Dodaj do ulubionych

Strój na rower

20.03.22, 09:22
W co się ubrać w taką pogodę na rower? Gdzie dłuższą kurtkę kupię? Cieplejsze spodnie? Słowem, potrzebuję zaopatrzyć się w strój na rower, kiedy jeszcze temperatura nie powala. Zmarzluch jestem.
Obserwuj wątek
    • alina460 Re: Strój na rower 20.03.22, 09:23
      Byle nie w Decathlonie...
    • paniusiapobuleczki Re: Strój na rower 20.03.22, 09:30
      A ty chcesz kupić strój typowo rowerowy czy po prostu wygodny? Jeśli rowerowy to znajdziesz na stronach typu rogelli albo w sklepach rowerowych onlajn odzież rowerową zimową. Jeśli po prostu wygodny to ocieplane sportowe leginsy i przejściową kurtkę. Ja o tej porze roku na górę zakładam tshirt, cienki polar i kurtkę rowerową. Na rowerze szybko się rozgrzewasz.
    • picathartes Re: Strój na rower 20.03.22, 09:34
      A co planujesz z tym rowerem?
      Inaczej się ubierasz gdy chcesz dojeżdżać do pracy 15min, inaczej gdy masz 45min w jedną stronę, i jeszcze inaczej, gdy jedziesz na kilkugodzinną wycieczkę 🤷🏻‍♀️
      Inne rzeczy kupujesz, gdy chcesz jeździć regularnie, inne na jednorazowy wypad.

Na rower nie potrzebujesz żadnych specjalnych ciuchów. Przeciwdeszczowe coś, gdy pada deszcz; nieprzewiewne, gdy wieje, przewiewne i lekkie, gdy planujesz się spocić.
      Dłuższa kurtka Ci niepotrzebna, chyba że planujesz w temperaturach w okolicy zera jeździć.
      Pamiętaj, że na rowerze się rozgrzejesz i spocisz, jeśli jeździsz dłużej niż 15-20min. Pod plecakiem poci się najgorzej, nawet jeśli masz najbardziej wypasiony plecak oddychający.
      Jeśli masz problem z marznięciem rąk, ważne są nieprzewiewne rękawiczki. Ale znów, jeśli temperatury są w okolicach 5 stopni i wyżej, byle jakie rękawiczki się nadadzą.
      Ja lubię mieć cienką czapkę pod kaskiem.
    • milupaa Re: Strój na rower 20.03.22, 09:40
      Gdzie to nie wiem odkąd Decathlon odpadł, może F4? Polecam spodnie rowerowe długie z poduszką pod pupę, przy dłuższej jezdzie ma znaczenie, zwłaszcza jak ktoś ma sportowe siodełko. Bluzka z długim rękawem termiczna i ciepła bluza lub kurtka rowerowa. Rękawiczki rowerowe też wskazane, ja lubię również z poduszkami. Ten cały "rynsztunek" poprawia komfort jazdy.
      • alfa36 Re: Strój na rower 20.03.22, 09:48
        No wczoraj założyłam zwykłą parkę, taką do kolan i ocieplane buty. Kondycyjnie słaba jestem. Po lekkim covicie w styczniu nie mam siły ćwiczyć, popołudnia spędzam na kanapie, totalnie bez energii jestem. Rower lubię, słońce mnie mobilizuje, ale 10 km, które wczoraj zrobiłam to było dużo (normalnie 20 km mnie nie męczy).
        • milupaa Re: Strój na rower 20.03.22, 09:53
          Do kolan? Jak chcesz jeździć to zainwestuj w strój. Buty sportowe też. Jak będziesz v jeździć regularnie to złapiesz kondycję. Ja też zaczynałam od 10 a potem spokojnie robiłam 50 km.
          • faustine Re: Strój na rower 20.03.22, 10:02
            termiczna koszulka z dlugim rękawem, softshell - to na górę. Na dól gatki z pieluchą i trekkingowe spodnie z elastanem. Komin i czapka pod kask, rękawiczki cienkie ale z palcami, ciepłe skarpety i niskie buty z twardą podeszwą. I śmigasz😀 Ja też po covidzie 3 tygodnie temu, na szczescie widzę, że nie jest najgorzej z formą. Ciuchy kupuje w Tkmaxx
        • paniusiapobuleczki Re: Strój na rower 20.03.22, 10:03
          W takiej kurtce to też po 10 kilometrach bym padła. Zobacz jaką długość mają kurtki rowerowe- zasłaniają nery i tyle. Kup sobie sportowawą kurtkę tej długości, niezbyt ciepłą, będziesz zmieniać warstwy pod spodem wraz ze zmieniającymi się porami roku. Kup sobie nieprzemakalną np f4, z podszewką i zmieniaj to, co nosisz bliżej ciała.
    • kotejka Re: Strój na rower 20.03.22, 10:49
      Jak na zimowe bieganie, czy narty biegówki
      Cienki ortalion plus na deszcz czy wiatr
      • mikams75 Re: Strój na rower 20.03.22, 11:55
        no chyba, ze pedaluje intensywnie pod gore, przy zwyklej rekreacyjnej jezdzie przemarznie tak lekko ubrana.
    • mikams75 Re: Strój na rower 20.03.22, 11:59
      swietne cielejsze spodnie, nie takie typowo rowerowe ale bardzo wygodne na rower mam z tchibo. Na zalando tez kupilam jedne zimowe rowerowe ale sa mniej wygodne od tych z tchibo. Kurtke tez mam z tchibo ale tez nie typowo rowerowa, podobno oddychajaca. Z dlugoscia to uwazaj, mam jedna taka za tylek i to jest niebezpieczne, bo brzeg kurtki zaczepia sie o siodelko. Wiec musi byc albo taka pod tylek albo krotsza. Rekawiczki sa wazne i takie typowo rowerowe swietnie sie spisuja.
    • pyza-wedrowniczka Re: Strój na rower 20.03.22, 12:11
      Ja jeżdżę w zwykłych ciuchach turystycznych - legginsy, koszulka termiczna + bluza/cienki polar i na to w zależności od temperatury softshell/kurtka. Na głowę buff lub czapka cienka, cienkie rękawiczki zwykłe. Ten sam strój zakładam, co na spacer po lesie/w górach.
    • asfiksja Re: Strój na rower 20.03.22, 12:22
      Normalnie się ubierz, przecież nie bierzesz udziału w Tour de France. Legginsy pod spodnie jak ci zimno i dodatkową bluzę pod to, co normalnie nosisz. Tylko cieplejsze rękawiczki.
      • paniusiapobuleczki Re: Strój na rower 20.03.22, 12:27
        Proponujesz autorce żeby ubrała się cieplej niż na spacer??
        • asfiksja Re: Strój na rower 20.03.22, 12:32
          Wbrew pozorom przy zimnej pogodzie na rowerze jest zimniej, bo mocniej owiewa cię wiatr. No chyba że jedziesz szybko, ale to raczej nie przypadek autorki wątku. Dużo zimniej jest w ręce, bo są wystawione i trzymają zimną kierownicę.
          Oczywiście jak pojedzie szybciej dłuższy czas to zrobi jej się gorąco w tułów, ale nastąpi to później niż przy szybkim bieganiu.
      • pyza-wedrowniczka Re: Strój na rower 20.03.22, 12:31
        Legginsy pod spodnie to przesada, to strój na temperatury minusowe a nie +8 i słońce.
        Lepiej neich autorka nie przesadza, bo się będzie rozbierać po drodze po chwili.
    • ida_listopadowa Re: Strój na rower 20.03.22, 12:53
      Bardzo polecam Tchibo jezeli chodzi o zimowe stroje sportowe. Ocieplane leginsy i bluza, wszystko blisko ciala. Pod spod - jezeli ci bardzo zimno - cienka bielizna termiczna. Na gore dodatkowo windstoper, a nie kurtka typu hardshell, koniecznie komin. Na nerki sa specjalne pasy z materialu, mozesz zalozyc dodatkowo.
      To jest moim zdaniem komplet na -10, ale jezeli marzniesz i jezdzisz powoli, to bedzie akurat
      • alfa36 Re: Strój na rower 20.03.22, 13:23
        Dzięki. Idę szukać w tchibo.
        • ida_listopadowa Re: Strój na rower 20.03.22, 16:31
          Alfa, szukaj w ich sklepie internetowym. Zamawiasz do stacjonarnego przymierzasz i dopiero placisz. Bierz wszystko numer mniejsze jak zalezy ci na cieple. Leginsy ocieplane maja dopisek „wewnetrzna czesc drapana” czyli na misiu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka