Dodaj do ulubionych

Jakie ciasta

• czarna_kita Re: Jakie ciasta 17.12.22, 22:02
      U nas od zawsze sernik czarno biały, babka makowa. Do tego jeszcze jakies zrobię ale jeszcze nie wiem jakie. Co roku wymyślam coś innego. Ale sernik i babka muszą być.
    • riskylea Re: Jakie ciasta 17.12.22, 22:19
      Makowiec i kruche z mincemeat.
    • arthwen Re: Jakie ciasta 17.12.22, 22:35
      Tarta żurawinowa, w świeto weekendowe tongue_out
      • taje Re: Jakie ciasta 17.12.22, 22:39
        Bardzo ładna. To rozmaryn?
        • arthwen Re: Jakie ciasta 17.12.22, 22:53
          Tak, ale rozmaryn tylko dekoracyjnie wink Reszta jest jadalna. No, rozmaryn niby też, ale do ciasta może niekoniecznie wink
          • panna.nasturcja Re: Jakie ciasta 18.12.22, 00:12
            A te białe kulki z czego są?
            • arthwen Re: Jakie ciasta 18.12.22, 01:38
              Te małe to są takie miniaturowe beziki, a te duże to draże Milki, takie w cukrowej polewie, "mini snow balls" to się nazywa.
              • panna.nasturcja Re: Jakie ciasta 18.12.22, 02:11
                Dzięki, nawet nie wiedziałam, że coś takiego istnieje, a potrzebne mi.
                Niech Ci Mikołaj wynagrodzi!
    • bei Re: Jakie ciasta 18.12.22, 02:04
      Tradycyjne ciasta bożonarodzeniowe to te z dodatkiem bakalii, maku, miodu, orzechów. Jeszcze nie wiem co, na razie zakupiłam dużo składników .
    • engine8t Re: Jakie ciasta 18.12.22, 02:28
      Zadne bo sa niezdrowe smile
    • mysiulek08 Re: Jakie ciasta 18.12.22, 02:33
      mam troche zamrozonego sparzonego zmielonego maku, zrobie mase jak zwykle (bakalie, miod, zoltka utarte na parze, rum, maslo, dzem pomaranczowy) a, ze na makowiec na kruchym nie starczy to zrobie babeczki z polfrancuskiego serowego ciasta i jako nadzienie pojdze masa makowa a na wierzch duzo lukru smile

i jak bedzie mi sie chcialo to pobawie sie z pierniczkami norymberskimi, lebkuchenow mam juz dosyc, dwie wielkie misy juz byly, z tym ze czesc na prezentowe rozdawnictwo
    • milin94 Re: Jakie ciasta 18.12.22, 05:16
      Tort makowy, węgierski, ciasteczka kruche z pomarańczową galaretką sklejane białą czekoladą, orzechowiec z kremem i brzoskwiniami, sernikobrownie.
    • mia_mia Re: Jakie ciasta 18.12.22, 07:24
      U nas na święta są te same ciasta co zawsze i pieczone przez te same osoby, czasem mama coś zamawia u kuzynki prowadzącej kawiarnię, ale też nic świątecznego. U nas zawsze jest sernik z ubitymi białkami i szarlotka, czasem keks czasem jakieś drożdżowe.
    • vivyan Re: Jakie ciasta 18.12.22, 08:17
      Sernik wiedeński, makowiec i swiąteczne marchewkowe (takie na bogato, pachnące gozdzikami,z bakaliami, ananasem i kremem z mascarpone)😊🌲
    • enigma81 Re: Jakie ciasta 19.12.22, 14:36
      U mnie będzie (dzięki teściowej) miodownik i tiramisu.
    • hosta_73 Re: Jakie ciasta 19.12.22, 15:25
      Sernik snickers, rok temu bardzo nam smakował, jest słodki i tłusty (i pyszny!).
      mojewypieki.com/przepis/sernik-snickers-na-zimno
      Krówka bez pieczenia i może jeszcze coś.
    • chococaffe Re: Jakie ciasta 20.12.22, 21:02
      Inaczej niż planowałam bo nie piekę w tym roku, tylko zamówiłam: ciasto makowe i sernik. A piernik mają przynieść goście.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka