Dodaj do ulubionych

PKB per capita

04.02.23, 20:02
Jako że emama wie wszystko a ja nie umiem znalezc odpowiedzi. Czy któraś wie, kiedy rośnie PKB per capita? Chodzi mi o dwa czynniki. PKB jego wzrost bądź spadek i liczba ludności wzrost lub spadek. Nie mam gdzie się zapytać.
Obserwuj wątek
    • katriel Re: PKB per capita 05.02.23, 00:16
      Nie jestem pewna, czy dobrze rozumiem pytanie. Jeśli dobrze rozumiem, to odpowiedź brzmi:
      kiedy PKB rośnie, a liczba ludności maleje lub pozostaje stała, to PKB per capita też rośnie;
      kiedy PKB maleje, a liczba ludności rośnie lub pozostaje stała, to PKB per capita też maleje;
      kiedy PKB pozostaje stały, a liczba ludności rośnie, to PKB per capita maleje, i odwrotnie;
      a kiedy PKB i liczba ludności jednocześnie rosną bądź jednocześnie maleją, to nie wiadomo - może być różnie.

A nie wiem, czy dobrze rozumiem, bo przy tej interpretacji pytanie wydaje się być trochę idiotyczne. Coś jak pytanie "jeśli będę jechać szybciej, to dojadę do celu wcześniej czy później? może ktoś wie, bo ja nie umiem znaleźć odpowiedzi".
    • mika_p Re: PKB per capita 05.02.23, 00:25
      Rozumiem, że problemem jest łacina, a nie ułamki? "per capita" znaczy "na głowę"

A jak ułamki, to jest tak:
      u góry licznik (tu: PKB)
      na dole mianownik (tu: liczba głów)

Jak masz dwa ułamki o tym samym mianowniku (głowy) to ułamek rośnie, kiedy rośnie licznik.
      Jak masz dwa ułamki o tym samym liczniku (PKB), to ułamek rośnie, kiedy zwiększa się pogłowie.

Powiedzmy, że masz paczkę żelków (PKB), tak z 15-16 sztuk i grupę ludzi (tak z 5-6 osób)

15/6 < 16/6 < 16/5

Z PKB per capita jest analogicznie
      • mika_p Re: PKB per capita 05.02.23, 00:26
        Korekata
        Jak masz dwa ułamki o tym samym LICZNIKU (PKB), to ułamek ROŚNIE, kiedy ZMNIEJSZA się pogłowie.
        • annajoannakwietniewska Re: PKB per capita 05.02.23, 09:29
          Ja wiem, że per capita jest w przeliczeniu na jednego mieszkańca. Chodzi o sposób przeliczenia. Podałam opowiedz że PKB PER CAPITA rośnie, gdy rośnie PKB i zmniejsza się ilość mieszkańców. I to jest zła odpowiedź. Nie wiem dlaczego, nie rozumiem i nie umiem zaleźć nic w internetach.
          • matacznik Re: PKB per capita 05.02.23, 09:52
            annajoannakwietniewska napisała:

> Chodzi o sposób przeliczenia.
            >
            Dzielenie.

> Podałam opowiedz że PKB PER CAPITA rośnie, gdy rośnie PKB i zm
            > niejsza się ilość mieszkańców. I to jest zła odpowiedź.
            >
            To jest odpowiedź dobra, ale niepełna. Wtedy rośnie, ale nie tylko wtedy rośnie.
            • annajoannakwietniewska Re: PKB per capita 05.02.23, 09:58
              A kiedy jeszcze?
              • matacznik Re: PKB per capita 05.02.23, 10:37
                annajoannakwietniewska napisała:

> A kiedy jeszcze?
                >
                Masz to we wpisie Katriel.
          • mika_p Re: PKB per capita 05.02.23, 13:46
            > Podałam opowiedz że PKB PER CAPITA rośnie, gdy rośnie PKB i zmniejsza się ilość mieszkańców.

Zamiast I powinno być LUB
            • annajoannakwietniewska Re: PKB per capita 06.02.23, 00:05
              w odpowiedziach nie było i lub

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka