zula_spod_wawelu
05.02.22, 15:23
Cześć, mam nastrój na książki z bohaterkami, które przezwyciężają różne życiowe trudności mimo niezbyt korzystnych warunków wyjściowych – dzięki własnej asertywności, pomysłowości, pracowitości. Z książek, które lubię to np.
- „Chłopi” – dla mnie książka przede wszystkim o Hance, jestem pod wrażeniem tego, jak taka niby zahukana zdradzana kura wygrywa wszystko na koniec, zwłaszcza, że jej codzienność i kolejne problemy są opisane bardzo drobiazgowo, a jej stosunek do Jagny – przez większość wspólnego mieszkania bardzo humanitarny (zważywszy na okoliczności) – mi wręcz imponuje.
- „Jane Eyre” – też ani ładna ani bogata, pracowita, też beznadziejnie zakochana, a mimo to utrzymuje trzeźwość umysłu, asertywność i czuje zażenowanie przy niektórych akcjach Rochestera (stara cyganka) i nie daje się tak po prostu ponieść emocjom
- Joanna z „Błękitny zamek” – może jakoś nie pasuje do powyższych, ale bohaterka też nie jest piękną heroiną ratowaną przez kogoś z opresji, tylko sama bierze życie w swoje ręce. Jest jej może łatwiej – inne czasy i miejsce, ale nadal.
Podobny typ mam na myśli. Polećcie, proszę cokolwiek do czytania, nie musi być tylko beletrystyka.
Dzięki.