Dodaj do ulubionych

Nowy Ład - nowy szok

22.05.22, 17:05
Skończyłam pracę nad poprawianiem matur i wpisałam w kalkulator płacowy uwzględniający Nowy Ład to, co zarobiłam brutto. Przy maturach robimy na umowę zlecenie. Pierwszy szok - zabierają mi prawie dokładnie 1/3 tego, co zarobiłam (zamiast dotychczasowych bodajże 10%). Drugi szok - gdybym to robiła na umowę o pracę, zabraliby mi i chyba 200 albo 300 zł mniej, zlecenie to najmniej korzystna opcja.

Nie powiem, słuszną linię ma nasza władza.
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 17:07
      Asiu, ja jestem zszokowana, że Ty jeszcze czymkolwiek związanym z nowym wałem jesteś zszokowana.
      • asia_i_p Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 17:12
        😀
        • asia_i_p Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 17:13
          Za moment będą musieli rozwiązywać problem nieuczciwych zleceniobiorców zawierających naciągane umowy o pracę.
          • asfiksja Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 21:42
            No cóż, synekury w spółkach skarbu państwa to etaty. Wystarczy nie kraść, a rząd się wyżywi, czy jakoś tak.
    • woman_in_love Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 17:17
      Przy maturach robimy na umowę zlecenie.
      Trzeba było przejść na ryczałt.

Albo kazać się walić dyrektorowi - tzn. iść na zwolnienie.
      • asia_i_p Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 17:23
        Piękno sprawy polega na tym, że można się dyrektorowi kazać walić bez zwolnienia, bo to dyrektor OKE, a nie mój. W przyszłym roku przewiduję stada chętnych.
        • daniela34 Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 17:25
          Stada, tabuny, roje, watahy...
          • woman_in_love Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 17:44
            Stada, tabuny, roje, watahy...

Będą, skoro i teraz są.
            • ayanna Re: Nowy Ład - nowy szok 23.05.22, 17:37
              Teraz już nie ma. Wydzwaniają po nauczycielach szukając chętnych
          • mamdomek Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 22:47
            Pod krużgankiem.
        • kub-ma Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 17:27
          Koleżanka za chwilę sprawdza egzamin ósmoklasisty. Muszę ją uświadomić.
          • asia_i_p Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 17:40
            Powiedz jej, żeby spytała swoje OKE. Bo może ten kalkulator jest skopany a ja przedwcześnie oskarżam Nowy Ład.
        • woman_in_love Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 17:43
          W przyszłym roku przewiduję stada chętnych.

co roku są chętni - zawsze się pchacie do tej pracy
          co do wynagrodzenia, to należało przed podpisaniem umowy wbić ją do kalkulatora i odrzucić propozycję
          • dyzurny_troll_forum Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 18:07
            woman_in_love napisała:

> co do wynagrodzenia, to należało przed podpisaniem umowy wbić ją do kalkulatora
            > i odrzucić propozycję

gdyby była w stanie kiedykolwiek pomyśleć przed to zapewne inaczej pokierowałaby swoim życiem... jeżeli wogóle możemy mówić w tym przypadku o jakimś kierowaniu...
        • ladymercury Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 19:17
          Dlatego ja się wymiksowalam ze sprawdzania i matur, i prac osmoklasistow już jakiś czas temu i jak się okazuje, słusznie.

Ciekawe, co będzie za rok. To już chyba nikogo nie znajdą.
    • kub-ma Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 17:18
      Zatem nauczycieli można upokorzyć na wiele różnych sposobów.
      Innych zaangażowanych też.
    • mamkotanagoracymdachu Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 17:43
      Asia, bez urazy!! ale dla mnie to jest szok, ze nauczyciele nie robią tego w ramach swoich podstawowych obowiązków. To trochę tak, jakbym ja powiedziała w robocie, ze mogę przedstawić dane w excelu, ale za BI to już poproszę dodatkowe zlecenie, które wykonam ofc W GODZINACH PRACY big_grin
      • kub-ma Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 17:48
        A dla mnie jest szokiem, że wydaje Ci się, że nauczyciel pracujący w weekend nie powinien otrzymać za to wynagrodzenia.
        Nie wiem jakim cudem polonista miałby wcisnąć sprawdzanie prac maturalnych w tygodniu swojej pracy.
        Sprawdzanie jest bardzo czasochłonne, a trzeba to zrobić sprawnie. Chyba, że zwalniamy go z innych obowiązków.
        Do sprawdzania prac egzaminacyjnych trzeba być przeszkolonym.
      • asia_i_p Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 17:49
        Punkt pierwszy - nie robię tego w godzinach pracy, tylko w weekendy.
        Punkt drugi - 28 kwietnia, kiedy za maturzystami zamykają się drzwi szkoły, przestają mi płacić za pracę z nimi. Jeżeli to były nadgodziny, po prostu nie mam już nadgodzin, jeśli w ramach etatu, to cały rok równomiernie potrącają mi z pensji.
        • mamkotanagoracymdachu Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 17:53
          Czyli nie dostajesz pensji w maju i czerwcu?
          • asia_i_p Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 17:57
            Dostaję odpowiednio pomniejszoną pensję, za uczenie młodszych klas.
            • mamkotanagoracymdachu Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 17:59
              asia_i_p napisała:

> Dostaję odpowiednio pomniejszoną pensję, za uczenie młodszych klas.
              >

No właśnie, czy to nie jest bez sensu?
              Czy nie logiczniej byłoby zachować te godziny i wpisac matury w podstawowy zakres obowiązków?
              To jest jakieś kuriozum, ze praca, która musi być wykonana regularnie co roku, nie ma pokrycia w zatrudnieniu.
              • esperantza Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 20:55
                Ale to chyba jest związane z faktem, ze nie jazdy nauczyciel jest uprawniony i to robi .
              • paskudek1 Re: Nowy Ład - nowy szok 23.05.22, 08:10
                mamkotanagoracymdachu napisała:

> asia_i_p napisała:
                >
                > > Dostaję odpowiednio pomniejszoną pensję, za uczenie młodszych klas.
                > >
                >
                > No właśnie, czy to nie jest bez sensu?
                > Czy nie logiczniej byłoby zachować te godziny i wpisac matury w podstawowy zakr
                > es obowiązków?
                > To jest jakieś kuriozum, ze praca, która musi być wykonana regularnie co roku,
                > nie ma pokrycia w zatrudnieniu.
                Rany julek, sprawdzanie matur to jest robota dla OKE anie dla szkoły, a nie każdy nauczyciel jest egzaminatorem. Przetraw to i spróbuj zrozumieć
                • grey_delphinum Re: Nowy Ład - nowy szok 23.05.22, 08:21
                  Ona nie zrozumie. Myśli pewnie, że taki wuefista (nikomu nie ubliżając) może usiąść i z marszu po swych lekcjach poprawiać matury z matmy.
                  • paskudek1 Re: Nowy Ład - nowy szok 23.05.22, 08:25
                    grey_delphinum napisał(a):

> Ona nie zrozumie. Myśli pewnie, że taki wuefista (nikomu nie ubliżając) może us
                    > iąść i z marszu po swych lekcjach poprawiać matury z matmy.
                    A propos wuefistów to uważam że są bardzo potrzebni i każda próba rozruszania dzieciaków jest na wagę złota. Żeby jeszcze program tego wf był sensowniej ułożony, żeby były różne formy ruchu.
                    • grey_delphinum Re: Nowy Ład - nowy szok 23.05.22, 08:30
                      Paskudek, pełna zgoda, ale jednak w watku chodzi o co innego 😉
                      • paskudek1 Re: Nowy Ład - nowy szok 23.05.22, 08:40

> Paskudek, pełna zgoda, ale jednak w watku chodzi o co innego 😉

Wiem, ale tak mnie naszło 😄
          • kub-ma Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 17:58
            Nie, równomiernie odbierają jej już od września.
      • paniusiapobuleczki Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 17:50
        Czego nie robią w ramach swoich obowiązków? Nie sprawdzają matur?
        • mamkotanagoracymdachu Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 17:54
          paniusiapobuleczki napisała:

> Czego nie robią w ramach swoich obowiązków? Nie sprawdzają matur?

No tak. Wydawałoby się, ze to jeden z obowiązków nauczyciela w liceum i dla mnie byłoby dość oczywiste wpisac to do podstawowej umowy o prace zamiast wygłupiać się z jakimiś zleceniami. To jest chyba do przewidzenia, ze matury będą jak co roku?
          • little_fish Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 17:56
            Wtedy trzeba byłoby płacić tym nauczycielom za nadgodziny. Już pomijam fakt, że nie każdy ma uprawnienia żeby to robić.
          • extereso Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 17:56
            Ale czytasz, że to w weekendy, czy w ogóle: po godzinach pracy. Dlaczego mieliby to robić w ramach pensji ?
            • mamkotanagoracymdachu Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 17:57
              extereso napisała:

> Ale czytasz, że to w weekendy, czy w ogóle: po godzinach pracy. Dlaczego mielib
              > y to robić w ramach pensji ?

Czemu w weekendy, przecież matur nie pisze się w weekend?
              • extereso Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 18:02
                Ale sprawdza się chyba wiśnie wtedy? Wyobrażam sobie, że w weekendy egzaminatorzy sprawdzają na terenie szkoły: chyba nie biorą arkuszu do domu? W inne dni prowadzą lekcje z pozostałymi klasami, gdyby mieli sprawdzać w godzinach lekcji ostatnich klas, pewno sprawdzaliby do jesieni. Ale nie wiem jak jest naprawdę.
              • little_fish Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 18:02
                Ale sprawdza się je w weekend. Bo w trakcie tygodnia nauczyciele jeszcze uczą
                • mamkotanagoracymdachu Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 18:15
                  little_fish napisała:

> Ale sprawdza się je w weekend. Bo w trakcie tygodnia nauczyciele jeszcze uczą

Uczą, ale mniej, bo nie maja zajęć z klasami maturalnymi. Wiec może wtedy?
                  • angazetka Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 18:18
                    Za to siedzą na maturach.
                    • mamkotanagoracymdachu Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 18:22
                      angazetka napisała:

> Za to siedzą na maturach.

No a czemu nie mieliby siedzieć?
                      Przecież nie prowadzą wtedy lekcji, matury się odbywają w ich godzinach pracy.
                      • angazetka Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 18:36
                        Twierdzisz, że dzięki temu, że lekcje z maturzystami odeszły, to nauczyciele mają całe hektary czasu. No to otóż zamiast lekcji mają siedzenie na maturach. A sprawdzanie matur osobno.
                        • mamkotanagoracymdachu Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 18:37
                          angazetka napisała:

> Twierdzisz, że dzięki temu, że lekcje z maturzystami odeszły, to nauczyciele ma
                          > ją całe hektary czasu. No to otóż zamiast lekcji mają siedzenie na maturach. A
                          > sprawdzanie matur osobno.

Nic takiego nie twierdze.
                          Asia napisała, ze sprawdzanie to 25h.
                          Siedzenie drugie tyle?
                          Czyli dokładnie tyle samo godzin, ile jej odeszło za maj i czerwiec. To chyba da się policzyć.
                  • little_fish Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 18:19
                    W okienkach? Jak sobie to wyobrażasz? Przecież te prace znajdują się w jednym miejscu, nie można ich sobie nosić do szkoły i domu. Poza tym czasem są wątpliwości w dokonaniu oceny/uznaniu czegoś i wtedy konieczna jest konsultacja z drugim egzaminatorem. To nie są sprawdziany uczniów
                  • asia_i_p Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 18:24
                    Odeszło mi 6 godzin tygodniowo, matury sprawdzałam, wliczając obowiązkowe szkolenia w czwartkowy i piątkowy wieczór, przez 25 godzin.

Kluczowe jest jednak co innego - to jest inny pracodawca. Szkoła odpowiada za przeprowadzenie egzaminu w sensie fizycznym, czyli zapewnienie lokalu i opieki. CKE odpowiada za stworzenie arkuszy, OKE za sprawdzanie. Sprawdzanie matur w niezależnym ośrodku to obok centralnego tworzenia arkuszy i ich standaryzacji, jeden z kluczowych warunków uznawania polskiej matury na uczelniach unijnych.
                    • mamkotanagoracymdachu Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 18:27
                      asia_i_p napisała:

> Odeszło mi 6 godzin tygodniowo, matury sprawdzałam, wliczając obowiązkowe szkol
                      > enia w czwartkowy i piątkowy wieczór, przez 25 godzin.
                      >

No to przecież dokładnie odpowiada ilości godzin za maj. Mogłabyś mieć normalnie za te godziny płacone w ramach umowy o prace.

(tylko jakim cudem dwa wieczory maja 25h? wink )

> Kluczowe jest jednak co innego - to jest inny pracodawca. Szkoła odpowiada za p
                      > rzeprowadzenie egzaminu w sensie fizycznym, czyli zapewnienie lokalu i opieki.
                      > CKE odpowiada za stworzenie arkuszy, OKE za sprawdzanie.

To prawie jak na kolei 😂
                      • little_fish Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 18:30
                        Masz problem z czytaniem czy z liczeniem?
                        "matury sprawdzałam, wliczając obowiązkowe szkolenia w czwartkowy i piątkowy wieczór, przez 25 godzin."
                        • mamkotanagoracymdachu Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 18:32
                          Tak, przeczytałam po łebkach, sorry.
                          Niemniej jednak, skoro odeszło 6h tygodniowo, 6x4 tygodnie maja = 24
                          To by się zgadzało z czasem sprawdzania matur, czy nie?
                          • little_fish Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 18:37
                            Ale nadal nie rozwiązuje problemy noszenia matur po całym mieście, zabezpieczania ich. No i konsultacje w razie wątpliwości byłyby skomplikowane.Nie mówiąc o kolejnej niesprawiedliwości wobec nauczycieli. Godziny odchodzą wszystkimi, niektórzy mają sprawdzać matury inni nie....
                            No i kwestia zasadniczą - to są różni pracodawcy
                          • asia_i_p Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 18:43
                            Teoretycznie. W praktyce to kompletnie inna efektywność. W twoim postulacie zaczynam sprawdzać prace w tydzień po szkoleniu. No i kwestia miejsca. OKE nie mają budynku dość dużego, podnajmuje weekendowo od szkół.
                            • kub-ma Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 18:46
                              Ja rozumiem tę sugestię tak, że sprawdzasz nadal w weekend, ale traktowane to jest jak te 6 godzin z klasą, więc płacone masz z pensją jak normalne godziny (chociaż w weekend).
                              • mamkotanagoracymdachu Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 18:49
                                To już do ustalenia, czy płatne 100 czy 150% (bo w weekend). Po prostu nie rozumiem zamieszania ze zleceniem, kiedy chodzi o regularnie wykonywana aktywność. Takie rzeczy załatwia się właśnie umowa o prace, jeśli chce się mieć względna pewność, ze praca zostanie wykonana.

No chyba ze stawki są tak atrakcyjne, ze jest kolejka chętnych.
                                • little_fish Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 18:50
                                  Cały czas pomijasz kwestię tego, że jest to inny pracodawca.
                                  • mamkotanagoracymdachu Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 18:51
                                    little_fish napisała:

> Cały czas pomijasz kwestię tego, że jest to inny pracodawca.

To nie jest nierozwiazywalny problem, wiesz?
                                    • little_fish Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 18:53
                                      Póki co, to nie ma żadnego problemu. OKE zatrudnia ekspertów, oni sprawdzają, dostają wynagrodzenie.
                                • kub-ma Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 18:53

> To już do ustalenia, czy płatne 100 czy 150% (bo w weekend). Po prostu nie rozu
                                  > miem zamieszania ze zleceniem, kiedy chodzi o regularnie wykonywana aktywność.
                                  > Takie rzeczy załatwia się właśnie umowa o prace, jeśli chce się mieć względna p
                                  > ewność, ze praca zostanie wykonana.
                                  >
                                  > No chyba ze stawki są tak atrakcyjne, ze jest kolejka chętnych.

Ale to jest chyba zmuszanie do pracy w weekend
                                  • mamkotanagoracymdachu Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 18:55
                                    kub-ma napisała:

> mamkotanagoracymdachu napisała:
                                    >
                                    > > To już do ustalenia, czy płatne 100 czy 150% (bo w weekend). Po prostu ni
                                    > e rozu
                                    > > miem zamieszania ze zleceniem, kiedy chodzi o regularnie wykonywana aktyw
                                    > ność.
                                    > > Takie rzeczy załatwia się właśnie umowa o prace, jeśli chce się mieć wzgl
                                    > ędna p
                                    > > ewność, ze praca zostanie wykonana.
                                    > >
                                    > > No chyba ze stawki są tak atrakcyjne, ze jest kolejka chętnych.
                                    >
                                    > Ale to jest chyba zmuszanie do pracy w weekend
                                    >
                                    >

Wiesz, w wielu zawodach ludzie są „zmuszani” do pracy w weekend. Taka specyfika zawodu. O lekarzach tez mówisz, ze są „zmuszani”?
                                    • little_fish Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 18:58
                                      Ale specyfika zawodu nauczyciela nie wymaga pracy w weekend, poza wyjątkami objętymi stosownymi umowami.
                                      Czemu uwzięłaś się żeby zmieniać coś, co działa?
                                      • mamkotanagoracymdachu Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 19:25
                                        little_fish napisała:

> Ale specyfika zawodu nauczyciela nie wymaga pracy w weekend, poza wyjątkami obj
                                        > ętymi stosownymi umowami.
                                        > Czemu uwzięłaś się żeby zmieniać coś, co działa?

Serio, działa?
                                        To skąd strajki?
                                        Skąd takie nastawienie do nauczycieli, jakie mamy?

• little_fish Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 19:34
                                          Działa sprawdzanie egzaminów zewnętrznych. Myślisz, że jak to sprawdzanie dorzucisz nauczycielom w ramach obowiązków to się zachwycą? Że o to strajkowali?
                                          • mamkotanagoracymdachu Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 20:10
                                            little_fish napisała:

> Działa sprawdzanie egzaminów zewnętrznych. Myślisz, że jak to sprawdzanie dorzu
                                            > cisz nauczycielom w ramach obowiązków to się zachwycą? Że o to strajkowali?

Myśle, ze gdyby potraktować nauczycieli jak pracowników każdego innego zawodu, określić godziny pracy na 40 tygodniowo przez 12 miesięcy w roku i zapłacić im rynkowa stawkę, to wszyscy by na tym zyskali.
                                            • little_fish Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 20:17
                                              Oczywiście, z tym się zgadzam. Ale nie zmienia to nic w kwestii egzaminów ZEWNĘTRZNYCH. Które mają takie pozostać, żeby były honorowane przez zagraniczne uczelnie. Matura nie jest egzaminem szkolnym. Żeby ułatwić logistykę przeprowadzany jest na terenie szkoły. I na tym jego szkolnośc się kończy.
                                            • runny.babbit Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 20:18
                                              Tyle że to tego nie dojdzie, bynajmniej nie z powodu oporu nauczycieli. Państwu opłaca się podtrzymywać te fikcję, ze względów finansowych- przecież traktowanie nauczycieli jak pozostałych pracy nieuchronnie musiałoby się wiązać z rozbudową infrastruktury, dowyposażeniem, zwiększeniem płac, a także politycznych, bo tacy nauczyciele to wdzięczny obiekt do zaszczucia. Na edukacji przecież każdy się zna, bo chodził kiedyś do szkoły.
                                              • little_fish Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 20:22
                                                Ale o tym wszyscy, którzy mają cokolwiek wspólnego z oświatą doskonale wiedzą. Dlatego od lat się o tym wyłącznie mówi. I to tylko wtedy, kiedy komuś jest wygodnie
                                            • kub-ma Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 21:10

> Myśle, ze gdyby potraktować nauczycieli jak pracowników każdego innego zawodu,
                                              > określić godziny pracy na 40 tygodniowo przez 12 miesięcy w roku i zapłacić im
                                              > rynkowa stawkę, to wszyscy by na tym zyskali.

Byłoby cudownie. Nauczyciele o tym marzą.
                                              Niestety nie ma na to infrastruktury. Oraz pieniędzy na wypłaty rynkowe, bo obecnie nauczyciele zbliżają się do płacy minimalnej
                                            • elenelda Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 22:25
                                              Czy do 40-godzinnego tygodnia pracy wliczasz sprawdzanie prac (tu kłaniają się szczególnie poloniści), przygotowanie do lekcji, spotkania z rodzicami, przygotowywanie apeli, teatrzyków, gazetek szkolnych, dni kropki/niebieskich motyli/ misia czy co tam sobie jeszcze wymarzysz, spotkania zespołów w ramach tworzenia pierdyliona nikomu niepotrzebnych papierów, pisanie dostosowań dla uczniów opiniowych (bywają klasy, w których opinii nie ma kilku uczniów), odpisywanie na maile od rodziców wysyłane w niedzielę o północy, pisanie i drukowanie świadectw (wychowawcy), diagnoz (terapeuci), wopfu, ipetów, ewaluacji, sprawozdań, udział w radach pedagogicznych, zbieranie podpisów pod dokumentami (w polskiej szkole dobry nauczyciel to taki, który ma na każdym papierku stosowny podpis) i sporo innych rzeczy o których nie chce mi się pisać.
                                              • mamkotanagoracymdachu Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 22:49
                                                elenelda napisała:

> Czy do 40-godzinnego tygodnia pracy wliczasz sprawdzanie prac (tu kłaniają się
                                                > szczególnie poloniści), przygotowanie do lekcji, spotkania z rodzicami, przygot
                                                > owywanie apeli, teatrzyków, gazetek szkolnych, dni kropki/niebieskich motyli/ m
                                                > isia czy co tam sobie jeszcze wymarzysz, spotkania zespołów w ramach tworzenia
                                                > pierdyliona nikomu niepotrzebnych papierów, pisanie dostosowań dla uczniów opin
                                                > iowych (bywają klasy, w których opinii nie ma kilku uczniów), odpisywanie na ma
                                                > ile od rodziców wysyłane w niedzielę o północy, pisanie i drukowanie świadectw
                                                > (wychowawcy), diagnoz (terapeuci), wopfu, ipetów, ewaluacji, sprawozdań, udział
                                                > w radach pedagogicznych, zbieranie podpisów pod dokumentami (w polskiej szkole
                                                > dobry nauczyciel to taki, który ma na każdym papierku stosowny podpis) i sporo
                                                > innych rzeczy o których nie chce mi się pisać.

Oczywiście, ze tak. To są przecież wszystko obowiązki nauczycieli.

• elenelda Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 23:11
                                                  Czyli nauczyciel ma być po prostu w szkole 8 godzin dziennie? Też tego chcę. Spotkania z rodzicami i rady pedagogiczne kończące się o szesnastej i odpowiednio wyższe wynagrodzenie: fantastyczna perspektywa.
                                                  • ladymercury Re: Nowy Ład - nowy szok 23.05.22, 08:15
                                                    Również jestem za. Wynagrodzenie rynkowe, super - większość z nas jest specjalistami w kilku dziedzinach, w tym terapeutycznych. Od 8.00 do 16.00 na miejscu, wszystko zapewnia pracodawca, szkolenia opłaca pracodawca i odbywają się one z reguły w tygodniu, wycieczki jeśli są, to dodatkowo platne(jak delegacje), do tego stawki za nocne dyżury jako opiekun lub zatrudnienie opiekuna na wycieczkę, wszelkie posiadowy, zebrania itd do 16.00, po 16.00 płatne jako nadgodziny, żadnych festynów i w weekendy, urlop do wybrania przez cały rok, czyli lecę w listopadzie do Meksyku i bujajcie się, na być zastępstwo, urlop na żądanie.
                                                    Wchodzę od zaraz.
                                    • kub-ma Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 18:59

> Wiesz, w wielu zawodach ludzie są „zmuszani” do pracy w weekend. Taka specyfika
                                      > zawodu. O lekarzach tez mówisz, ze są „zmuszani”?

Za pensję zbliżoną do płacy minimalnej nie da się w obecnych warunkach "zmusić" do pracy w weekend.
                                      Nie da się porównywać pracy nauczyciela do pracy lekarza.
                              • little_fish Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 18:51
                                Kolejnym krok, żeby podnieść prestiż zawodu i zachęcić młodych 😁
                              • asia_i_p Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 18:52
                                To już logistycznie łatwiej. Pozostaje problem podstawowy - inny podmiot, dla którego się pracuje, no i fakt, że nie każdy egzaminator w danym roku uczy klasy maturalne i nie każdy uczący klasy maturalne jest egzaminatorem.
                      • asia_i_p Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 18:33
                        To ma zapewnić obiektywność egzaminu. Pracy mojego ucznia z mojego przedmiotu ja nie tylko nie powinnam sprawdzać, ale nie powinnam się z nią w ogóle znaleźć w jednym pomieszczeniu.
                  • mamdomek Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 22:59
                    Z zabieraniem głosu jest mniej więcej tak, że zabierać głos powinno się mając pojęcie a nie WYOBRAŻENIE o temacie.
              • asia_i_p Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 18:02
                Nie chce mi się powtarzać, sprawdź odpowiedź dla Koronki.
              • hanusinamama Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 22:13
                Ale sprawdza się po swojej pracy w szkole?? Ktoś ci płat czołowy uszkodził??? Bo bredzisz.
          • elenelda Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 18:14
            Nie każdy nauczyciel ma uprawnienia do sprawdzania matur/egzaminów ósmoklasisty.
          • hanusinamama Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 22:12
            Przecież ona nie sprawdza matur swoich uczniów. Pogieło cię czy trolujesz??
      • angazetka Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 17:52
        Bo to - TADAM - nie jest w podstawowych obowiązkach nauczyciela i nie mieści się w jego godzinach pracy.
        • paniusiapobuleczki Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 17:55
          Na, żeby być dopuszczonym do sprawdzania trzeba przepracować w szkole tezy lata czy jakoś tak a następnie przejść szkolenie.
          • ayanna Re: Nowy Ład - nowy szok 23.05.22, 17:49
            I zdać egzamin.
        • koronka2012 Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 17:57
          Których godzinach? Tych z pensum?
          Bardzo jestem ciekawa czy gdyby nauczycielom kazano po prostu siedzieć w szkole 40 h jak w innych krajach, to nadal musieliby matury sprawdzać w nadgodzinach
          • asia_i_p Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 18:01
            Nadal by musieli, gdyż za sprawdzanie matur odpowiada OKE, a nie szkoła. Więc OKE szkoli egzaminatorów, którzy nie sprawdzają prac swoich uczniów w szkołach czy Broń Boże w domach popołudniami, tylko zanonimizowane pracę uczniów z innego regionu, skoszarowani w ośrodku egzaminacyjnym w weekendy.

To był warunek, żeby polska matura była uznawana na uczelniach unijnych.
          • runny.babbit Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 18:07
            Musieliby zacząć płacić jak za 40 h, bo teraz głupie społeczeństwo wciąż wierzy że nauczyciele pracują 18 godzin tygodniowo więc dlatego dostają tak małe pensje.
            • mamkotanagoracymdachu Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 18:16
              runny.babbit napisał(a):

> Musieliby zacząć płacić jak za 40 h, bo teraz głupie społeczeństwo wciąż wierzy
              > że nauczyciele pracują 18 godzin tygodniowo więc dlatego dostają tak małe pens
              > je.

A to prawda. Wszystkim by chyba wyszło na zdrowie, gdyby skończyć z ta fikcja.
              • asia_i_p Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 19:13
                No i tak jest na przykład w Anglii, a A-levels nadal sprawdzają egzaminatorzy zatrudniani i wyszkoleni przez ośrodki egzaminacyjne.
              • runny.babbit Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 19:14
                Czy to nie interesujace, że władza która przepycha swoje ustawy po nocach, nie zrobi porządku w tej kwestii. Władza, która przecież pokazała nie raz, że nauczycieli ma za nic i ich się nie boi?
                W temacie samego wątku, jakie to interesujące, że ta sama władza nie zrobiła dotąd też porządku ze śmieciowkami...
                • asia_i_p Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 19:18
                  No przecież akurat ze smieciowkami zrobiła - państwo na zleceniu kosi tyle co na umowie o pracę, a dzieło praktycznie wyrugowali kontrolami nawet z tych sytuacji, które trudno inaczej zidentyfikować niż dzieło. Że swojego punktu widzenia załatwili sprawę, o pracownika tu raczej nie chodziło, skoro inspekcja pracy potrafi łyknąć zatrudnienie kelnera na umowę zlecenie jako prawidłowe.
                  • runny.babbit Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 19:22
                    O to właśnie mi chodziło, zamiast polepszyć los pracownikom to zrobili dobrze sobie. A całe branże nadal tylko na UZ. To ja mam tylko pytanie, skoro śmieciowki są opodatkowane jak UOP , czemu nie liczy się ich do emerytury?
              • hanusinamama Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 22:14
                Tak i zebrania dla rodziców robić na 14. Zwalniajcie się rodzice, nauczyciel pracuje do 16...już widzę tę radość u rodziców.
                • runny.babbit Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 22:18
                  Phi, po prostu od czasu do czasu trzeba by zapłacić nadgodziny 😁 ale śpij spokojnie, właśnie dlatego nikt tego nie wprowadzi. Nagle trzeba by zacząć płacić na oświatę, mogłoby zabraknąć na przekopy i przewały....
                  • hanusinamama Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 23:24
                    NO nie wiem, w krajach gdzie nauczyciel pracuje do 16 zebrania są w godzinach pracy. Dostajesz konkretna godzine i dzien i kombinuj zwolnienie. Z jakiej paki mają robic nadgodziny???
                    • volta2 Re: Nowy Ład - nowy szok 23.05.22, 14:04
                      bez przesady, takie spotkanie to max 30 minut, do tego dojazd i powrót, wiesz o takim spotkaniu ze 2 tygodnie wcześniej. i umawiasz swoje pracowe spotkania/organizujesz pracę tak, by móc raz na kwartał, półrocze z własnej pracy wyjść, bez brania urlopu. owszem, jest to upierdliowe jak zawsze, kiedy ci coś nie pasuje, ale z założenia dziecko ma statystycznie 2 rodziców, więc raz do roku wypada. przy większej liczbie dzieci, robisz te spotkania jedno po drugim, nie tracąc czasu na dojazd.
                      ostatecznie (gdy dzieci są w innych placówkach), bierzesz na klatę, że więcej dzieci to więcej obowiązków.

gorzej, że w te dni, gdy są spotkania z rodzicami, dzieci kończą wcześniej lekcje. tadaam... i wtedy wrzask polskiej jematki, że szkoła ma przeecież opieka się należy
                      • little_fish Re: Nowy Ład - nowy szok 23.05.22, 14:08
                        "robisz te spotkania jedno po drugim, nie tracąc czasu na dojazd." - a to terminy tych spotkań będzie ustalał rodzic?
                        A jak dzieci w różnych szkołach?😉
                        • volta2 Re: Nowy Ład - nowy szok 24.05.22, 18:09
                          tak, termin ustala rodzic, dostaje listę wolnych przedziałów czasowych i się wpisuje. czy termin jest 10 stycznia czy 20 to już ustala szkoła, bez jaj, u nas też nikt nie wybiera dat wywiadówek.

to tak jak u nas, jak masz dwoje dzieci w jednej szkole i wywiadówka u obojga jest o 18 to co robisz? ogarniasz drugiego rodzica, albo decydujesz się iść do tego, gdzie jest ważniejsze spotkanie a nauczycielowi wysyłasz albo i nie, info, że w tym czasie jesteś u innego dziecka.
                      • mamkotanagoracymdachu Re: Nowy Ład - nowy szok 23.05.22, 14:43
                        volta2 napisała:

> bez przesady, takie spotkanie to max 30 minut,

Szczęściara. Ja ostatnio siedziałam w ławce 1h45’, myslalam, ze zwariuje z nudów.

>
                        >
                        > gorzej, że w te dni, gdy są spotkania z rodzicami, dzieci kończą wcześniej lekc
                        > je. tadaam... i wtedy wrzask polskiej jematki, że szkoła ma przeecież opieka si
                        > ę należy

Dzieci w wieku szkolnym nie mogą w tym czasie zostać same w domu?
                • mamkotanagoracymdachu Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 22:51
                  hanusinamama napisała:

> Tak i zebrania dla rodziców robić na 14. Zwalniajcie się rodzice, nauczyciel pr
                  > acuje do 16...już widzę tę radość u rodziców.
                  >

A to dlaczego?
                  40-godzinny tydzień nie oznacza codziennie 8-16.
                  Jest coś takiego jak praca zmianowa.
                  • kub-ma Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 23:05

> A to dlaczego?
                    > 40-godzinny tydzień nie oznacza codziennie 8-16.
                    > Jest coś takiego jak praca zmianowa.

Jest. I byłoby to fajne rozwiązanie, ale nie do zrealizowania.
                    Moje klasy uczą się na pierwszą zmianę. oznacza to, że ja kończę lekcje zwykle około 14. Do godziny 18 jeszcze długa droga. Żebym ja miała drugą zmianę, to moi uczniowie też. Wtedy ani uczniowie, ani ich rodzice nie byliby zadowoleni.
                    • mamkotanagoracymdachu Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 23:18
                      Daj spokój, jak często są te zebrania?
                      Jeśli jednego dnia zostaniesz do 18, to drugiego wyjdziesz o 14. W innych zawodach ro działa, jestem przekonana, ze tu tez dałoby się temat jakoś rozwiązać bez straty dla nikogo.
                      • kub-ma Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 23:26

> Daj spokój, jak często są te zebrania?
                        > Jeśli jednego dnia zostaniesz do 18, to drugiego wyjdziesz o 14. W innych zawod
                        > ach ro działa, jestem przekonana, ze tu tez dałoby się temat jakoś rozwiązać be
                        > z straty dla nikogo.

Te cztery godziny można popracować, ale warunki są fatalne (mały pokój nauczycielski, zajęte sale lekcyjne, mało komputerów z drukarką). Zebrania lub dni otwarte są raz w miesiącu i wtedy pracuje się zwykle 12 godzin.
                      • elenelda Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 23:29
                        Zebrania z reguły odbywają się dla wszystkich klas. Sugerujesz, że w dniu po zebraniu wszyscy nauczyciele mogą wyjść odpowiednio wcześniej? A co z posiedzeniami rady pedagogicznej? Odbywają się kilka razy w roku. Obecność obowiązkowa. Jak zorganizować radę, żeby mogli w niej wziąć udział wszyscy nauczyciele w godzinach swojej pracy? Posiedzenie rady trwa czasami kilka godzin. Gdyby to było takie proste, Karta Nauczyciela już dawno byłaby zlikwidowana.
                        • kub-ma Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 23:31
                          elenelda napisała:

> Zebrania z reguły odbywają się dla wszystkich klas. Sugerujesz, że w dniu po ze
                          > braniu wszyscy nauczyciele mogą wyjść odpowiednio wcześniej? A co z posiedzenia
                          > mi rady pedagogicznej? Odbywają się kilka razy w roku. Obecność obowiązkowa. Ja
                          > k zorganizować radę, żeby mogli w niej wziąć udział wszyscy nauczyciele w godzi
                          > nach swojej pracy? Posiedzenie rady trwa czasami kilka godzin. Gdyby to było ta
                          > kie proste, Karta Nauczyciela już dawno byłaby zlikwidowana.

A my na ten przykład mamy szkolenia w godzinach 17;00-20:00.
                          • elenelda Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 23:32
                            Też takie mamysmile Oczywiście obowiązkowe.
                      • grey_delphinum Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 23:32
                        Mamkotanagoracymdachu, gdy już zreformujesz pracę nauczycieli, zajmiesz się innymi grupami zawodowymi?

😂

• elenelda Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 23:37
                          Może lepiej niech nie reformuje, zaczęłam podejrzewać, że to sam minister C. pod tym nickiem się ukrywasmile
                          • grey_delphinum Re: Nowy Ład - nowy szok 23.05.22, 07:49
                            Tak, masz rację, wypisz wymaluj minister edukacji - odstrzelona od rzeczywistości i opierająca swe pomysły na wyobrażeniach niepopartych faktami w realu oraz myśleniu życzeniowym.
                            • mamkotanagoracymdachu Re: Nowy Ład - nowy szok 23.05.22, 08:04

> Tak, masz rację, wypisz wymaluj minister edukacji - odstrzelona od rzeczywistoś
                              > ci i opierająca swe pomysły na wyobrażeniach niepopartych faktami w realu oraz
                              > myśleniu życzeniowym.

Ja nic nie chce reformować.
                              Po prostu dziwie się, ze bronicie przywilejów, które tylko sankcjonują idiotyczny status quo, z którego podobno nauczyciele są tak niezadowoleni.
                              Ale w sumie to nie mój problem.
                              • little_fish Re: Nowy Ład - nowy szok 23.05.22, 08:07
                                Kto broni? Czy któryś rząd przedstawił jakąś konkretną propozycję reformy systemu oświaty wraz z rozwiązaniami, które będą wdrożone i finansami, które na to pójdą? Bo ja sobie nie przypominam.
                              • grey_delphinum Re: Nowy Ład - nowy szok 23.05.22, 08:19
                                Przywilejem jest podejmowanie przez nauczycieli dodatkowej pracy, by dorobić do marnej pensji?

• ladymercury Re: Nowy Ład - nowy szok 23.05.22, 08:28
                              I kota ma. Na gorącym dachu. Musi on z frakcji rządzącej. I do tego sadysta. 😄
                  • elenelda Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 23:12
                    Zmianowa dla kogo? Dla nauczycieli czy uczniów? Wiesz, że jeżeli nauczyciel pracuje na drugą zmianę to jego klasa również?
                • ladymercury Re: Nowy Ład - nowy szok 23.05.22, 08:23
                  Dla mni bomba. Tak samo jak ja musze dokonywać cudów logistycznych, żeby iść np do lekarza na 14.00 czy załatwić coś w urzędzie, albowiem nawet nie mam urlopu czyli nie mogę sobie wziąć dnia czy godzin wolnych z puli. Najwyżej bezpłatny.
                  Niech inni też się pogimnastykuja, w końcu urzędnik, lekarz i inni też pracują do 15.00 czy 16.00.
      • little_fish Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 17:54
        Ale oni nie robią tego W GODZINACH PRACY
        • mamkotanagoracymdachu Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 17:57
          little_fish napisała:

> Ale oni nie robią tego W GODZINACH PRACY

Skoro nie uczą w maju klas maturalnych, to nie moznaby wpisac im w umowy o prace, ze te same godziny poświęcają na sprawdzanie matur?

Nie byłoby prościej?
          A co jak nikt nie będzie chciał wziąć takiego zlecenia, co wtedy zrobi dyrekcja? Przecież chyba logicznym jest, ze te prace trzeba wykonać, wiec czemu nie jest to zabezpieczone umowa o prace?
          • extereso Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 17:59
            Tylko, że pewno większość na już nadgodziny, wcale nie muszą chcieć kolejnych.
            • mamkotanagoracymdachu Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 18:00
              extereso napisała:

> Tylko, że pewno większość na już nadgodziny, wcale nie muszą chcieć kolejnych.

Mogą tez nie chcieć zlecenia.
              I co wtedy?
              • extereso Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 18:02
                Zobaczymy za rok smile
              • little_fish Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 18:04
                Wtedy niech się martwi CKE lub OKE. To nie jest zadanie szkoły
              • elenelda Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 18:16
                Niech się martwi OKE czy CKE. Sprawdzanie matur to NIE jest problem szkoły.
          • volta2 Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 17:59
            w maju i czerwcu - zamiast robić jakieś umowy zlecenia - dac do odpracowania, tylko jak to liczyć? dla mnie praca w sobotę czy niedzielę jest więcej warta niż we wtorek o 9. ale to dla mnie, większość jematek nie widzi różnicy, więc chyba spokojnie można by rozliczyć 1:1.
          • kub-ma Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 17:59
            To jest w gestii Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej. Nie sprawdza się tego w szkole
            • extereso Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 18:03
              A, dziękuję.
          • little_fish Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 18:03
            Dyrekcja nie zrobi nic, gdyż nie jest to jej problem, że tak powiem
          • paniusiapobuleczki Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 20:55
            Nie możnaby ponieważ to są egzaminy zewnętrzne a nie szkolne wewnętrzne. Sprawdzają przeszkoleni egzaminatorzy. Komisja sprawdzająca składa się z przewodniczącego, weryfikatorów j egzaminatorów. Są to ludzie pracujący w różnych szkołach, sprawdzających prace z innych miejscowości. Nie każdy nauczyciel jest przeszkolonym egzaminatorem.
      • ichi51e Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 18:20
        what? Rozumiem w przeszłości gdy sprawdzalas prace swoich uczniów ale teraz kiedy jesteś profesjonalnym sprawdzaczem i sprawdzasz tony prac jakiś randomow z całej polski?
      • bluea.nne Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 18:53
        Ale to jest egzamin zewnętrzny.
        Nauczyciele i tak są w komisjach za darmo. Ale jak strajkowali, to tym, co ich zastępowali, zapłacono. I to jest skandal.
        • mamkotanagoracymdachu Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 18:54
          bluea.nne napisała:

> Ale to jest egzamin zewnętrzny.
          > Nauczyciele i tak są w komisjach za darmo. Ale jak strajkowali, to tym, co ich
          > zastępowali, zapłacono. I to jest skandal.

Jak za darmo??
          Przecież siedzą w tych komisjach w godzinach pracy, nie ma wtedy innych lekcji, co mieliby robić w tym czasie jeśli nie siedzieć w komisjach?
          • angazetka Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 18:56
            Ile osób ma ci jeszcze napisać, że matura jest egzaminem zewnętrznym?
            Poza tym - jak to nie ma innych lekcji? Szkoły średnie nie pracują przez cały maj?
            • mamkotanagoracymdachu Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 18:57
              angazetka napisała:

> Ile osób ma ci jeszcze napisać, że matura jest egzaminem zewnętrznym?
              > Poza tym - jak to nie ma innych lekcji? Szkoły średnie nie pracują przez cały m
              > aj?

No chyba nie pracują w czasie, kiedy nauczyciele „siedza” w komisjach?
              • angazetka Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 18:59
                LOL, nołp.
              • little_fish Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 19:01
                Część siedzi, a część nie. Sugerujesz, że szkoły średnie są nieczynne przez cały maj? Zresztą, obsadzenie zespołów nadzorujących ma miejsce również w szkołach podstawowych - u mnie od wielu lat przewodnicząca komisji jest koleżanka, która również od wielu lat pracuje na popołudniowej zmianie. Od rana jest w komisji, po południu prowadzi normalnie zajęcia.
              • asia_i_p Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 19:04
                Przez pierwsze trzy-cztery dni, bo nie ma nauczycieli ani sal. Nawet wtedy nikt nie próbuje dopasować tego do planu czy liczby godzin, które "odeszły" nauczycielowi. Tak jak mówisz, w godzinach pracy, rozlicza się matury ustne. Pisemne wchodzą teoretycznie w tzw. dodatkowe działania na rzecz szkoły. Myk polega na tym, że wg umowy o pracę te działania powinny być na rzecz uczniów szkoły, którymi maturzyści już nie są. Nikt się o te kilka godzin w roku nie kłóci, ale jestem ciekawa, czy w razie wypadku ubezpieczyciel by się jednak nie pokłócił.
              • angazetka Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 19:05
                Spytałam koleżankę nauczycielkę: wolne od lekcji są, tak jak zawsze, tylko te dni, gdy są matury obowiązkowe - polski, matma, angielski podstawowe. Cała reszta maja to siedzenie w komisjach oraz prowadzenie lekcji.
          • woman_in_love Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 19:03
            w komisjach powinni siedzieć emeryci - za darmo
            a właściwie za to, że maja darmowe przejazdy
            • mamkotanagoracymdachu Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 19:26
              woman_in_love napisała:

> w komisjach powinni siedzieć emeryci - za darmo
              > a właściwie za to, że maja darmowe przejazdy

😂😂😂
          • mamdomek Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 22:54
            Siedzenie w komisji to co innego niż sprawdzanie prac.
        • volta2 Re: Nowy Ład - nowy szok 23.05.22, 13:54
          kto zastępował kogo w czasie strajku? przecież szkoły nie pracowały, dzieci miały wolne. z maturami, fakt, mogło być inaczej, ale chyba nie było.
          • paskudek1 Re: Nowy Ład - nowy szok 23.05.22, 14:00
            volta2 napisała:

> kto zastępował kogo w czasie strajku? przecież szkoły nie pracowały, dzieci mia
            > ły wolne. z maturami, fakt, mogło być inaczej, ale chyba nie było.

W czasie strajku były egzaminy gimnazjalne. Wtedy zastąpiono nauczycieli kim się dało. Nagle okazało się, że można odpuścić sobie WSZYSTKIE procedury i tylko udawać że one są. A egzaminy mogą przeprowadzić nawet leśnicy czy zakonnice. I chyba rzeczywiście im za to wtedy zapłacono. Zapłacono za to, co nauczyciele robią w ramach swojej pracy, bez dodatkowego wynagrodzenia chociaż to egzamin ZEWNĘTRZNY a nie szkolny.
          • grey_delphinum Re: Nowy Ład - nowy szok 23.05.22, 14:02
            Volta, krótką masz pamięć. Oczywiście, że egzaminy się odbyły, a pilnowaczom (nie-nauczycielom) zapłacono.
            • paskudek1 Re: Nowy Ład - nowy szok 23.05.22, 14:03

> Volta, krótką masz pamięć. Oczywiście, że egzaminy się odbyły, a pilnowaczom (n
              > ie-nauczycielom) zapłacono.

Ona pamięta to co jest dla niej wygodne.
      • hanusinamama Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 22:11
        Chyba ci krużganek spadł na głowe. Tak z 5 razy!!!!I co jeszcze mają robić w ramach swojej pensji?? Pilnowac dzieci w weekendy free?
        • elenelda Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 22:32
          W weekendy, wakacje, święta... Przecież to oczywiste. Czego jeszcze hanusina nie rozumiesz?
          • hanusinamama Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 23:25
            NO własnie chyba bardzo dużo nie rozumiem. Gdzie się mozna zapisąc na te darmowe godziny z dzieckiem??
            • elenelda Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 23:30
              Poczekaj, nauczycielom zlikwiduje się te wszystkie przywileje od których w doopach im się poprzewracało i zapiszesz.
        • runny.babbit Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 22:32
          A to nie na forum właśnie ostatnio ktoś rzucił pomysł, żeby nauczyciele w lato opiekowali się uczniami w ramach pensji?
          • kub-ma Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 22:40
            runny.babbit napisał(a):

> A to nie na forum właśnie ostatnio ktoś rzucił pomysł, żeby nauczyciele w lato
            > opiekowali się uczniami w ramach pensji?

Ja od dawna prorokuję, że nastąpią dwie zmiany:
            1. Nauczyciele będą pracować przez jeden miesiąc wakacji. Ale nie jako nauczyciele, tylko jako opiekunowie.
            2. Po zakończonych lekcjach będą sprzątać sale.
            Zobaczymy która zmiana nastąpi najpierw.
            • asia_i_p Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 22:43
              Ta pierwsza, bo sal można po prostu nie sprzątać.
            • hanusinamama Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 23:26
              Biorąc pod uwage ze juz dzisiaj brakuje nauczycieli....nie wiem kto wtedy będzie uczył...
              • paskudek1 Re: Nowy Ład - nowy szok 23.05.22, 08:08
                hanusinamama napisała:

> Biorąc pod uwage ze juz dzisiaj brakuje nauczycieli....nie wiem kto wtedy będzi
                > e uczył...
                >
                Jak nienawidzę sprzątać to bym się chyba przekwalifikowała na sprzątaczkę. Odpowiedzialność mniejsza.
            • ladymercury Re: Nowy Ład - nowy szok 23.05.22, 08:34
              Ja bym jeszcze dorzuciła naprawy i gotowanie dla bombelkow, a co!
        • mamdomek Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 22:53
          To się już dzieje. niektórzy rodzice oczekują, że nauczyciel powinien sam opłacić swój wyjazd na wycieczkę szkolną.
          • mamkotanagoracymdachu Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 22:57
            mamdomek napisał:

> To się już dzieje. niektórzy rodzice oczekują, że nauczyciel powinien sam opłac
            > ić swój wyjazd na wycieczkę szkolną.

Bo wszystko jest postawione na głowie. Jak mnie pracodawca wysyła w delegacje, to nikt nie oczekuje, ze zapłacę za hotel, i jeszcze są mi wypłacane diety.
            • kub-ma Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 23:10

> Bo wszystko jest postawione na głowie. Jak mnie pracodawca wysyła w delegacje,
              > to nikt nie oczekuje, ze zapłacę za hotel, i jeszcze są mi wypłacane diety.

No jest na głowie.
              1. Za pobyt nauczyciela na wycieczce płacą rodzice.
              2. Nauczyciel nie ma diet i traci pieniądze, jeżeli w czasie wycieczki ma nauczanie indywidualne lub koła.
              3. Opiekunów na wycieczce jest zbyt mało, by nauczyciel był wypoczętym opiekunem. (Wiem, bo byłam ostatnio. Prawie 40 godzin na wycieczce - w tym niecałe 4 snu).
      • mamdomek Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 22:51
        Wówczas poloniści, matematycy i językowcy po raz kolejny dostawaliby po dupie. Bo wuefista zarabia tyle samo, nie wiem czy wiesz.
        Matura to egzamin państwowy a nie fragment edukacji szkolnej. I nie jest obowiązkowa. Do matury możesz podejść niezależnie od miejsca edukacji.
        • ladymercury Re: Nowy Ład - nowy szok 23.05.22, 08:37
          Wystarczy naliczyć wynagrodzenia rynkowo, biorąc pod uwagę zakres obowiązków i odpowiedzialności.
    • inaccessible_rail Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 20:34
      Asia, nie dobijaj mnie 😞 a tak się cieszyłam na dodatkowe pieniądze na wakacje...
      • manala Re: Nowy Ład - nowy szok 22.05.22, 23:28
        Tia, ja też. Odliczyłam standardowo 19%...
      • little_fish Re: Nowy Ład - nowy szok 23.05.22, 07:56
        Widzę, że opatrzność nade mną czuwała, że w tym roku zrezygnowałam z dodatkowej roboty na zlecenie...
        • myszu13 Re: Nowy Ład - nowy szok 23.05.22, 08:26
          Ostatni raz sprawdzam matury. 300 zł za 3 dni pracy? Po raz kolejny czuję się jeleniem.
          • elenelda Re: Nowy Ład - nowy szok 23.05.22, 09:44
            Dlaczego sobie to robicie? Siłą by mnie do tego nie zmusili za taką stawkę. Byłam przekonana, że płacą minimum 300 netto, ale za 1 dzień.
            • little_fish Re: Nowy Ład - nowy szok 23.05.22, 09:49
              No a jak myślisz? Po pierwsze nauczyciele nie zarabiają kupy kasy, a po drugie część z nich traci nadgodziny po odejściu maturzystów
            • grey_delphinum Re: Nowy Ład - nowy szok 23.05.22, 10:18
              Dla nauczyciela te 3 stówki to sporo.

Ale wielu nauczycieli rezygnuje. Polonistka z rodziny od 2 lat nie poprawia. Była bardzo dobra, ale pracowała powoli, więc nijak się jej to finansowo nie opłacało.
            • asia_i_p Re: Nowy Ład - nowy szok 23.05.22, 10:52
              Te 300 jest mało możliwe, albo Myszu mnie źle zrozumiała (to 200-300 wymieniałam w poście startowym jako różnicę między zarobkami przy jednym i drugim typie umowy) albo poprawiała matury podstawowe, ale wtedy poprawiła ich dosyć niewiele.

Matury podstawowe rzeczywiście są opłacane dosyć kiepsko, chyba 12 zł brutto od pracy, rozszerzone opłacane są bardzo ładnie i mój szok dotyczył głównie tego, ile łyka państwo z umowy zlecenia przy nowym ładzie (procentowo) i dlaczego u diaska to wypada gorzej niż przy umowie o pracę.
              • myszu13 Re: Nowy Ład - nowy szok 23.05.22, 11:11
                Sprawdzam rozszerzenia. Każdy przedmiot ma swoją specyfikę sprawdzania. Jedna praca ok 20 minut + kodowanie, weryfikacja. W sumie w ciągu weekendu wychodzi ok 40 prac.
          • asia_i_p Re: Nowy Ład - nowy szok 23.05.22, 10:49
            Moment, to ile ty miałaś brutto, że 2/3 z tego wychodzi ci 300 zł? Może ja zalinkuję ten kalkulator
            zarobki.pracuj.pl/kalkulator-wynagrodzen/1000-brutto

Wpisałam 1000 brutto dla przykładu.
            • myszu13 Re: Nowy Ład - nowy szok 23.05.22, 11:01
              W poprzednich latach w ciągu 3 dni (ok 24h) zarabiałam ok 500 zl. Sprawdzam dokładnie i nie na akord. Więcej nikt mnie nie namówi na ten dodatkowy zarobek.
    • trut_u Re: Nowy Ład - nowy szok 23.05.22, 08:18
      Ale co się właściwie zmieniło? Możesz pokazać ten kalkulator? Bo ja już kilka zleceń w tym roku zrobiłam i różnicy (przynajmniej na etapie pobierania zaliczki na podatek) nie widzę. Podatek i któraś składka społeczna (zdrowotna, zdaje się) - ok. 23 proc oddaję państwu.
      • grey_delphinum Re: Nowy Ład - nowy szok 23.05.22, 08:39
        Uważam jednak, że pewna rzecz należałoby zreformować tzn. wyznaczyć jakiś limit prac do poprawy przez pojedynczego egzaminatora, by zachować jakość poprawy (wiem, kontrowersyjne) albo zwiększyć liczbę weryfikatorów.

Teraz egzaminatorzy pracują na akord, bo im więcej poprawią, tym więcej zarobią. Po NŁ będzie to jeszcze bardziej widoczne i z jednej strony nie ma się co dziwic, że każdy chce zatobic, ale z drugiej ten pośpiech bardzo się czasami odbija na jakości.

Rok temu pisalam, jak skandalicznie (!!!) była poprawiona praca mojego syna z j. polskiego na egzaminie ósmoklasisty (błędnie prawie wyzerowana rozprawka). Również angielski był źle oceniony.

I tu na pewno jest pole do poprawy.

• asia_i_p Re: Nowy Ład - nowy szok 23.05.22, 09:48
          Jest limit prac na egzaminatora - podzielone są sztywno i jeżeli pracujesz szybciej, nie zrobisz więcej. Nie wiem, czy wszędzie, ale we wrocławskich komisjach jest tak od 5 lat.

Problem polega na tym, że ten przydział jest cholernie wysoki jak na ten czas, jaki na to dają. Ja miałam w tym roku 85 prac na 19 godzin (jest 6 godzin szkoleń i 19 sprawdzania), gdyby nie to, że sporo było maksów i prawie maksów (to się sprawdza szybko) i kilka bez wypracowań, cięzko byłoby zdążyć.

Kiedyś były na to samo dwa weekendy, był czas wyjść na obiad, teraz pierwszego dnia sobie zrobiłam jedną 5-minutową przerwę na zjedzenie kanapki.
          • kub-ma Re: Nowy Ład - nowy szok 23.05.22, 17:33
            asia_i_p napisała:

> Problem polega na tym, że ten przydział jest cholernie wysoki jak na ten czas,
            > jaki na to dają. Ja miałam w tym roku 85 prac na 19 godzin (jest 6 godzin szkol
            > eń i 19 sprawdzania), gdyby nie to, że sporo było maksów i prawie maksów (to si
            > ę sprawdza szybko) i kilka bez wypracowań, cięzko byłoby zdążyć.
            >
            > Kiedyś były na to samo dwa weekendy, był czas wyjść na obiad, teraz pierwszego
            > dnia sobie zrobiłam jedną 5-minutową przerwę na zjedzenie kanapki.
            >

To jest chore

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka