gryzelda71 Re: Orla Perć 21.07.22, 14:13 Tak chodziłeś po Tatrach, ze az nie wiesz gdzie byłeś paradne. Odpowiedz Link Zgłoś
elenelda Re: Orla Perć 21.07.22, 14:26 Spokojnie możesz iść. My przeszliśmy go w październiku z mężem kilkanaście lat temu z niemowlakiem w nosidle. Ja w szpilkach na 10centymetrowym obcasie, krótkiej spódniczce, z Vuittonem pod pachą. Ematki jak zwykle przesadzają. Pamiętaj tylko, żeby pierwszy raz nie zabierać dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Orla Perć 22.07.22, 16:29 bywalec.hoteli napisał: > z mężem w nosidle? Czytać ze zrozumieniem też nie umiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
zielonyjeziorak Re: Orla Perć 21.07.22, 14:36 Człowiek czyta takie wątki i nie dziwy przykładowy tydzień z życia TOPR topr.pl/index.php/15-topr/kronika-topr/747-kronika-topr-03-07-2022 Oczywiście kto płaci za te wszystkie wycieczki śmigłowcem? Pan płaci, pani płaci, my płacimy. Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Orla Perć 21.07.22, 14:41 Pierwszy raz Orlą Perć przeszłam 40 lat temu z mamą w wieku 10 lat. Ale wtedy była mniej zatłoczona. Dla sprawnych dzieci z pewnym górskim obyciem (i nie maluchów) nadaje się, ale na pewno nie jest to szlak na wprowadzenie dzieci w góry. I raczej opcja dla sprawnych i mocno "górskich" rodziców. Poza tym w sierpniu w Tatrach będą tłumy Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Orla Perć 21.07.22, 15:07 ale ja naprawdę dużo chodziłem po górach, po Gtanatach również Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Orla Perć 21.07.22, 15:21 I dlatego musisz pytać, czy znamy taki szlak jak "Orla Perć"... Odpowiedz Link Zgłoś
przeslicznawiolonczelistka Re: Orla Perć 21.07.22, 16:00 Pan zdaje się żartować. Kawałek można przejść się z młodzieżą po Granatach. Byłam tam ,więc myślę, że osoby 14-letnie dadzą sobie radę ale z osobą dorosłą, sprawną, zrównoważoną, Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Orla Perć 21.07.22, 16:00 Nie, nie jest ani dla ciebie ani tym bardziej dla ciebie z dziećmi. W ogóle zabieranie kilkulatków na Orlą? Ktoś na głowę chyba tu upadł. Odpowiedz Link Zgłoś
malenka9 Re: Orla Perć 21.07.22, 16:05 W Tatrach dawno nie byłem ale kiedyś po nich sporo chodziłem ale tej trasy nie przeszedłem, choc mogłem o nia zahaczyć. Dzieci chodzą dobrze po mniejszych górach. Mam trochę lek wysokości. Śmialo. W szpilkach może nie dasz rady, ale sandały wystarczą i w drogę Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Orla Perć 21.07.22, 16:32 No weź, bywalec, kto ma dać rade jak nie twoje dzieci. A jak najmłodsze jeszcze kondycji nie ma, to spacerówkę weźcie. Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Orla Perć 21.07.22, 17:02 krótko: nie polecam dla was. to nie jest miejsce dla osoby niedoświadczonej z lękiem wysokości. i łatwo tam zginąć. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Orla Perć 21.07.22, 17:22 Pewnie, bierz dzieci 😉 youtu.be/sFRQEl5Plac Szłam ale tylko odcinkami, ze 20 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
szpil1 Re: Orla Perć 21.07.22, 17:23 Dziwi mnie, że ktoś w ogóle odpowiada poważnie na to pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Orla Perć 21.07.22, 17:33 Sie pytasz jak młody .... Orla Perć? Pffff! Bułka z masłem przed śniadaniem. Albo małe piwko. Odpowiedz Link Zgłoś
myfaith Re: Orla Perć 21.07.22, 19:28 Przeszłam jako 14 latka z 12 letnią siostrą i z jedną dorosłą . W sierpniu. To był bardzo , bardzo głupi pomysł ... Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Orla Perć 21.07.22, 20:15 a co się działo podczas tej wyprawy jaki nastolatka? Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Orla Perć 21.07.22, 19:33 Jeśli zadajesz takie pytania, to nie wybieraj się na Orlą. To jest szlak dla doświadczonych i obytych ze skałą i ekspozycją na przepaści, a nie dla "wszedłem na Śnieżkę, to i tu dam radę". Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Orla Perć 21.07.22, 20:24 mgla_jedwabna napisała: > Jeśli zadajesz takie pytania, to nie wybieraj się na Orlą. To jest szlak dla do > świadczonych i obytych ze skałą i ekspozycją na przepaści, a nie dla "wszedłem > na Śnieżkę, to i tu dam radę". Poczytaj sobie jak pisałem gdzie juz byłem, na jakich górach i gdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Orla Perć 21.07.22, 20:34 Dobra idź. Ale na boga nie bierz dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Orla Perć 21.07.22, 20:50 Pisałeś, słowo-klucz. Sorry, ale sposób zadania pytania jest na poziomie mniej więcej takim, jakbym ja, redaktorka, spytała "Ej, a słyszeliście o takiej książce jak Lalka? Warto czytać?". Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Orla Perć 21.07.22, 22:13 Chciałem zagaić na poziomie ogólnym zrozumiałym dla wszystkich ematek 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Orla Perć 22.07.22, 16:31 bywalec.hoteli napisał: > Chciałem zagaić na poziomie ogólnym zrozumiałym dla wszystkich ematek 😀 A znowu wyszedłeś na idiotę i niemotę. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Orla Perć 21.07.22, 20:45 Znacie macie duzy respekt przed tym szlakiem nie polecamy rodzinie, ktora nie ma doswiadczenia w wysokich gorach troche kondycji tez trzeba miec Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Orla Perć 21.07.22, 22:11 myelegans napisała: > Znacie > macie duzy respekt przed tym szlakiem > nie polecamy rodzinie, ktora nie ma doswiadczenia w wysokich gorach Byłem na górach odpowiednio 2912 i 2535m npm. To są wyższe góry niż wszystko w polskich Tatrach. W Tatrach byłem tez wiele razy. Ciekawe czy ktos zgadnie co to za szczyty? 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Orla Perć 22.07.22, 00:43 Idziesz na rekord żenady i głupoty? Naprawdę nie pchaj się w Tatry Wysokie z takim podejściem, że "byłem już wyżej", bo to zupełnie nic nie znaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Orla Perć 22.07.22, 00:54 Prrrrrrr !!! Za chwilę przypomnisz sobie o którymś z 8- tysięcznikow 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Orla Perć 22.07.22, 01:12 Wiesz co bylam miesiac temu na trekkingu 3500-4200 m npm I technicznie to byla bulka z maslem w porownaniu do Orlej Perci i Koziego…. Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: Orla Perć 22.07.22, 14:41 bywalec.hoteli napisał: > Byłem na górach odpowiednio 2912 i 2535m npm. To są wyższe góry niż wszystko w > polskich Tatrach. W Tatrach byłem tez wiele razy. Ciekawe czy ktos zgadnie co t > o za szczyty? 😀 do jakiej wysokości turlałeś się električką? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli [...] 22.07.22, 14:45 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
strumien_swiadomosci Re: Orla Perć 22.07.22, 15:02 bywalec.hoteli napisał: > > Byłem na górach odpowiednio 2912 i 2535m npm. To są wyższe góry niż wszystko w > polskich Tatrach. W Tatrach byłem tez wiele razy. Ciekawe czy ktos zgadnie co t > o za szczyty? 😀 To pierwsze to jakiś niższy wierzchołek w masywie Olimpu (bo sam Olimp ma więcej)? Drugi to pewnie Negoiu, pewnie wylazłeś Żlebem Drakuli. A więc taki Żleb Drakuli to jak Zawrat albo Kulczyn, czyli dojścia do Orlej. W Fogaraszach na tym zabawa się kończyła, zwłaszcza, że ze szczytu można zejść łatwiejszą drogą. Na Orlej w takim przypadku trudności dopiero się zaczynają i czeka Cię jeszcze kilka godzin w wymagającym terenie. Plus możliwe, że równie wymagające zejście (niektórzy idą odcinek Zawrat-Kulczyn). Jak chcesz iść, to idź, młody, zdrowy chłopak z doświadczeniem w górach da sobie radę. Tylko dzieci zostaw w dolinkach. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Orla Perć 22.07.22, 15:10 Brawo-zgadlas oba. Masyw Olimpu to był drugi szczyt. Jeśli chodzi o samą orlą to wszedłem na Kozia Przełęcz i zszedłem z niej oraz byłem na Granatach (juz nie pamietam czy wszedłem żlebem Kulczynskiego czy od razu na Granat). Wiec tak po prawdzie to ta Orla gdzies w pamięci się kołacze od lat. Ale chyba nie dam rady zejść z tej drabinki nad przepaścią. A Ty masz duze doświadczenie w górach poza Tatrami? Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Orla Perć 22.07.22, 06:48 Nie, no jaja sobie robisz tym watkiem. Przeszlam Orla Perc z entuzjasta, ktory chcial zaszczepic u mnie milosc do gor. Efekt byl taki, ze w Tatry nigdy wiecej juz nie pojechalam, a gory wole ogladac z dolu (narty sie nie licza). Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Orla Perć 22.07.22, 08:09 Przyznam, że Orla jako próba zaszczepienia miłości do Tatr to dosyć oryginalny pomysł Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Orla Perć 22.07.22, 10:22 Trochę sobie robię 😀 Oczywiście wiem co to Orla ale pomimo dużego doświadczenia w górach zdołałem jedynie wejść na Kozia Przełęcz i zejść i przejść Granaty. Czyli marnie. Opowiedz Solis cos więcej o tej wyprawie. Przeszliście w jeden dzień cały szlak czy na raty? Było bardzo strasznie? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Orla Perć 26.07.22, 09:47 A tak przy okazji Orlej Perci to właśnie skończyłam 3 tom Kańtoch... Tak ku przestrodze... Odpowiedz Link Zgłoś
mamkaantka Re: Orla Perć 27.07.22, 07:02 W Alpach na takim szlaku zrobiono by najpierw ferratę a potem udostępniono by go turystom i wtedy przejście Orlą Oercią byłoby bezpieczne. W Polsce co roku słyszymy o kolejnych śmiertelnych wypadkach na tej trasie.... Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Orla Perć 27.07.22, 09:08 No właśnie. Kilka lat temu chyba była dyskusja o przekształceniu Orlej Perci w Via Ferratę, to idioci z polskiego środowiska wspinaczkowego protestowali, że będzie za dużo ludzi chodzić i wnioskowali, żeby w ogóle pościągać z Orlej wszelkie metalowe zabezpieczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Orla Perć 27.07.22, 10:20 A musisz się WSZĘDZIE pchać? Serio? Każdy kawałek gór trzeba udostępnić ludziom? Po cholerę? Skoro z tymi udogodnieniami z które już są ludzie przechodzą trasę, znaczy że niektórzy dają radę. Reszta niech się zadowoli czymś łatwiejszym Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Orla Perć 27.07.22, 10:27 A dlaczego nie udostępnić ludziom? Argument idiotyczny. Jak chcesz szukać nieudostępnionych gór, to idź na Słowację, na Gerlach ale i inne góry, gdzie nie można wejść bez przewodnika. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Orla Perć 27.07.22, 12:11 Ależ Orła Perć JEST DOSTĘPNA. Świadczą o tym i filmy i chociażby to co tutaj piszą ludzie, którzy tam byli. Tyle, że NIE DLA KAŻDEGO. I bardzo dobrze. Człowiek i tak się wpieprza wszędzie, niszczy, śmieci, włazi na teren zwierząt i jeszcze ma do nich pretensje, że śmią bronić swoich terenów. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Orla Perć 27.07.22, 12:48 Dlaczego Giewont czy Kasprowy są dostępne dla każdego a Orla Perć ma nie być? Głupie argumenty. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Orla Perć 27.07.22, 13:32 Bo na Giewont łatwiej wejść? Na Kasprowy pewnie też. Na prawdę musisz WSZĘDZIE wleźć? Po co? No jeśli musisz to poćwicz, potrenuj tak, żebyś wlazł na tę Perć w tych warunkach dostępności jakie masz teraz. A jak nie możesz to trudno, pogódź się że nie wszystko jest dla ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Orla Perć 27.07.22, 13:44 Wydaje mi się, że wśród tych 140 (a może już więcej) osób które zginęły na Orlej Perci były również takie które umiały chodzić i były zaprawione w górach. Wystarczyło, że ktoś się pośliznął albo powstawił krok tam gdzie nie trzeba. Nawet w ostatnich latach wskaźnik ten wzrósł ze 120 na 140. Ludzie, którzy powstrzymują budowę lepszych zabezpieczeń na Orlej mają de facto ich krew na rękach. Albo ją zamknąć tylko dla osób z jakimiś uprawnieniami albo wprowadzić lepsze zabezpieczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Orla Perć 27.07.22, 19:47 A na Rysach 50. Też zamknąć? Może całe Tatry zamknąć, bo od kiedy prowadzą zapisy, to odnotowali 870 przypadków śmiertelnych? Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Orla Perć 27.07.22, 21:18 Gwoli ścisłości - po pierwsze dyskutujecie z trollem i zaczyna Was on sprowadzać do swojego poziomu i za chwilę pokona doświadczeniem. Po drugie - w latach 2010-19 na Rysach zginęło 25 osób; na Świnicy 23; Orla z 21 zgonami plasuje się dopiero na trzecim miejscu a za nią z 14 wypadkami śmiertelnymi jest Giewont...Przy czym Orla liczona jest z dojściami - np. pięć wypadków ma na koncie Żleb Kulczyńskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Orla Perć 27.07.22, 21:25 Mnie nie musisz mowić, mam juz kilka wydań Wołania w gorach. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Orla Perć 29.07.22, 11:10 bywalec.hoteli napisał: > Albo ją zamknąć tylko dla osób z jakimiś uprawnieniami albo wprowadzić lepsze z > abezpieczenia. To po wuja tam się pchasz i jeszcze dzieci chcesz ciągnąć? Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Orla Perć 27.07.22, 19:46 Od 1 sierpnia do odwołania zamknięty dla ruchu turystycznego będzie szlak od Skrajnego Granatu do przełęczy Krzyżne. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Orla Perć 27.07.22, 21:19 Remontują sztuczne ułatwienia. Potem będzie robiony kolejny odcinek więc na jakieś dwa lata minimum Orla w całości będzie nie do przejścia. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Orla Perć 28.07.22, 18:37 profes79 napisał: > Remontują sztuczne ułatwienia. Potem będzie robiony kolejny odcinek więc na jak > ieś dwa lata minimum Orla w całości będzie nie do przejścia. Zawsze można pojechać, podczas remontu, na Małą Fatrę i tam wszystko przejść, chociaż tam też nie jest łatwo Odpowiedz Link Zgłoś
greatbarrierreef Re: Orla Perć 28.07.22, 18:30 Powiedz proszę, że żartujesz. Orlą przeszłam raz i tyle mi wystarczy (a po Tatrach sporo chodziłam). Absolutnie trasa nie dla dzieci i nie dla ludzi nieprzygotowanych do chodzenia po ciut wyższych górach. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Orla Perć 29.07.22, 10:51 ja i chodziłem sporo po Tatrach i po "ciut wyższych górach" (od Tatr). Dzieci nie zamierzam zabierać Odpowiedz Link Zgłoś