Dodaj do ulubionych

Fascynacja Amiszami

22.10.22, 11:09
Zawsze takową w sobie posiadałam. Ale nie jest ona związana z chęcią współuczestnictwa, tylko z kotłującym się po głowie pytaniem: JAK TO, K.....WA, JEST MOZLIWE?!
Czytam artykuł trzeci raz. Z nadzieją, że może coś źle zrozumiałam. No, ale nie.

www.readbakery.com/pl/rozne/inf-amish/part-15?utm_campaign=ncyuiwx2&utm_medium=cpc&utm_source=google&utm_term=jastrzabpost.pl&gclid=Cj0KCQjwqc6aBhC4ARIsAN06NmO6Zvq2ZGxtJafImuA1YBmLzjCYOVns1XFuqMivITGMkBnDo3RSYMMaAlh5EALw_wcB
Obserwuj wątek
    • tanebo001 Re: Fascynacja Amiszami 22.10.22, 11:19
      Świadka oglądała? A na dobre i złe?
      • lilia.z.doliny Re: Fascynacja Amiszami 22.10.22, 11:23
        Nie
    • woman_in_love Re: Fascynacja Amiszami 22.10.22, 11:26
      Było ostatnio jeszcze tak, że gangi amiszów usypiały sprejem wszystkich mieszkańców domu, a potem gwałcili wszystkie kobiety w środku.

"Mimo że doniesień o gwałtach przybywało, jej apel pozostał bez odzewu. Coraz więcej kobiet budziło się co rano w podobnym stanie: w porwanej piżamie, poplamionym krwią i spermą łóżku, jakby zamroczone i z rozrywającym czaszkę bólem głowy. Niektóre z nich zachowały urwane wspomnienia horroru: kiedy na krótką chwilę odzyskiwały przytomność, orientowały się, że przygniata je jeden lub kilku mężczyzn, ale nie miały siły, żeby wołać o pomoc albo próbować się bronić. "

Amisze to zwykłe świry religijne i jak każde świry religijne są zwykłymi dewiantami opętanymi przez samego szatana.
      • mgla_jedwabna Re: Fascynacja Amiszami 22.10.22, 23:30
        Amiszki? W piżamach?
        • heca7 Re: Fascynacja Amiszami 23.10.22, 00:44
          Oni chyba napadali na nie-Amiszki...
        • woman_in_love Re: Fascynacja Amiszami 23.10.22, 10:08
          gwałcili wszystkich w okolicy: amiszki i nie amiszki też
          przecież nawet jak mają swoją wioskę, to naokoło też są ludzie
      • semihora Re: Fascynacja Amiszami 23.10.22, 10:22
        To chyba masz na myśli, ale to protestancki odłam. Jednak faktem jest, że wszystkie świry religijne są zwykłymi dewiantami.
        • chatgris01 Re: Fascynacja Amiszami 23.10.22, 17:40
          semihora napisała:

> To chyb
          > a masz na myśli, ale to protestancki odłam. Jednak faktem jest, że wszystkie św
          > iry religijne są zwykłymi dewiantami.

>

Skojarzylo mi sie z ta historia, choc swirow religijnych w niej nie ma, tylko podobne okolicznosci (odizolowana od wiekow, zamknieta spolecznosc) lubimyczytac.pl/ksiazka/163657/jutro-przyplynie-krolowa
    • daszka_staszka Re: Fascynacja Amiszami 22.10.22, 13:20
      Mnie bardziej szokuje że autor artykułu nie potrafili deklinowac słowa amisze
    • alpepe Re: Fascynacja Amiszami 22.10.22, 13:38
      Najlepsze są te zdjęcia od czapy.
      • asia.sthm Re: Fascynacja Amiszami 22.10.22, 15:34
        > Najlepsze są te zdjęcia od czapy.

Wszystko od czapy. Gdzies tam autorowi dzwoni, ale piorun wie czym i w ktore ucho. Zalosna produkcja sieczki.
        • asia.sthm Re: Fascynacja Amiszami 22.10.22, 15:43
          I ominieta sprawa zebow i ich stosunku do dentystow.
          https://www.lifesolved.com/wp-content/uploads/sites/12/2017/08/body_rebecca_breaking_amish_dentures-288x300.jpg

teethposter.blogspot.com/2020/01/do-amish-pull-out-their-teeth.html
    • andaba Re: Fascynacja Amiszami 22.10.22, 15:27
      Ten artykuł chyba nieco mija się z prawdą. Nie jestem ekspertką, ale parę publikacji o Amiszach czytałam i różniły się od tego tutaj. Powiedziałabym, że autorowi coś tam dzwoni...

A tak w ogóle - to jak co jest możliwe?
      Czy życie naszych babek różniło się istotnie od życia tych kobiet?
      Np życie mojej teściowej to chyba tylko pod tym względem, że nie chodziła w czepku, miała fartuch na guziki zapinany i oglądała telewizję. Nie krzywdowała sobie, była osobą wyjątkowo zadowoloną z życia.
      • mgla_jedwabna Re: Fascynacja Amiszami 22.10.22, 23:34
        Moja babcia słuchała radia i jeździła tramwajem. Skończyła studia przed wojną i z pewnością patrzyłaby na Amiszów jak na religijnych świrów i dziwaków oderwanych od rzeczywistości.
      • gorzka.gorycz Re: Fascynacja Amiszami 23.10.22, 10:10
        Obie moje babcie, moja teściowa, moja mama itp. były wykształcone, jeździły po świecie, nikt ich nie zmuszał do rodzenia dzieci, samostanowiły o sobie. I owszem, ich życie różniło się znacznie od życia Amiszek.
        • szmytka1 Re: Fascynacja Amiszami 23.10.22, 11:11
          Czy były z.komunistycznej elity? Bo w młodości, zwłaszcza w latach powojennych, to.za wiele możliwości podrozowania po świecie statystyczna obywatelka PRL nie miala
          • chatgris01 Re: Fascynacja Amiszami 23.10.22, 11:20
            Wystarczy, ze mialy rodzine na Zachodzie (a wiekszosc osob wywodzacych sie z przedwojennych elit takowa posiadala) i juz od odwilzy w 1956 spokojnie mogly do nich jezdzic na zaproszenia.
          • woman_in_love Re: Fascynacja Amiszami 23.10.22, 11:23
            miała miała: NRD, Czechy, ZSRR, Węgry
            • tt-tka Re: Fascynacja Amiszami 23.10.22, 11:47
              woman_in_love napisała:

> miała miała: NRD, Czechy, ZSRR, Węgry

... Bulgaria, Rumunia i inne demoludy. Ze nie wspomne o Turcji z calymi tabunami naszych handlarzy bynajmniej nie z elity smile
              • szmytka1 Re: Fascynacja Amiszami 23.10.22, 12:25
                Właśnie demoludy nie kojarzą mi się z pojęciem cały świat, ale niżej jest wyjaśnione o co chodziło.
          • gorzka.gorycz Re: Fascynacja Amiszami 23.10.22, 12:19
            Nie. jedna jeździła z racji zawodu, a druga miała podwójne obywatelstwo wtedy wolego kraju.
          • mae224 Re: Fascynacja Amiszami 23.10.22, 13:47
            Eee moja niewykształcona babcia z rolniczej rodziny latała w latach 70ych fo siostry za ocean.
      • woman_in_love Re: Fascynacja Amiszami 23.10.22, 10:11
        Czy życie naszych babek różniło się istotnie od życia tych kobiet?

Amisze zostali wywaleni z Europu, bo byli zbyt pojebani nawet jak na standardy 17 wieku.
      • yuka12 Re: Fascynacja Amiszami 23.10.22, 15:04
        Moja babcia urodziła się w 1901 r. Skończyła pensję, pracowała i wyszła za mąż w wieku 25 lat z miłości 😁. Owszem, po ślubie skupiła się na dzieciach (w sumie urodziła 9ro), domie i gospodarstwie, ale gdy dzieci podrosły dorabiała szyciem. Ponadto z rodziną przeprowadziła się na drugi koniec Polski.
        Moja mama, babcia moich dzieciatych bratanków i bratanic, rozwiodła się ze swoim 1 mężem, pijakiem, kłamcą i nałogowym fanem innych pań. Drugiego męża wybrała sobie sama. Pierwszego zresztą też, bo wolała go od tego, którego proponowała swatka. Miała wtedy 17 lat. Jest do dzisiaj niezależną i inteligentną kobietą, pracowała zawodowo nawet na emeryturze. Tak jak jej siostry. Najmłodsza skończyła uniwersytet i prrzestała udzielać się społecznie i zawodowo dopiero przed 80 urodzinami, jak już zdrowie zupełnie siadło. A jest to pokolenie urodzone przed i w trakcie II wojny św. na biednej polskiej wsi w tzw. centrali.
        Więc jak to porównać do Amiszów?
    • memphis90 Re: Fascynacja Amiszami 22.10.22, 15:48
      A czytałaś Świadectwo prawdy Jodie Picault?
      • memphis90 Re: Fascynacja Amiszami 22.10.22, 15:49
        I jeszcze Garść żwiru Ruth Wariner, ale to o mormonach. Z tym, ze to prawdziwe wspomnienia i są naprawdę przerażajace.
        • lilia.z.doliny Re: Fascynacja Amiszami 22.10.22, 16:11
          Nie, poszukam
    • jackowo.thinktank Re: Fascynacja Amiszami 22.10.22, 15:49
      Bardzo często widzę Amiszów na Union Station, mają w Chicago przesiadki, zawsze tam są i jest ich sporo, są jak z innej epoki: ubiór, język, fryzury, budzą sympatię, rzadko wychodzą poza teren dworca
    • hamerykanka Re: Fascynacja Amiszami 22.10.22, 16:22
      Ja tez bylam zafascynowana do chwili, gdy zaczelam widziec jak traktuja konie. Konie, ktore sprzedaja potem maja na stale odcisniete chomato i zanik miesni w tym miescu, mowi sie nawet o Amiszowskiej obrozy w tym przypadku. Konie do powozek maja ciegle leb uniesiony przez tzw daisy rein, ktory biegnie od gory prze kark, nie moga pochylic lba i uzyc calej sily miesni. Stoja 'zaparkowane' godzinami bez wody i karmy.
      Amiszowie sa znani rowniez z 'puppy mills' bo ich prawo nie dotyczy, hoduja wiec masowo psy w malenkich klatkach jak kury, w odchodach, i nic im nie mozna zrobic.
      • glasscraft Re: Fascynacja Amiszami 22.10.22, 20:34
        Przypomnij nam jak ty zwierzeta traktujesz, zanim aureole zalozysz.
      • szmytka1 Re: Fascynacja Amiszami 23.10.22, 00:39
        A ty ile już namnozylas psów w swojej pseudohodowli? Wszystkie twoje konie skończyły zdaje się marnie. I koty. I papuga i co tam jeszcze mialas.
        • princesswhitewolf Re: Fascynacja Amiszami 23.10.22, 02:44
          To chyba wilki byly a nie psy... Wiec poldzikie lub dzikie zwierzeta...jeszcze gorzej
          • szmytka1 Re: Fascynacja Amiszami 23.10.22, 10:56
            To nie były żadne wilki a kundle psie z domieszką niby wilczej krwi, tak czy siak kundle.
            • princesswhitewolf Re: Fascynacja Amiszami 23.10.22, 15:12
              Pisala o nich wilki... Wiec moze takie wilki jak Wilczur/ German Sheperd rasa 🤣
              • szmytka1 Re: Fascynacja Amiszami 23.10.22, 17:21
                Jej odjechał peron w stronę wilka i każdy nastepny kundel jakiego nabyła, miał niby coraz więcej wilczych genów. Teraz ta sfora co ją chyba ma już nie jest nazywana wilkopsami, hybrydami, jak na początku, ale już wilkami.
      • primula.alpicola Re: Fascynacja Amiszami 23.10.22, 10:13
        "Ja tez bylam zafascynowana do chwili, gdy zaczelam widziec jak traktuja konie"

SERIO?
      • panna.nasturcja Re: Fascynacja Amiszami 24.10.22, 01:28
        Ale że akurat Ty chcesz ludzi pouczać jak traktować zwierzęta?
        • bulzemba Re: Fascynacja Amiszami 24.10.22, 16:54
          Jeśli nawet ona widzi problem to musi być nieciekawie.
    • myelegans Re: Fascynacja Amiszami 22.10.22, 16:23
      A teraz poczytaj albo poogladaj na Netflix o Hasidic Jews w NYC….. w Brooklin jest ich 57tys, w srodku jednej z namwiekszych metropolii
      • bylam.stara.mostowiakowa Re: Fascynacja Amiszami 22.10.22, 16:35
        Chodzi o Żydów w tych okrągłych czapach? Mnie oni fascynują wale w negatywnym znaczeniu.
        • heca7 Re: Fascynacja Amiszami 23.10.22, 09:58
          Kiedy byliśmy w Solden w Austrii mieszkaliśmy w hotelu obok jakiegoś pensjonatu wypełnionego chasydami. Kobiety na ciemno , w perukach. W długich kieckach. Stado dzieci. Mężczyźni w chalatach , kapeluszach i czasem futrzanych czapach. Chodzili pod moim balkonem więc zauważyłam, że te czapy od góry są puste i wyglądają jak przetak 😉 Kidy padało mieli nosili płaszcze przeciwdeszczowe z wielkimi kapturami żeby te futrzaki się mieściły. Widać, że u nich wszystko kisi się w jednym sosie bo jak leci w całym Solden wszyscy Żydzi byli wzrostu siedzącego psa. Bardzo mali, większość młodych już otyła i 90% młodych w okularach.
          • chatgris01 Re: Fascynacja Amiszami 23.10.22, 10:39
            Te okulary to tez chyba z przesilania oczu, oni od malego spedzaja do kilkunastu godzin dziennie nad tekstami.
            • woman_in_love Re: Fascynacja Amiszami 23.10.22, 10:45
              To wrodzone wady: był kiedyś artykuł o tym, że te wspólnoty religijne parzą się tylko między sobą od 12 pokoleń (pomijając że i tak wywodzą się z małej 17-wiecznej puli genetycznej) i mają przez to okropne wady genetyczne.

Zresztą sami na to wpadli, bo niektórzy zaczynają już sprzedawać swoje kobiety pomiędzy różnymi wspólnotami żeby mieć dopływ świeżej krwi.
              • chatgris01 Re: Fascynacja Amiszami 23.10.22, 11:08
                Wrodzone wrodzonymi, ale to sleczenie nad drukiem im przeciez nie poprawia wzroku. Czy u mlodych kobiet tez 90% procent nosi okulary?
                • heca7 Re: Fascynacja Amiszami 23.10.22, 11:11
                  No właśnie nie...
                  • spirit_of_africa Re: Fascynacja Amiszami 23.10.22, 14:29
                    Pytanie czy nie noszą, bo wada wzroku ich nie dotyczy, czy nie noszą, bo ich wspólnota nie uważa ze kobiecie potrzebny dobry wzrok. Ma wszak rodzic, sprzątać i gotować na chwale pana, a do tego super wzrok nie jest potrzebny.
                    • chatgris01 Re: Fascynacja Amiszami 23.10.22, 14:37
                      Przewaznie jeszcze utrzymuja rodzine, prowadzac rodzinny biznes, a do tego juz trzeba widziec troche lepiej.
                      Nawet jesli kobiety maja wrodzona krotkowzrocznosc, to bez codziennego wielogodzinnego sleczenia nad drukiem beda miec ten wzrok jednak lepszy, tak na logike.
              • chatgris01 Re: Fascynacja Amiszami 23.10.22, 11:11
                woman_in_love napisała:

> Zresztą sami na to wpadli, bo niektórzy zaczynają już sprzedawać swoje kobiety
                > pomiędzy różnymi wspólnotami żeby mieć dopływ świeżej krwi.

Chasydzi? Bo ja odpowiadalam na post Hecy, nie pisalam o amiszach (nie mam pojecia, czy tez u nich tylu krotkowidzow, ale oni raczej nie czytaja godzinami).
                • heca7 Re: Fascynacja Amiszami 23.10.22, 11:34
                  Wiem też, że Żydzi mają jakąś tam chorobę genetyczną ( cala listę chorob)i jak nawet swatka dobierze parę to przed ślubem robią badania. Kiedy oboje są nosicielami to sorry do ślubu nie dochodzi. I poszukiwania odpowiedniego kandydata ruszają od nowa.
                  • chatgris01 Re: Fascynacja Amiszami 23.10.22, 12:07
                    Bardzo racjonalne podejscie. Ale oni chyba nie maja takiego fisia na punkcie unikania zdobyczy nowoczesnosci (zwlaszcza w medycynie), jak amisze.
    • elinborg Re: Fascynacja Amiszami 22.10.22, 16:58
      Te psy mnie zszokowały, wyżej hamerykanka pisze też o koniach.. Są chyba pozbawieni uczuć wyższych przez tresurę.
      • berdebul Re: Fascynacja Amiszami 22.10.22, 17:39
        Raczej odpal religijny, zwierzęta maja dusze śmiertelna pitu pitu. Uj im w … 🤮
    • heca7 Re: Fascynacja Amiszami 22.10.22, 17:14
      Sekta, z którą nie chciałabym mieć żadnych kontaktów. Jak najdalej od takich świrów. A weź się z tego wyrwij. To już łatwiej z kościoła katolickiego. U Amiszow nauka kończy się w wieku 13 lst. Co taki człowiek miałby ze sobą zrobić gdyby chciał uciec?! Brak wykształcenia nawet średniego, brak znajomości zwykłego życia, internetu itd. Oraz zero wsparcia od rodziny. Niewielu się na to zdecyduje.
      • elinborg Re: Fascynacja Amiszami 22.10.22, 17:20
        Tak, to chyba niemożliwe bez pomocy z zewnątrz. Coś jakby lwa z cyrku wypuścić na afrykańska sawannę.
      • vivi86 Re: Fascynacja Amiszami 24.10.22, 16:42
        14
    • bialyhenio Re: Fascynacja Amiszami 22.10.22, 17:22
      ciekawe ze w dość nowoczesnym kraju się to dzieje jak i mormoni

a ciekawe to ze młodzież może się wyszaleć i robią te imprezy w stodołach z różnymi rzeczami by potem żywot ascety wieść
      • manon.lescaut4 Re: Fascynacja Amiszami 22.10.22, 17:58
        Mormoni to, jeśli są „normalni” to wiodą takie przyjazne, uczciwe życie, kochają swoją rodzine i w ogóle społecznośc, wszystko pięknie ładnie tylko kawy, herbaty ani coli się nie napiją. Za to jak maja narąbane pod beretem, to… taka religia to woda na młyn ich szaleństwa. Polecam serial Pod sztandarem nieba na Disney. Na faktach niestety.
        • memphis90 Re: Fascynacja Amiszami 24.10.22, 08:49
          Aha, kochają wszystkie swoje rodziny - wszystkie swoje młodziutkie żony i wszystkie płodzone na potęgę dzieci….
    • lilia.z.doliny Re: Fascynacja Amiszami 22.10.22, 18:02
      Abdejt- slowo fascynacja jest użyte przewrotnie i ironicznie
    • nutella_fan Re: Fascynacja Amiszami 22.10.22, 20:39
      Ale co jest możliwe? Co cię tak frapuje?
    • myelegans Re: Fascynacja Amiszami 22.10.22, 23:09
      www.pastchronicles.com/fast-gallery/fascinating-facts-about-the-amish-that-few-people-know/

To masz jeszcze tutaj….
    • primula.alpicola Re: Fascynacja Amiszami 23.10.22, 10:14
      Nie rozumiem. Czy to jakaś podatność mózgu, czy tresura od dziecka, czy jedno i drugie? Rany boskie.
      • chatgris01 Re: Fascynacja Amiszami 23.10.22, 11:14
        primula.alpicola napisała:

> Nie rozumiem. Czy to jakaś podatność mózgu, czy tresura od dziecka, czy jedno i
        > drugie? Rany boskie.

To jest chyba troche jak u ludzi urodzonych w patologicznej rodzinie w patologicznej dzielnicy, po PGR-owskiej zapadlej biednej wsi, albo czarnym gettcie w USA. Bardzo ciezko sie wyrwac z takiego srodowiska, zwlaszcza bez pomocy z zewnatrz.
      • heca7 Re: Fascynacja Amiszami 23.10.22, 11:50
        Tresura. I brak możliwości ucieczki. Patrz co napisałam wyżej. To nawet na zapadłej polskiej wsi dzieci miały 8 klas. Ci ludzie nie mają prawa jazdy, nie znają internetu, telefonów komórkowych, nie mają wsparcia z zewnątrz. Mój 15- latek z aspergerem i poważną wada wymowy lepiej by się odnalazł 😛 A tam odchodzisz z niczym. Tracisz rodzinę, wsparcie, dach nad głową. Trzeba ogromnej determinacji aby to zrobić. No i masz zaległości w wykształceniu. Jesteś do tyłu 10 lat za rówieśnikami. Bez grosza przy duszy.
    • larix_decidua77 Re: Fascynacja Amiszami 23.10.22, 23:06
      Za dużo netu..
    • vivi86 Re: Fascynacja Amiszami 24.10.22, 16:12
      No jak to jak to???????? Tu (niemal suspicious ) wszyscy tacy eko suspicious

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka