Dodaj do ulubionych

Orla Perć

• gryzelda71 Re: Orla Perć 21.07.22, 14:13
      Tak chodziłeś po Tatrach, ze az nie wiesz gdzie byłeś paradne.
    • elenelda Re: Orla Perć 21.07.22, 14:26
      Spokojnie możesz iść. My przeszliśmy go w październiku z mężem kilkanaście lat temu z niemowlakiem w nosidle. Ja w szpilkach na 10centymetrowym obcasie, krótkiej spódniczce, z Vuittonem pod pachą. Ematki jak zwykle przesadzają. Pamiętaj tylko, żeby pierwszy raz nie zabierać dzieci.
      • bywalec.hoteli Re: Orla Perć 21.07.22, 14:37
        z mężem w nosidle?
        • karme-lowa Re: Orla Perć 22.07.22, 16:29
          bywalec.hoteli napisał:

> z mężem w nosidle?
          Czytać ze zrozumieniem też nie umiesz?
    • zielonyjeziorak Re: Orla Perć 21.07.22, 14:36
      Człowiek czyta takie wątki i nie dziwy przykładowy tydzień z życia TOPR

topr.pl/index.php/15-topr/kronika-topr/747-kronika-topr-03-07-2022

Oczywiście kto płaci za te wszystkie wycieczki śmigłowcem? Pan płaci, pani płaci, my płacimy.
    • maadzik3 Re: Orla Perć 21.07.22, 14:41
      Pierwszy raz Orlą Perć przeszłam 40 lat temu z mamą w wieku 10 lat. Ale wtedy była mniej zatłoczona. Dla sprawnych dzieci z pewnym górskim obyciem (i nie maluchów) nadaje się, ale na pewno nie jest to szlak na wprowadzenie dzieci w góry. I raczej opcja dla sprawnych i mocno "górskich" rodziców. Poza tym w sierpniu w Tatrach będą tłumy
      • bywalec.hoteli Re: Orla Perć 21.07.22, 15:07
        ale ja naprawdę dużo chodziłem po górach, po Gtanatach również
        • angazetka Re: Orla Perć 21.07.22, 15:21
          I dlatego musisz pytać, czy znamy taki szlak jak "Orla Perć"...
      • little_fish Re: Orla Perć 21.07.22, 16:21
        Młoda ta matka cosik....
    • przeslicznawiolonczelistka Re: Orla Perć 21.07.22, 16:00
      Pan zdaje się żartować. Kawałek można przejść się z młodzieżą po Granatach. Byłam tam ,więc myślę, że osoby 14-letnie dadzą sobie radę ale z osobą dorosłą, sprawną, zrównoważoną,
    • arthwen Re: Orla Perć 21.07.22, 16:00
      Nie, nie jest ani dla ciebie ani tym bardziej dla ciebie z dziećmi. W ogóle zabieranie kilkulatków na Orlą? Ktoś na głowę chyba tu upadł.
    • malenka9 Re: Orla Perć 21.07.22, 16:05
      W Tatrach dawno nie byłem ale kiedyś po nich sporo chodziłem ale tej trasy nie przeszedłem, choc mogłem o nia zahaczyć. Dzieci chodzą dobrze po mniejszych górach.
      Mam trochę lek wysokości.

Śmialo. W szpilkach może nie dasz rady, ale sandały wystarczą i w drogę
    • malia Re: Orla Perć 21.07.22, 16:32
      No weź, bywalec, kto ma dać rade jak nie twoje dzieci. A jak najmłodsze jeszcze kondycji nie ma, to spacerówkę weźcie.
    • bib24 Re: Orla Perć 21.07.22, 17:02
      krótko: nie polecam dla was. to nie jest miejsce dla osoby niedoświadczonej z lękiem wysokości. i łatwo tam zginąć.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Orla Perć 21.07.22, 17:22
      Pewnie, bierz dzieci 😉
      youtu.be/sFRQEl5Plac
      Szłam ale tylko odcinkami, ze 20 lat temu.
    • szpil1 Re: Orla Perć 21.07.22, 17:23
      Dziwi mnie, że ktoś w ogóle odpowiada poważnie na to pytanie.
    • lot_w_kosmos Re: Orla Perć 21.07.22, 17:33
      Sie pytasz jak młody ....
      Orla Perć? Pffff!
      Bułka z masłem przed śniadaniem.
      Albo małe piwko.
    • myfaith Re: Orla Perć 21.07.22, 19:28
      Przeszłam jako 14 latka z 12 letnią siostrą i z jedną dorosłą . W sierpniu. To był bardzo , bardzo głupi pomysł ...
      • bywalec.hoteli Re: Orla Perć 21.07.22, 20:15
        a co się działo podczas tej wyprawy jaki nastolatka?
    • mgla_jedwabna Re: Orla Perć 21.07.22, 19:33
      Jeśli zadajesz takie pytania, to nie wybieraj się na Orlą. To jest szlak dla doświadczonych i obytych ze skałą i ekspozycją na przepaści, a nie dla "wszedłem na Śnieżkę, to i tu dam radę".
      • bywalec.hoteli Re: Orla Perć 21.07.22, 20:24
        mgla_jedwabna napisała:

> Jeśli zadajesz takie pytania, to nie wybieraj się na Orlą. To jest szlak dla do
        > świadczonych i obytych ze skałą i ekspozycją na przepaści, a nie dla "wszedłem
        > na Śnieżkę, to i tu dam radę".

Poczytaj sobie jak pisałem gdzie juz byłem, na jakich górach i gdzie.
        • tanebo001 Re: Orla Perć 21.07.22, 20:34
          Dobra idź. Ale na boga nie bierz dzieci.
        • angazetka Re: Orla Perć 21.07.22, 20:50
          Pisałeś, słowo-klucz.
          Sorry, ale sposób zadania pytania jest na poziomie mniej więcej takim, jakbym ja, redaktorka, spytała "Ej, a słyszeliście o takiej książce jak Lalka? Warto czytać?".
          • bywalec.hoteli Re: Orla Perć 21.07.22, 22:13
            Chciałem zagaić na poziomie ogólnym zrozumiałym dla wszystkich ematek 😀
            • karme-lowa Re: Orla Perć 22.07.22, 16:31
              bywalec.hoteli napisał:

> Chciałem zagaić na poziomie ogólnym zrozumiałym dla wszystkich ematek 😀
              A znowu wyszedłeś na idiotę i niemotę.
    • dougie_johnes Re: Orla Perć 21.07.22, 20:21
      Idź śmiało!
      Koniecznie w kubotach.
    • myelegans Re: Orla Perć 21.07.22, 20:45
      Znacie
      macie duzy respekt przed tym szlakiem
      nie polecamy rodzinie, ktora nie ma doswiadczenia w wysokich gorach

troche kondycji tez trzeba miec
      • bywalec.hoteli Re: Orla Perć 21.07.22, 22:11
        myelegans napisała:

> Znacie
        > macie duzy respekt przed tym szlakiem
        > nie polecamy rodzinie, ktora nie ma doswiadczenia w wysokich gorach

Byłem na górach odpowiednio 2912 i 2535m npm. To są wyższe góry niż wszystko w polskich Tatrach. W Tatrach byłem tez wiele razy. Ciekawe czy ktos zgadnie co to za szczyty? 😀
        • arthwen Re: Orla Perć 22.07.22, 00:43
          Idziesz na rekord żenady i głupoty?
          Naprawdę nie pchaj się w Tatry Wysokie z takim podejściem, że "byłem już wyżej", bo to zupełnie nic nie znaczy.
        • iwles Re: Orla Perć 22.07.22, 00:54

Prrrrrrr !!!
          Za chwilę przypomnisz sobie o którymś z 8- tysięcznikow 🤣
        • myelegans Re: Orla Perć 22.07.22, 01:12
          Wiesz co bylam miesiac temu na trekkingu 3500-4200 m npm I technicznie to byla bulka z maslem w porownaniu do Orlej Perci i Koziego….
          • bywalec.hoteli Re: Orla Perć 22.07.22, 22:35
            Gdzie był ten trekking?
        • suki-z-godzin Re: Orla Perć 22.07.22, 14:41
          bywalec.hoteli napisał:

> Byłem na górach odpowiednio 2912 i 2535m npm. To są wyższe góry niż wszystko w
          > polskich Tatrach. W Tatrach byłem tez wiele razy. Ciekawe czy ktos zgadnie co t
          > o za szczyty? 😀

do jakiej wysokości turlałeś się električką?
          • bywalec.hoteli [...] 22.07.22, 14:45
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • strumien_swiadomosci Re: Orla Perć 22.07.22, 15:02
          bywalec.hoteli napisał:

>
          > Byłem na górach odpowiednio 2912 i 2535m npm. To są wyższe góry niż wszystko w
          > polskich Tatrach. W Tatrach byłem tez wiele razy. Ciekawe czy ktos zgadnie co t
          > o za szczyty? 😀

To pierwsze to jakiś niższy wierzchołek w masywie Olimpu (bo sam Olimp ma więcej)? Drugi to pewnie Negoiu, pewnie wylazłeś Żlebem Drakuli.
          A więc taki Żleb Drakuli to jak Zawrat albo Kulczyn, czyli dojścia do Orlej. W Fogaraszach na tym zabawa się kończyła, zwłaszcza, że ze szczytu można zejść łatwiejszą drogą. Na Orlej w takim przypadku trudności dopiero się zaczynają i czeka Cię jeszcze kilka godzin w wymagającym terenie. Plus możliwe, że równie wymagające zejście (niektórzy idą odcinek Zawrat-Kulczyn).
          Jak chcesz iść, to idź, młody, zdrowy chłopak z doświadczeniem w górach da sobie radę. Tylko dzieci zostaw w dolinkach.
          • bywalec.hoteli Re: Orla Perć 22.07.22, 15:10
            Brawo-zgadlas oba. Masyw Olimpu to był drugi szczyt.
            Jeśli chodzi o samą orlą to wszedłem na Kozia Przełęcz i zszedłem z niej oraz byłem na Granatach (juz nie pamietam czy wszedłem żlebem Kulczynskiego czy od razu na Granat).
            Wiec tak po prawdzie to ta Orla gdzies w pamięci się kołacze od lat.
            Ale chyba nie dam rady zejść z tej drabinki nad przepaścią.

A Ty masz duze doświadczenie w górach poza Tatrami?
    • woman_in_love Re: Orla Perć 21.07.22, 22:53
      polecamy!!!
    • vivi86 Re: Orla Perć 22.07.22, 05:44
      Z tego co kojarzę to jest trudny szlak.
      • fornita111 Re: Orla Perć 22.07.22, 08:32
        To pomowienia
    • mrs.solis Re: Orla Perć 22.07.22, 06:48
      Nie, no jaja sobie robisz tym watkiem. Przeszlam Orla Perc z entuzjasta, ktory chcial zaszczepic u mnie milosc do gor. Efekt byl taki, ze w Tatry nigdy wiecej juz nie pojechalam, a gory wole ogladac z dolu (narty sie nie licza).
      • profes79 Re: Orla Perć 22.07.22, 08:09
        Przyznam, że Orla jako próba zaszczepienia miłości do Tatr to dosyć oryginalny pomysł smile
      • bywalec.hoteli Re: Orla Perć 22.07.22, 10:22
        Trochę sobie robię 😀 Oczywiście wiem co to Orla ale pomimo dużego doświadczenia w górach zdołałem jedynie wejść na Kozia Przełęcz i zejść i przejść Granaty. Czyli marnie.

Opowiedz Solis cos więcej o tej wyprawie. Przeszliście w jeden dzień cały szlak czy na raty?
        Było bardzo strasznie?
    • fornita111 Re: Orla Perć 22.07.22, 08:32
      Idz, idz. Bedzie dobrze- dla swiata.
    • memphis90 Re: Orla Perć 26.07.22, 09:47
      A tak przy okazji Orlej Perci to właśnie skończyłam 3 tom Kańtoch... Tak ku przestrodze...
    • mamkaantka Re: Orla Perć 27.07.22, 07:02
      W Alpach na takim szlaku zrobiono by najpierw ferratę a potem udostępniono by go turystom i wtedy przejście Orlą Oercią byłoby bezpieczne. W Polsce co roku słyszymy o kolejnych śmiertelnych wypadkach na tej trasie....
      • bywalec.hoteli Re: Orla Perć 27.07.22, 09:08
        No właśnie. Kilka lat temu chyba była dyskusja o przekształceniu Orlej Perci w Via Ferratę, to idioci z polskiego środowiska wspinaczkowego protestowali, że będzie za dużo ludzi chodzić i wnioskowali, żeby w ogóle pościągać z Orlej wszelkie metalowe zabezpieczenia.
        • paskudek1 Re: Orla Perć 27.07.22, 10:20
          A musisz się WSZĘDZIE pchać? Serio? Każdy kawałek gór trzeba udostępnić ludziom? Po cholerę? Skoro z tymi udogodnieniami z które już są ludzie przechodzą trasę, znaczy że niektórzy dają radę. Reszta niech się zadowoli czymś łatwiejszym
          • bywalec.hoteli Re: Orla Perć 27.07.22, 10:27
            A dlaczego nie udostępnić ludziom? Argument idiotyczny. Jak chcesz szukać nieudostępnionych gór, to idź na Słowację, na Gerlach ale i inne góry, gdzie nie można wejść bez przewodnika.
            • paskudek1 Re: Orla Perć 27.07.22, 12:11
              Ależ Orła Perć JEST DOSTĘPNA. Świadczą o tym i filmy i chociażby to co tutaj piszą ludzie, którzy tam byli. Tyle, że NIE DLA KAŻDEGO. I bardzo dobrze. Człowiek i tak się wpieprza wszędzie, niszczy, śmieci, włazi na teren zwierząt i jeszcze ma do nich pretensje, że śmią bronić swoich terenów.
              • bywalec.hoteli Re: Orla Perć 27.07.22, 12:48
                Dlaczego Giewont czy Kasprowy są dostępne dla każdego a Orla Perć ma nie być? Głupie argumenty.
                • paskudek1 Re: Orla Perć 27.07.22, 13:32
                  Bo na Giewont łatwiej wejść? Na Kasprowy pewnie też. Na prawdę musisz WSZĘDZIE wleźć? Po co? No jeśli musisz to poćwicz, potrenuj tak, żebyś wlazł na tę Perć w tych warunkach dostępności jakie masz teraz. A jak nie możesz to trudno, pogódź się że nie wszystko jest dla ciebie.
                  • bywalec.hoteli Re: Orla Perć 27.07.22, 13:44
                    Wydaje mi się, że wśród tych 140 (a może już więcej) osób które zginęły na Orlej Perci były również takie które umiały chodzić i były zaprawione w górach. Wystarczyło, że ktoś się pośliznął albo powstawił krok tam gdzie nie trzeba. Nawet w ostatnich latach wskaźnik ten wzrósł ze 120 na 140.
                    Ludzie, którzy powstrzymują budowę lepszych zabezpieczeń na Orlej mają de facto ich krew na rękach.
                    Albo ją zamknąć tylko dla osób z jakimiś uprawnieniami albo wprowadzić lepsze zabezpieczenia.
                    • thank_you Re: Orla Perć 27.07.22, 19:47
                      A na Rysach 50. Też zamknąć? Może całe Tatry zamknąć, bo od kiedy prowadzą zapisy, to odnotowali 870 przypadków śmiertelnych?
                      • profes79 Re: Orla Perć 27.07.22, 21:18
                        Gwoli ścisłości - po pierwsze dyskutujecie z trollem i zaczyna Was on sprowadzać do swojego poziomu i za chwilę pokona doświadczeniem.
                        Po drugie - w latach 2010-19 na Rysach zginęło 25 osób; na Świnicy 23; Orla z 21 zgonami plasuje się dopiero na trzecim miejscu a za nią z 14 wypadkami śmiertelnymi jest Giewont...Przy czym Orla liczona jest z dojściami - np. pięć wypadków ma na koncie Żleb Kulczyńskiego...
                        • thank_you Re: Orla Perć 27.07.22, 21:25
                          Mnie nie musisz mowić, mam juz kilka wydań Wołania w gorach. wink
                          • thank_you Re: Orla Perć 27.07.22, 21:25
                            Ale masz racje
                        • bywalec.hoteli Re: Orla Perć 27.07.22, 23:31
                          sam jestes trollem
                    • iwles Re: Orla Perć 29.07.22, 11:10
                      bywalec.hoteli napisał:

> Albo ją zamknąć tylko dla osób z jakimiś uprawnieniami albo wprowadzić lepsze z
                      > abezpieczenia.

To po wuja tam się pchasz i jeszcze dzieci chcesz ciągnąć?
    • thank_you Re: Orla Perć 27.07.22, 19:46
      Od 1 sierpnia do odwołania zamknięty dla ruchu turystycznego będzie szlak od Skrajnego Granatu do przełęczy Krzyżne.
      • profes79 Re: Orla Perć 27.07.22, 21:19
        Remontują sztuczne ułatwienia. Potem będzie robiony kolejny odcinek więc na jakieś dwa lata minimum Orla w całości będzie nie do przejścia.
        • thank_you Re: Orla Perć 27.07.22, 21:24
          Dokładnie.
        • bistian Re: Orla Perć 28.07.22, 18:37
          profes79 napisał:

> Remontują sztuczne ułatwienia. Potem będzie robiony kolejny odcinek więc na jak
          > ieś dwa lata minimum Orla w całości będzie nie do przejścia.

Zawsze można pojechać, podczas remontu, na Małą Fatrę i tam wszystko przejść, chociaż tam też nie jest łatwo wink
    • greatbarrierreef Re: Orla Perć 28.07.22, 18:30
      Powiedz proszę, że żartujesz. Orlą przeszłam raz i tyle mi wystarczy (a po Tatrach sporo chodziłam). Absolutnie trasa nie dla dzieci i nie dla ludzi nieprzygotowanych do chodzenia po ciut wyższych górach.
      • bywalec.hoteli Re: Orla Perć 29.07.22, 10:51
        ja i chodziłem sporo po Tatrach i po "ciut wyższych górach" smile (od Tatr).
        Dzieci nie zamierzam zabierać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka