Dodaj do ulubionych

Pokojowy Nobel

07.10.22, 11:39
Norweski Komitet Noblowski przyznał pokojowe wyróżnienie jednej osobie i dwóm organizacjom: Alesiowi Bialackiemu (Białoruś), stowarzyszeniu Memoriał (Rosja) i Centrum Wolności Obywatelskich z Ukrainy.
Jestem zachwycona. Bardzo aktualna nagroda, zwracająca uwagę na różne aspekty walki o prawa człowieka w tym regionie.
Obserwuj wątek
    • bzdety2019 Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 11:44
      ciekawe jak to u ruskich skomentują wink ktoś tu robił prasówkę ostatnio to chętnie przeczytam reakcje
      • tenjedennick Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 11:46
        www.rt.com/news/564215-nobel-ukraine-russia-belarus/
      • leosia-wspaniala Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 18:43
        Jak to jak? Że Szwedzi nienawidzą Rosji, że lewactwo, ateizm i zgnilizna. Coś jak pisiory na Nobla dla Tokarczuk.
        • asia.sthm Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 19:05
          Jakby nie patrzyl to Komitet Noblowski na 70 urodziny Putlera dal mu trzy razy z liscia w pysk.
          Taki prezent bez tortu big_grin
          • marzeka11 Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 19:09
            asia.sthm napisała:

> Jakby nie patrzyl to Komitet Noblowski na 70 urodziny Putlera dal mu trzy
            > razy z liscia w pysk.
            > Taki prezent bez tortu big_grin
            >

Prawdziwy prezent dla putina powinien wyglądać tak:
    • chococaffe Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 11:51
      Jestem bardzo zadowolona z obu Nobli w tym rokusmile (pokojowa i literacka)
    • maly_fiolek Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 11:52
      Super, piękny prztyczek dla rządzących zamordystów smile
    • sumire Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 11:55
      Tak, podoba mi się ta decyzja.
    • berdebul Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 13:06
      Noble nie powinny być polityczne.
      • tiffany_obolala Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 13:10
        Akurat literacki i pokojowy zawsze były polityczne...
      • angazetka Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 13:13
        big_grin
        Jak Nobel za działanie na rzecz pokoju i praw człowieka ma nie być polityczny?
        • berdebul Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 13:19
          Udajesz? Nie powinien być związany z aktualnie toczącym się konfliktem.
          • sumire Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 13:19
            Bo?
          • angazetka Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 13:23
            Po pierwsze, dlaczego nie? To jeszcze jeden wyraz wsparcia jednej ze stron.
            Po drugie, well, polski Nobel pokojowy też był związany z aktualnie toczącym się konfliktem, polsko-polskim wprawdzie, ale jednak.
          • bi_scotti Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 13:26
            Cos w tym jest. Casus: Aung San Suu Kyi uncertain sad a wszak nie tylko ona. Gdy conflict trwa a ludzie sa ludzmi ... things can happen, eh. Ale mysle, ze to jest almost impossible zeby dac nagrode zywej, dzialajacej osobie, ktora "walczy" o pokoj completely niezaleznie od toczacych sie actual affairs. Osobiscie popieram przyznawanie Nobel Peace Prize wylacznie organizacjom (np. MSF), never individuals ... ale to moj osobisty bzik wink Poniewaz na wybory mam zerowy wplyw to moj bzik jest raczej nieszkodliwy big_grin Peace.
          • asia_i_p Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 13:39
            Dlaczego? Jeżeli ktoś działa na rzecz rozwiązania tego konfliktu, czyli na rzecz pokoju?
            • bi_scotti Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 14:02
              No podalam przyklad Aung San Suu Kyi, ktora byla dla wielu true inspiration przez wiele, wiele lat ... do czasu gdy nie okazalo sie, ze i w jej wlasnym widzeniu swiata sa "rowni i rowniejsi" uncertain A wszak trudno tamtego Nobla z 1991 roku odebrac, eh.
              BTW, zawsze uwazalam, ze w 1983 roku Nobel Peace Prize powinna byla dostac "Solidarnosc" a nie LW choc jego zaslugi wciaz doceniam, zapewne jako jedna z nielicznych uncertain Niemniej LW tez jest przykladem individual human, ktory ... well ... tu juz zmilcze smile Cheers.
              • angazetka Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 14:21
                No ale nagroda została przyznana za to, co było wtedy, a nie za to, co było potem. Weinsteinowi też nikt nie odbierze Oscara za to, co wypłynęło później.
                • bi_scotti Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 15:04
                  Powinnam chyba dodac, ze jestem wybitnie against nadawaniu imion zyjacych ludzi jako nazw ulic a wlasciwie martwych ludzi w sumie tez, bo Historia Kolem Sie Toczy & Felus, Tak Musialo Byc tongue_out Ergo, jak dla mnie, perfect nazwy to Klonowa, Dworcowa, Krucza ... w ostatecznosci niech juz bedzie Kubusia Puchatka albo Trzech Wieszczow, bo tych kazda/y sobie moze indywidualnie w glowie wytypowac zgodnie z aktualna/favourite lektura (np. Achmatowa, Attwood & Angelou big_grin).
                  Ale once again: moj private bzik - nikogo nie zmuszam, nie namawiam, nawet nie probuje przekonac do - ot tak, sie ematce tlumacze, bo slonce swieci & milo jest smile Cheers.
                  • leosia-wspaniala Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 18:46
                    A co to ma do rzeczy, jprdl. Nagrody są dla żywych za jakieś konkretne zasługi, nie za przyszłe działania.
              • fornita111 Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 14:32
                Nie takich nielicznych wink
                • mdro Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 19:02
                  Był jeszcze Gorbaczow. Po m.in. krwawym stłumieniu protestów w 1989 w Tbilisi (19 zabitych, 251 rannych).
      • leosia-wspaniala Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 18:43
        Pokojowe Noble tylko dla Szwajcarów!
    • 35wcieniu Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 13:21
      Rosja zmieni "Memoriał" na nazwę własnego kraju i pójdzie w narrację: "Nobel dla Rosji za stanie na czele wysiłków na rzecz zwalczania militaryzmu oraz promowania praw człowieka i rządów opartych na rządach prawa".
      Za denazyfikację dostali. Nie inaczej.
      • migafka357 Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 13:25
        Możesz mieć rację, że tak spróbują, ale kto tam by się nabrał poza idiotami.
        • 35wcieniu Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 13:30
          Mam nadzieję że nikt, ale jestem pewna że całkiem sporo. To jest społeczeństwo niezbyt nawykłe do analizy przekazu.
    • fornita111 Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 13:22
      Ja bym dala Grecie, Zelenskiemu, Nawalnemu i Cichanouskiej. Dla mnie to ludzie-symbole. Ciesze sie, ze papa franio nie dostal, bo bym chyba kurwicy juz dostala.
      • buldog2 Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 16:51
        Rozumiem - Cichanouskiej. Ale reszta? Za co i w jakim pakiecie?
        Greta - wozili i pokazywali ją jak na jarmarku, w końcu słuch o niej zaginął. Sama z siebie nie znaczyła nic.
        Zelenski nieźle opiera się nawale rosyjskiej, a co poza tym? Naobrażał przedstawiciele i parlamenty różnych państw (w Izraelu dotąd nie chcą o nim słyszeć), patron oszustów i złodziei, przy których PIS to gromadka grzecznych dzieci, broni rosyjskiego agenta Jermaka (widać mają coś na Zelenskiego, nawet Amerykanom nie udaje się Jermaka usunąć, choć mówią że agent i próbują).
        Nawalny to taki sobie bohater. Wcześniej był pupilkiem reżymu, chwilowym chłopcem do towarzystwa Sobczakówny (tzw. świeckiej lwicy, inaczej Ksjuszka szliuszka), dopóki się nie znudził, zasiadał w radzie nadzorczej (czy w kilku) państwowej spółki (Aerofłot? - nie pamiętam), chwalił krymnasz, Krymu by nie oddał, niezależnie od tego, w jakim trybie przejęty. Znaczy pochwalał agresję. Romans z Sobczakówną (jaki awans społeczny!, ale się jej znudził), kiedy żona i kilkoro dzieci. Żona z klasą, tak samo jak Clinton, tyle powiem.
        • fornita111 Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 17:06
          Jak mowie: ludzie-symbole. Greta-walki o klimat, Nawalny-walki opozycyjnej z rezimem, Zelenski- bohaterskiej walki z jednym z najwiekszych zbrodniarzy naszych czasow. Nie twierdze, ze sa krysztalowi, np Nawalnemu Amnesty International wyciagalo nieakceptowalne teksty o uchodzcach. Ale sa symbolami slusznego oporu wobec zla. Aha, jak ktos w Grecie widzi "atrakcje cyrkowa" to tylko dowodzi, ze ulega przesmiewczej narracji ignorantow wink
          • azalee Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 17:11
            Nawalny poza tekstawmi o uchodzcach ma rowniez na koncie kompromitujacy flirt z nazistami oraz poparcie dla anekcji Krymu (nie wiem jak sie zapatruje na wyniki ostatnich "referendow").
            • fornita111 Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 17:15
              No rozumiem sad To nie powinien dostac, wycofuje. (Mimo wszystko, tak po ludzku mi go zal) Ale jakis rosyjski opozycjonista powinien, w koncu oddolna walka z rezimem to jest bohaterstwo.
              • buldog2 Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 17:31
                Żadna oddolna walka z reżymem, po prostu źle obstawił (po części zmuszono go), będąc częścią reżymu. Za bardzo wychylać się nie wolno. W tej chwili sprawdziłem - Yandex nie daje żadnych wyników w poszukiwaniu frazy "Nawalny NORNA" (навальный норна). Z początku mnie to zdziwiło, ale kiedy zobaczyłem, że Yandex w ogóle nie wie, co to NORNA (formacja nazistowska), nie skandynawska bogini), przestałem się dziwić.

NORNA to organizacja narodowa (rasistowska, neonazistowska?, Azow ze swastykami to przy niej szkółka), taka żeby się do niej dostać, trzeba było poważnie się zasłużyć. Ślad o niej zaginął, ciekawe że na Ukrainie też o niej cisza.
                • buldog2 Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 19:04

Że rosyjski Yandex nie widzi hasła NORNA, to jeszcze łatwo zrozumieć.
                  Ale że nie widzi Google, tu to już potrzeba głębszej egzegezy. Istnienie takiego ugrupowania mocno kompromituje Rosję, wpisuje się w ukraińską narracje o raszystach. I wymazano?

Być może związki Nawalnego z tym ugrupowaniem nie były marginalne (nigdy mnie to nie interesowało, tak jak i sam Nawalny).

Teraz trochę mnie to zainteresowało (że Nornę wykasowano wszędzie) i znalazłem coś (na dysku miałem publikacje APN):
                  juri-https://juri-rust.livejournal.com/tag/северное%20братство
                  Tu się Nawalnego potępia za to, że taki sam jak Putin, tylko jedno nazwisko chce zmienić na inne, jedną klikę na drugą.

Навальный, как и появившийся как черт из табакерки председатель колхоза – это одна из кремлевских башен, и не более того.
                  Nawalny, tak jak powstały jak czort z tabakierki przewodniczący kołchozu [znaczy Łukaszenko - buldog] to jedna z kremlowskich baszt, i nic więcej.
                • buldog2 Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 20:10
                  Poprawka:
                  NORNA to manifest polityczny (czy jakoś tak) Bractwa Północnego. Ale często tą nazwą określano to ugrupowanie, a tu ciekawy nagłówek na APN i stwierdzenie:
                  NORNA - główna sprzeczność
                  "Rasowa solidarność jako omam" ("omam", "złudzenie optyczne" itd. - chodzi o solidarność pomiędzy rasami - buldog).

Вторник, 23 сентября 2008 » Расширенный поиск
                  ПУБЛИКАЦИИ » Версия для печати
                  НОРНА: главное противоречие
                  2008-04-03 Александр Севастьянов, сопредседатель Национально-Державной Партии России
                  НОРНА: главное противоречие
                  Расовая солидарность как обман зрения
            • marzeka11 Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 17:40
              Białoruski noblista siedział trafił m.in. do obozu przez to, ze Polskę, to nasz Sikorski udostępnił wtedy Łukaszence wszystkie dane dot. kont bankowych, na które szła polska pomoc. Białoruskie służby zwróciły się do polskich i litewskich z zapytaniem, czy ścigany przez Mińsk Białacki ma w Polsce konto. Przekazanie tych informacji, to wystarczyło, by posłać Białackiego na 4,5 roku do kolonii karnej za... nieodprowadzenie od tych pieniędzy podatków.

Dla mnie najbardziej absurdalnym nagrodzonym tym Noblem był Obama.
              • mdro Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 18:35
                Jak zawsze - faktów nie sprawdzisz, ale propagandę kopiujesz. Sikorski jako MSZ przepraszał w imieniu Polski, ale dane przekazała Prokuratura Generalna. Pamiętasz, kto nią wtedy kierował i przez kogo został powołany?
              • leosia-wspaniala Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 18:47
                Nie kłam, to grzech.

>Białoruski noblista siedział trafił m.in. do obozu przez to, ze Polskę, to nasz Sikorski udostępnił wtedy Łukaszence wszystkie dane dot. kont bankowych, na które szła polska pomoc.
          • buldog2 Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 17:16
            Zelenski prześladuje opozycję w stylu putinowskim. Opozycyjne wydawnictwa, portale nie to że nie mogą się ukazywać w Ukrainie, dostęp do portali zagranicznych jest blokowany tak samo jak u Putina, są publikowane instrukcje jak korzystać ze zwierciadeł, obchodzić blokady itp. Polityczny zamordyzm taki jak u Putina. Nagroda Nobla?
            • fornita111 Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 17:19
              Ale serio w stylu putinowskim: czyli wiezienie, bicie, tortury? Mordowanie?
              • buldog2 Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 18:19
                O tym nie słyszałem (ale znam kogoś, kto jest zorientowany).
                Mówiłem o cenzurze, złodziejstwie i aferach w stylu putinowskim.
                Powtórzę tytuł i fragment wklejonego wcześniej artykułu:

Złodzieje i pomoc humanitarna. Dlaczego Narodowe Biuro Antykorupcyjne zajęło się szefami regionów mianowanymi przez Zełenskiego?

Denis Rafalski, 1 września 2022

SBU i Narodowe Biuro Antykorupcyjne badają możliwe sprzeniewierzenie pomocy humanitarnej przez najwyższych urzędników Zaporoża i regionu

Narodowe Biuro Antykorupcyjne (NBA) wraz z SBU przeprowadziły w Zaporożu liczne przeszukania, związane, jak się utrzymuje, z korupcją w dystrybucji pomocy humanitarnej. Zaskoczyła nie tylko skala działań śledczych, ale krąg podejrzanych – wyłącznie wyżsi urzędnicy, w tym szef administracji regionalnej.

W sensie czysto politycznym NBA zadała poważny cios prezydenckiej piramidzie władzy, do której należą szefowie regionów. Jednocześnie, według źródeł „Strany”, sprawy karne prowadzone są nie tylko przeciwko kierownictwu regionu Zaporoża, ale także w innych regionach.

Kradli statkami i wagonami

[...] w ciągu sześciu miesięcy skradziono „22 kontenery transportowe, 389 wagonów kolejowych i 220 ciężarówek” z pomocą humanitarną wartości „milionów dolarów”.

Wszystko tylko w jednym obwodzie.

„A kto mianował Starucha… na stanowisko szefa Obwodowej Administracji Państwowej w Zaporożu? Odpowiedź: Andrij Jermak, szef kancelarii prezydenta Ukrainy."

Zelenski, rys do portretu.
                • leosia-wspaniala Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 18:49
                  <Mówiłem o cenzurze, złodziejstwie i aferach w stylu putinowskim.

Nie kłam, widać co napisałeś, a napisałeś: Zelenski prześladuje opozycję w stylu putinowskim.

>>O tym nie słyszałem (ale znam kogoś, kto jest zorientowany).

big_grin big_grin big_grin
                  • buldog2 Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 19:25
                    Tak, mógłby inaczej, ale cenzuruje opozycję w stylu putinowskim. Cenzura to prześladowanie, zatem Zelenski prześladuje opozycję w stylu putinowskim (nie napisałem, że używa całego aparatu represji). Logika nie jest twoją mocną stroną.

Pozgrywałeś sobie znawcę, ale dałbyś sobie spokój, jak widać coraz mniej ematek kupuje twoje pseudespecjalistyczne wywody co-chyba-zrobi-Putin.

Wszystko co się wydarzyło później, dyskredytuje cię jako kogoś, kogo można uważać za partnera do rozmowy, kogo traktuje się i z kim rozmawia się poważnie. Ale proszę, produkuj się tak dalej.

Pozgrywałaś sobie pseudoautorytet, prosimy o dalsze wytykanie Departamentowi Stanu głupoty oraz inne wywody pseudointelektu. Leosia wspaniała. W przedszkolu albo młodszych klasach podstawówki, w starszych potrzeba więcej rozumu.
              • mdro Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 18:40
                Och, buldog zawsze ma jakieś wewnętrzne informacje, jeszcze nie przywykłaś?
                • buldog2 Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 19:52
                  Nie zawsze, ale czasami tak. Także umiejętność wnioskowania (na przyszłość), jak można było przekonać się np. w wątku Niebezpieczeństwo.
              • buldog2 Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 19:40
                To dodam, że w stylu nie oznacza, że robi dokładnie wszystko to co Putin.
                Ale że to co robi, robi w stylu putinowskim:

Zelenski cenzuruje, cenzuruje w stylu putinowskim. To prawda.

Nawet więcej, cenzuruje bardziej dogłębnie i skutecznie, bo w rosyjskim necie doniesień o złodziejstwach Putina pełno, a w ukraińskim o Zelenskim nie ma nic.
            • dramatika Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 18:44
              buldog2 napisał:

> Polityczny zamordyzm taki jak u Putina.
              > Nagroda Nobla?

No ale jak pacyfikuje opozyję prorosyjską i banuje media, to według ematki bardzo dobrze, należy się nagroda Nobla wink
          • buldog2 Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 18:26
            To czy kto robił z Grety atrakcję cyrkową, dla oceny jej samej nie ma znaczenia.
            Ale co zrobiła ona sama?
            Pokazywała się, znaczy pokazywali ją. A więcej? Żeby było na Nobla?
            • asia.sthm Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 18:38
              > Pokazywała się, znaczy pokazywali ją.

Przyznaj sie, ze nie masz pojecia o czym chrzanisz.
              Chcesz Grete zdyskredytowac za cene wlasnego honoru i wiarygodnosci. Ja to rozumiem, odruch masz nie do okielznania.
              • buldog2 Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 19:29
                Nie, to nie ja mam się przyznawać. To każdy kto mówi o jej zasługach, powinien udowodnić tezę którą stawia. Take reguły logiki.

Jak kto te zasługi wykaże, przyznam rację, póki co, nikt nawet się za to nie wziął. Podpowiem: chodzi o konkrety.
        • bigimax4 Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 17:06
          Za co i w jakim pakiecie?
          Greta - wozili i pokazyw

Zniszczenie zachodniej cywilizacji to jakies tam osiagniecie
        • asia.sthm Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 18:22
          > Greta - wozili i pokazywali ją jak na jarmarku, w końcu słuch o niej zaginął.

A idz do cholery, jesli ty jestes zupełnie nie na biezaco z walka o klimat to o Grecie i jej dzialalnosci nie masz fioletowego pojecia. 14,6 miljonow ludzi sledzi ja tylko na instagramie, jej piatkowy strajk dla klimatu odbył sie wlasnie po raz 216-ty i byla nominowana do pokojowej nagrody Nobla w tym roku tez.
          Słuch zaginął, wez sie puknij.
          • dramatika Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 18:46
            asia.sthm napisała:

> 14,6 miljonow
            > ludzi sledzi ja tylko na instagramie

Z czego 14 mln to politycy i funkcjonariusze prasowi tongue_out
            • asia.sthm Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 18:55
              > Z czego 14 mln to politycy i funkcjonariusze prasowi tongue_out

Udowodnij ty pyskaczu, ty tak lubisz dowody, a potem zaraz oderwij sie od choinki.
      • fornita111 Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 18:56
        Bosh, nie mam sily odpisywac. Po co ja sie odzywalam w ogole sad Greta naglasnia kwestie zmian klimatycznych- ktore nie tylko pokoj zniszcza (tam gdzie on jeszcze jest) ale i moga doprowadzic do calkowitej zaglady ludzi i innych zwierzat. To ona sie z tym tematem przebila do swiadomosci mas, chociaz sama niczego nie "odkryla" tylko powtarza, to co mowia naukowcy. Ja nie wiem, dlaczego w tym smutnym kraju wciaz nie dociera do ludzi, ze podcinamy galaz na ktorej siedzimy sad
        • buldog2 Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 19:47
          Ona sama, chyba 15 letnia nie miała ani wiedzy na poziomie światowym, umiejętności przedstawiania jej, doświadczeń czy dorobku naukowego (na temat), ani możliwości przebicia się w mediach. Wszystko było w innych rękach.
          Była wykorzystanym rekwizytem, etykietką, logo, o którym ostatnio nawet nie słychać.
          Chyba że kto udowodni, że wszystkie te warunki, o których wspomniałem, i całą masę innych spełnia. Wtedy oczywiście przyznam rację, bez słowa sprzeciwu.
          Ale na razie na taki dowód się nie zanosi.
          • fornita111 Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 19:54
            Jest twarza mlodziezowego strajku klimatycznego, koniec, kropka. Jest on mlodziezowy praktycznie tylko z nazwy, bo to po prostu ogolny, swiatowy ruch na rzecz ratowania planety. Jesli to na nobla nie zasluguje, to ja nie wiem co.
            • bigimax4 Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 20:04
              Ruch oszolomow z zerowym pojeciem o zyciu "strajkujacy" na najnowszych ajfonikach , zenada
            • buldog2 Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 20:34
              Ruch to może i zasługuje (nie posiadam kwalifikacji, by przesądzać). Co innego sama etykietka (twarz), choćby ruchoma (żywa).
          • asia.sthm Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 20:03
            > Wtedy oczywiście przyznam rację, bez słowa sprzeciwu.

Wypchaj sie swoim przyznawaniem racji, nikomu nie zalezy. Nie twoja dzialka, nie masz nawet pojecia o co w tym wszystkim chodzi. Do piet tej mlodej kobiecie sie siegasz, nie ta epoka, nie te wartosci.
            • bigimax4 Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 20:06
              Cale szczescie ze oszolomy twojego pokroju poprostu , zejda z zimna i glodu
            • buldog2 Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 20:21
              Nie chodzi o to, zależy komu czy nie. Chodzi o to, czy miała wybitne zasługi czy nie, moje zdanie to co innego i nie ma tu nic do rzeczy. Łączenie tych różnych kwestii to błąd logiczny.

Ale skoro wspomniałaś, nie myślę sięgać tej młodej kobiecie do pięt ani gdziekolwiek. Natomiast odnośnie tego, czy taka efemeryda, gwiazdka Tik Toka znana z tego że znana, mogła coś zrobić dla ochrony klimatu, mam wątpliwości. Mogła tyle, co obrazek z pandą czy innym stworzeniem powielany w milionach sztuk. Jakiś skutek to przyniesie, ale gdzie ta zasługa obrazka?
      • veryvery Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 20:34
        Przecież Nawalny to taki sam wielkoruski nacjonalista tylko rozsądniejszy i"nowoczesny" jak sam siebie określa albo po prostu nie zdemoralizowany I nie skrzywiony wieloletnią autorytarną władzą
        • marzeka11 Re: Pokojowy Nobel 08.10.22, 18:33
          veryvery napisała:

> Przecież Nawalny to taki sam wielkoruski nacjonalista tylko rozsądniejszy i"now
          > oczesny" jak sam siebie określa albo po prostu nie zdemoralizowany I nie skrzyw
          > iony wieloletnią autorytarną władzą

Też dziwi mnie zachwyt Nawalnym i udawanie, że pewnych jego poglądów, także dotyczących, pomysłu na rosję, nie ma.
          Pomijam, że znając to ruska swołocz robi naprawdę przeciwnikom putina, bawią mnie już pełne wzdęcia/nadęcia filmiki i przemówienia Nawalnego z obozu. Tak, juz widzę, jak takie prawo do głosu mają ci prawdziwi przeciwnicy putina.
    • anorektycznazdzira Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 18:31
      Całkiem sprytnie pomyślane
      • buldog2 Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 20:00
        Sprytnie pomyślane. Zgoda.
        Ja jednak mam wątpliwość: czy nagroda Nobla była pomyślana jako instrument do sprytnego realizowania jakichkolwiek celów politycznych? Wydaje się, że w oryginale była przeciwieństwem takiego traktowania rzeczywistości. Później się zmieniała, dodawano nowe "konkurencje", coraz bliższe świata polityki. Obecnie da się już sprytnie wykorzystywać ją do innych celów. Ale właśnie mnie to nie cieszy, bliższa jest mi oryginalna wersja Nobla.
        • bigimax4 Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 20:05
          Jak trump dostanie nobla to uwierze w ta lewacka irganizacyjke
    • stephanie.plum Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 20:20
      Ukraińcy nie są zachwyceni.
      • bigimax4 Re: Pokojowy Nobel 07.10.22, 21:50
        Kogo to niby obchodzi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka