Dodaj do ulubionych

Licówki porcelanowe

14.02.22, 12:23
Kto ma? Możecie podzielić się doświadczeniem. Stoję przed decyzją zrobienia licowej na górnych jedynkach i dwójkach. Tak zaproponowała mi moja dentystka. Mam ukruszoną i "nasztukowaną" jedną jedynkę, co trzeba raz na jakiś czas wymieniać, a i tak dla mnie, nie wygląda to idealnie.
Obserwuj wątek
    • aghula Re: Licówki porcelanowe 14.02.22, 12:57
      Właśnie też będę robić.
      Sztukowałam jedynki latami, koniec z tym smile
      • magata.d Re: Licówki porcelanowe 14.02.22, 13:23
        Robisz tylko jedynki, czy dwójki też?
        • aghula Re: Licówki porcelanowe 14.02.22, 14:47
          Jedynki i dwójki
    • 1papryczka.chili Re: Licówki porcelanowe 14.02.22, 13:47
      Mam na górnych jedynkach i dwójkach. Szefowa mi zrobiła, ekstra efekt
      • 1papryczka.chili Re: Licówki porcelanowe 14.02.22, 13:48
        Aha resztę wybieliłam sobie nakładkowo, więc kolor licówek mam a1.
        • grey_delphinum Re: Licówki porcelanowe 14.02.22, 13:52
          Jakie nakładki stosowałaś? W gabinecie czy w domu?
        • magata.d Re: Licówki porcelanowe 14.02.22, 13:59
          Właśnie, napisz coś o tym wybielaniu. W gabinecie? Mam białe zeby, ale może przy licowkach dobrze wszystkie wybielić, żeby ładnie to wygladalo? Wybielanie jest na stałe? Bo żeby potem się nie odróżniały.
        • evolventa Re: Licówki porcelanowe 14.02.22, 14:37
          W życiu nie chciałabym mieć zębów w kolorze a1. Choćby nie wiem co, zawsze to wygląda sztucznie.
          • 1papryczka.chili Re: Licówki porcelanowe 14.02.22, 14:41
            Nie masz pojęcia o czym piszesz. I na kolorach w stomatologii też się nie znasz kompletnie. Najjaśniejsze kolory zaczynają się od litery B, a nie A
            • 1papryczka.chili Re: Licówki porcelanowe 14.02.22, 14:44
              I te np najczęściej stosuje się u azjatów. Bo to są ich naturalne odcienie.
              Oczywiście niektórzy chcą bieli sedesowej np niejaki pan Ibisz taką ma, ale nie ma to nic wspólnego z kolorem a1
          • aandzia43 Re: Licówki porcelanowe 14.02.22, 14:44
            Kobieto, mój naturalny kolor to B1, najjaśniejszy z naturalnych kolorów (nieco bielszy od A1) big_grin Bozia dała i do pięćdziesiątki taki nosiłam, potem lekko zszarzał i wszedł w coś pomiędzy A1 a B2. Zaręczam ci że nie wyglądałam sztucznie przez te 50 lat.
            • evolventa Re: Licówki porcelanowe 14.02.22, 14:50
              A to zwracam honor, widać coś pomyliłam z tymi oznaczeniami. Aż się zapytam u mojego stomatologa jaki mam kolor, bo też mam naturalnie dość białe. W każdym razie śnieżna biel mi się bardzo nie podoba, Krzysiu Ibisz wymiata, niestety tą drogą poszła też jego była, Anna Ibisz a także I. Janachowska czy też Blanka Lipińska. Wygląda to po prostu źle.
              • barbibarbi Re: Licówki porcelanowe 14.02.22, 14:56
                Janachowskiej przybyło przez te białe zębiska z 10 lat, aż jej nie poznałam kiedyś w TV. Źle, źle, źle, wcześniej miała uroczo młodzieńcze ząbki, odrobinę kiełki wystające i było ślicznie i naturalnie, a teraz jest zrobiona 50 tka milionerka.
              • aandzia43 Re: Licówki porcelanowe 14.02.22, 15:43
                evolventa napisała:

> A to zwracam honor, widać coś pomyliłam z tymi oznaczeniami. Aż się zapytam u m
                > ojego stomatologa jaki mam kolor, bo też mam naturalnie dość białe. W każdym ra
                > zie śnieżna biel mi się bardzo nie podoba, Krzysiu Ibisz wymiata, niestety tą d
                > rogą poszła też jego była, Anna Ibisz a także I. Janachowska czy też Blanka Lip
                > ińska. Wygląda to po prostu źle.

Oni mają protetykę w kolorach nieistniejących w naturze. Klient nasz pan więc produkuje się porcelanę i cyrkon w kolorach sedesów a dentyści robią co do nich należy. Jest moda na pompowane wargi i policzki, jest więc i na śnieżne zęby.
            • 1papryczka.chili Re: Licówki porcelanowe 14.02.22, 14:52
              Zazdraszczam 🤩
              Naturalny to naturalny, z tym się nie dyskutuje 😉
              • aandzia43 Re: Licówki porcelanowe 14.02.22, 14:58
                Azjatyckie geny smile
      • 1papryczka.chili Re: Licówki porcelanowe 14.02.22, 14:31
        Nakładki robione przez technika. Czyli trzeba wyciski najpierw wziąć. Po wybielaniu z 2 tygodnie przerwy i wtedy moja szefowa mi oszlifowała zęby pod licówki. Wybielałam opalescence 16%. Jest to bardzo skuteczne wybielanie, polecam pacjentom naszym. Nakładki już zostają i potem można sobie np raz na pół roku zamówic na allegro strzykawke tego opalescence i powtórzyc wybielanie ale tak że np nakładasz 3 razy po godzinie. Ja to pierwsze wybielanie robiłam przez 2 tygodnie codziennie na noc. Wystarczyly mi niecałe 4 strzykawki. Potem oczywiście jak powtarzasz wybielanie to nie nakładasz przeparatu na licówki (w ogóle nie nakładasz na te zęby z licówkami). Jak coś to pytajcie to wam napiszę wszystko
        • 1papryczka.chili Re: Licówki porcelanowe 14.02.22, 14:33
          Samemu się nakłada po kropli żelu na nakładce na każdy ząb, od przodu, u nasady. Zakładając rozsmarowujesz zębem na całą nakładkę (z przodu). Nie wiem czy zrozumiale wytłumaczyłam 😆
          • 1papryczka.chili Re: Licówki porcelanowe 14.02.22, 14:39
            Generalnie wybielanie nieco osłabia zęby więc wybielałam do 5tek. No i stosujcie w tym czasie pastę sensitive bo można mieć nadwrażliwość, która potem mija. Ja nie miałam ale moja koleżanka dentystka nie dała rady codziennie tych nakładek nosić. Zakładała co drugi dzień i też nie było przyjemnie. Ale raczej rzadki przypadek.
            • magata.d Re: Licówki porcelanowe 14.02.22, 15:00
              Napisz cos jeszcze o licowkach. Nie wyglądają sztucznie? Na co zwrócić uwagę oprócz dobrego dobrania koloru? Jakoś specjalnie potem o nie trzeba dbać? Jakie są odczucia?
              • 1papryczka.chili Re: Licówki porcelanowe 14.02.22, 15:19
                Nie wyglądają sztucznie jeśli robi dobry technik. Moje robił nasz najlepszy i najdroższy technik. Pozostali robią taniej ale to nie to. Do tego trzeba mieć rękę aby było super. Znajdź dobrego, doświadczonego i dobrymi opiniami protetyka, albo przyjedź do nas 😄. Dbac trzeba jak o własne zęby, czyli dobra pasta, nitkowanie, kontrola higieny. Ja przyzwyczajałam się z miesiąc do swoich licówek. Niektórym szybciej to idzie.
                • aandzia43 Re: Licówki porcelanowe 14.02.22, 15:53
                  1papryczka.chili napisał(a):

> Nie wyglądają sztucznie jeśli robi dobry technik. Moje robił nasz najlepszy i n
                  > ajdroższy technik. Pozostali robią taniej ale to nie to. Do tego trzeba mieć rę
                  > kę aby było super. Znajdź dobrego, doświadczonego i dobrymi opiniami protetyka,

Tak, protetyk z artystycznym zmysłem to podstawa. Czy protetyka robiona metodą tradycyjną, czy projektowana komputerowo i wycinana (CAD/CAM), nic nie zastąpi człowieka z jego gustem i po poczuciem piękna. Ale trzeba dodać, że wielu pacjentów życzy sobie zębów jak paski gumy orbit, bialcyhx jak śnieg na biegunie, płaskich i równiutkich. Protetyk płakał i robił wink
                  • 1papryczka.chili Re: Licówki porcelanowe 14.02.22, 16:41
                    No bywają tacy, ale rzadko. Odradzamy wtedy, pokazujemy różne opcje aby było bardziej naturalnie. Np robimy licówke a1 brzeg sieczny a szyjka a2. Lub w innych konfiguracjach. Już sama poprawa kształtu zębów dużo daje, nawet gdyby kolor pozostał ten sam.
                    • aandzia43 Re: Licówki porcelanowe 14.02.22, 17:23
                      Zgadza się, rzadko, ale jak już to na proponowane B1 patrzą ze wstrętem na starą ścierkę. Mają wizję, plan i nie ma sensu strzępić języka a pacjenta denerwować tongue_out Cieniowaniem też nie są szczególnie zainteresowani, tzn. jest im ono obojętne.
                      • 1papryczka.chili Re: Licówki porcelanowe 14.02.22, 17:54
                        No tak, przecież wiadomo, że jak nie chcieliby zrobić mu tego w jednym gabinecie to pójdzie do takiego gdzie mu to zrobią.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka