Dodaj do ulubionych

Stomatologicznie

11.05.22, 13:31
Czy któraś z Was wie coś więcej o szynowaniu rozchwianych zebow? Jak taka szyna wygląda?
Obserwuj wątek
    • mallard Re: Stomatologicznie 11.05.22, 14:25
      • przepio Re: Stomatologicznie 12.05.22, 05:15
        To miało być śmieszne?
      • gryzelda71 Re: Stomatologicznie 12.05.22, 09:20
        Te twoje poczucie humoru.....
    • perspektywa Re: Stomatologicznie 11.05.22, 14:43
      Nieważne jak wygląda. Jeżeli jest zalecenie to szynuj, bo możesz stracić zęby. Syn miał szynowane po wypadku. Udało się je uratować i nieobumarły.
      • nowyniknik82 Re: Stomatologicznie 11.05.22, 15:01
        Moje ruszają się tak naprawdę nie wiadomo dlaczego.
        Pierwszy raz dentysta powiedział że to niepokojące, inni problem olewali
        • kiddy Re: Stomatologicznie 11.05.22, 19:42
          Miałaś robiony pantomogram? Może masz zanik korzeni.
          • perspektywa Re: Stomatologicznie 11.05.22, 19:56
            Albo jeszcze lepiej tomografię niech zrobi. Ruszające się zęby to poważna sprawa. Nie wiem jak dentysta może to lekceważyć? Może się nie znam, ale nie wydaje mi się to błahostką.
          • nowyniknik82 Re: Stomatologicznie 11.05.22, 20:13
            Dostałam skierowanie.
            Ruszają się cztery jedynki.
            • alpepe Re: Stomatologicznie 11.05.22, 20:24
              Moja znajoma chciała mieć wybielone zęby, niby zdrowe dentystka powiedziała jej, że to paradontoza i zęby nie tkwią w zębodole, tylko w dziąśle, oby u ciebie tak nie było.
              • nowyniknik82 Re: Stomatologicznie 11.05.22, 20:37
                One się ruszają moim zdaniem minimalnie. Ale dziś mnie dentystka nastraszyła niezle
                • bistian Re: Stomatologicznie 11.05.22, 20:40
                  nowyniknik82 napisała:

> One się ruszają moim zdaniem minimalnie. Ale dziś mnie dentystka nastraszyła ni
                  > ezle

Nie mają prawa się ruszać. Nawet minimalnie. Działaj, albo zbieraj na implanty.
                  • nowyniknik82 Re: Stomatologicznie 11.05.22, 20:59
                    Ruszają się co najmniej z 15 Lat.
                    Nie odczuwam tego w codziennym życiu, ale nowym dentystom o tym mówię.
                    I dziś po raz pierwszy ktoś uznał że to problem.
                    • bistian Re: Stomatologicznie 11.05.22, 21:15
                      nowyniknik82 napisała:

> Ruszają się co najmniej z 15 Lat.
                      > Nie odczuwam tego w codziennym życiu, ale nowym dentystom o tym mówię.
                      > I dziś po raz pierwszy ktoś uznał że to problem.

Jest mnóstwo osób, które do czterdziestki, nie miały problemów ze zdrowiem, a potem to zdrowie się posypało. I kto by to przewidział? smile
                      Iść rozmawiać, tego nie warto lekceważyć, potem za dużo kosztuje wink
                • 35wcieniu Re: Stomatologicznie 11.05.22, 21:44
                  Jeżeli jesteś w stanie to stwierdzić, że się ruszają, choćby w twojej ocenie było to minimalnie, to i tak sam fakt to jest mega syrena alarmowa. Nie znam dentysty, który zlekceważyłby ruszające się zęby.
              • bistian Re: Stomatologicznie 11.05.22, 20:39
                alpepe napisała:

> Moja znajoma chciała mieć wybielone zęby, niby zdrowe dentystka powiedziała jej
                > , że to paradontoza i zęby nie tkwią w zębodole, tylko w dziąśle, oby u ciebie
                > tak nie było.

Bzdura. smile Nie mogą "tkwić w dziąśle", bo by powypadały.
                Ale fakt, jeżeli się ruszają, nie są stabilne w jakikolwiek sposób, to trzeba działać na cito. Do utraty zębów jest już blisko.
            • kiddy Re: Stomatologicznie 12.05.22, 08:34
              Zrób pantomogram i zajmij się tym jak najszybciej. U mnie jest zanik korzeni po leczeniu ortodontycznym. Też mam tak od lat, ale dopiero niedawno dowiedzialam się, że zanikają mi korzenie górnych jedynek i dwójek. Przy okazji usuwania ósemek miałam robiony pantomogram i chirurg zwrócił mi na to uwagę.
              • nowyniknik82 Re: Stomatologicznie 12.05.22, 09:17
                Nigdy nie byłam leczona ortodontyczne.
                Jak ruszają się Twoje?
                • kiddy Re: Stomatologicznie 12.05.22, 18:25
                  Zmiennie. Czasami prawie tego nie czuję, a czasami wyraźnie luźno siedzą w dziąśle.
    • 1papryczka.chili Re: Stomatologicznie 11.05.22, 21:02
      To nie szyna ale taka taśma z włókna szklanego (wygląda jak cienka biała tasiemka), którą przymocowuje się do zębów na flow czyli płynny kompozyt. Utwardza się światłem i gotowe.
      • 1papryczka.chili Re: Stomatologicznie 11.05.22, 21:08
        Może jeszcze dodam, że przymocowuje się do kilku zębów aby razem się w łuku trzymały. W ten sposób można ratowac lekko ruszające się zęby. Natomiast najprawdopodobniejsza przyczyną tego stanu jest paradontoza i wynikający z niej przy okazji przewlekły stan zapalny dziąseł. Najlepiej zaprzyjaźnić się na dłużej z periodontologiem bo w takiej sytuacji należy odwiedzać go najlepiej co 3 miesiące na porządne czyszczenie (kiretaż) co pozwoli zębom dłużej pobyć w paszczy. Niestety paradontoza jest nieuleczalna, można jedynie zaleczać.
      • 1papryczka.chili Re: Stomatologicznie 11.05.22, 21:12
        Taka oto tasiemka
        molarr.pl/pl/6395-fiber-splint-multi-layer-tasma-do-szynowania-05-m.html?gclid=CjwKCAjwve2TBhByEiwAaktM1MxLKEPu69nSM1GEEwfSVu1LPu5Ufuw08EBuOZZoAnuMtEhVUlrWPRoCApwQAvD_BwE
        • nowyniknik82 Re: Stomatologicznie 11.05.22, 21:16
          Słabo mi jak wygoglowalam ten kiretaz.
          No zobaczymy co się okaże po zdjęciu, taśma nieszczególnie mnie cieszy, bo jednak będzie to czuć pod językiem a mnie wszelkie drapiace elementy irytują sad
          • 1papryczka.chili Re: Stomatologicznie 11.05.22, 21:37
            To nic nie boli, robi się w znieczuleniu miejscowym. Niestety bardzo krwawy zabieg, ale to tylko tak fatalnie wygląda.
          • 1papryczka.chili Re: Stomatologicznie 11.05.22, 21:39
            Niekoniecznie u Ciebie trzeba by robić od razu kiretaż otwarty. U bardzo wielu pacjentów wystarczy zrobić zamknięty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka