Dodaj do ulubionych

Zmywarka dla Bywalca

02.04.22, 12:56
Nadejszła wielkopomna chwila...że postanowiłem zautomatyzować mój wykonywany dotychczas ręcznie obowiązek: zmywanie*.

Polecajcie emamy i etaty zmywarki - do zabudowy rzecz jasna. Zmywarka musi mieć wydajność na 5 lub więcej osób.

* zmywanie nie jest dla mnie jakąś przykrością - fajna ulubiona muzyczka na uszy + spokojny czas na przemyślenia, kiedy nie atakuje mnie żona ani dzieci - i jechane.
Poza tym wielu minimalistów nie używa zmywarki.
Postanowiłem jednak oszczędzać wodę i czas.
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: Zmywarka dla Bywalca 02.04.22, 13:35
      Bosch , tylko 60. Ja tam lubię i wolę szufladę na sztućce ale wiem, że niektóre ematki jej nie znoszą.
      • bywalec.hoteli Re: Zmywarka dla Bywalca 02.04.22, 13:37
        jakiś konkretny model Heca poleca?
        • esperantza Re: Zmywarka dla Bywalca 02.04.22, 14:23
          I prostszy tym lepszy , to moja rekomendacja. Ja mam trzy programy i nie potrzebuje więcej
          • heca7 Re: Zmywarka dla Bywalca 02.04.22, 15:49
            Dokładnie. Nie ma po co kupować modelu z dużą ilością programów. Ja i tak używam najwyżej dwóch.
            • perspektywa Re: Zmywarka dla Bywalca 02.04.22, 16:09
              Potwierzam. Bosh i im mniej skomplikowany tym lepiej. Ja używam w zasadzie dwóch ptogramów. Bywalec zakochasz się w zmywarce, zobaczysz. Zamiast stać na zmywaku będziesz mógł zabrać swoje słuchawki na spacer.
          • eliszka25 Re: Zmywarka dla Bywalca 02.04.22, 18:26
            Popieram. W żadnej zmywarce nie używałam więcej niż 2-3 programów. Zwykle w użyciu jest jeden ulubiony i czasem jakiś szybki.
      • szmytka1 Re: Zmywarka dla Bywalca 02.04.22, 16:15
        Ja np mam boscha 45 a miał I koszyk i 2 szuflady na sztućce, z czego jedna zdemontowalam bo i tak używam koszyka glownie
    • kropkaa Re: Zmywarka dla Bywalca 02.04.22, 13:42
      Siemens, 60 cm, szufalda na sztućce. 7 czy 8 l wody na cykl eco. Z Zeolithem - coś do suszenia ma. Brałam wtedy najnowszy model jaki był i 8 czy 9 latach nadal jest super extra. Można regulować kosze (na wysokość i zębami operować, co jest bardzo przydatne), ma światełko niebieskie i wyświetla na podłodze czas. Kocham ją na równi z piekarniem (też Siemens) z funkcją py/irolizy.
      • kropkaa Re: Zmywarka dla Bywalca 02.04.22, 13:44
        *i po 8 czy 9 latach

Ja szukałam na stronie niemieckiej i czekałam, aż mi sprowadzą.
      • szmytka1 Re: Zmywarka dla Bywalca 02.04.22, 16:17
        W moim boschu już kilkanaście lat temu były składane widły na sztućce i regulowane wysokości koszy. To nie jest standard?
        • kropkaa Re: Zmywarka dla Bywalca 02.04.22, 17:30
          Nie, to nie jest standard. Nawet w Boschu w tańszych modelach i teraz są kosze nieruchome. Światełka poza moją zmywarką właściwie nie widziałam.
          • szmytka1 Re: Zmywarka dla Bywalca 02.04.22, 17:54
            No beż jaj, ja kupuje nie jakieś wypasione modele, bo i tak używam 2 programy na krzyż. I poprzedni bosch 13 lat temu kupowany miał regulacje koszy, teraz mam boscha 4 letniego chyba I też ma, i składają się elementy, regulują na wysokość, szuflady na sztucce demontowalne do tego. Nie myślałam, że czegoś takiego może nie być w zmywarce. Aż z ciekawości, jak będę po coś w sklepie agd to poogladam inne firmy jak maja to rozwiazane w środku 😁
            • kropkaa Re: Zmywarka dla Bywalca 03.04.22, 00:26
              Koleżanka ma Beko - chodzi to to jak ruski czołg, nawet kosze lekko nie wysuwają się. Druga ma Boscha, kupiony z meblami w BRW. I właśnie tam nic się nie sklada, co też mnie zdziwiło, bo ja akurat korzystam z tych możliwości, a do takich sztywnych to ciężko zwykłe głębsze miseczki włożyć. Stąd wiem, że to nie jest standard.
            • jednoraz0w0 Re: Zmywarka dla Bywalca 10.04.22, 18:42
              Ale bosh ma kilka linii i te bajery typu regulowane kosze czy smoothjazzowe glide czy trzeci rack są w tych wyższych modelach, to nie jest tak, ze z każdym rokiem do wszystkich modeli dochodzi kolejny bajer
              • bywalec.hoteli Re: Zmywarka dla Bywalca 10.04.22, 19:02
                aha
              • jednoraz0w0 Re: Zmywarka dla Bywalca 10.04.22, 19:12
                Wczoraj akurat kupowałam wiec sobie zrobiłam zdjęcie z porównaniem bajerów w różnych seriach w boshu
    • tanebo001 [...] 02.04.22, 13:45
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • bywalec.hoteli Re: Zmywarka dla Bywalca 02.04.22, 14:04
        oboje małżonkowie pracują dla rodziny i dla domu.

Ona ma i tak bardzo dużo zajęć.
        • tanebo001 [...] 02.04.22, 14:27
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • primula.alpicola Re: Zmywarka dla Bywalca 02.04.22, 14:29
        tanebo001 napisał:

> To baba ci w domu nie zmywa? Kiepsko...
        >

🤦‍♀️
        • tanebo001 Re: Zmywarka dla Bywalca 02.04.22, 14:30
          Ciii podpuszczam go
          • anorektycznazdzira Re: Zmywarka dla Bywalca 02.04.22, 21:02
            dla tej gałązki warto było wejść w nudziarski wątek
            • tanebo001 Re: Zmywarka dla Bywalca 02.04.22, 22:21
              Pytanie - co nie tak napisałem że mnie skasowali?
              • anorektycznazdzira Re: Zmywarka dla Bywalca 03.04.22, 06:32
                zastanówmy się kto zgłosił a dowiemy się dlaczego skasowali
                • bywalec.hoteli Re: Zmywarka dla Bywalca 03.04.22, 13:49
                  anorektyczna zdzira ić stont
                  idź na jakieś forum dla dzieci albo nastolatków bo taki poziom reprezentujesz
                  • primula.alpicola Re: Zmywarka dla Bywalca 03.04.22, 14:47
                    Nie. Anorektyczna zostaje, ty spadaj na automoto.
    • rosapulchra-0 Re: Zmywarka dla Bywalca 02.04.22, 14:18
      Kup żonie suszarkę elektryczną. Ucieszy się.
      • primula.alpicola Re: Zmywarka dla Bywalca 02.04.22, 14:30
        rosapulchra-0 napisała:

> Kup żonie suszarkę elektryczną. Ucieszy się.
        >

🤦‍♀️
        • annaboleyn Re: Zmywarka dla Bywalca 10.04.22, 18:32
          Omg big_grin
    • magia Re: Zmywarka dla Bywalca 02.04.22, 14:24
      Electrolux ( mam od 10 lat bezawaryjny,) i koszyk na sztućce.
      Z szuflada mi nie po drodze - nie postawię w dolnym koszu 30cm patelni na sztorc, nie zmiesci sie filtr od okapu, w gornym koszu jest wtedy problem z talerzami deserowymi, wysokimi kubkami i szklankami typu high ball. Dla mnie zmywarka z szuflada jest gorzej ustawna i mniej pojemna.
      • szmytka1 Re: Zmywarka dla Bywalca 02.04.22, 17:57
        Bosch ma i koszyk I szufladę, która można sobie dowolnie mocować po której stronie się chce, na dole lub na górze, a na dół wlazinpatelnia 30 cm normalnie między widły, gdzie naczynia stawiasz i nie blokuje śmigła.
        • magia Re: Zmywarka dla Bywalca 03.04.22, 14:44
          w pracy mam Siemens z szufladą i nie ma szans wstawic patelni na sztorc.
          to co jeszcze dla mnie istotne to ustawienie pretow w dolnym koszu - Electrolux ma inny uklad niz większość firm i ja go wolę.
    • primula.alpicola Re: Zmywarka dla Bywalca 02.04.22, 14:27
      Jaka chwila nadeszła..?
      • malia Re: Zmywarka dla Bywalca 02.04.22, 14:40
        wieLkopomna big_grin
      • mava1 Re: Zmywarka dla Bywalca 02.04.22, 15:16
        przeciez to żart. Czyli "cytata" z filmu Sami swoi. Widać żeś młoda. Albo nieogarnięta.
        • primula.alpicola Re: Zmywarka dla Bywalca 02.04.22, 15:20
          Nie posądzam bywalca o tego typu żartywink
          Poza tym, o ile dobrze pamiętam, tam było, owszem "nadejszła", ale jednak "wiekopomna".
          • bywalec.hoteli Re: Zmywarka dla Bywalca 02.04.22, 15:44
            racja - wiekopomna - ale zapraszam do wypowiedzi na temat lub do opuszczenia wątku
            • primula.alpicola Re: Zmywarka dla Bywalca 02.04.22, 16:38
              Tak, psze pana, już będę grzeczna.
              Mamy Boscha od 15, raz tylko się zepsuła 2 lata temu; przyszedł pan, naprawił i dalej hula.
              • bywalec.hoteli Re: Zmywarka dla Bywalca 02.04.22, 17:43
                A ten Bosch to Made in…?
                • primula.alpicola Re: Zmywarka dla Bywalca 02.04.22, 17:54
                  Made In Moskwa.
                  Skąd mam wiedzieć. Myślisz, że trzymam papiery przez 15 lat?
                  • magdallenac Re: Zmywarka dla Bywalca 02.04.22, 22:20
                    primula.alpicola napisała:

> Made In Moskwa.

😂Myślałam, że tylko kurteczki dziecięce są made in Moskwa😀
          • livia.kalina Re: Zmywarka dla Bywalca 02.04.22, 23:04
            >o ile dobrze pamiętam, tam było, owszem "nadejszła", ale jednak "wiekopomna".

dokładnie właśnie tak było
            • primula.alpicola Re: Zmywarka dla Bywalca 03.04.22, 07:52
              Uff, całe szczęście, bo spać nie mogłam z obawy, że jestem nieogarnięta!
              • livia.kalina Re: Zmywarka dla Bywalca 03.04.22, 21:43
                Ja jestem barejowo-chęcińska policja. Spokojnie, przypilnujęsmile
        • malia Re: Zmywarka dla Bywalca 02.04.22, 15:43
          Tam nie było słowa "wielkopomna", tylko "nadejszła wiekopomna chwila". Kurcze, wychodzi, ze jesteś nieogarnięta
    • mava1 Re: Zmywarka dla Bywalca 02.04.22, 15:05
      królem wśród zmywarek jest Siemens. Podobnie jak Liebherr wśród lodowek czy Panasonic wśród telewizorów.
      Mój pierwszy siemens przezył 13 czy 14 lat (a padł głównie z powodu twardej wody = kamienia który zniszczył skutecznie jej funkcjonowanie). Obecnie jest drugi, też już kilka latpracuje bez problemow. Mycie 1-2 dziennie - myje wszystko, naczynia i gary.
      Warunki (model) dobiera sie indywidualnie, np. pół wsadu (przy 5 osobach raczej nie dotyczy) ale raczej 60-tka niz 40-tka, strefa intensywna czy skrócenie mycia w jego trakcie, np. nagle okazuje się, w trakcie robienia obiadu, że brakuje ci naczynia, które jest własnie w zmywarce (korzystałam wielokrotnie) czy intensywne suszenie albo "higiena".
      Wnętrze metalowe, nie plastikowe. Ja co prawda niegdy plastiku nie miałam ale naczytałam się, choćby tu, na forum.
      • bywalec.hoteli Re: Zmywarka dla Bywalca 02.04.22, 15:37
        Siemens to nie to samo co Bosch (i Junkers)?
        • alpepe Re: Zmywarka dla Bywalca 02.04.22, 15:48
          To samo co Bosch, co do Junkersa, nie wiem. Ja mam siemensa, chciałam identycznie wyglądajacego boscha, bo siemens ma niebieski wyswietlacz, a bosch miał czerwony i by mi pasował bardziej do innych sprzętów z czerwonym wyświetlaczem, ale akurat był problem z dostępnością, natomiast reszta była bliźniacza.
        • mava1 Re: Zmywarka dla Bywalca 02.04.22, 15:49
          wiesz...ja kupiłam pralkę AEG, który niby połączył się z Elektroluxem.
          No...nie! juz po pierwszym praniu szlag mnie trafił, a szczególnie mojego męża, który przez następne kilka dni wyciagał z bębna, szydełkiem, sznurki od bluzy dresowej syna.
          Junkersa nie mam.
        • pitupitt Re: Zmywarka dla Bywalca 02.04.22, 22:07
          Siemens to lepsza wersja Boscha, jeszcze lepszą wersją tych obu jest gaggenau (w Polsce mało kto wie o istnieniu tej marki, porównywalnej z miele). Junkers to odnoga Boscha wyspecjalizowana w piecach.
          • kropkaa Re: Zmywarka dla Bywalca 03.04.22, 13:04
            Gaggenau jest piękne! Można w showroomie pooglądać. Ale ceny nieziemskie. Ludzie rezerwują sobie sprzęty i czekają na zmianę wystawy, żeby kupić ze zniżką. Dla mnie wygrywa z Miele.
      • engine8 Re: Zmywarka dla Bywalca 02.04.22, 18:23
        I to sa krolowie plemion afrykanskich. TV Panasonic to wstyd..
        SONY jest krolem TV tak jak Miele wsrod zmywarek.
        • bywalec.hoteli Re: Zmywarka dla Bywalca 02.04.22, 22:55
          engine8 napisał(a):

> I to sa krolowie plemion afrykanskich. TV Panasonic to wstyd..
          > SONY jest krolem TV tak jak Miele wsrod zmywarek.

Nie mow mi nic o TV Sony! Software jest mega shitowe. Przełączanie między kanałami trwa wieki. Wolałbym mój TV Otake z lat 90.
          • engine8 Re: Zmywarka dla Bywalca 03.04.22, 03:20
            No z TV chyba masz racje. Moj TV to wesja z roku chyba 2011 smile a ostatnie wersje Sony z Androidem/Google TV nie przynosza im sukcesow. Samsung i LG wyszly przed nich.
            Kiedy kupowalem to co mam to Sony byl zdecydowanie na czubku a konkurencja Sony byl Samsung bo od nich Sony wtedy kupowalo ekrany LED ( obecne OLED kupuja od LG) i porownujac dwie marki - Sony lepiej sobie radzilo z obrobka obrazu i mialo lepsze audio.
            www.digitaltrends.com/home-theater/best-tv-brands/
        • mava1 Re: Zmywarka dla Bywalca 03.04.22, 14:14
          >I to sa krolowie plemion afrykanskich

widocznie jestem czarna... o czym byłeś uprzejmy mnie poinformowac a za co wdzięczna ci będe do śmierci (wszystko jedno czyjej, moze być twojej).
          każdy ma swoje opinie i chyba nie zabraniasz mi miec swojej, czy zabraniasz? jako meski szowinista, który wpir...ł sie na damskie forum, w dodatku emamowe choc powszechnie wiadomo, że facet z fiutkiem nigdy dziecka nie urodzi. Chyba że ty taki bardziej damski jesteś, sekowany przez facetów a odnajdujacy się jedynie na damskim forum, żeby tu dowodzic swojej wyższosci, w swoim nieudanym życiu...
    • hanusinamama Re: Zmywarka dla Bywalca 02.04.22, 15:08
      Wielkopomna...powiadasz?
    • gryzelda71 Re: Zmywarka dla Bywalca 02.04.22, 15:11
      Zmywarka i przemyślenia....
      • primula.alpicola Re: Zmywarka dla Bywalca 02.04.22, 15:15
        Bywalec... i przemyślenia...big_grin
        • gryzelda71 Re: Zmywarka dla Bywalca 02.04.22, 15:18
          Osłabia mnie chłopak. Każdy kto budował, lub remontował dom, wie, że ściemę wali, ale panie poważnie odpowiadają.....
    • engine8 Re: Zmywarka dla Bywalca 02.04.22, 18:21
      MIELE K Bywalcu - tylko Miele.
      • bywalec.hoteli Re: Zmywarka dla Bywalca 02.04.22, 22:56
        engine8 napisał(a):

> MIELE K Bywalcu - tylko Miele.

Ty to jestes niby antyniemiecki ale chwalisz wszystko co niemieckie: auto to BMW, zmywarka Miele (chociaż ponoć sam zmywasz!), to może kompa polecisz mi Siemens-Nixdorf, Fischer albo Schneider? smile))
        • engine8 Re: Zmywarka dla Bywalca 03.04.22, 01:42
          Ja jestem przeciwnikiem Nimeickiej ;polityki w stosunku do Polski.
          Ale techniczne rzeczy robi dobrze.
          Tzn ja zmywam - a jak to robie i co zmywam sam a co zmywarka to juz pomiedzy mna a zmywarka.
          Samochodow mialem mnostwo i "BMW rules"
          A zmywarek mialem chyba 5 dwie Miele. Ostatnio czekalem kiedy GE padnie (przyszla z domem) zeby ja na Miele wymienic.
          Njsoldniesze komutery to Apple. ale ja nie kupuje komuterow sklpei ogrodkowym wiec mzilem wszytkie mozliwe marki. N pewno nie HP. Dell jest OK. Lenovo clkime dobre. A moj latop jest Huawei (kopia Apple) i spisuje sie super
      • engine8 Re: Zmywarka dla Bywalca 03.04.22, 03:37
        Ale jak mi nie wierzysz to skorzystaj z opini kolegow
        www.reddit.com/r/BuyItForLife/comments/f1iuxi/i_want_the_best_god_damned_dishwasher_money_can/
    • sueellen Re: Zmywarka dla Bywalca 02.04.22, 22:13
      Co byś nie wybierał, zastanów się nad wyższością tacki nad koszyczkiem. To mega ważne!
      • bywalec.hoteli Re: Zmywarka dla Bywalca 02.04.22, 22:57
        sueellen napisała:

> Co byś nie wybierał, zastanów się nad wyższością tacki nad koszyczkiem. To mega
        > ważne!

To juz przemyślane. Żona mówi ze tacka na sztućce bedzie fajna!
    • zielonakonwalia90 Re: Zmywarka dla Bywalca 03.04.22, 15:24
      Mam zmywarkę od 20 lat i nie wyobrażam sobie niczego innego. Pierwsza była mała, nie w zabudowie ale była w szafce, tak wyszło. Teraz mam dużą, normalnie w zabudowie, ma już 14 lat i cały czas chodzi. Zresztą ta 20 letnia też, używa jest teściowa. Jedna i druga Bosch.
    • bywalec.hoteli Re: Zmywarka dla Bywalca 03.04.22, 22:24
      Dzięki za porady!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka