Ponad 6 lat temu kupilam Cavaliera-z zalozeniem,ze to pies "na kolanka". Mialam mase szczescia,ze pies (to wiedzialam od poczatku) odbiega od wzorca rasy. Wygladem,bo charakteru to najcudowniejsze zwierze na swiecie

Za to w bonusie sie tez okaz bez zadnych chorob typowych dla rasy.
Dzis wiem,ze mialam wiecej szczescia niz rozumu z tym konkretnym psem.
Niemniej pies w naszej rodzinie ma tez "prace". Jest psem-terapeuta moich dzieci. I widze,ze psina zaczyna tracic cierpliwosc do dzieci, robi sie z niej starsza pani
Wiec puki co mamy warunki i moce przerobowe na wychowanie szczeniaka.
I tu pytanie: jaka rase wybrac? Najlepiej cos sredniej wielkosci, bardzo lubiace ludzi, cierpliwe do dzieci,ale tez wesole i towarzyskie. Umiejece sie dostosowac do sytuacji (raz idzie przy wozku, innym razem na uprzezy z uchwytem), pilnujce swojego "stada", opiekuncze. Akceptujace koty
Mam moce przerobowe i czas na wychowanie i wyszkolenie szczeniaka, pies sporadycznie by zostawal w domu bez czlowieka, mamy ogrod i park za plotem.
Tylko zupelnie nie wiem jak znalezc tego idealnego psa dla naszej rodziny.
Ps. Obaj synowie maja problem z komunikacja werbalna,wiec fajnie by bylo miec psa,ktory potrafi dzialac bez (z minimalna) iloscia komend slownych. Tego akurat moj Cavalier nie bardzo lapie..