Dodaj do ulubionych

Student w Warszawie

19.06.22, 11:59
EMamuśki z Warszawy, może pomożecie. Powoli zaczynamy się rozglądać za stancją (pokojem?) dla syna, będzie prawdopodobnie studiował lingwistykę stosowaną. Niestety zupełnie nie znamy naszej pięknej stolicy. Z tego co sprawdziłam wydział jest na ulicy Dobrej, jaką lokalizację mieszkania brać pod uwagę, a może zdać się na jakieś biuro nieruchomości, może któraś poleca jakieś? Wszelkie rady miłe widziane!
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: Student w Warszawie 19.06.22, 12:03
      Dobra to jest Powiśle, więc samiuśkie centrum, więc dobry dojazd do centrum (na Krakowskie, do metra Nowy Świat) wskazany.
      Z biurem nieruchomości szukać pokoju bym nie polecała. Szukania stancji nie polecałabym zaś wcale, syn zwariuje w pięć minut i na co wam to. Nie ma jakichś znajomych, którzy też będą studiować albo już studiują w stolicy?
      • gamma76 Re: Student w Warszawie 19.06.22, 12:10
        Kuzynka studiuje, ale ona mieszka z dziewczynami, chłopaka nie chcą, poza tym słabo ze znajomymi, do innych miast poskładali, czemu nie polecasz biura? Jestem gotowa zapłacić, byleby zrobili wstępny przesiew i np umówili kilka mieszkań do oglądania na jeden-dwa dni, musimy dojechać ok 300 km.
        • angazetka Re: Student w Warszawie 19.06.22, 12:57
          Bo biura są raczej od mieszkań, a nie od pokojów.
        • turzyca Re: Student w Warszawie 22.07.22, 19:47
          Zapomnij, serio, nie wiem dlaczego, ale ich wstępny przesiew zazwyczaj nie odpowiada żadnym kryteriom klienta.
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Student w Warszawie 19.06.22, 12:06
      Dobra jest dobrze skomunikowana smile Więc cokolwiek wzdłuż linii metra będzie transportowo ok.
    • chococaffe Re: Student w Warszawie 19.06.22, 12:08
      Na samą Dobrą nie dojeżdża ani metro ani tramwaje, zostają autobusy. Ja preferowałbym jednak lewobrzeżną Warszawę, bo na mostach zwykle korki, czasami remonty. Najwygodniej byłoby blisko uczelni, na piechotę, albo na linii metra, które ma stację Świętokrzyska. Ale ... Warszawa ma niezły transport miejski więc praktycznie gdziekolwiek zamieszka jakoś się dostanie. Wazne aby w miejscu zamieszkania miał blisko przystanki i więcej niż jeden autobus na krzyż.
      • angazetka Re: Student w Warszawie 19.06.22, 12:11
        I autobus z dojazdem na Krakowskie Przedmieście, jeżdżące Dobrą autobusy nie oszałamiają częstotliwością kursów, więc prościej zejść z Krakowskiego.
      • gamma76 Re: Student w Warszawie 19.06.22, 12:12
        Chodzi mi właśnie o podpowiedz w jakie dzielnice celować, żeby nie trzeba było jechać 40 min autobusem, nawet jeśli byłby często
        • angazetka Re: Student w Warszawie 19.06.22, 12:14
          40 minut w Warszawie to blisko wink
          • gamma76 Re: Student w Warszawie 21.06.22, 08:47
            ja to wiem, jednak jak jest możliwość wynajęcia czegoś 5 min od stacji metra, to czemu nie
        • chococaffe Re: Student w Warszawie 19.06.22, 12:15
          gamma, pomijając już bezpośrednie lokalizacje, wszystkie dzielnice jako takie mają podobną łatwośc dojazdu. Pytanie GDZIE w danej dzielnicy masz mieszkanie. Jak masz już jakieś adresy sprawdzaj na googlach jak wygląda transport publiczny
        • kurt.wallander Re: Student w Warszawie 19.06.22, 14:45
          gamma76 napisała:

> Chodzi mi właśnie o podpowiedz w jakie dzielnice celować, żeby nie trzeba było
          > jechać 40 min autobusem, nawet jeśli byłby często

Jeśli 40 minut dojazdu, to dla was za długo, to rozważyłabym studia w mniejszym mieście wink

Wszystko jest kwestią ceny. Pewnie znajdziesz mieszkanie/pokój i na Krakowskim, tylko nie mam pojęcia, jaki to byłby obecnie koszt.
        • geoardzica_z_mlodymi Re: Student w Warszawie 21.06.22, 07:00
          Dobry dojazd w Wawie to do godziny w jedną stronę. 40 minut to moje dziecko jechało do szkoły w dzielnicy obok.
      • potworia116 Re: Student w Warszawie 19.06.22, 12:15
        Stacja Centrum Kopernika jest paręset metrów od Dobrej. To pod drzwi wydziału ma go to metro zawieźć, żeby się liczyło?
        • chococaffe Re: Student w Warszawie 19.06.22, 12:35
          ???
          • ichi51e Re: Student w Warszawie 19.06.22, 13:07
            no co się dziwisz? Słuszne pytanie stawiają.
            dodam jeszcze ze ja w czasie studiow mieszkałam na Goclawiu a zajęcia mieliśmy na Krakowskim i na Nowym świecie - autobus na moście nigdy nie stał w korku. tam jest przecież buspas.
            • chococaffe Re: Student w Warszawie 19.06.22, 13:28
              Dziwię się, że skoro zasugerowałam tę stacje metra , potworia się dziwi, że nie zaproponowałam
              • angazetka Re: Student w Warszawie 19.06.22, 14:26
                Dziwi się raczej temu, że "na samą Dobrą nie dojeżdża metro", skoro od metra to jest to kilka minut spacerem.
            • efka_454 Re: Student w Warszawie 21.06.22, 13:15
              Rozumiem, że masz na myśli buspas na łazienkowskim? Tylko wiesz, że od chyba lutego trwa przebudowa wiaduktów nad Agrykolą, a dodatkowo niedługo rusza przebudowa po praskiej stronie nad Paryską. Więc jakakolwiek lokalizacja, z/do której musisz przejechać przez łazienkowski, przez najbliższy rok jest moim zdaniem przerąbana
              • marszawka Re: Student w Warszawie 23.07.22, 18:54
                Trasa Ch Promenada-Metro Politechnika robię codzień ZTM w 15 minut, mimo przebudowy Trasy. Szybko idzie.
      • mava1 Re: Student w Warszawie 21.06.22, 09:27
        >jakoś się dostanie

"jakoś" to słowo klucz. "Jakos" to nawet na piechote można dojść.
        Na przystanku mozna kwitnąc i pół godziny, czekając na konkretny tramwaj czy autobus.
    • annpierle Re: Student w Warszawie 19.06.22, 12:30
      Gamma, poslalam wiadomosc na skrzynke poczty, mozesz zajrzec, prosze?
      • gamma76 Re: Student w Warszawie 19.06.22, 13:02
        Nie mogę aktywować pocztysad nie wiem czemu
        • annpierle Re: Student w Warszawie 19.06.22, 13:04
          Chcialam po prostu polaczyc nasze sily. Masz inny adres, moze?
    • volta2 Re: Student w Warszawie 19.06.22, 12:38
      szukałabym na pradze, za wisłą, może na linii metra i wtedy metro centrum nauki kopernik i z buta do uczelni?
      ogólnie im bliżej tym drożej, więc rozważ dojazd w granicach godziny w jedną stronę z przesiadką, to wciąż nie będzie czasowo źle
      studenci nie mają jakoś strasznie wielu godzin, to nie jematka z dziećmi i pełnym etatem na stanie, jak sobie podojeżdża na pierwszym roku, to nic mu nie będzie

na akadaemik się nie łapiecie? od tego bym zaczęla

• gamma76 Re: Student w Warszawie 19.06.22, 12:56
        Na akademik marne szanse, ale próbować będziemy oczywiście
      • gamma76 Re: Student w Warszawie 19.06.22, 13:17
        Dzięki, o takie podpowiedzi mi chodzi, wiadomo że może dojść pieszo, tylko jak się nie na zupełnie pojęcia gdzie jest dana ulica a gdzie stacja metra, to ciężko szukać mieszkania w tym ogromie ofert
        • podaje_haslo_okon Re: Student w Warszawie 19.06.22, 13:27
          Jak szukałam pierwszego mieszkania w Warszawie, to sprawdzałam każdą lokalizację na mapie, a potem wrzucałam w jakdojade. Szybko się nauczyłam, że jak coś się nazywa Żoliborz artystyczny, to nie musi być blisko metra na Żoliborzu i takie tam smile W ogóle w Warszawie te dzielnice są tak ogromne, że nie ma co się kierować ich nazwą. Ja na przykład mieszkam na Mokotowie, a do metra mam 3 długie przystanki autobusem. Najlepiej sprawdzać ulice i to jeszcze z numerem, bo ulice też potrafią być długie. No i 40 minut dojazdu, to serio nie jest duzo. Też mi się to wydawało absurdem, jak przyjeżdżałam z Poznania.
          • profes79 Re: Student w Warszawie 19.06.22, 14:37
            To i tak nieźle. Siekierki czy Sadyba to też technicznie rzecz biorąc jest Mokotów wink Zresztą tak samo zawsze pacyfikowałem znajomych którzy widzieli "Warszawa-odbiór osobisty" i nagle byli zdumieni, że nie, nie planuję spędzić połowy dnia w komunikacji miejskiej jadąc po odbiór czegokolwiek na Młociny, Bemowo czy wręcz do Wesołej.
        • angazetka Re: Student w Warszawie 19.06.22, 13:27
          Internet? Jakdojade.pl czy zwykłe google maps i sprawdzasz.
        • kurt.wallander Re: Student w Warszawie 19.06.22, 14:51
          gamma76 napisała:

> Dzięki, o takie podpowiedzi mi chodzi, wiadomo że może dojść pieszo, tylko jak
          > się nie na zupełnie pojęcia gdzie jest dana ulica a gdzie stacja metra, to cięż
          > ko szukać mieszkania w tym ogromie ofert

google maps polecam, i wcale nie piszę tego złośliwie. Jak juz mniej więcej zorientujecie się, gdzie ta Dobra jest na mapie i gdzie są najbliższe przystanki (najlepiej własnie celowac w metro, ale dobrze miec back up w postaci tramwajów), to sprawdzasz najbliższe dzielnice, które bierzesz pod uwagę. Jak już masz jakies konkretne adresy potencjalnych mieszkań, to na tym samym google maps sprawdzasz dojazd i czas dojazdu.
      • chebellacosa92 Re: Student w Warszawie 23.07.22, 13:32
        Mojej znajomej syn od dwóch lat wynajmuje mieszkanie w Falenicy, żadnego problemu z dojazdami nie ma, do Powiśla jedzie 35 minut SKM, a cena za wynajem dużo niższa niż w samej Warszawie.
    • podaje_haslo_okon Re: Student w Warszawie 19.06.22, 13:17
      Ja na początku studiów robiłam tak, że najpierw patrzyłam na co mnie stać, a potem wybierałam lokalizację i inne fanaberie. Powiśle może być dość drogie, jeśli ma być w dobrym standardzie, więc może najpierw popatrz na ceny, zapodaj tutaj konkretne lokalizacje i wtedy coś wymyślimy.
      • angazetka Re: Student w Warszawie 19.06.22, 14:19
        Zakładam, że cena nie gra roli, skoro autorka o niej nie wspomina.
        • podaje_haslo_okon Re: Student w Warszawie 19.06.22, 14:32
          Jeśli nie gra roli, to ja bym chyba wybrała Powiśle. Fajnie jest mieć blisko do domu jak się studiuje, bo można wrócić w czasie okienek. I nad Wisłę blisko i do parków i do wszelkiej maści lokali.
          • angazetka Re: Student w Warszawie 19.06.22, 14:36
            Powiśle jest boskie. Zwłaszcza dla studentów (z kasą).
            • kurt.wallander Re: Student w Warszawie 19.06.22, 14:52
              O tak, jesli kasa nie gra roli, to też celowałabym w Powiśle.
    • 71tosia Re: Student w Warszawie 19.06.22, 14:18
      Poszukaj ofert prywatnych akademików, jest już trochę takich w warszawie
    • afro.ninja Re: Student w Warszawie 19.06.22, 14:42
      W obecnej sytuacji wynajmu w Warszawie, szukałabym gdziekolwiek będzie miejsce.
    • trut_u Re: Student w Warszawie 19.06.22, 14:46
      Najlepiej będzie blisko trasy drugiej linii metra, nawet niekoniecznie po tej stronie Wisły, co wydział. Albo po prostu w Śródmieściu.
    • skumbrie Re: Student w Warszawie 19.06.22, 15:24
      Przy metrze bierz, wszystko jedno, która stacja i tak będzie szybciej niż autobusem.
    • night_and_day Re: Student w Warszawie 20.06.22, 20:24
      Dojeżdżałam z Gocławia, autobus pod bramę główną UW to jakieś 20 min. Dalej przyjemny spacerek 10 min na Browarną.
      • ania739 Re: Student w Warszawie 20.06.22, 22:43
        Gamma76 dziękuję za podjęcie tematu!
    • bergamotka77 Re: Student w Warszawie 20.06.22, 22:49
      Gratuluję, sama tam startowalam. Mają fajna siedzibę wydziału teraz, nowoczesną. Przyjaciel mojego syna tam studiuje. Fajna lokalizacja no i Powiśle jest cudne. Najlepsza cześć Warszawy smile Szukałabym na Pradze Południe przy metrze Stadion Narodowy czegoś.
      • ichi51e Re: Student w Warszawie 20.06.22, 23:34
        No to już wyższy poziom abstrakcji - namawiać studenta na Saską Kępę..:
      • night_and_day Re: Student w Warszawie 20.06.22, 23:51
        Stacja metra Stadion Narodowy jest na Pradze Północ.
        • bergamotka77 Re: Student w Warszawie 20.06.22, 23:57
          night_and_day napisała:

> Stacja metra Stadion Narodowy jest na Pradze Północ.

Nie jest. Stadion Narodiwy jest na Pradze Południe. Gdzie jest granica obu Prag?
          • bergamotka77 Re: Student w Warszawie 21.06.22, 00:00
            Jak nie znasz topografii Warszawy to nie zabieraj głosu. Mieszkalam w poblizu 10 lat, nie ucz mnie stolicy, zwłaszcza prawostronnej.
            • bergamotka77 Re: Student w Warszawie 21.06.22, 00:04
              Zwracam honor Stadion Narodowy jest na Pradze Południe, ale stacja metra o tej nazwie znajduje się na Pradze Północ. To wszystko jest na granicy obu Prag.
              • ichi51e Re: Student w Warszawie 21.06.22, 06:59
                co nie zmieni faktu ze z jeden strony stadion ma Wisle z drugiej park z trzeciej port praski a z czwartej Saską Kępę.
                Raczej chodziło ci o okolice dworca Warszawa wschodnia albo wileńskiego chyba
                • bergamotka77 Re: Student w Warszawie 21.06.22, 09:47
                  Wilenski się bardzo ucywilizowal od kiedy jest metro i Galeria Wilenska.
            • night_and_day Re: Student w Warszawie 21.06.22, 06:55
              Źle trafiłaś, ja mieszkam tu całe życie.
              • profes79 Re: Student w Warszawie 21.06.22, 07:01
                Akurat Praga Pn/Pd. to tylko tabliczki systemu MSI. Z realnym podziałem miasta nie mają nic wspólnego podobnie zresztą jak w większości przypadków pozostałe elementy tego systemu czy nawet podział czysto administracyjny.
                • gamma76 Re: Student w Warszawie 21.06.22, 08:55
                  a jak jest na tej Pradze, bezpiecznie?
                  • angazetka Re: Student w Warszawie 21.06.22, 09:26
                    Praga to jest pół miasta, nie da się odpowiedzieć na tak zadane pytanie big_grin
                  • bergamotka77 Re: Student w Warszawie 21.06.22, 09:44
                    gamma76 napisała:

> a jak jest na tej Pradze, bezpiecznie?

Zależy gdzie. Poza tym na Woli, w Srodmiesciu czy na Mokotowie też są rewiry nieciekawe. Z kolei położona na Pradze Saska Kepa jest cudna. Ja przezvwiele lat przejeżdżałam przez Pragę Północ i nigdy nie zdarzyło mi się nic niebezpiecznego.
                  • ichi51e Re: Student w Warszawie 21.06.22, 09:57
                    duży obszar - zobaczcie sobie Gocław. Fajny dojazd do centrum 20 min autobusem będą jeszcze rozbudowywać komunikacje
                    • gamma76 Re: Student w Warszawie 21.06.22, 11:25
                      no właśnie na Gocławiu widziałam troche ofert, dzięki!
                      • efka_454 Re: Student w Warszawie 21.06.22, 13:24
                        napisałam wyżej i tu powtórzę - przez najbliższy rok, w związku z przebudową trasy łazienkowskiej (już trwa przebudowa wiaduktów nad Agrykolą, a za chwilę ruszy przebudowa wiaduktów nad Praską po praskiej stronie) dojazd z Gocławia może być niezbyt ciekwawy
                  • profes79 Re: Student w Warszawie 21.06.22, 11:14
                    Praga to Ząbkowska czy Stalowa ale i Gocław czy Tarchomin.
                    Tak naprawde lokalizacja studiów jest tak dobrze skomunikowana, że praktycznie z każdego miejsca w Warszawie się bez większych problemów dojedzie w ciągu powiedzmy godziny.
                    • kurt.wallander Re: Student w Warszawie 21.06.22, 11:17
                      profes79 napisał:

> Tak naprawde lokalizacja studiów jest tak dobrze skomunikowana, że praktycznie
                      > z każdego miejsca w Warszawie się bez większych problemów dojedzie w ciągu powi
                      > edzmy godziny.
                      >

To prawda, moja córka też prawdopodobnie będzie studiowała na UW, tylko jej wydział jest gdzieś na wygwizdowie (z naszego punktu widzenia wink. Tak że zazdroszczę lokalizacji wydziału.
                      • geoardzica_z_mlodymi Re: Student w Warszawie 21.06.22, 11:47
                        No, mój będzie miał zajęcia i w kampusie głównym i na Ochocie. Niby Wawa ale do cywilizacji daleko;-P - dojazd to koło godziny w jedną stronę.
                        • ichi51e Re: Student w Warszawie 21.06.22, 11:50
                          w pchle szachraje jest "po tej psocie zamieszkała na Ochocie. Impreza 2 miesiące prawie nie zjawiała się w Warszawie!"
                          A serio Ochota teraz coraz fajniejsza
                          • geoardzica_z_mlodymi Re: Student w Warszawie 21.06.22, 11:54
                            😂
                      • sol_13 Re: Student w Warszawie 23.07.22, 12:51
                        A gdzie? Wydziały UW raczej są rozmieszczone w dobrych lokalizacjach
    • geoardzica_z_mlodymi Re: Student w Warszawie 21.06.22, 08:30
      Może na jakichś studenckich stronach są ogłoszenia o miejscówkach? Czasem szukają kogoś do mieszkania. Może też kuzynka rozesłać wici, ze nowy student szuka pokoju (akurat ktoś zwalnia) itd.
      • gamma76 Re: Student w Warszawie 21.06.22, 08:45
        dzięki, wszystko to robimy, syn jest na jakiejś grupie fejsbukowej, gdzie szukają współlokatorów, pomału rozgryzamy topografię miasta, nawet niezła zabawa smile, najważniejsze wg mnie to obczaić nazwy stacji metra, przystanki i przybliżoną lokalizację, wtedy łatwiej szukać. Dzięki wszystkim za podpowiedzi!
    • mava1 Re: Student w Warszawie 21.06.22, 09:29
      Szukałabym wszystkiego, co jest w okolicach metra. Może być nawet daleki Żoliborz czy Ursynów, byle w poblizu metra.
      I nie szukałabym na Pradze. Praga to jednak "swoisty" klimat. A syn pewnie będzie spedzał czas nie tylko na uczelni, "po" uczelni też gdzieś kiedyś sie wybierze. Bezpieczny powrót do mieszkania tez jest ważny.
      • tenjedennick Re: Student w Warszawie 21.06.22, 09:47
        Metra, albo tramwaju. Praga też ok poza specyficzną okolicą dworca Wileńskiego. Gocław, Saska Kępa, tylko dojazd dłuższy
        • mava1 Re: Student w Warszawie 21.06.22, 11:04
          nie tylko. Z Gocławia koleżanka wyprowadziła się szybciej niż wprowadzała, jak jej koleś nóż do szyi przystawił.
          Mogłabym długo opowiadać o klimatach Pragi bo sama tam mieszkałam a uczyłam właśnie na Saskiej Kępie.
          Może i Saska Kępa ale tam jest kiepski dojazd, większośc drogi trzeba przepedałować żeby dostać się do tramwaju. No chyba że mieszka się tuż obok przystanku.
          • gamma76 Re: Student w Warszawie 21.06.22, 11:27
            no i masz... a ja o Gocławiu myslałam sad
            • tenjedennick Re: Student w Warszawie 21.06.22, 11:33
              Ja znam wypadki pobić na górnym Mokotowie.
              • mava1 Re: Student w Warszawie 22.06.22, 10:46
                >Ja znam wypadki pobić na górnym Mokotowie.

owszem, w każdej dzielnicy sa takie przypadki. Z tym że to są bardziej ulice czy okolice konkretnych knajp, niż całe dzielnice. Na Mokotowie, na którym też mieszkałam przez wiele lat, omijałabym np.ul. Blacharską
                • mava1 Re: Student w Warszawie 22.06.22, 11:13
                  aa, i jeszcze tę koleżanke z Gocławia, która urządzała się się w nowiutkim mieszkaniu i zwoziła po kolei graty, to na dzień dobry obrobiono jej mieszkanie, zanim na dobre się wprowadziła. Nawet dywan wynieśli. A nie mieszkała na parterze. Nóż przy szyi był tylko kropką nad "i"
            • angazetka Re: Student w Warszawie 21.06.22, 11:35
              No litości, nie ma miejsca, w którym masz 100% pewności, że nic zlego ci się nie trafi.
            • rosapulchra-0 Re: Student w Warszawie 23.07.22, 12:37
              Moim znajomym podpalono mieszkanie. Mieszkali przy Wileńskim. Inny mój znajomy został pobity na Ochocie, a innego znajomego ktoś okradł i pobił na Pl. na Rozdrożu.
      • kurt.wallander Re: Student w Warszawie 21.06.22, 11:19
        A jak już będą mieli upatrzone coś konkretnego, to jeszcze proponuje zapytać na ematce, czy dojazd stamtąd będzie ok, czy upierdliwy.

Tramwaje sa o tyle niepewne, że jak się jeden popsuje, to wszystko zablokowane i trzeba sie przesiadać na autobus, a to juz takie cudowne nie jest wink
      • atanazja0 Re: Student w Warszawie 22.07.22, 19:54
        Zgadzam się całkowicie z Mava. Śródmieście, Żoliborz, Ochota, Mokotów na linii metra, Ursynów, choć dalej, ale to "lepsiejsza" bezpieczna dzielnica
    • tiffany_obolala Re: Student w Warszawie 21.06.22, 11:26
      Dobre dojście do Dobrej jest też z przystanku tramwajowego Stare Miasto. A tu już pięknie całe kawałki Pragi Północ i bliskiej Woli pasują. Osobiście studiując w ILS mieszkałam na Targówku i to nie był zły dojazd smile

Okolice placu Hallera może? Tam jest ładnie, taniej niż po drugiej stronie Wisły, i wszędzie bardzo blisko. Albo - na bogato - port Praski. To wtedy za rok będzie z buta chodzić, jak kładke zbudują.
    • geoardzica_z_mlodymi Re: Student w Warszawie 21.06.22, 11:56
      A swoją drogą na UW są już plany zajęć na przyszły rok.
      • kubek0802 Re: Student w Warszawie 21.06.22, 12:04
        Nawet ta idiotyczna rejestracja na zajęcia już się odbyła, ale to nie na pierwszy rok studiów.
        • geoardzica_z_mlodymi Re: Student w Warszawie 21.06.22, 12:28
          No, tak, ja o pierwszym, gdzie jeszcze rekrutacja trwawink
          • kubek0802 Re: Student w Warszawie 21.06.22, 12:59
            Rejestracja na pierwszy rok jest jakoś w drugiej połowie września. I generalnie na UW nie ma planu zajęć. Jest siatka przedmiotów i prowadzących i rejestracja kto pierwszy ten lepszy.
            • geoardzica_z_mlodymi Re: Student w Warszawie 21.06.22, 13:05
              Dzięki za info.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Student w Warszawie 21.06.22, 13:12
      Powiem jak u nas było. Koleżanki jak już wiedziały, że są przyjęte, zrobiły ogloszenie, że szukaja 2 współlokatorek z kierunku X do wynajmu mieszkania.
      Przykleily na tablicę ogloszeń koło dziekanatu, po tygodniu mialy już mieszkanie wynajęte dla 4 osób.
      Mieszkaly w takim sładzie przez cale studia.
    • gamma76 Re: Student w Warszawie 22.07.22, 19:15
      Lubię zakończone wątki smile więc tylko dodam, ze udało się wynająć pokój na ul. Malczewskiego, koło al niepodległości, blisko stacji Wierzbno. Dzięki z wszelkie porady, innym szukającym życzę powodzenia!
      • geoardzica_z_mlodymi Re: Student w Warszawie 22.07.22, 20:24
        👍
      • bywalec.hoteli Re: Student w Warszawie 22.07.22, 20:57
        gamma76 napisała:

> Lubię zakończone wątki smile więc tylko dodam, ze udało się wynająć pokój na ul. M
        > alczewskiego, koło al niepodległości, blisko stacji Wierzbno. Dzięki z wszelkie
        > porady, innym szukającym życzę powodzenia!

Gratulacje! Mam nadzieje ze na drugi rok syn pokój ogarnie juz sobie sam 😀
      • sol_13 Re: Student w Warszawie 23.07.22, 12:53
        Bardzo dobre miejsce, gratuluję.
      • mava1 Re: Student w Warszawie 23.07.22, 18:11
        bardzo dobra miejscówka, mieszkałam w okolicach 13 lat, mieszkała tam moja ciotka, przez kilkadziesiąt lat. Nie wyprowadziłabym sie gdyby nie zbyt małe mieszkanie, ciotka też nie, gdyby nie małe mieszkanie.
    • turzyca Re: Student w Warszawie 22.07.22, 19:59
      Drugą linią metra najłatwiej. Czyli albo Bemowo lub Wola albo Bródno lub Targówek. Na Bródnie metro będzie koło ratusza. Otwórz google Maps, zaznacz pinezkami stacje metra, jak będziesz miała adres mieszkania, to wprowadzasz adres i widzisz, jak się sprawa ma. Pamiętaj że stacje są podłużne czyli na przystanku Trocka sensowne są np. zarówno bloki przy Askenazego jak i w okolicach teatru Rampa.
      • kanna Re: Student w Warszawie 23.07.22, 10:00
        Poza wszystkim - przejść 500 m do metra to nie jest jakieś wielkie wyzwanie dla studenta :p
      • mava1 Re: Student w Warszawie 23.07.22, 18:48
        >Na Bródnie metro będzie koło ratusza.

Nie pomyliło ci się? budowa metra przebiega pod Rembielińską, a gdzie ta ulica a ratusz?
        No chyba że metro zakręca...pod ratusz...
    • kanna Re: Student w Warszawie 22.07.22, 22:02
      Ja bym przy drugiej linii metra szukała, może być na Pradze, Targówku (tramwajem przez most, żadne korki niestraszne).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka