Dodaj do ulubionych

Revolut, czy e'matka korzysta?

13.01.23, 13:25

Zastanawiam się nad otwarciem konta w Revolut. Kusi mnie wielowalutowość i rzeczywisty koszt wymiany.
Martwi mnie natomiast, że posiadając konto (wariant bezpłatny), przy odrobinie nieuwagi mogę "wtopić" i cała zabawa z Revolutem staje się mało opłacalna. Z tego co zrozumiałam, to należy unikać wypłat z bankomatów w weekendy, pilnować limitu, unikać DCC, a i tak Bank, do którego należy bankomat może naliczyć prowizję. Ponadto kontakt jest tylko wirtualny, z mało kumatym botem. Pytanie do korzystających e'matek, warto?
Obserwuj wątek
    • swinki_trzy Re: Revolut, czy e'matka korzysta? 13.01.23, 13:31
      Korzysta, w krajach pozaeuropejskich, w walutach w których nie mam rachunków w swoim banku.
      • mizantropka_20 Re: Revolut, czy e'matka korzysta? 13.01.23, 13:38
        Taka też intencja mną kieruje. Choć i w Europie są waluty, których nie mam w swoim banku.
      • koronka2012 Re: Revolut, czy e'matka korzysta? 13.01.23, 21:02
        Przypomnij jak to ustawić, Żeby płatność była na pewno w Tureckich lirach, bo kartę mam ale nie musiałam korzystać
    • szara.myszka.555 Re: Revolut, czy e'matka korzysta? 13.01.23, 13:38
      Ale do czego planujesz używać, bo cieżko mi wywnioskować. Chcesz się bawić w inwestowanie w forex? Czy po prostu do wydatków w obcej walucie?

Do wydatków i wpłat od klientów używam wise.com, mam międzynarodowe konto i kartę do tego. Świetna sprawa.
      • mizantropka_20 Re: Revolut, czy e'matka korzysta? 13.01.23, 14:21
        Do płatności i pobierania gotówki z bankomatu za granicą. Mam konta walutowe (€ i $), ale kiedy płacę w kraju, w którym obowiązuje inna niż posiadana przeze mnie waluta, to i tak mój bank przewalutowując środki nalicza mi za to prowizję. Czyli zdarza się, że płacę dwa razy - raz za wartość kursu (w przypadku gdy jest wyższy niż ten, po którym kupiłam) i drugi za przewalutowanie. Podobno z kartą Revolut można tego uniknąć.
        • berber_rock Re: Revolut, czy e'matka korzysta? 13.01.23, 14:40
          Tak, z Revolutem unikasz podwojnego przewalutowania.

ja akurat uzywam Wise - to podobna karta i dziala na podobnych zasadach.

O ile wczesniej zaladujesz karte dana waluta, to bedziesz wyplacac za granica z bankomatu w walucie lokalnej. Zyskujesz na kursie (zwykle duzo korzystniejszych niz tradycyjne niewirtualne europejskie banki) oraz na prowizji banku (ktorej unikasz). Prowizja bankomatu - roznie, bo to juz zalezy od banku lokalnego: czasami jest czasami nie ma, ale to nie ma znaczenia, bo wyciagajac inna karta tez bys musiala ja zaplacic jesli by byla.

Wise uzywam tez do zakupow internetowych np. kupujac na polskich stronach w PLN.
      • mizantropka_20 Re: Revolut, czy e'matka korzysta? 13.01.23, 14:24
        Zapomniałam zapytać, co to jest konto międzynarodowe?
        • szara.myszka.555 Re: Revolut, czy e'matka korzysta? 13.01.23, 15:19
          "Zapomniałam zapytać, co to jest konto międzynarodowe?"

Na wise.com to się nazywa "borderless account", czyli bezgraniczne.
          Krótko mówiac, Wise zakłada Ci wirtualne konta bankowe w różnych walutach i w różnych krajach - jakich sobie wybierzesz.

Tym sposobem, moi klienci z USA robią przelew na moje konto dolarowe, które również jest w USA - więc robią poniekąd przelew krajowy. Tak samo robią klienci z UK, Belgii, Japonii itd. Potem to ode mnie zależy, co chcę z tą kasą zrobić - mogę ją przelać na konto w Polsce, albo nie.

Są konta firmowe, jak i dla klientów indywidualnych.

Do tego konta można "dołożyć" kartę - więc gdy płacę za coś w dolarach, "zasysa" mi kasę z konta dolarowego. A robiąc zakupy w euro, "zasysa" euro.
          • mizantropka_20 Re: Revolut, czy e'matka korzysta? 13.01.23, 15:28
            Rozumiem, że taka forma sprawdza się raczej w obrocie gospodarczym. Ja, jak wspomniałam potrzebuję jak najtańszego narzędzia do płatności za granicą w walucie, której nie posiadam. Nie zamierzam przelewać na zagraniczne konta itd. Fajnie, że istnieją takie możliwości dla przedsiębiorców. Dzięki za wyjaśnienie.
            • szara.myszka.555 Re: Revolut, czy e'matka korzysta? 13.01.23, 16:33
              "Nie zamierzam przelewać na zagraniczne konta"

Jeśli chcesz tylko używać do własnych celów (tj. wydatków) to nic nigdzie nie musisz przelewać.
    • kk345 Re: Revolut, czy e'matka korzysta? 13.01.23, 14:20
      Mam bezpłatne konto Revoluta, od lat używam w egzotycznych miejscach, place nim i wyciągam kasę z bankomatów. To bezpieczne, bo to prepaid, podaje też te kartę przy rezerwacjach. W weekendy jest droższy kurs, no ale bez przesady z tym unikaniem płacenia, różnice są groszowe.
    • sylwiastka Re: Revolut, czy e'matka korzysta? 13.01.23, 14:45
      Uzywam. Podoba mi sie, ze to jest pre-paid. Korzystam gdy jestem w Polsce i potrzebuje zlotowek. Korzystam tez z opcji wirtualnej karty do zakopow online. Czesto zmienia sie jej numer, wiec nawet w przypadku jego przechwycenia i tak nic sie nie stanie. Zwyklej karty tez uzywam czesto. Revolut to taka portmonetka na wyjazdy czy inne wydatki.
    • agusiah Re: Revolut, czy e'matka korzysta? 13.01.23, 15:41
      Ja od jakiegoś czasu korzystam z multiwalutowej karty w kantorze Alior banku, sprawdź czy to nie będzie ok dla Ciebie. Kursy są niezłe, ale nie porównywałam z revolutem
      • pyza-wedrowniczka Re: Revolut, czy e'matka korzysta? 13.01.23, 16:46
        Ja mam konto w Alior Banku takie z korzyściami. I moge wybrać wypłatę z bankomatów i płatności za granicą bez prowizji i przewalutowania - po kursie NBP.
        To normalnie, polskie konto w złotówkach, którego używam na co dzień
        • mizantropka_20 Re: Revolut, czy e'matka korzysta? 13.01.23, 16:55
          Z Aliora się wymiksowałam i nie zamierzam wracać. Fakt, miałam tam do wyboru pakiety korzyści, ale mnie wkurzyli i to przeważyło. Podchodziłam do tego banku dwa razy i wystarczy
          • pyza-wedrowniczka Re: Revolut, czy e'matka korzysta? 13.01.23, 20:56
            Czym cię wkurzyli? Ja korzystam i nie miałam problemów nigdy.
    • ayanna Re: Revolut, czy e'matka korzysta? 13.01.23, 16:17
      Nie, z wielu powodów, np. dlatego, że Revolut założyli Rosjanin oraz Ukrainiec i wolę nie dzielić się z tą firmą moimi danymi.
      • kk345 Re: Revolut, czy e'matka korzysta? 13.01.23, 16:52
        Revolut jest zarejestrowany i nadzorowany przez Litwę.
    • arkanna Re: Revolut, czy e'matka korzysta? 13.01.23, 17:08
      Nie, bo przy zakładaniu żądali za dużo danych i zgody na podpięcie do osobistego konta- albo jestem nieogar i nie zrozumiałam wszystkiego😏 mam konto w polskim banku, płacę kartą za granicą i nie zauważyłam żeby jakiś bardzo niekorzystny był kurs.
      • kk345 Re: Revolut, czy e'matka korzysta? 13.01.23, 17:10
        >zgody na podpięcie do osobistego konta

Jakiego znowu podpięcia? to przecież karta prepaidowa, z jakiego źródła ją naładujesz, z takiego otrzyma środki...
      • berber_rock Re: Revolut, czy e'matka korzysta? 13.01.23, 17:31
        Przy zakladaniu zadali rzeczywiscie sto kilo danych: Twoje imie, nazwisko, adres - a to tez tylko po to, zeby zwyczajnie Ci ta karte przyslac ....
        No nie da sie inaczej.
        • fragile_f Re: Revolut, czy e'matka korzysta? 13.01.23, 17:52
          Chcieli też np. skan dowodu osobistego.
          • eriu Re: Revolut, czy e'matka korzysta? 13.01.23, 18:59
            A w jaki sposób chcesz usługę opartą na pieniądzu i jego ruchu bez weryfikacji kim jesteś? Przecież inaczej by to było narzędzie do prania kasy.
            • fragile_f Re: Revolut, czy e'matka korzysta? 13.01.23, 19:51
              Odpowiadalam innej forumce, przeciez wiem dlaczego chcieli skan dowodu. 9
    • fragile_f Re: Revolut, czy e'matka korzysta? 13.01.23, 17:51
      Próbowałam - coś nie pyklo podczas rejestracji i nie mogę dodać środków. Przeprowadziłam X rozmow z idiotycznym botem i problem nadal jest.

A potem miałam moment olśnienia - a co jakbym była z tą kartą w obcym kraju i np. zostałaby zablokowana albo ktoś by mi zwinal środki? I jedyna opcja supportu bylby ten sam idiotyczny bot?

Także konkluzja jest taka, że nie używam i nie będę używać, bo nie mają zadnej obsługi klienta i może to zaskutkowac jakas bardzo nieprzyjemna sytuacja.
    • arwena_11 Re: Revolut, czy e'matka korzysta? 13.01.23, 18:49
      Korzystam do przelewów dla syna w funtach. Ma pieniądze od razu, nie ma prowizji za przelew.
    • emateczka Re: Revolut, czy e'matka korzysta? 13.01.23, 19:58
      Korzystam od lat. Nie wiem, o co chodzi z tym wtopieniem?
      I nieprawda, że tylko bot. Są żywi ludzie też, wiem, bo zdarzało mi się zapomnieć hasła, zmienić telefon itp, i wtedy rozmawiałam z żywymi ludzmi.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka