nowyniknik82 11.05.22, 13:31 Czy któraś z Was wie coś więcej o szynowaniu rozchwianych zebow? Jak taka szyna wygląda? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
perspektywa Re: Stomatologicznie 11.05.22, 14:43 Nieważne jak wygląda. Jeżeli jest zalecenie to szynuj, bo możesz stracić zęby. Syn miał szynowane po wypadku. Udało się je uratować i nieobumarły. Odpowiedz Link Zgłoś
nowyniknik82 Re: Stomatologicznie 11.05.22, 15:01 Moje ruszają się tak naprawdę nie wiadomo dlaczego. Pierwszy raz dentysta powiedział że to niepokojące, inni problem olewali Odpowiedz Link Zgłoś
kiddy Re: Stomatologicznie 11.05.22, 19:42 Miałaś robiony pantomogram? Może masz zanik korzeni. Odpowiedz Link Zgłoś
perspektywa Re: Stomatologicznie 11.05.22, 19:56 Albo jeszcze lepiej tomografię niech zrobi. Ruszające się zęby to poważna sprawa. Nie wiem jak dentysta może to lekceważyć? Może się nie znam, ale nie wydaje mi się to błahostką. Odpowiedz Link Zgłoś
nowyniknik82 Re: Stomatologicznie 11.05.22, 20:13 Dostałam skierowanie. Ruszają się cztery jedynki. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Stomatologicznie 11.05.22, 20:24 Moja znajoma chciała mieć wybielone zęby, niby zdrowe dentystka powiedziała jej, że to paradontoza i zęby nie tkwią w zębodole, tylko w dziąśle, oby u ciebie tak nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
nowyniknik82 Re: Stomatologicznie 11.05.22, 20:37 One się ruszają moim zdaniem minimalnie. Ale dziś mnie dentystka nastraszyła niezle Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Stomatologicznie 11.05.22, 20:40 nowyniknik82 napisała: > One się ruszają moim zdaniem minimalnie. Ale dziś mnie dentystka nastraszyła ni > ezle Nie mają prawa się ruszać. Nawet minimalnie. Działaj, albo zbieraj na implanty. Odpowiedz Link Zgłoś
nowyniknik82 Re: Stomatologicznie 11.05.22, 20:59 Ruszają się co najmniej z 15 Lat. Nie odczuwam tego w codziennym życiu, ale nowym dentystom o tym mówię. I dziś po raz pierwszy ktoś uznał że to problem. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Stomatologicznie 11.05.22, 21:15 nowyniknik82 napisała: > Ruszają się co najmniej z 15 Lat. > Nie odczuwam tego w codziennym życiu, ale nowym dentystom o tym mówię. > I dziś po raz pierwszy ktoś uznał że to problem. Jest mnóstwo osób, które do czterdziestki, nie miały problemów ze zdrowiem, a potem to zdrowie się posypało. I kto by to przewidział? Iść rozmawiać, tego nie warto lekceważyć, potem za dużo kosztuje Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Stomatologicznie 11.05.22, 21:44 Jeżeli jesteś w stanie to stwierdzić, że się ruszają, choćby w twojej ocenie było to minimalnie, to i tak sam fakt to jest mega syrena alarmowa. Nie znam dentysty, który zlekceważyłby ruszające się zęby. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Stomatologicznie 11.05.22, 20:39 alpepe napisała: > Moja znajoma chciała mieć wybielone zęby, niby zdrowe dentystka powiedziała jej > , że to paradontoza i zęby nie tkwią w zębodole, tylko w dziąśle, oby u ciebie > tak nie było. Bzdura. Nie mogą "tkwić w dziąśle", bo by powypadały. Ale fakt, jeżeli się ruszają, nie są stabilne w jakikolwiek sposób, to trzeba działać na cito. Do utraty zębów jest już blisko. Odpowiedz Link Zgłoś
kiddy Re: Stomatologicznie 12.05.22, 08:34 Zrób pantomogram i zajmij się tym jak najszybciej. U mnie jest zanik korzeni po leczeniu ortodontycznym. Też mam tak od lat, ale dopiero niedawno dowiedzialam się, że zanikają mi korzenie górnych jedynek i dwójek. Przy okazji usuwania ósemek miałam robiony pantomogram i chirurg zwrócił mi na to uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
nowyniknik82 Re: Stomatologicznie 12.05.22, 09:17 Nigdy nie byłam leczona ortodontyczne. Jak ruszają się Twoje? Odpowiedz Link Zgłoś
kiddy Re: Stomatologicznie 12.05.22, 18:25 Zmiennie. Czasami prawie tego nie czuję, a czasami wyraźnie luźno siedzą w dziąśle. Odpowiedz Link Zgłoś
1papryczka.chili Re: Stomatologicznie 11.05.22, 21:02 To nie szyna ale taka taśma z włókna szklanego (wygląda jak cienka biała tasiemka), którą przymocowuje się do zębów na flow czyli płynny kompozyt. Utwardza się światłem i gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
1papryczka.chili Re: Stomatologicznie 11.05.22, 21:08 Może jeszcze dodam, że przymocowuje się do kilku zębów aby razem się w łuku trzymały. W ten sposób można ratowac lekko ruszające się zęby. Natomiast najprawdopodobniejsza przyczyną tego stanu jest paradontoza i wynikający z niej przy okazji przewlekły stan zapalny dziąseł. Najlepiej zaprzyjaźnić się na dłużej z periodontologiem bo w takiej sytuacji należy odwiedzać go najlepiej co 3 miesiące na porządne czyszczenie (kiretaż) co pozwoli zębom dłużej pobyć w paszczy. Niestety paradontoza jest nieuleczalna, można jedynie zaleczać. Odpowiedz Link Zgłoś
1papryczka.chili Re: Stomatologicznie 11.05.22, 21:12 Taka oto tasiemka molarr.pl/pl/6395-fiber-splint-multi-layer-tasma-do-szynowania-05-m.html?gclid=CjwKCAjwve2TBhByEiwAaktM1MxLKEPu69nSM1GEEwfSVu1LPu5Ufuw08EBuOZZoAnuMtEhVUlrWPRoCApwQAvD_BwE Odpowiedz Link Zgłoś
nowyniknik82 Re: Stomatologicznie 11.05.22, 21:16 Słabo mi jak wygoglowalam ten kiretaz. No zobaczymy co się okaże po zdjęciu, taśma nieszczególnie mnie cieszy, bo jednak będzie to czuć pod językiem a mnie wszelkie drapiace elementy irytują Odpowiedz Link Zgłoś
1papryczka.chili Re: Stomatologicznie 11.05.22, 21:37 To nic nie boli, robi się w znieczuleniu miejscowym. Niestety bardzo krwawy zabieg, ale to tylko tak fatalnie wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
1papryczka.chili Re: Stomatologicznie 11.05.22, 21:39 Niekoniecznie u Ciebie trzeba by robić od razu kiretaż otwarty. U bardzo wielu pacjentów wystarczy zrobić zamknięty. Odpowiedz Link Zgłoś