Dodaj do ulubionych

Nie jest źle

18.01.23, 23:16
Wolność seksualna ważniejsza niż życie napastnika.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,29372714,bronila-sie-przed-gwaltem-i-smiertelnie-ranila-meza-jest-wyrok.html#do_w=60&do_v=722&do_st=RS&do_sid=1016&do_a=1016&s=BoxNewsImg3&do_upid=722_ti&do_utid=29372714&do_uvid=1674057701461
Pewnie były mocne dowody napaści, a nie tylko słowo honoru kobiety, ale wyrok pokazuje że jednak nie jest tak źle. 10 -20 lat temu raczej na pewno by ją skazano. W końcu do niedawna dość powszechne było przekonanie, że w małżeństwie gwałtów nie ma.
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Nie jest źle 18.01.23, 23:23
      Eeee, prawo karne szczególne (czyli o poszczegolnych przestępstwach) miałam na studiach w roku akademickim 2005/2006. Prawie 20 lat temu. W dziale przestępstw przeciwko wolności seksualnej jak najbardziej przekazywano studentom informacje, że zgwałcenie w małżeństwie zachodzi.
      Nie, gdyby ją skazano te 20 lat temu to nie dlatego, że sędziowie uważali, że w małżeństwie gwaltow nie ma tylko co najwyżej dlatego, że uznaliby że wolność seksualna mniej ważna niż życie bądź gdyby, dowodów na próbę zgwałcenia nie było.
      • sueellen Re: Nie jest źle 18.01.23, 23:27
        No właśnie. Tu wyraźnie napisane, że uznano że prawo do wolności seksualnej jest ważniejsze niż prawo do życia. Czyli jednak coś się zmieniło ( nie prawo, a podejście). Pisząc o powszechnym nieuznawanie gwałtu w małżeństwie nie miałam na myśli samego prawa tylko zmianę myślenia w społeczeństwie ogólnie ( a sędzia też człowiek i poddany na zmiany norm społecznych)
        • daniela34 Re: Nie jest źle 18.01.23, 23:33
          No to jeśli piszemy o uznaniu wolności seksualnej jako ważniejszej od prawa do życia to zgoda.

Sedzia też czlowiek i owszem, normy społeczne mają nań wpływ, niemniej nie, nie skazano by jej, bo normy społeczne mówiły, że "w małżeństwie gwałtów nie ma" skoro prawo mówi, że są.
          Wiec o ile mogę się zgodzić z tezą, że być może 20 lat temu by ją skazano, o tyle nie z jej uzasadnieniem.
    • kira02 Re: Nie jest źle 19.01.23, 08:35
      Uff, pocieszające. Żal tylko, ze ciagano kobietę po tylu instancjach. Na plus, ze ma gada z glowy.
    • szmytka1 Re: Nie jest źle 19.01.23, 08:42
      Ale widziałaś ile prokurator dla niech chciał. To haniebne.
      • ajaksiowa Re: Nie jest źle 19.01.23, 08:54
        Mam nadzieję że dowody były mocne,strach pomyśleć gdyby jednak nie były..😑

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka