irenkakwitek 17.12.22, 14:02 Będą u was w Święta? Chcę upiec jedno lub dwa. Myślałam o pierniku przełożonym powidłami, jakie jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daniela34 Re: Jakie ciasta 17.12.22, 14:18 Piernik i strucla makowa. I albo sernik albo kora królewska. Jeszcze się waham. Odpowiedz Link Zgłoś
mondaymorning1987 Re: Jakie ciasta 17.12.22, 14:26 Nie znalam tej kory ale wygooglalam, wygląda pysznie. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Jakie ciasta 20.12.22, 20:47 Na widok takich ciast dopada mnie bezwład totalny… Milion warstw i każda robiona osobno… Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Jakie ciasta 17.12.22, 14:22 U mnie będzie sernik, keks, ptysie (tradycja), makowiec. Odpowiedz Link Zgłoś
mondaymorning1987 Re: Jakie ciasta 17.12.22, 14:24 Miodownik z krem z kaszy manny, jabłecznik na kruchym cieście z bezą oraz pierniki. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Jakie ciasta 17.12.22, 14:29 Nie myslalam jeszcze o tym ale moze jakies upieke. Pod warunkiem ze bedzie mi sie chcialo. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka11 Re: Jakie ciasta 17.12.22, 14:31 Sernik Isaura oraz czekoladowa babka. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Jakie ciasta 17.12.22, 14:40 Makowiec, tort makowy, szarlotka i sernik. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Jakie ciasta 17.12.22, 14:41 Makowiec japoński, sernik wiedeński, piernik z bakaliami, pierniki, ciastka kruche orzechowe i te włoskie miękkie mandorle. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Jakie ciasta 17.12.22, 14:43 Makowce na cieście drożdżowym i polkruchym, keks, baby migdałowe (tak, wiem, święta nie te, ale u nas to jedno z ulubionych świątecznych ciast), serniki: krakowski i nowojorski; pierniki i piernik juz zrobione. Odpowiedz Link Zgłoś
dominika9933 Re: Jakie ciasta 18.12.22, 07:10 Nie piekę w ogóle ciast, nie umiem i nie bardzo lubię jeść, ale te baby migdałowe mi się podobają, dałabym przepis komuś z rodziny, bo wszyscy są ciastozerni. Czy mogłabyś się podzielić? Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Jakie ciasta 17.12.22, 14:44 Piernik staropolski, sernik na zimno, makowiec i pewnie jakieś pierniczki. Co roku mamy 5 różnych ciast i znikają w tempie zastraszającym 😀. Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Jakie ciasta 17.12.22, 14:48 Ps. Wolę piec niż gotować (czy lepić pierogi). W tym roku prawdopodobnie część jedzenia przygotuje córka (ciasta) i mąż (reszta) z pomocą syna. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Jakie ciasta 17.12.22, 14:45 Ja robię sernik, mąż struclę makową. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Jakie ciasta 17.12.22, 14:47 Tort Black Forest, sernik z makiem, ciasto czekoladowe z bakaliami, bułeczki krucho drożdżowe nadziewane śliwkami z kompotu (suszonymi). Tort z cukierni 🙂 aż tak zdolna nie jestem. A sernik córka zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś
maleficent6 Re: Jakie ciasta 17.12.22, 14:49 Piernik, pierniczki, sernik albo dwa i keks. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Jakie ciasta 17.12.22, 14:56 Tylko jedno - sernik z orzechami makadamia Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Jakie ciasta 17.12.22, 15:09 Podzielisz sie przepisem? Robiłam tort z orzechów macadamia, ale czuję, że sernik to jest to. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Jakie ciasta 17.12.22, 17:33 www.coffeeandcrumpets.com/caramel-macadamia-cheesecakeottolenghi-challenge/ To nie jest tradycyjny polski sernik więc aż boję się podawać w wątku wigilijnym. Z pełną odpowiedzialnością powiem jednak, że to jedno z najlepszych ciast jakie jadłam ale mnie praktycznie zawsze smakują przepisy Ottolenghiego. I łatwe do zrobienia mimo dwóch rodzaju karmelu - tylko nie należy się poddawać, kiedy masło z cukrem w pewnym momencie zacznie wyglądać jak gdyby się zwarzyło, trzeba nadal mieszać. Z modyfikacji, to ja zmniejszam cukier o 1/4 i daję więcej wanilli (świeżej). Temp 140 st to w wersji z termoobiegiem, bez to 160 st. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Jakie ciasta 17.12.22, 19:08 Dziękuję, mam podobnie - chyba wszystko z jego przepisów mi smakuje, mam kilka książek, ale nie kojarzę, aby w ktorejś był ten sernik. To ta "Sweet"? Przyznaję, że nie kupiłam, ale zaraz to zrobię. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Jakie ciasta 17.12.22, 19:49 Nie, to z jego pierwszej książki, The Cookbook. Tylko w pierwszym wydaniu książki jest podana temp 140 a w nowym wydaniu (mam online) 140 dla termoobiegu a 160 dla zwykłego grzania. Sweet mam ale zbyt skomplikowane przepisy dla mnie, choć zbieram się i zbieram, żeby się odważyć . Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Jakie ciasta 20.12.22, 08:49 Tej tez nie mam, mam jedynie wydane po polsku. Czy możesz mi powiedzieć jakimi miarami posługuje się on w książkach po angielsku? Przeliczanie miar mnie przerasta, aczkolwiek moze bym po prostu zapisała obok na stałe... Hmm... 😶 Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Jakie ciasta 20.12.22, 21:16 Europejskimi. Artykuł, który linkowałam pochodzi z jakiegoś amerykańskiego bloga i dziewczyna przeliczyła na ichniejsze (ale podaje obie wersje); w oryginalnych książkach są używane gramy i ml. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Jakie ciasta 17.12.22, 16:14 Brownie, miodownik i babeczki serowo-makowe. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Jakie ciasta 18.12.22, 06:42 mojewypieki.com/przepis/mini-makowce-z-serem Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Jakie ciasta 19.12.22, 13:43 O, fajnie wyglądają, dajesz gotową masę makową (jeśli się nadaje to je zrobię kiedyś). Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Jakie ciasta 17.12.22, 16:22 Ja piekę sernik, mąż makowce, syn szarlotkę. Odpowiedz Link Zgłoś
bominka Re: Jakie ciasta 17.12.22, 16:28 Sernik królewski, szarlotka, snickers i pierniki. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Jakie ciasta 17.12.22, 16:43 Mak na kruchym, na górze krem kawowy i chlebek bananowy z polewą toffi. Odpowiedz Link Zgłoś
inez21 Re: Jakie ciasta 17.12.22, 16:48 Makowiec krucho drożdżowy, porzeczkowiec i trzecie nie wiem co jeszcze ale może babka jakaś piaskowa czy coś w tym stylu. Chociaż jak poczytam wasze pomysły to może jeszczcze coś lepszego wypatrzę😆 Odpowiedz Link Zgłoś
inez21 Re: Jakie ciasta 17.12.22, 21:45 Porzeczkowiec to przepyszne ciasto z dżemem z czarnej porzeczki. Ja robię wg przepisu ze strony Moje Wypieki. Polecam😁 Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Jakie ciasta 18.12.22, 00:28 Dzięki, fajne połączenie smaków, ale masa roboty. Wolałabym zamiast robić być zaproszona Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Jakie ciasta 19.12.22, 13:57 Ten porzeczkowiec brzmi świetnie, będzie u mnie na Nowy Rok. A teraz sernik (bo córka chce) i makowiec drożdżowy (bo mąż kocha) i keks (bo ja lubię ). Oprócz tego pierniczki Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Jakie ciasta 19.12.22, 14:02 Porzeczkowiec jest wspaniały, robię jako tort w okrągłej formie, i tylko jeden krem, ten z kremówki. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Jakie ciasta 17.12.22, 16:49 Makowiec drożdżowy, sernik i pischinger. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Jakie ciasta 17.12.22, 17:05 Po raz fefnasty będę piekła greckie ciasto pomarańczowe. Raz jadłam na Place i było jak marzenie, niestety do dzisiaj nie udało mi się odtworzyć. Przepisów wypróbowałam już klika i żaden nie dał spodziewanego efektu. Ale będę dzielnie próbować. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Jakie ciasta 20.12.22, 08:45 nangaparbat3 napisała: > Po raz fefnasty będę piekła greckie ciasto pomarańczowe. Raz jadłam na Place i > było jak marzenie, niestety do dzisiaj nie udało mi się odtworzyć. Przepisów wy > próbowałam już klika i żaden nie dał spodziewanego efektu. Ale będę dzielnie pr > óbować. > Ja mam od dawna podejrzenie, że część tych smaków zależy nie tyle od bieglości w odtwarzaniu przepisu czy nawet najoryginalniejszych skladników , co od klimatu, w którym się spożywa daną potrawę. Dlatego tak ciężko "przenieść" niejeden "prawdziwy smak", bo pogoda, zapachy, jedzenie towarzyszące też ma znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
betyskai Re: Jakie ciasta 17.12.22, 17:08 Pierniczki, piernikowe przełożone masą grysikową, szarlotka, sernik i czeskie. Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Jakie ciasta 19.12.22, 14:05 Być może, ale wydaje mi się, że przepis na dobosza jest taki sam, lub bardzo podobny, jak na placek czeski. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Jakie ciasta 19.12.22, 14:12 Chyba jednak nie - ciasto czeskie to cienkie placki miodowe przekładane masą orzechową. Tort Dobosza to placki biszkoptowe z kremem czekoladowym. Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Jakie ciasta 19.12.22, 15:12 to u mnie Dobosz nie jest właśnie taki, blaty miodowe przekładane masą grysikową z aromatem migdałowym anetanapodbeskidziu.blogspot.com/2014/11/dobosz.html Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Jakie ciasta 17.12.22, 17:27 Na Boże Narodzenie to u mnie klasyka - piernik, kołocz z makiem i sernik. Odpowiedz Link Zgłoś
nuta15 Re: Jakie ciasta 17.12.22, 19:44 Piernik przełożony powidłem śliwkowym z polewą czekoladową, makowiec zawijany, kruche ciasteczka do maku, mam ochotę zrobić jeszcze kulki czekoladowe z bakaliami z posypką z mielonych orzechów. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Jakie ciasta 17.12.22, 19:50 ja trzymam się sernika jak pijana płota. bratowa robi zjawiskowe brownie. teściowa jest mistrzynią drożdżowego z bakaliami. własna moja matka robi boski piernik. Odpowiedz Link Zgłoś
frozenwildberry Re: Jakie ciasta 17.12.22, 19:51 Ja planuje: Sernik wiedeński, keks, śmietanowiec z kajmakiem i może faworki albo świąteczne ciasteczka. Ambitnie ale planujemy jeść sporo gości w dniach świątecznych 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Jakie ciasta 17.12.22, 21:51 Kanibale! Tyle ciast i jeszcze planujecie jeść gosci?! Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Jakie ciasta 18.12.22, 00:12 Czyli najpierw ciasta a goście na deser czy odwrotnie? Odpowiedz Link Zgłoś