Dodaj do ulubionych

Tamiflu - zawał w aptece

01.03.23, 10:03
Za najmniejsze opakowanie tamiflu i jakieś psikadło do gardła zapłaciłam dobrze ponad stówę. Prawie zeszłam na zawał w aptece. W domu zaczęłam czytać i szukać i nabrałam wątpliwości: czuję się kiepsko, boli mnie gardło i głowa), ale mam zaledwie stan podgorączkowy, lekarka stwierdziła infekcję wirusową. Czy na pewno przepisała mi dobry lek? Macie z tym jakieś doświadczenia? Bo zaczynam myśleć, że przepisuje to wszystkim, jak leci, którzy kiedyś stali obok wirusa grypy.
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Tamiflu - zawał w aptece 01.03.23, 10:05
      A któż to może wiedzieć czy dobry bez badań.
      • danaide2.0 Re: Tamiflu - zawał w aptece 01.03.23, 10:07
        Inaczej.
        Jak pomoże to może i dobry. Nie wiadomo, jaki byłby efekt gdyby nie miała tych leków albo miała inne.
        Jak nie pomoże to zły.
      • memphis90 Re: Tamiflu - zawał w aptece 01.03.23, 19:27
        Bardzo, bardzo niedobry - mega gorzki. Dlatego jest w kapsułce. Niedowiarki mogą jednak wysypać z kapsułki i spróbować.
    • danaide2.0 Re: Tamiflu - zawał w aptece 01.03.23, 10:06
      Po pierwsze - ceny w aptekach stacjonarnych i internetowych znacznie się różnią. Akurat na "wirusówkę" można przygotować sobie pakiet wcześniej i taniej. Psikadło jakie dostałaś?
      Po drugie - czy pandemia czegoś cię nauczyła i czego?
    • alinalen Re: Tamiflu - zawał w aptece 01.03.23, 10:07
      Zrób test za 20 zł i będziesz wiedzieć czy Ci to tamiflu potrzebne.
      • jeste_m_sobie Re: Tamiflu - zawał w aptece 01.03.23, 10:15
        Teraz już kupiłam, chodzi mi o to, czy lekarka podjęła dobrą decyzję, zapisując mi ten lek. Nie pytała, czy robiłam test na grypę ani go nie zalecała.
        • 35wcieniu Re: Tamiflu - zawał w aptece 01.03.23, 10:26
          No to odpowiedz na to o co ci chodzi otrzymasz po zrobieniu testu. Jak dodatni to decyzja była dobra.
    • 1matka-polka Re: Tamiflu - zawał w aptece 01.03.23, 10:08
      Do niedawna nie bylo lekow na wirusy, ale wiadomo postęp, rozwoj medycyny, to trzeba płacić🤷‍♀️
      • memphis90 Re: Tamiflu - zawał w aptece 01.03.23, 19:29
        Ach, to już 23 lata obecności tamiflu na rynku… Kiedy to minęło…?
    • slonko1335 Re: Tamiflu - zawał w aptece 01.03.23, 10:23
      Mi kazała najpierw zrobić test zanim wykupię mimo, że domownik miał już potwierdzoną testem grypę .
      • jeste_m_sobie Re: Tamiflu - zawał w aptece 01.03.23, 10:34
        Właśnie o to mi chodzi. Czy był sens przepisywać mi drogi i potężnie działający lek (patrz skutki uboczne) na wszelki wypadek. Zła jestem, ale nie miałam siły wracać do lekarza po coś innego.
        • motyllica Re: Tamiflu - zawał w aptece 01.03.23, 11:01
          nie miałam siły wracać do lekarza po coś innego

ale co innego lekarz mógłby ci przepisać?
          jak masz gorączkę pow. 38 -38,5 i ci źle to coś przeciwgorączkowego sobie weź
          a tak wypoczywaj pod kocykiem, śpij, nawadniaj się, zrób rosół, zjedz czosnek
          popłukaj gardło wodą z solą

na przeziębienie generalnie nie ma jakiś specjalnych lekarstw
          • jeste_m_sobie Re: Tamiflu - zawał w aptece 01.03.23, 11:14
            Ja nie oczekiwałam ekstra lekarstw. Poszłam głównie po krótkie zwolnienie, bo pracuję głosem i nie dałabym rady mówić. Wiem mniej więcej, jak sobie pomóc. Dlatego zdziwiło mnie takie działo na recepcie.
            • krolewska.asma Re: Tamiflu - zawał w aptece 01.03.23, 18:19
              O masakra ile ty masz lat ????

przecież oddawna wiadomo że lekarz przepisuje te rzeczy za które Firma mu funduje zagraniczne wakacje, Akurat za ten lek teraz firmy dają największe bonusy
              Urodziłaś się wczoraj ?
              • jeste_m_sobie Re: Tamiflu - zawał w aptece 01.03.23, 21:20
                Cóż, jeśli fakt, że chory człowiek wykupuje lek przepisany przez lekarza ma świadczyć o tym, że urodził się wczoraj - no to widocznie tak.
          • memphis90 Re: Tamiflu - zawał w aptece 01.03.23, 19:30
            >ale co innego lekarz mógłby ci przepisać?
            Witaminaaaa ceeeeee
            Witamina deeeee
            Cynk rutyna teeeeez
            Codziennieee bieeeeerz!
            Wszystko masz w reklamie.
    • zuzanna_a Re: Tamiflu - zawał w aptece 01.03.23, 10:57
      No wydymała cię apteka, to na pewno, bo najmniejsze opakowanie kosztuje ok. 40 zł.

A ponadto mogłaś śmiało poprosić o Ebilfumil, odpowiednik, który kosztuje jakoś 30 zł. Przynajmniej tak ostatnio płaciłam.

Czy dobry ok, jeśli masz grypę. Jak nie masz to po prostu zjesz dużo drogiego leku smile
      Pytanie czy zainwestować 20 zł w test. Ja bym zrobiła.
      I tak już wydałaś kupę kasy.

Więc raz, że bez sensu jeść lek jeśli nie masz grypy - dwa szkoda pieniędzy. Te leki mają 2-3 lata terminu ważności, więc można zostawić w apteczce na inny raz, kiedy faktycznie ty lub domownik złapiecie prawdziwą grypę.
      Bo jak rozumiem, masz wątpliwości że masz grypę, zresztą sądząc po objawach nie masz.
      • slonko1335 Re: Tamiflu - zawał w aptece 01.03.23, 11:09
        W dawce 75 dla doroslego 30 zł?
      • jeste_m_sobie Re: Tamiflu - zawał w aptece 01.03.23, 18:10
        Poszłam do najtańszej apteki. Pytałam o odpowiednik - powiedziano mi, że wszystkie są w podobnej cenie. Po trzecie, znalazłam gdzieś info, że może działać też profilaktycznie w przypadku zetknięcia z wirusem grypy, żeby soę choroba nie rozwinęła. Ale rozumiem, że żadna z Was nie dostała tego leku w tym celu?
        • slonko1335 Re: Tamiflu - zawał w aptece 01.03.23, 18:12
          Ja dziś z ciekawości zapytałam w dwóch. Dawka 75 ok 80 zł, zamienniki tak samo, roznice 1-2 złotowe.
      • memphis90 Re: Tamiflu - zawał w aptece 01.03.23, 19:31
        30- 40zl ? Chyba kapsułki w dawce dla niemowląt…
    • migafka357 Re: Tamiflu - zawał w aptece 01.03.23, 11:15
      Zanim weźmiesz, zrób test. Ten lek kompletnie nic nie da, jeśli nie masz grypy, więc najpierw sprawdź, czy masz. Jeśli nie, to lek poczeka na następny raz, nic straconego.
      • jeste_m_sobie Re: Tamiflu - zawał w aptece 01.03.23, 19:09
        Poprzednio miałam grypę jakieś 10 lat temu...
    • jozefrobotnik Re: Tamiflu - zawał w aptece 01.03.23, 11:31
      Trzeba było test Robić czy grypa a
      • jozefrobotnik Re: Tamiflu - zawał w aptece 01.03.23, 11:32
        A dopeiro potem wykupić.
    • krolewska.asma Re: Tamiflu - zawał w aptece 01.03.23, 18:18
      A myślisz że inaczej za co pojedzie na Malediwy ? miej trochę zrozumienia
      • jeste_m_sobie Re: Tamiflu - zawał w aptece 01.03.23, 19:10
        No właśnie też mi coś takiego przyszło do głowy, niestety. I czuję się zrobiona w ... Karolka.
      • esperantza Re: Tamiflu - zawał w aptece 01.03.23, 23:31
        Przestałaś chyba ostatnie 30 lat. Teraz na Malediwy to przedstawicieli się wysyła a nie lekarzy 😀
        • esperantza Re: Tamiflu - zawał w aptece 01.03.23, 23:31
          Przespałaś
        • krolewska.asma Re: Tamiflu - zawał w aptece 02.03.23, 08:56
          Może się dziela wyjazdami pod stołem
          Wiesz gdzie twój lekarz spędza urlop???
      • motyllica Re: Tamiflu - zawał w aptece 02.03.23, 08:38
        za co pojedzie na Malediwy

przestań chrzanić
        już dawno firmy farmaceutyczne nikogo nigdzie nie wysyłają, nie sponsorują niczego!
        • krolewska.asma Re: Tamiflu - zawał w aptece 02.03.23, 08:47
          No ciekawe A masz jakieś dowody na to że ich nie sponsorują?

akurat nie mieszkam w Polsce i u nas też widzę kiedy lekarz jest sponsorowany bo wciska nawet jakieś darmowe produkty typu Syrop albo jakieś kapsułki I mówi takim łamiącym się głosem że ten Syrop jest taki cudowny
          chociaż dzień wcześniej w gazetach pisano że bez sensu jest używać syropów bo one nic absolutnie nie dają

ale czego się nie zrobi żeby wyjechać na Malediwy sama bym tak lubiła żeby sobie zasłużyć na wyjazd
    • zerlinda Re: Tamiflu - zawał w aptece 01.03.23, 19:21
      Nie bierz przepisanego leku a następnym razem wyrzuć receptę. Jak będziesz miała szczęście to grypa się rozwinie i tyle. I nie kupuj żadnych testów w aptece, to też kosztuje. Wszystko jest spiskiem big pharmy a lekarze są w z nimi zmowie! Najlepiej bierz lewoskretną witaminę C od profesora Zięby.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka