nuka_2 Re: przyjęci na studia 15.07.22, 21:03 Gratulacje dla wszystkich dzieci, które się dostały na studia. Moja jeszcze czeka na wyniki, ale czarno to widzę, bo wybrała najpopularniejszy kierunek w tym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
enigma81 Re: przyjęci na studia 17.07.22, 18:02 A jaki jest najpopularniejszy kierunek? Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: przyjęci na studia 17.07.22, 18:12 Tez jestem ciekawa. Ministerstwo wstępne wyniki we wrześniu publikuje. Odpowiedz Link Zgłoś
esperantza Re: przyjęci na studia 17.07.22, 18:17 Z artykułów wynika ze psychologia Odpowiedz Link Zgłoś
enigma81 Re: przyjęci na studia 17.07.22, 18:27 Mojej na szczęście brakło punktów, żeby w ogóle startować na psychologię. Ostatecznie będzie bezpieczeństwo wewnętrzne. Odpowiedz Link Zgłoś
nuka_2 Re: przyjęci na studia 17.07.22, 18:42 Tak chodziło mi o psychologię. Na UJ ok 20 osób na miejsce UWr 30 osób Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: przyjęci na studia 17.07.22, 19:15 Od paru już lat na czele rankingu jest psychologia. W tym roku również. Odpowiedz Link Zgłoś
esperantza Re: przyjęci na studia 17.07.22, 19:36 Co kieruje kandydatami ze ten kierunek ma takie wzięcie ? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: przyjęci na studia 17.07.22, 20:02 Znam jednego ubiegłorocznego kandydata - nim to chyba kierowała potrzeba terapii 🙈 Odpowiedz Link Zgłoś
nuka_2 Re: przyjęci na studia 17.07.22, 20:07 Trochę moda. Pewnie część idzie z braku innych pomysłów. Moja córka wydaje się być faktycznie zainteresowana tym kierunkiem. Na pewno nie jest tak, ze wszyscy, którzy idą mają problem z samym sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: przyjęci na studia 17.07.22, 20:15 Oczywiście że nie, napisałam o jednym człowieku. I serio, kompletnie nie wiem co nim kierowało... Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: przyjęci na studia 17.07.22, 20:25 Niestety, jest sporo osób, które idą na psychologię chcą sami sobie pomóc Nie twierdzę, że córka nuki2 należy do takich osób. Odpowiedz Link Zgłoś
nuka_2 Re: przyjęci na studia 17.07.22, 21:44 Spoko moja starsza wydaje się mieć predyspozycje do zawodu psychologa. Mogalby zostać i psychologiem klinicznym i pracować w HR.Gdyby szła młodsza to bym się obawiała czy się nadaje. Inny typ osobowości. Zobaczymy co czas przeniesie. Starsza dość dobrze zdała przedmioty ścisłe na maturze, znajomi się śmieją, ze „zmarnuje” je na psychologii. Odpowiedz Link Zgłoś
geoardzica_z_mlodymi Re: przyjęci na studia 17.07.22, 20:23 Mój syn rozważał, zwłaszcza, ze ma wejściówkę poza rekrutacją. Nie ma problemów własnych. Bardzo za to silne potrzeby poznawcze. Przeanalizował siatkę godzin, bo tylko niektóre aspekty psychologii go interesują - elementy psychologii rozwojowej, neuropsychologia i psychologia poznawcza. W czasie liceum strzelił kilka kursów z tego zakresu na uniwersytecie otwartym, przeczytał kilka podręczników z moich studiów. Stwierdził, ze reszta to nudy. Na psychologii, jak na każdym kierunku, jest odsetek osób, które mają jakieś osobiste trudności. Jednak "moda" w sensie liczby kandydatów na miejsce jest chyba od 30 lat a dostępność terapii i wiedza o tym teraz dużo większa niż wtedy. Choć ktoś mi mówił ostatnio, ze jego córka z diagnozą osobowości borderline wybiera się na psychologię. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Kto czekał na UW? 19.07.22, 14:07 Moja dostała się wszędzie i teraz problem, co wybrać. Ale skłania się jednak do zwykłej biotechnologii, nie MISMAP. Odpowiedz Link Zgłoś
wzosia Re: Kto czekał na UW? 19.07.22, 14:53 Gratulacje. Na MISMAP trzeba mieć pewne predyspozycje. Moja córa się na MISMAP nie dostała, ale to rozwiązało jej potencjalny dylemat - weterynaria czy MISMAP. Odpowiedz Link Zgłoś
geoardzica_z_mlodymi Re: Kto czekał na UW? 19.07.22, 15:29 Mój syn rozważał MISH ale dopiero po maturze na to wpadł. Nie planował wcześniej, więc nie zdawał rozszerzonego polskiego a bez tego trudno mieć odpowiednia liczbę punktów. Żeby dostać się poza rekrutacją trzeba mieć albo dwa tytuły laureata albo być na miejscach 1-6 jednej olimpiady. W końcu zdecydował się studiowanie dwóch kierunków. Jest przyjęty, oba potwierdza. I git! Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Kto czekał na UW? 19.07.22, 16:07 Moja właśnie dzisiaj, przed ogłoszeniem wyników, stwierdziła, że wolałaby się nie dostać na MISMAP, to nie miałaby dylematu. Tak naprawdę wszystkie zajęcia na biotechnologii ją ciekawią i nie chciałaby z czegokolwiek rezygnować, żeby wziąć przedmioty z innych kierunków. Jedynie zależy jej na konkretnym lektoracie, a to może wybrać i na biotechnologii (mam nadzieję ) Odpowiedz Link Zgłoś
geoardzica_z_mlodymi Re: Kto czekał na UW? 19.07.22, 16:18 Ważne, ze wie, czego chce Mój syn wcześniej dowiadywał się jak połączyć dwa pełne kierunki. Nie powinno być problemu. W razie czego wystąpi, jak mi mówił o indywidualną organizację studiów. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Kto czekał na UW? 19.07.22, 16:30 Moja córka aplikowała jeszcze na biologię, ale myślę, że ciężko byłoby studiować te dwa kierunki, mimo że pewnie część przedmiotów się pokrywa. Odpowiedz Link Zgłoś
geoardzica_z_mlodymi Re: Kto czekał na UW? 19.07.22, 16:39 Z tego, co piszesz, to dziewczyna ma sprecyzowane zainteresowania👍 Odpowiedz Link Zgłoś
geoardzica_z_mlodymi Re: Kto czekał na UW? 19.07.22, 14:57 Gratulacje! Grunt to mieć tylko takie problemy Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Kto czekał na UW? 19.07.22, 15:28 Super! Gratulacje 👏 i niech będzie zadowolona z wyboru 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Małe sprostowanie, żeby nie było... 20.07.22, 10:36 że taka genialna. Na MISMAP dostała się z wiodącą biologią, nie biotechnologią, co ułatwiło wybór. esperantza, zwalniamy miejsce na biotechnologii na PW, może jednak syn się zakręci, pewnie więcej będzie takich osób, jak moja córka? Skoro to był jego pierwszy wybór? Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Małe sprostowanie, żeby nie było... 20.07.22, 10:38 Ciekawa jestem, jak to jest z niepełnoletnimi kandydatami? Moja na szczęście kilka dni temu skończyła 18 lat i nie muszę być w nic angażowana w procesie rekrutacji Odpowiedz Link Zgłoś
geoardzica_z_mlodymi Re: Małe sprostowanie, żeby nie było... 20.07.22, 13:55 Pewnie podpisy potrzebne. Ale to jednak luz jak młode samowystarczalne. Mój dziś potwierdził oba kierunku i powiedział, ze ma info jak postarać się o indywidualna organizację studiów. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Małe sprostowanie, żeby nie było... 20.07.22, 17:07 Dzisiaj pani w sekretariacie PW była baaardzo zdziwiona, że córka rezygnuje. Jak się dowiedziała, że córka idzie na UW, to zrobiła nawet przytyk: "Jak ktoś się czuje słabszy z matematyki i fizyki, to może faktycznie lepiej na UW niż u nas". Tia, 200/225 p., matematyka 100% i 84%, faktycznie słabeusz.... Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Małe sprostowanie, żeby nie było... 20.07.22, 17:11 Nooo, słabiutko, słabiutko 🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
geoardzica_z_mlodymi Re: Małe sprostowanie, żeby nie było... 20.07.22, 17:32 😂 a co córka na to? Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Małe sprostowanie, żeby nie było... 20.07.22, 21:21 Uśmiechnęła się tylko. Ja pewnie żachnęłabym się i coś odpowiedziała. Odpowiedz Link Zgłoś
klementyna156 Re: Małe sprostowanie, żeby nie było... 20.07.22, 21:34 Syn przeczytał Twój wpis o pani z dziekanatu i pęka ze śmiechu Bo też tak by chciał (się przenieść na UW-u, na razie rezerwowa) i dokładnie rozumie, jak córka mogła się poczuć. Odpowiedz Link Zgłoś
wzosia Re: Małe sprostowanie, żeby nie było... 21.07.22, 09:37 Moja dzisiaj u lekarza (musi mieć zgodę lekarza medycyny pracy): L: A jakieś zwierzątka w domu pani ma? Dz: No niestety tylko rybki i patyczaki. L: Eee.. To nie będzie na kim eksperymentować. Dz: Mam młodszego brata kurtyna Odpowiedz Link Zgłoś
esperantza Re: Małe sprostowanie, żeby nie było... 20.07.22, 22:21 Mówiłam mu żeby pisał o przeniesienie ale widzę ze się już na technologii zadomawia. Nie cisnę, jego studia jego wybór . Odpowiedz Link Zgłoś