Dodaj do ulubionych

Loki a przesuszenie włosów

31.07.22, 09:33
Pisałam ostatnio, że ścięłam włosy i rzeczywiście zaczęły się kręcić. Kiedy upnę włosy szpilkami też mam kokowe super sprężynki, ogólnie zmiana na plus. Sposób pielęgnacji ( czyli myję delikatnym szamponem, odżywka, czeszę grzebieniem, spłukuję, potem olejek lub aktywator, wgniatam i same schną i tak co drugi, trzeci dzień) chyba powoduje, że z jednej strony włosów mam mnóstwo, jak w młodości, ledwo udaje się je objąć, ale też wydają mi się o wiele bardziej suche niż kiedy czesałam, używałam wygładzających produktów. Jak temu zapobiegać, doświadczone kręcone głowy?
Obserwuj wątek
    • pani_tau Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 09:41
      Jakiego szamponu używasz?
      Mam kręcone włosy, ale nigdy o nie nie dbałam i świetnie sobie radziły. Niestety do czasu aż zaczęły siwieć co zmieniło ich strukturę i chyba przez to są odczuwalnie suche.
      Jak na razie nie znalazłam odżywki, która by to rozwiązała.
      • extereso Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 09:49
        Szamponu i odżywki do kręconych YR.
        • extereso Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 09:49
          Cantu były zbyt ciężkie
        • pani_tau Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 11:04
          Mnie ta odżywka nie podeszła, tak jak i szampon, ale nie pamiętam dlaczego.
          Szampon, który używam też jest z YR, ten "nadający objętość".
    • iuscogens Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 10:26
      Z tego co pisałaś ostatnio to mamy podobny typ włosów. I ja tak mam całe życie, ze jak mi schną same to ja jednak bardziej suche, takie nawet sianowate a jak je wysusze na suszarkolokowce to sa bardziej wygładzone i błyszczące. Takie typ włosa chyba, u mnie to zawsze idzie w kierunku szopy a nie tafli.
      • extereso Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 10:39
        Może tak być, tylko ja właśnie chce teraz kręconych, a żeby nie były suche 🤔
        • iuscogens Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 10:49
          U mnie absolutnie najlepiej działa taki szampon w formie balsamu Elseve - wiecej niż szampon, po nim mam zdecydowanie najlepsze włosy. Kiedyś był normalnie dostępny w Rossmanie, teraz nie mogę gi znaleźć nigdzie, zamówiłam na lookfantastic i idzie już 2 tygodnie uncertain
          Jakbyś gdzieś miała dostęp to spróbuj, mi daje ładne dociążenie i falki/loczki po nim fajnie wyglądają. I ułatwia rozczesywanie (mi się płaczą włosy). Żałuje tylko, ze taki dostęp jest do niego utrudniony. On ma taka gęsta, bogata konsystencje. W necie miał średnie opinie, ale dla mnie i mojej siostry (mamy podobne włosy) jest idealny. Może u Ciebie tez by się sprawdził.
          • extereso Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 12:14
            Spróbuję dzięki
    • aqua48 Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 10:28
      Cantu mi też nie podchodzi. Ja nakładam odżywkę, myję nią włosy, nakładam kolejną, czeszę, spłukuję i na to jeszcze bardzo niewiele odżywki bez spłukiwania. Wyciskam, suszę. Rozwodnionym szamponem myję co trzeci raz i tylko skórę głowy, po pierwszej odżywce.
      • extereso Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 10:37
        Spróbuję. A jakiej odżywki używasz?
        • aqua48 Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 10:46
          Ja stosuję płodozmian w odżywkach. Moje włosy lubią Yope Orientalny ogród, Harmonii Aloesowo-winogronową, Garniera imbirową oraz bananową. Imbirową często daję na koniec mycia - bez spłukiwania bo po niej włosy cudownie pachną i są śliskie.
          Wszystko co ma kokos natomiast mi szkodzi - włosy po nim są suche i szorstkie.
          • extereso Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 12:15
            Mnie też kokos szkodzi, to też wypróbuję Twoje typy.
    • snakelilith Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 10:55
      Różne produkty leave in (odżywki, olejki, aktywatory), robią różne włosy, w zależności, co tam mają w składzie. Loki mogą być w odczuciu bardziej sztywne albo bardzie miękkie, kobiety mają różne potrzeby.
      Akurat Cantu nie znam, bo to kosmetyki napakowane silikonem, a ten paradoksalnie robi u mnie na dłuższą metę plastikowe włosy. Są sztywne, suche w dotyku, brzydkie i bez blasku. Jeżeli twoje kosmetyki YR też zawierają silikon, to niewykluczone, że efekt jest podobny. Silikony trzeba dobrze zmywać, delikatne szampony mogą być za delikatne. Olejowanie też go ściąga. Kupa zachodu, niewarte efektu.
      Ja trzymam się kosmetyków bez silikonów i używam do mojego mocno wykręcjącego się wolfscut kremu dla kręconych włosów od Alterry Curly Waves z Rossmanna. Zadziwiający dobry, lekki i do tego tani produkt, ale włosy są po nim właśnie bardziej usztywnione.
      Wyjątkowo miękkie za to, jedwabne, ale przy tym dobrze zdefiniowane fale robi Rasayana Triphala Leave-In Hair Conditioner. Ten krem można wcierać jako odżywkę w mokre i jako krem do stylizacji suche włosy, bez poczucia obciążenia i przetłuszczenia. Jeżeli wyjeżdżałabym na dłuższy czas i mogłabym wziąć tylko jeden obok szamponu, uniwersalny produkt do włosów, to właśnie ten.
      • kura17 Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 11:05
        cantu nie ma silikonow.
        • snakelilith Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 11:17
          Może być też, że zmienili w ostatnich latach składy, ale niektóre odżywki jeszcze mają silikon, jak na przykład Shea Butter Leave-In Conditioning Repair Cream, albo ta z awokado.
          Nie upieram się też, że problem autorki wynika akurat z silikonu, ale u mnie nawet produkty bez silikonu robią różne efekty, więc warto zmienić markę.
          • kura17 Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 11:26
            mnie cantu tez nie pasuje, ale zawsze sprawdzam silikony - i w wiekszosci cantu od ok 1.5 roku nie ma - to moja obserwacja.

a z tego, co widze po skladach kosmetykow, ktore u Ciebie dzialaja, to Twoje wlosy lubia masko shea smile moje zdecydowanie nie, shea nawet daaaaleko w skladzie robi mi momentalnie straki - a tego nienawidze najbardziej wink
            • snakelilith Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 11:55
              Ja sprawdzałam składy cantu na stronie cantubeauty.de I tam wiele produktów z serii classics zawierało silikony. A nawet jak nie, to wydaje mi się, że jest to marka przede wszystkim dla zupełnie innego, nie europejskiego włosa.
              A co do składników, które się sprawdzają, czy nie sprawdzają, to faktycznie masło shea mi służy. W kosmetykach do włosów i do ciała. Nawet robię sobie sama balsam z masła shea z dodatkiem oleju i tym mogę się kremować od stóp do głów. Nie służą mi zdecydowanie masło kakaowe, kokos, już wspomniane silikony, proteiny (robią sztywną szczotę) i humenktanty (robią pusz).
              Osobiście preferuję też produkty minmalistyczne. Ja czytam o ciągach typu odżywka- mycie- odżywka do spłukiwania- odżywka leave-in - aktywator -olejek i kij wie co jeszcze, to budzi się we mnie wewnętrzny opór. Mycie szamponem i jedna odżywka (w zależności od aktualnej potrzeby włosa do spłukiwania albo zostawienia) musi wystarczyć, jak nie, to produkty są do wymiany.
              • kura17 Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 12:04
                mnie proteiny tez nie sluza.
                silikony i owszem - ale tylko powierzchownie, a nie o to chodzi.

no i moje wlosy lubia aloes, jest taka odzywka leave-in garniera z aloesem, bez silikonow, w wielkiej zielonej butli z pompka - razem z mlodszym synem uzywamy, no on akurat wlosy zapuszcza wink mam tez zel aloesowy, jak potrzebuje wlosy troche usztywnic.

ja tez przeszlam na prosta pielegnacje, cuda wlosingowe 1-2 razy w miesiacu.
                • snakelilith Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 12:36
                  Od żelu aloesowego jestem praktycznie użależniona. Daje mi uczucie nawilżenia i przyjemnej rześkości. Zastanawiam się nawet, czy nie zrezygnować z kremu do twarzy, a nakładać tylko żel Urtekram (aloes z kwasem hialuronowym) i na to mój domowy balsam z masła shea i oleju. W kremach, używane przez mnie oleje jak arganowy, konopny i z rokitnika, są zwykle w ilościach homeopatycznych, a podstawą jest woda i tania gliceryna, a ceny są czasem z kosmosu.
                  Ale to na skórze, na włosach aloes daje mi uczucie usztywnienia, którego nie lubię, bo kojarzy mi się z brudnymi, zakurzonymi strąkami.
                  • kura17 Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 12:48
                    poszukam tego zelu urtekram.
                    • snakelilith Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 13:22
                      Sprzedają w ecco verde, tuba za 4,59. Jak mają od czasu do czasu promocję na Urtekram, albo 10-15% zniżki na wszystko, to kupuję od razu kilka tub na raz. Wymagane 29 euro do darmowej wysyłki szybko się nazbierają. W żadnym innym sklepie nie znalazłam tego taniej, w drogerii Mueller stacjonarnie kosztuje 6,99.
                      Jest tylko lekko perfumowany (zapach ulatuje błyskawicznie), ale najnowsze partie pachną na Waldmeister, jak zielonkawe gelato od Włocha. Mniam. big_grin
                      Sklep eccoverde lubię też dlatego, bo wysyłają w małych ekologicznych opakowaniach - kartonach. Dostaję alergicznej wysypki, jak przysyłają mi kilka miniaturowych pudełek (np. z apteki) w kartonie jak na słonia, wypełnionych po brzegi bąbelkową folią albo toną innych śmieci.
                      • snakelilith Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 13:27
                        Acha, jak aloes mi służy, to możesz spróbować też całej aloesowej serii od Urtekram do włosów. Zwłaszcza Aloe Vera Spray Conditioner (bez alkoholu i bez tłuszczu) jako odświeżacz do fryzury może ci podejść.
                        • chatgris01 Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 15:04
                          Od kilkunastu lat jestem uzalezniona od zelu aloesowego (choc ja uzywam go glownie do rak po umyciu), wyprobowalam juz z pierdyliard fyfnascie roznych marek (ekologiczne z atestem bio) i najlepszy ze wszystkich jest wg mnie Nectaloe marki Santé Verte w tubie 150 ml.

https://img.newpharma.net/images/products/fr/500/sante-vertenectaloe-gel-externe-bio-ecocert-tube-150ml.2.jpg
                          • snakelilith Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 15:28
                            chatgris01 napisała:

> i najlepszy ze wszystkich jest wg mnie Nectaloe mark
                            > i Santé Verte w tubie 150 ml.

Hm, ale chyba ma w składzie alkohol i nie ma kwasu hialuronowego, więc pozostanę przy tańszym Urtekram.
                            • chatgris01 Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 15:36
                              Nie ma alkoholu etylowego, ma sladowa ilosc konserwantu benzyl alcohol (naprawde niewiele, bo mnie ten skladnik zwykle podraznia, a w tym nic).
                              Kwasu hialuronowego niestety nie ma.
                              • snakelilith Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 16:58
                                chatgris01 napisała:

> Nie ma alkoholu etylowego, ma sladowa ilosc konserwantu

A sorry, sprawdziłam żel aloesowy marki Santa Verde, a ten twój jest Sante Verte. Można się pomylić. Ten twój jest u mnie trochę trudno dostępny, widzę, że tylko w aptekach z drogą wysyłką.
                      • kura17 Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 15:08
                        nienawidze smaku waldmrister 😳

dziekuje Wam obu za polecajki!!
                        • kura17 Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 15:19
                          a tak w ogole, to za 2 tygodnie bede u mojej swietej fryzjerki i tez sobie zrobie jakas shaggy fryzure. tylko bez grzywki, bo fatalnie wygladam. za to z krotszymi pasmami przy twarzy (takimi ~ do brody). ciekawe, co mi zrobi ...
                          • mashcaron Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 15:33
                            Mi się mój Shagg bardzo podoba i jestem wdzięczna fryzjerce, że mi zrobiła co uważała za stosowne, a nie to, o co prosiłam :p wyszlabym z kolejnym nudnym włosiem a tak to mam coś odmładzającego i z charakterem 😁
                            • kura17 Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 15:55
                              no wlasnie miedzy innymi Toba sie inspiruje, Maszkaronku. a mojej fryzjerce ufam, ona umie w "ma byc dobrze" 🙃
                            • snakelilith Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 17:23
                              mashcaron napisała:

> Mi się mój Shagg bardzo podoba

Ja mam o wiele bardziej ekstremalny shagg. Nie wrzucę zdjęcia, więc musicie wierzyć na słowo, ale mam regularny wycieniowany mocno wolf cut i to było jedna z lepszych decyzji ostatnich lat. Fale i loki są stworzone do tej fryzury.
                              • mashcaron Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 17:56
                                Moje się aż tak nie kręcą, a przynajmniej nie bez układania wink najkrótsza warstwa z góry jest taka, więc wydaje mi się że to dość mocne cieniowanie :p
                                • kura17 Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 18:09
                                  to prawda, ze to fryzury idealne do fal. tylko dla mnie bez grzywki ma byc. detale zostawie fryzjerce, pokaze jej mniej wiecej, co mi sie podoba. u mnie musi byc lekko i pare pasm przy twarzy krotszych i niesymeyrycznych - taka odrastajaca grzywka. i ja chce dluzsze z tylu, tez pocieniowane.
                                  • snakelilith Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 19:36
                                    kura17 napisała:

> to prawda, ze to fryzury idealne do fal. tylko dla mnie bez grzywki ma byc.

Fryzury pokazane przez ciebie są inaczej cięte. To nie jest ten modny teraz wolf cut, gdzie masz włosy wycieniowane tak, że na górze mają dużo objętości, a na dole mniej, przez co mamy taki punkowo rockowy efekt. Niżej, na prostych włosach (blond i rude) widać trochę lepiej, jak te włosy są cięte. Oczywiście nie namawiam cię do czegoś takiego, bo z grzywką wygląda jednak lepiej, ale dla mnie to jest odkrycie dziesięciolecia, bo zawsze wracając od fryzjera miałam coś nie tak, a teraz już wiem, jak muszę włosy ciąć by były zupełnie bezproblemowe. U mnie jest nawet krócej i mam więcej objętości, w sumie mam cięcie jak ta ciemna laska, tylko włosy mi się lepiej układają, bo ona sobie je nacapirzyła, a moje wykręcają się naturalnie . tongue_out
                        • snakelilith Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 15:25
                          kura17 napisała:

> nienawidze smaku waldmrister 😳

What??? Nie lubisz kumarynowego zapachu siana, majowego zioła i jesiennych liści w parku? big_grin
                          • kura17 Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 15:51
                            raz w zyciu sprobowalam i mialam odruch wymiotny, bleh. teraz nawet zapach mnie odrzuca, dzieciaki uwielbiaja - musi byc niemiecka krew wink
                            • snakelilith Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 17:01
                              kura17 napisała:

> raz w zyciu sprobowalam i mialam odruch wymiotny, bleh. teraz nawet zapach mnie
                              > odrzuca, dzieciaki uwielbiaja - musi byc niemiecka krew wink

Einmal ist keinmal. big_grin Musisz spróbować jeszcz raz, ale coś z prawdziwym ziołem (w następnym roku w maju), bo ten sztuczny aromat może być faktycznie nieco penetrujący.

• extereso Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 12:16
        Na pewno go kupię, myślałam, że nie nadaje się do loków, się jeżeli tak- to zamówię. Dzięki
        • snakelilith Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 12:21
          Tylko to jest krem, którego należy używać oszczędnie. Nałożony na suche włosy daje najpierw uczucie wilgoci, co może sprawiać wrażenie tłustych strąków, ale po 3 minutach, gdy woda odparuje włosy są jedwabiste i elastyczne.
          • extereso Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 13:51
            Zaraz idę szukać.
      • chatgris01 Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 14:57
        snakelilith napisała:

>
        > Wyjątkowo miękkie za to, jedwabne, ale przy tym dobrze zdefiniowane fale robi R
        > asayana Triphala Leave-In Hair Conditioner. Ten krem można wcierać jako odżywkę
        > w mokre i jako krem do stylizacji suche włosy, bez poczucia obciążenia i prze
        > tłuszczenia. Jeżeli wyjeżdżałabym na dłuższy czas i mogłabym wziąć tylko jeden
        > obok szamponu, uniwersalny produkt do włosów, to właśnie ten.

Wyprobowalam, faktycznie jest niezly, ale ostatnio sprobowalam odzywke-maske Fructis Garniera z macadamia (w tym wielkim plastikowym pudełku) i jest jeszcze lepsza, a z 10 razy tansza. W koncu pokonalam puszenie.
        • snakelilith Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 15:24
          Mi od Garniera podpasowała kiedyś odżywka leave in mleko migdałowe czy jakoś tak, już dawno nie ma asortymencie. Jedynym problmem było, że robiła od czas do czasu tłusty przyklap i przeszkadzał mi intensywny, długo utrzymujący się zapach.
          A co do taniości, to ta Rasayana kosztuje wprawdzie prawie 19 euro, ale do włosów do ramion potrzebuję ilości małego groszka, więc 1 tuba 200ml starcza mi na pół roku i można w tym czasie poczekać na promocję, ja kupiłam ostatnio z urodzinowym rabatem 20% za 15 euro. Ten Garnier kosztuje za około 400ml 5 euro, czyli jest przy takiej samej ilości użycia 6- 8 razy tańszy, na pewno warty spróbowania.
          • chatgris01 Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 15:42
            Jego mozna uzywac i jako odzywki do splukania, i jako kremu na mokre lub suche wlosy.
            Jestem pod wrazeniem, jak poradzil sobie z moim puszem, przeksztalcajac go w jedwabiste fale.
            Jak skoncze ten z macadamia, to zamierzam jeszcze wyprobowac z bananem.

A, i jeszcze, za to odzywka do splukiwania z tej samej serii, w butelce, kompletnie mi sie nie sprawdzila, znikomy efekt w poskramianiu puszu. Tylko ta maska w wielkim plastikowym sloiku.
    • ursydia Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 11:04
      Próbowałaś Maroccanoil serii do włosów kręconych? Na moich kręconych a teraz już pod farba zupełnie siwych włosach działa wyśmienicie.
      • extereso Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 12:16
        Nie. Dziękuję za typy!
    • koko8 Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 11:30
      Metoda omo. Bardzo poprawia jakość loków. Mycie tylko skóry głowy delkatnym szsmponem bez sls.
      Z odżywek do mycia polecam Kallos Color (duża objętość produktu🙂), emolientowa bez silikonów.
      Na podkreślenie loków cantu u mnie się zupelnie nie sprawdziło. Robi suche sztywne skwarki.
      Polecam natomiast krem do włosów Krementynka Anwenu. Ma konsystencję masła w tubce. To 5 olejów, zemulgowanych, bez silikonów, nakladam na mokre włosy.
      Bardzo lubię też krem curl manifesto Kerastase. Zawiera latwo zmywalne silikony, ale za to jaki jedwabisty skręt zostawia...
      • extereso Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 12:18
        Oj to chyba spróbuję mimo tych silikonów, bo ja nie lubię sztywnych
      • aqua48 Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 12:48
        O tę Krementynkę muszę wypróbować, brzmi świetnie.
        • koko8 Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 13:19
          A! I ja Krementynki nie spłukuję, wgniatam w mokre wlosy po myciu, ładnie dociąża i nieweluje puch.
          • aqua48 Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 13:42
            Ok, jutro kupię smile
    • konsta-is-me Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 12:15
      Kręcone zawsze są bardziej suche i już.
      Odżywka albo maska Cantu polecam.
      Maska może być za ciężka, albo dawać tylko na końcówki.
      Odrobina olejku na WILGOTNE włosy
      Jak to wszystko nie działa, to znaczy że włosy są normalne bo zapomniałaś, że włosy kręcone są ZAW-SZE SU-CHE.
      Kropka.
      Nigdy nie będą tak gładkie i jedwabiste jak proste, nie ma na to rady, deal with it albo zapusc z powrotem długie.
      Mówię jako kręconowłosa (mocny skret,) która prostuje keratynowo, bo to jedyny sposób żeby były mniej suche.
      • nangaparbat3 Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 15:44
        A właściwie co szkodzi, że suche? W sumie lepiej niż na odwrót.
        Córka, jeszcze jako dziecko, spytala mnie: Mamo, dlaczego my mamy włosy jak Murzynki?
        No prawie jak takie, są jakie są, i git 🤪
        • konsta-is-me Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 16:45
          Mi szkodzi, bo się łamią na potęgę.
          I też słyszę od fryzjerów "takie trochę blond afro" 🤣
    • thank_you Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 15:34
      Używam szamponu Hairmax i robie rytuał Joico i nie wiem czym są przesuszone włosy (mam loki).
      • thank_you Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 15:34
        Tfu, odzywki.
        • extereso Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 15:41
          Odżywki hairmax? Myślałam, że oba jest do cienkich włosów?
          • thank_you Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 15:44
            Nie wiem, bym moze smile Do moich jest idealna, do tego błyskawicznie działa.

A rytuał Joico stosuje wtedy, gdy chce miec prostsze włosy, są wtedy śliskie i dociążone. Nie wydobywam skrętu tymi wszystkimi stylizatorami, bo jednak zbyt mnie to irytuje.
            • extereso Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 15:49
              Może masz bardziej kręcone niż ja i nie musisz. Ja ścięłam włosy tydzień temu, jestem zadowolona, że się w ogóle kręcą 😁
              • thank_you Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 15:50
                Jakby co to polecam. smile I Zabezpieczaj końcówki.
                • extereso Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 15:56
                  Na razie zaopatrzę się w ten rytuał joico. Mam tak grube włosy, że już nie chce ich pogrubiać. Ale jedna z moich córek ma cienkie, jej przekażę że pani z forum poleca😁
                  • thank_you Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 16:31
                    Zapewniam Cie, ze żadna odżywka włosów nie pogrubi. 😅 Nie patrz na obietnice producenta.

Rytuał Joico jest drogi i z tego co pamietam ma 18 miesiący terminu przydatności od otwarcia - dlatego kupiłam i podzieliłam sie z matka i siostra.
                    • extereso Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 17:06
                      No jak taki drogi, to może na razie tańsze wypróbuję.
    • kura17 Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 18:12
      Tereso, jesli wczesniej uzywalas kosmetykow z silikonami, a teraz przestalas, to to moze byc powodem. silikony "maskuja" suchosc i inne problemy - nie eidac ich - ale ich nie naprawiaja, czyli wlosy nadal sa suche, ale pod silikonami i tego nie widac. dlatego po odstawieniu silikonow wychodza problemy i potrzeba troche czasu i pielegnacji, zeby wyjsc na prosta. miei sie nawet o 6-12 miesiacach. powodzenia!
      • extereso Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 20:07
        Przedtem używałam chyba dobrych kosmetyków, Helen steward, byłam bardzo zadowolona, ale nie sprawdzałam składów. Przejrzę pod tym kątem, dzięki.
        • extereso Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 20:10
          Ale, Kuro, dzięki, rozejrzę się czy Hs ma kosmetyki dla kręconych. Jakieś zaćmienie, że na to nie wpadłam.
          • hanusinamama Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 23:44
            Bardziej patrz na skłąd niz na napis "dla kręconych włosów" Widziałam masę kosmetyków dla kręconych z tak goównianym składem ze darmo bym nie brała ( a tanie nie były). Cała masa profesjonalnych kosmetyków fryzjerskich "do włosów kręconych" nie nadaje się do włosów średnio i wysoko porowatych ( a takie są głownie kręcone).
            • extereso Re: Loki a przesuszenie włosów 01.08.22, 08:49
              Hmm a co powinno być w składach? Czego nie powinno to trochę wiem.
              • mashcaron Re: Loki a przesuszenie włosów 01.08.22, 09:08
                Najpierw się trzymaj tego, żeby nie było tego czego ma nie być :p
                To, co ma być jest relatywne, bo zależy od osobistych preferencji twoich włosów i do tego musisz dojść metodą prób i błędów:p
                • extereso Re: Loki a przesuszenie włosów 01.08.22, 09:13
                  Muszę sobie chyba dokument z tabela założyć... Już wiem że only bio bardzo zły, teraz muszę sprawdzić co tam siedzi.
    • chococaffe Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 18:20
      Wątek mi przypomniał, że w koncu do fryzjera powinnam iść.

Ale chętnie czytam o różnych kosmetykach do włosów, zwłaszcza szamponach i wcierkach. Niczego nie chce wydobywac, niech włosy sobie będą jakie chcą - ale ma ich być więcej i mają być milusie w dotyku.smile
    • hanusinamama Re: Loki a przesuszenie włosów 31.07.22, 23:40
      A te produkty wygładzające to jakie?? Bo to moze ci powodować wysuszenie. Moze wiecej emolientu potrzebują.
      • extereso Re: Loki a przesuszenie włosów 01.08.22, 08:51
        Maska oleo hs przede wszystkim, czy jakoś tak. Dzięki, poczytam o tym. Ten cholerny włosing uprawiać to prawie jak dodatkowe pół etatu...
        • mashcaron Re: Loki a przesuszenie włosów 01.08.22, 08:55
          Wcale nie, jak już ogarniesz co i jak oraz czego włosy chcą:p
          • extereso Re: Loki a przesuszenie włosów 01.08.22, 08:59
            Mam nadzieję... Teraz od dziś pracuję ostatni tydzień przed urlopem a po chorobie, to może wszystko mi się z pracą kojarzy.
    • extereso Re: Loki a przesuszenie włosów 01.08.22, 09:14
      W ogóle to wycofuję się z mojego posta. Wczoraj nie nałożyłam aktywatora i loki mam zdecydowanie słabsze ale i suchości nie ma. To chyba była, ta suchość, reakcja na aktywator.
      • snakelilith Re: Loki a przesuszenie włosów 01.08.22, 11:54
        extereso napisała:

> W ogóle to wycofuję się z mojego posta. Wczoraj nie nałożyłam aktywatora i loki
        > mam zdecydowanie słabsze ale i suchości nie ma. To chyba była, ta suchość, rea
        > kcja na aktywator.

Zobacz, co jest tam w składzie. Może być, że np. skrobia, albo inny usztywniacz (corbomer, polymer, uj go wie) i wtedy włosy miałaś nie suche, a czymś pokryte, co sprawiało wrażenie suchości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka