Dodaj do ulubionych

palec się nie zgina

14.04.22, 15:58
Dzieciak rozciął sobie palec tydzień temu. Pierwszą „poduszkę”, licząc od podstawy, w poprzek. Rana głęboka, założone dwa szwy. Zagoiło się fajnie, nic nie boli, wygląda ok, chociaż poduszka jeszcze spuchnięta. Dzisiaj, przy zdejmowaniu szwów, okazało się, że dziecko nie może zgiąć czubka palca. Nie boli, po prostu czubek palca się nie zgina.
Chirurg zlecił ćwiczenie tego palca i kontrolę za dwa tygodnie. Może to przez opuchliznę.
A jak nie przez opuchliznę, to co się mogło zadziać?
Tak umiarkowanie, ale jednak świruję.
Obserwuj wątek
    • cysorz-bez-poczty Re: palec się nie zgina 14.04.22, 16:02
      falka108 napisała:
      Dzisiaj, przy zdejmowaniu
      > szwów, okazało się, że dziecko nie może zgiąć czubka palca.

Co to jest "czubek palca"?
      • falka108 Re: palec się nie zgina 14.04.22, 16:07
        Część palca powyżej trzeciego stawu, licząc od podstawy.
        • cysorz-bez-poczty Re: palec się nie zgina 14.04.22, 16:13
          falka108 napisała:
          > Część palca powyżej trzeciego stawu, licząc od podstawy.

Nie ma czegoś takiego jak czubek palca.
    • jednoraz0w0 Re: palec się nie zgina 14.04.22, 16:03
      jak znajoma sobie rozcięła palec i miała szwy to jej założyli nitkę przez paznokieć która służyła do tego, żeby właśnie mogła za nią pociągać i ćwiczyć zginanie palca.
      • falka108 Re: palec się nie zgina 14.04.22, 16:08
        Po zdjęciu szwów ćwiczyła czy jeszcze jak te szwy miała?
        • jednoraz0w0 Re: palec się nie zgina 14.04.22, 16:31
          Założyli jej to od razu, z tego co pamiętam. Ale ona miała solidne rozcięcie, tak, że prawie cała dłoń w bandażach jeśli nie w gipsie, tzn pamiętam że spod opatrunku jej wystawały palce z tym szurkiem i wszyscy chcieli się tym pobawić tongue_out
    • picathartes Re: palec się nie zgina 14.04.22, 16:13
      To może faktycznie być opuchlizna, ale bardziej brzmi jak uszkodzone/ przecięte ścięgno.
      Szukałabym innego chirurga od ręki na szybko do konsultacji.
      • picathartes Re: palec się nie zgina 14.04.22, 16:29
        Zobacz, tu masz opisane urazy palców.
        Jeśli to faktycznie przecięte ścięgno, według internetów często właśnie przegapiane przez zwykłych ortopedów i zrzucane na "opuchliznę", operacja naprawcza powinna odbyć się w ciągu 10 dni od urazu.
    • memphis90 Re: palec się nie zgina 14.04.22, 16:29
      1. Ktory to palec?
      2. Czy wcześniej ostatni paliczek się zginał i czy analogicznie zgina się w drugiej ręce?

Pytanie może wydawać się głupie, ale ja na przykład nie mam zginacza długiego(czyli tego od zginania dalszych paliczkow) dla 2 palców w każdej ręce i te palce mi się nie zginają w tym dalszym stawie. Objawia się to tym, że herbatę piję jak królowa. Na to można nie zwrócić uwagi do czasu, aż się ciachnie palec i wyjdzie, że się costam nie zgina...

Jesli w drugiej ręce zgina się normalnie, to może być przecięte ścięgno zginacza, wtedy -> chirurg specjalista zajmujący się ręką.
      • falka108 Re: palec się nie zgina 14.04.22, 16:39
        ☝️ („dobrze, że nie środkowy” - jak skomentowała córka). W drugiej ręce się zgina i tamten też się chyba zginał wcześniej.
        No cóż, chyba się jednak rozejrzę za tym chirurgiem😕
        • memphis90 Re: palec się nie zgina 14.04.22, 17:31
          Jak wskazujący, to konsultujcie. Mały palec to się zginac nie musi i nikt nie zauwazy różnicy, ale wskazujący to się jednak zginac powinien...
    • kryzys_wieku_sredniego Re: palec się nie zgina 14.04.22, 16:42
      Czy zgina się między paliczkiem blizszym a paliczniem środkowym?
      Jesli tak a tylko między paliczkiem środkowym a paliczkiem dalszym się nie zgina to moze być to opuchlizna.
      Jeśli paluch nie zgina się wogóle to szybko na konsultacje.
      Przecięte ścięgno to nie tylko niemożność zginania palucha w przyszłosci ale ten palec będzie wygladał za kilkanaście lat jak palec Draculi, czyli nienaturalnie cienki, przez to długi i ciagle na coś pokazujący ;P

• falka108 Re: palec się nie zgina 14.04.22, 16:47
        Tylko między paliczkiem środkowym a paliczkiem dalszym. Niżej jest ok.
    • piataziuta Re: palec się nie zgina 14.04.22, 16:48
      Nie zgina się zupełnie, czy zgina się, ale bardzo słabo?

Ja wbiłam sobie ze dwa lata temu nóż w palec od wewnątrz, w zgięcie pomiędzy "pierwszą poduszkę od podstawy", a drugą. Widać było kość. Palec się zginał w tym miejscu, ale bardzo, bardzo słabo. Dopiero po roku odzyskał pełne zgięcie.
      Jeśli się nie zgina wcale, to może być uszkodzony nerw.

P.S. Ja nie umiem za bardzo zginać palców w miejscach pomiędzy szczytowym paliczkiem, a środkowym.
      Jeśli dziecko nie ma być pianistą, to chyba nie ma co rwać włosów z głowy. tongue_out
      • falka108 Re: palec się nie zgina 14.04.22, 16:58
        Nie zgina się tylko szczytowy (w ogóle) a rana jest w poduszeczce pierwszej od podstawy.
      • falka108 Re: palec się nie zgina 14.04.22, 16:59
        Pianistą to nie, ale jeździ konno i chyba by się jej ten palec przydał😏
        • piataziuta Re: palec się nie zgina 14.04.22, 17:06
          Konno to sobie by poradziła nawet całkiem bez palca.
          Pilnuj, żeby nie przecięła ścięgna w nodze. tongue_out
          • falka108 Re: palec się nie zgina 14.04.22, 17:22
            Ja to sobie mogę pilnować, ale dziewięć lat to jest ten wiek, że się robi wszystko odwrotnie niż mama mówi😉
        • bistian Re: palec się nie zgina 14.04.22, 17:36
          falka108 napisała:

> Pianistą to nie, ale jeździ konno i chyba by się jej ten palec przydał😏

Weź nie piernicz. wink Ścięgna, to poważna sprawa. To nawet łączyć dobrze niewielu potrafi.
          Takie urazy z przecięciem ścięgna, nie są aż takie rzadkie, są różne komplikacje, choćby zrosty. Dziewczyna przecięła sobie nożem, ile ona się potem najeździła, żeby ręka była sprawna. U niej nie zdiagnozowano, potem ścięgno się skurczyło i rehabilitacja trwała długi czas. Nie wiem, jak to się skończyło, czy ma pełną sprawność?
    • lilia-anna Re: palec się nie zgina 14.04.22, 16:49
      Może to nie na temat, co napisze, ale: gdy miałam bardzo spuchnięte palce od egzemy, to tez nie mogłam ich zgiąć. Może to tylko przez opuchliznę...?
      • falka108 Re: palec się nie zgina 14.04.22, 16:56
        No właśnie chirurg był dziwnie spokojny… a to nie on zszywał i w gabinecie machnęłam na to ręką. Po czasie zaczęłam rozkminiać, że coś może nie być ok.
    • bertie Re: palec się nie zgina 14.04.22, 17:49
      U mnie po zabiegu ortopedycznym na ostry stan zapalny w stawie pojawił się podobny problem. Ale to palec środkowy i nie mam ochoty na re-operację szczególnie, że z tego co pamiętam przywrócenie funkcji zgięcia wymaga też cięcia nadgarstka... W pracy biurowej czy codziennym życiu brak zgięcia w tym miejscu nie przeszkadza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka