Dodaj do ulubionych

Polećcie książki

05.02.22, 15:23
Cześć, mam nastrój na książki z bohaterkami, które przezwyciężają różne życiowe trudności mimo niezbyt korzystnych warunków wyjściowych – dzięki własnej asertywności, pomysłowości, pracowitości. Z książek, które lubię to np.
- „Chłopi” – dla mnie książka przede wszystkim o Hance, jestem pod wrażeniem tego, jak taka niby zahukana zdradzana kura wygrywa wszystko na koniec, zwłaszcza, że jej codzienność i kolejne problemy są opisane bardzo drobiazgowo, a jej stosunek do Jagny – przez większość wspólnego mieszkania bardzo humanitarny (zważywszy na okoliczności) – mi wręcz imponuje.
- „Jane Eyre” – też ani ładna ani bogata, pracowita, też beznadziejnie zakochana, a mimo to utrzymuje trzeźwość umysłu, asertywność i czuje zażenowanie przy niektórych akcjach Rochestera (stara cyganka) i nie daje się tak po prostu ponieść emocjom
- Joanna z „Błękitny zamek” – może jakoś nie pasuje do powyższych, ale bohaterka też nie jest piękną heroiną ratowaną przez kogoś z opresji, tylko sama bierze życie w swoje ręce. Jest jej może łatwiej – inne czasy i miejsce, ale nadal.
Podobny typ mam na myśli. Polećcie, proszę cokolwiek do czytania, nie musi być tylko beletrystyka.
Dzięki.
Obserwuj wątek
    • bi_scotti Re: Polećcie książki 05.02.22, 15:32
      No masz cala serie Millennium - "Girl who ..." by Stieg Larsson z Lisbeth Salander wzorowanej zreszta (according to SL) na ... Pippi Langstrump - tez very independent female, ktora przezwycieza million trudnosci zyciowych big_grin Cheers.
      • zula_spod_wawelu Re: Polećcie książki 05.02.22, 16:04
        To czytałam i nawet lubię, ale jakoś mi nie pasuje. Może Lisbeth (czy Pippi) była raczej wojowniczką. Hanka była wojowniczką dnia codziennego, jeśli już. Niemniej, dzięki za głos.
        • nangaparbat3 Re: Polećcie książki 05.02.22, 16:10
          Jak chcesz wojowniczek dnia codziennego, to "Rajska jabłoń" - Kwiryna i Cechna.
    • india-mia21 Re: Polećcie książki 05.02.22, 15:38
      "Gdzie śpiewają raki"
      • zula_spod_wawelu Re: Polećcie książki 05.02.22, 16:05
        Nie znam, coś bliżej?
        • lumeria Re: Polećcie książki 05.02.22, 16:14
          lubimyczytac.pl/ksiazka/4894135/gdzie-spiewaja-raki
          • zula_spod_wawelu Re: Polećcie książki 05.02.22, 16:22
            smile Potrafię użyć googla. Chodziło mi o to, jak ta książka ma się do mojego pytania?
            • india-mia21 Re: Polećcie książki 05.02.22, 16:26
              Bohaterka przezwyciężyła "różne życiowe trudności mimo niezbyt korzystnych warunków wyjściowych". 😉
            • sophia.87 Re: Polećcie książki 05.02.22, 16:29
              Dziewczyna odnalazła swoje szczęście i ulozyla sobie życie pomimo bardziej niż koszmarnych warunków wyjściowych.
              Dzięki swoim talentom i determinacji odniosła sukces i sprytnie wyrownala rachunki smile
              Ta historia jest jedną z odpowiedzi na Twoje pytanie wink
            • lumeria Re: Polećcie książki 05.02.22, 16:34
              Mozna przeczytać recenzje...

Chyba chodziło o to, ze jest tam mala dziewczynka porzucona na mokradłach/bagnach i radzi sobie mimo przeciwności losu.

Nie polecam tej książki - jest bardzo głupio napisana, interesujący początek rozpada sie bardzo szybko i reszta jest po prostu źle napisana i bezsensowna.
      • homohominilupus Re: Polećcie książki 05.02.22, 16:20
        Nie rozumiem fenomenu tego powieścidla
    • januszekxxl Re: Polećcie książki 05.02.22, 15:43
      zula_spod_wawelu napisała:
      > Cześć, mam nastrój na książki z bohaterkami, które przezwyciężają różne życiowe
      > trudności mimo niezbyt korzystnych warunków wyjściowych

Herod-Baba - Józef Ignacy Kraszewski
    • lumeria Re: Polećcie książki 05.02.22, 15:57
      Serio uważasz, ze Jane Eyre "utrzymuje trzeźwość umysłu, asertywność" - kiedy wyrywa sie w jakąś obcą okolice i przez ileś tam dni kreci się bez ładu i składu po wrzosowiskach az w końcu wycieńczona czeka na śmierć?

Jeśli chcesz czytać romansidła, w których dzięki cudownym łutom szczęścia wszystko kończy sie pomyślnie, to chyba jakieś Harlequiny wchodzą w gre. big_grin
      • zula_spod_wawelu Re: Polećcie książki 05.02.22, 16:02
        Nie no, zakończenie jest faktycznie do bani, chodzi mi o jej charakter, który sprawia, że w sierocińcu i u ciotki nie daje się złamać, a u Rochestera też zachowuje krytycyzm. O typ charakteru. Masz jakąś propozycję w temacie?
        • nangaparbat3 Re: Polećcie książki 05.02.22, 16:10
          O - "Mała księżniczka" wink
          • nangaparbat3 Re: Polećcie książki 05.02.22, 16:12
            Bardziej serio - Kraszewskiego "Chata za wsią", koniecznie. I może jednak dla równowagi "Marta" Orzeszkowej? Bo tak naprawdę nie było różowo sad
          • lumeria Re: Polećcie książki 05.02.22, 16:12
            i "Zaczarowany ogród" smile

• nangaparbat3 Re: Polećcie książki 05.02.22, 17:28
              O, Mary Lennox to moja ulubiona bohaterka smile A film Agn. Holland kocham.
          • zula_spod_wawelu Re: Polećcie książki 05.02.22, 17:28
            Ale Mała księżniczka rzeczywiście ma w sobie ten vibe pracowitości, choć wykształcenie i obycie z dawnych czasów wydatnie jej pomogło na końcu.
      • lumeria Re: Polećcie książki 05.02.22, 16:11
        Troche negatywnie mi ten wpis wyszedl, wiec dodaje propozycje:

Eleanor Oliphant ma się całkiem dobrze - Gail Honeyman

Britt-Marie tu była- Fryderik Backman

Male kobietki - Louisa May Alcott

Złodziejka książek - Marcus Zusak (bohaterka jest mloda dziewczynka)

Z filmów wspaniały jest "Rod Antonii" (Antonia / Antonias Welt)
        • lumeria Re: Polećcie książki 05.02.22, 16:17
          I jeszcze film "Želary"
          • extereso Re: Polećcie książki 05.02.22, 17:54
            Dwie drugie to klasyka, więc od dawna znam, ale te dwie pierwsze z rok dwa temu.
        • extereso Re: Polećcie książki 05.02.22, 17:53
          Dwie pierwsze bardzo, bardzo mi się podobały.
    • pani_tau Re: Polećcie książki 05.02.22, 16:25
      "Analfabetka, która potrafiła liczyć". Kawał świetnej literatury, dla której zarwalam noc, co od dawna mi się nie zdarzyło.
      • zula_spod_wawelu Re: Polećcie książki 05.02.22, 17:25
        Brzmi dobrze, dzięki.
    • mondaymorning1987 Re: Polećcie książki 05.02.22, 16:28
      Nad Niemnem
      • mondaymorning1987 Re: Polećcie książki 05.02.22, 16:30
        Albo Przeminęło z wiatrem.
        Kurde uświadomiłam sobie, że nie czytam romansów😊 ale fajne, ogarnięte bohaterki są w serii Karma, Malwiny Chojnackiej.
    • borsuczyca.klusek Re: Polećcie książki 05.02.22, 16:29
      Matka Ryżu - postać Lakszmi
      Dzikie Łabędzie - tutaj masz opisane trzy pokolenia silnych kobiet
    • bi_scotti Re: Polećcie książki 05.02.22, 16:30
      No a classic "Gone with the wind"? Dopiero co mialysmy tu fajny watek z dyskusja na temat smile
      Nie wiem czy Miriam Toews jest tlumaczona na polski - jesli tak, to zerknij na "All my puny sorrows" & "Women talking". Cheers.
      • mondaymorning1987 Re: Polećcie książki 05.02.22, 16:31
        Napisaliśmy w tym samym czasie😊
        • bi_scotti Re: Polećcie książki 05.02.22, 16:56
          Duch Margaret Mitchell a moze i Scarlett, a moze i Vivien & Clark kraza nad swiatem ... across Atlantic wink Cheers.
      • zula_spod_wawelu Re: Polećcie książki 05.02.22, 17:12
        No kiedy właśnie Scarlett miała warunki wyjściowe - urodę i powodzenie, które przełożyły się na pewność siebie. Owszem, potem radziła sobie różnie, a koniec końców przegrała. Samą książkę uwielbiam. Ale tym razem szukam tej zwykłej kobiety, która tylko dzięki dobrym cechom charakteru dała sobie radę.
        • pani_tau Re: Polećcie książki 06.02.22, 02:55
          Zapomniałam na śmierć: "Czahary" Rodziewiczówny.
          Od dwudziestu pięciu lat pozostaję
          pod wrażeniem Zośki Janickiej.
          Przykład: Siostra Zośki, Bronka próbuje ją namówić, aby zrzekła się ziemi otrzymanej w spadku, tytułowych Czaharow, na rzecz chciwych braci. Bronka wyszła za mąż za odpad atomowy, co Zośka w pewnym momencie jej słusznie wypunktowała. Na co Bronka:
          - Bo on mnie tak kochał, tak prosił, ty to Zośka serca nie masz!
          - Żebym go komu miała dawać tylko dlatego, że prosi, to chwała Bogu nie.
    • india-mia21 Re: Polećcie książki 05.02.22, 16:49
      A jeśli lubisz żeby było bardziej mrocznie i tajemniczo w czasie przezwyciężania trudności, to spójrz proszę na "Las zna twoje imię".
    • zula_spod_wawelu Re: Polećcie książki 05.02.22, 17:22
      Nie można chyba edytować, a widzę, że wiele Waszych propozycji skupiło się na "przezwyciężaniu trudności". A mnie bardziej chodzi (co starałam się wyraźnie napisać) o typ kobiety, której to się udaje: nie wojowniczki jak Pippi, nie pięknej i zarozumiałej jak Scarlett, nie bogatej jak Mary Lennox, lecz nieurodziwej, niebogatej, może nawet początkowo nieciekawej. Może coś z prl?
      • bi_scotti Re: Polećcie książki 05.02.22, 17:31
        A moze to: What the Body Remembers by Shauna Singh Baldwin - jak zwykle, nie mam pojecia czy translated na polski ale to jest juz dosc stara pozycja (chyba jakos z 1999/2000 roku) wiec moze tak. No i of course, of course Lawrence Hill Book of Negroes z amazing glowna bohaterka Aminata! Superb read! Cheers.
      • nangaparbat3 Re: Polećcie książki 05.02.22, 17:36
        Piękny statek Haliny Snopikiewicz? Nie pamiętam, jak się kończy sad Bohaterka jest dziewczyną ze wsi, zostaje lekarką, pamiętam, jak opowiada, jak owijając się na różne sposoby prześcieradłem dochodziła do tego, w jakim fasonie sukien będzie dobrze wyglądać. Że musiała wywalczać to, co inni mieli z rozdania.
        No i jeszcze raz polecam Chatę za wsią. Bardzo dobra powieść o bardzo biednej dziewczynie. Czytając ją pomyślałam, że to może pierwsza polska powieść jednocześnie naprawdę dobra i feministyczna. Lepsza niż "Nad Niemnem".
        • zula_spod_wawelu Re: Polećcie książki 05.02.22, 17:53
          Dzięki.
          • lumeria Re: Polećcie książki 06.02.22, 00:43
            Elinor Olifant oraz Britt-Marie ma wręcz antypatyczne bohaterki. Szaro- myszkowe i calkowicie niewybitne. Ale udaje im się zmienić swoje życie.

Inne książki Beckmana tez maja podobne postacie -np. stary, niesympatyczny Ove, ktory jakos staje sie ludzki...
    • zona_glusia Re: Polećcie książki 05.02.22, 17:35
      Z ostatnio czytanych, choć nie wiem, czy będą Ci te propozycje odpowiadać:
      1. "Trylogia Zimowej Nocy" Arden - fantastyka przygodowa zanurzona w folklor rosyjski. Główną bohaterką jest Wasia, niespecjalna urodziwa, obdarzona magiczną mocą, jednym słowem odmieniec. Wasia próbuje znaleźć własną drogę w czasach, gdy kobieta albo szła za mąż albo do klasztoru.
      2. "Niebieska Księga z Nebo" Manon Steffan Ros - młoda, przeciętna kobieta musi sobie poradzić z dwójką dzieci w świecie, w którym cywilizacja się załamała.
    • rozaliaolaboga Re: Polećcie książki 05.02.22, 22:40
      Jedz, módl się, kochaj. Moim zdaniem gniot, ale chyba tematycznie pasuje.
    • tt-tka Re: Polećcie książki 05.02.22, 22:52
      Natalia Rolleczek - cykl o rodzinie Szkaradkow, Drewniany Rozaniec obowiazkowo z Oblubienicami (dalszy ciag, niestety nie wiem, czy byl wznawiany)

Zofia Posmysz - Wdowa i kochankowie oraz, jesli jestes w stanie to czytac, literatura obozowa (Wakacje nad Adriatykiem, Ave Maria, Sängerin)

Pola Gojawiczynska - Stolica; tam masz nawet kilka takich bohaterek; tejze autorki opowiadania, zwlaszcza powojenne

oraz, oczywiscie, Orzeszkowa i Rodziewiczowna, nie wiem, czy gustujesz smile, ale tych autorek to lekko ze trzydziesci pozycji jest o takich kobietach

bardzo ponura, i bohaterka koniec koncow przegrywa, lecz dlugi czas uwaza sie i uchodzi za wygrana - Owoc zywota twego Ewy Ostrowskiej
      • tt-tka Re: Polećcie książki 05.02.22, 23:20
        przypomnialo mi sie jeszcze cudenko - Gospoda samobojcow Jadwigi Zylinskiej
      • zula_spod_wawelu Re: Polećcie książki 06.02.22, 20:40
        Brzmią interesująco, nie czytałam żadnej (oprócz Orzeszkowej, oczywiście).
    • mika_p Re: Polećcie książki 05.02.22, 23:20
      "Nacja" T. Pratchetta
    • taje Re: Polećcie książki 05.02.22, 23:21
      Idealnie pasuje Educated by Tara Westover. Polskie tłumaczenie to Uwolniona

Autobiografia dziewczyny wychowywanej w rodzinie mormońskich preppersów w Idaho, pozbawionej edukacji szkolnej i dostępu do współczesnej medycyny (matka leczy maścią homeopatyczną oparzenia trzeciego stopnia). Opowieści o pracy (dzieci) na złomowisku są przerażające.

• taje Re: Polećcie książki 05.02.22, 23:30
        Aha, i spojler:

dziewczyna-samouk w końcu trafia Harvard i Cambridge

• bi_scotti Re: Polećcie książki 06.02.22, 00:25
          A propos Harvard: habengirma.com/ Ale wydawalo mi sie, ze Zuli spod Wawelu chodzilo o fiction, no jesli to moze byc non-fiction, to ja mam wiecej propositions wink Cheers.
          • taje Re: Polećcie książki 06.02.22, 01:25
            >A propos Harvard: habengirma.com/

Haben Girma - niesamowita!!

>Ale wydawalo mi sie, ze Zuli spod Wawelu chodzilo o fiction, no jesli to moze byc non-fiction, to ja mam >wiecej propositions wink Cheers.

Educated czyta się jak beletrystykę smile Co ciekawe jej matka wydała swoją książkę, o tytule Educating (!), w której oczywiście zaprzecza wersji córki i twierdzi, że terapeuta wmówił Tarze fałszywe wspomnienia a rodzina jest wspaniała i dzięki edukacji domowej Tara osiągnęła to co, osiągnęła. A w tle wspaniały kościół mormoński, naturoterapia i leczenie olejkami. www.amazon.com/Educating-Memoir-LaRee-Westover-ebook/dp/B08PP4QL6H
            • zula_spod_wawelu Re: Polećcie książki 06.02.22, 20:41
              Obie brzmią ciekawie dla mnie.
        • lumeria Re: Polećcie książki 06.02.22, 00:34
          Ta książka jest niesamowita. Dziewczyna sie wybiła ze zwariowanej rodziny poprzez czytanie jakiś ezoterycznych starych religijnych traktatów i na tym zbudowała karierę akademicką.
    • runny.babbit Re: Polećcie książki 06.02.22, 00:06
      " Nigdy w życiu", czytadło- hit Katarzyny Grocholi. Kobieta po przejściach buduje własny dom.
      • zula_spod_wawelu Re: Polećcie książki 06.02.22, 20:43
        No w sumie pasuje, ale już czytałam.
    • deszczu_kropelka Re: Polećcie książki 06.02.22, 18:33
      Właściwie pasowałaby tu "Panna z mokrą głową". Ale to parentyzacja w pełnej krasie. Po rodzinnej tragedii, przy patologicznej niezaradności dorosłych, nastoletnia Irenka walczy (z powodzeniem) o to, aby matka i młodszy brat mieli gdzie mieszkać i nie umarli z głodu.
      Inną bohaterkę Makuszyńskiego, która "przezwycięża różne życiowe trudności mimo niezbyt korzystnych warunków wyjściowych" mamy w "Szaleństwach panny Ewy". Ale tu schemat jak powyżej. Dziewczynka ratuje dwójkę dorosłych przed utratą dachu nad głową. Zdobywa fundusze na leczenie chorej koleżanki - jedynaczki, która ma rodziców.
      • zula_spod_wawelu Re: Polećcie książki 06.02.22, 20:38
        No kiedy Irenka to znów dziewczyna, która radzi sobie - moim zdaniem - dzięki właśnie warunkom wyjściowym, pochodzeniu i wychowaniu w dobrej i kochającej rodzinie, to właśnie kapitał kulturowy sprawia, że sobie później radzi (z ludźmi i problemami).
        • deszczu_kropelka Re: Polećcie książki 06.02.22, 22:32
          Zula, ale czy tego tak naprawdę nie można powiedzieć również o wspomnianych przez Ciebie bohaterkach?
          Hanka wygrała, owszem, dzięki swojej determinacji i pracowitości, ale nic by nie osiągnęła, gdyby wcześniej nie weszła do rodziny Borynów, to ten warunek wyjściowy. Być może gdyby na jej miejscu znalazła się Weronka albo i inna - tak samo wczepiłaby się w ziemię kwardymi, nieustępliwymi pazurami i zdobyła uznanie lipeckiej społeczności kiej ta pierwsza gospodyni we wsi.
          A Joanna w ogóle była nietuzinkową osobowością - miała niebanalną urodę, bystry umysł i z natury była mocno ogarnięta. Tylko, zahukana przez rodzinę, nie wierzyła w siebie, skutkiem czego nikt nie zauważał jej zalet.
          • zula_spod_wawelu Re: Polećcie książki 07.02.22, 11:19
            No właśnie moim zdaniem te warunki wyjściowe to są te rzeczy, na które nie mamy wpływu. Jak uroda, rodzina pochodzenia, bogactwo albo bieda w domu rodzinnym. I potem zaczynają się dopiero własne wybory i dokonania - i tak - pierwszym dokonaniem Hanki było to, że jakoś rzeczywiście za tego Antka udało się jej wyjść mimo niechęci Macieja (zresztą, szkoda, że nie jest to opisane). Hanka tych rzeczy wyjściowych nie posiada, jedyne, co przychodzi mi do głowy, to wsparcie ojca, który niekiedy przytomnie jej coś doradził.
            Swoją drogą, dostałam w tym wątku wiele naprawdę ciekawych propozycji w temacie radzenia sobie z przeciwnościami losu. Chodzi o to, że te wszystkie Scarlett, Sary Crewe czy Irenki są silne i świetne, ale na inną okazję, bo widzę, że jest im łatwiej z uwagi na cechy charakteru, ale też z powodu jakiegoś przywileju, który miały na starcie. Fajne historie, ale mam teraz silną wewnętrzną potrzebę bohaterki, która naprawdę doszła do czegoś tylko własnymi nieustępliwymi pazurami (tu oczywiście możemy dyskutować, czy Hance też nie pomogły jakieś korzystne zbiegi okoliczności - i trochę tak - ale raczej na końcu jej drogi, a nie na początku, więc to aż tak nie razi).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka