Dodaj do ulubionych

500+ dla uchodźców

29.03.22, 10:45
Czy któraś z Was składała już wniosek dla "swoich" Ukraińców?

Próbowałam wczoraj. Wniosek miał być po ukraińsku. Po zmianie na PUE języka na ukraiński okazało się, że wniosek jest po ukraińsku mniej niż połowicznie. Większość nazw pól, poleceń i opcji do wyboru była po polsku. Mniejsza o to. Nie udało nam się złożyć wniosków, ponieważ nigdzie nie było informacji jakie dokumenty powinny być załączone. Zadzwoniłam dzisiaj na infolinię i dowiedziałam się, że powinny być dołączone:

- skany paszportów (strona ze zdjęciem i strona z pieczątką)
- dokumenty potwierdzające nadanie PESEL (rodzica i dzieci)

Jeśli dziecko nie ma paszportu to należy udać się do ambasady Ukrainy (sic!) w celu uzyskania stosownego dokumentu. Nie, nie wystarczy ZUS-owi akt urodzenia.

Tkwię w stuporze i nie wiem czy wierzyć w to, co usłyszałam.

1. O ile dobrze kojarzę, to urzędy w Polsce miały do tej pory zakaz kopiowania dokumentów identyfikacyjnych. A teraz mamy wysłać skany paszportów przez internet???
2. Poważnie, 1.000.000 rodziców ma się teraz udać do ambasady???

Może któraś z Was wie coś pewnego na ten temat?

Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: 500+ dla uchodźców 29.03.22, 10:53
      Wiesz instrukcja ze strony ZUS wyraźnie pokazuje możliwość dołączenia aktu urodzenia. Jest wymieniony jako załącznik w instrukcji (siłą rzeczy nie zrobię próby, mogę tylko korzystać z instrukcji, bo nie mam w tej chwili danych żadnego dziecka pod ręką).
      • z_lasu Re: 500+ dla uchodźców 29.03.22, 11:03
        Która instrukcja? Mogłabyś podlinkować? Bo na tej stronie:

zus/aktualnosci/-/publisher/aktualnosc/1/od-26-marca-2022-r_-sobota-obywatele-ukrainy-ktorzy-maja-pod-opieka-dziecko-beda-mogli-wnioskowac-o-500-/4511369]zus/aktualnosci[/url]

jest podane tak:
        - paszporty – osoby składającej wniosek i dziecka lub inny dokumenty tożsamości na podstawie których przekroczono granicę (jeśli wnioskujący je posiada),
        - zaświadczenie o nadaniu polskiego identyfikatora PESEL – osobie składającej wniosek i dziecku,
        - numer rachunku bankowego w Polsce,
        - numer telefonu w Polsce i adres e-mail,
        - orzeczenie polskiego sądu, jeśli wnioskujący jest opiekunem tymczasowym,
        - dokument potwierdzający, że wnioskujący sprawuje pieczę zastępczą nad dzieckiem, jeśli jest taka sytuacja
        dokument potwierdzający legalność pobytu i dostęp do rynku pracy w Polsce osoby wnioskującej, jeśli przybyła do Polski przed 24 lutego 2022 r.

W momencie składnia wniosku nie ma żadnych podpowiedzi nt. jaki typ dokumentu jest wymagany/dopuszczalny.
        • z_lasu Re: 500+ dla uchodźców 29.03.22, 11:04
          Przepraszam, na tej stronie
          • daniela34 Re: 500+ dla uchodźców 29.03.22, 11:11
            Ja korzystałam z tej strony (starszej o dwa dni smile )

www.zus.pl/baza-wiedzy/biezace-wyjasnienia-komorek-merytorycznych/swiadczenia/-/publisher/details/1/500-dla-obywateli-ukrainy/4511389

Tam w Kroku 3 jest link do instrukcji wypełniania wniosku, a w instrukcji jak byk w "kroku ostatnim- załączniki" widać formularz, w którym akt urodzenia jest wymieniony jako załącznik

I teraz nie wiem, czy po dwóch dniach im się odmieniło, czy o co chodzi.
            • z_lasu Re: 500+ dla uchodźców 29.03.22, 11:14
              😊😘 Też to właśnie znalazłam i zalinkowałam niżej. Może teraz się uda. Dzięki!
              • daniela34 Re: 500+ dla uchodźców 29.03.22, 11:24
                Trzymam kciuki.
    • z_lasu Dobra, chyba to mam 29.03.22, 11:11
      Nie zalinkuję bezpośrednio, bo to jest instrukcja w wordzie. Na tej stronie jest do niej link:

Tekst linku

Coś musiałyśmy wcześniej źle zaznaczyć, bo na pewno nie było tej opcji z aktem urodzenia.

• ginto_1-2 Re: 500+ dla uchodźców 29.03.22, 11:52
      Trzeba na żywo w ZUS .Tam jest obsługa. komputer i specjalna sala dla nich.Wczoraj tam był tłum .Reszta Polszy stała w innej kolejce .
    • no_name33 Re: 500+ dla uchodźców 29.03.22, 12:07
      Na jaką infolinię dzwoniłaś? Bo to są jakieś bzdury!!!
      • anilorak174 Re: 500+ dla uchodźców 29.03.22, 12:21
        Od kiedy zyjesz w tym kraju? Urzednicy i operatorzy rozmaitych infolinii urzedowych potrafią opowiadać bzdury.
      • z_lasu Re: 500+ dla uchodźców 29.03.22, 13:51
        Najwłaściwszą: 22 444 02 55. Wybrałam opcję: język polski.
        • no_name33 Re: 500+ dla uchodźców 29.03.22, 15:23
          z_lasu napisała:

> Najwłaściwszą: 22 444 02 55. Wybrałam opcję: język polski.

Czyli ludzie "z łapanki". Pewnie uzyskałaś ogólne informacje, dla każdego przypadku, a każdy przypadek ma inne załączniki (lub wcale).

• no_name33 Re: 500+ dla uchodźców 29.03.22, 12:15
      Akty urodzenia nie miały być potrzebne, bo na urzędach nadających pesel UKR spoczywa obowiązek identyfikacji.
      • daniela34 Re: 500+ dla uchodźców 29.03.22, 12:28
        Tak, to jest kompletnie bez sensu, bo oni już przecież byli identyfikowani przy nadawaniu PESEL UKR. Skoro mają PESEL UKR, to po jakiego putina dokumenty.
        • z_lasu Re: 500+ dla uchodźców 29.03.22, 13:53
          Szczególnie, że są to dokumenty w cyrylicy.
          • anilorak174 Re: 500+ dla uchodźców 29.03.22, 14:15
            Papier się liczy. W urzedach im wiecej papieru tym lepiej. A kolejnym żądaniem bedzie tlumaczenie przysięgłe owego aktu.
            • z_lasu Re: 500+ dla uchodźców 29.03.22, 14:18
              Już się śmialiśmy z naszych ukraińskich dziewczyn, że zdecydowanie za małe teczki sobie przygotowały jak na polską biurokrację. Już są wypchane dokumentami, a jeszcze nie minął nawet miesiąc od przyjazdu.
        • no_name33 Re: 500+ dla uchodźców 29.03.22, 15:29
          daniela34 napisała:

> Tak, to jest kompletnie bez sensu, bo oni już przecież byli identyfikowani przy
          > nadawaniu PESEL UKR. Skoro mają PESEL UKR, to po jakiego putina dokumenty.

Daniela masz rację. Te załączniki dotyczą na lewo innych sytuacji.
          • no_name33 Re: 500+ dla uchodźców 29.03.22, 15:29
            * na pewno innych sytuacji
            • daniela34 Re: 500+ dla uchodźców 29.03.22, 15:33
              Otóż właśnie! Dzięki za potwierdzenie
          • z_lasu Re: 500+ dla uchodźców 29.03.22, 16:54
            Hmmm... A "nasze" dzieci nie mają UKR. Matki miały wyrabiany PESEL przed wejściem w życie specustawy. Dzieciom wówczas PESEL-u odmówiono (nie miały paszportów, tylko nieprzetłumaczone akty urodzenia). Po wejściu specustawy matki musiały ponownie udać się do urzędu i dopisali im do PESEL-u UKR. A dzieciom wtedy założyli PESEL-e, ale bez adnotacji UKR.
            • no_name33 Re: 500+ dla uchodźców 29.03.22, 17:50
              z_lasu napisała:

> Hmmm... A "nasze" dzieci nie mają UKR. Matki miały wyrabiany PESEL przed wejści
              > em w życie specustawy. Dzieciom wówczas PESEL-u odmówiono (nie miały paszportów
              > , tylko nieprzetłumaczone akty urodzenia).

Czy matki mieszkały w Polsce przed 24.02?
              Czy dzieci mieszkały razem z nimi ?
              • z_lasu Re: 500+ dla uchodźców 29.03.22, 17:54
                Nie, wszyscy przekroczyli granicę 6 albo 7 marca. Nikt z nich nie miał wcześniej PESEL-u.
                • no_name33 Re: 500+ dla uchodźców 29.03.22, 20:30
                  z_lasu napisała:

> Nie, wszyscy przekroczyli granicę 6 albo 7 marca. Nikt z nich nie miał wcześnie
                  > j PESEL-u.

To muszą mieć pesel UKR.
                  • no_name33 Re: 500+ dla uchodźców 29.03.22, 20:34
                    Osoby przekraczające granice po 24 lutego składają wnioski SW-U.
                    Do tego jest potrzebny pesel UKR. By musiały wystąpić o nadanie takiego.

Bez peselu UKR
                    • no_name33 Re: 500+ dla uchodźców 30.03.22, 06:55
                      * beż peselu UKR nie złożą wniosku uproszczonego SW-U.
                      • z_lasu Re: 500+ dla uchodźców 30.03.22, 07:57
                        Panie mają UKR i wnioski udało się złożyć (jeszcze nie wiadomo z jakim skutkiem). Dzieci nie mają UKR, chociaż miały nadawane PESEL-e po 15.03. Spróbuję zadzwonić dzisiaj do urzędu w tej sprawie.
                        • z_lasu Re: 500+ dla uchodźców 30.03.22, 10:14
                          OK, udało się dodzwonić. Dzieci mają w systemie UKR, natomiast nie mają tego na potwierdzeniu nadania PESEL-u. Można to przy okazji uzupełnić, ale ZUS w systemie powinien widzieć poprawnie.
    • z_lasu Re: 500+ dla uchodźców 29.03.22, 13:54
      Złożyłyśmy. A jaki będzie skutek, to się dopiero okaże.
      • wysokienapiec Re: 500+ dla uchodźców 29.03.22, 20:54
        Pamiętaj jeszcze o drugim świadczeniu, które jest w Polsce od niedawna www.google.com/amp/s/businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/12-tys-zl-na-dziecko-komu-sie-nalezy-wyjasniamy-na-przykladach/v74znhd.amp
        • z_lasu Re: 500+ dla uchodźców 30.03.22, 07:58
          Nie mamy takich małych dzieci, ale dzięki, że przypominasz - może komuś innemu się przyda.
    • mamdomek Re: 500+ dla uchodźców 29.03.22, 21:07
      Spoko. Jeszcze 3 miesięce i 1,5 nowego ministra, i ogarną.
      To PiS. Bierz poprawkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka