Dodaj do ulubionych

Z wiekiem…

02.10.22, 21:04
Kiedyś lubiłam oglądać programy kryminalne, śledztwa w sprawie śmierci, zaginięcia osób, programy o dziwnych rzadkich chorobach, programy typu dr G.
Zmieniło mi się po urodzeniu dziecka. Dzisiaj artykuł o tym jakie tortury stosują Rosjanie na jeńcach a ja nawet do połowy artykułu nie doszłam. Drastyczne dla mnie jest nawet zdjęcie tego jeńca po rosyjskich torturach.
Czy to naturalne taka zmiana z wiekiem? Czy to macierzyństwo wpływa na nas odbiór świata?
Czy to po prostu moja cecha osobnicza taka zmiana?
Obserwuj wątek
    • ladymercury Re: Z wiekiem… 02.10.22, 21:22
      Też to u siebie zauważyłam. Z ostrych kryminałów przeszłam na romanse😄. Czytam i oglądam takie delikatniejsze, często retro albo mało drastyczne, jsk Tajemnice Majorki czy Śmierć pod palmami.
      W artykuły o tosyjskich torturach, przemocy wobec dzieci, jakiś drastycznych zbrodniach nawet nie klikam. Omijam.
      • ladymercury Re: Z wiekiem… 02.10.22, 21:24
        Chyba wiek 😄
    • nenia1 Re: Z wiekiem… 02.10.22, 21:24
      o dziwnych chorobach nigdy nie lubiłam, za to kryminały/śledztwa mogę oglądać zawsze, choć nie przypadam za porwaniami. Niemniej po urodzeniu dziecka zwiększyła mi się wrażliwość na programy wojenne, nie daj boże jakieś sceny z małymi dziećmi albo obozy koncentracyjne. Do dzisiaj jak nie muszę staram się nie oglądać filmów o wojnie, głównie chodzi mi o takie sceny jak rozdzielanie rodzin. Nawet w x-menach miałam problem ze scenami z dzieciństwa Magneto.
      • ladymercury Re: Z wiekiem… 02.10.22, 21:26
        Ja alergie na literaturę obozowa i filmy o tej tematyce mam od zawsze. Zdjęć też nie oglądam.
        • katiemorag Re: Z wiekiem… 03.10.22, 00:55
          A ja akurat literaturę obozowa lubię. Zależy jak jest podana. Życie jest piękne to jeden z moich ulubionych filmów. Zawsze na nim płacze. Nie ma w nim takie bezpośredniej brutalności. Wybór Zofii tez dobry film. Bardzo lubię książki Herlinga- Grudzinskiego.
    • la_felicja Re: Z wiekiem… 02.10.22, 21:57
      Ja dzieci nie mam, ale z wiekiem zwiększa mi się wrażliwość.
      Nawet głupich kreskówek typu Tom i Jerry nie mogę oglądać, bo wysadzanie kota dynamitem jakoś mnie nie śmieszy.
      Nie mogę oglądać filmów gangsterkich ani westernów, bo tam zwykle cierpią kobiety. Scena gwałtu w Rob Roy'u sprawia, że muszę wyjść z pokoju. Natomiast jedną z końcowych scen w tym filmie - kiedy Rob Roy zabija gwałciciela - oglądam z dużą satysfakcją.
    • majenkir Re: Z wiekiem… 02.10.22, 22:06
      katiemorag napisał(a):
      > Czy to macierzyństwo wpływa na nas odbiór świata?

U mnie nie wpłynęło wink. Dalej lubię okropieństwa.
      • majenkir Re: Z wiekiem… 02.10.22, 22:09
        * żeby nie było - nie mówię o wojenno-obozowych sytuacjach, tylko o morderstwach i porwaniach oraz o filmach gore.

Nie moge za to ogladac/sluchac/czytać jeżeli to zwierzętom się dzieje jakaś krzywda.
        • ladymercury Re: Z wiekiem… 02.10.22, 22:12
          Gore no pasaran. Nigdy. Ani teraz, anni wcześniej.
    • maleficent6 Re: Z wiekiem… 02.10.22, 22:20
      Źle znoszę krzywdę dzieci, natomiast do "kryminału" przywykłam, mało mnie rusza.
    • katriel Re: Z wiekiem… 02.10.22, 23:35
      Tak z obserwacji własnych, w realu i na ematce: po urodzeniu dziecka wielu kobietom włącza się silna instynktowna reakcja specyficznie na krzywdę dzieci, także obcych. Jeśli jednak u ciebie obejmuje to także dorosłych (albo jeżeli twój mózg klasyfikuje 20-letniego żołnierza jako dziecko), to to już może być twoja cecha osobnicza.
    • alpepe Re: Z wiekiem… 03.10.22, 00:04
      Na studiach byłam zmuszona do czytania różnych dziwnych lektur. Wstrząsających również.
      Od tamtego czasu nie szukam nic, co wywraca flaki i miażdży mózg, a od urodzenia dzieci nawet nie bardzo mogę czytać o krzywdach dzieci i zwierząt. Generalnie unikam strasznych filmów i strasznych tekstów. Wyjątkiem jest serial Supernatural, ale to z powodu jego konwencji trashy, wiem, że to jest kompletnie na niby, choć męczyły mnie braki happy endu.
      • katiemorag Re: Z wiekiem… 03.10.22, 00:46
        A ja młodej czytam lekturę książkę Asiulka. O wojennych doświadczeniach dziewczynki. Ciężka książka dla niej, mało rozumie z tego świata. Coś co dla mnie było oczywiste w tym wieku, babcia była w obozie, miała wojenne pociski na strychu, jakies wyplatane w obozach rzeczy domowe, kilka osób z rodziny na wojnie zginęło, dla mojej młodej to abstrakcja. Leży i płacze, ze dzieci nie miały co jeść i ktoś musiał się chować do piwnicy bo były naloty. Delikatne pokolenie.
        Ja lubię kryminały ale dobre bez zbytniej przemocy ale z dobrze rozegrana akcja.
    • evee1 Re: Z wiekiem… 03.10.22, 01:18
      Ja mam juz dorosle dzieci i teraz ogladam wylacznie kryminaly. Z tym, ze ogladam filmow ani programow o
      prawdziwych wydarzeniach. Ale romanse, filmy psychologiczne raczej mnie nudza.
      Ale jak dzieci byly matulkie, to faktycznie sie wzruszalam latwo i plakalam nawet nad ksiazka jak rozkrecic wlasny biznes wink
    • taje Re: Z wiekiem… 03.10.22, 01:21
      Nie, nie tylko Twoja cecha osobnicza. Ja również po urodzeniu dzieci przestałam móc oglądać filmy i czytać książki o wojnie albo w których krzywda dzieje się dzieciom. I z dnia na dzień przeszło mi zamiłowanie do horrorów.
    • princy-mincy Re: Z wiekiem… 03.10.22, 08:51
      Dla mnie to sprawa macierzynstwa, nie wieku.
      Kiedys mialam inna wytrzymalosc, od narodzin dzieci nie moge ogladac okrucienstwa, nawet jesli to tylko film lub czytac o okrucienstwie.
    • mayaalex Re: Z wiekiem… 03.10.22, 09:00
      Nie wiem, czy to kwestia wieku, czy macierzynstwa, u mnie taka zmiana nastapila po urodzeniu pierwszego dziecka (no ale ze bylam stara pierwiastka aka matka geriatryczna to moze wiek tez odegral swoja role?). Z kryminalow zostaly mi tylko tzw cosy crime smile
    • mandre_polo Re: Z wiekiem… 03.10.22, 09:35
      Od kiedy mam dziecko nie akceptuje kiedy ktoś mówi że płacz dziecka go drażni, mówi o tym pogardliwie, wyszydza zachowania małych dzieci. Nie "kocham" wszystkich dzieci ale rozumiem że ma prawo być zmęczone, pobudzone

Nudzą mnie filmy fantasy, trailery gdzie brak składnej akcji. Program dr g czasami oglądam ale jest nierówny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka