chlodne_dlonie 24.09.22, 14:25 Czy używając tabletek do zmywarki tych 'wszystkomających' dodajecie jeszcze sól..? Bo ja odkąd zaczęłam kupować te wszelkie '4 w 1'/'all-in-one' nie dodaję nic więcej, ani soli, ani nabłyszczacza. Czy to błąd..? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sueellen Re: ..zmywarka - sól dodatkowo do tabletek..? 24.09.22, 14:28 Używam osobno. Sól do dziury na sól. Nie wierzę w wynalazki typu 3 w jednym ani jeśli chodzi o szampon, ani kapsułki do prania ani te do zmywarki Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajnamatka Re: ..zmywarka - sól dodatkowo do tabletek..? 24.09.22, 14:30 Daję sól dodatkowo, nabłyszczacza nie. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: ..zmywarka - sól dodatkowo do tabletek..? 24.09.22, 14:33 Moja zmywarka w takim wypadku domaga się soli i nabłyszczacza, więc dolewam i dosypuje. Bez tego nie domywa dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
koralinaxxxx Re: ..zmywarka - sól dodatkowo do tabletek..? 24.09.22, 14:35 Używam tabletek 3w1 a jednak sól i nabłyszczacz są konieczne, widzę różnicę jak tego nie dam. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: ..zmywarka - sól dodatkowo do tabletek..? 24.09.22, 14:38 Używam takich all in i dodatkowo dosypuję sól jak się zmywarka domaga i dolewam nabłyszczacz. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: ..zmywarka - sól dodatkowo do tabletek..? 24.09.22, 14:47 Dodaje jedno i drugie mimo wypasionych tabletek. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: ..zmywarka - sól dodatkowo do tabletek..? 24.09.22, 15:58 Bo te wypasione tabletki to zwykle naciagactwo. Trochę jak z drogimi wynalazkami na przeziębienie. Wystarczy czysty paracetamol i herbata z cytryna. A do zmywarki zwykle tabletki plus sol i regularne czyszczenie filtra. Efekt ten sam a pieniążki zostają w kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: ..zmywarka - sól dodatkowo do tabletek..? 24.09.22, 20:50 A jakie to są zwykłe tabletki? Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: ..zmywarka - sól dodatkowo do tabletek..? 24.09.22, 22:55 wersje classic tych wypasionych Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: ..zmywarka - sól dodatkowo do tabletek..? 24.09.22, 14:46 Daje, bo mam bardzo twarda wode, sama tabletka by nie wystarczyla do jej zmiekczenia. Przy miekkiej wodzie (albo systemie zmiekczajacym wode w calym domu) mozna nie dawac. Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: ..zmywarka - sól dodatkowo do tabletek..? 24.09.22, 14:52 Dzięki, Dziewczyny - widzę, że słusznie mnie wątpliwości opadły Pójdę za zbiorową mądrością e-matki Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: ..zmywarka - sól dodatkowo do tabletek..? 24.09.22, 14:55 Zawsze mnie intrygowały wątki o soli do zmywarek. O istnieniu takiej soli dowiedziałam się z forum,. Zawsze miałam zmywarkę w każdym mieszkaniu/domu, ale nigdy żadnej soli nie dodawałam, nie wiedziałabym nawet, gdzie to kupić, ani gdzie dosypać. Ale rozumiem, że może chodzić o twardość wody. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: ..zmywarka - sól dodatkowo do tabletek..? 24.09.22, 15:48 Sól dosypujesz do otworu na dnie zmywarki zakręconego na duży, plastikowy korek. Większość zmywarek sygnalizuje brak soli odpowiednią kontorlką (zwykle z literą A) Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: ..zmywarka - sól dodatkowo do tabletek..? 24.09.22, 16:45 kamin napisał(a): > Sól dosypujesz do otworu na dnie zmywarki zakręconego na duży, plastikowy korek > . > Większość zmywarek sygnalizuje brak soli odpowiednią kontorlką (zwykle z literą > A) W mojej poprzedniej zmywarce (Bosch) chyba był taki korek, ale w obecnej ((GE Monogram) nie ma nic takiego. Sprawdziłam instrukcję - nic nie mówi o soli. Woda jest u nas bardzo miękka. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: ..zmywarka - sól dodatkowo do tabletek..? 24.09.22, 17:09 Trudno mi uwierzyć w zmywarkę bez pojemnika na sól... Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: ..zmywarka - sól dodatkowo do tabletek..? 24.09.22, 17:09 Przecież producent nie ma pojęcia, jaką wodę ma kupujący zmywarkę... Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: ..zmywarka - sól dodatkowo do tabletek..? 24.09.22, 20:33 kk345 napisała: > Przecież producent nie ma pojęcia, jaką wodę ma kupujący zmywarkę... Nie wiem, może woda w kranach w USA jest ogólnie bardziej miękka niż w Europie, może jest inaczej uzdatniana, albo środki do zmywania mają inny skład... nie zgłębiałam tematu. Wiem tylko, że soli do zmywarek tu nie ma w supermarketach i nie zauważyłam, żeby ktoś używał. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: ..zmywarka - sól dodatkowo do tabletek..? 24.09.22, 20:47 kk345 napisała: > Trudno mi uwierzyć w zmywarkę bez pojemnika na sól... Sprawdziłam instrukcję obsługi mojej zmywarki na obecność słowa "sól". Występuje tylko raz, ale w innym kontekście (że filtr wygląda jak solniczka). Odpowiedz Link Zgłoś
nuclearwinter Re: ..zmywarka - sól dodatkowo do tabletek..? 24.09.22, 20:50 W mojej jest opcja nasypania soli bo coś nawet kojarzę że do pierwszego mycia lata temu, nasypaliśmy. A potem już jakoś nam się chyba nie chciało, od zawsze kupujemy tabletki wszystko-w-jednym i sól okazała się zupełnie zbędna Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: ..zmywarka - sól dodatkowo do tabletek..? 24.09.22, 16:01 Nigdy nie sypałaś soli do zmywarki? I zmywała? Mnie nie domywa bez soli. Nie ma bata bym nie używała... A sol do zmywarki znajdziesz w sklepie koło tabletek do zmywarki. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: ..zmywarka - sól dodatkowo do tabletek..? 24.09.22, 16:34 sueellen napisała: > A sol do zmywarki znajdziesz w sklepie koło tabletek d > o zmywarki. Kiedyś specjalnie szukałam (kiedy przeczytałam o tej soli na forum), ale u nas tego nie sprzedają. Oczywiście na Amazonię wszystko można kupić, ale w supermarkecie nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: ..zmywarka - sól dodatkowo do tabletek..? 24.09.22, 17:10 A gdzie jest to "u nas"? Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: ..zmywarka - sól dodatkowo do tabletek..? 24.09.22, 20:38 kk345 napisała: > A gdzie jest to "u nas"? Miałam na myśli USA, ale po prawdzie mieszkając w Londynie (który słynie z twardej wody) też nie używałam soli - nie wiem, może powinnam była, ale jako Amerykanka, nie byłam odpowiednio uświadomiona solnie. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: ..zmywarka - sól dodatkowo do tabletek..? 24.09.22, 17:38 o, to tak jak u nas, kupiłam ale po wielu poszukiwaniach, w końcu kupiłam w najbardziej eleganckim citi molu przy głównej alei, w czym w stylu naszego św pamięci piotra i pawła. tylko że zmywarka się domagała i ma pojemnik na sól. Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: ..zmywarka - sól dodatkowo do tabletek..? 24.09.22, 19:22 Ja też nigdy nie sypalam soli do zmywarki, zawsze tylko tabletki. Zmywarki używam od 15 lat, zawsze wszystko jest domyte, nawet naczynia do pieczenia, a używam zwykle programu Eco. Wiem,że istnieje sól do zmywarek, wiem,gdzie można ją kupić ale nigdy nie wiedziałam po co. Żadna z moich zmywarek (poprzednia i obecna nie domagała się nigdy soli, nie wiem dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
nuclearwinter Re: ..zmywarka - sól dodatkowo do tabletek..? 24.09.22, 15:00 Po to kupuję tabletki all in one, żeby właśnie niczego już nie dodawać No i nigdy nie dodawałam, ani soli ani nabłyszczacza, nie widzę takiej potrzeby. Naczynia umyte, zmywarka żyje od lat. A, wodę mam twardą jeśli to ma jakieś znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: ..zmywarka - sól dodatkowo do tabletek..? 24.09.22, 15:01 Tak, błąd. Sól trzeba nasypywać. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka11 Re: ..zmywarka - sól dodatkowo do tabletek..? 24.09.22, 15:17 Zawsze dodaję sól, nabłyszczacz także. Tabletki mogą być takie prostsze, czasami używam i bardzo lubię żel do zmywarki zamiast tabletek. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: ..zmywarka - sól dodatkowo do tabletek..? 24.09.22, 20:45 Bzdury. Wszystko zalezy od wody. Nic nie trzeba a wszystko mozna. Przeciez wiekszsc zmywarek nawet nie ma opcji soli a wszytki dzialaj na dokladnie te samej zaszadzie? Odpowiedz Link Zgłoś
welcome_back Re: ..zmywarka - sól dodatkowo do tabletek..? 24.09.22, 15:48 Nigdy nic nie dodawałam. Użytkuję trzecią zmywarkę z rzędu, nic się ze sprzętem z tego powodu nie działo, nie ma też problemów z czystością naczyń. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: ..zmywarka - sól dodatkowo do tabletek..? 24.09.22, 17:44 A jakbyś dodawała, to może używałabys wciaz tej pierwszej 😜 Odpowiedz Link Zgłoś
iliri Re: ..zmywarka - sól dodatkowo do tabletek..? 24.09.22, 18:03 Właśnie wymieniam zmywarkę. Ma 29 lat. Myślisz, że jakbym dodawała soli, to by jeszcze z dychę dała radę?🤔 Wracając do tematu- nie daję soli ani nablyszczacza, wszystko domyte. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: ..zmywarka - sól dodatkowo do tabletek..? 24.09.22, 19:39 29 lat to piękny wynik. Moja poprzednia dala rade tylko 9 lat, choć sypałam sól. Może życie jej skrócił mąż, bo raz pod wpływem % nasypał do pojemnika na sól proszku do mycia. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: ..zmywarka - sól dodatkowo do tabletek..? 24.09.22, 17:43 Używam, no denerwuje mnie jak się świecą kontrolki informujące o braku, tak samo.nablyszczasz Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: ..zmywarka - sól dodatkowo do tabletek..? 24.09.22, 18:10 dodaje, zmywarka sie upomina lampka. Poprzednia po kilku razach bez soli nie dawala sie juz wlaczyc, trzeba bylo dosypac. W obecnej nie wiem, ale lampka sie zapala i dosypuje zanim mnie zaskoczy odmowa zmywania a ja soli nie bede akurat miec. Odpowiedz Link Zgłoś
tojaba Re: ..zmywarka - sól dodatkowo do tabletek..? 24.09.22, 20:35 mikams75 napisała: > dodaje, zmywarka sie upomina lampka. Poprzednia po kilku razach bez soli nie da > wala sie juz wlaczyc, trzeba bylo dosypac. W obecnej nie wiem, ale lampka sie z > apala i dosypuje zanim mnie zaskoczy odmowa zmywania a ja soli nie bede akurat > miec. Zmywarkę należy najpierw ustawić/zaprogramować: wpisać w odpowiednim miejscu twardość wody i żądany poziom nabłyszczania. Dopiero wtedy lampki wiedzą, kiedy (i czy) się zapalić Niektóre tabletki mają wszystko (i kosztują odpowiednio) więc nie ma sensu dublować. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: ..zmywarka - sól dodatkowo do tabletek..? 24.09.22, 20:42 To ze sie upomina nie znaczy ze nie bedzi dzialac - nalezy tylko to potwierdzic i normalnie uzywac . A mozna tez wogole wylaczyc te wiadomosci. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: ..zmywarka - sól dodatkowo do tabletek..? 24.09.22, 19:51 Tak, sól i nabłyszczacz. Sól, aby kamień nie osadzał się w rurkach, nabłyszczacz nie jest tak potrzebny, ale mam wrażenie, że lepiej naczynia schną. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: ..zmywarka - sól dodatkowo do tabletek..? 24.09.22, 20:41 Nie , to nie blad. Zalezy od tabletek i twardosci wody. Najlepiej poeksperymentowac bo najwazniejsze aby naczynie wychodzily czyste i blyszczace a to czesto mozna uzyskac uzywajac tylko pol tabletki i nic wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: ..zmywarka - sól dodatkowo do tabletek..? 24.09.22, 20:48 Używam soli, ale czasem akurat nie mam w domu i kilka razy zmywa bez soli, zanim kupię. Nabłyszczacz przestałam używać bo nie ma różnicy w efekcie zmywania. Tabletek to zmywania używam różnych, czasem zwykłe, czasem pierdyliard w jednym, czasem tabletkę dzielę na pół, różnicy nie ma. Regularnie czyszczę i myję filtr, to ma znaczenie, bo nie spłukuję naczyń przed włożeniem ich do zmywarki. Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: ..zmywarka - sól dodatkowo do tabletek..? 24.09.22, 22:43 Jak masz twardą wodę, a większość taką ma, to należy sól dodawać Odpowiedz Link Zgłoś
przepio Re: ..zmywarka - sól dodatkowo do tabletek..? 24.09.22, 22:46 Dodaje i sól i nabłyszczacz. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: ..zmywarka - sól dodatkowo do tabletek..? 24.09.22, 22:52 mam w zmywaece przycisk, ktory jest wlaczony gdy uzywam tabletek, a uzywam z 8 lat. Przez tez czas nie dosypywalam soli, z nabłyszczacza nigdy nie korzystalam, jesli juz to ocet w to miejsce wlewalam. Zmywarka bezawaryjna od 10 lat. Odpowiedz Link Zgłoś