Dodaj do ulubionych

Przeprowadzka a dzieci

11.10.22, 18:58
Cześć. Czy któraś z Was tutaj przeprowadzała się z dziećmi do innego miasta?
Mam nowego partnera (no nie taki nowy, bo od ponad roku), żyjemy 300 km od siebie i coraz częściej myślę o przeprowadzce. Jedno dziecko 18 lat, drugie 10. Nie na już, ale za 2-3 lata...Który moment najlepszy jeśli już?
Obserwuj wątek
    • majenkir Re: Przeprowadzka a dzieci 11.10.22, 19:00
      A on nie może się przeprowadzić do Ciebie?
    • krypteia Re: Przeprowadzka a dzieci 11.10.22, 19:01
      A partner do Ciebie się nie może przeprowadzić biorąc pod uwagę to że masz dwójkę dzieci?
    • magdallenac Re: Przeprowadzka a dzieci 11.10.22, 19:06
      Ja się przeprowadzałam z dzieckiem kilkukrotnie, jednak w życiu bym się nie przeprowadziła z dziećmi nie tylko do nowego partnera, a nawet do miasta nowego partnera. Bez względu na okoliczności.
      • koronka2012 Re: Przeprowadzka a dzieci 12.10.22, 17:27
        magdallenac napisała:

> Ja się przeprowadzałam z dzieckiem kilkukrotnie, jednak w życiu bym się nie prz
        > eprowadziła z dziećmi nie tylko do nowego partnera, a nawet do miasta nowego pa
        > rtnera. Bez względu na okoliczności.

Jeśli partner mieszka w fajniejszym miejscu to czemu nie? Np. w jego mieście jest uniwersytet
        • waleria_bb Re: Przeprowadzka a dzieci 04.04.23, 12:02
          Uniwersytet jest istotny dla 10-latka, który może równie dobrze nie być wcale zainteresowany studiami? Nie robiłabym rewolucji w życiu dzieci, bo jest facet od roku. Rok to jest nic.
          • kurt.wallander Re: Przeprowadzka a dzieci 04.04.23, 12:20
            W rodzinie jest też dziecko 18-letnie, jakbyś nie zauważyła.
            • waleria_bb Re: Przeprowadzka a dzieci 04.04.23, 12:32
              Napisałam na końcu dzieci.
              • kurt.wallander Re: Przeprowadzka a dzieci 04.04.23, 12:40
                Ale w kontekście studiów wspominasz o 10-latce.
    • zona_mi Re: Przeprowadzka a dzieci 11.10.22, 19:06
      Trudne.
      U nas w ramach jednego miasta osiemnastolatek w ogóle nie chciał się przeprowadzić (na szczęście nie musiał).
      Dziesięciolatek nie miał wyjścia, ale celowaliśmy w 4 klasę - żeby nowy etap nauki rozpoczął w nowej szkole - sprawdziło się dobrze.
    • ritual2019 Re: Przeprowadzka a dzieci 11.10.22, 19:18
      18-latek to pelnoletnia osoba wiec ma jakies wlasne plany, studia, praca? Bedzie nadal mieszkac z toba czy z wami?
      10-latek to inna sprawa, chyba bym nie podjela decyzji o przeprowadzce do innego miasta ze wzgledu ma szkole, przyjaciol dziecka. Juz zadano to pyatnie ale czy partner nie moze przeprowadzic sie do ciebie? To lepsza opcja imo.
    • volta2 Re: Przeprowadzka a dzieci 11.10.22, 19:21
      najlepszy moment już minął

jedyny dopuszczalny kierunek to tylko taki, że to nowe miasto jest o wiele bardziej atrakcyjne od dotychczasowego. ja z 10 latkiem wróciłam do warszawy to rok trwało usuwanie skutków, do przeprowadzek nabrał bardzo negatywnego stosunku.

• surv299 Re: Przeprowadzka a dzieci 12.10.22, 17:02
        Chyba jednak wolałabym kierunek mojej przeprowadzki, bo z mniejszego miasta do Warszawy. 18 latek na razie się ogarnia życiowo, więc raczej będę czekać aż się ogarnie do końca. Myślę, że nie chciałby się przeprowadzać do nowego chłopa mamy. Córka jest w 4 klasie i tak myślałam albo o okolicach 7 klasy albo, co ze względu na syna bardziej realne, jak będzie szła do liceum.
        • andaba Re: Przeprowadzka a dzieci 12.10.22, 17:07
          Do liceum będzie szła za 5 lat, jest duża szansa, że do tego czasu problem upadnie.

• koronka2012 Re: Przeprowadzka a dzieci 12.10.22, 17:29
          Jest duża szansa że ta przeprowadzka da im obojgu lepszy start w życie. Syn nie wybiera się na studia do Warszawy?
          • hanusinamama Re: Przeprowadzka a dzieci 04.04.23, 19:34
            W 7 klasie lepszy start?
        • little_fish Re: Przeprowadzka a dzieci 28.10.22, 07:33
          Okolice 7 klasy moim zdaniem bez sensu - wrzucanie dziecka w trudnym wieku w nowe znajomości i w nowe wymagania szkolne może zakończyć się porażką. Liceum to zdecydowanie lepszy moment. Z tym że wtedy twój dylemat będzie dotyczył w zasadzie tylko jednego dziecka.
          • autumna Re: Przeprowadzka a dzieci 28.10.22, 08:55
            little_fish napisała:

> Okolice 7 klasy moim zdaniem bez sensu - wrzucanie dziecka w trudnym wieku w no
            > we znajomości i w nowe wymagania szkolne może zakończyć się porażką.

E tam, to zależy. Przeprowadzałam się w trakcie 8-klasowek podstawówki (po 6. klasie, w obrębie tego samego miasta) i byłam szczęśliwa, opuściwszy środowisko składające się z zawistnych plotkar z naleciałościami dewocyjnymi (12-latki potrafiły zmieszać z błotem za rozważania, czy warto dalej chodzić na religię - wtedy jeszcze nie odbywała się w szkole). A i sama szkoła wyglądała inaczej - dopiero tam się dowiedziałam, że istnieją nauczyciele robiący dla uczniów cokolwiek poza lekcjami. Natychmiast pozapisywałam się na koła przedmiotowe.
            • waleria_bb Re: Przeprowadzka a dzieci 04.04.23, 12:05
              Tylko przeskok ze szkoły w małej mieścinie do warszawskiej podstawówki może być spory, bierz to też pod uwagę.
            • hanusinamama Re: Przeprowadzka a dzieci 04.04.23, 19:36
              NO ale tu moze srodowisko dziecku pasuje. Poza tym chyba dawno temu byłas w szkole. 7 klasa jest bardzo trudna, dzieci mają bardzo duzo lekcji, wystawiane są oceny z michałków (któe potem liczą sie w rekrutacji). Gówniany czas na takie zmiany
              Dzisiał praktycznie nie ma kół przedmiotowych....nie mierz dzisiejszej szkoły miarą swojej szkoły
          • kurt.wallander Re: Przeprowadzka a dzieci 04.04.23, 12:23
            little_fish napisała:

> Okolice 7 klasy moim zdaniem bez sensu - wrzucanie dziecka w trudnym wieku w no
            > we znajomości i w nowe wymagania szkolne może zakończyć się porażką. Liceum to
            > zdecydowanie lepszy moment. Z tym że wtedy twój dylemat będzie dotyczył w zasad
            > zie tylko jednego dziecka.

Chyba, że do podstawówki, która robi nabór do 7. klasy. Jest szansa, że nowych i nieznających nikogo będzie więcej. Na pewno są takie szkoły w Warszawie. Ale watpię, by autorka wątku chciała wspólne zamieszkanie odkładać o kilka lat.
        • hanusinamama Re: Przeprowadzka a dzieci 04.04.23, 19:34
          To jzu redzej LO. 7 klasa jest bardzo trudna , dodawanie dziecku jeszcze stresu nowej szkoły, nowych znajomych to jest słaby pomysł.
    • summerland Re: Przeprowadzka a dzieci 12.10.22, 17:25
      Moim zdaniem za krotko jestescie w zwiazku zeby myslec o takiej przeprowadzce. Roznie to moze byc, zobaczysz za 2-3 lata.
      • kamin Re: Przeprowadzka a dzieci 28.10.22, 06:33
        Na dłuższą metę związek na odległość się nie utrzyma.
    • nowabiala1 Re: Przeprowadzka a dzieci 28.10.22, 00:32
      A jak wpłynęłoby to na kontakty dzieci z ojcem ?
    • demono2004 Re: Przeprowadzka a dzieci 28.10.22, 08:00
      W zyciu bym sie nie przeprowadziła do innego miasta dla mezczyzny, mając dwójkę dzieci.
    • woman_in_love Re: Przeprowadzka a dzieci 28.10.22, 08:10
      Jeżeli nie masz z nim dziecka, to daj sobie spokój i tak się wasz związek rozpadnie. Co to za związek bez dziecka.
    • palacinka2020 Re: Przeprowadzka a dzieci 28.10.22, 08:18
      Gdybym chciala sie przeprowadzic to bym tak zrobila. Nie ze wzgledu na partnera ale ze wzgledu na lepsza szkole, prace, rozrywki- czemu nie? I lepiej w 5 klasie niz w 7.
    • kurt.wallander Re: Przeprowadzka a dzieci 04.04.23, 12:24
      masakra, stary wątek. Autorko, jak w końcu zrobiłaś?
    • novembre Re: Przeprowadzka a dzieci 04.04.23, 12:38
      Starszemu pewnie będzie wszystko jedno, bo już będzie na studiach albo będzie pracować, młodsze i tak będzie Ci robiło nastoletni łomot, czy tu, czy 300 km dalej wink.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka