sillke Re: TK z kontrastem 12.02.22, 23:05 Ja miałam. Było mi niedobrze i wymiotowałam po badaniu z kontrastem. Pierwszy raz jeszcze na tej leżance tuz po badaniu, nie zdążyłam nawet zejść. Byłam na czczo. Długo było mi niedobrze. Kolejne badania robiłam już bez kontrastu. Natomiast po kontraście z rezonansu było ok. Odpowiedz Link Zgłoś
marszawka Re: TK z kontrastem 13.02.22, 15:48 A czy któraś z Was miała TK jamy brzusznej z kontrastem. Pytałam 2 lekarzy i każdy mówi coś innego. Czy kontrast w tym wypadku to dożylnie czy doodbytniczo jest podawany? I czy ew. miesiączka jest przeciwwskazaniem do badania? Odpowiedz Link Zgłoś
gorzka.gorycz Re: TK z kontrastem 13.02.22, 16:10 Ja. Miałam kontrast podany dożylnie. Doodbytniczo podaje się przy pasażu jelitowym przy badaniu jelit. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: TK z kontrastem 13.02.22, 19:59 Nie miałam żadnych skutków ubocznych poza tym że podczas badania uczucie jest takie jakby się zsikalo ( nie zsikalo się). Po badaniu trzeba dużo, bardzo dużo pić by to wszystko się szybko wypłukało jeśli dobrze pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś