Dodaj do ulubionych

pytanie prawne

22.05.22, 14:48
Mam chorującego na raka ojca i sprawę o niepełnosprawność w wojewódzkim zespole. Sprawa toczy się już pół roku, nie wyznaczono komisji. Dzwoniłam do nich, i nic. Ojciec wciąż pyta kiedy bedzie komisja.
Jestem zbywana.
Jak pośpieszyć organ, do kogo mam adresować pismo naglące?

Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • profes79 Re: pytanie prawne 22.05.22, 19:45
      Skargę na bezczynność organu adresujesz w tym przypadku do wojewody. Natomiast wojewódzki zespół to organ odwoławczy od decyzji powiatowego/miejskiego.

Druga rzecz - opóźnienia w zwoływaniu komisji nie wynikają z opieszałości organu tylko ze środków finansowych - jak nie ma pieniędzy dla lekarzy orzekających to zespołów się nie zwołuje. Z czasów jak miałem do czynienia z jednym z wojewódzkich zespołów to opóźnienia sięgały kilkunastu miesięcy (faktem jest, że to czasy studenckie więc ćwierć wieku temu bez mała ale generalnie wynikało to właśnie z tego.
    • profes79 Re: pytanie prawne 22.05.22, 19:51
      Poprawka - bo gdzieś dzwoniło a nie do końca wiedziałem gdzie.
      Nadzór nad wojewódzkimi zespołami sprawuje Pełnomocnik Rządu do Spraw Osób Niepełnosprawnych i tam bym kierował takie pismo.
      www.gov.pl/web/uw-mazowiecki/informacje-dotyczace-wojewodzkiego-zespolu-do-spraw-orzekania-o-niepelnosprawnosci-w-warszawie

niepelnosprawni.gov.pl/p,11,biuro

Moja mea culpa; wojewoda sprawuje nadzór nad powiatowymi/miejskimi zespołami a i to za pośrednictwem WZON.
    • panna.nasturcja Re: pytanie prawne 22.05.22, 23:06
      Ola, a co to daje? Znaczy to orzeczenie niepełnosprawności u starszej osoby chorej na raka? Z tego coś wynika dla tej osoby? Pytam, bo sama mam teraz taka osobę w rodzinie i nie przyszło nam to do głowy a może jest do czegoś potrzebne.
      • thea19 Re: pytanie prawne 23.05.22, 08:55
        Świadczenia socjalne
      • mia_mia Re: pytanie prawne 23.05.22, 09:07
        Poczytaj, ja nie zdawałam sobie sprawy, że całe życie jestem w systemie bardzo chora, jak podliczylam ile mogłam zaoszczędzić to prawie spadłam z krzesła😂
    • mia_mia Re: pytanie prawne 23.05.22, 09:03
      Ja niedawno miałam taką „komisję”. Przeterminowali o kilka dni z powodu braku specjalistów (jakoś tak to było ujęte) i była tam informacja o możliwości odwołań i skarg na opieszałość.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka