Dodaj do ulubionych

Chwale sie - schudlam

08.08.18, 10:53
Od czasu kiedy mialam nawrot depresji zaczelam uprawiac sport codziennie. Codzienny trening 40 minutowy (czy to bieganie, czy jakis program Chodakowskiej) stal sie czescia mojego zycia. Traktuje ten training jak lekarstwo. Efekt jest taki, ze schudlam 9 kg w ciagu 6 miesiecy i polepszylo mi sie samopoczucie.
Codziennie walcze z soba zeby sie ruszyc na ten trening i codziennie PO jestem zadowolona a wrecz szczesliwa. W tej chwili dobilam do wagi sprzed dzieci a na brzuchu zarysowal mi sie delikatny slad slawetnego six-packu.
Dobijam za kilka dni do 40 i ciesze sie najbardziej z samodyscypliny, ktora bylam w stanie przeforsowac.

Dziekuje za uwage smile
Obserwuj wątek
    • katie3001 Re: Chwale sie - schudlam 08.08.18, 11:01
      Gratuluje smile Poziom endorfin robi swoje smile
    • kub-ma Re: Chwale sie - schudlam 08.08.18, 11:05
      Gratuluję!
    • alpepe Re: Chwale sie - schudlam 08.08.18, 11:06
      gratki, podziwiam, naprawdę
    • szarsz Re: Chwale sie - schudlam 08.08.18, 11:07
      Gratuluję! I życzę dalszego samozaparcia smile
    • princy-mincy Re: Chwale sie - schudlam 08.08.18, 11:07
      Gratulacje i zycze Ci kolejnego sukcesu- utrzymac wage smile
    • barbibarbi Re: Chwale sie - schudlam 08.08.18, 11:07
      Gratulacje. Chciałabym, żeby chciało mi się chcieć tak codziennie ćwiczyć smile
      • chocolate-cakes Re: Chwale sie - schudlam 08.08.18, 11:15
        Ja tak samo, bo nie znoszę ćwiczyć. Chodzę dużo i szybko, ale to wszystko smile
        Wielkie gratulacje 🎊
    • strasznymruk Re: Chwale sie - schudlam 08.08.18, 11:13
      lucerka napisała:
      > Codziennie walcze z soba zeby sie ruszyc na ten trening i codziennie PO jestem
      > zadowolona a wrecz szczesliwa.

To jest masochizm.

masochizm
      1. «znajdowanie przyjemności w zadawaniu sobie cierpień lub w poddawaniu się im»
      sjp.pwn.pl/sjp/;2481640
      • ania-z-lasu Re: Chwale sie - schudlam 08.08.18, 11:26
        Nie, to jest powrót do aktywności fizycznej. Tak to wygląda. U wszystkich leni.
    • anika772 Re: Chwale sie - schudlam 08.08.18, 11:33
      Super, tylko tak dalej. Sport ma działanie antydepresyjne.
      Ja też już po siłowni i 6 kilometrach biegusmile
    • chicarica Re: Chwale sie - schudlam 08.08.18, 11:40
      Gratuluję z całego serca! Ja -7 od czerwca ale mam problem ze zmuszeniem się do treningu w upale. Od jutra ma być chłodniej i moim celem jest 40 min szybkiego chodu dziennie. Podobno przez około 30 dni da sie wykształcić nawyk.
      • strasznymruk Re: Chwale sie - schudlam 08.08.18, 11:45
        chicarica napisała:
        Od jutra ma być chłodniej i moim celem jest 40 min szybkiego
        > chodu dziennie.

Przy okazji zakupy rób. Wyrobisz więcej mięśni przy noszeniu siatek z zakupami.

• chicarica Re: Chwale sie - schudlam 08.08.18, 18:07
          Jak kupię batoniki czekoladowe to niekoniecznie osiągnę zamierzony efekt wink
          • aerra Re: Chwale sie - schudlam 08.08.18, 21:46
            Kupić możesz.... wink
    • janja11 Re: Chwale sie - schudlam 08.08.18, 11:42
      No zazdroszczę. Nie potrafię sobie narzucić takiej dyscypliny i zbyt łatwo znajduję powody, aby odpuścić trening.
      O teraz to np. tłumaczę sobie, że za gorąco jest.
      Wstyd, bo specjalnie jeden pokój na siłownię przeznaczyliśmy.
    • chocolatemonster Re: Chwale sie - schudlam 08.08.18, 11:47
      Gratuluje! Mi sie udalo schudnac 20 kg od kwietnia (im wyzsza waga poczatkowa, tym wiecej sie chudnie). Rowniez uzaleznilam sie od ruchu.
    • lucerka Re: Chwale sie - schudlam 08.08.18, 11:58
      Dziekuje za pozytywny odzew.
      Moja ulubiona pozycja jest pozycja horyzontalna. Czuje sie swietnie jedzac chipsy na kanapie i ogladajac serial. Pierwsze dwa miesiace to byla mordega. Nienawidze sie ruszac. Bieganie mnie wykanczalo a teraz mnie nudzi (no bo co robic biegnac przez 6 km???)

Po trzech miesiacach nastapil przelom. Frajde sprawia mi stawianie sobie nowych wyzwan. Poprawila mi sie kondycja, postawa. Kiedys targalam ciezkie zakupy do domu klnac sowicie pod nosem, ze ciezkie. Teraz nie sprawia mi to problemu. Dwie ciezkie siaty? Co to dla mnie smile

Dyscypline mam stad, ze uzalam te dawke sportu jako lekarstwo na depresje i "lykam" jak tebletke (czy chce czy nie chce) dla wlasnego dobra codziennie. Jesli przestane, wyladuje na dnie (skad wlasnie sie odbilam). To mnie motywuje.
      • kornelia_sowa Re: Chwale sie - schudlam 08.08.18, 12:04
        Serdeczne gratulacje i ukłony!

Ja też typ kanapowca.
        Baaardzo przytyłam po drugiej ciąży, ale udało mi się zrzucić ponad 20 kg.

Teraz mój cel to jeszcze 9-10 kg i rzeźba smile
        Od zeszłego tygodnia mam swojego trenera i mam nadzieję, ze uda nam się osiągnąć cel.
      • snakelilith Re: Chwale sie - schudlam 08.08.18, 12:19
        Super nastawienie. Gratulacje. Jakby ci się kiedyś bieganie ciut znudziło, to zawsze jest jeszcze mnóstwo innych sportowych wyzwań, które też sprawiają przyjemność. smile
        • lucerka Re: Chwale sie - schudlam 08.08.18, 12:24
          snakelilith napisała:

> Super nastawienie. Gratulacje. Jakby ci się kiedyś bieganie ciut znudziło, to z
          > awsze jest jeszcze mnóstwo innych sportowych wyzwań, które też sprawiają przyje
          > mność. smile
          >

A moze cos zapodasz ciekawego? Jakies (tanie) sporty outdoorowe? smile
          • sfornarina Re: Chwale sie - schudlam 08.08.18, 13:17
            Chodzenie. Po górach, pagórach, nad jeziorami lub nad morzem. Jak się dobrze rozejrzysz i poszperasz, to szlaki są prawie wszędzie. Mapy też, nawet w bibliotekach wink

Nordic walking - to też chodzenie, ale z kijami. Odciąża kolana i poprawia kondycję core (mieśnie brzucha i pleców).

Rower. Jest mnóstwo aplikacji na smartfony, które wyszukają Ci ciekawe trasy, czy to szosowe, czy leśne/ górskie,wedle dystansu czy stopnia trudności. Zarzucasz plecak na plecy i jedziesz na godzinę, dwie czy pięć wink
            • lucerka Re: Chwale sie - schudlam 08.08.18, 13:39
              Dzieki, niby sie wie o tym wszystkim ale jak ktos napisze to daje dodatkowego kopa.
              • snakelilith Re: Chwale sie - schudlam 08.08.18, 16:01
                Z mniej outdoorowych to taniec. Mnie osobiście taniec brzucha mocno spalał kalorie, a godzinka w miłej kobiecej grupie przelatywała jak we śnie. Taniec zachęcił mnie też do pilatesa, co było dodatkowym plusem, bo jestem z natury typem mało umięśnionym, unikającym sporty siłowe, a przy typowo aerobowych sportach warto zadbać też o mięśnie, które trochę mniej pracują.
                • lucerka Re: Chwale sie - schudlam 08.08.18, 17:48
                  Taniec brzucha brzmi fajnie! Dzieki smile
    • vitreous Re: Chwale sie - schudlam 08.08.18, 12:32
      Szczere gratulacje i podziwsmile Wiem jak w depresji jest ciężko.
      Trzymaj tak dalej smile
    • zlababa35 Re: Chwale sie - schudlam 08.08.18, 12:34
      Gratuluję i życzę Ci ciągle takiej samej wytrwałości smile.
    • sfornarina Re: Chwale sie - schudlam 08.08.18, 13:21
      Gratuluję! smile
      Sport niejednego uratował lub wyciągnął z depresji, a przy tym i poprawił sylwetkę.

Mnie prawdopodobnie uratował przed ostrą formą depresji poporodowej.
    • katia.seitz Re: Chwale sie - schudlam 08.08.18, 13:42
      Super smile Gratulacje.

Dla mnie sport (joga, siłownia, dużo chodzenia gdy tylko się da...) również jest formą terapii, w jak najbardziej dosłownym sensie. Może jestem nieco uzależniona od ruchu, ale to chyba najzdrowsze z możliwych uzależnień wink

Dobrze, że o tym napisałaś - może będzie to jakaś wskazówką dla dziewczyn z depresją, których na tym forum jest niemalo.
    • wapaha Re: Chwale sie - schudlam 08.08.18, 13:56
      Jesteś wielka ! Świetny pomysł na terapię ! smile
    • kura17 Re: Chwale sie - schudlam 08.08.18, 14:08
      swietny watek smile
      Lucerka - gratuluje! zycze wytrwalosci i coraz bardziej widocznego kaloryferka, hehe
      • raczek47 Re: Chwale sie - schudlam 08.08.18, 14:10
        Super! Gratulacje! I nie folguj sobie!
        • taniax Re: Chwale sie - schudlam 08.08.18, 14:32
          Jakim cudem mając depresje byłas w stanie zwlec się i ćwiczyć, może raczej miałas obniżony nastrój?
          • lucerka Re: Chwale sie - schudlam 08.08.18, 17:47
            Maz mi pomogl. Wypychal mnie z domu.
            Zaczelam chodzic na fitness grupowy. Stawalam zawsze w pierwszym rzedzie i chocby ze wstydu musialam sie ruszac.
            • sfornarina Re: Chwale sie - schudlam 08.08.18, 17:57
              Masz cudownego męża 😊
            • strasznymruk Re: Chwale sie - schudlam 09.08.18, 06:29
              lucerka napisała:
              > Maz mi pomogl. Wypychal mnie z domu.

Dobry z niego człowiek.
              Mógł cię raz wypchnąć i wystawić walizki.
    • ginger.ale Re: Chwale sie - schudlam 08.08.18, 17:19
      Gratuluję samozapaarcia i nowej sylwetki!
    • fifiriffi Re: Chwale sie - schudlam 08.08.18, 17:24
      3 lata temu postanowiłam biegać. Mówią że mi odbiło, ale mam to w nosie. Sama jestem dumna z tego,że mam takie samozaparcie.
      A tobie gratuluję wink
    • pomidorowazrozgotowanymryzem Re: Chwale sie - schudlam 08.08.18, 21:24
      Super! Nie przestawaj! Jesteś twardziel!
      • kennaa Re: Chwale sie - schudlam 08.08.18, 21:59
        Też schudłam - od lutego 15 kg. Ze względu na cukrzycę, która się pojawiła, ograniczyłam cukier.
        Schudłam z rozmiaru 42 - do 38 przy wzroście 170.
        Żadnych wielkich ćwiczeń, pięć posiłków i czytanie składu produktów - co ma cukier, odpada.
        • pomidorowazrozgotowanymryzem Re: Chwale sie - schudlam 08.08.18, 22:11
          Gratuluję! Ja jak nie zjem codziennie batonika to jestem zła wink
          • lucerka Re: Chwale sie - schudlam 12.08.18, 19:57
            Zamiast batonika mozna sobie strzelic dwie daktyle. smile
    • zabka141 Re: Chwale sie - schudlam 08.08.18, 22:07
      Ale fajnie, gratulacje. Ja tez sie za siebie biore. Tak, poczatek jest trudny. Ale jak sie wpadnie w rytm to jest juz ok. I sport to jak sama piszesz nie tylko chudniecie, ale i dobre samopoczucie, sila, wytrzymalosc.
    • greenbutterfly Re: Chwale sie - schudlam 08.08.18, 23:56
      Pieknie! smile
    • swiezynka77 Re: Chwale sie - schudlam 09.08.18, 09:03
      gratuluję i podziwiam... ja w depresji nie jestem w stanie ćwiczyć wcale. jak się lepiej czuję to ćwiczę dość regularnie ale dla odmiany tyję po lekach :-x
      • lucerka Re: Chwale sie - schudlam 12.08.18, 19:56
        swiezynka77 napisał:

> dla odmiany tyję po lekach :-x
        >

To moze zmien na fluoxetyne. Po niej sie nie tyje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka