Dodaj do ulubionych

Pomaganie do kiedy I ile

14.04.22, 08:28
Mama z rodziny UE ktorej pomagamy pyta jakie sa opcje na wakacje dla dzieci ( chyba ze cos bedzie zorganizowane blizej wakacji)
Opcje sa ale oczywiscie wszystko jest platne I jak wiadomo nie malo.
Pyta Tez o lekcje gry na instrumencie dla dziecka ( bo w UE chodzilo) ale Jak wyzej to wszystko jest platne I to nie malo.
Tak sie troche dziwnie poczulam slyszac te pytania.
Obserwuj wątek
    • chococaffe Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 08:31
      A jak pomagacie tej rodzinie z .. UE ?smile
    • gryzelda71 Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 08:31
      UE?
    • ms.piggy Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 08:32
      nie chcesz nie pomagaj, a tak w ogóle to spierdalaj

• g.r.uu Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 08:34
      Dziwnie, bo? Nie znasz odpowiedzi na te pytania czy co?
    • daniela34 Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 08:34
      W Unii Europejskiej (UE) pomagamy sobie bez ograniczeń 😁
    • gama2003 Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 08:34
      Luzik.
      Mogła pytać jeszcze o jazdę konną i spa dla siebie.

Nie wierzę.
      Ci ludzie nie są z buszu i doskonale wiedzą, że za usługi i dobra się płaci. Ba, nawet potrafią sami płacić, zarobić, kupić i zapłacić.
      Zupełnie jak Polacy. Wypisz wymaluj.
      • alpepe Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 08:35
        Nie wszyscy.
        • gama2003 Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 08:40
          A to zupelnie jak nasi - niedawno był wątasek o naszych naciagaczach znajomych. Tu mnie zbadaj a tu mnie pozewik napisz, albo na działkę na wakacje zabierz z bombelkami.
          Promil społeczeństwa, mam nadzieję.
      • gama2003 Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 08:37
        Przepraszam ludzi z buszu, po zastanowieniu uważam, że i oni zależność usluga- zapłata rozumieją od zarania dziejów.
      • g.r.uu Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 08:39
        Ale pytanie o coś nijak nie wyklucza płacenia. Pytanie: jaka jest możliwość nauki gdy na gitarze? Odpowiedz: w domu kultury x zajęcia w czwartki i wtorki, koszt 100 zł miesięcznie.
      • 35wcieniu Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 08:57
        że za usługi i dobra się płaci

Ty też z buszu niby nie jesteś, a jakoś nie doszła do Ciebie informacja o darmowych ogniskach muzycznych, zajęciach wakacyjnych albo wyjazdach.
        • gama2003 Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 10:04
          Masz rację, nie doszła, potomstwo stare mam.
          Autorka też raczej z tezą płacenia a raczej fundowania uchodźcom ,, zbytków,, tu przyszła.

• heca7 Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 08:35
      Aż popatrzyłam na klawiaturę czy coś mi się nie pomyliło- ale E nie jest obok A więc chodzi o jakąś rodzinę z Unii Europejskiej?
      • chococaffe Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 08:38
        Tak. I pyta dla koleżanki
        • 35wcieniu Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 08:54
          I pyta bo nie wie. Tego zabrakło.
      • daniela34 Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 08:39
        No a ty nie pomogas rodzinom z UE, heco? Ja na przykład opłacam jazdę konną jednej dziewczynce z Holandii i wakacje chłopcu z Luksemburga 😉
        • heca7 Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 08:46
          daniela34 napisała:

> No a ty nie pomogas rodzinom z UE, heco? Ja na przykład opłacam jazdę konną jed
          > nej dziewczynce z Holandii i wakacje chłopcu z Luksemburga 😉

Aż wstyd przyznać, że nie pomagam uncertain Podrzuciłam im jeszcze jedno z moich jaj- córkę na studia suspicious
          • daniela34 Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 08:57
            Jak kukułka!
        • leosia-wspaniala Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 09:29
          Ja pomagam dzieciom ze Szwecji, bo jak wiadomo, ich kraj już nie istnieje crying
      • nicknanowyrok Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 08:41
        To taka gazeciana fajnapolackość, kalkowanie wszystkiego z angielszczyzny: "UkrainE" albo "Zhelensky", "Bucha", "Surkov" itd.

heca7 napisała:

> Aż popatrzyłam na klawiaturę czy coś mi się nie pomyliło- ale E nie jest obok A
        > więc chodzi o jakąś rodzinę z Unii Europejskiej?
        >
    • heca7 Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 08:38
      A nie zapytała o najbliższy Starbuń aby pić w nim kawunię i śmiać się szyderczo z zapłakanej kuzynki z Ząbek?
      • daniela34 Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 08:39
        Z torbą pełną ciuszków!
        • heca7 Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 08:46
          Tylko markowych!
          • pani_tau Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 09:29
            I z uśmieszkiem na buzi!
    • kulka-online Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 08:39
      Lekcje gry na instrumentach darmowe są w szkołach muzycznych. Instrument tez można wypożyczyć (w naszej się za to płaci).
      Wakacje - pewnie będą jakieś możliwości wyjazdu (u nas z ochronka parafialna) lub półkolonii/ lata w mieście.
      • little_fish Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 08:43
        I tak pod koniec roku szkolnego można bez trudu dołączyć do zajęć w szkole muzycznej? I ogarnąć CAŁOŚĆ tych zajęć?
        • daniela34 Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 08:46
          Wiesz, zakładając że to pytanie faktycznie padło, od jakiejś "rodziny z UE" to tam nic nie było o tym, że te lekcje instrumentu mają być "na już" natomiast jeśli szkoła muzyczna to już się trzeba zainteresować, żeby dziecko poszło od września.
          • kulka-online Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 08:50
            To tez racja, za niedługo rekrutacja. Ja dziecko ze zdolnościami muzycznymi to się dostanie.
        • kulka-online Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 08:47
          Można dołączyć. U syna (popołudniowa muzyczna) dołączyły pojedyncze dzieci. One się uczyły gry u siebie. Poszły np. Rok niżej. Nie wiem jak sobie radzą na przedmiotach ogólnokształcących ale tych np. w klasach 1-3 nie ma dużo. Pewnie będą patrzeć wyjątkowo łagodnie na te dzieci, podobnie jak w szkole podstawowej.
          • little_fish Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 09:00
            O widzisz, to fajnie. U nas muzyczna dość mocno obłożona. Nie wiem czy byłaby możliwość dołączyć teraz w kwietniu.
            No ale muzyczna to i tak raczej szkoła dla tych, którzy i tam chodzili do szkoły muzycznej i ogarniają resztę teoretycznych przedmiotów. Gorzej, jak ktoś się tylko uczył grać na instrumencie 😟
            • asia_i_p Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 09:05
              Większość znanych mi muzycznych ma czysto instrumentalne "popołudniówki", owszem płatne, ale podejrzewam, że akurat w przypadku zdolnego muzycznie młodego uchodźcy można by się dogadać.
    • enia17 Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 08:44
      Pomagamy mysle bardzo ( udostepnione mieszkanie, wyzywienie,odziez , leki itd.) ale dla mnie to juz jest max.pomocy jaka moge zaoferowac ( wiadomo Tez ze z jakims horyzontem czasowym)
      • chococaffe Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 08:45
        I jaki jest ten horyzont?
        • enia17 Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 08:48
          Nie wiemsad
          Oni chca zostac w Polsce wiec pewnie poki nie stana.na nogi.
          • nicknanowyrok Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 08:54
            Ale przecież mogą wrócić do UE.
            • 35wcieniu Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 08:58
              Mogą też nie - magia.
    • asia_i_p Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 08:46
      Ja myślę, że nie chodzi im o wypasione wakacje i o prywatne lekcje skrzypiec, tylko o gminne półkolonie czy zajęcia w domu kultury (u nas kiedyś była na przykład sekcja gitarowa, zajęcia zbiorowe, ale darmowe). Nie ma u was nic takiego?
      • enia17 Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 08:49
        Z tego co wiem to nie ma.
        Ale Jak napisalam wyzej moze cos bedzie blizej wakacji
        Watki Jak ten widze ze wzbudzaja ogromne emocje
        • asia_i_p Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 08:52
          To trochę gmina daje ciała, u nas naprawdę jest spory wybór darmowy i niskopłatnych. No ale my jesteśmy typ "ambitne zadupie".
          • berdebul Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 09:09
            Ambitne zadupie big_grin big_grin piekne!
            • asia_i_p Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 09:14
              No wiesz, jak pryszcz 12 tys. sobie robi szkołę muzyczną, tereny spacerowo-rekreacyjne spokojnie mogące ogarnąć mieszkańców miasta dziesięciokrotnie większego, akwapark z centrum sportowym i kino, do których na mur beton przynajmniej na początku gmina musiała dopłacać i to słono, to wyraźnie są to objawy podskakiwania powyżej pośladków. Ewidentnie posiadanie burmistrza narcyza ma swoje dobre strony, chociaż kiedyś wreszcie trzeba będzie spłacić pozaciągane kredyty i wtedy mogą być problemy.
        • chococaffe Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 08:57
          Jak ten widze ze wzbudzaja ogromne emocje

pretensje możesz składac do trolli i moderacji/adminowi, którzy nad tym nie panują
          • enia17 Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 09:11
            Tez prawda
        • g.r.uu Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 09:11
          Bo są głupie. Jak się dziwnie czujesz, bo ktoś zapytał, gdzie dziecko może się uczyć gry na instrumencie to udaj się do terapeuty albo na TUS bo forum nie pomoże
          • atrust Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 09:43
            Ale po co ta złośliwość? Sama nie pomagasz w taki sposób jak autorka wątku i jeszcze jej dosrywasz.
            • 35wcieniu Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 09:50
              Autorka xD Jezu.
            • g.r.uu Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 09:56
              A skąd wiesz, co robię? To nie jest dosrywanie tylko rada - osoba czująca się dziwnie po prostym pytaniu może potrzebować pomocy, żeby lepiej odnaleźć się w sytuacjach społecznych
    • tt-tka Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 08:57
      jejku, juz myslalam, ze to ta od pol malowanych sie odezwala !
    • stary.login Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 09:14
      A może po prostu pytała. Nie mając na myśli waszej pomocy w zorganizowaniu i opłaceniu ?
    • netlii Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 09:14
      Skoro zadała Ci pytanie to deklarujesz, że mając lepsze rozeznanie we własnym mieście zorientujesz się czy ogólnie są ta zajęcia organizowane.
      Jeśli są - dajesz krótką informacje, że tu i tu o tej godzinie, koszt tyle, zajęcia nie są dofinansowane. Jeśli zainteresowana chce ciąć koszta może spróbować indywidualnie negocjować stawkę u prowadzącego i tyle.
      W żaden sposób nie czułabym się zobowiązana, co najwżyej mogłabym - ale Ty jak rozumiem nie chcesz, więc trzymaj się swojego postanowienia.
    • m_incubo Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 09:19
      Ja myślę, że oni nie są upośledzeni i wiedzą, że różne rzeczy są płatne. Czyżby pytali wprost, gdzie można pojechać i wziąć lekcje za darmo?
      • asia_i_p Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 09:24
        Nie jestem znawczynią Ukrainy, ale to jest młody kraj, a takie kraje bardzo często ogromne środki pakują w edukację, więc może być tak, że tam wybór darmowych zajęć dla dzieci był bardzo duży i zakładają, że wszędzie tak jest. Zresztą w Polsce też są domy kultury, i trochę od danego domu kultury zależy, co jest dostępne i w jakich cenach.

Polska moim zdaniem trochę zanadto komercjalizuje dostęp do kultury, sztuki, edukacji. Kiedy byliśmy na Erasmusie w Rumunii, kraju zdecydowanie od Polski biedniejszym, wszystkie bilety do obiektów typu muzea czy zabytki były za równowartość 5 zł (reszta cen zbliżona do polskich). Pytaliśmy, czemu, odpowiedzieli, że rząd dofinansowuje te obiekty, bo założenie jest, że mają być jak najbardziej dostępne dla obywateli.
        • asia_i_p Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 09:30
          Aha - i ci nasi wymianowi Rumuni generalnie na swój rząd psioczyli i uważali, że jest do dupy, jeśli idzie o zapewnienie w kraju porządku i dobrobytu, a ten tani dostęp do kultury uważali nie za jakieś szczególne osiągnięcie rządu tylko za niemalże prawo fizyczne - tak już po prostu jest, nikt łaski nie robi, kultura ma być tania. Nie ma wody i pół doby jeszcze nie będzie, bo jest grubsza awaria, i to jest normalne, porzucone budynki należące do państwa (np. stary sierociniec w Dorohoi, miasteczku, w którym byliśmy) sypią się w ruinę, to też jest normalne, ale równie normalne jest, że szkoła dostanie dowolne pieniądze na drukowanie materiałów edukacyjnych, a do muzeum wejdziesz taniej niż kupisz kubek kawy.
        • mid.week Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 09:52
          My tak bardzo finansujemy kościół i TVP, że na resztę już nie ma 🤷‍♀️
          • asia_i_p Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 10:02
            W Rumuni to na pewno nie jest takie proste, że oni Kościoła nie finansują - np. szkoła, z którą mieliśmy wymianę, była szkołą państwową i kościelną równocześnie, rodzajem technikum seminaryjnego smile, dużo z tych dofinansowanych obiektów jest też kościelnych (monastyry, na przykład). Tyle, że tam to jest chyba konkretna wymiana - my wam dopłacimy na utrzymanie monastyru, wy wpuścicie turystów za minimalną cenę, a uczniów za darmo; my wam pozwolimy uczyć swoich przedmiotów w naszych szkołach, a wasi księża będą umieli uczyć nie tylko religii, ale też innych przedmiotów i będą grzecznie zapylać pełnoetatowo za psie pieniądze (nauczyciele z Rumunii byli jedynymi z tej wymiany zarabiającymi w przeliczeniu na euro mniej niż polscy, a ceny tam są przynajmniej takie, jak w Polsce).
      • enia17 Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 09:45
        Nie ale jako ze nie maja zadnych dochodow to ja to tak odebralam troche ( moze blednie) ze mysla ze bedzie to moze Tez zapewnione.
        A ja nie mam zamiaru za to placic.
        • 35wcieniu Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 09:49
          Ja bym chętnie zapłaciła za Twoją edukację. Można jakoś?
        • asia_i_p Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 09:51
          Myślę, że bardziej liczyli, że wskażesz im coś, bo nawet jak ogarniają polski, to szukanie w bloku tekstu w obcym alfabecie jest męczące (ja niby czytam cyrylicę, ale jak mam coś dłuższego, męczę się potwornie, nie mogę sobie zeskanować wzrokiem tekstu, poszukać wyrazów kluczowych). Więc jak im wrzucisz linka do lokalnego domu kultury, to już sporo pomożesz, bo stamtąd już sobie mogą wrzucać w translatora.
        • kicifura Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 09:53
          No może błędnie ale co tam 💁‍♀️
        • m_incubo Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 10:00
          Ale czy oni oczekują, że ty będziesz za to płacić? Oni pytają, jakie są opcje, więc z grubsza powiedz, jakie są te opcje.
          Możliwości zajęć, półkolonii, warsztatów za niewielką opłatą czy nawet darmowych też najczęściej są, oni niekoniecznie mają na myśli od razu narty w Alpach z własnym sprzętem.
          Nikt cię, zakładam, nie poprosił o finansowanie, a ty już jesteś święcie oburzona, że ileż to jeszcze masz koszty ponosić.
          • g.r.uu Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 10:01
            Bo są ludzie, którzy nie potrafią zrozumieć prostego pytania bez szukania podtekstów
    • leosia-wspaniala Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 09:30
      Bardzo dziwne, przecież to oczywiste, że takie rozrywki to dla rasy panów!
    • kicifura Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 09:45
      Premier mówił że do naszego cudu gospodarczego będą ściąć uchodźcy z UE, ale nie wiedziałam że to już się dzieje
    • palacinka2020 Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 09:57
      Chyba normalne ze pyta co ma zrobic z dziecmi w wakacje, jesli chca zostac w Polsce I tu pracowac? Jesli ida do pracy to potrzebuja opieki. Dla mnie to takie pytanie "co Polacy robia z dziecmi w wakacje" a nie "czy mozesz mi zaplacic za kolonie".

A co do zajec na instrumencie wyguglaj najblizsza panstwowa szkole muzyczna.
    • furiatka_wariatka Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 09:59
      Po prostu przedstaw jej jakie są opcjie i ile kosztują. Tobie łatwiej to sprawdzić niż jej. Nikt ci za to płacić nie każe.
    • woman_in_love Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 10:44
      Za dużo pijecie w tej UE.
    • 1matka-polka Re: Pomaganie do kiedy I ile 14.04.22, 10:52

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Wersja mobilna