Dodaj do ulubionych

A gdybyście żyły w PRL

15.12.22, 20:51
Jak myślicie gdzie byście pracowały? Gdzie by pracowali ci wszyscy co pracują teraz w korporacjach, co robiliby internetowi influencerzy i YouTuberzy, kosmetyczki itp.
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: A gdybyście żyły w PRL 15.12.22, 20:54
      Myślisz, że na emamie jest tak dużo influencerow youtuberów?
    • olpa7 Re: A gdybyście żyły w PRL 15.12.22, 20:57
      Ja byłabym nauczycielka bo wykształcenie mam odpowiednie. Na szczęście nie muszę
      • aniani7 Re: A gdybyście żyły w PRL 15.12.22, 22:16
        Ja też, ufffffffff
    • taje Re: A gdybyście żyły w PRL 15.12.22, 20:58
      Korporacje -> przedsiębiorstwa państwowe, ewentualnie urzędy. Kosmetyczki -> jak obecnie. A influencerzy z braku odpowiedniej platformy może by poszli do jakiejś uczciwej roboty. Choć część z nich pewnie zajęłaby się propagandą partyjną.
    • cegehana Re: A gdybyście żyły w PRL 15.12.22, 20:58
      Prawdopodobnie pokonczyliby szkoły w kierunkach, ktora są dostępne w ich miejscach zamieszkania i w tych zawodach podjeliby pracę. Osoby z silnym parciem na szło, jeśli nie dostalyby się do telewizji (o co było trudniej niz dzisiaj) moglyby się odnaleźć w działalności społecznej, jako gwiazdy powiatu. Ja osobiście, gdybym mogła wybierać to chętnie podjelabym pracę w jednym z uniwersytetow ludowych.
      • korolla-xx Re: A gdybyście żyły w PRL 15.12.22, 21:13
        Gdyby żyli w głębokim peerelu, dostaliby nakaz pracy i po kłopocie.
    • mikams75 Re: A gdybyście żyły w PRL 15.12.22, 21:18
      pewnie pracowalabym w jakims urzedzie albo pko.
    • marta.graca Re: A gdybyście żyły w PRL 15.12.22, 21:19
      Byłabym biurwą tak jak teraz.
    • engine8t Re: A gdybyście żyły w PRL 15.12.22, 21:20
      Ale ile ematek zna na tyle dobrze czasy PRL aby na takie tematy dyskutowac?
      Pracowaliby tak samo w korporacjach tylko PRL-owskich.
      • pepsi.only Re: A gdybyście żyły w PRL 15.12.22, 21:29
        Zdecydowana większość z nas pamięta PRL. Daje nam to prawo swobodnego dyskutowania, na takie tematy.
        😝
      • aqua48 Re: A gdybyście żyły w PRL 16.12.22, 20:34
        W PRL-u nie było korporacji. Były państwowe zakłady pracy albo (później) niewielkie prywatne firemki zazwyczaj jedno-kilkuosobowe, często rodzinne oferujące drobne usługi. Szewcy, krawcowe, mechanicy, ślusarze, zduni, mój wujek miał biuro pisania podań.
    • ichi51e Re: A gdybyście żyły w PRL 15.12.22, 21:21
      pewnie podobnie - gwiazdy w TV by pracowały po prostu, yt influ pewnie w necie (bo zakładamy ze komuna trwa ciagle, tak? no net byśmy przecież jakiś mieli?) tylko ze po linii władzy. kosmetyczki by pracowały w spółdzielczych zakładach kosmetycznych a ci co w korpo w biurach... czy to jest podchwytliwe pytanie?
    • chatgris01 Re: A gdybyście żyły w PRL 15.12.22, 21:23
      Juz zylam w PRL i wystarczy.
      • szczypawka100 Re: A gdybyście żyły w PRL 15.12.22, 21:57
        chatgris01 napisała:

> Juz zylam w PRL i wystarczy.
        >

WZDRYG!
      • panna.nasturcja Re: A gdybyście żyły w PRL 16.12.22, 01:06
        Ja też, zdążyłam również w PRL pracować zawodowo, niczego sobie nie muzę wyobrażać.
        I też starczy mi na zawsze.
        • bi_scotti Re: A gdybyście żyły w PRL 16.12.22, 01:15
          Ha, i to jest the weirdest thing - tez pracowalam i ... dostaje polska emeryture - completely crazy smile Ale akurat ja bardzo czule wspominam rozne prace w PRLu - najlepsi szefowie mojego zycia to byli wlasnie ci wtedy, regardless czy partyjni (niektorzy), czy nie smile Life.
          • panna.nasturcja Re: A gdybyście żyły w PRL 16.12.22, 03:14
            Serio? Ale nie zdążyłaś przecież w Polsce pracować odpowiednio długo. czy to się dostaje w wieku emerytalnym za nawet małą liczbę lat?
            • bi_scotti Re: A gdybyście żyły w PRL 16.12.22, 03:26
              Swoje lata odpracowalam, no worries smile Minimum co trzeba bylo zeby Jego Wysokosc ZUS odpalal juz teraz co miesiac ile tam naliczone. Maz tez, wiec ho ho ho - jestesmy krezusy gdy przylatujemy na Okecie big_grin W PL juz jestem emerytka - crazy beans wink Cheers.
              • panna.nasturcja Re: A gdybyście żyły w PRL 16.12.22, 03:52
                Ja nie worrie, jam ciekawska smile
                • panna.nasturcja Re: A gdybyście żyły w PRL 16.12.22, 03:52
                  "d" zjadło smile
        • chatgris01 Re: A gdybyście żyły w PRL 16.12.22, 09:35
          Tez zdazylam kilka lat przepracowac w PRL. Do emerytury bedzie mi sie wliczac, ale to jeszcze niepredko.
    • sandy_cheeks Re: A gdybyście żyły w PRL 15.12.22, 21:24
      Pewnie nigdy nie wyjechałabym z miasta w którym się urodziłam i pracowałabym w jakimś sklepie albo urzędzie za kasę wystarczająca na wegetację. Na szczęście historia potoczyła się inaczej…
    • zonkli Re: A gdybyście żyły w PRL 15.12.22, 21:46
      Miałabym dobrze płatną posadę w dużym przedsiębiorstwie państwowym, zapewnioną karierę. Po moich studiach tam się dostawało posadę od ręki i miało zapewniony etat do śmierci. Ale przedsiębiorstwo nie dotrwało do końca moich studiów, przemiany polityczne wykosiły wszystkie takie przedsiębiorstwa. Także moi rodzice przymusowo musieli iśc na wcześniejszą emeryturę bo duży prężny pracodawca w ich mieście tak samo musiał upaść.
    • triss_merigold6 Re: A gdybyście żyły w PRL 15.12.22, 21:48
      Pracowałabym w rządówce, tak samo jak teraz.
      • taje Re: A gdybyście żyły w PRL 15.12.22, 21:58
        Ale wtedy musiałabyś chyba do partii należeć?
        • triss_merigold6 Re: A gdybyście żyły w PRL 15.12.22, 22:01
          Zależy od stanowiska, niekoniecznie.
        • ichi51e Re: A gdybyście żyły w PRL 15.12.22, 22:03
          no i należałaby jak większość społeczeństwa...
          • taje Re: A gdybyście żyły w PRL 15.12.22, 22:04
            Raczej nie większość.
          • bi_scotti Re: A gdybyście żyły w PRL 15.12.22, 22:10
            ichi51e napisała:

> no i należałaby jak większość społeczeństwa...
            >

Jak Ty liczysz te "wiekszosc"? Max co bylo czlonkow to niewiele ponad 3 mln (1980/81); c'mon w kontekscie prawie 10 mln czlonkow Solidarnosci, to jakos dziwnie Ci ta wiekszosc wyszla surprised Tez mi "majority" suspicious Cheers.
            • triss_merigold6 Re: A gdybyście żyły w PRL 15.12.22, 22:17
              Z czego część była i tu i tu jednocześnie big_grin
              • bi_scotti Re: A gdybyście żyły w PRL 15.12.22, 22:28
                triss_merigold6 napisała:

> Z czego część była i tu i tu jednocześnie big_grin

True. Dodaj jeszcze udzial w obrzadkach koscielnych - panu bogu swieczke etc. etc. etc. Jak zyc, eh tongue_out Cheers.
                • triss_merigold6 Re: A gdybyście żyły w PRL 15.12.22, 22:35
                  Większość wojskowych nawet wysokich rangą na swoich wiochach chrzciła dzieci i brała śluby kościelne.
                  Jak pojechałam na kolonie wojskowe, to wszystkie dziewczynki poza mną klękały wieczorem do paciorka, a durne kuchary próbowały mnie nawracać.
                  • bi_scotti Re: A gdybyście żyły w PRL 15.12.22, 22:50
                    Well, pewien pan podporucznik pracujacy w tzw. Bialym Domku w miescie Danieli probowal mnie namowic do "szczerosci" opowiadajac jakies bery o sobie samym, ze chrzczony, przed oltarzem slubowal, na piersi wlochatej krzyzyk big_grin Trudno sie nie zgodzic z tym, ze oni wszyscy (jak mawial moj tesc) "po jednych pieniadzach" - i czerwoni, i czarni (Stendhal sie grobie przewraca big_grin) - same ... sh**t, sorry uncertain Cheers.
                    • triss_merigold6 Re: A gdybyście żyły w PRL 15.12.22, 22:55
                      Panowie religijność i obrzędy mieli w pompie, zgadzali się dla żon i dla rodziców.
                      • bi_scotti Re: A gdybyście żyły w PRL 15.12.22, 23:04
                        No idea co ten akurat pan mial w pompie procz obowiazujacego (nawet wtedy!) prawa & human rights. Po wielu, wielu latach moj bliski kolega widzial owego funkcjonariusza w Kosciele Dominikanow czytajacego tzw. "slowo boze" - hard to comment, eh uncertain Life.
        • dr.amy.farrah.fowler Re: A gdybyście żyły w PRL 16.12.22, 10:08
          Niekoniecznie, jedno z moich rodziców pracowało w urzędzie (coś z architekturą i budownictwem), nigdy nie należało do partii.
          • panna.nasturcja Re: A gdybyście żyły w PRL 17.12.22, 14:56
            Bo większość Polaków nigdy do partii nie należała, widocznie Ichi żyła w rakim środowisku i stąd ten pogląd.
            • geoardzica_z_mlodymi Re: A gdybyście żyły w PRL 17.12.22, 15:08
              Jeden mój wujek się zapisał, żeby mieszkanie dostać. Po czym się wypisałtongue_out Innych osób "partyjnych" nie znałam, za to prawie wszyscy w "S"- internowani lub skazani jak mój papa na kryminalna działalność.
    • angazetka Re: A gdybyście żyły w PRL 15.12.22, 21:53
      Miałabym etat w wydawnictwie smile
    • malia Re: A gdybyście żyły w PRL 15.12.22, 21:53
      I pytanie zasadnicze - co robiłaby autorka wątku ??????
      • milva24 Re: A gdybyście żyły w PRL 15.12.22, 21:56
        Nieźle jej kasy sypnęli na koniec roku prawda? Wątek za wątkiem lecibig_grin
        • angazetka Re: A gdybyście żyły w PRL 15.12.22, 22:00
          Albo właśnie krucho z kasą, więc pisze na potęgę.
      • panna.nasturcja Re: A gdybyście żyły w PRL 16.12.22, 01:09
        To samo, co teraz, w tamtym ustroju ludzie od siania propagandy byli bardzo pożądani.
    • leanne_paul_piper Re: A gdybyście żyły w PRL 15.12.22, 22:00
      Heh, dobre pytanie. Jak tak sobie pomyślę, że teraz internet to cały mój świat, ba, stałam się niemalże małym programistą, a pierwszy raz komputer widziałam na oczy jak miałam bodajże 20 lat.
      No nic to, chyba robiłabym papierowe kampanie reklamowe, a nie, przecież wtedy nic nie było, to co miałabym reklamować. No to pracowałabym w jakiejś gazecie. Albo robiła kampanie reklamowe zagramanicą.
      • babcia47 Re: A gdybyście żyły w PRL 16.12.22, 23:55
        Hmm... Właśnie za prl- u zaczęłam pracować na kompie w 1988r. Już wtedy zaczęto wprowadzać kompy zamiast maszyn ksiegujacych tyle, ze pracowało się jeszcze w DOS-ie
    • szarmszejk123 Re: A gdybyście żyły w PRL 15.12.22, 22:00
      Byłabym kucharka na stołówce szkolnej albo jakiejś zakładowej:p
    • simply_z Re: A gdybyście żyły w PRL 15.12.22, 22:42
      Może jako tłumacz albo gdzieś w urzędzie.
    • taje Re: A gdybyście żyły w PRL 15.12.22, 22:48
      Obawiam się, że studiowałabym w Moskiewskim Państwowym Instytucie Stosunków Miedzynarodowych. Aż nie chcę myśleć jaka byłaby przede mną ścieżka zawodowa (i na jak długo).
      • triss_merigold6 Re: A gdybyście żyły w PRL 15.12.22, 22:50
        To były bardzo dobre studia, produkowały profesjonalistów.
        • taje Re: A gdybyście żyły w PRL 15.12.22, 22:54
          I niewiele brakowało, żebym tam wylądowała. Nie żałuję.
    • woman_in_love Re: A gdybyście żyły w PRL 15.12.22, 23:20
      ja bym była asystentką Urbana i mu pisała teksty żeby was wkoorfić
      • ta Re: A gdybyście żyły w PRL 16.12.22, 00:41
        woman_in_love napisała:

> ja bym była asystentką Urbana i mu pisała teksty żeby was wkoorfić

Urban, cokolwiek by o nim nie mówić, miał pióro arcylekkie i niewątpliwy talent przy błyskotliwej inteligencji.
        Nie potrzebował asystentki do pisania tekstów, prawdopodobnie by cię wykpił soczyście za taką propozycję.
      • beneficia Re: A gdybyście żyły w PRL 16.12.22, 11:42
        Do Urbana to ci daleko, tania słabizno.
        • sarah_black38 Re: A gdybyście żyły w PRL 16.12.22, 21:18
          beneficia napisała:

> Do Urbana to ci daleko, tania słabizno.

Tia ... rzeczywiście ... naczelny twórca peerlowskiej propagandy i cenzury ... ematka na głowę upadła wychwalając Urbana tongue_out, facet ma krew na rękach a z pióra to raczej mocz mu wyciekał niż atramenttongue_out
    • po_godzinach_11 Re: A gdybyście żyły w PRL 15.12.22, 23:39
      Wiele forumek pracowałoby po prostu w fabrykach.
      • bi_scotti Re: A gdybyście żyły w PRL 16.12.22, 00:00
        po_godzinach_11 napisała:

> Wiele forumek pracowałoby po prostu w fabrykach.

But of course big_grin Enjoy! Cheers.
        • damartyn Re: A gdybyście żyły w PRL 16.12.22, 01:03
          I 3/4 byłaby bez wyższego wykształcenia.
          • simply_z Re: A gdybyście żyły w PRL 16.12.22, 01:28
            Bez przesady, natomiast mniej miałaby doktoraty
            • damartyn Re: A gdybyście żyły w PRL 16.12.22, 01:40
              Nie , nie ma w tym przesady. I nie o umiejętności chodzi , a mozliwosci dostania się na studia.
              „W latach 80-tych XX w. (PRL) tylko niecałe 9% Polaków posiadało wykształcenie wyższe. Dawało ono awans społeczny, ale niekoniecznie finansowy. Sytuacja zaczęła się zmieniać po transformacji ustrojowej, powstało wiele wyższych szkół prywatnych, które oferowały dodatkowe miejsca dla studentów.”
              • simply_z Re: A gdybyście żyły w PRL 16.12.22, 01:49
                Masz rację.
              • panna.nasturcja Re: A gdybyście żyły w PRL 16.12.22, 03:16
                Oczywiście. Z mojej klasy w podstawówce na studia poszło nas kilka osób i to była taka statystyczna norma.
                • dr.amy.farrah.fowler Re: A gdybyście żyły w PRL 16.12.22, 10:12
                  Z mojej też było to chyba 5-6 osób.

Część poszła do zawodówek (wtedy jeszcze było coś takiego), część do technikum, część do liceum, ale potem zrobiła tylko jakieś studium zawodowe.
                  • panna.nasturcja Re: A gdybyście żyły w PRL 17.12.22, 14:59
                    Tak samo. I były jeszcze tzw. licea zawodowe, jedna koleżanka poszła do pielęgniarskiego a jedna do „opiekunek dziecięcych”, nie wiem jak to się nazywało formalnie, pracowała po tym w żłobku i w domu małego dziecka.
    • smoczy_plomien Re: A gdybyście żyły w PRL 16.12.22, 01:10
      Fajne pytanie. Ze zdolnościami plastycznymi i sporą częścią rodziny pracującą w budowlance, myślę, że byłabym architektem.
    • konsta-is-me Re: A gdybyście żyły w PRL 16.12.22, 01:31
      Ale chodzi o cofnięcie się w czasie, czy "a co gdyby dzisiaj wciąż był komunizm"?
      Ja się cieszę że nie ma i nie wyobrażam sobie powrotu.Koszmarne życie bym miała pewnie - takie mam przekonanie, może niesłusznie.
      Pewnie byłabym gdzieś poza Polską, ale nie umiem sobie tego wyobrazić.To zbyt dawna epoka jest już.Tp trochę jakby zapytać "a co byście robiły w 17 wieku".
    • jammer1974 Re: A gdybyście żyły w PRL 16.12.22, 02:13
      Zylam w PRL jako dziecko i wczesna nastolatka i wolalabym nie powtorzyc tego wyczynu.
      Gdybym zyla dalej to pewnie bylabym zamknieta w kraju i nie poznalabym mojego meza. Wiec zapewne kontynuowalabym prace ta ktora wykonywalam przed wyjazdem. Tzn pracowalabym w Sadzie dostajac wlasnie jakas jubileuszowa nagrode.
      Nie mialabym zle z praca w kazdym razie. Niewykluczone ze zdecydowalabym sie na kontynuowanie nauki. Moze bym odwazyla sie zmienic zawod.
    • princesswhitewolf Re: A gdybyście żyły w PRL 16.12.22, 02:35
      Ja zylam w PRLu i wiele ematek. Szlam na studia jakie szlam wtedy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka