Dodaj do ulubionych

Ceny, ...mać

23.03.22, 15:02
Co - mniej więcej - 2 tygodnie kupuję zgrzewkę 12 litrów mleka bezlaktozowego. Dzisiaj własnie nadszedł czas na zakupy i szlag mnie trafił. Dwa tygodnie temu 1 litr kosztował 3,30 zł a dzisiaj... 4,74 zł. To jest wzrost o 43%. ...mać!!! A "rząd" uważa, że inflacja jest o jakieś 10.
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: Ceny, ...mać 23.03.22, 15:03
      byl juz taki watek. Producenci wykorzystuja okazje
      • angazetka Re: Ceny, ...mać 23.03.22, 15:07
        Sądzę, że będzie jeszcze tysiąc pińcet takich wątków.
        Takie czasy.
        • little_fish Re: Ceny, ...mać 23.03.22, 16:00
          Jakieś 2 tygodnie temu kupiłam kostkę masła bez laktozy, chyba 7,40 płaciłam. W tym tygodniu to samo masło, w tym samym sklepie 9,10...
          • aamarzena Re: Ceny, ...mać 23.03.22, 17:49
            Z masłem bezlaktozowym to jest ściema. Zwykle maslo prawie nie zawiera latozy. Ma 0,01g na łyżkę stołowa. Musiałabyś zeżreć sporo na raz, żeby zaszkodziło.
            • little_fish Re: Ceny, ...mać 23.03.22, 18:13
              O widzisz, to nie wiedziałam. Dziękuję 😘
              Ta bezlaktozowośc to świeża i mam nadzieję chwilowa sprawa, więc może masło odpuszczę
              • aamarzena Re: Ceny, ...mać 23.03.22, 19:30
                Ja źle reaguje na mleko, ser, śmietanę. Ale niewykluczone, że to też problem z białkiem z mleka, nie tylko z laktoza. Z masłem, nawet w ilościach wiekszych, np w masie ciasta problemu nie mam. Spróbuj, tym bardziej, że za dodanie kilku kropel laktazy do tego masła, albo i bez tego i zapakowanie we fioletowy papierek producenci liczą sobie słono
                • little_fish Re: Ceny, ...mać 24.03.22, 09:48
                  Spróbuję, zwłaszcza że w związku z zaleceniami dietetycznymi masło i tak stosowane w ilości niemal homeopatycznej.
            • ykke Re: Ceny, ...mać 24.03.22, 17:48
              aamarzena napisała:

> Z masłem bezlaktozowym to jest ściema. Zwykle maslo prawie nie zawiera latozy.
              > Ma 0,01g na łyżkę stołowa. Musiałabyś zeżreć sporo na raz, żeby zaszkodziło.

To coś jak budyń z napisem bezglutenowy😉
              • morekac Re: Ceny, ...mać 25.03.22, 16:46
                I bezglutenowe płatki kukurydziane
              • me_toda1 Re: Ceny, ...mać 25.03.22, 21:20
                raczej chodziło Ci o kisiel?
              • kryzys_wieku_sredniego Re: Ceny, ...mać 25.03.22, 22:44
                Przy budyniu ma to jeszcze sens, przy kisielu słabo i poniższych płatkach kukurydzianych.
                • morekac Re: Ceny, ...mać 26.03.22, 10:17
                  Kukurydza jest bezglutenowa z natury...
        • tom_1ek1 Re: Ceny, ...mać 25.03.22, 23:19
          angazetka napisała:

> Sądzę, że będzie jeszcze tysiąc pińcet takich wątków.
          > Takie czasy.
          Myślę że zaboli . Drożyzna! drożyzna! Wszyscy narzekają I źródła drożyzny Na darmo szukają (…) Popatrzcie na ludzi Ile ich przy pracy? Toż przeszło połowa To sami próżniacy. Więc aby wyżywić – Każdy mi to przyzna Tyle darmozjadów. Musi być drożyzna.“ — Antoni Kucharczyk

Źródło: quotepark.com/pl/cytaty/380870-antoni-kucharczyk-drozyzna-drozyzna-wszyscy-narzekaja-i-zrodla-d/b
      • komorka25 Re: Ceny, ...mać 23.03.22, 15:23
        No fakt, wykorzystują, ale taki wzrost w tak krótkim czasie mnie przeraził.
      • mia_mia Re: Ceny, ...mać 23.03.22, 15:28
        Jeśli się okaże, że za mocno wykorzystują to ludzie przestaną kupować lub ograniczą zakupy. Jeśli ceny są zawyżone to ktoś się wyłamie i obniży.
      • mja-15 Re: Ceny, ...mać 23.03.22, 16:03
        princesswhitewolf napisała:

> byl juz taki watek. Producenci wykorzystuja okazje

Tia, wykorzystują.
        Surowce w górę, energia w górę, płace w górę, transport w górę, opakowania w górę. To na początek.
        Jeszcze uważasz, że producenci wykorzystują okazje?
        • runny.babbit Re: Ceny, ...mać 23.03.22, 17:53
          A polski ład to gdzie?
          • alicia033 Re: Ceny, ...mać 23.03.22, 18:16
            runny.babbit napisał(a):

> A polski ład to gdzie?

wszędzie w tym.
          • engine8 Re: Ceny, ...mać 24.03.22, 00:43
            Wlasnie tutaj
      • engine8 Re: Ceny, ...mać 24.03.22, 00:42
        A moze inflacja niewlasciwie wyliczona?
      • anorektycznazdzira Re: Ceny, ...mać 25.03.22, 13:38
        Oczywiście, burżyjskie karły reakcji a to zawyżą ceny mleka, a to zrzucą stonkę.
        Nic tylko kij w szprychy najlepszemu rządu w historii.
    • ophelia78 Re: Ceny, ...mać 23.03.22, 15:09
      10 lat temu w loklnaje piekarni kupowałam chleb po 2,30
      Dzis po 6.50....

Cena chleba wzrosła o prawie 300%
      Moja pensja nie wzrosła nawet o 30%

Uj mnie strzela
      • mamdomek Re: Ceny, ...mać 23.03.22, 23:40
        Są produkty proste, których cena zależy przede wszystkim od cen surówców. I produkty z istotnym wkładem intelektualnym. Dlatego w dobie przesilenia ekonomicznego chleb albo śrubka podrożały znacznie natomiast efekty twojej pracy i wynagrodzenie za nią nieznacznie.
        Bez chleba i śrubek świat sie obyć nie może a bez twojej pracy jak najbardziej, skoro po 10 latach jest wyceniana +30%. Ciesz sie póki masz, bo ludzi faktycznie trudnych do zastąpienia jest może 1%.
        • little_fish Re: Ceny, ...mać 24.03.22, 09:49
          Z tego wynika, że bez pracy nauczycieli spokojnie można się obyć. 😁 Że tak wspomnę z własnego podwórka.
          • mamdomek Re: Ceny, ...mać 24.03.22, 16:11
            Krótkoterminowo, z gospodarczego punktu widzenia, jak najbardziej.
            Długoterminowo, ze społecznego i gospodarczego punktu widzenia absolutnie nie. Co widać po poziomie intelektualnym i religijnosci naszych obywateli oraz po poziomie przemysłowym i naukowym.
            Natomiast długotrwałe zaniedbania powodują, że obecnych nauczycieli spokojenie połowe należałoby od razu zwolnić bez prawa powrotu do zawodu.
    • poligamia Re: Ceny, ...mać 23.03.22, 15:32
      dziwisz się ?mamy wojnę za granicą...
      • 35wcieniu Re: Ceny, ...mać 23.03.22, 15:35
        No, no. Przed wojną nic nie drożało.
      • vivi86 Re: Ceny, ...mać 23.03.22, 18:01
        Drożało gdy o wojnie się wywiadom nie śniło. I to samo. 8 % inflacji tylko ceny 30% w górę.
        • poligamia Re: Ceny, ...mać 24.03.22, 16:33
          jasne ze drożało...a o wojnie wiadomo było przed 24.02
      • piesiedwa Re: Ceny, ...mać 25.03.22, 14:12
        Hahaha, masz pojecie o ekonomii....
    • superematka Re: Ceny, ...mać 23.03.22, 15:41
      komorka25 napisał:

> Co - mniej więcej - 2 tygodnie kupuję zgrzewkę 12 litrów mleka bezlaktozowego.
      > Dzisiaj własnie nadszedł czas na zakupy i szlag mnie trafił. Dwa tygodnie temu
      > 1 litr kosztował 3,30 zł a dzisiaj... 4,74 zł. To jest wzrost o 43%. ...mać!!!
      > A "rząd" uważa, że inflacja jest o jakieś 10.
      Masakra. Wszędzie drożyzna😟
    • arthwen Re: Ceny, ...mać 23.03.22, 17:38
      Inflacja 10 procent, to jest średnia z wszystkiego.
      Inflacja na żywność w tym momencie wynosi około 25% (i to też przecież uśredniona, ale przynajmniej zniżka na lokomotywy tu nie wchodzi)
      • vivi86 Re: Ceny, ...mać 23.03.22, 18:02
        No właśnie nie, inflacja konsumencka (czyli bez lokomotyw?) Była minimalnie wyższa od tej ogólnej. Przynajmniej oficjalnie.
        • arthwen Re: Ceny, ...mać 23.03.22, 18:44
          Widziałam jakieś zestawienia z podziałem nie na konsumencką, tylko konkrentnie wyliczone ile wyniosła inflacja na żywność. Konsumencka to jest wszystko (no ok, zgadza się, że bez lokomotyw, promów, energii przemysłowej itd) ale i żywność, i ubrania, chemia, media również przeciez, tylko że dla odbiorców indywidualnych, a nie przemysłu, transport itd.
          Jak mi się uda to znaleźć do wrzucę linka, ale to nie dziś.
          • vivi86 Re: Ceny, ...mać 23.03.22, 19:05
            Jakbyś mogła było by super smile
    • dyzurny_troll_forum Re: Ceny, ...mać 23.03.22, 17:54
      komorka25 napisał:

> Co - mniej więcej - 2 tygodnie kupuję zgrzewkę 12 litrów mleka bezlaktozowego.
      > Dzisiaj własnie nadszedł czas na zakupy i szlag mnie trafił. Dwa tygodnie temu
      > 1 litr kosztował 3,30 zł a dzisiaj... 4,74 zł. To jest wzrost o 43%. ...mać!!!
      > A "rząd" uważa, że inflacja jest o jakieś 10.

W ciągu ostatniego miesiąca populacja polski wzrosła o jakieś 5, 7 może nawet 10%. To oczywiście odbije się na popycie na dobra szybkozbywale - żywność, chemia domową, leki, w mniejszym stopniu ubrania. A gdy popyt rośnie, i to rośnie drastycznie, to co dzieje się z cenką?

Miejmy nadzieję, że polski przemysł, zasilony nową siłą roboczą ma przynajmniej rezerwy, żeby zwiększyć produkcję... I to raczej szybko...
      • anorektycznazdzira Re: Ceny, ...mać 25.03.22, 13:40
        "W ciągu ostatniego miesiąca populacja polski wzrosła o jakieś 5, 7 może nawet 10%."
        Nie wiem co ty tam bierzesz, ale dobrze trzepie
        • dyzurny_troll_forum Re: Ceny, ...mać 25.03.22, 14:24
          anorektycznazdzira napisała:

> "W ciągu ostatniego miesiąca populacja polski wzrosła o jakieś 5, 7 może nawet
          > 10%."
          > Nie wiem co ty tam bierzesz, ale dobrze trzepie

Swoje domy na Ukrainie opuściło do początku wojny 10 mln osób. 2.1 mln z nich trafiło do Polski (oficjalne dane UNHCR).

2.1 mln/35mln = 6%
          • anorektycznazdzira Re: Ceny, ...mać 25.03.22, 14:32
            2.1 mln- co to?
            35 mln- co to?

Jak już ustalisz, możesz próbować.
          • alicia033 Re: Ceny, ...mać 25.03.22, 14:54
            dyzurny_troll_forum napisała:

> 2.1 mln/35mln = 6%

Ehkm, blog.ongeo.pl/wyniki-narodowego-spisu-powszechnego
            Zacznij liczyć od początku.

A co do wzrostu cen to od początku roku mamy tu takie wątki:
            forum.gazeta.pl/forum/w,567,173128350,173128350,_ceny.html#p173129102
            Jedynym jak do tej pory powodem wzrostu cen jest tu 6 lat życia na kredyt, ktory Polakom zafundował pisi nierząd z nowy wałem (a który w kolejnej wersji jeszcze bardziej wzrost cen nakręci) dla ukoronowania ich programu "Polska w ruinie". Napływ uchodźców z Ukrainy jako czynnik ewentualnie podnoszący ceny będzie można zacząc rozważać, jeśli pojawią się trudności z zaopatrzeniem ale póki co magazyny i półki sklepowe są pełne.
            • dyzurny_troll_forum Re: Ceny, ...mać 25.03.22, 15:14
              alicia033 napisała:

> dyzurny_troll_forum napisała:
              >
              >
              > > 2.1 mln/35mln = 6%
              >
              > Ehkm, blog.ongeo.pl/wyniki-narodowego-spisu-powszechnego
              > Zacznij liczyć od początku.

Policzyłem wink

2.1/38= 5.5%

Ale to tak naprawdę nie ma znaczenia - dlatego napisałem 5,7,10- ponieważ precyzyjna wartość jest w zasadzie nieistotna. Chodzi o zjawisko. Nawet wzrost populacji o 1% w miesiąc odbije się druzgocąco na popycie.

> Jedynym jak do tej pory powodem wzrostu cen jest tu 6 lat życia na kredyt, ktor
              > y Polakom zafundował pisi nierząd z nowy wałem (a który w kolejnej wersji jeszc
              > ze bardziej wzrost cen nakręci) dla ukoronowania ich programu "Polska w ruinie"
              > . Napływ uchodźców z Ukrainy jako czynnik ewentualnie podnoszący ceny będzie mo
              > żna zacząc rozważać, jeśli pojawią się trudności z zaopatrzeniem ale póki co ma
              > gazyny i półki sklepowe są pełne.

Ależ oczywiście, że mamy składową wielu czynników, które się nakładały i nawarstwiały przez ostatnie lata. I teraz przybył jeszcze jeden, być może najbardziej istotny z nich wszystkich. Być może nie. Ja będę twierdził -póki co-, że najbardziej szkodliwe było bezproduktywne siedzenie 2 lata na dudach i rozdawania zadrukowanych papierków bez pokrycia w niczym.
              • anorektycznazdzira Re: Ceny, ...mać 25.03.22, 16:12
                dobry ze mnie człowiek, jeszcze raz podam rękę: 2.1 mln - co to?
                • dyzurny_troll_forum Re: Ceny, ...mać 26.03.22, 14:09
                  anorektycznazdzira napisała:

> dobry ze mnie człowiek, jeszcze raz podam rękę: 2.1 mln - co to?

Swoje domy na Ukrainie opuściło do początku wojny 10 mln osób. 2.1 mln z nich trafiło do Polski (oficjalne dane UNHCR).
                  • anorektycznazdzira Re: Ceny, ...mać 27.03.22, 08:39
                    No więc geniuszu "trafiło" oznacza, że przeszło granicę UE w Polsce.
                    Potem pojechało, gdzie chciało, niektórzy nawet lecą do USA i Kanady, bo tam mają rodziny, ale masa pojechała, także do rodzin i znajomych, do Francji, Niemiec, Włoch itd.
                    Szacuje się, że nawet połowa.
                    • kokosowy15 Re: Ceny, ...mać 27.03.22, 09:20
                      Szacuje się, (brak dokładnych danych) że do innych państw wyjechało z Polski nieco ponad 300 tys uchodźców.
                      • anorektycznazdzira Re: Ceny, ...mać 27.03.22, 09:57
                        zależy kto szacuje
                        podałeś najmniejszą proponowaną liczbę, bo najczęściej jest mowa o 0,7-0,8 mln
                        ale niech będzie, nadal- jak on z tego co zostało zrobił 10%?
    • vivi86 Re: Ceny, ...mać 23.03.22, 17:55
      Też mnie zawsze fascynowało jak oni to liczą.
      • mia_mia Re: Ceny, ...mać 23.03.22, 18:05
        Tak samo jak ty byś liczyła będąc producentem mleka i jego sprzedawcą, koszty plus zysk, do poziomu aż klienci będą kupować u konkurencji, bo taniej.
        • vivi86 Re: Ceny, ...mać 23.03.22, 18:08
          Ja o tej inflacji konsumenckiej np 9% (,jak ogólna była 8%) podczas gdy jedzenie w sklepie 30% w górę, a inne rzeczy też dwucyfrowo.
          • mia_mia Re: Ceny, ...mać 24.03.22, 01:35
            Duża część jedzenia wytwarzana jest w Polsce, czyli jej koszty wytworzenia wzrosły przez podnoszenie płacy minimalnej, nakładanie na producentów kolejnych podatków, wzrosty cen energii, spadek wartości złotówki, wzrost kosztów kredytów itd. to nam zafundowali miłościwie panujący.
            Wzrost cen żywności zapewne jest najwyższy na tych pochodzących z Polski, latem kilo truskawek z Chin będzie pewnie połowę tańsze niż polskich.
      • s12345s Re: Ceny, ...mać 23.03.22, 18:12
        vivi86 napisał(a):

> Też mnie zawsze fascynowało jak oni to liczą.

Liczą tak, żeby lud się nie połapał, ile naprawdę wynosi inflacja. wink
        10% lepiej brzmi niż 40-50%.
        Rząd w tamtym roku przyznał sobie podwyżki od 40-60%. I tyle wynosiła inflacja przed wojną w Ukrainie.
        A teraz moim zdaniem, inflacja jest większa i będzie większa.
      • engine8 Re: Ceny, ...mać 24.03.22, 00:45
        Podobnie jak wszedzie i mniej wiecej tak jak za komuny. Zeby nie sklamac i prawdy nie powiedziec.
    • afro.ninja Re: Ceny, ...mać 23.03.22, 18:12
      Zauważyłam, że dużo rzeczy jest tańszych w pobliskim sklepie, niz popularnych dyskontach.
      A przecież w dyskontach miało być taniej. No i jie jest. Nagle zrobiło się luksusowo.
      • mia_mia Re: Ceny, ...mać 24.03.22, 01:38
        Niestety to raczej wyjątkowa sytuacja, duzi sprzedawcy mają zupełnie inne ceny zakupu.
        • afro.ninja Re: Ceny, ...mać 24.03.22, 10:09
          Też tak myślałam. Cytryny, jabłka, bułki, mięso. Masło za 6,90, ale o wiele lepszej jakości, niż tnajtańsze dyskontowe. Serki, jogurty, ta sama cena.
          • nena20 Re: Ceny, ...mać 24.03.22, 17:57
            Dokładnie poczyniłam te same obserwacje , na ryneczku mamy taniej niż w Biedronce.
            • mia_mia Re: Ceny, ...mać 24.03.22, 18:14
              Na bazarku u nas tańsze są głównie niektóre warzywa, np. włoszczyzna.
    • nowyniknik82 Re: Ceny, ...mać 23.03.22, 19:08
      Mnie cena mleka zaskakuje na równi z ceną pieczywa.
    • amy.rose Re: Ceny, ...mać 24.03.22, 09:38
      Bo wzrost inflacji nie jest równy ze wzrostem cen konkretnych produktów? xD

No i tak - czekają nas chude miesiące wiec polecam robić zapasy.
      • borsuczyca.klusek Re: Ceny, ...mać 24.03.22, 10:03
        Raczej chude lata 😒
        • niemaznaczenia Re: Ceny, ...mać 24.03.22, 10:14
          Gdzie takie ceny? U mnie Mu 1,5% za 3,29 zł. Łaciate i Wydojone po 3,57 zł.
          • dyzurny_troll_forum Re: Ceny, ...mać 24.03.22, 10:19
            niemaznaczenia napisał(a):

> Wydojone po 3,57 zł.

Jakiś mistrz marketingu nazwał mleko "Wydojone"!?!? Serio???
            • borsuczyca.klusek Re: Ceny, ...mać 24.03.22, 10:21
              Mlekovita 😉
            • vivi86 Re: Ceny, ...mać 25.03.22, 13:12
              zapamiętałaś nazwę i o to chodzi big_grin
              • dyzurny_troll_forum Re: Ceny, ...mać 25.03.22, 14:25
                vivi86 napisał(a):

> zapamiętałaś nazwę i o to chodzi big_grin

Nie, nie kupię wydojonego nawet jeżeli będzie ostatnim mlekiem na półce!
                Kupię w zamian piwo...
    • zuleyka.z.talgaru Re: Ceny, ...mać 24.03.22, 16:53
      Musisz isc na drugi etat. Teraz to norma.
      • nutella_fan Re: Ceny, ...mać 25.03.22, 13:01
        Tylko kto w tym czasie będzie dzieci pilnował, żeby się od elektroniki nie uzależniło, czas im organizował itedeitepe Tak tylko ironizuję.
    • ykke Re: Ceny, ...mać 24.03.22, 17:46
      Poza tematem- zaoszczędź kasę i zdrowie, i odpuść sobie tę truciznę.
      • szarakratka Re: Ceny, ...mać 25.03.22, 13:20
        Zupełnie poza tematem. Mleko jest super!
    • bigzaganiacz Re: Ceny, ...mać 24.03.22, 18:18
      Ceny zapierdalaja

Od poczatku roku niektore produkty ponad 30% w gore
      • igge Re: Ceny, ...mać 26.03.22, 13:44
        Ostatnio o 30% droższe okazał się drapak kota, posłanie psa, laptop, jedzenie nasze i zwierząt.
        Tylko wet nasz nie zdrożał🙂
    • jolie Re: Ceny, ...mać 24.03.22, 18:25
      Mnie dzisiaj wnerwiła cena śmietanki Cremony (tak, to niezdrowe i ma same sztuczne E, ale tylko z tym piję kawę). Opakowanie, które teraz zużywam kosztowało 7,80 zł. Patrzę dzisiaj - to samo opakowanie w tym samym sklepie - 9,20 zł. Masakra.
    • anvalley Re: Ceny, ...mać 25.03.22, 13:38
      Dołączam do wnerwionych - w pobliskim sklepie nienajgorszej jakości filet z kurczaka - było 14,50, dziś jest 26,90! Stwierdziłam że mam ich w d... i zmieniłam plany obiadowe na indyka, który o dziwo był prawie o połowę tańszy (mięso na potrawkę).
      • mysiaapysia Re: Ceny, ...mać 25.03.22, 23:00
        Ale tak właśnie robi większość klientów. Po prostu nie kupują towarów powyżej pewnej ceny jeśli mogą wybrać alternatywę w niższej cenie. I te drogie towary tak leżą i leżą na półce. To od razu widać.
        • dyzurny_troll_forum Re: Ceny, ...mać 26.03.22, 14:11
          mysiaapysia napisała:

> I te drogie towary tak leżą i leżą na półce. To od razu widać.

Leżą, leżą... aż je nagle niewidzialna ręka rynku zmiata z półki..
          • mysiaapysia Re: Ceny, ...mać 26.03.22, 17:02
            Raczysz żartować. Leżą do dnia przydatności. No niestety. Wielokrotnie sprawdzałam. Co potem? Wyrzucają. Strata. A mogli sprzedać ciut taniej i zeszłoby wszystko. To jest wbrew logice.
    • nastjaa Re: Ceny, ...mać 26.03.22, 19:27
      W piekarni, w której kupowałam dotychczas, chleb zdrożał od 2019 roku z 3,90 na 5,90 i zmalał o połowę. Już się wkurzyłam, bo mam wrażenie, że kupuję samą skórę.
      • mysiaapysia Re: Ceny, ...mać 27.03.22, 10:04
        A teraz sobie porównaj. Z pół kilo mąki za 2 zł masz 0,8 kg chleba. Plus 20 g świeżych drożdży i 2 -3 łyżki oleju no i woda. Plus energia na pieczenie. To będzie razem max 3,5 zł za 0,8 kg chleba.
    • magia Re: Ceny, ...mać 26.03.22, 19:36
      tez kupuję dyzo mleka bez laktozy.
      Rok temu placilam max 2.60 zl/1l, czesto taniej 2.20 jesli byla promocja.
      od kilku miesiecy poniżej 3zl nie ma szans.
      4.70 zł to kosmos
    • lea_233 Re: Ceny, ...mać 27.03.22, 09:36
      Ceny filetów z kurczaka najbardziej mnie szokują. Wczoraj w Biedronce odkryłam cenę 32.00 zł za kg. W z założenia tanim dyskoncie. Szok i niedowierzanie.
      • milva24 Re: Ceny, ...mać 27.03.22, 09:49
        Te 32 za kg to taki lepszy kurczak już jest. Ośmiorniczki też w biedrze czasami bywają, co nie znaczy że kupuję bo i tak nie wiedziałabym co nimi zrobić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka