Dodaj do ulubionych

Cholesterol i statyny, nadgorliwy lekarz?

17.06.22, 21:58
Moja mama była ostatnio u swojego prowincjonalnego diabetologa (mama ma cukrzycę ustabilizowaną lekami) przy okazji różnych badań był też cholesterol. Lekarz stwierdził, że trójglicerydy za wysokie i przepisał jej statyny na 3 miesiące, Sortis - 10. Nie zalecił dodatkowych badań, tylko tak lekko dał jej te statyny, mama ma 75 lat, bierze garść leków 3 razy dziennie i jeszcze te statyny. Moim zdaniem na wyrost, statyny mają wiele skutków ubocznych, boję się, że jej to zaszkodzi. Jak emama to widzi? Czy przy takim cholesterolu powinny być włączone statyny?
cholesterol całkowity- 188 (115-190)
hdl - 38
ldl = 107 (00-135)
trojglicerydy - 218
Obserwuj wątek
    • silenta Re: Cholesterol i statyny, nadgorliwy lekarz? 18.06.22, 00:16
      Yyy, ja bym nie brała. Natomiast spróbowałabym podnieść HDL i obniżyć TG poprzez korekcję diety.
      • silenta Re: Cholesterol i statyny, nadgorliwy lekarz? 18.06.22, 00:23
        I jak daleka jestem od teorii spiskowych tak w przypadku cholesterolu poważnie podejrzewam działalność jakiegoś lobby firm farmaceutycznych. 20 lat temu norma cholesterolu wynosiła do 250 mg/dl i tak sobie sukcesywnie spada w miarę jak popularnieją statyny. Podobnie ze stężeniem glukozy. Kiedyś norma na czczo wynosiła do 110 mg/dl i też się wciąż powoli obniża a metformina popularnieje.
        • aniani7 Re: Cholesterol i statyny, nadgorliwy lekarz? 18.06.22, 00:55
          Nie pamietam, jakie mialam wyniki, ale nie byly szokujace. Lekarz przepisal statyny, pomyslalam, ze nie bede niepotrzebnie faszerowala sie prochami do konca zycia, bardzo delikatnie skorygowalam diete, poszlam na nastepne badanie, ktore wykazalo norme i tyle w temacie.
          • panna.nasturcja Re: Cholesterol i statyny, nadgorliwy lekarz? 18.06.22, 20:55
            To ciekawe, bo badania pokazują, ze obniżanie cholesterolu dieta jest całkowicie nieskuteczne, to jest głównie uwarunkowane genetycznie.
            • engine8 Re: Cholesterol i statyny, nadgorliwy lekarz? 18.06.22, 21:37
              Jakie badania?
              Jedne pokazuje tak a inne inaczej.
              A do tego nikt na dobra sprawe nie udowodnil ze wysoki cholesterol jest zly dla kazdego.
            • szara.myszka.555 Re: Cholesterol i statyny, nadgorliwy lekarz? 19.06.22, 13:16
              Zależy jaką dietą.
    • zonda-m Re: Cholesterol i statyny, nadgorliwy lekarz? 18.06.22, 07:01
      Normy dla diabetyków są bardziej wyśrubowane, może dlatego lekarz od razu dał tabletki.

Rzeczywiście trójglicerydy wysokie, ale: na trójglicerydy to są gł. fibraty, a nie statyny, a przede wszystkim dieta.
      Trójglicerydy są napędzane węglowodanami.
      Tu mamy osobę z cukrzycą. Wygląda na to, że nie jest pilnowana dieta cukrzycowa.
      A hemoglobina glikowana jest prawidłowa? A homocysteina?

Dieta w kierunku low carb powinna załatwić kwestię trójglicerydów; ma też inne korzysci.

Możesz dodatkowo sprawdzić proporcje z lipidogramu:
      TG/HDL powinno być poniżej 2; im wyższy wynik, typ prawdopodobnie słabsza kontrola insuliny w ustroju
      ch.całk/hdl powinno być poniżej 4
    • aguar Re: Cholesterol i statyny, nadgorliwy lekarz? 18.06.22, 07:33
      Można by leczyć niefarmakologicznie, dieta, ruch, redukcja masy ciała. Ale może propozycje takiego leczenia padały już w związku z cukrzycą, a Twoja mama tego nie zrealizowała, i diabetelog niespecjalnie wierzy, że akurat teraz na okoliczność podwyższonych trójglicerydów zredukuje ona masę ciała skoro dotąd nie zrobiła tego z powodu cukrzycy.
      • zonda-m Re: Cholesterol i statyny, nadgorliwy lekarz? 19.06.22, 19:38
        Dobrze podsumowane-> skoro cukrzyca nie skłoniła do pilnowania diety, to niby czemu miałoby się coś zmienić ze względu na trójglicerydy. Lekarz pozbawiony większych złudzień
    • bib24 Re: Cholesterol i statyny, nadgorliwy lekarz? 18.06.22, 08:43
      statynom jestem zupelnie przeciwna.
      z drugiej strony poziom hdl zdecydowanie za niski i trójglicerydy za wysokie - to trzeba koniecznie zmienić dietą.
    • berdebul Re: Cholesterol i statyny, nadgorliwy lekarz? 18.06.22, 09:09
      Może lepiej zmienić dietę i zacząć od suplementu z czerwonego ryżu? Statyny mają kupę skutków ubocznych, w tym drobne, ale upierdliwe objawy skórne.
      • aqua48 Re: Cholesterol i statyny, nadgorliwy lekarz? 18.06.22, 14:23
        berdebul napisała:

> Może lepiej zmienić dietę i zacząć od suplementu z czerwonego ryżu? Statyny maj
        > ą kupę skutków ubocznych, w tym drobne, ale upierdliwe objawy skórne.

U mnie zmiana diety nie wchodziła w grę, bo już od dawna odżywiam się zdrowo, suplementy z czerwonego ryżu brane równo przez rok nie dawały absolutnie nic, jakbym łykała cukierki, więc biorę statyny. To nie jest nic strasznego. Cholesterol i tarczyca się unormowały. I nie mam żadnych objawów ubocznych. A być może unikam zawału czy udaru.
    • nuka_2 Re: Cholesterol i statyny, nadgorliwy lekarz? 18.06.22, 11:17
      Osoby z cukrzycą mają zazwyczaj umiarkowane albo duże ryzyko sercowo-naczyniowe i u nich LDL powinien być poniżej 70 lub wynosić 50% wartości wyjściowej.
    • mamkotanagoracymdachu Re: Cholesterol i statyny, nadgorliwy lekarz? 18.06.22, 22:00
      Słuchajcie, może któraś z Was będzie mogła mi coś poradzić - taki przylądek: młody mężczyzna, super wysportowany, biega, jeździ na rowerze, odżywia się zdrowo (żadnych fast foodow, 90% wege, naprawdę ok), higieniczny tryb życia, z alkoholu to kieliszek wina 1-2 razy w tygodniu, a cholesterol wysoki. Dlaczego? Jak to ogarnąć, bo nie mamy za bardzo pomysłów, co zmienić?
      • mandre_polo Re: Cholesterol i statyny, nadgorliwy lekarz? 18.06.22, 22:33
        Zależy, przecież nie wiemy co jada codziennie i jakie porcje. To że teraz uprawia sport a x lat temu spożywał za dużo węglowodanów i tłuszczów to może być pokłosie obecnego wysokiego cholesterolu. Trzeba redukcji ok 2 lat żeby zredukować nadmiar, skoro ma wysoki cholesterol to i stłuszczenie wątroby.
        Wege posiłki obfitują w tłuszcz. To że ktoś je wege nie oznacza że bilansuje białko węglowodany i tłuszcze
        • mamkotanagoracymdachu Re: Cholesterol i statyny, nadgorliwy lekarz? 19.06.22, 07:42
          Bilansuje bialko i je głównie tłuszcze roślinne (oliwa, orzechy, pestki), do diety naprawdę nie ma co się przyczepić. Uprawia sport regularnie od zawsze, jest szczupły.
          • mandre_polo Re: Cholesterol i statyny, nadgorliwy lekarz? 19.06.22, 08:05
            O nadmiar mi chodzi. Wegetariańskie potrawy np kotlety warzywne smażone na patelni biorą taka ilość tłuszczu że hoho. Spożywa za dużo orzechów, pestek. Znikąd tego cholesterolu nie uzbierał. Może mieć z czasów dzieciństwa, dziedziczył zapchane naczynia od otyłej matki. Na pewno żeby poprawić wyniki kusi stosować ujemny bilans. Zasłanianie się wege potrawami to za mało. Jestem przykładem że można obniżyć poziom cholesterolu, trzeba czasu i konsekwencji. Był czas że jadłam zbyt często duże porcje i słodycze, przekąski. Waga tego nie pokazywała ale badania już tak. Lekarz porównując badania mówi że jego pacjenci stosują trwałą zmianę diety bardzo rzadko. W przypadku starszej osoby nie dziwi więc że przepisuje lek
        • suki-z-godzin Re: Cholesterol i statyny, nadgorliwy lekarz? 19.06.22, 16:59
          mandre_polo napisał(a):

> Zależy, przecież nie wiemy co jada codziennie i jakie porcje. To że teraz upraw
          > ia sport a x lat temu spożywał za dużo węglowodanów i tłuszczów to może być pok
          > łosie obecnego wysokiego cholesterolu.

Ja tylko w kwestii formalnej. Pokłosie = wynik. POkłosie występuje PO czymś.
          • mandre_polo Re: Cholesterol i statyny, nadgorliwy lekarz? 19.06.22, 19:37
            😘
      • bib24 Re: Cholesterol i statyny, nadgorliwy lekarz? 18.06.22, 22:37
        wysoki cholesterol nic kompletnie nie znaczy. nie ma też mimo tego co mówią żadnego badania wskazującego na poziom ryzyka zawału w związku z wysokim cholesterolem. co innego niski poziom hdl i wysokie trójglicerydy.
        co więcej ludzie z wysokim cholesterolem żyją dłużej niż ci z niskim.
      • snakelilith Re: Cholesterol i statyny, nadgorliwy lekarz? 19.06.22, 10:38
        mamkotanagoracymdachu napisała:

> Słuchajcie, może któraś z Was będzie mogła mi coś poradzić - taki przylądek: mł
        > ody mężczyzna, super wysportowany, biega, jeździ na rowerze, odżywia się zdrowo
        > (żadnych fast foodow, 90% wege, naprawdę ok), higieniczny tryb życia, z alkoho
        > lu to kieliszek wina 1-2 razy w tygodniu, a cholesterol wysoki. Dlaczego? Jak t
        > o ogarnąć, bo nie mamy za bardzo pomysłów, co zmienić?

1. Problem jest genetyczny - temu się nie zaradzi.
        2. Wege nie jest automatycznie zdrowe. Może je za dużo węglowodanów ze zbóż w stosunku do swojej predyspozycji genetycznej, ma za dużo kwasów omega 6, a za to za mało omega 3. Pestki np. ze słonecznika nie są też wcale takie zdrowe, bo ze względu na wysokie omega 6 mogą podkręcać stany zapalne w organizmie i zaburzać i tak zły już stosunek omega 6 do omega 3. Jeżeli facet nie lubi np. tłustych morskich ryb, to można brać omega 3 w kapsułkach. Poza tym, zdrowe tłuszcze mogą pod wpływem wysokiej temperatury zmieniać się w tłuszcze trans. Wielu ludzi smaży za gorąco.
        3. Nie ma bezpiecznej granicy spożycia alkoholu. Naukowcy są dziś już zgodni, mit o zdrowym winie jest obalony. Każdy kieliszek jest zdrowotnym ryzykiem i w przypadku predypozycji do pewnych chorób należy wziąć to pod uwagę.
        • mandre_polo Re: Cholesterol i statyny, nadgorliwy lekarz? 19.06.22, 15:07
          W pkt 1 zabrakło na początku słowa jeśli. Nic nie wiemy o jego rodzicach, dzieciństwie, chorobach dziadków
        • mia_mia Re: Cholesterol i statyny, nadgorliwy lekarz? 19.06.22, 17:44
          No właśnie, dieta wegetariańska i wegańska wcale nie są z definicji zdrowe, a używa się tam całkiem sporo tłuszczy i cukrów zapominając, że chociaż są zdrowsze nie znaczy, że są zdrowe i można je jeść bez ograniczeń.
          • mandre_polo Re: Cholesterol i statyny, nadgorliwy lekarz? 19.06.22, 19:45
            Nie zdrowsze a często popchane duża ilością węglowodanów w postaci deserów, owoców. Mam znajomą która nie tyka mięsa i nie widzi związku ze jest na granicy otyłości. Nie łączy swojego odżywiania ze źle funkcjonująca tarczyca, bólami głowy, przeciążeniem nóg
            • mamkotanagoracymdachu Re: Cholesterol i statyny, nadgorliwy lekarz? 19.06.22, 19:48
              No dobra, ale tu akurat dieta jest ok, i ruchu sporo. Wiec co dalej, diagnozować jakoś głębiej, czy po prostu pogodzić się z tym, ze „taka jego uroda”?
              • mandre_polo Re: Cholesterol i statyny, nadgorliwy lekarz? 19.06.22, 20:05
                Złogi po 50 r.z zaczynają zabijać. Nie ma powodu do radości kiedy pojawia się zawał serca, Alzheimer
    • mamamisi2005 Re: Cholesterol i statyny, nadgorliwy lekarz? 18.06.22, 22:16
      Jakich skutków ubocznych statyn obawiasz się bardziej od udaru, zawału, czy demencji naczyniowej?
      • akseinga1975 Re: Cholesterol i statyny, nadgorliwy lekarz? 18.06.22, 22:30
        Moj tata przez statyny prawie nie mogl chodzic
        • zonda-m Re: Cholesterol i statyny, nadgorliwy lekarz? 18.06.22, 22:40
          rabdomioliza?
        • mamamisi2005 Re: Cholesterol i statyny, nadgorliwy lekarz? 19.06.22, 07:28
          Objawy miopatyczne są niefajne, współczuję tacie.
          Jestem jednak ciekawa zdania wątkodajki, jakich teoretycznych przecież w przypadku jej mamy powikłań obawia się bardziej niż realnego ryzyka chorób sercowo- naczyniowych, będących najczęstszą przyczyną zgonu oraz częstą przyczyną niepełnosprawności. I wygląda na to, że sama, przy pomocy forum, usiłuje rozważyć ew bilans zalet i ryzyka stosowania. No dla mnie kosmos. Bo diabetolog to specjalista, nawet jeśli nie pracuje w Warszawie. Jedyny problem, jaki widzę, to komunikacja, tj. nie poinformowano pacjentki skutecznie o tym, dlaczego powinna przyjmować te statyny.
          • barbibarbi Re: Cholesterol i statyny, nadgorliwy lekarz? 19.06.22, 17:11
            Obawiam się właśnie miopatii, mama już teraz miewa zachwiania równowagi, a w przypadku osłabienia siły mięśniowej będzie tylko gorzej.
            • mamamisi2005 Re: Cholesterol i statyny, nadgorliwy lekarz? 19.06.22, 18:22
              Dziewczyno, przecież to wcale nie musi wystapić i z reguły jest odwracalne. Udar nie będzie lepszy.
    • heniek.8 Re: Cholesterol i statyny, nadgorliwy lekarz? 19.06.22, 15:12
      > trojglicerydy - 218

za dużo węgli i harnasi
    • asfiksja Re: Cholesterol i statyny, nadgorliwy lekarz? 19.06.22, 16:48
      Jest teraz w internecie kampania dezinformacyjna o rzekomej szkodliwości statyn. U ludzi 75+ możliwości edukowania, motywowania do zmiany trybu życia itd. są niestety nikłe. Ja bym nie zniechęcała do statyn, tym bardziej, że to tylko 3 miesiące.
    • pelissa81 Re: Cholesterol i statyny, nadgorliwy lekarz? 19.06.22, 17:39
      www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/choroby-genetyczne/hipercholesterolemia-rodzinna-dziedziczny-wysoki-poziom-cholesterolu-aa-qbvM-tFeN-6H82.html
      ja mam. Zaczęłam brać statyny, mój tata miał ponad 300 przed śmiercią, nie będę czekać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka