Dodaj do ulubionych

Samodyscyplina

25.08.22, 10:46
Jest taka modna celebrytka która dzieli się w sieci a głównie na instagramie życiowymi mądrościami. Fakt sama żyje w bańce ale opowiada ostatnio że drogą do uleczenia ze złych stanów psychicznych jest samodyscyplina, należy robić co trzeba i kiedy trzeba, zyskujesz wtedy poczucie siły i wartości. Czy się zgadzacie i czy praktykujecie a może macie się dobrze z ciągłym odpuszczaniem sobie?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Samodyscyplina 25.08.22, 10:49
      Chciałabym być samozdyscyplinowana i zazdroszczę każdemu, kto jest. Próbuję praktykować, ale wiem, że trzeba też dopieszczać wewnętrzne dziecko.
    • daniela34 Re: Samodyscyplina 25.08.22, 10:53
      Panie, daj mi siłę, abym robił to, co trzeba kiedy trzeba; daj mi luz, abym odpuszczał robienie tego, czego robić nie muszę i daj mi mądrość, abym odróżnił jedno od drugiego.

Taka parafraza. To jest moje motto życiowe.
      • annanichtvergessen Re: Samodyscyplina 25.08.22, 10:54
        Amen!
      • nangaparbat3 Re: Samodyscyplina 25.08.22, 11:02
        smile
      • gaskama Re: Samodyscyplina 25.08.22, 12:19
        To moje jest parafrazą słów Melchiora Wańkowicza:
        "Pokusie należy ulec od razu a nie dopiero po długiej walce, z której człowiek wychodzi utytłany jak świnia."
        • annanichtvergessen Re: Samodyscyplina 25.08.22, 12:20
          Boskie!
        • marion.marion Re: Samodyscyplina 25.08.22, 16:54
          Dobre!
    • nie_ma_niebieskich Re: Samodyscyplina 25.08.22, 10:55
      Robienie co trzeba, kiedy trzeba jest dla mnie czymś oczywistym, a drogą do dobrostanu raczej byłoby odpuszczanie, kiedy można i pozwalanie sobie na całkowite, bezwartościowe, nicnierobienie od czasu do czasu.
      • beaucouptrop Re: Samodyscyplina 25.08.22, 12:49
        A dlaczego nicnierobienie jest bezwartosciowe według ciebie?
    • piesiedwa Re: Samodyscyplina 25.08.22, 10:55
      Jestem w tym dobra- o ile w pracy / szkole daje to doskonale wyniki, to w zyciu osobistym meczy. Trudno mi wyluzowac , ucze sie tego caly czas. Zazdroszcze tym odpuszczajacym.
    • juzustempy Re: Samodyscyplina 25.08.22, 10:58
      Tak, samodyscyplina uratowała mi życie. Umiejętność panowania nad sobą sprawiła, że - chociaż pochodzę z mocno dysfunkcyjnej rodziny - udało mi się wykształcić, założyć rodzinę, pracować, wieść normalne, szczęśliwe życie. Bez terapii. Gdybym chociaż na krok sobie odpuściła mogłoby być kiepsko.
    • nangaparbat3 Re: Samodyscyplina 25.08.22, 11:00
      Skąd młodzież ma czerpać wiedzę o Cieplińskim, o Pileckim, o Danucie Siedzikównie?
      Czy w cytowanych w podręczniku tekstach źródłowych znajdujesz coś zbędnego, nieprawdziwego, zafałszowanego? pełni się zgadzam, że nalezy robić co trzeba i kiedy trzeba, i że to daje poczucie siły i wartości.
      Sama mam wielkie skłonności do odpuszczania, a na słowo "dyscyplina" reaguję alergicznie. Na szczęście drogi do robienia tego, co trzeba i kiedy trzeba, są różne, można się motywować "pozadyscyplinarnie", i to na mnie działa.
    • annanichtvergessen Re: Samodyscyplina 25.08.22, 11:01
      Tak dzialalam latami i przyplacilam to nerwica i depresja. Teraz z pomoca terapeuty ucze sie dokladnie tego by miec na pewne sprawy wywalone. Robic to co dobre dla mnie. Dla eksperymentu odpuscilam sprawy, ktore wczesniej byly nie do pojecia. O dziwo swiat sie od tego nie zawalil. Teraz ucze sie rownowagi i oddzielania rzeczy waznych i niewaznych, stawiania granic i dbania o swoj dobrostan. Latwo nie jest, ale powolutku idzie.
      • kamkaklamka Re: Samodyscyplina 25.08.22, 11:18
        Podobno każdy na terapii uczy się odpuszczać ale ludzie którzy trzymają siebie krótko, umieją się dyscyplinować mają w tym świecie gratyfikacje więc zgadzam się że może to mieć wpływ na poczucie wartości.
        • kamkaklamka Re: Samodyscyplina 25.08.22, 11:25
          Jest jeszcze inne zjawisko które obserwuję, zauważyłam że ludzie którzy trzymają siebie krótko stawiają się wyżej nad tymi którzy odpuszczają, tacy ludzie też często widzą leni wokół i bywają uszczypliwi w związku z tym.
          • annanichtvergessen Re: Samodyscyplina 25.08.22, 11:31
            U mnie bylo inaczej. Nakladalam krotka smycz, bo wydawalo mi sie, ze jestem za wszystkich i wszystko odpowiedzialna. Musze byc najlepsza w pracy, w domu, na studiach, no we wdzystkim i nad wszystkim miec kontrole, bo inaczej swiat runie. No nie runie, przynajmniej nie moj swiat.
            • lily_evans011 Re: Samodyscyplina 25.08.22, 11:34
              Jesteś DDA?
              • annanichtvergessen Re: Samodyscyplina 25.08.22, 11:36
                Tak.
            • kamkaklamka Re: Samodyscyplina 25.08.22, 11:35
              Ale też budowałaś na tym poczucie wartości?
              • annanichtvergessen Re: Samodyscyplina 25.08.22, 11:45
                Trudno to wyjasnic. Z jednej strony tak. Osiagnelam bardzo duzo w wielu wymiarach, zwlaszcza jesli spojrzec na moja sytuacje wyjsciowa (tak jak u jednej z dziewczyn tu piszacych mooocnoo dysfunkcyjna rodzina). Z drugiej strony to poczucie wartosci latwo bylo zachwiac, czy zburzyc. Bo ja ocenialam sie oczami innych. Jak oni mnie widza, czy sa z moich osiagniec "zadowoleni", czy wykazalam sie i zasluzylam na uznanie. Teraz pracuje nad baza, w ktorej centrum jestem ja i moje uczucia i moje poczucie wlasnej wartosci. Bez samouwielbienia, ale i bez gnojenia samej siebie za porazki.
          • beaucouptrop Re: Samodyscyplina 25.08.22, 12:59
            Bo może muszą sobie jakoś zracjonalizowac potrzebę życia w wojskowym drygu i kontroli i zazdroszczą tym innym umiejętności odpuszczenia i wrzucenia na luz.
      • nelamela Re: Samodyscyplina 25.08.22, 12:19
        annanichtvergessen napisał(a):

> Tak dzialalam latami i przyplacilam to nerwica i depresja. Teraz z pomoca terap
        > euty ucze sie dokladnie tego by miec na pewne sprawy wywalone. Robic to co dobr
        > e dla mnie. Dla eksperymentu odpuscilam sprawy, ktore wczesniej byly nie do poj
        > ecia. O dziwo swiat sie od tego nie zawalil. Teraz ucze sie rownowagi i oddziel
        > ania rzeczy waznych i niewaznych, stawiania granic i dbania o swoj dobrostan. L
        > atwo nie jest, ale powolutku idzie.

Miałam podobnie. Może jeszcze nie nerwica ale było blisko. Terapia nauczyła mnie luzu wewnętrznego i odpuszczania sobie. Polecam.
    • triss_merigold6 Re: Samodyscyplina 25.08.22, 11:01
      Wolność to uświadomiona konieczność.
      • annanichtvergessen Re: Samodyscyplina 25.08.22, 11:05
        Od razu pokazal mi sie w glowie tytul: "Ucieczka od wolnosci" 🙃
        • triss_merigold6 Re: Samodyscyplina 25.08.22, 11:11
          IMO wolność to decyzyjnosc w połączeniu z odpowiedzialnością, zgodą na ponoszenie konsekwencji swoich wyborów (dobrych i mniej trafnych).
          • annanichtvergessen Re: Samodyscyplina 25.08.22, 11:27
            O tym jest ta ksiazka. Az sobie ja odswieze bo lata temu czytalam. Dzieki za przypomnienie
    • piataziuta Re: Samodyscyplina 25.08.22, 11:06
      Ma rację.
      W pięćdziesięciu procentach. wink

Samodyscyplina jest bardzo dobra. Pod warunkiem, że przeplata się ją odpuszczaniem co jakiś czas.
      • malgosiagosia Re: Samodyscyplina 25.08.22, 11:39
        piataziuta napisała:

> Samodyscyplina jest bardzo dobra. Pod warunkiem, że przeplata się ją odpuszczan
        > iem co jakiś czas.

Swiadome odposzczanie, to tez samodyscyplina.
        • piataziuta Re: Samodyscyplina 25.08.22, 12:04
          Z jednej strony to prawda.
          Z drugiej - to nie prawda.

Borze jaka ja jestem dzisiaj mądra. 🤣
          • annanichtvergessen Re: Samodyscyplina 25.08.22, 12:09
            Imponujesz mnie takimi jednoznacznymi opiniami. 😂🤪 Swoja droga temat watku tez mnie troche rozfilozofowal.
          • malgosiagosia Re: Samodyscyplina 25.08.22, 12:16
            piataziuta napisała:

> Z jednej strony to prawda.
            > Z drugiej - to nie prawda.
            >
            A z ktorej strony prawda, a z ktorej nie?
            • piataziuta Re: Samodyscyplina 25.08.22, 13:31
              Prawda, bo odpuszczanie też podlega kontroli/wymaga dyscypliny.
              Nieprawda, bo stan w którym człowiek się znajduje, po tym jak sobie odpuści, jest antytezą powyższej.
              • malgosiagosia Re: Samodyscyplina 25.08.22, 13:50
                piataziuta napisała:

> Prawda, bo odpuszczanie też podlega kontroli/wymaga dyscypliny.
                > Nieprawda, bo stan w którym człowiek się znajduje, po tym jak sobie odpuści, je
                > st antytezą powyższej.

Chyba Twoj stan jest jakis niewesloly, bo moj ma sie dobrze, zadnych wyrzutow czy poczucia kleski.smile
                • piataziuta Re: Samodyscyplina 25.08.22, 16:00
                  No to musisz zrestartować tarota, albo odpalić jakiś inny horoskop, bo twoje obecne diagnozy niespecjalnie się sprawdzają.
      • beaucouptrop Re: Samodyscyplina 25.08.22, 13:03
        》Samodyscyplina jest bardzo dobra. Pod warunkiem, że przeplata się ją odpuszczaniem co jakiś czas.《
        Bardzo dobrze powiedziane.
    • sumire Re: Samodyscyplina 25.08.22, 11:12
      Dla mnie brzmi jak recepta na nabawienie się nerwicy, ale co kto lubi.
    • lily_evans011 Re: Samodyscyplina 25.08.22, 11:34
      Za dużo odpuszczam i jestem tym bardziej zmęczona, niż robieniem wszystkiego, jak trzeba i kiedy trzeba.
      • primula.alpicola Re: Samodyscyplina 25.08.22, 16:12
        Otóż to. Ja się najlepiej czuję, kiedy mam zrealizowany plan ramowy, punkty odhaczone, zadania wykonane- wtedy mam boski luz.
    • malgosiagosia Re: Samodyscyplina 25.08.22, 11:46
      Nie umialabym zyc bez samodyscypliny, ale ona przychodzi mi naturalnie, Wiem co jest wazne, co mniej i mozna sobie odpuscic. Wiem kiedy zaczac dzialac i czy mozna z czyms poczekac. Nie znosze pospiechu, zadyszania, bieganiny, poganiania.
    • sueellen Re: Samodyscyplina 25.08.22, 12:10
      Częściowo tak. Powtarzalność, schematy, cykliczność, codzienna rutyna dają poczucie bezpieczeństwa i mogą pomóc w utrzymaniu równowagi psychicznej.
      • annanichtvergessen Re: Samodyscyplina 25.08.22, 12:15
        Ale to poczucie bezpieczenstwa jest zludne. Bo nagle schemat sie wali i czlowiek jak dziecko we mgle...
    • malia Re: Samodyscyplina 25.08.22, 12:20
      Doszłam do perfekcji w ograniczaniu i selekcjonowaniu tego co trzeba, wychodzi mi maleńka cząstka w podgrupie "trzeba koniecznie" i spora w "może i trzeba ale nie teraz". Jest to wynikiem wrodzonego lenistwa ale przyznaję, że często prowadzi do nawarstwiania się spraw i wynikającego z tego doła. Samodyscyplina wprowadziłaby mnie z pewnością na właściwsze tory, ale słaaboooo mi idzie
    • pepsi.only Re: Samodyscyplina 25.08.22, 13:05
      Potrafię odpuszczać, i potrafię się zdyscyplinować.

Jestem zadaniowcem i jak pilnuję samodyscypliny, to wtedy lepiej się czuję, bo mam poczucie, że mam większą kontrolę nad swoim życiem. No i efekty, zwłaszcza te, które można szybko uzyskać, tez zawsze mnie cieszą.
      Z drugiej strony non stop pilnować się, i robić wszystko, co trzeba i kiedy trzeba, bez momentu oddechu- nie, tak się nie da, człowiek szybko by się wykończył ... i fizycznie, i psychicznie. To prosta droga do zajechania się, wypalenia, czy innej nerwicy...
      Trzeba zachować równowagę i wiedzieć kiedy odpuścić, i zrobić to, bez wyrzutów sumienia.
    • primula.alpicola Re: Samodyscyplina 25.08.22, 16:10
      Zachowuję równowagę pomiędzy samodyscypliną a odpuszczaniem sobie.
      Cóż to za celebrytka?
    • m_incubo Re: Samodyscyplina 25.08.22, 16:15
      Nie zgadzam się.
      Tzn. oczywiście robię to, co trzeba, ale z kolei nic nie robi tak dobrze mnie jak właśnie odpuszczanie sobie, więc praktykuję kiedy się da.
    • extereso Re: Samodyscyplina 25.08.22, 16:41
      Byłam zdyscyplinowana, inaczej nie udałoby mi się godzić całkiem wymagającej pracy z wychowaniem trójki dzieci. teraz już nie jestem, odpuszczanie łatwo mi przychodzi, widocznie zawiesiłam moja prawdziwą naturę na czas, który tego wymagał.
    • mae224 Re: Samodyscyplina 25.08.22, 17:47
      w sumie mam problem z definicją?
      czym dla was jest samodyscyplina ? bardziej samokontrolą, poczuciem obowiązku? regularnością? konsekwencją? czym i kiedy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka