15.08.22, 16:01
Co robicie sprawdzonego i dobrego z cukini?
Obserwuj wątek
    • zamiokulka Re: Cukinia 15.08.22, 16:10
      Wczoraj zrobiłam frytki z cukinii pieczone w piekarniku, pycha. Super są mini pizze z cukinii i pulpeciki z cukinii. Wszystko z kwestii smaku.
      • jammer1974 Re: Cukinia 15.08.22, 16:26
        O swietny pomysl z ta pizza. Jak robisz takie pizze? A jak pulpeciki? A frytki?
        Super pomysly
        • zamiokulka Re: Cukinia 15.08.22, 16:30
          Przepisy są na kwestii smaku.
      • liliawodna222 Re: Cukinia 15.08.22, 16:35
        Leczo, smażę plastry na patelni w oanierce i bez, dodaję do zup.
    • 3-mamuska Re: Cukinia 15.08.22, 16:33
      Myje kroje w plastry o grubości 1cm dalej jak z kotletami schabowymi. (Można cukinie obrać lub nie)
      Kroje na cienkie 0.5 cm plastry posypuje serem parmezanem lub innym i do piekarnika tylko nie pamietam na jak długo. Wychodzą chipsy.

      Placki „ziemniaczane” trę na tarce o grubych oczkach solę czekam odciskam z wody dodaje sol pieprz jajko mąkę lub tarty żółty ser. I smażę na oleju.
      Może zrobić leczo.
    • szaraiwka Re: Cukinia 15.08.22, 16:50
      robie sos do makaronu:

      cebula drobno posiekana, podsmazam, dodaje lososia pokrojonego w gruba kostke (tak z 2 cm na 2 cm albo i ciut wiecej) podsmazam razem, zalewam smietanka i jak sie rozgrzeje dorzucam cukinie posiekana w drobna kostke, Tylko na chwile zeby byla aldente a nie rozciapana. Mozna dodac soku z cytryny. Przyprawy wg gustu (ja dodaje np troche sosu sojowego przed zalaniem smietanka). Blyskawiczne danie i na dodatek pyszne. Choc raczej nie z tych dietetycznych.

      Kroje w plastry wzdluz, krotko griluje, polewam oliwa, sola, posypuje pietrzuszka, albo kolendra albo innym ziolem (moze byc mieta, moze byc melisa). Jemy na zimno jako przystawke do grillowanych mies.

      Spaghetti z cukini (zamiast makaronu) do tego sos i dodatki wedle uznania.

      Zupe cukiniowa.
    • eliksir_czarodziejski Re: Cukinia 15.08.22, 16:57
      Dzisiaj zrobiłam ciasto czekoladowe z cukinii z przepisu Ania gotuje. Cała rodzina zachwycona.
    • krwawy.lolo Re: Cukinia 15.08.22, 16:59
      Ja z kolei uważam, że do każdego, kto gotuje cukinię powinni wpadać komandosi. big_grin
      • javio Re: Cukinia 15.08.22, 18:42
        No dobra, tylko niech najpierw uprzedzą, żeby można było przygotować więcej porcji.
        Komandosi to fajne chłopaki.
    • nevertheless123 Re: Cukinia 15.08.22, 17:31
      1. Zupa-krem.
      2. Pokrojone wzdłuż, opanierowane w bułce tartej i usmażone jako "sznycle" z cukinii
      3. Smażone plastry w cieście naleśnikowym
      4. Smażone placki cukiniowo-marchewkowe (ze startej cukinii i marchewki)
      5. Spaghetti z cukinii - najchętniej z krewetkami lub kurczakem, ale może być z czymkolwiek
      6. Z piekarnka - w marynacie ziołowej i zapieczone z serem
      8. Faszerowane - najczęściej mięsem mielonym i serem owczym
      9. Zapiekanka z ziemniakami, serem i ewentualnie innymi warzywami
      • magia Re: Cukinia 17.08.22, 11:04
        dorzucam pasztet z cukini i ketchup
    • pepsi.only Re: Cukinia 15.08.22, 17:53
      Ostatnio tylko szybkie potrawy: smażone plastry na patelni, lub smażone w panierce.

      Kiedyś często robiłam coś z cukini, np tarta z cukinią i fetą. Z makaronem ( i innymi warzywami),.Leczo. Jakieś zapiekanki. Faszerowane cukinie na 100 sposobów.
      Ale jak mam się narobić i samej to jeść, to mi się odechciało pracochłonnych potraw.
      ( Młodzież nie jada cukini, mąż trochę podziubie, a ja bardzo lubię, tylko ile można. )

      A nic to, jutro zrobię " pasztet" dawno nie robiłam a bardzo lubię!!! Najwyżej faktycznie zjem go sama
      • pepsi.only Re: Cukinia 15.08.22, 17:54
        I placuszki lubię, na słodko.

        ( Wszystkie przepisy biorę z Kwestii smaku)
    • javio Re: Cukinia 15.08.22, 18:39
      Jarzynka na ciepło, do obiadu:
      cukinię pokroić np. w półplasterki. Na patelni podsmażyć (nie rumienić) rozgnieciony czosnek, dodać pokrojoną cukinię. Jak zmięknie ale jeszcze bedzie jędrna, dodać sok z cytryny, sól, pieprz. Podawać jak buraczki na ciepło.

      • javio Re: Cukinia 15.08.22, 18:45
        Oczywiście do smażenia użyć należy oliwy/oleju.
        • pepsi.only Re: Cukinia 15.08.22, 23:50
          Ja taką podsmażoną cukinię doprawiam delikatnie curry.
      • asfiksja Re: Cukinia 16.08.22, 18:39
        O, robię podobnie. Tylko bez soku z cytryny, na maśle klarowanym i cukinia pokrojona w grubą kostkę. Czasem dla odmiany jakąś gotową przyprawę (np. do bifteki albo harissa) albo trochę pachnącego sera.
    • conena Re: Cukinia 15.08.22, 18:45
      dodaję do pizzy. obieraczką robię cieniutkie cukiniowe wstążki, do tego szynka długodojrzewająca, plastry hallumi, oliwa wymieszana z solą i papryką w proszku. jak wyjmiesz z pieca to możesz dodać rukolę.
    • eskaen Re: Cukinia 16.08.22, 01:02
      Zawsze dodaje tartą cukinię do kotletów mielonych lub pulpetów.
      I te muffinki uwielbiam: mojewypieki.com/przepis/mufiny-cytrynowe-z-cukinia
    • la_felicja Re: Cukinia 16.08.22, 15:19
      Surówkę - tnę w cienkie spiralki, dodaję posiekaną natkę pietruszki, paprykę pokrojoną w paseczki, sok z cytryny, kapkę oleju, a dalej, to co już tam mi wpadnie w ręce - sałatę, pomidor, tuńczyka, jajko na twardo, ryż, makaron, szynkę - tzn nie wszystko na raz, ale jakiś jeden czy dwa dodatki, góra trzy.
      Caly rok tak jem cukinię.

      Albo piekę na blasze przekrjonąna pół, posypaną solą i rozmarynem.

      Jak czytam te przepisy na cukiniowe "sznycle" frytki i inne panierowane, smażone przekąski, to w głowie mi się nie mieści, jak można z tak zdrowego, lekkostrawnego i pysznego warzywa robić tłustą bombę kaloryczną, w której zresztą dominuje smak panierki.
    • tilijka123 Re: Cukinia 16.08.22, 19:01
      Na śniadanie fritata z cukinią i groszkiem.
      Bardziej obiadowo potrawka warzywna z dodatkiem ciecierzycy.
    • ulla_cebulla Re: Cukinia 17.08.22, 07:16
      Najprościej łódki - czyli wyrażam pestki i nadziewam Gorgonzolą, serem pleśniowym itp na około 20 min do piekarnika. Albo młodą kroję w słupki i podaję do jakiś dipów z marchewką, selerem naciowym czy czymś tam. Cukinia jest pięknie delikatna i staram się jej nie zabić w przeróbce.
    • annna_maria_1985 Re: Cukinia 17.08.22, 16:19
      Pokrojona w słupki w słoikach, zalewa jak do korniszonów
    • little_fish Re: Cukinia 17.08.22, 16:40
      Koreczki. Tylko trochę z tym roboty. Cukinię (nie przerośniętą, taką wielkości ogórka szklarniowego) kroję wzdłuż na cienkie plastry/pasy (obieraczką), plastry krótko grilluje (można w piekarniku) żeby były miękkie. Każdy smaruje ketchupem, kładę słupek fety, zwijam, ciasno wkładam do pojemnika (pionowo). Zalewam oliwą/dobrym olejem z dużą ilością rozgniecionego czosnku. Wstawić do lodówki, odczekać dobę. 😋

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka