24.02.22, 23:18
Było w prawnikach i zierzetach. Ale zasługuje na oddzielny wątek.
Obserwuj wątek
    • chococaffe Re: Rosjanie 24.02.22, 23:21
      już jest
    • alicia033 Re: Rosjanie 24.02.22, 23:27
      Dziękujemy!
    • aniani7 Re: Rosjanie 24.02.22, 23:30
      Moje serduszko ani razu nie piknelo. To tylko pusty gest. Niech wraca do siebie i sprobuje sprzatnac Putina.
      • hanusinamama Re: Rosjanie 24.02.22, 23:32
        Serio? Bo mi jest szkoda zarówno Ukraińców (nie dziwie się ze uciekają) jak i Rosjan , którzy nie popierają Putina (i tez się nie dziwię ze uciekają).
        • kiddy Re: Rosjanie 25.02.22, 13:58
          Ja również uważam, że to jest tragedia dwóch narodów. Widziałam filmik, na którym Ukrainka wykrzykuje w twarz rosyjskiemu żołnierzowi, że jest okupantem i faszystą. Ten żołnierz tylko prosił ją, żeby wróciła do domu, i mówił, że to nie jest jego wybór. Tej wojny nie chce nikt poza Putinem i jego otoczeniem.
          • aniani7 Re: Rosjanie 25.02.22, 14:02
            Serio, serio, pod grozba smierci zmusili go? No bidus hlip hlip. Jakby nie chcial tam byc, strzelilby sobie w stope albo dostal covida i mialby z glowy inwazje.
            • mama-ola Re: Rosjanie 25.02.22, 14:20
              > Serio, serio, pod grozba smierci zmusili go? No bidus hlip hlip.

Ty chyba nie wiesz, co to jest wojsko i rozkaz, zwłaszcza w reżimowym kraju. To, co mówisz, jest naiwne i głupie.
              • aniani7 Re: Rosjanie 25.02.22, 14:26
                Porwali go od mamusi i na sile wcielili. Strasznie mi przykro, ze niewinny czlowiek tyle przykrosci musi doswiadczac od wrednych Ukrainek przed ich zabiciem.
          • aniani7 Re: Rosjanie 25.02.22, 14:04
            Tylko ja prosil, no pacz pani, a ona zamiast grzecznie isc do kata jeszcze go obrazala. Prawdziwy dramat rosyjskiego zolnierza hlip hlip
      • gaskama Re: Rosjanie 24.02.22, 23:33
        Ta, weź sprzątnij kaczora, 0 czy Pinokia.
        • aniani7 Re: Rosjanie 24.02.22, 23:49
          Wez nie kus big_grin Na taka grupke, to jakis pas by sie przydal.
      • alicia033 Re: Rosjanie 24.02.22, 23:35
        aniani7 napisała:

> Moje serduszko ani razu nie piknelo. To tylko pusty gest.

rili? Wg doniesień prasowych ponad 1700 osób zostało zatrzymanych przez putinowskie służby.
        To nie jest pusty gest tylko realny i mogący ich bardzo drogo kosztować wyraz sprzeciwu wobec zbrodniarza wojennego.
        • aniani7 Re: Rosjanie 24.02.22, 23:46
          A to zupelnie co innego.
          • iwles Re: Rosjanie 25.02.22, 00:29
            aniani7 napisała:

> A to zupelnie co innego.

Co, co innego?
            Jak ktoś nie siedzi w wiezieniu, to znaczy, że nie jest prawdziwym przeciwnikiem inwazji i Putina?
            • mid.week Re: Rosjanie 25.02.22, 07:28
              iwles napisała:

> aniani7 napisała:
              >
              > > A to zupelnie co innego.
              >
              > Co, co innego?
              > Jak ktoś nie siedzi w wiezieniu, to znaczy, że nie jest prawdziwym przeciwnikie
              > m inwazji i Putina?
              >

Wiadomo. Rosja nie ma granic a Putin przeciwników na wolności
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Rosjanie 24.02.22, 23:44
        Tak jak Polscy "śpiącą królewnę".
      • livia.kalina Re: Rosjanie 25.02.22, 23:53
        A czemu ty nie pojedziesz sprzątnąc Putina? skoro to takie proste?
      • anorektycznazdzira Re: Rosjanie 28.02.22, 07:12
        no to zabłyśnij i sama go sprzątnij jak to takie proste
    • ga-ti Re: Rosjanie 24.02.22, 23:34
      Na wojnie nie ma wygranych i przegranych, każdy naród cierpi, zwykli ludzie ponoszą największe straty, niezależnie po której stronie granicy mieszkają sad
      • alicia033 Re: Rosjanie 24.02.22, 23:53
        ga-ti napisała:

> Na wojnie nie ma wygranych i przegranych,

co za bzdura.
        • ga-ti Re: Rosjanie 24.02.22, 23:56
          No to powiedz matkom, które straciły swoje dzieci, czy sierotom wojennym, niech się cieszą, bo są akurat po tej stronie, która wygrała.
          Wszyscy cierpią. Każdy opłakuje śmierć swoich bliskich, niezależnie, czy zginęli wygrywając, czy przegrywając.
    • jammer1974 Re: Rosjanie 24.02.22, 23:38
      Mam wiele kolezanek i znajomych Rosjan. Wszyscy sa proputinowscy i zaden ani slowem nie zajaknal sie aby skomentowac to co sie Stalo.
      To przegrany i glupi narod
      • volta2 Re: Rosjanie 24.02.22, 23:40
        moje znajome z paszportem rosyjskim dziś wszystkie na żółto i na niebiesko. i coś o wstydzie pisały
        • jammer1974 Re: Rosjanie 25.02.22, 00:48
          volta2 napisała:

> moje znajome z paszportem rosyjskim dziś wszystkie na żółto i na niebiesko. i c
          > oś o wstydzie pisały

Moje niestety nie. Zadna.
          • klaramara33 Re: Rosjanie 25.02.22, 08:52
            jammer1974 napisała:

> volta2 napisała:
            >
            > > moje znajome z paszportem rosyjskim dziś wszystkie na żółto i na niebiesk
            > o. i c
            > > oś o wstydzie pisały
            >
            > Moje niestety nie. Zadna.

Po co ci takie znajome?
            • jammer1974 Re: Rosjanie 25.02.22, 10:29
              klaramara33 napisała:

> Po co ci takie znajome?

Juz po nic. Zadna nie zachowala sie przyzwoicie. Mozna by rzec - byle znajomej.
              • princess_rzepicha Re: Rosjanie 25.02.22, 14:07
                W takich sytuacjach weryfikuje sie przyjaznie. Nie moglas tego wczesniej wiedziec, bo nie bylo okazji. Teraz juz wiesz. Przykro mi.
                • jammer1974 Re: Rosjanie 25.02.22, 16:24
                  princess_rzepicha napisała:

> W takich sytuacjach weryfikuje sie przyjaznie. Nie moglas tego wczesniej wiedzi
                  > ec, bo nie bylo okazji. Teraz juz wiesz. Przykro mi.

Niestety nie moglam. To sa osoby ktore ogladaja holenderska tv (a przynajmniej Maja taka mozliwosc). Nie wiem co trzeba miec w sercu zeby widzac pokazywane obrazy dalej stac po stronie tego zbrodniarza.
                  Nie potrzebuje takich "przyjaciol"
                  • saszanasza Re: Rosjanie 25.02.22, 22:31
                    jammer1974 napisała:

> princess_rzepicha napisała:
                    >
                    > > W takich sytuacjach weryfikuje sie przyjaznie. Nie moglas tego wczesniej
                    > wiedzi
                    > > ec, bo nie bylo okazji. Teraz juz wiesz. Przykro mi.
                    >
                    > Niestety nie moglam. To sa osoby ktore ogladaja holenderska tv (a przynajmniej
                    > Maja taka mozliwosc). Nie wiem co trzeba miec w sercu zeby widzac pokazywane ob
                    > razy dalej stac po stronie tego zbrodniarza.
                    > Nie potrzebuje takich "przyjaciol"

No dokładnie! Ja naprawdę jestem w stanie jakoś „zracjonalizować sobie” poparcie dla Putina wśród ludzi mieszkających w Rosji na co dzień i łykających tamtejszą propagandę, ale nijak nie potrafię zrozumieć tych, którzy mają dostęp do informacji i nadal go popierają dodatkowo siedząc sobie na emigracji.
      • snakelilith Re: Rosjanie 24.02.22, 23:48
        Dokładnie to samo można powiedzieć o Polakach. Taką szansę dostali, a spyerdolili ją wybierając sobie PIS.
        • alicia033 Re: Rosjanie 24.02.22, 23:56
          napisała snejkowa, broniąca przedającego się z ruskie kopiejki schroedera.
          Reszta niemieckiego establishmentu też zresztą na zbliżonym do dna poziomie.
          • snakelilith Re: Rosjanie 25.02.22, 00:31
            alicia033 napisała:

> napisała snejkowa, broniąca przedającego się z ruskie kopiejki schroedera.
            > Reszta niemieckiego establishmentu też zresztą na zbliżonym do dna poziomie.

Ach alicia, nasz forumowy, bezzębny ratlerek z wiecznie zaognioną drzazgą w doopie. big_grin
            • alicia033 Re: Rosjanie 25.02.22, 00:37
              nie żałuj sobie, snejkowa. Wolę być ratlerkiem, niż stać po stronie tego zbrodniarza wojennego, putina, jak niemiecki establishment polityczny i ty.
              • snakelilith Re: Rosjanie 25.02.22, 00:44
                alicia033 napisała:

> nie żałuj sobie, snejkowa. Wolę być ratlerkiem, niż stać po stronie tego zbrodn
                > iarza wojennego, putina, jak niemiecki establishment polityczny i ty.
                >

Już napisałam, mała szczekaczko, że wysłałam Putinowi laurkę z podziękowaniami i przelew 10 euro na jego konto za napad na Ukrainę. Nic z tego wprawdzie nie mam, tylko ceny energii wszędzie pójdą w górę, podroży się żywność, inflacja się powiększy i cała masa ludzi zbiednieje, nie mówiąc o tych na Ukrainie. Ale jak takie rozwielitki jak ty, będą uważać mnie za przyjaciółkę Putina, to się opłaciło.
                • m_incubo Re: Rosjanie 25.02.22, 07:41
                  Pisałaś, że 20 euro 🙄
                • hanusinamama Re: Rosjanie 25.02.22, 12:02
                  Ci na Ukrainie to zginą w duzej ilości...taki szczegół.
          • 1matka-polka Re: Rosjanie 25.02.22, 08:42
            alicia033 napisała:

> napisała snejkowa, broniąca przedającego się z ruskie kopiejki schroedera.
            > Reszta niemieckiego establishmentu też zresztą na zbliżonym do dna poziomie.
            >
            A teraz jeszcze placza, ze ich Ruscy oszukali. Chyba bedzie ta 3 wojna, bo jak widac wszystko po staremu🤷‍♀️
        • leosia-wspaniala Re: Rosjanie 25.02.22, 00:11
          >Dokładnie to samo można powiedzieć o Polakach.

W wątku obok płaczesz nad odpowiedzialnością zbiorową - to jak to jest? Tylko w wypadku Polaków nie działa?
          • snakelilith Re: Rosjanie 25.02.22, 00:32
            O, zabolało? big_grin
            • gorzka.gorycz Re: Rosjanie 25.02.22, 07:08
              Trzeba było nie blokować Ukrainie wstąpienia do NATO w 2007 czy 2008 roku. Można za to podziękować Niemcom.
              • 1matka-polka Re: Rosjanie 25.02.22, 08:45
                gorzka.gorycz napisała:

> Trzeba było nie blokować Ukrainie wstąpienia do NATO w 2007 czy 2008 roku. Możn
                > a za to podziękować Niemcom.

Mielibysmy solidny bufor a zamiast tego mamy azjatycka dzicz za plotem. Dziekujemy!
                • aniani7 Re: Rosjanie 25.02.22, 09:29
                  Polozenie geopolityczne mamy paskudne.
              • jammer1974 Re: Rosjanie 25.02.22, 10:31
                gorzka.gorycz napisała:

> Trzeba było nie blokować Ukrainie wstąpienia do NATO w 2007 czy 2008 roku. Możn
                > a za to podziękować Niemcom.

Teraz tez Niemcy najbardziej sprzeciwiaja sie sankcjom. SK....nu. Nic a Nic sie nie zmienil przez te 70 lat. Powinno sie ich wykluczyc z takich decyzji.
                • hanusinamama Re: Rosjanie 25.02.22, 11:59
                  NO jak widac nie zmienili się. Mentalnie to samo co 70 lat temu. I jak ładnie zgadzają się w tym temacie z Wlochami...🤮
            • leosia-wspaniala Re: Rosjanie 25.02.22, 11:56
              Ale co mnie miało zaboleć? Ja głosowałam na lewicę. A teraz odpowiedz na moje pytanie dotyczące odpowiedzialności zbiorowej. Dlaczego o Rosjanach nie można a o Polakach można?
              • hanusinamama Re: Rosjanie 25.02.22, 12:01
                Zapytaj Snake czemu na Polskę mozna było nałożyć sankcje a na Rosję nie?? Niemcy najpierw blokowały wstąpienie Ukrainy do Nato, teraz blokują pomoc Ukrainie i sankcje dla Putina.
                Brawo Niemcy!!!!!
                • jammer1974 Re: Rosjanie 25.02.22, 14:09
                  Widac 70lat to za Malo zeby ze zezwierzaconych mordercow zrobic normalnych ludzi. Trzeba im dac kolejne 70lat. W tym czasie ich wykluczyc z podejmowania takich decyzji.
                  • cruella_demon [...] 28.02.22, 07:40
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • anorektycznazdzira Re: Rosjanie 28.02.22, 07:15
        Nie wiem a jakich kręgach masz znajomych w Rosji, ale może zmień kręgi.
        Ja też mam tam znajomych i NIE jest tak jak piszesz. Fakt, widać drastycznie, że się boją, co wiele mówi o sytuacji. Ale prawdziwego pro-putinowca znam jednego. Uważanego za szuję nawet przez swoich.
    • mia_mia Re: Rosjanie 24.02.22, 23:55
      A co tacy ludzie zrobili, żeby zmienić los swój kraj?
      • alicia033 Re: Rosjanie 24.02.22, 23:57
        mia_mia napisał(a):

> A co tacy ludzie zrobili, żeby zmienić los swój kraj?

a ty, co zrobiłaś, żeby zmienić los swojego kraju?
        • borsuczyca.klusek Re: Rosjanie 25.02.22, 00:49
          Jak to co? Bije pianę na forum.
        • milva24 Re: Rosjanie 25.02.22, 06:10
          A no właśnie, łatwo się pisze.
        • mia_mia Re: Rosjanie 25.02.22, 10:12
          Zrobiłam co mogłam, ale jestem w mniejszości (tzn. w większości, ale przepisy są jakie są), potem były demonstracje w ważnych sprawach i Polacy pokazali, że mają je dudzie. Rosjanie jako masa są jak Polacy, takie zdjęcia nic nie zmienią.
      • irma223 Re: Rosjanie 25.02.22, 00:14
        A czy słusznie mi się wydaje, że każdy konkurent Putina od ponad dwudziestu lat zawsze ląduje w łagrze?
        • zona_glusia Re: Rosjanie 25.02.22, 07:45
          Tak. Często jest tez podawana im trucizna: Nawalny, Litwinienko i pewnie inni.
      • kaki11 Re: Rosjanie 25.02.22, 00:25
        A co mogli zrobić? Poza właśnie okazaniem wsparcia takimi gestami?
      • zona_glusia Re: Rosjanie 25.02.22, 07:39
        Protestowali i wielu trafiło do więzień, łagrów lub było trutych jak na przykład Nawalny.
        • irma223 Re: Rosjanie 25.02.22, 07:48
          Tak mi się przypomniało:

www.youtube.com/watch?v=pcjWygHmCJo
      • memphis90 Re: Rosjanie 25.02.22, 08:58
        W jakim języku piszesz? Zmienić los swój kraj?
        • milva24 Re: Rosjanie 25.02.22, 09:01
          Jakoś tak w wielu tego typu wątkach co niektórym się polska składnia rozjeżdża.
        • 1matka-polka Re: Rosjanie 25.02.22, 09:01
          Pewnie po rosyjsku. Teraz juz sie nie wygrzebiemy z tego podzialu na naszych i na ruskich trolli. Pewne klapi w glowach zostaly zamkniete. Ciekawe jak to sie skończy...
        • mia_mia Re: Rosjanie 25.02.22, 10:03
          Błagam, czy zawsze, w najmniej odpowiednim momencie trzeba wyciągać takie błędy🤦🏼‍♀️
          Pisałam z telefonu, najpierw zdanie miało brzmieć inaczej, nie poprawiłam końcówek, bosze dramatuncertain
        • misia.53 Re: Rosjanie 27.02.22, 23:54
          memphis90 napisała:

> W jakim języku piszesz? Zmienić los swój kraj?
          >

A może teraz ty przestaniesz się brandzlować nieszczęściem innych, co? Tak samo jak mi kazałaś w wątku o zaginionych kobietach z Częstochowy.
    • kaki11 Re: Rosjanie 25.02.22, 00:20
      Tak, warto pamiętać o tym, że wielu Rosjan wcale nie popiera Putina czy inwazji na Ukrainę. I że oni tak naprawdę są w tym konflikcie w tym samym miejscu co my. I nie, nie mogą nic zrobić, poza takimi gestami solidarności i jakimś indywidualnym niesieniem pomocy jeśli mają na to jakieś zasoby. To też jest strona tej całej sytuacji, i ona też jest przykra sad
      • klaramara33 Re: Rosjanie 25.02.22, 08:55
        Ależ mogą, mogą tylko nie chcą. Zawsze świrów dopuszczają do władzy i zawsze identyczne konsekwencje.
        • milva24 Re: Rosjanie 25.02.22, 09:02
          Tak, a co my możemy zrobić z naszymi rodzimymi świrami?
          • 1matka-polka Re: Rosjanie 25.02.22, 09:07
            Nic. Wiekszosc ludzkosci jest tempa i na poziomie emocjonalnym jaskiniowcow. Nic sie nie da zrobic.
        • iwles Re: Rosjanie 25.02.22, 09:49
          klaramara33 napisała:

> Ależ mogą, mogą tylko nie chcą. Zawsze świrów dopuszczają do władzy i zawsze id
          > entyczne konsekwencje.

ty naprawdę wierzysz, że wybory w Rosji są demokratyczne ???
          • klaramara33 Re: Rosjanie 25.02.22, 10:56
            iwles napisała:

> ty naprawdę wierzysz, że wybory w Rosji są demokratyczne ???
            >
            >
            Absolutnie nie. Naród powinien wymusic takie wybory. W całej Europie kiedyś była monarchia absolutna tak jak w Rosji w rzeczywistości jest dopóki narody europejskie nie wzięły sprawy w swoje ręce.
            • zona_glusia Re: Rosjanie 25.02.22, 11:17
              >Naród powinien wymusic takie wybory.
              To jest bardzo trudne: Białorusini niedawno próbowali.
            • kaki11 Re: Rosjanie 25.02.22, 11:24
              Aha, a słyszałaś coś o tym jak Putin traktuje przeciwników i opozycjonistów?
              Fajnie jakby wystarczyło, że ludzie niezadowoleni z jego władzy mogli go sobie obalić, ale to nie jest takie łatwe (zwłaszcza, że są i anty i pro Putinowscy Rosjanie). Nie dawno próbowano to zrobić na Białorusi i?
            • leosia-wspaniala Re: Rosjanie 25.02.22, 11:59
              >W całej Europie kiedyś była monarchia absolutna tak jak w Rosji w rzeczywistości jest dopóki narody europejskie nie wzięły sprawy w swoje ręce.

Właściwie to Francuzi wzięli sprawy w swoje ręce, u wielu innych wszystko poszło drogą ewolucji, nie rewolucji.
              • klaramara33 Re: Rosjanie 25.02.22, 12:18
                Mielu wiele czasu na podjęcie kroków, ewolucja jest lepsza nawet niż krwawa rewolucja , która w Rosji też miała miejsce , gdyż pożarła wlane dzieci. Uważam, że jak Polakom udalo się wywalczyć niepodległość to również ruskim to udałoby się .
                • anorektycznazdzira Re: Rosjanie 28.02.22, 07:20
                  Polakom się udało? I to dlatego rządzi nami ruska agentura ujadająca na UE, Stany, Wlk. Brytanię i gotowa usunąć z Polski oddziały NATO byle tylko nie nadawała stacja, która im nie klaszcze?
    • umi Re: Rosjanie 25.02.22, 00:20
      Musza zawalczyc o swoj kraj, tak samo jak Ukraincy. Bez ich dzialania zawsze bedzie tak samo. Ukraincy dostali bron z Zachodu, trzeba ja tylko wykorzystac. Gdyby Polska dostala takie wsparcie w '39, losy II WS bylyby zupelnie inne. Wszyscy ludzie z sumieniem powinni zaczac dzialac zanim wszyscy zaczniemy byc w czarnej dpie. Rosja nalezy do jej obywateli, nie do Putina i oligarchow. Powinnismy ich oslabic ze swojej strony, a oni beda wtedy mogli odzyskac swoj kraj dla siebie i nie byc zmuszani do mordowania innych.
      • nastjaa Re: Rosjanie 25.02.22, 02:11
        Tylko mnóstwo Rosjan nie chce walczyć, bo popiera Putina, a raczej mu wierzy. Znam kilkoro Rosja, "Putin powiedział,że nie zaatakuje to nie zaatakuje", "Putin broni strefy niezależnych republik przed Ukraińcami", "Putin wcale nie najechał na Ukrainę", "Putin atakuje tylko cele wojskowe". I są to wykształceni ludzie, zajmujący dobre stanowiska. Nie wiedzą, albo nie chcą wiedzieć co się dzieje.
        • rb_111222333 Re: Rosjanie 25.02.22, 04:34
          Tak, czytałam, że 75% Rosjan popierało zajęcie 3 republik. Szok. Dopiero dalszym atakom na Ukrainę jest przeciwnych 50%.
          • milva24 Re: Rosjanie 25.02.22, 06:11
            W Polsce też mimo wszystkich wałków nadal poparcie PIS to ponad 30% i co zrobisz...
            • rb_111222333 Re: Rosjanie 25.02.22, 08:33
              Też mnie to niezmiennie dziwi. Niemniej jednak, skoro 3/4 Rosjan popierało początkową fazę ataku, to nie ma się co łudzić, że Putin zostanie powstrzymany przez swoich rodaków.
            • nena20 Re: Rosjanie 25.02.22, 09:17
              Popierają tylko ci kupieni,.za kilka srebrników dają swoje głosy.
        • mid.week Re: Rosjanie 25.02.22, 07:31
          Większość Polaków wierzy PiS i Kościołowi
        • princess_rzepicha Re: Rosjanie 25.02.22, 14:14
          To prawda. Tak sie koncza lata propagandy, braku wolnych mediow.
          Musimy sie zastanowic, czy chcemy tego dla naszego kraju, bo idziemy dokladnie w te sama strone w mikroskali.
    • lot_w_kosmos Re: Rosjanie 25.02.22, 06:56
      Mimo starań zrozumienia sytuacji zwykłych Rosjan, jakoś nie umiem wykrzesać z siebie sympatii dla nich. Nigdy nie umiałam. Ruskich nie znoszę od zawsze. Próżno teraz oczekiwać ode mnie czegoś innego niż jeszcze większa niechęć do nich.
      • gaskama Re: Rosjanie 25.02.22, 07:23
        Cóż... a tylko idiotow nie znoszę od zawsze. A głupota w narodach dość równomiernie rozlożona.
        • klaramara33 Re: Rosjanie 25.02.22, 12:59
          Naród poddańczy, bojąa się, niestety brakuje odwagi temu narodowi.
          • zona_glusia Re: Rosjanie 25.02.22, 14:04
            Piszesz to, gdy tysiące Rosjan, którzy wczoraj wyszli protestować przeciwko wojnie, zostało aresztowanych i pewnie wielu jest bitych.
            • klaramara33 Re: Rosjanie 25.02.22, 14:14
              Nie wszyscy tacy są , mam na myśli większość ruskich.
              • aniani7 Re: Rosjanie 25.02.22, 14:18
                Liczba ludności: 144,1 miliona (2020) Bank Światowy.
                • wkswks Re: Rosjanie 25.02.22, 14:28
                  Ale nie wszyscy to są Rosjanie. Obywatele Rosji ale nie Rosjanie.
      • wkswks Re: Rosjanie 25.02.22, 14:20
        Łatwo jest nieznosic ludzi, kiedy sie nie zna. Rosjanie ktorych ja znam i spotykam sie wstydzą.
        • aniani7 Re: Rosjanie 25.02.22, 14:35
          Cudownie
        • klaramara33 Re: Rosjanie 25.02.22, 14:51
          wkswks napisał(a):

> Łatwo jest nieznosic ludzi, kiedy sie nie zna. Rosjanie ktorych ja znam i spoty
          > kam sie wstydzą.
          Skoro się wstydzą, to niech cos konkretnego z tym zrobią!
          • wkswks Re: Rosjanie 25.02.22, 15:10
            A ci maja zrobić wg ciebie? Mogą iść protestować pod ambasadę. Zreszta ambasada została wczoraj oblana czerwona farba- dzis wieczorem tez bedą tam protesty.
    • 1matka-polka Re: Rosjanie 25.02.22, 08:40
      A Niemcy placza, ze ich kacapy znowu oszukali🤷‍♀️
      • hanusinamama Re: Rosjanie 25.02.22, 12:03
        Normalnie mi ich szkoda. Snake moze napisze do kogo mogę wysłać paczkę chusteczek?
        • wkswks Re: Rosjanie 25.02.22, 14:22
          Do annelise baerbock. Chciałam jej napisać na insta, że jest naiwna idiotka, niestety zablokowała komentarze 🤣
          Twittera nie mam - spróbuj.
          • bombalska Re: Rosjanie 25.02.22, 19:17
            Dobrze, ze sie w ogole zorientowala, ze jest naiwna idiotka.
            • wkswks Re: Rosjanie 25.02.22, 19:20
              Mówią ze lepiej późno niz wcale. Ale w tym wypadku- za późno.
              Na oficjalniej stronie SPD mozna napisać. Nie żałujcie sobie.
    • chicarica Re: Rosjanie 25.02.22, 08:46
      To jest część Rosjan. Ta, która podróżuje, ma przyjaciół w innych krajach, mieszka gdzieś poza Rosją albo nawet i w Rosji ale w kontakcie z resztą świata. Też mam takich znajomych.
      Jest jeszcze druga część, ta, która podobnie jak część Polaków, uważa Zachód za wroga, a linię Putina za prawidłową. Polecam gorąco książkę "Szalona miłość. Chcę takiego jak Putin." I straszno, i śmieszno, a w Polsce jest to samo.
      • 1matka-polka Re: Rosjanie 25.02.22, 08:49
        "Chcę takiego jak Putin."

Czy ktos ma linka do watku, gdzie emateczki opisywaly w jakich pozycjach chcialyby sie oddawac Putinowi?
        • chicarica Re: Rosjanie 25.02.22, 09:37
          Ja raczej nie opisywałam bo mogłabym ewentualnie z nim coś tylko po to, żeby mu najpierw odgryźć fiuta a potem przegryźć tętnicę szyjną.
          • 1matka-polka Re: Rosjanie 25.02.22, 09:40
            Ja pare chetnych nickow pamietam, ale nie bede im fejmu robic...
            • chococaffe Re: Rosjanie 25.02.22, 10:34
              A to nie byłeś ty przypadkiem?
              • 1matka-polka Re: Rosjanie 25.02.22, 10:36
                chococaffe napisała:

> A to nie byłeś ty przypadkiem?
                >

Ale ty glupia jestes🙆 a ja ciagle sie temu dziwie. Poza tym znajdz watek, to sie dowiesz. A ja dodatkowo nie moge linkow wklejac, nie wiem czemu, wiec nawet jak znajde, to nie wkleje...
                • manon.lescaut4 Re: Rosjanie 28.02.22, 09:30
                  A to nie była aby jakaś prowokacja, żeby wkurwic Józka? Albo jakiegoś trolla? Jak zaczęłaś to skończ, linka poproszę.
      • triss_merigold6 Re: Rosjanie 25.02.22, 09:09
        Taka piosenka rosyjska była, coś mi się kołacze.
        • chicarica Re: Rosjanie 25.02.22, 11:54
          No, Triss, bo ja Tobie przypomnę parę niechlubnych tekstów o tym jaki Putin jest sexy...
      • zona_glusia Re: Rosjanie 25.02.22, 09:23
        Putinowska Rosja ma bardzo sprawnie działającą propagandę, a ludziom łatwo sprać mózg.
      • woman_in_love Re: Rosjanie 25.02.22, 11:33
        Niestety mylisz się okrutnie. Znam 2 młode Rosjanki mieszkające w UE i one popierają Putina. To mentalność identyczna z Polonią głosującą na PiS, czy młodymi polskimi informatykami w UK, głosującymi na konfę.
        Wielu rosyjskich intelektualistów - nawet jak siedzą za granicą popiera tą politykę. Dziś na onecie info, że jest protest przeciwko rosyjskim muzykom występującym Carnegie Hall bo popierają Putina i agresję na Ukrainę.

Ci ludzie, ci zwykli Rosjanie, też po prostu chcą wstać z kolan - identycznie jak suweren w PL.
        • nastjaa Re: Rosjanie 25.02.22, 14:05
          Zgadzam się, również znam takie osoby, młode, wykształcone, od lat mieszkające w UE i niestety ślepo wpatrzone w Putina i tłumaczące jego poczynania.
        • princess_rzepicha Re: Rosjanie 25.02.22, 14:16
          To samo we Wloszech. La Scala zamierza wyrzucic rosyjskiego dyrygenta, jesli nie opowie sie wyraznie przeciwko inwazji na Ukraine. I bardzo slusznie.
        • kub-ma Re: Rosjanie 25.02.22, 16:33
          woman_in_love napisała:

>
          > Ci ludzie, ci zwykli Rosjanie, też po prostu chcą wstać z kolan - identycznie j
          > ak suweren w PL.

Popieranie ludobójcy nie jest wstawaniem z kolan. To jest popieranie ludobójcy z wszystkimi konsekwencjami. Ja nie chciałabym pracować z kimś kto popiera ludobójcę.. I taki komunikat powinni otrzymać wszyscy którzy popierają Putina. Wśród Polaków też są tacy, którzy go popierają.
      • wkswks Re: Rosjanie 25.02.22, 14:24
        Mieszkałam kiedyś koło ruskiego sklepu. Juz niestety nie mam gadżetów z mediediewem i putinem, które tam sprzedawano. To było cringe.
    • chococaffe Re: Rosjanie 25.02.22, 09:36
      Nie ma znaczenia czy jest ich większość czy mniejszość, ważne , że są
    • 71tosia Re: Rosjanie 25.02.22, 12:00
      Moj kolega Rosjanin (od lat pracuje poza Rosja) wczoraj sie poplakal
      • chicarica Re: Rosjanie 25.02.22, 13:09
        A ja się popłakałam dziś jak zobaczyłam nagranie w którym ruski transporter opancerzony rozjeżdża Bogu ducha winnego dziadka w samochodzie. Przecież to jest dzicz.
        • jammer1974 Re: Rosjanie 25.02.22, 13:53
          chicarica napisała:

> A ja się popłakałam dziś jak zobaczyłam nagranie w którym ruski transporter opa
          > ncerzony rozjeżdża Bogu ducha winnego dziadka w samochodzie. Przecież to jest d
          > zicz.

Bo Rosjanie to dzicz. Zawsze tacy byli. Moze i sa Slowianami ale to jakis dziwny narod. Nienormalny, niedojrzaly.
          • simply_z Re: Rosjanie 25.02.22, 14:42
            nie wkladaj wszystkich do jednego worka, bo to tez nie jest normalne. Wsrod nich tez jest pelno normalnych ludzi, ktorzy chca zyc i pracowac i z polityka nie maja duzo wspolnego.
            • klaramara33 Re: Rosjanie 25.02.22, 15:10
              simply_z napisała:

> . Wsrod nic
              > h tez jest pelno normalnych ludzi, ktorzy chca zyc i pracowac i z polityka nie
              > maja duzo wspolnego.
              Skoro pelno normalnych ludzi, to dlaczego pozwalają świrów rządzić a oni tańczą tak jak im zagra.
              • wkswks Re: Rosjanie 25.02.22, 15:11
                A dlaczego ty pozwalasz rządzić PiS-owi?
              • simply_z Re: Rosjanie 25.02.22, 15:14
                no wlasnie, a ty pozwalasz pisowi i jarkaczowi? wiesz ile razy slyszalam od ludzi z zagranicy jak to jest mozliwe, ze mamy chore prawo na temat aborcji itd?
                • klaramara33 Re: Rosjanie 25.02.22, 15:20
                  simply_z napisała:

> no wlasnie, a ty pozwalasz pisowi i jarkaczowi? wiesz ile razy slyszalam od lud
                  > zi z zagranicy jak to jest mozliwe, ze mamy chore prawo na temat aborcji itd?
                  To fakt, ja nich nie głosuję i nie będę głosować. Poza tym to nie porownujciee ich do agresora zabijaki Putina, to przesada.
                  • wkswks Re: Rosjanie 25.02.22, 16:01
                    Skoro ty nie mozesz nic zrobić z Kaczyńskim, to czemu wymagasz od randomowych Rosjan załatwienia problemu z putinem? Wyjaśnij swoj sposób pojmowania świata. Bo ja tu widzę koszmarny infantylizm.
                    • klaramara33 Re: Rosjanie 25.02.22, 16:21
                      A ja widzę w tobie nieumiejętność czytania ze zrozumieniem. Pelna ilość normalnych Rosjan to nie jest jakaś garstka ludzi wiec mogliby obalić tego świra., gdyby się zjednoczyli. Poza tym Kaczyński to nie jest ten poziom świra, który posuwa się do zabijania nawet dzieci, żeby osiągnąć swój cel. Dodatkowo Kaczyniak został wybrany drogą demokratyczną, w przeciwieństwie do Putina. Putin już rządzi od 20 lat, Kaczyńskicl 8. . Putin będzie do śmierci władcą abisyńskim a po nim pojawi się kolejny świr ak to w Rosji.
                      • wkswks Re: Rosjanie 25.02.22, 16:24
                        Ależ pokaz jak sie to robi. Poza tym No ja znam Rosjan w Niemczech. Maja machać magiczna różdżka czy iść sie modlić ? Musisz pokazać hak sie obala tyrana a ja im przekaże.
                        • klaramara33 Re: Rosjanie 25.02.22, 16:31
                          Mogą się wzorować na historii Polski jak się wyzwoliła spod wplywow ruskich i inmych.A jak nie to rewolucja francuska, właściwie to historia jakiegoś demokratycznego kraju wystarczy bo wszystkie z nich kiedyś miały władcę absolutnego.
                          • wkswks Re: Rosjanie 25.02.22, 16:52
                            Ale daj przykład. Masz małego Putinka w swoim
                            Kraju i pozwalasz mu rządzić i tańczysz jak on zagra.
                            No dawaj wyłaź sie. Zacznij od siebie,a potem wymagaj od innych.
                            • klaramara33 Re: Rosjanie 25.02.22, 18:30
                              A jak oceniasz pochopnie, o widzisz nic o mnie nie wiesz i wyciągasz głupie wnioski. Właśnie, że dużo wymagam od siebie, uważam, że robię niemało w tym kraju aby żyło się lepiej wszystkim Na pewno nie siedzę iw domu narzekając jaka ta władza zła , nic nie robiąc w tym kierunku.
                              A tobie lepiej jest krytykować Polke na forum niż powiedzieć ruskim przyjaciołom aby wzięli się za swój kraj. Współczuję ci podejścia i nawet bardzo.
                              • wkswks Re: Rosjanie 25.02.22, 18:51
                                Ale przestan się pluć do mnie personalnie tylko powiedz jak „bierze za swoj kraj” a najlepiej pokaz. Myślę, że pol Azji i 3/4 Afryki bedzie ci wdzięczne i nominuje do pokojowej nagrody Nobla jak pokażesz, jak sie „bierze” za tyranów. Czekam. Konkrety.
                                • klaramara33 Re: Rosjanie 25.02.22, 22:34
                                  wkswks napisał(a):

> Ale przestan się pluć do mnie personalnie tylko powiedz jak „bierze za swoj kra
                                  > j” a najlepiej pokaz. Myślę, że pol Azji i 3/4 Afryki bedzie ci wdzięczne i nom
                                  > inuje do pokojowej nagrody Nobla jak pokażesz, jak sie „bierze” za tyranów. Cze
                                  > kam. Konkrety.
                                  Tak samo tu do mnie przestań się płuc co zaczęłaś, twierdząc że prezentuję infantylizm. Zasysanie się czy czasem twoje podejście nie prezentuje dziecinnego zależnego docenia na świat, które zakłada bezradność wobec tego co się dzieje wokół.
                                  Nie będę rozpisywać się jak powstaje demokracja, gdyż to temat rzeka dlatego odsyłam do zapoznania się z historią krajów gdzie teraz jest( kiedyś nie było) i została wywalczona przez naród ( nie mam to na myśli jedynie krwawych walk). Kolejny raz widzę problem z czytaniem ze zrozumieniem.
                                  • wkswks Re: Rosjanie 25.02.22, 22:42
                                    Nawijasz makaron na uszy lepiej niz szef FIFA. Dawaj konkrety, skoro taka mądra i dojrzała jestes to udowodnij, że wiesz co piszesz i podziel sie recepta na obalanie tyranów. Cały czas czekam.
                                    • klaramara33 Re: Rosjanie 25.02.22, 22:49
                                      wkswks napisał(a):

> Nawijasz makaron na uszy lepiej niz szef FIFA. Dawaj konkrety, skoro taka mądra
                                      > i dojrzała jestes to udowodnij, że wiesz co piszesz i podziel sie recepta na o
                                      > balanie tyranów. Cały czas czekam.
                                      Kulka w głowę Putinowi. Zadowolona jesteś?
                                      • wkswks Re: Rosjanie 25.02.22, 23:25
                                        A pójdziesz sprzedać kulkę w łeb Kaczyńskiemu? A jeśli nie, to czemu nie? Przecież to takie proste.
                                        • klaramara33 Re: Rosjanie 25.02.22, 23:34
                                          wkswks napisał(a):

> A pójdziesz sprzedać kulkę w łeb Kaczyńskiemu? A jeśli nie, to czemu nie? Przec
                                          > ież to takie proste.
                                          Słabe porównanie.
                                          Kaczyński nie zabija więc nie zasłużył. Poza tym wybrany został demokratycznie w przeciwieństwie do Putina a wyboru grzyba uszanować, takie prawo demokraci.
                                          Masz jakieś lepsze argumenty broniące swoich towarzyszy ?
                                          • klaramara33 Re: Rosjanie 25.02.22, 23:36
                                            A wybór trzeba uszanować w demokraci - tak miało być.
                                            • aniani7 Re: Rosjanie 25.02.22, 23:48
                                              Popsulas "panience" (czy tam czym jest ten twor) szyki big_grin No pozamiatalas
                                              • wkswks Re: Rosjanie 26.02.22, 01:00
                                                Hitler tez był wybrany demokratycznie…
                                                Ostatnie wybory pisu i prezydenckie przy pomocy państwowej tv jie były do końca demokratyczne. A następne bedą jeszcze mniej demokratyczne. W Rosji tez sie tak zaczynało. Więc ponawiam po taz kolejny prośbę, żebyś przetarła szlaki Krynico mądrości
                                                • klaramara33 Re: Rosjanie 26.02.22, 08:42
                                                  wkswks napisał(a):

> Hitler tez był wybrany demokratycznie…
                                                  > Ostatnie wybory pisu i prezydenckie przy pomocy państwowej tv jie były do końca
                                                  > demokratyczne. A następne bedą jeszcze mniej demokratyczne. W Rosji tez sie ta
                                                  > k zaczynało. Więc ponawiam po taz kolejny prośbę, żebyś przetarła szlaki Krynic
                                                  > o mądrości
                                                  Nie były te wybory do końca demokratyczne twierdzisz ma podstawie jakich źródeł?
                                                  Co mi piszesz o Niemcach, to nie to miejsce i czas, żebym mogła mieć jakiś wpływ więc kolejny bardzo słaby argument i brak logicznego myślenia. Niski poziom dyskusji prezentujesz, najpierw ataki personalne nastepnie w większości nielogiczne argumenty. Nie mam czasu za bardzo tu dyskutować z niezbyt mądrą osobą, Biorę się za przygotowanie domu dla rodziny znajomej z Ukrainy.
                                                  • wkswks Re: Rosjanie 26.02.22, 08:56
                                                    Ale Rosjanie maja mieć wpływ? Przestan byc dzieckiem i kocopoly wypisywać.
                                                    Napisałam ci czemu wybory w Polsce nie były całkowicie demokratyczne ale nawet nie potrafisz wyłapać tej i formacji, [b]bo nie wiesz[b] czym powinny się one charakteryzować. Na twoje zaległości z WOSu też nic nie poradzę.
                              • simply_z Re: Rosjanie 25.02.22, 19:19
                                a skad wiesz czy oni tego nie robia? a jak narazie masz pisiorkow, zakaz aborcji, nowy lad i bog wie co, wiec skad do cholery mozesz wiedziec czy tamtejsi ludzie -dodajmy kraju niewiarygodnie olbrzymiego, ktorego poszczegolne obwody roznia sie znaczaco od reszty -nic nie robia?
                              • simply_z Re: Rosjanie 25.02.22, 19:21
                                ojeju, na pewno jak powie ruskim przyjaciolom, zeby wzieli sie za kraj, to posluchuja.
                                Ile ty masz lat? 13?
            • jammer1974 Re: Rosjanie 25.02.22, 16:43
              Wiadomo ze nigdy nie da sie mowic o wszystkich jak jeden maz. Chodzi o o to ze zbyt duza ich ilosc popiera tego zbrodniarza.
              • simply_z Re: Rosjanie 25.02.22, 19:17
                jestes prawie 50 letnia babka z mentalnoscia dziecka. Czy ty rozumiesz, ze tam tez sa normalni ludzie? w ogole bylas tam kiedys, mieszkalas, znasz ich mentalnosc, jezyk?
                • jammer1974 Re: Rosjanie 25.02.22, 20:20
                  simply_z napisała:

> jestes prawie 50 letnia babka z mentalnoscia dziecka. Czy ty rozumiesz, ze tam
                  > tez sa normalni ludzie? w ogole bylas tam kiedys, mieszkalas, znasz ich mentaln
                  > osc, jezyk?

Wali ci ju na glowe rosyjska miłosc. Znam tych ludzi. Wyobraz sobie i znam ich twierdzenie o wstawaniu z kolan i potrzebie silnego przywodctwa w osobie Putina. Dzis zadne z nich nie zachowalo sie przyzwoicie i nie potepilo Putina. Wiec styknij sie w to swoje naiwne czolko
                  • simply_z Re: Rosjanie 25.02.22, 20:29
                    jaka rosyjska milosc? nigdy nie bylam prorosyjska, nawet jezyka nie lubie ale w odroznieniu od ciebie staram sie zachowac w miare jakis obiektywizm.
                    i z kilkoma zreszta pracowalam, normalni ludzie.
                    • jammer1974 Re: Rosjanie 25.02.22, 22:19
                      Nie wiem czy bylas ale jestes. moje kolezanki Rosjanki tez sa normalne. Ale jakos zadna nie zachowala sie przyzwoicie.
                      • simply_z Re: Rosjanie 25.02.22, 22:53
                        powtórzę jesteś starsza ode mnie, przeżyłaś w bardziej świadomy sposób (zakładam) rozpad ZRSS, upadek muru berlińskiego, jugosławia itd, więc wiesz dobrze, że świat i ludzie nie są czarno biali, a piszesz jak 5 latka tupiąca nóżką. Nic, kuźwa, nic nie jest na tym świecie czarno-białe i naród rosyjski tym bardziej.
                        • aniani7 Re: Rosjanie 25.02.22, 23:02
                          Ale cie wali w dekiel. Dzis ukrainska przyjaciolka zostala wyzwana na zamknietej grupie od faszystek przez rosyjskie mendy, wiec nie pisz tu bzdur, ze nic nie jest czarno biale, jest agresor i jest obronca.
                          • simply_z Re: Rosjanie 25.02.22, 23:05
                            no strasne, na pewno cały naród ją wyzwał.
                            • aniani7 Re: Rosjanie 25.02.22, 23:18
                              Idz poliz im co tam chca, jak wejda do Polski bedziesz miala fory.
        • kiddy Re: Rosjanie 25.02.22, 14:01
          Do kompletu ostrzelali przedszkole i dom dziecka.
          • chicarica Re: Rosjanie 25.02.22, 15:58
            sad
    • saszanasza Re: Rosjanie 25.02.22, 16:00
      Ja w tvn24 słyszałam (jakiś wywiad z kimś), że w Rosji jest taka propaganda, że większość ludzi wierzy, że to Ukraina rozpoczęła wojnę z Rosją atakując Ługańsk🤦‍♀️
      Z drugiej strony, nie wiem jaki oni mają dostęp do informacji innych niż media reżimowe, ale mając dostęp do Internetu chyba można te informacje zweryfikować!
      • chicarica Re: Rosjanie 25.02.22, 16:48
        W Polsce jest w sumie dość podobnie, suweren już dostał przekaz że wojna to wina Tuska.
        • irma223 Re: Rosjanie 25.02.22, 17:18
          "suweren dostał przekaz, że wojna to wina Tuska - nie oglądam reżimowej TV, można jakieś szczegóły.
          • saszanasza Re: Rosjanie 25.02.22, 17:22
            irma223 napisała:

> "suweren dostał przekaz, że wojna to wina Tuska - nie oglądam reżimowej TV, moż
            > na jakieś szczegóły.

oj tam szczegóły! przeciez zawsze jest wina tuska🤷🏼‍♀️
        • jammer1974 Re: Rosjanie 25.02.22, 17:39
          Ja mam nadzieje ze te wyboru najblizsze suweren wykopie tych dziadow
      • jammer1974 Re: Rosjanie 25.02.22, 17:38
        Nie Wierze w ta mityczna propaganda. Moje znajome moga korzystac z holenderskich mediow. Mimo to kochaja swojego Putina bo jak twierdza Rosja potrzebuje silnej reki.
        • aniani7 Re: Rosjanie 25.02.22, 23:33
          Niemcy tez bronili sie propaganda, a w rzeczywistosci chodzilo o poczucie wyzszosci (a to ruski rowniez maja bardzo wysrubowane) i chamska grabiez.
      • kub-ma Re: Rosjanie 26.02.22, 12:15
        saszanasza napisała:

> Ja w tvn24 słyszałam (jakiś wywiad z kimś), że w Rosji jest taka propaganda, że
        > większość ludzi wierzy, że to Ukraina rozpoczęła wojnę z Rosją atakując Ługańs

W 2022 roku niewiedzy nie można tłumaczyć propagandą. To jest zwyczajnie lenistwo tych, którzy chcą być okłamywani.
        Poza tym bądźmy realistami. Ludzie nie obdarzają bezgranicznym zaufaniem swoich współmałżonków, sąsiadów itp. a wierzą Putinowi i jego świcie. To jest zwyczajne lenistwo. Wierzą w Putina, bo chcą w niego wierzyć.
      • gaskama Re: Rosjanie 26.02.22, 12:21
        Moj borzeee a w Polsce większość Polaków wierzy, że ostatnie wybory w Polsce nie były zmanipulowane, że kasę na rozdawnistwo mamy dzieki PiS i że Niemcy nam zazdroszczą gospodarki. Myślisz, że to ci, którym internet odcięli?
        • anorektycznazdzira Re: Rosjanie 28.02.22, 21:20
          otóż to
    • bywalec.hoteli [...] 25.02.22, 17:24
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • tanebo001 Re: Rosjanie 26.04.22, 15:30
      natemat.pl/407854,milosc-w-czasie-zaglady-ta-historia-nie-miala-prawa-sie-wydarzyc czyżby? Onuce trzeba wybić do nogi.
    • jackowo.thinktank Re: Rosjanie 26.04.22, 16:11
      To bardzo przyzwoity i wartościowy człowiek. I bardzo odważny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka