19.12.22, 12:13
Obserwuję aferę łapówkową w PE i jej odpryski.

Czy ematka godzi się na to, by (euro)parlamentarzyści mieli jakieś fuchy? I nie piszę tu o oczywistych łapówkach, tylko o zarobkach, które się deklaruje w zeznaniach podatkowych.

Czy np. poseł może jednocześnie wykładać na uczelni? Albo urzędnik, państwowy lub samorządowy?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Fuchy 19.12.22, 12:20
      Była sobie kiedyś w parlamencie pewna prawniczka Genowefa, pierdolnięta kobieta. Więcej jej nie było na UŚ, niż była. Jestem przeciwko, fikcja i tu i tam.
      • demodee Re: Fuchy 19.12.22, 12:44
        A HGW to podobno w piątki w ogóle nie urzędowała, bo w piątki wykładała.

A z kolei R. Sikorski to podobno udziela jakichś konsultacji za 40 tys. euro miesięcznie. Sam nie wie jakich i komu. Zakazu nie ma, więc facet korzysta.
        • woman_in_love Re: Fuchy 19.12.22, 12:55
          e tam Sikorski nie jest w rzadzie i nie ma wpływu na rzeczywistość

o wiele gorszy Morawiecki: "kupił" od korporacji o nazwie Kościół Katolicki działkę za grosze, po czym teraz obdarza tą korporację kasą i przywilejami
          • wbka1 Re: Fuchy 19.12.22, 14:57
            Odpowiedź w punkt, już cie lubię.
          • demodee Re: Fuchy 19.12.22, 19:23
            Czyli łapówkę wziął? Tak jak ta Greczynka z KE wzięła od Kataru?
            • cosmetic.wipes Re: Fuchy 19.12.22, 19:34
              Tak. Różnica polega na tym, że morawiecki wciąż jest na wolności.
              • demodee Re: Fuchy 19.12.22, 19:40
                A ten deal to był jakiś potajemny? Bo nie pierwszy raz o tm czytam...
                • woman_in_love Re: Fuchy 19.12.22, 19:52
                  nie był i to też jest chamstwo, że nawet się z tym nie kryją tacy rozbestwieni
                  • demodee Re: Fuchy 19.12.22, 19:56
                    Łapówkarstwo to się jednak odbywa w ukryciu. Więc ten deal Morawieckiego nie może być łapówką.

Może takie postępowanie ma jakąś inna nazwę?
                    • cosmetic.wipes Re: Fuchy 19.12.22, 20:01
                      Łapówkarstwo to się jednak odbywa w ukryciu

W praworządnym kraju tak.
                      A u nas na bezczelu, bo kurwa kurwie łba nie urwie.
                      • demodee Re: Fuchy 19.12.22, 20:13
                        Czyli marszałek Grodzki jest praworządny, bo się ze swoimi łapówkami nie afiszował, a nawet teraz się ich wypiera?
                        • woman_in_love Re: Fuchy 19.12.22, 20:24
                          na razie nie jest ważny ani Grodzki ani Sikorski ani Tusk, ani ich fuchy:

w chwili obecnej wazne są tylko fuchy Morawieckiego, Kaczyńskiego i reszty członków PiS, a także ich interesy z działkami
                          • demodee Re: Fuchy 20.12.22, 20:17
                            > na razie nie jest ważny ani Grodzki

Marszałek Sejmu w przypadku śmierci Prezydenta automatycznie zajmuje jego miejsce. Więc gdyby coś się stało A.Dudzie, to mielibyśmy za prezydenta rzekomego łapówkarza.
                            • woman_in_love Re: Fuchy 20.12.22, 20:44
                              Marszałek Sejmu

Grodzki nie jest marszałkiem Sejmu
                              • demodee Re: Fuchy 21.12.22, 11:32
                                Słusznie, jest marszałkiem Senatu. Czyli w drodze do władzy na szczęście stoi mu E.Witek.
                        • cosmetic.wipes Re: Fuchy 19.12.22, 20:25
                          Dałaś grodzkiemu łapówkę?
                          • demodee Re: Fuchy 20.12.22, 17:57
                            > Dałaś grodzkiemu łapówkę?

Ja nie, a Ty?

Są ludzie, którzy twierdzą, że dawali mu łapówki za przyjęcie bliskich do szpitala na NFZ.
                            • woman_in_love Re: Fuchy 20.12.22, 18:40
                              Są ludzie, którzy twierdzą, że

są ludzie, którzy twierdzą, że widzieli yeti albo ufo
                              • demodee Re: Fuchy 20.12.22, 20:19
                                Dlaczego T.Grodzki nie chce się z nimi skonfrontować na sali sądowej?

Gdyby ktoś mnie publicznie oskarżył o łapówkarstwo, to rozmawiałby z moim adwokatem...
                                • woman_in_love Re: Fuchy 20.12.22, 20:45
                                  a po co ma tracić czas na podstawionych pisowców - oszczerców?
                                  • demodee Re: Fuchy 21.12.22, 11:35
                                    > a po co ma tracić czas na podstawionych pisowców - oszczerców?

Żeby pokazać wyborcom PiSu, na kogo głosują. Gdyby tak się okazało, że T.Grodzki jest czysty jak łza, to by Platformie wzrosły notowania. Ja bym poświęciła te parę godzin na sali sądowej dla zwycięstwa wyborczego swojej partii.
                                    • woman_in_love Re: Fuchy 21.12.22, 11:36
                                      nie, nic by nie wzrosło - PiSowcy to oszołomy
                                      • demodee Re: Fuchy 21.12.22, 11:38
                                        Ale jest też elektorat jeszcze niezagospodarowany.
                                        • woman_in_love Re: Fuchy 21.12.22, 11:40
                                          to elektorat, który i tak nigdy nie gosuje
                                          • demodee Re: Fuchy 22.12.22, 17:19
                                            I tu się mylisz. Pewne rzeczy mogą tak zirytować elektorat, który nigdy nie głosuje, że aż ruszy ten elektorat do urn.

Na przykład - ja. Do tej pory nie głosowałam z różnych powodów, głównie z lenistwa. Ale ostatnio sytuacja jest taka, że urzędnicy brukselscy narzucają Polsce rząd. Jacyś cudzoziemcy mówią mi, na kogo mam głosować, mnie, polskiej obywatelce w mojej własnej ojczyźnie.

Postanowiłam więc ruszyć do urny przy najbliższych wyborach parlamentarnych i zagłosować na PiS. Wiem, że w Polsce jest mnóstwo ludzi, którzy za unijne pieniądze gotowi są oddać niezawisłość. I może być trudno wygrać...
                                            • woman_in_love Re: Fuchy 23.12.22, 07:51
                                              Na przykład - ja. Do tej pory nie głosowałam z różnych powodów, głównie z lenistwa.

Tak tak, wszyscy wiedzą, że nie jesteś pisiorem i agitatorem.
                                              • demodee Re: Fuchy 23.12.22, 11:32
                                                > Tak tak, wszyscy wiedzą, że nie jesteś pisiorem i agitatorem.

Nie generalizuj, woman. Niektóre z ematek nie postrzegają świata w czerni i bieli, jak Ty...
                                                • woman_in_love Re: Fuchy 23.12.22, 12:00
                                                  nic nie trzeba generalizować, ty akurat jesteś pisowcem
                                                  • demodee Re: Fuchy 23.12.22, 12:51
                                                    Jeszcze nie, ale postępowanie KE popycha mnie w tę stronę.
                                                  • woman_in_love Re: Fuchy 23.12.22, 16:00
                                                    jestes jestes i to od lat
          • engine8t Re: Fuchy 19.12.22, 20:30
            Czyli jak wiekszosc lekarzy.. Przyjmuja prywatnie i za "konsultacje" - bo nic innego nie robia, biora za to 200 czy 300 a potem przyjmuja pacjenta do szpital poza kolejka, robia badania poza kolejka i recepty wypisuja - wszytko juz na NFZ.
            • woman_in_love Re: Fuchy 19.12.22, 20:45
              i ten system jest 1000 000 razy lepszy niż w USA:
              w USA musisz zapłacić nie 200 zł, tylko 200 000 USD
              • engine8t Re: Fuchy 19.12.22, 21:11
                Bzdury... propaganda internotowa od tych co oszczedzali na ubezpieczeniach - bo mogli...

Chcesz porownac ile Ty a ile ja wydajemy rocznie na WSZYSTKIE sprawy zwiazane z leczeniem..... skldaki, leki, wizyty, mozesz dorzucic pobytu szpitalne, operacje serwisy , testy etc....???
                • woman_in_love Re: Fuchy 19.12.22, 22:33
                  to chcę: to pisz jakie masz składki :d
                  • engine8t Re: Fuchy 20.12.22, 02:31
                    Oczywsice panietamy ze prownujemy wydatki do zarobkow.

Masz i skladki i podstawowe koszty ..

- W tym roku mielismy $170/osobe/miesiac skaldek a w przyszlym spadaja do niecalych $165/m, co jest mniej wiecej 3% medialnych dochodow. Tak pomimo inflacji koszty maleja dzieki konkurencji.
                    Mase ubezpeiczen do wybru i koloru - kazda oferuje cos tam troche innego wiec mozna co rok zmienic aby dopasowac do potrzeb zyciowych.
                    - za dodatkowe $15 mozna dokupic ubezpieczeni (czesciowe) na dentyste, optometre , aparaty sluchowe i silownia. Te nie pokrywaja kosztow w 100% ale jedynie znaczna czesc. Np miesieczna oplate ze silownie, dentystyczne obejmuje jedna darmowa wizyte u dentysty i 2x czyszczenie zebow plus znaczne znizki z reszcie. Na okulary daja $100(co 2 lata) a na aparat sluchowy $500 (co 3 lata)...
                    Szpital - $0 (pokoje tylko jednoosobowe ok 30m kw kazdy w szpitalu przychodni/systemu
                    Wizyty u lekarzy $0 (rozniez specjalistow)
                    Leki - generic - $0, Markowe i z dlugiej listy lekow "podstawowych" - $3 za 3 mies ilosc w aptece przychodni/systemu (rowniez darmowa dostawa do domu) a $35 w innych.
                    Za przyrzady ortropedyczne (wozki, buty, kule etc) - placimy %10% ich kosztow (ktore sa o wiele nizsze od normalnych.
                    Wszelkie szczepienia -$0 (nie potrzebna zadna recepeta a jedynie zgoda)
                    System ma swoje przychodnie w 10 stanach i mozna korzystac z kazdej. Wszystkie nieplanowane wizyty poza osrodakmi systemu- tam gdzie ich nie ma (a siec jest duza i sa dostepne w odl nie wiekszysch niz 0.5h jazdy) - tzn przezeibienie, zlamanie, operacja, zawaly etc pokrywane sa tak jakby to bylo lokalnie - rowniez za granica.. (Pokryli mi pobyt i procedury w polskim Szpitalu)
                    Lekarza prowadzcego wybieram i zmieniak jak czesto chce
                    Zwykle ustalenie normalnej wizyty to kwestia 2-3 dni. U specjalisty - roznie - zalezy czy chce "pierwszy dostepny" to pare dni, czy wybranego - to zalezy od jego kalendarza.
                    Jak sie zapisze raz do specjalist i ma ciagl chorobe to juz ta przychodnia traktuje mnie jako ich pacjenta i oni prowadza leczenie i ustalaja wizyty, badania etc Lekarz prowadzacy jedynie ma dostep do informacji i nadzoruje, informuje, radzi etc.

Mam tez maxymalna kwote roczna po przkroczeniu ktorej ubezpieczenie placi juz 100% kosztow. W 2023 to $999 rocznie (poza skladkami oczywscie) na opieke zdrowotna i $4500 max rocznie na wszelkie leki.

W ubieglym roku niestety nie zblizylem sie nawet to max bo moje max wydatkow bylo tylko $250. A mailem 2 wizyty u specjalisty, rezonas, tomografie, kolonoskopie z narkoza (tak sobie wybralem), biopsje, mase badan krwi, coroczna dluga wizyta kontrolna - takie ogolne badania prewencyjne i kontrolne.
                    Biore 2 leki codziennie ale te sa darmowe.

W tym roku dopiero wydalem na wszytko - wizyty, badani i leki $150

A wiec na opieke medyczna wydaje:
                    3% skladki i max 999 opieka plus $4500 leki
                    A wiec w naj-najgorszm wypadku nastepne 10% sredniej pensji.. i to jest MAX.
                    • memphis90 Re: Fuchy 24.12.22, 09:43
                      Ja wydaje 7zl miesięcznie na euthyrox. Plus ze składki idzie 180zl na POZ.
                      • memphis90 Re: Fuchy 24.12.22, 09:43
                        180 zł ROCZNIE.
                • memphis90 Re: Fuchy 24.12.22, 09:41
                  >Chcesz porownac ile Ty a ile ja >wydajemy
                  Przecież chwaliłeś się, ze jesteś na obamacare dla biedoty, bo wcześniej to musiałeś płacić ogromne składki...
          • demodee Re: Fuchy 20.12.22, 17:55
            > e tam Sikorski nie jest w rzadzie i nie ma wpływu na rzeczywistość

Ale za rok może mieć, bo Platformie sondaże rosną.
            • woman_in_love Re: Fuchy 20.12.22, 18:41
              Ale za rok może mieć

a na razie zarabia legalnie, natomiast oszust od działek najwyraźniej nie
              • demodee Re: Fuchy 20.12.22, 18:48
                > a na razie zarabia legalnie, natomiast oszust od działek najwyraźniej nie

No właśnie - zarabia legalnie. Rozumiem, że podatki płaci (tam gdzie świadczy te usługi) i dlatego pytam ematki, czy uważają, ze to jest OK. Jakby robił coś nielegalnego, to bym nie pytała, bo sprawa byłaby jasna.

> oszust od działek najwyraźniej nie

Ale na czym polega oszustwo? Kupił za cenę nieadekwatną do wartości, żeby uniknąć podatku?
                • woman_in_love Re: Fuchy 20.12.22, 19:05
                  tak
                • memphis90 Re: Fuchy 24.12.22, 09:52
                  1. W miejscu dawnej parafii wojskowej sztucznie utworzono 2 lipne parafie. Każda z lipnych parafii wystąpiła o 15ha gruntu od skarbu państwa, co ciekawe - wnioski o przyznanie złożono później, niż wnioski o przyznanie ziemi.
                  2. Nadmiarowe pozyskane dzięki oszustwu grunty sprzedanoPinokiowi za ułamek ceny, jakieś 700 tys.
                  3. Pinokio przepisał cały ten majateczek na żonę, a żona sprzedała ziemię za 15 mln, zarabiając na szwindlu c.a. 14mln złotych. Wojskowy od szwindlu dostał od Pinokia tytuł generała i uposażenie.
    • demodee Re: Fuchy 20.12.22, 17:53
      Dyskusja zeszła na inne tory, więc może zdefiniuję pojęcie "fuchy".

Słowo pochodzi z PRLu, i dotyczy pracowników, którzy w godzinach pracy u jednego pracodawcy wykonywali usługi na rzecz drugiego.

Np. tokarz zatrudniony w fabryce na 8-godzinnym etacie na tokarce pracodawcy toczył dla sąsiada jakieś elementy.

Tłumaczka w tej samej fabryce w godzinach pracy tłumaczyła książkę dla wydawnictwa za pieniądze. Itp.
      • chococaffe Re: Fuchy 20.12.22, 18:02
        Jestem za tym, żeby ci którzy promują wyjscie PL z UE nie kandydowali na unijne stanowiska. To jest dopiero s.ynstwo
        • demodee Re: Fuchy 20.12.22, 18:25
          Dlaczego nie? Chodzi o to, żeby wyjść, a nie zostać wyrzuconym i do tego potrzebni byliby nasi ludzie w UE.

Ale to jest nie na temat. Wątek jest o fuchach.
    • chococaffe Re: Fuchy 20.12.22, 18:03
      a czy mąż posłanki Szydło cały czas dostaje unijne dotacje na swoją uczelnię

oko.press/dotacie-ue-stowarzyszenie-edward-szydlo

84 miliony juz wziął?
      • demodee Re: Fuchy 20.12.22, 18:27
        Jak długo realizuje to, na co są te dotacje, tak długo jest w porządku.
        • woman_in_love Re: Fuchy 20.12.22, 19:05
          to dokładnie jak z Sikorskim
          • demodee Re: Fuchy 20.12.22, 19:12
            Ale w przypadku R.Sikorskiego nikt nie wie, co to są za konsultację, sam R.Sikorski tego nie wie.

A mąż ekspremierki dostaje z UE dotacje, to chyba Unia wie, za co mu płaci? Czy nie wie?
            • woman_in_love Re: Fuchy 20.12.22, 19:19
              Ja np. nie wiem.
              A najważniejsze jest, żeby społeczeństwo wiedziało. Ale spokojnie, zweryfikujemy to gdy przegracie a wtedy będzie musiał zwrócić.
    • demodee Re: Fuchy 21.12.22, 12:50
      Albo jak urzędnik samorządowy jest wiceprzewodniczącym partii politycznej. To jest OK czy nie?

Na razie prawo nie zabrania. Ale prawo można zmienić.
      • woman_in_love Re: Fuchy 23.12.22, 07:50
        Jest ok.

Dopóki nie rozliczymy moriawieckiego z działek, obajtkow z nieruchomości i pisowców z posad dla żon w radach nadzorczych, to wszystko jest ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka