Dodaj do ulubionych

Psiak dla rodziny

03.02.22, 17:57
Ponad 6 lat temu kupilam Cavaliera-z zalozeniem,ze to pies "na kolanka". Mialam mase szczescia,ze pies (to wiedzialam od poczatku) odbiega od wzorca rasy. Wygladem,bo charakteru to najcudowniejsze zwierze na swiecie smile Za to w bonusie sie tez okaz bez zadnych chorob typowych dla rasy.
Dzis wiem,ze mialam wiecej szczescia niz rozumu z tym konkretnym psem.
Niemniej pies w naszej rodzinie ma tez "prace". Jest psem-terapeuta moich dzieci. I widze,ze psina zaczyna tracic cierpliwosc do dzieci, robi sie z niej starsza pani smile
Wiec puki co mamy warunki i moce przerobowe na wychowanie szczeniaka.
I tu pytanie: jaka rase wybrac? Najlepiej cos sredniej wielkosci, bardzo lubiace ludzi, cierpliwe do dzieci,ale tez wesole i towarzyskie. Umiejece sie dostosowac do sytuacji (raz idzie przy wozku, innym razem na uprzezy z uchwytem), pilnujce swojego "stada", opiekuncze. Akceptujace koty smile
Mam moce przerobowe i czas na wychowanie i wyszkolenie szczeniaka, pies sporadycznie by zostawal w domu bez czlowieka, mamy ogrod i park za plotem.
Tylko zupelnie nie wiem jak znalezc tego idealnego psa dla naszej rodziny.
Ps. Obaj synowie maja problem z komunikacja werbalna,wiec fajnie by bylo miec psa,ktory potrafi dzialac bez (z minimalna) iloscia komend slownych. Tego akurat moj Cavalier nie bardzo lapie..
Obserwuj wątek
    • klementyna156 Re: Psiak dla rodziny 03.02.22, 18:13
      Ja mam szpica wilczego, polecam. To duży krewny tych małych szpiców jest, największy w swojej rodzinie. Przepiękny. Przyjazny niezwykle, kocha inne psy, akceptuje w sumie każde zwierzę, świetnie się go szkoli - dowolnym systemem, może być np. klikerem, bo łasuch i dla smaczka zrobi wszystko. Śpiewająco przechodzi kolejne szkolenia PT, umie co raz więcej z każdym miesiącem. Kocha ruch i spacery, ale też lubi spać, ile wlezie, nie wymaga 15 km dziennie, ale na górskie wyprawy bezproblemowo pójdzie. Uwielbia wodę, nieźle pływa. No cudowny psiak.
      • sophia.87 Re: Psiak dla rodziny 03.02.22, 19:09
        Nie znałam tej rasy, na zdjęciach wygląda jak owczarek karlowaty, cudny jest.
        • klementyna156 Re: Psiak dla rodziny 03.02.22, 19:31
          Cudny, taki puszysty miś smile Na spacerach zbieramy komplementy za urodę, bo rzeczywiście wyjątkowo ładny to psiak, choć nie dla urody go kupiliśmy.
          Z innych zalet - nie uczula (a ja alergik na sierść jestem), może dlatego, że ma włosie, a nie sierść i dobrze dogaduje się z mało tolerującą inne psy sunią. Obie te cechy były dla nas kluczowe przy wyborze.
      • berdebul Re: Psiak dla rodziny 03.02.22, 20:13
        Szpica, rasa pierwotna, jako psa terapeutę, to dzieci z problemami z komunikacją, których obecny pies ma dosyć? D
        • klementyna156 Re: Psiak dla rodziny 03.02.22, 20:22
          Tak, te psy świetnie się sprawdzają w dogoterapii - mama mojego psiaka ma papiery na to nawet wink I pracuje czasem na zajęciach z małymi dziećmi, w tym i z chorymi. To są zwykle spokojne, łagodne psy i można je wiele nauczyć, bo łapią w lot, o co chodzi.
          • sophia.87 Re: Psiak dla rodziny 03.02.22, 20:43
            W charakterystyce czytałam, że to raczej trudna rasa, jak to szpice ☺
            Przepiękny jest, ale nie wiem jak dogadałby się z trójka dzieci ☺
          • berdebul Re: Psiak dla rodziny 03.02.22, 20:49
            Pies asystujący osobie z problemami z komunikacją (a tam jest więcej niż jedno takie dziecko) to zupełnie coś innego niż dogoterapeuta, który wpada na wizyty.
          • kocynder Re: Psiak dla rodziny 04.02.22, 07:31
            To, że jakiś jeden, konkretny szpic coś tam, absolutnie nie można brać jako standardu! Ja znam akitę, która pracuje że swoją panią w dogoterapii i co? Czy to znaczy, że ogólnie akity to psy do tego pasujące? No nie przecież! Tak samo w drugą stronę, znam goldena, który jest agresywny, nerwowy i fakt, że nikogo nie "capnął" zębami to tylko wynik baaardzo uważnego pilnowania przez właścicieli i nieustannej pracy z psem. Czy to znaczy, że ogólnie goldeny są takie?
            Zdecydowanie szpic nie jest psem ani prostym do układania, ani nie jest wyborem do domu z dwójką dzieci słabo komunikujących.
            • alpepe Re: Psiak dla rodziny 04.02.22, 13:51
              Ten golden to ma papiery FCI?
              • kocynder Re: Psiak dla rodziny 04.02.22, 21:12
                Owszem. Z wpisem "niehodowlany", ale rodowód jak najbardziej.
                • alpepe Re: Psiak dla rodziny 04.02.22, 23:53
                  No, czyli pet, kupiony tanio.
                  • kocynder Re: Psiak dla rodziny 05.02.22, 10:36
                    Nie zmienia to faktu, że w pełni rasowy. Niehodowlany ze względu na wadę umaszczenia. A kolor szaty nie ma nic wspólnego z poziomem agresji, nerwowością itp. Z tym, że jednak mam świadomość, że to ten jeden jest nietypowy, bo zasadniczo goldeny to psy bardzo proludzkie, kochające cały świat, radosne, ufne i łatwe w prowadzeniu. Czyli nie popełniam błędu autorki posta, na który odpisuję: ona zna jednego szpica dobrze współpracującego i uważa, że ogólnie szpice to... Znaczy, że chyba niewiele wie o rasie. smile
                  • auksencja15 Re: Psiak dla rodziny 08.02.22, 09:07
                    Akurat nerwowość czy nadmierna lękliwość albo chęć obrony zasobów to typowa cecha dla goldenow, obojętnie czy „tanio” czy nie
                    • auksencja15 Re: Psiak dla rodziny 08.02.22, 09:07
                      Może inaczej, często spotykany problemy a nie typowy
            • aamarzena Re: Psiak dla rodziny 04.02.22, 18:52
              Zgadzam się. Mialam szpica wilczastego, wspaniały pies, własne dzieci mogły mu po głowie skakać i z miski wyjadać, jednak nie poleciłabym go jako psa asystującego. To pies typowo strozujacy, charakterny i wcale niełatwy do ułożenia, choć trafiają się osobniki wyjątkowo łagodne. Znam jednak też przypadki, kiedy pies był oddawany, bo właściciele sobie nie radzili ☹
              • mashcaron Re: Psiak dla rodziny 04.02.22, 18:59
                Nie znalazłam tej rasy, jakie one są piękne! Nigdy takiego nie widziałam.
              • kocynder Re: Psiak dla rodziny 04.02.22, 21:17
                Szpic wilczy to moje psie marzenie na "kiedyś". Na razie z różnych względów niewykonalne, ale kiedyś... Więc na razie czytam o rasie, obserwuję psy tej rasy itd.
                Szpic może być genialnym towarzyszem, ale zdecydowanie nie radziła bym go osobie, mającej doświadczenie psio-wychowawcze z cavisiem, za to mającej dwoje mocno niedorosłych dzieci z problemami komunikacyjnymi!
        • rozaliaolaboga Re: Psiak dla rodziny 08.02.22, 10:05
          Czego się spodziewasz po osobie, która pisze, że pies nie uczula, bo ma włosy, nie sierść? 🤦 Pogłębionej analizy rasy?!
          • aamarzena Re: Psiak dla rodziny 08.02.22, 10:42
            Heh, q sumie racja. Tym bardziej, że szpice maja sierść i to dwuwarstwową
    • zuleyka.z.talgaru Re: Psiak dla rodziny 03.02.22, 18:19
      Bearded collie. Chociaż najlepszą suką ktora wychowywała sie z malutkim niepelnosprawnym dzieciem to byla suka Airedale Terriera. Nasza „birdetka” jest mega towarzyska, kocha dzieci, doroslych, jest intelignetna ale tez lubi podejmowac wlasne decyzje - jak to pastuch.
      • zuleyka.z.talgaru Re: Psiak dla rodziny 03.02.22, 18:19
        Chodziło mi o moją AT wink i moją birdetke wink
      • mashcaron Re: Psiak dla rodziny 03.02.22, 19:13
        "jest intelignetna ale tez lubi podejmowac wlasne decyzje - jak to pastuch."

Ja bym raczej powiedziała, że lubi podejmować własne decyzje właśnie dlatego, że jest inteligentna wink
        • igge Re: Psiak dla rodziny 04.02.22, 02:43
          Husky też lubią podejmować własne decyzje.
          • zuleyka.z.talgaru Re: Psiak dla rodziny 04.02.22, 07:26
            Rasy pierwotne to w ogóle inna bajka smile
            • igge Re: Psiak dla rodziny 04.02.22, 18:30
              Fakt.
        • zuleyka.z.talgaru Re: Psiak dla rodziny 04.02.22, 07:25
          Czasami mam wątpliwości co do jej inteligencji wink mam 3,5 roczny egzemplarz z mentalnością nastolatki. wink
          • ajaksiowa Re: Psiak dla rodziny 04.02.22, 07:39
            zuleyka.z.talgaru napisała:

> Czasami mam wątpliwości co do jej inteligencji wink mam 3,5 roczny egzemplarz z m
            > entalnością nastolatki. wink

Ty napewno o psie piszesz??
            • zuleyka.z.talgaru Re: Psiak dla rodziny 06.02.22, 13:39
              Tak, a co? Dokladnie o suczycy.
    • extereso Re: Psiak dla rodziny 03.02.22, 19:12
      Ja mam entlebuchera jest śliczny i kochany.
    • magata.d Re: Psiak dla rodziny 03.02.22, 19:29
      Może kundelka
      psiakowo.com.pl/suki-do-adopcji/index
      • alpepe Re: Psiak dla rodziny 03.02.22, 19:34
        I skąd będziesz wiedziała, co wylosujesz? Ty się w ogóle wczytałaś w post?
        • magata.d Re: Psiak dla rodziny 03.02.22, 19:44
          alpepe napisała:

> I skąd będziesz wiedziała, co wylosujesz? Ty się w ogóle wczytałaś w post?
          >
          Niżej masz odpowiedź. Ludzie oczekują, ze ktoś im na zamówienie zrobi żywe stworzenie wedle ich wymagań. Pies to nie budowla z klocków lego.
          • alpepe Re: Psiak dla rodziny 03.02.22, 20:17
            Otóż tak właśnie zrobiono, nazywa się to rasa.
            I tak, sama lata temu chciałam mieć psa, co do którego chciałam mieć pewność, że nie zrobi krzywdy moim nieznającym i niemającym w otoczeniu psów córkom.
            Nie chciałam, by się bały psów. Teraz są starsze, teraz mogłabym, kiedy odejdzie moja suka, wziąć bidulę ze schronu, ale wtedy to nie wchodziło w rachubę. Mam zdrowego i wyważonego psa rasowego z hodowli ZKwP, z dobrej hodowli.
            • igge Re: Psiak dla rodziny 04.02.22, 03:05
              W schronach oprócz dorosłych i staruszków psów, są też szczeniaki. One na pewno nie zrobią krzywdy dzieciom czy np kotom.
              U nas kwestia 3 kotów i ograniczenia ich stresu była podstawowa.
              • alpepe Re: Psiak dla rodziny 04.02.22, 13:53
                Aha, a czego nie zoruzmiałaś, jak napisałam o wyważonym charakterze? Szczeniak mieszaniec to jednak loteria. Owszem, mój ojciec dawno dawno temu przyniósl porzuconego w trzaskający mróz szczeniaka, którego kochaliśmy wszyscy miłością wielką i który miał świetny charakter, ale to był przypadek.
                • igge Re: Psiak dla rodziny 04.02.22, 18:38
                  Nie chciałam się z Tobą kłócić.
                  Rzeczywiście nawet szczenię ale nierasowe tylko ze schronu to większa niewiadoma niż szczenię z hodowli konkretnej rasy.
                  Tyle, że np do dzieci i do kotów domowych szczeniak łatwiej się przyzwyczaja i jest bardziej przewidywalny po jakimś czasie niż dorosły ze schronu pies. Choć wolontariusze dużo potrafią o swoich dorosłych schronowych podopiecznych powiedzieć i podpowiedzieć. Trza tylko umieć słuchać.
                  My nie chcieliśmy ryzykować, że pies dorosły teoretycznie lubiący koty, okaże się po jakimś czasie ganiającym koty łowczym. Bo znajoma tak się nacięła ( a miała jeden jedyny warunek, żeby staruszek że schronu akceptował kota)
          • igge Re: Psiak dla rodziny 04.02.22, 03:00
            Magata ja generalnie bardzo szanuję Twoje podejście do zwierząt ale jakiś procent rozsądku i przewidywalności czasami jest niezbędny.

Może to złe miejsce by napisać, że my adoptując ze schronu dwa z aktualnie wtedy na stanie schronu szczeniąt - też mieliśmy jakiś wymarzony obraz tych psów w głowie...

.Choć nie dostaliśmy nawet konkretnie tych, o które prosiliśmy. Inni byli pierwsi.
            I owszem kochamy je mega i nikt i nic by ich nie zastąpił. Żyją lepiej niż my sami😉 tzn w luksusie.
            Jestem kociarą i myślałam, że nigdy psiej śmierdzącej mordy nie pocałuję, a całuję dwie psie paszcze codziennie.

Ale nasze kochane psy okazały się psami, które mają DOSŁOWNIE WSZYSTKIE cechy psie, których nie chcieliśmy i nie planowaliśmy i liczyliśmy na to, że nie będą miały. Pech.
            Tych cech np nasza najstarsza rasowa sunia nie ma.
            Oznacza to dużo pracy i wysiłku dla nas.
            Nie każdy ma czas i chce tyle wysiłku wkładać w złagodzenie cechy, która utrudnia bezproblemowe życie z psem i której wybrany rasowy pies by po prostu nie miał i już.

Nie żałujemy naszej decyzji. Gdybyśmy mogli cofnąć czas - te same psy byłyby naszym wyborem.
          • elf1977 Re: Psiak dla rodziny 04.02.22, 06:08
            magata.d napisała:

> alpepe napisała:
            >
            > > I skąd będziesz wiedziała, co wylosujesz? Ty się w ogóle wczytałaś w post
            > ?
            > >
            > Niżej masz odpowiedź. Ludzie oczekują, ze ktoś im na zamówienie zrobi żywe stwo
            > rzenie wedle ich wymagań. Pies to nie budowla z klocków lego.
            Szkodliwe glupoty. Rasy mają okreslone predyspozycje do określonych zachowań i zadań.
      • yadrall Re: Psiak dla rodziny 03.02.22, 19:50
        Z kundelkami to sa dwa zasadnicze problemy. Jak duzy wyrosnie/po kim odziedziczyl charakter. Nie mam warunkow na trzymanie w domu psa wielkosci cielaka,ani (tym bardziej) malenstwa,ktore latwo rozdeptac/skrzywdzic. Przy psach rasowych latwiej przewidziec charakter psa. Jak mi sie trafi cos z duza domieszka jamnika czy jack russell to bedzie zle sad widzac kubdelka szczeniaka nie przewidzisz co wyrosnie...
        Nie wiem jak wygladalo zycie psa wczesniej sad czy byl prawidlowo socjolizowany czy nie byl skrzywdzony w jakis sposob przez co moze reagowac agresja czy lekiem na pewne zachowania czlowieka.
        Nie mam mozliwosci przygarniecia "jakiejs biedy",bo z racji nieprzewidywalnosci dzieci pies musi byc maxymalnie przewidywalny...
        • magata.d Re: Psiak dla rodziny 03.02.22, 19:56
          Proponuję ci pluszaka. Bedzie maksymalnie przewidywalny, a gdyby jednak kolor czy kształt ci (dzieciom) się znudził, łatwo sobie wymienisz.
          • yadrall Re: Psiak dla rodziny 03.02.22, 20:11
            O czym Ty mowisz??? Od zawsze mialam psy. Rozne. Od jamnika do Bernardyna. I z racji sytuacji z dziecmi musze wybrac psa maksymalnie swiadomie.
            Psy rasowe maja swoje wzorce-wygladu i charakteru. Z jakegos powodu do roznych "prac" nadaja sie rozne psy. Jak ktos ma stado owiec do pilnowania to nie wezmie jack russell,a jak chce sie psa do dogoterapi to raczej nie bedzie to jamnik (swoja droga jamniki uwielbiam i gdyby nie dzieci to na 100% bylby jamnik). Potrzebujac psa,ktory bedzie chodzil przy wozku czy uprzezy z dzieckiem nie wezme pudla miniaturki czy wyzla... itp.
            • berdebul Re: Psiak dla rodziny 03.02.22, 20:15
              Potrzebujesz psa terapeuty, więc kup psa terapeutę. Sama rasa nie gwarantuje radzenia sobie w takim układzie. I zdecydowanie nie bierz szczeniaka, tylko ułożonego psa pracującego.
              • yadrall Re: Psiak dla rodziny 03.02.22, 20:41
                Obecnego psa udalo mi sie wyszkolic (z pomoca fachowcow) i ulozylam psa idealnego pod nasze potrzeby. Juz jako mloda dziewczyna wyszkolilam bernardyna,ktory pracowal jako terapeuta z obcymi dziecmi smile Wiec zakladam,ze kolejnego szczeniaka tez dam rade ulozyc smile
              • igge Re: Psiak dla rodziny 04.02.22, 03:14
                Nie wiem czy pies terapeuta oznacza wyselekcjonowanego psa o mega zakresie ułożenia.
                Jeśli tak to jego koszt może przekraczać możliwości finansowe autorki...

Samemu można nauczyć psa chodzenia przy wózku ale wymagać to będzie wiele pracy.
                Przy dwójce absorbujących ze względu na stan zdrowia dzieci może być trudno.
          • elf1977 Re: Psiak dla rodziny 04.02.22, 06:16
            magata.d napisała:

> Proponuję ci pluszaka. Bedzie maksymalnie przewidywalny, a gdyby jednak kolor c
            > zy kształt ci (dzieciom) się znudził, łatwo sobie wymienisz.
            Przecież kobieta miała psy. Jest odpowiedzialna. Cóż za krucjata przeciwko rasowcom. Czyżby to psy z dobrych hodowli zapelniały schroniska?
        • jednoraz0w0 Re: Psiak dla rodziny 04.02.22, 03:06
          ej, ale jacka russela to ty szanuj!
        • elf1977 Re: Psiak dla rodziny 04.02.22, 06:14
          yadrall napisała:

> Z kundelkami to sa dwa zasadnicze problemy. Jak duzy wyrosnie/po kim odziedzicz
          > yl charakter. Nie mam warunkow na trzymanie w domu psa wielkosci cielaka,ani (t
          > ym bardziej) malenstwa,ktore latwo rozdeptac/skrzywdzic. Przy psach rasowych la
          > twiej przewidziec charakter psa. Jak mi sie trafi cos z duza domieszka jamnika
          > czy jack russell to bedzie zle sad widzac kubdelka szczeniaka nie przewidzisz co
          > wyrosnie...
          > Nie wiem jak wygladalo zycie psa wczesniej sad czy byl prawidlowo socjolizowany
          > czy nie byl skrzywdzony w jakis sposob przez co moze reagowac agresja czy lekie
          > m na pewne zachowania czlowieka.
          > Nie mam mozliwosci przygarniecia "jakiejs biedy",bo z racji nieprzewidywalnosci
          > dzieci pies musi byc maxymalnie przewidywalny.
          Bichony świetnie dogadują się z dziećmi, są pozbawione agresji. Łagodnosc połączona z wesołością jest wpisana we wzorzec rasy. Bez problemu adaptuje się do nowych warunków, Uwielbia inne psy i koty, jeśli się bierze szczeniaka. Jedynie pytanie, czy nie jest to za mały pies? A Z wiekiem każdy pies traci cierpliwość , szczególnie, jak sam się robi staruszkiiem
          • princy-mincy Re: Psiak dla rodziny 08.02.22, 09:58
            Właśnie, hawańczyk chyba spełnia te warunki.
    • kozica111 Re: Psiak dla rodziny 03.02.22, 19:39
      Kundelka ze schroniska, mądry , zdrowy, z normalnym pyskiem.
    • alicia033 Re: Psiak dla rodziny 03.02.22, 19:47
      yadrall napisała:

>Najlepiej cos sredniej wielkosci, bardzo lubiac
      > e ludzi, cierpliwe do dzieci,ale tez wesole i towarzyskie. Umiejece sie dostoso
      > wac do sytuacji (raz idzie przy wozku, innym razem na uprzezy z uchwytem), piln
      > ujce swojego "stada", opiekuncze. Akceptujace koty smile
      z opisu wypisz-wymaluj znane mi owczarki podhalańskie.
      • arthwen Re: Psiak dla rodziny 03.02.22, 20:10
        Pisała, że duże psy odpadają.
        • alicia033 Re: Psiak dla rodziny 03.02.22, 20:54
          Duże psy to dogi niemieckie czy leonbergery, nie podhalańczyki.
      • kocynder Re: Psiak dla rodziny 04.02.22, 21:18
        Podhalan jako pies średniej wielkości? Ooook...
    • berdebul Re: Psiak dla rodziny 03.02.22, 20:11
      Jeżeli szukasz psa terapeuty, to kup psa terapeutę. Możesz trafić super układnego psa, a może się trafić egzemplarz, który nie ogarnie dwójki dzieci z problemami z komunikacją.
      Cavalier, jeżeli jest odpowiednio szkolony powinien sobie radzić z komendami niewerbalnymi. Jeżeli widzisz zmianę w zachowaniu u tak młodego psa, to go zbadaj, 6 lat to młody zwierzak. Z drugiej strony, jeżeli uważasz ze to starosc, to szczeniak będzie ją dodatkowo irytował. Z wiekiem psy potrzebują coraz więcej spokoju, nieprzerwanego snu, możliwości niezakłóconej drzemki.
      • alpepe Re: Psiak dla rodziny 03.02.22, 20:19
        Też mnie to zastanowiło, moja cavi jest starsza, widzę u niej wiek dojrzały, ale żadnej starości. Ostatnio nawet mnie animowała do berka jakby była szczeniakiem.
      • magata.d Re: Psiak dla rodziny 03.02.22, 20:22
        Autorka wątku wybrała sobie psa spełniającego jej wymagania, po czym okazało się, ze jednak po jakimś czasie pies przestał zachowywać się według jej wzorca. Wiec szuka następnego, który spełni jej oczekiwania. Czy tym razem ktoś da jej gwarancję?
        • yadrall Re: Psiak dla rodziny 03.02.22, 20:35
          Zle zrozumialas.
          Obecny pies jest cudowny, madry, dojrzaly, opiekunczy. No idealny wrecz. Ale ona jest tez psem-terapeuta, psem pracujacym. I uwzam,ze jeszcze kilka lat i bedzie jej sie nalezala zasluzona emerytura i odpoczynek. Wiec chcialabym do tego czasu wychowac szczeniaka,ktory juz jako dorosly pies przejmie "obowiazki".
        • elf1977 Re: Psiak dla rodziny 04.02.22, 06:20
          magata.d napisała:

> Autorka wątku wybrała sobie psa spełniającego jej wymagania, po czym okazało si
          > ę, ze jednak po jakimś czasie pies przestał zachowywać się według jej wzorca. W
          > iec szuka następnego, który spełni jej oczekiwania. Czy tym razem ktoś da jej g
          > warancję?
          Spełniał parę lat. Poza tym nie wyrzuca gi z domu, tylko szuka dla niego zastępstwa do pracy. Tak trudno to pojąć?
        • kamin Re: Psiak dla rodziny 04.02.22, 19:16
          Bardzo próbujesz się czepiać. Tylko nie masz czego.
          Dziewczyna chce odpowiedzialnie wybrać psa. Poprzedniego psa nie wyrzuca.
      • yadrall Re: Psiak dla rodziny 03.02.22, 20:30
        Dziekuje za sensowna opinie. Sunia byla badana w pazdzierniku i wet nic nie zauwazyl. I nie jest to tak,ze pies sie zestarzal w oczach. Ale powoli, tak pomalutlu widze,ze sunia woli cieple legowisko niz latanie za dziecmi po kaluzach.
        Co do komunikacji-tu troche wina szkolenia. Jak psiak przyszedl do nas to dzieci byly male. Wiec ich nauczylam,ze ona idzie prowadzona przez dziecko,a ja wydaje komendy glosowe. I pies slucha co do niego mowie,a nie co robi dziecko. W praktyce wyglada to tak,ze pies prowadzi dziecko wg moich wskazowek smile szczeniaka chcialabym uczyc,ze ma sie tez sluchac dziecka...
        Pies terapeuta. Chcialabym,ale nie jest to takie proste sad przynajmniej nie wydaje sie byc proste...
        Jak widac na zdieciach pies nie odstepuje na krok mlodszego syna smile
        Ps. Cavalierka wlasnie mi zameldowala,ze mlodszy syn wpakowal sobie zakretke od pisaka do paszczy...
        • alpepe Re: Psiak dla rodziny 03.02.22, 20:40
          Ty ją obcinasz?
          • yadrall Re: Psiak dla rodziny 03.02.22, 20:43
            Tak smile
            Byle krotko inaczej po kazdym spacerze jest kapiel,ktorej moj pies serdecznie nie lubi...
            Ps. Jak wspomnialam na poczatku pies z wygladu nieco sie mina z wzorcem rasy. Ale to wiedzialam od samego poczatku
        • berdebul Re: Psiak dla rodziny 03.02.22, 20:46
          6 lat to nie czas na ciepłe kapcie. Serce/tarczyca tez ok? To takie 30++ u ludzi.

Ułożenie psa, żeby słuchał komend dzieci będzie bardzo trudne, zwłaszcza jeżeli dzieci mogą umiarkowanie współpracować w treningu. Tym bardziej odradzam szpica (dogoterapia nie ma nic wspólnego z byciem psem asystującym) i inne rasy pierwotne. Potrzebujesz zwierzaka skłonnego do współpracy, ale tez pracującego na odległość. Szukałabym po aporterach i psa typu toller czy flat-coated retriever, najlepiej od hodowcy, który ma doświadczenie w psach pracujących w terapii i pomoże wybrac szczeniaka + zadba o wczesną socjalizację.
          • igge Re: Psiak dla rodziny 04.02.22, 03:22
            Flat może być za duży.

Pod każdym innym względem flat byłby idealny. Aczkolwiek wychowanie od szczeniaka = masa pracy.

• elf1977 Re: Psiak dla rodziny 04.02.22, 06:24
            berdebul napisała:

> 6 lat to nie czas na ciepłe kapcie. Serce/tarczyca tez ok? To takie 30++ u ludz
            > i.
            >
            > Ułożenie psa, żeby słuchał komend dzieci będzie bardzo trudne, zwłaszcza jeżeli
            > dzieci mogą umiarkowanie współpracować w treningu. Tym bardziej odradzam szpic
            > a (dogoterapia nie ma nic wspólnego z byciem psem asystującym) i inne rasy pier
            > wotne. Potrzebujesz zwierzaka skłonnego do współpracy, ale tez pracującego na o
            > dległość. Szukałabym po aporterach i psa typu toller czy flat-coated retriever,
            > najlepiej od hodowcy, który ma doświadczenie w psach pracujących w terapii i p
            > omoże wybrac szczeniaka + zadba o wczesną socjalizację.
            Co Wy z tymi kapciami? Przecież to nie emerytka śpiąca 20 godzin na dobę, tylko pies, który powoli potrzebuje trochę mniej aktywności. Cavalier nie jest rasą, która jest przesadnie aktywna...
        • elf1977 Re: Psiak dla rodziny 04.02.22, 06:21
          yadrall napisała:

> Dziekuje za sensowna opinie. Sunia byla badana w pazdzierniku i wet nic nie zau
          > wazyl. I nie jest to tak,ze pies sie zestarzal w oczach. Ale powoli, tak pomalu
          > tlu widze,ze sunia woli cieple legowisko niz latanie za dziecmi po kaluzach.
          > Co do komunikacji-tu troche wina szkolenia. Jak psiak przyszedl do nas to dziec
          > i byly male. Wiec ich nauczylam,ze ona idzie prowadzona przez dziecko,a ja wyda
          > je komendy glosowe. I pies slucha co do niego mowie,a nie co robi dziecko. W pr
          > aktyce wyglada to tak,ze pies prowadzi dziecko wg moich wskazowek smile szczeniaka
          > chcialabym uczyc,ze ma sie tez sluchac dziecka...
          > Pies terapeuta. Chcialabym,ale nie jest to takie proste sad przynajmniej nie wyd
          > aje sie byc proste...
          > Jak widac na zdieciach pies nie odstepuje na krok mlodszego syna smile
          > Ps. Cavalierka wlasnie mi zameldowala,ze mlodszy syn wpakowal sobie zakretke od
          > pisaka do paszczy...
          Duża ta twoja Cavalierka.
      • elf1977 Re: Psiak dla rodziny 04.02.22, 06:18
        berdebul napisała:

> Jeżeli szukasz psa terapeuty, to kup psa terapeutę. Możesz trafić super układne
        > go psa, a może się trafić egzemplarz, który nie ogarnie dwójki dzieci z problem
        > ami z komunikacją.
        > Cavalier, jeżeli jest odpowiednio szkolony powinien sobie radzić z komendami ni
        > ewerbalnymi. Jeżeli widzisz zmianę w zachowaniu u tak młodego psa, to go zbadaj
        > , 6 lat to młody zwierzak. Z drugiej strony, jeżeli uważasz ze to starosc, to s
        > zczeniak będzie ją dodatkowo irytował. Z wiekiem psy potrzebują coraz więcej sp
        > okoju, nieprzerwanego snu, możliwości niezakłóconej drzemki.
        6 lat to wiek średni. Pies ma prawo tracić cierpliwość i oczekiwać więcej spokoju.
      • eriu Re: Psiak dla rodziny 12.05.22, 16:09
        O psiego terapeutę trzeba dbać i on może pracować tylko określoną ilość czasu, bo potem potrzebuje regeneracji. Jeśli ten pies jest cały czas z dziećmi to po prostu jest przeciążony i ma dość. I dokładnie to samo stanie się z każdym innym psem terapeutą. Wiem to od osoby, która swojego psa wychowają na certyfikowanego psiego terapeutę ze zdanym egzaminem.
        • eriu Re: Psiak dla rodziny 12.05.22, 16:13
          Zapomniałam dodać: dla psa praca terapeutyczna jest obciążająca bardzo, dlatego pies potrzebuje regeneracji i odpoczynku. Normalnie psi terapeuci mają ustawiany rygorystyczny grafik kiedy idą z wizytą do podopiecznych właśnie po to żeby im dać czas na regenerację i odpoczynek tak im niezbędny.
    • mama-ola Re: Psiak dla rodziny 03.02.22, 20:40
      Dla psa komenda słowna jest tylko dodatkiem i równie dobrze może jej nie być. Pies może reagować tylko na gesty, przy czym muszą to być wyraziste, jednoznaczne gesty - czyli szkoli się głównie właściciel. Pies łapie w mig, co mu pokazują.
      • yadrall Re: Psiak dla rodziny 03.02.22, 20:45
        To znaczy,ze moje dzieci sa niewyuczalne. Mozesz miec racje,ze w tym jest problem. Komunikacja dla moich dzieci jest trudnym tematem...
        • elf1977 Re: Psiak dla rodziny 04.02.22, 06:25
          yadrall napisała:

> To znaczy,ze moje dzieci sa niewyuczalne. Mozesz miec racje,ze w tym jest probl
          > em. Komunikacja dla moich dzieci jest trudnym tematem...
          Więc może rzeczywiście teraz piszukaj wiekszej rasy, nie z grupy psów do towarzystwa.
    • umi Re: Psiak dla rodziny 04.02.22, 00:07
      Nie wiem jakiego, boje sie doradzic w takiej sytuacji. Sa rasy, ktore nie potrzebuja w ogole komend slownych, ale nie wiem czy je powinanm polecac i wole nie. Bo jak sie rypne, beda ofiary w psach tongue_out

natomiast nie wiem, czy po prostu nie powinnas przejrzec topowych ras nadajacych sie do wspolpracy, a potem zobaczyc rodzicow i szczeniaka. skoro sama ukladalas juz psy i Ci wyszlo i masz psy od lat, to jestes pewna, ze sobie nie poradzisz nawet z mieszancem?

pracy z psami zaczelam sie uczyc za dzieciaka, teraz mam sporo na karku i nie ma roznicy, moim zdaniem, czy masz kundla czy rasowego, jesli dlugo pracujesz z psami roznych ras. Nawet po kundlu widac cechy charakterystyczne i mozna przewidziec jakie geny sie uaktywnia. Agresje tez mozna przewidziec. Lekliwosc. I wiele innych cech. Wystarczy popatrzrec na zachowanie. Jestes pewna, ze tego nie umiesz? Bo z postu wynika, ze mozesz umiec.

to co berdebul pisze, zeby kupic terapeute jest najprostrsze i raczej nie wtopisz. Zastanow sie nad ta opcja, bo wtedy pies bedzie skrojony pod Was.

BTW, moim zdaniem tez ten cavalier jest za mlody na emeryture. Moze jest za maly, a dzieci niedelikatnie sie z nim obchodza? I o to chodzi?
      • piesfafik Re: Psiak dla rodziny 04.02.22, 05:41
        Jest ksiazka o inteligencji psow Stanleya Corena w ktorej sa dobrze opisane typy psiej inteligencji i charakterystyki roznych ras. Ja jego ksiazki I podejscie do psow bardzo lubie. Zatrudnia go miedzy innymi jako wykladowce szkola uczaca trenerow psow dla niepelnosprawnych ( i szkolaca te psy )
    • ciezka_cholera Re: Psiak dla rodziny 04.02.22, 03:15
      Laggoto romagnolo albo hiszpański pies dowodny. Minus tej drugiej rasy jest taki, że jest mało hodowli i długo się czeka na szczeniaka.
    • czula_czarownica Re: Psiak dla rodziny 04.02.22, 05:22
      My mamy Beagle, jest kochaną i bardzo aktywną istotą o bezgranicznej miłości do człowieka i niewyczerpanych pokładach energii 😉 bardzo szybko się nauczyła komend i ogólnie komunikacja z nią jest naprawdę świetna. Także polecam dla osób lubiących aktywnie spędzać czas - chociaż mimo, że to myśliwy i gończy to po dobrym, pełnym psot i zabaw i niuchania dniu pospać lubi i zmienia się w kanapcowca....do ludzi zero agresji....jednak wychowanie do najłatwiejszych nie należy😉 za malucha zniszczenia są - w akcie tęsknoty za rodziną , same w domu potrafią zrobić tornado
      • berdebul Re: Psiak dla rodziny 04.02.22, 11:39
        Pies myśliwski, jako pies dla dzieci ze słabą komunikacją? 🤦🏻‍♀️
        Nie, dobrze prowadzony beagle (jak i każda inna rasa, czy kundel) nie niszczy w domu.
        • alpepe Re: Psiak dla rodziny 04.02.22, 13:55
          No, cavaliery to też pierwotnie psy myśliwskie, moja ci w pięć minut znajdzie bajoro, gdzie mogą być kaczki.
    • ichi51e Re: Psiak dla rodziny 04.02.22, 06:31
      czy pies jest szkolony na psa terapeutycznego?
      • ajaksiowa Re: Psiak dla rodziny 04.02.22, 07:14
        A taki normalny,spokojny,starszy pies nie pasuje?bo nie bardzo rozumiem w jaki sposöb ten psi terapeuta pomaga twoim dzieciom,dziecko prowadzi psa a ty ,,sterujesz,,psem....dziecko wepchnēło sobie coś do buzi i pies cię informuje(?)
    • mallgosia76 Re: Psiak dla rodziny 04.02.22, 11:38
      Golden retriever!!!!
      Cudowna rasa!
      Mądre, kochane , oddane psy❤️
      Pracują często jako dogoterapeuci.
      Mam 1.5 roczną suczkę goldena i ….od miesiąca drugą
      Wcześniej goldena miałam 13 lat
      Tylko radzę z hodowli FCI- bo pseudo mnożą na potęgę i charakter i zdrowie takich psów już nie takie…
      Polecam gorąco!!!!!!
    • jammer1974 Re: Psiak dla rodziny 04.02.22, 11:39
      Labrador retriever
    • yadrall Re: Psiak dla rodziny 04.02.22, 21:36
      Dziekuje za wszystkie odpowiedzi smile
      Dla wyjasnienia-obecnego psa nie planuje nigdzie oddawac czy robic mu krzywde!
      To cudowny, kochany przyjaciel i pomocnik. Jako najwazniejsza osoba w rodzinie mam na nia wykupione najwyzsze mozliwe ubezpieczenie od kosztow leczenia-mieszkam w Uk i tu wet jest kosztowny. Nie wyobrazam sobie sytuacji,ze ona zachoruje,a ja nie bede mogla zaplcic za jej leczenie (koszty moga byc naprawde duze).
      Ale mamy mozliwosci na wziecie szczeniaka. I chce to zrobic rozsadnie tak nie bylo ofiar w psach. Ja wiem,ze kazdy pies moze byc cudownym towarzyszem,ale kundelek to jedna wielka niewiadoma. Nie bez powodu do roznych zadan sie wykozystuje rozne rasy.
      Jak pisalam-gdybym miala isc tylko za glosem serca to bylby to jamnik. Ale wiem,ze wtedy polalaby sie krew (dzieci, nie psa),bo jamniki choc sa cudowne to maja charakterek smile
      Tym razem musze sie kierowac rozsadkiem,wiec jamnika nie bedzie.
      Nie wybieram psa by pasowal pod kolor torebki czy robil wrazenie np.groznego. Moja obecna sunia tez jest nie hodowlana i to mi zupelnie nie przeszkadzalo smile w odpowiednim wieku ja wysterylizowalam i jest super.
      Jezeli jeszcze ktos mnie czyta:
      - jaka jest roznica miedzy goldenem i labradorem? Poza dlugoscia wlosa i ciut wielkoscia (goldeny sa jednak wieksze niz labradory). W opisie ras roznice sa niewielkie. Jak jest w realu?
      I zdziwiona jestem,ze poza Zwiazkiem Kynologicznym (tym starym, co dziala od lat) jest tez masa innych "zwiazkow". Czyli w Pl mozna kupic kundla z rodowodem...
      • ciezka_cholera Re: Psiak dla rodziny 04.02.22, 22:24
        labki to super rasa, ale one długo dojrzewają. I jako dzieci są rozkosznie niegramotne. Golden są statystycznie nieco mniej pobudliwe.
        Poczytaj sobie o rasach, które Ci poleciłam. One spełniają wszystkie Twoje oczekiwania - są inteligentne, ale nie pracoholicy, mają łagodne i wesołe usposobienie, są chętne do nauki, ale nie rozrabiają jak nie są zajęte, jeśli im nie poświęcasz pół etatu. Poznałam przedstawicieli obu ras osobiście i są dokładnie takie jak wskazuje wzorzec. No i nie linieją. Ich uroda jest kwestią dyskusyjną - moja córka twierdzi, że są brzydki, wg mnie są urocze. Rozmiar też mają taki akuratny - nie są wielkie jak ciele i przez to niedelikatne i nie maleństwa, którym łatwo, nawet niechcący, zrobić krzywdę.
        Unikaj psów ras pierwotnych, psów ras pracujących - mam na myśli psy ciężko codziennie pracujące, a nie wywodzące się z ras, które miały kiedyśtam jakieś zadania, np owczarek belgijski malinois albo border collie. Teriery są trudne, niektóre psy myśliwskie (retrievery też są psami myśliwskimi, a bardzo dobrze sprawują się jako psy rodzinne).
        No i powodzenia - trochę zazdroszczę, bo wybieranie psa to fajne zadanie smile
      • umi Re: Psiak dla rodziny 04.02.22, 22:51
        Mam nadzieje, ze zadbasz o tego, co masz teraz i z nowym tez sie ulozy.
        Porownania labradora z goldemen nie zrobie, bo nie moja bajka. Oba uchodza za rodzinne i dobre dla dzieci, ale trzeba zobaczyc rodzicow, bo sie mozna zdziwic czasem. Jesli sobie upatrzysz goldena, to one, zdaje sie maja wieksza sklonnosc genetyczna do agresji jesli sa rude. Z bialymi nie ma tego problemu. Labradory sa slodkie ale wygladaja jak klocki na 4 lapach i za bardzo ludzie je tucza tongue_out Jeden i drugi pewnie bedzie milym przyjacielem.

Jak w ktoryms watku dziewczyny pisaly, niekundel z rodowodem tez moze byc wtopa tongue_out takze tego. Honoru kundli bronic bede, ktos musi.
        BTW, Kazdy pies terapeuta po rodzicach terapeutach bedzie pewnie dobry. Tylko trzeba dobrac ilosc ruchu, klaczenia i chorob do Twoich potrzeb.
        • piesfafik Re: Psiak dla rodziny 05.02.22, 00:54
          Goldeny I labradory sa dosc podobnie chociaz labki sa troche bardziej niezalezne a goldeny az za bardzo przylepne. Wiele osrodkow ktore trenuja psy dla niepelnosprawnych miesza je ze soba zeby uzyskac idealny temperament.
          Labradory czesto jedza bez opamietania - podobno niektore z nich maja gen ktory powoduje ze nigdy nie sa syte. Moja znajoma miala labka ktory potrafil zezrec poduszeczke na szpilki razem ze szpilkami albo gwozdzie.
          Obie rasy sa na ogol przyjazne I optymistyczne.
        • yadrall Re: Psiak dla rodziny 05.02.22, 11:53
          Ten pies ktorego mam ma sie super i nic zlego mu nie grozi smile jest kochana, zadbana i doceniana smile niemniej powoli nadchodzi czas,gdy bedzie jej ciezko sprostac zadaniu i przydalaby sie pomoc.
          A wybrabie odpowiedniego szczeniaka i nauczenie go chocby podstawowych zasad bedzie trwalo. Mysle,ze trzeba liczyc ze 2 lata.
      • tiffany_obolala Re: Psiak dla rodziny 04.02.22, 23:06
        Jeśli kochasz jamniki... I umiesz układać psy - to może długowłosy? Są najmniej uparte ze wszystkich trzech, arystokratyczne w manierach, przytulaśne i cudowne. Tyle że trzeba nosić po schodach i wyposażyć łóżka i kanapy w platformy...
        • umi Re: Psiak dla rodziny 04.02.22, 23:13
          Jamnik to ryzykowny pomysl, moim zdaniem, do dzieci z takimi problemami. Nie ten temperament. Tzn. moze sie trafic taki co sie nada, ale one sa samodzielne i maja silne charaktery. Do tego sa niskie, bezpieczniej jakby wyzszego psa wziela, bedzie mial wiecej sily.
        • yadrall Re: Psiak dla rodziny 05.02.22, 11:46
          Jako mloda dziewczyna "ulozylam" jamnika szorstkowlosego. Ulozylam jest w cudzyslowie,bo to raczej byl pakt o wzajemnej nieagresji niz wyszkolony pies smile owszem udalo sie ja nauczyc chodzic bez smyczy (!) i nie nawiwewac w dluga jak tylko ktos nie przyuwazyl (a jako mlody pies potrafila spac jak zabita,a pozniej lotem blyskawicy wylatywala z podworka osobie wychodzacej, miedzy nogami...). Ba ona nawet byla w pewnym sesie terapeuta wink tyle,ze ja mialam juz 16 lat,a siostra prawie 10. I obie juz mialysmy psy w domu,wiec jamnik nas "wyprostowal" w niektorych kwestjach. Np.refleksu-jak szybko podleciec do psa by nie pozarl tego co zlapal w pysk smile Niemniej przy moich dzieciach, na dzis nie widze jamnika. Moze za kilka lat...
      • astramastra Re: Psiak dla rodziny 05.02.22, 10:22
        My mamy suczkę labradora. Ma niecałe 6 miesięcy. Rodowód ma, hodowla sprawdzona. Czekaliśmy na nią rok. Z hodowcą cały czas mamy kontakt. Mama naszej psiny jest dogoterapetuką w przedszkolu integracyjnym, jest po szkoleniu. Siostra przyrodnia naszej Nori również zaczęła taką pracę.
        Labradory to psy, które u każdego wywołują uśmiech na twarzy, mądre i szybko się uczą Komendy łapa, piąteczka, noga, waruj, zostaw złapała w lot. Można je głaskać cały dzień, nie mają dość. To takie psy wariaty, jedyna wada strasznie żarłoczne i trzeba pilnować by nie przekarmić. Na spacerze trzeba pilnować bo próbują ładować różne rzeczy do pyska, ale przy komendzie zostaw od razu zostawia. W domu jak coś chwyci to biegnie do pokoju i czeka byśmy zauważyli, komenda i zostawia. Wszystko trzeba u psa nagradzać. To klucz do udanej komunikacji.
        Nasza jest po psim przedszkolu, ale bardziej chodziło o socjalizację z innymi psami. U szczeniaków bardzo ważna jest socjalizacja z innymi psami, miejscami, sprzętami w domu, środkami komunikacji itd. Jak przegapi się ten moment to pies może się bać wielu rzeczy.
        • yadrall Re: Psiak dla rodziny 05.02.22, 11:39
          Astramastra-mozesz zdradzic skad masz psine? Moze byc na priva: yadrall.uk@gmail.com
          Dziekuje bardzo smile
    • aadrianka Re: Psiak dla rodziny 04.02.22, 23:04
      Nie jestem znawczynią,ale w poście startowym jako poszukiwanego psa opisalas moją bokserkę.
      • aamarzena Re: Psiak dla rodziny 08.02.22, 11:47
        A wiesz, że mi tez molosy stanęły przed oczami po przeczytaniu opisu 🤣 Zrownowazone, z wysokim progiem pobudzenia, niewrazliwe na bol, kochaja dzieci. Wada jest jednak długie dojrzewanie no i koszty, zarówno jedzenia jak i leczenia
    • larix_decidua77 Re: Psiak dla rodziny 05.02.22, 10:13
      Znam fajne sznaucery, które pracują w dogoterapii. Rozmiar można wybraćsmile
    • yadrall Re: Psiak dla rodziny 12.05.22, 15:43
      No i stalo sie smile dosc niespodziewanie i przez spory zbieg okolicznosci nasza rodzina sie powiekszyla smile
      Poznajcie Lulu smile owczarek niemiecki, obecnie ma 10 tyg i od dwoch tyg jest z nami smile
      Pies-rezydentka ma sie dobrze i wlasnie chrapie w koncu kanapy smile
      Wybor rasy byl wynikiem ... przypadku,ale jej mama jest psim-terapeuta i "pracuje" w szkole specjalnej. Hodowca wie jaka jest sytuacja naszej rodziny i mowila,ze z czystym sumieniem moze nam tego szczeniaka sprzedac
      Puki co faktycznie psina wykazuje sie samymi pozytywnymi cechami,a 10 czerwca idziemy na 1 szkolenie dla szczeniakow smile
      A oto Lulu i Abby we wlasnej osobie:
      • alpepe Re: Psiak dla rodziny 12.05.22, 16:03
        Gratulacje!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka