04.02.22, 18:17
Dziewczyny przy rutynowych badaniach zrobilam tsh. Wyszło 3.71. Skonsultowałam ze znajomym lekarzem i twierdzi że norma jest do 4 i jest ok. A ja u siebie widzę objawy niedoczynności. Zrobię inne badania i muszę znaleźć innego endokrynologa. A jak Wasze doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • dr.amy.farrah.fowler Re: Tarczyca 04.02.22, 18:24
      > A ja u siebie widzę objawy niedoczynności.

TSH maleje przy nadczynności, więc jak masz 3,71 to jest to nadczynność, nie niedoczynność.
      • aguar Re: Tarczyca 04.02.22, 18:30
        jak masz 3,71 to jest to nadczynność, nie niedoczynność
        • mamkotanagoracymdachu Re: Tarczyca 04.02.22, 18:48
          aguar napisała:

> jak masz 3,71 to jest to nadczynność, nie niedoczynność
          >

Co?? big_grin
      • angazetka Re: Tarczyca 04.02.22, 18:39
        Nie, to niedoczynność.
      • gorzka.gorycz Re: Tarczyca 04.02.22, 20:02
        Głupoty wypisujesz. Im większe TSH tym większa niedoczynność. Nadczynność to malejące TSH, 4 to zdecydowanie niedoczynność.
        • aguar Re: Tarczyca 05.02.22, 14:12
          "4 to zdecydowanie niedoczynność. "
          4 to norma, a Ty widocznie jesteś jakimś mutantem. Albo Twój problem jest w głowie, zafiksowałaś się na tym, że musisz mieć niskie tsh i wmówiłaś sobie, że to jest dla Ciebie zdrowe, tak że nie dopuszczasz innych opcji.
          • angazetka Re: Tarczyca 05.02.22, 15:36
            Tak, lekarze też się zafiksowali. I tak od kilkunastu lat.
    • aguar Re: Tarczyca 04.02.22, 18:31
      Uwierz lekarzowi. Jak masz jakieś objawy, to szukaj ich przyczyny, gdzie indziej.
    • angazetka Re: Tarczyca 04.02.22, 18:38
      Przy 3,71 to bym była półżywa. Nie, to nie jest dobre TSH.
      • magda.lena.10 Re: Tarczyca 04.02.22, 18:40
        No właśnie jestem półżywa. Ciągle zmęczona, śpiąca, bez energii. I przytyłam kilka kg.
        • aguar Re: Tarczyca 04.02.22, 19:03
          Mnóstwo ludzi tak ma. Teraz jest moda na "jestem senna, nie jem a tyję, włosy mi wypadają" - rozpoznam sobie Hashimoto. Nie idź tą drogą.
          • ichi51e Re: Tarczyca 04.02.22, 21:08
            ale co z tego ze sobie badani zrobi? akurat niedoczynnosc jest albo nie ma nie da się lekarza namówić żeby ci tyroksynę przypisał bez powodu...
            • aguar Re: Tarczyca 05.02.22, 13:57
              No to nie ma niedoczynności, bo ma tsh w normie. Ale jak bedzie łazić od lekarza do lekarza, to w końcu może na takiego trafić, co jej przepisze. Tak jej przecież niektóre niżej radzą.
          • turbo_sniezynka Re: Tarczyca 04.02.22, 23:15
            Niedoczynnosc to nie od razu hashimoto
          • georgia.guidestones Re: Tarczyca 06.02.22, 02:59
            aguar napisała:

> Mnóstwo ludzi tak ma. Teraz jest moda na "jestem senna, nie jem a tyję, włosy m
            > i wypadają" - rozpoznam sobie Hashimoto. Nie idź tą drogą.
            >
            Czyzbys sugerowala, ze wowczas badania przeciwcial ktore na ew. Hashimoto moga wskazac (anty-tpo, anty-tg) sa o kant doody potluc?
            Osobiscie czuje sie jednak znacznie lepiej gdy tsh na wartosc w granicach 1,7-2,5.
        • rozwiane_marzenie Re: Tarczyca 04.02.22, 20:28
          Mój endo też twierdzi, że TSH do 4 to norma. Zmęczona możesz być, bo praca, bo zima... wiadomo, życie, z wiekiem też jest coraz gorzej, nie ma się co oszukiwać. A że przytyłaś? Założę się, że to kwestia diety i ilości spożywanych kalorii. Większość znanych mi endokrynologów również twierdzi, że przy takim tsh nie tyje się, owszem, można gromadzić wodę, ale to zależy od fazy cyklu. Przyjrzyj się diecie, mnie polecano ruch, im go więcej tym mniej czujesz się zmęczona.
          • mamkotanagoracymdachu Re: Tarczyca 04.02.22, 21:14
            To zmień endo.
            Chyba ze masz 65 lat, wtedy to faktycznie norma.
            • rozwiane_marzenie Re: Tarczyca 04.02.22, 22:43
              Zmieniałam wielokrotnie. I jednak ci lepsi tak właśnie twierdzą. To komu mamy wierzyć jak nie fachowcom?
              • gorzka.gorycz Re: Tarczyca 04.02.22, 22:59
                To znaczy, że nie są lepsi. Bo TSH interpretuje się w połączeniu z innymi wynikami oraz samopoczuciem pacjenta. Dla jednych 4 jest ok, dla innych to już duża niedoczynność. Ja przy TSH 4 nie funkcjonuję, jestem zmęczona i śpiąca. Muszę mieć TSH najwyżej 1.
                • aguar Re: Tarczyca 05.02.22, 13:59
                  Są lepsi. Gorsi są Ci, co dla kasy "leczą" te wyniki tsh poniżej 4. I potem to nakręca kolejne chętne do obniżania sobie tsh.
              • mamkotanagoracymdachu Re: Tarczyca 04.02.22, 23:14
                Ostatniego endokrynologa, który twierdził, ze TSH w okolicach 4 jest ok, spotkałam w 2010 roku. Nie jest, w większości przypadków. Zwłaszcza, jeśli pacjent zgłasza objawy niedoczynnosci.
                • koronka2012 Re: Tarczyca 05.02.22, 21:29
                  mamkotanagoracymdachu napisała:

> Ostatniego endokrynologa, który twierdził, ze TSH w okolicach 4 jest ok, spotka
                  > łam w 2010 roku. Nie jest, w większości przypadków. Zwłaszcza, jeśli pacjent zg
                  > łasza objawy niedoczynnosci.

Kuźwa ja spotkałam samych takich i to po 2010.

Rozwalili mi kompletnie organizm, zanim ktoś się obudził i stwierdził że faktycznie jest trochę za wysoko, wychodowałam sobie nadciśnienie, początki cukrzycy, masę problemów skórnych - wszystkie dolegliwości które zgłaszałam są typowe dla niedoczynności i nikt kompletnie na to nie zwrócił uwagi.
              • trzebasiebawic Re: Tarczyca 05.02.22, 00:13
                To zmień po raz kolejny. Lekarz który twierdzi, że Tsh do 4 to norma to mówiąc oględnie ifiota, który "edukuje" społeczeństwo w sposób nieprawidłowy. Dlaczego? Dlatego, że ŻADEN absolutnie żaden lekarz nie powinien mówić że Tsh do 4 to norma i pozwolić na to aby to szło w świat? Ponownie dlaczego? A to dlatego, że jednorazowe oznaczenie jednego parametru (Tsh) absolutnie nic nie mówi.
                Jeśli Tsh jest w górnych granicach normy u kobiety w młodym wieku ( reprodukcyjnym) a ona źle się czuję nie widzę żadnych, absolutnie żadnych przeciwskazań aby wykonała cały pakiet tarczycowy, który potwierdzi czy dla kogoś Tsh w górnych granicach to chwilowe wahanie lub jego uroda, czy rozwija się tutaj choroba. Czy jakoś Cię to zaboli jak ktoś sobie zrobi badania? Czy lekarze dają lewotyroksynę na ładne oczy czy co?
          • 3-mamuska Re: Tarczyca 05.02.22, 05:33
            rozwiane_marzenie napisała:

> Mój endo też twierdzi, że TSH do 4 to norma. Zmęczona możesz być, bo praca, bo
            > zima... wiadomo, życie, z wiekiem też jest coraz gorzej, nie ma się co oszukiwa
            > ć. A że przytyłaś? Założę się, że to kwestia diety i ilości spożywanych kalorii
            > . Większość znanych mi endokrynologów również twierdzi, że przy takim tsh nie t
            > yje się, owszem, można gromadzić wodę, ale to zależy od fazy cyklu. Przyjrzyj s
            > ię diecie, mnie polecano ruch, im go więcej tym mniej czujesz się zmęczona.

Wszystko zależy jakie miała wcześniej.
            Dla niektórych to norma dla innych już duży problem, jak wczesne jej ciało powiedzmy funkcjonowało na 1.przy 4 już będzie problem pomimo z jeszcze w normie.
            Teraz może mieć problem.
          • kira02 Re: Tarczyca 05.02.22, 06:02
            Bo niektórzy lekarze lecza wyniki, zamiast pacjenta. Jak w normie, to nie przejmuja się, jakie objawy zglqsza pacjentka. Nieważne, ze norma jest dla populacji kobiet od 18 do 90 lat, a kobiety w wieku rozrodczym powinny miec tsh do ok 2,5.
            • gorzka.gorycz Re: Tarczyca 05.02.22, 09:40
              Nie 2,5 , a 1. Szczególnie w ciąży.
        • fibi00 Re: Tarczyca 05.02.22, 10:02
          magda.lena.10 napisał(a):

> No właśnie jestem półżywa. Ciągle zmęczona, śpiąca, bez energii. I przytyłam ki
          > lka kg.

Ale chyba tyje się przy nadczynności a nie niedoczynności tarczycy? Moja mama ma niedoczynność i pierwszym objawem było chudnięcie.
          • bib24 Re: Tarczyca 05.02.22, 10:08
            większość ludzi tyje przy niedoczynności i chudnie przy nadczynności. ale od każdej reguły są wyjątki.
          • gorzka.gorycz Re: Tarczyca 05.02.22, 11:07
            Dziwne, bo jednym z objawowo właśnie nadczynności jest chudniecie. Przy niedoczynności się tyje.
            Jesteś pewna, że się nie pomyliłaś?
            • fibi00 Re: Tarczyca 05.02.22, 11:33
              gorzka.gorycz napisała:

> Dziwne, bo jednym z objawowo właśnie nadczynności jest chudniecie. Przy niedocz
              > ynności się tyje.
              > Jesteś pewna, że się nie pomyliłaś?

Tak, faktycznie się pomyliłam. Mama mówiła mi o przekroczonej normie więc założyłam że mówi o TSH a okazuje się że mówiła o jakimś innym parametrze. Ma nadczynność a nie niedoczynność. Mój błąd.
            • aguar Re: Tarczyca 05.02.22, 14:17
              "Przy niedoczynności się tyje."
              Tak naprawdę to się tyje od żarcia.
          • ichi51e Re: Tarczyca 05.02.22, 11:58
            bo to chodzi o to ze tsh jest za wysokie kiedy tarczyca nie produkuje tyroksyny a za niskie gdy produkuje jej za dużo. tsh to hormon stymulujący tarczyce do produkcji (jakby oczko wyżej) To nie jego się podaje w lekach tylko produkt tarczycy tyroksynę (oczko nizej) dlatego mówi się ze "tarczycy się nie leczy". Ale jest to mylące bo niedoczynnosc jest gdy za dużo tsh a nadczynność gdy za mało.
      • kamin Re: Tarczyca 04.02.22, 18:48
        Przy 4,5 nie czułam żadnych negatywnych objawów. Dla mnie to normalne TSH.
        • turzyca Re: Tarczyca 06.02.22, 01:29
          >Przy 4,5 nie czułam żadnych negatywnych objawów. Dla mnie to normalne TSH.

Bo to jest właśnie najważniejsza część wypowiedź "nie czułam negatywnych objawów". Jeśli ciało funkcjonuje normalnie, to poziom TSH może sobie być zarówno 4,5 jak i 0.9, organizm sobie odpowiednio wyreguluje, żeby było dobrze.
          Gorzej jeśli objawy są.
    • mamkotanagoracymdachu Re: Tarczyca 04.02.22, 18:48
      Ile masz lat?
      Dla kobiet w wieku przedmenopauzalnym TSH nie powinno przekraczać 2.
      • magda.lena.10 Re: Tarczyca 04.02.22, 18:49
        40
        • mamkotanagoracymdachu Re: Tarczyca 04.02.22, 18:51
          To Twoje TSH zdecydowanie nie jest prawidłowe, nawet jeśli w normie dla populacji. Idź do innego endo, na 99% dostaniesz tyroksynę i odzyjesz. Robiłaś FT3 i FT4, przeciwciała, usg tarczycy?
    • mamkotanagoracymdachu Re: Tarczyca 04.02.22, 18:50
      Ja przy 3,8 zaczęłam leczyć niedoczynnosc tarczycy. Biorę leki od lat, funkcjonuje normalnie przy TSH w okolicach 1,5. Poniżej 2 wypadają mi włosy, mam problemu skórne, ledwo żyje ze zmęczenia, tyje. Znajdź zdecydowanie endokrynologa, który zna zalecenia bardziej aktualne niż sprzed 20 lat.
      • alpepe Re: Tarczyca 05.02.22, 18:38
        chyba powyżej 2...
    • ichi51e Re: Tarczyca 04.02.22, 18:56
      zrób usg samo tsh to malo
      • magda.lena.10 Re: Tarczyca 04.02.22, 19:03
        Zrobię usg i resztę badań
        • ichi51e Re: Tarczyca 04.02.22, 21:29
          i pod krem anemii tez zrób badani bo to lubi chodzić w parze uncertain
          • ichi51e Re: Tarczyca 04.02.22, 21:30
            pod katem anemii
    • aniadawid1 Re: Tarczyca 04.02.22, 19:04
      Samo TSH nic nie mówi. Codziennie może być inne np od stresu albo przemęczenia. Zbadaj ft3 i ft4
      • aniadawid1 Re: Tarczyca 04.02.22, 19:11
        Jeszcze jedno. Dobrze też zrobić atpo i atg. Jeżeli faktycznie okaże się, że jest niedoczynność tarczycy zanim dasz sobie wcisnąć od lekarzy, którzy leczą, leczą a nie wyleczą sztuczny hormon, który będziesz już brać do końca życia spróbuj wyregulować tarczycę naturalnymi sposobami.
      • mamkotanagoracymdachu Re: Tarczyca 04.02.22, 19:13
        TSH nie zmienia się codziennie, nawet na leki reaguje dopiero po kilku tygodniach. Ale fakt, warto zbadać co najmniej FT4, a jeśli nie badalas tarczycy wcześniej, to tez FT3, atpo i atg. I zrobić usg.
      • memphis90 Re: Tarczyca 04.02.22, 23:11
        No akurat pudło. TSH zmienia się pomalu. I jest bardzo czulym wskaznikiem - jesli jest w normie to zasadniczo fT tez bedą w normie, bo najpierw zmienia się TSH, a potem fT4 (no chyba, ze bedą zmiany w konwersji obwodowej, ale tego się euthyroxem nie leczy).
    • pani_tau Re: Tarczyca 04.02.22, 19:51
      Niestety, prawidłowe TSH nie powinno przekraczać 1,5, te normy laboratoryjne są takie nie bardzo...
      • aguar Re: Tarczyca 05.02.22, 14:18
        Bo te normy są dla gatunku ludzkiego, a nie dla gatunku "ematka".
        • angazetka Re: Tarczyca 05.02.22, 15:37
          Owszem, dla gatunku ludzkiego, bez uwzględniania płci, wieku i innych drobiazgów.
        • georgia.guidestones Re: Tarczyca 06.02.22, 03:01
          aguar napisała:

> Bo te normy są dla gatunku ludzkiego, a nie dla gatunku "ematka".
          >
          Tak jakby jednak sa przedzialy wiekowe i jesli osiemnastolatka ma granice górnej normy dla seniorek na emeryturze to nie jest to OK.
          • aguar Re: Tarczyca 06.02.22, 07:42
            Wcale nie ma. Są tylko osobne normy dla dzieci i dla ciężarnych.
    • pietruszkaaa Re: Tarczyca 04.02.22, 19:59
      Endokrynolog córki mówi, że tsh powinno być na poziomie ok 2. I niestety już lekko podwyższone tsh daje u niektórych osób objawy. Córka przy tsh 7 byla ledwo żywa. Najlepiej się czuła przy tsh ok 2.
    • elieka Re: Tarczyca 04.02.22, 23:10
      Ja się najlepiej czuje przy wyniku około 2. Teoretycznie norma jest do 4 ale moja lekarka słucha co do niej mówię. I jak słusznie mówi, leczy się człowieka na podstawie wywiadu i objawów a nie samych wyników. W tym przypadku to się sprawdza.
      • aguar Re: Tarczyca 05.02.22, 14:23
        Ale jeśli człowiek się źle czuje przy prawidłowym poziomie tsh, to oczywiście nie należy zignorować złego samopoczucia, ale też bez sensu jest ignorowac wynik. To oznacza, że przyczyna złego samopoczucia jest inna niż tarczyca, może fizyczna, może psychiczna, trzeba ją znaleźć i leczyć. Bo na tej zasadzie, to po co w ogóle badać cokolwiek. Skoro idealnym lekiem na złe samopoczucie jest Euthyrox, to od razu go przepisać, jak pacjentka zgłasza złe samopoczucie i po kłopocie.
        • koronka2012 Re: Tarczyca 05.02.22, 21:35
          aguar napisała:

> Ale jeśli człowiek się źle czuje przy prawidłowym poziomie tsh, to oczywiście n

Norma dla kobiety 40 letniej to NIE jest 4. Taki poziom TSH nie jest prawidłowy, choć „w normie”

> . To oznacza, że przyczyna złego samopoczucia jest inna niż tarczyca, może fizy
          > czna, może psychiczna, trzeba ją znaleźć i leczyć.

Nieprawda.
          • snakelilith Re: Tarczyca 06.02.22, 22:31
            koronka2012 napisała:

> Norma dla kobiety 40 letniej to NIE jest 4. Taki poziom TSH nie jest prawidłowy
            > , choć „w normie”

Brednie. W wieku lat 25 zdarzył mi się wynik 7. Nie czułam nic, kompletnie NIC. Lekarz mówił, że zdarza się u kobiet biorących pigułki. Wolne hormony były w porządku. Od tego czasu kilka razy tsh podchodziło mi do 5, choć normalnie mam 2,5. To się zdarza i nie jest od razu przyczynkiem do stawiania diagnozy niedoczynność.
            Przy lekko podwyższonym tsh należy sprawdzić progesteron, bo ten hormon ma wpływ na pracę tarczycy.
        • trzebasiebawic Re: Tarczyca 06.02.22, 01:10
          ".. to oczywiście nie należy zignorować złego samopoczucia, ale też bez sensu jest ignorowac wynik. To oznacza, że przyczyna złego samopoczucia jest inna niż tarczyca, może fizyczna, może psychiczna, trzeba ją znaleźć i leczyć."

Od kiedy lekarz, nie idiota ( jakikolwiek) stawia diagnozę lub wyklucza problem na podstawie jednorazowego, pojedynczego wyniku Tsh?
          Od kiedy lekarze przepisują lewotyroksynę bez potrzeby - bo pojedynczy, jednorazowy wynik Tsh jest w górnej granicy normy?
          Możesz nam to jakoś logicznie wytłumaczyć? Ja jeszcze nie spotkałam ani jednej osoby, która brała lewotyroksynę (nie euhyrox, bo nie jeden euhyrox "po świecie chodzi"), na podstawie jednego badania tsh, które wyszło w górnej granicy normy.
          Za to znam co najmniej kilkanaście osób, których dolegliwości ignorowano i nie wdrożono dalszych badań (powtórne Tsh, Ft3, Ft4, usg tarczycy, przeciwciała), które albo potwierdziłby problem albo wykluczyły. Strzelać każdy potrafi, nie zawsze się jednak trafia. W czym przeszkadza pogłębienie diagnostyki? Ani to tańsze ani rozsądne. Człowiek, który się źle czuje i tak będzie szukał, płacił kolejnym specjalistom zrobił tonę badań a może wrócić do punktu wyjścia bo po samym Tsh, w górnej granicy normy odrzucił problem. Hashimoto może rozwijać się i przy prawidłowym wyniku Tsh, bez jego górnej granicy nawet.
          I przestań w końcu używać sformuowania moda na chorą tarczycę, bo trzeba być ślepym alby nie mieć dostępu do badań, wskazujących na zwiększenie ilości zachorowań na hashimoto oraz ogólnie choroby autoimmunologiczne (zapewne innych chorób też się to tyczy). Proste równanie świat w którym żyjemy + dostęp do diagnostyki + brak zgody na życie w cierpietnictwie to ta cała twoja moda.
    • elenelda Re: Tarczyca 04.02.22, 23:56
      Ja przyznaję, że nie czuję różnicy w wahaniach TSH. Nigdy w życiu nie zeszłam poniżej 3,5. USG i panel tarczycowy zawsze był w porządku. Dzisiaj odebrałam wyniki badań i TSH 5,9. Ft3 - 3, ft4-1,01. Jestem po covid i podejrzewam, że stąd taki wynik (rok temu było podobnie), po infekcjach miewałam wyższe. Jestem umówiona na USG i do endo, ale objawów nie mam żadnych.
      • fibi00 Re: Tarczyca 05.02.22, 11:56
        elenelda napisała:

> Ja przyznaję, że nie czuję różnicy w wahaniach TSH. Nigdy w życiu nie zeszłam p
        > oniżej 3,5. USG i panel tarczycowy zawsze był w porządku. Dzisiaj odebrałam wyn
        > iki badań i TSH 5,9. Ft3 - 3, ft4-1,01. Jestem po covid i podejrzewam, że stąd
        > taki wynik (rok temu było podobnie), po infekcjach miewałam wyższe. Jestem umów
        > iona na USG i do endo, ale objawów nie mam żadnych.

Ile czasu jesteś po covidzie? Bo ja jestem świeżo po, mam wykupiony pakiet tarczycowy (ważny do któregoś kwietnia) i nie wiem kiedy mam iść go zrealizować żeby był miarodajny.
        • elenelda Re: Tarczyca 05.02.22, 17:27
          2 tygodnie
      • konsta-is-me Re: Tarczyca 05.02.22, 21:59
        Ja czuję różnice tak powyżej 10-12 TSH, mniej więcej.Powyżej 30 już zaczynam mieć objawy, m.in. słynne "nie mogę schudnąć".
        Ale poniżej 2.5 mam objawy nadczynnosci- serce mi wali non stop, ręce się trzęsą itd.
    • konsta-is-me Re: Tarczyca 05.02.22, 00:45
      No bo do 4 jest ok...
      Chyba że jesteś/planujesz być w ciąży wkrótce- wtedy lepiej mieć nizsze.
      Teraz jest moda na histerię nt. tarczycy i wszystko powyżej 2 to "niedoczynność" i wszystkie "umierają" z TSH 1.5
      I mówię to jako osoba z ogromną niedoczynnością, żeby nie było że "łatwo mi mówić".
      • kira02 Re: Tarczyca 05.02.22, 06:07
        Dlaczego nie leczysz swojej niedoczynności? Tarczyca ladnie sie normuje tez przy odpowiedniej diecie, wiec warto sie skonsultowac z dietetykiem klinicznym.
      • gorzka.gorycz Re: Tarczyca 05.02.22, 06:13
        Nie opowiadają o modzie i histerii. Mam hashimo od 20 lat naprawdę wiem, jakie TSH jest dla mnie dobre. Ale jak pisałam, TSH nie ocenia się po cyferkach, a po proporcjach do innych wyników i samopoczuciu pacjenta. Poza tym, nawet jeśli ktoś czuje się dobrze, to nie znaczy, że na dłuższa metę takie TSH jest dobre. Moje dziecko czuło się dobrze przy TSH 18. uncertain Co nie oznaczało, że tak powinno zostać.
        • motyllica Re: Tarczyca 05.02.22, 08:32
          Trzeba też zrobić USG tarczycy żeby zobaczyć wielkość i czy są guzki. I przeciwciała, to one mówią czy jest Hashimoto. A nie moda.
          • kira02 Re: Tarczyca 05.02.22, 08:47
            To tez. Ale mozna miec po prostu niedoczynność, bez Hashimoto. Warto się przebadać.
            • gorzka.gorycz Re: Tarczyca 05.02.22, 08:56
              Dokładnie tak. Warto sprawdzić.
      • kira02 Re: Tarczyca 05.02.22, 08:49
        To nie jest moda, tylko coraz wiecej mlodych kobiet ma problem z tarczycą, pcos i innymi problemami z hormonami.
        • konsta-is-me Re: Tarczyca 05.02.22, 11:51
          Odpowiem zbiorowo- leczę się od lat i biorę euthyrox, nie wiem skąd pomysł że nie.
          Bez leków mam TSH ok.90 ,a wiadomo że Hashi nie niszczy tarczycy z dnia na dzień.
          Wiem doskonale że jest plaga Hashimoto i przecież nigdzie temu nie zaprzeczam.
          Co nie równa się stwierdzeniom "TSH 4 to niedoczynność ( pomijając ciążę itp. ale to inna sytuacja) "umieram i tyje 30 kg ,bo mam TSH 3.5"
        • aguar Re: Tarczyca 05.02.22, 14:03
          Moda zaczyna być, gdy w momencie wykluczenia niedoczynności przez lekarza przy tsh w normie, zaczyna się kombinowanie z innymi badaniami, innymi lekarzami, żeby jednak koniecznie wyszło, że z tą tarczycą jest problem.
          • konsta-is-me Re: Tarczyca 05.02.22, 16:24
            No to masz w tym wątku, wszędzie na świecie normy są takie same, ale w Polsce "koniecznie " trzeba zbić poniżej 2 a najlepiej w ogóle około zera, bo inaczej "umierają".
      • rozwiane_marzenie Re: Tarczyca 05.02.22, 12:02
        Zgodzę się z Tobą. Teraz taka moda. Mam koleżankę, która przy TSH powyżej 1 twierdzi, że ma niedoczynność (bo tyje) i łyka leki jak kaczka.
        Dlatego rozumiem, że lekarze twierdzą, że TSH do 4 jest ok i na zmęczenie i tycie (które w większości jest jednak od zbyt dużej ilości jedzenia) nie chcą dawać leków.
        • gorzka.gorycz Re: Tarczyca 05.02.22, 12:43
          Ale nie rozumie, że ona może się tak czuć? Od 20 lat mam hashi i naprawdę wiem, jakie TSH mo służy, a jakie nie. I nikt nie będzie mi wmawiał, że TSH 4 jest dla mnie dobre, jak nie jest. Na szczęście mam mądrą endo, która patrzy na moje samopoczucie i całościowe wyniki badań, a nie na sztywne normy.
          • aguar Re: Tarczyca 05.02.22, 14:06
            Ematka jest wyjątkowa i normalne normy dla Homo sapiens jej nie obowiązują.
          • konsta-is-me Re: Tarczyca 05.02.22, 16:27
            A jesteś pewna że "jest dobre" a to nie nadczynnościowy haj?
            Który pozornie ,u niektórych osób dodaje niby energii, niby się czujesz świetnie, nigdy nie jesteś zmęczona a po cichu wykańcza serce.
            • gorzka.gorycz Re: Tarczyca 06.02.22, 22:17
              Nie mam żadnego haju, po prostu normalnie funkcjonuję. Wybacz, ale naprawdę moja endo (jedna z lepszych) jest dla mnie większym autorytetem, niż dwa byty z netu, którym się wydaje, ze się znają na chorobach tarczycy.
          • rozwiane_marzenie Re: Tarczyca 05.02.22, 17:34
            Też choruję na hashi i to więcej niż 20 lat. Pamiętam jeszcze czasy, gdzie większość ludzi nawet nie znała nazwy tej choroby, nie mowiąc o objawach. I tylu co ja odwiedziłam endo przez te lata, śmiem twierdzić, że dzięki ich wiedzy trochę i ja się na tym znam smile. U większości ludzi tsh do 4 to jednak norma.
        • trzebasiebawic Re: Tarczyca 06.02.22, 21:18
          Co Ty za przeproszeniem pieprzysz?
          Ona twierdzi że ma przy Tsh ledwo powyżej 1 ma niedoczynność i łyka leki? Jakie leki? Od kogo te leki? Od ducha świętego?
    • figa_z_makiem99 Re: Tarczyca 05.02.22, 03:14
      Miałam objawy niedoczynności przy tsh 2.7 i przy 50 euthyroxu organizm wrócił do normalności.
    • mel_de_tilia Re: Tarczyca 05.02.22, 09:34
      Przy TSH 3,5 czyli w normie, nie mogłam zajść w ciążę przez 3 lata. 1 miesiąc Euthyroxu 50 i tadam!
      To było trzy lata temu. Teraz miałam przerwę 3 miesiące i czuję się fatalnie przy TSH 2,1 i ft4 1,15 dostałam zalecenie żeby brać.
      • dominika9933 Re: Tarczyca 05.02.22, 09:40
        A czy możecie polecić jakiegoś dobrego endokrynologa w Krakowie? Fajnie, jakby był na NFZ, ale prywatnie też może być.
        • figa_z_makiem99 Re: Tarczyca 05.02.22, 15:11
          Niestety jestem z Trójmiasta.
          • dominika9933 Re: Tarczyca 05.02.22, 17:02
            Eee tam niestety, Trójmiasto fajnesmile. Może odpowie jakaś krakowianka.
    • agjot Re: Tarczyca 05.02.22, 12:55
      Samo tsh to trochę mało, oznacz jeszcze ft3 i ft4.
    • snakelilith Re: Tarczyca 05.02.22, 13:39
      40 lat to wiek kiedy zaczyna się odczuwać pierwsze objawy starzenia się. Powoli spadają hormony płciowe, organizm zaczyna magazynować więcej tłuszczu i wody. Przez to mogą zacząć sypać się także włosy, a skóra stawać bardziej sucha i wrażliwa. Spada powoli poziom tkanki mięśniowej, obniża się przez to metabolizm, zaczyna się tyć, jedząc dokładnie tyle co wcześniej. Badania pokazały też, że mniej się też w tym wieku ruszamy, człowiek staje się bardziej wygodny, mniej chodzi, więcej się wozi, przez co spalamy mniej kalorii, tyjemy i zaczynamy się gorzej czuć. Wiele kobiet ma w tym wieku też niedobory żelaza, przez mocniejsze i częstsze krwawienia przez skracające się cykle.
      Więc twoje objawy nie świadczą o tym, że masz niedoczynność, a mogą być zwiąazne z zupełnie innymi rzeczami. Przy takich wartościach, to mądry lekarz nie robi nic, a każe powtórzyć badania po 3-6 miesiącach. O niedoczynności mówi się zresztą, gry wartości przekraczają 7-10, nie 4. Ledwo 4 to stan, w którym większość ludzie NIE MA żadnych obajwów związanych z tarczycą. Jeżeli więc ktoś umiera już przy wartościach w okolicach 2-3, to ma inny problem i traktuje hormony tarczycy jako dopalacze, bo one tak działają na metabolizm, podkręcająco, ale to nie oznacza automatycznie zdrowia. Nadmiar hormonów tarczycy obciąża organizm i może uszkadzać naczynia krwionośne i serce, dziś czujesz się super, a w wieku lat 70 zejdziesz na zawał. Do tego podwyższają ryzyko osteoporozy i powodują nerwowość.
      Lekarze zbijający u kobiet tsh do 1 powinni puknąć się w łeb. Nie znam zresztą lekarzy u mnie, którzy tak robią. W Polsce to jakaś mania, przy skrócającej się do tego oczekiwanej długości życia i szalejących chorobach układu krwionośnego. Radzę najpierw ponieść tyłek z kanapy, zmienić odżywianie, zrezygnować z fajek i alkoholu, więcej spać, przeorganizować życie, zacząć uprawiać sport, a nie oczekiwać, że 40 letnia kobieta porowadząca gnuśny tryby życia będzie pełną energii smukła łanią.
      • aguar Re: Tarczyca 05.02.22, 14:01
        100/100
      • bib24 Re: Tarczyca 05.02.22, 14:02
        a co powiesz na odwrotną sytuację? ft3, ft4 w środku normy a tsh trochę poniżej dolnej granicy normy? też się w Niemczech nie leczy czy jednak leki dają? Bardzo jestem ciekawa.
        przy czym nadczynność leczy się dużo trudniej niż niedoczynność i te leki mają bardzo poważne skutki uboczne. nie to co sztuczny hormon tarczycy.
        • aguar Re: Tarczyca 05.02.22, 14:08
          "a co powiesz na odwrotną sytuację? ft3, ft4 w środku normy a tsh trochę poniżej dolnej granicy normy?"
          Nie napisałaś najważniejszego - czy są przy tym objawy. Jeśli nie ma, to się nie leczy.
          • bib24 Re: Tarczyca 05.02.22, 14:18
            objawy są ale nie powiedziane, że od tarczycy bo są też inne możliwe powody. trochę przyspieszone bicie serca, trochę nadciśnienie i trochę nerwy. ale jak napisałam leki na tarczycę przy nadczynności są bardzo poważne.
            poza tym czy mogą wogóle być objawy fla ft3 i ft4 w środku normy? nawet nie blisko górnej granicy, tylko idealnie w środku. To chyba niemożliwe.
            • aguar Re: Tarczyca 05.02.22, 14:27
              Moim zdaniem to nie jest moment na wprowadzanie leków "przeciwtarczycowych" przy takich wynikach.
              • bib24 Re: Tarczyca 05.02.22, 14:29
                kurcze bo lekarz mi dał i biorę ale juz miałam piekne powikłania po nich łącznie z długim pobytem w szpitalu i boję się każdej tabletki.
                • bib24 Re: Tarczyca 05.02.22, 14:29
                  tylko malutką dawkę. no ale dał.
                  • aguar Re: Tarczyca 05.02.22, 14:33
                    Może chciał poobserwować, czy się jednak lepiej nie poczujesz...
                    • bib24 Re: Tarczyca 05.02.22, 14:37
                      może. mam wizytę niedlugo, będziemy patrzeć.
                      a i nazwał to subkliniczna nadczynność tarczycy.
      • figa_z_makiem99 Re: Tarczyca 05.02.22, 14:20
        Tak jak często piszesz mądre posty, w tym wypadku nie opowiadaj głupot snake bo możesz zrobić komuś krzywdę. Nie wiesz jak może rozpieprzyć organizm tarczyca, Hashi i niedoczynność, niektórzy przechodzą to ekstremalnie ciężko i mają tsh "niby w polskiej normie" oraz są szczupli.
        • aguar Re: Tarczyca 05.02.22, 14:26
          Akurat ja się nie z wszystkimi jej postami zgadam, ale ten jest jednym z najmądrzejszych!
          • figa_z_makiem99 Re: Tarczyca 05.02.22, 14:50
            Chciałabym, żebyś mogła zobaczyć historię mojej choroby, szukanie kompetentnego lekarza i wydawanie grubej kasy na znalezienie takiego. Nie wypowiadałabym się w temacie w którym nie mam doświadczenia. Po 3 latach przyjmowania 0,5 euthyroxu tsh zaczęło znowu rosnąć i owszem, hashi daje wtedy silniejsze objawy, na przykład puchnie szyja, puchną mięśnie nogi albo ręki. Zwiększenie dawki hormonu łagodzi te objawy, tsh powinno oscylować koło 1 - 1,5. Akurat w tym temacie ignorancja budzi u mnie agresję.
      • figa_z_makiem99 Re: Tarczyca 05.02.22, 15:06
        I jeszcze jedno, ocenianie ludzi po wyglądzie, ferowanie wyroków po pozorach jest głupie. Kiedyś rozmawiałyśmy o tym w wątku o otyłych, szczupłych też to dotyczy, nigdy nie wiesz co przechodzi konkretny człowiek. Lekarze mają podobnie, chodziłam od jednego do drugiego, 100 zł za kolejną wizytę i "po pani nic nie widać, pani wymyśla sobie objawy i może leki na depresję?". Dopóki nie zaczęła mi puchnąć szyja i twarz i nie skończyło się na SORze. I owszem, niektórzy mogą mieć tsh 20 i mieć delikatne objawy, a niektórzy silne przy 2.7.
        • aguar Re: Tarczyca 05.02.22, 15:16
          "a niektórzy silne przy 2.7"
          Mogą, ale to nie będą wtedy objawy niedoczynności. A psychika rzeczywiście jest potęgą. I objawy psychosomatyczne to nie wymyślanie, też trzeba pomóc takiemu pacjentowi. Ale w inny sposób.
          • gorzka.gorycz Re: Tarczyca 05.02.22, 15:27
            A, czyli wiesz lepiej, jak ja się czuję przy jakim TSH. Wiesz, tak się składa, że od lat wiem, jak się czuje przy jakim TSH . O nie, nie sprawdzam najpierw TSH, a potem dopasowuję objawy, tylko gdy one się pojawiają, wtedy badam TSH.
          • figa_z_makiem99 Re: Tarczyca 05.02.22, 15:33
            Zaręczam swoją osobą, że przy 2,7 są objawy niedoczynności i po zmniejszeniu tsh do około 1 znika senność, opuchlizna, sucha skóra, niedobory witamin, włosy przestają wypadać, wraca sprawność umysłowa i Hashimoto się uspokaja. I są lekarze, którzy umieją poprowadzić tą chorobę, ważne są także wartości ft3 i ft4. I mam nadzieję, że nigdy nie poczujesz tego co czułam i czuję ja od kliku lat, od kiedy zaczęłam mieć problemy z tarczycą i zostaniesz w stanie swojej błogiej ignoracji. Byłoby mi wstyd wypowiadać się na tematy o których nie mam pojęcia, a jedyne co wiem to info z wujka Google. Zdziwię cię jeszcze, przyjmuję 3 telfexo 180 mg dziennie, to lek na alergię i schodzą opuchlizny przy nietolerancjach pokarmów w Hashi i kiedy zmienia się u mnie lekarz w przychodni muszę przynosić wypis ze szpitala, bo gdy opowiadam o chorobie dostaje oczopląsu i jest "niemożliwe".
            • starczy_tego Re: Tarczyca 05.02.22, 15:42
              Szkoda klawiatury, ona wyżej pisze, ze tsh 3,7 to nadczynność 🤦‍♀️
            • figa_z_makiem99 Re: Tarczyca 05.02.22, 15:44
              Za 10 - 20 lat będziemy mieli wysyp lekarzy po uczelniach zdalnych i wtedy będziemy się bali chorować, już teraz jest problem ze znalezieniem takiego, który się na bieżąco dokształca i słucha pacjenta, a jak już się znajdzie takiego to trzeba płacić grube pieniądze, za wizyty i badania na własny koszt, bo nfz nie przewiduje takich i opiera się na przestarzałych normach.
          • starczy_tego Re: Tarczyca 05.02.22, 15:40
            Już ty się tutaj nie produkuj tak, ekspertko od siedmiu boleści, która myli niedoczynnosc z nadczynnością 😂
            • aguar Re: Tarczyca 05.02.22, 15:59
              Nie mylę, nie obrażaj mnie. Wokół Hashimioto jest wiele zamieszania, to jest moda, lub nawet jakby religia, coś dzięki czemu część kobiet być może ma szansę poczuć się wyjątkowa, część ma wymówkę, może wytłumaczyć lenistwo, niechęć do pracy nad sobą. Jakaś część lekarzy zwietrzyła tu łatwy pieniądz i leczy tym haszimotkom tsh w normie ku ich zadowoleniu przyklaskując powadze choroby. Ale duża grupa lekarzy i endokrynologów, i rodzinnych oraz internistów się temu sprzeciwia, próbuje wprowadzać normalność. Odchodzi się już od tych pomysłów obniżania wszystkim tsh do 1-2 i utrzymywania go na takim poziomie, już wiadomo, że to odnosi więcej szkody niż pożytku. Ja tu też próbuję edukować i trochę przeciwdziałać tej modzie. Owszem, istnieją choroby tarczycy i osoby wymagające substytucji, tego nie kwestionuję. Walczę tylko z szerzeniem tego szaleństwa, że skoro dobrze się nie czujesz, to oznacza, że Twoje tsh w normie tak naprawdę nie jest w normie. Jest w normie, a nieidealnie się czuć można z miliona powodów.
            • angazetka Re: Tarczyca 05.02.22, 16:09
              A, to ona. 3,71 jako nadczynność <3
              • aguar Re: Tarczyca 05.02.22, 16:10
                Nie, to nie ja. Skopiowałam to i wkleiłam, bo chciałam sprostować, a przez pomyłkę wkleiłam sam cytat.
      • aguha Re: Tarczyca 05.02.22, 16:56
        Podpisuję się pod tym, co napisała snakelilith. Leczę niedoczynność tarczycy od wielu lat. Mój endokrynolog twierdzi, że powinno się dążyć do utrzymywania tsh na poziomie 1÷1,5, ale dotyczy to TYLKO osób chorych (np. Hashimoto). Jeżeli ktoś nie ma choroby tarczycy, tsh ma w normie (nawet w górnej granicy normy), to nie wolno suplementować hormonów tarczycy. Snakelilith napisała, czym grozi nadczynności tarczycy. Trzeba szukać innej przyczyny złego samopoczucia.
        • pietruszkaaa Re: Tarczyca 05.02.22, 20:51
          My u córki leczymy niedoczynność bez hashimoto.Nie da się inaczej. Mało tego ,inne hormony są w normach A tsh rośnie.
        • gorzka.gorycz Re: Tarczyca 05.02.22, 21:02
          I to by się zgadzało. Ja mam hashimoto i właśnie muszę mieć TSH około 1. 1,5 to maximum.
        • trzebasiebawic Re: Tarczyca 06.02.22, 01:17
          Jezu, ludzie - kto chce komu dawać hormony tarczycy, przy zdrowej tarczycy, bo wyszedł mu wynik w górnej granicy normy i ma objawy? Co wy za bzdury wymyślacie. Kto komu daje wtedy hormony, na jakiej podstawie?
          To się kwalifikuje do dalszej diagnostyki w pierwszej kolejności aby potwierdzić lub wykluczyć choroby tarczycy. Kilka badań : powtórne Tsh, Ft3, Ft4, przeciwciała, usg. Chora tarczyca albo jest, albo jej nie ma. Jeśli nie ma, szuka sie gdzie indziej. Jak inaczej chcecie to wykluczyć? Strzelać? Rzucać monetą czy 4 to może już niepokoić, czy jeszcze nie.
          K.. Źle się czuję, mam Tsh w górnej granicy nromy, robię badania i albo jestem chora, albo nie. A jeśli tak, czy to moment na hormony, czy jeszcze nie. Proste.
          A może najpierw pojsc do 100000 innych lekarzy?
    • kamin Re: Tarczyca 05.02.22, 17:02
      Tu jest fajny artykuł pokazujący jak reagować na poziom TSH w zależności od wieku, płci i innych zmiennych (ciąża).

podyplomie.pl/medycyna/27087,subkliniczna-niedoczynnosc-tarczycy-uaktualnienie-wiadomosci-dla-lekarzy-pierwszego-kontaktu
    • lampasufitowa Re: Tarczyca 05.02.22, 19:18
      FT3, FT4, ANT TPO, ANTY TPG, USG. Podstawowy zestaw startowy.
      • pietruszkaaa Re: Tarczyca 05.02.22, 20:41
        To wszystko można mieć w normach a niedoczynność musi być leczona. Przykład mojej corki(12 lat) wszystko w normie , a.tsh bez leku szybuje w górę.
        • konsta-is-me Re: Tarczyca 06.02.22, 06:07
          Wszystko w normie,a tsh szybuje??
          Jak bardzo "szybuje"?- do "straszliwego" powyżej 2 czy 20?
          I lekarz zamiast skierować na badanie przysadki przepisuje leki?
          Acha.
          To może zmienić lekarza jednak?
          • gorzka.gorycz Re: Tarczyca 06.02.22, 07:39
            Druga mądra, która wie, jak się inni czują. Masz monopol na leczenie i wiedzę o tarczycy?
          • pietruszkaaa Re: Tarczyca 06.02.22, 09:30
            konsta-is-me napisała:

> Wszystko w normie,a tsh szybuje??
            > Jak bardzo "szybuje"?- do "straszliwego" powyżej 2 czy 20?
            > I lekarz zamiast skierować na badanie przysadki przepisuje leki?
            > Acha.
            > To może zmienić lekarza jednak?

Gdy córka trafiła do szpitala tsh było 8. Niby nie dużo, a objawy koszmarne. Poprawę dało przyjmowanie leku i obniżenie tsh. Na lekach jest dobrze.po odstąpieniu tsh rośnie .Inne hormony ok do tej pory. To czego jeszcze szukać?
            • angazetka Re: Tarczyca 06.02.22, 22:06
              Ja miałam nieco ponad 8 i trafilam do szpitala, bo... nie mogłam chodzić. Mięśnie nie dawały rady. Ból był koszmarny. Poza tym byłam nieprzytomna, wiecznie zmęczona, zaniesienie kubka z pokoju do kuchni to był wtedy dla mnie wysiłek psychiczny i fizyczny. Miałam jakieś 26 lat.
              Tydzień badano mnie na wszystkie strony, m.in. neurologicznie. Wyszła niedoczynność.
    • alba27 Re: Tarczyca 06.02.22, 22:14
      Ja od kilkunastu lat mam niedoczynność i moje TSH nie może być wyższe niż 2. Przy 2,5 przestaje miesiączkować i wychodzą mi włosy. Mój endokrynolog twierdzi, że nie ma jednej normy. Inna norma będzie dla starej babci, która głównie siedzi w domu a inna dla młodej osoby, która prowadzi aktywny tryb życia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka