepsko się czułam w okresie ich otwarcia i dlatego przeszło mi koło nosa. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 11:39 W Elektrowni też mnie nić nie powaliło. Aczkolwiek smakowało mi w tej knajpie promowanej przez Wojewódzkiego, coś z czarodziejami. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 11:47 Niewinni Czarodzieje, oni są teraz w budynku Złota 44. W Elektrowni dobre są szejki - w "Na końcu tęczy" (są też koło Zbawixu). Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 11:52 Właśnie, niewinni czarodzieje. Ale muszę się wybrać kiedyś do Elektrowni. Dla mnie to daleko. Ale jest tam sporo sklepów, które chciałabym odwiedzić. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 12:02 Od Ciebie daleko, ale koniecznie się wybierz i zalicz ten nowy koncept Gesslera. Jeśli możesz polecić coś jeszcze od siebie z dzielnicy, to poproszę, bo na pewno będę jeździła z małą do Lasu Kabackiego i czasami nie wezmę z sobą lunchu, aby coś u Was wypróbować. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 12:02 Aaa, zabrałam Młodego do tej włoskiej polecanej przez Ciebie - był bardzo zadowolony. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 12:51 Antich Cafe jest the best, szczególnie, jak Enrico gotuje. Nic wykwintnego i z Pragi bym specjalnie nie jechała, ale jak na lokalną knajpę ... lubię. Na Kabatach, jak będziesz szła do lasu, są świetne Gofry. www.facebook.com/RzemieslniczeGofryIrenyWarszawa/ Jest Moje Curry ... bardzo autentyczne. Aczkolwiek ja nie przypadam za kuchnią indyjską kuchnią. Ale jedzenie jest robione na żywo, w oszklonej kuchni. Specjalnie bym na to nie jechała, ale jest ok. Ludzie bardzo chwalą www.facebook.com/BasiliaPL Fajna pizza, bo prawdziwy piec węglowy. Całkiem poprawne jest sushi Nugat. Nie do porównania z Sakaną. Ale łososia mają zawsze najwyższej jakości. Dzieciakom może smakować Pizza w Pizza Punto. Ale to knajpa pod kontem dziecka, które lubi pizzę. Bo wystrój z białych kafli trochę szpitalny. Lubię też "sypka mąkę". Panowie otworzyli ostatnio też "deska i kreska" niedaleko grzybowskiego, mają własny program o gotowaniu. Jest to polska kuchnia z twistem. Monsz bardzo lubi a syn już zupełnie nie. Oni specjalizują się w mięsach, ale mają też spolszczoną pizzę z kiełbasą, albo makaron z żółtkiem i pietruszką. Większość znajomych twierdzi, że najlepsza pizza na Kabatach to www.facebook.com/pizzeriailvagabondo Nie wiem, nie byłam. Ale takiej naprawdę dobrej knajpy, żeby specjalnie na kabaty jechać, to niekoniecznie. Dla mnie taką jest Antich, ale ja w niej się stołuję od 20 lat, znam kelnerów po imieniu, znam Enrico ... więc mam do niej emocjonalny stosunek. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 13:01 Dzięki gaskama, wszystko leci do notatnika, na pewno będę miała okazję skorzystać! Zabrałam młodego do tego Antich na pizzę - bardzo mu smakowała! W ogóle bardzo przyjemne miejsce. Od tamtej pory odwiedziliśmy i mogę polecić Pizzaiolo na Kruczej no i Ciao a Tutti (szczególnie autorskie wersje) - to pizze` neapolitańskie. P.S. Goframi Ireny mnie zabiłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 13:15 Ale są naprawdę świetne. Mają też gofry nie na słodko, z burakami , warzywami, twarożkiem i łososiem. Aczkolwiek latem te z bitą śmietaną (prawdziwą, tłustą i zarazem leciutką i truskawkami są najlepsze. Monsz i syn mają baardzo wrażliwe żołądki. Po gofrach ich zwykle brzuchy bolą, zgaga piecze, refluks się odzywa. Po tych nie. Są naprawdę świetne. No i myślałam nad knajpami w kontekście drugiego dziecka. Myślę, że prawie każdy młody człowiek lubi gofry. Mój syn nie lubi a u Ireny mu smakują. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 13:23 No właśnie dlatego mnie zabiłaś. Ja mam niestety cukier przy górnej granicy i postanowiłam przejść na dietę cukrzycową - tak na wszelki wypadek, żeby problemów sobie nie narobić, ale po porodzie na pewno zajdę na niejednego gofra, szczególnie że wyglądają na perfekcyjnie chrupkie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 09:40 Jezu, wlazłam na Soul Kitchen ... super. Szkoda, że to jednak kawałek od mojego biura. Z buta nie dojdę. Bardzo atrakcyjne ceny za lunche. Aż nie chce się wierzyć ... Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 10:32 Jest parę takich miejsc. Niestety, ja czekam do wiosny kiedy będzie można jeść w ogródkach. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 10:42 No jest, ale Soul Kitchen ma po prostu wybitna kuchnie i nawet jak robią lunch w tej cenie, to nie ma tam miejsca na ustępstwa i wszystko jest tip top. W tej okolicy zamietli razem z Bibendą. Odpowiedz Link Zgłoś
norra.a Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 23:34 Też mam takie wrażenie, np pamiętam kupowanie syropu klonowego za blisko 40zł, teraz można za kilkanaście, jakieś egzotyczne przyprawy, sos sojowy też są tańsze. Sushi kiedyś było droższe - mnie w mieście powstało w ciągu ostatnich dwóch bardzo dużo "susharni" i zamówienie do domu kosztuje nawet kilkadziesiąt procent taniej niż kiedyś. No ale oczywiście to nie są produkty, które kupuje się codziennie, więc stanowią tylko jakiś niewielki procent koszyka Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 00:46 Zdecydowanie! Pamietam, ile płaciłam za rożne „wynalazki” dla mojego dziecka. Wszystkie są dzisiaj tańsze - a przede wszystkim dużo łatwiej dostępne. Odpowiedz Link Zgłoś
esperantza Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 19:41 Ja robię tygodniowe w Lidlu. Dotąd mieściłam się w 300 zł, ostatnio przekraczam 500. Szaleństwo ! Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 20:15 No szakenstwo. A będzie jeszcze dużo gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 20:49 300-400 zł, to płaciliśmy parę lat temu. Ostatnio bywało od co najmniej 400 zł do 600 zł, ale ostatnie zakupy to już szczyt. Też sie nie chciałam wypowiadać w tamtym wątku o wydatkach na jedzenie, ale wychodzi mi, że ze 4 tys. to spokojnie idą u nas. I to przy gotowaniu w większości od podstaw (i to nie krewetki, kawiory i polędwice wołowe na codzień), i nie wliczając jedzenia w restauracjach czy zamawianego. Z tym że na 5 praktycznie dorosłych osób. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 19:54 Pisałam o lekach. Bardzo podrożały. ja zostawiłam 400 zł w ptece bez żadnych ekstrasów. Odpowiedz Link Zgłoś
onucejurija69 Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 20:00 hot-dog dotychczas/grudzień/ 3,99 a teraz/styczeń/ 6,99 , czyli wzrost ceny o 50 % , nie kupiłam po nowej cenie , niech się wypchają , hod-dog w przydworcowych sklepikach z prasą , kawą i innymi artykułami "Minuta 7" Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 20:08 Ceny zaczynają być nieprzyzwoite, ja też nie kupuję ekstrasów, jeśli cena mnie szokuje. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 20:26 Jestem wdzięczna forumkom za nauczenie mnie robienia pierogów 😊 Jaka to oszczędność! Ostatnio robiłam z truskawkami - z dwoch opakowań truskawek z promocji z Biedry (8zl) miałam wypas obiad dla 4 osób (wiadomo, trzrba doliczyć mąkę, jogurt do polsnia, no i prąd, ale i tak kosztowały o wiele mniej niż kupne (za taką porcję z owocami ostatnio płaciłam w garmazerce ponad 40 zł). Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 22:29 Kurła chyba też będę musiała się nauczyć Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 22:40 Przepisów na dobre pierogi nigdy zbyt wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 02:34 Tak, lepiej smakuje, jest zdrowsze i gotówka zostaje w portfelu. Wracają czasy z mojego dzieciństwa, kiedy mama piekła ciasta, pączki itp. Odpowiedz Link Zgłoś
nigdynigdynigdy84 Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 20:21 Ja ostatnio stojąc w kolejce do kasy zdębiałam słysząc rozmowę dwóch kobiet, myślę że około 40 lat miały, więc nie żadne gówniary: no ja nie rozumiem gdzie ludzie widzą ten wzrost cen, wszystko przecież kosztuje tyle co zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: 😳😳😳 ceny 04.02.22, 06:15 Panie najwyraźniej oglądają za dużo TVP. Spotkasz je za jakiś czas, to wzrost cen będą już widziały, ale będą ujadać na burżujskich sklepikarzy i przedsiębiorców, którzy żerują na ludzkiej krzywdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: 😳😳😳 ceny 04.02.22, 10:06 Tylko oglądanie reżymowej Kurwizji tłumaczy taką ślepotę Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 21:02 Więcej lockdownów i szczepionek dla covidian, to będzie taniej. Ciekawe, kiedy połączycie kropki Odpowiedz Link Zgłoś
juztubylam Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 22:09 Znajomy własnie sprawdził ile podrożał gaz w jego firmie - taryfa dla przedsiębiorstw. Drożej o 400%. Więc ten tego... kupuj zaczym tanie. Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 22:43 Chyba nakupie jakiś konserw/słoików wobec powyższego🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
e-ness Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 22:44 W pewnym magazynie gdzie temp oscyluje na granicy 12-14 st C. Gaz z 200 tys rocznie poszedł w gore do 900tys. Beda ogrzewać prądem. Niestety ten koszt zostanie przerzucony na zwykłego Kowalskiego Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: 😳😳😳 ceny 02.02.22, 22:31 Jak sobie pomyślę że to jeszcze nie koniec... Macie jakieś przepisy na tanie obiady? Odpowiedz Link Zgłoś
em_ka_krk Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 14:09 Stworzyłam link na grupie Oszczędzamy dot tanich obiadów śniadań i kolacji. Póki co bez przepisów, ale można dodawać 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 22:54 Chyba niedługo zacznie się tam spory ruch Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 02:50 Temat się rozwinał dietetycznie i naleśnikowo, więc podzielę się swoim najnowszym odkryciem -mąka z samopszy. Super nalesniki wychodzą (ale ja zawsze przy naleśnikach kombinuję z różnymi mąkami). Co niestety sprowadza nas do tematu, że od podstaw z domu nie zawsze znaczy taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 08:28 Tu masz wyjaśnienie: www.onet.pl/informacje/tuwroclaw/znana-piekarnia-konczy-dzialalnosc-powod-polski-lad/7jcp5j6,30bc1058 Jedni zamykają interes, inni podniosą ceny o 100% by do interesu nie dokładać. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 09:39 Wzrost kosztow energii dotyczy calej Europy i polityki Putina a nie tylko Polskiego Ładu Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 11:36 "Popularna we Wrocławiu Piekarnia Andrzej Brudnik z Jelcza-Laskowic kończy działalność. Jej właściciel jednym tchem wylicza powody: to rosnące ceny gazu i prądu, wyższa płaca minimalna i Polski Ład." Zmiany podatkowe z Polskiego Ładu i wyższa płaca minimalna to też wymysł Putina? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 11:52 A czy ja napisalam ze Polski Lad nie istnieje? Ale ceny pradu niestety dotycza wielu krajow ( w tym i czesciowo UK) i tojest glowna przyczyna dlaczego sie np piekarnie zamykaja Odpowiedz Link Zgłoś
celandine Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 13:14 U mnie we Włoszech rachunki za prąd i gaz od stycznia poszły w górę o 50 %.. Żarcie drożeje ekspresowo i restauracje albo podnoszą ceny albo bankrutują. W barach prawie wszędzie wywiesili kartkę, że przepraszają, ale ze względu na wzrost rachunków muszą podnieść ceny. To raczej nie wina Pisu Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 09:21 Może nie artykuł pierwszej potrzeby ale też nie egzotyk. Zszokowała mnie dziś cena faworków w lokalnej ale niezłej cukierni: 150,00 zł/kg. Faworki co prawda nigdy tanie nie były ale aż tyle??? Odpowiedz Link Zgłoś
em_ka_krk Re: 😳😳😳 ceny 03.02.22, 14:10 W moim mieście 48zl za kg. Cena, o jakiej piszesz bardzoo wysoka. Odpowiedz Link Zgłoś