Dodaj do ulubionych

książka fantasy

03.03.23, 09:01
witam

proszę o polecenie książki fantazy

czytałam
Tolkiena, Sapkowskiego, Pana Lodowego Ogrodu, Opowieści z Meekhańskiego pogranicza - bylam wszystkimi zachwycona,
nawet ostatnio Cud Miód Malina czytałam (można przy tym odpocząć)...

Zaczynałam "6 wron" ale szybko sobie przypomniałam, ze widziałam film na netflix który był na podstawie tej ksiazki i nie byłam zainteresowana

proszę polećcie coś wpisujacego się w klimat ksiażk powyzej

dziękuję smile
Obserwuj wątek
    • mama-ola Re: książka fantasy 03.03.23, 09:06
      Ja tylko w kwestii "Szóstki wron" - książka była bardzo dobra, serial rozczarował, skończyłam na 2. odcinku bodajże. Tak więc z braku laku, zawsze możesz doczytać, zanim ktoś coś poleci.
      • aadrianka Re: książka fantasy 03.03.23, 15:07
        Szóstka wron to chyba najlepsza część z całego universum, w filmie niepotrzebnie spletli ją w jedno z "Cień i kość".
        • stara-a-naiwna Re: książka fantasy 03.03.23, 23:53
          wierzę, ze książka świetna
          ale nie jestem w stanie jej przeczytać bo "wiem co będzie"
          niestety oglądałam kilka odcinków tego gniota!
          • koko8 Re: książka fantasy 04.03.23, 14:38
            "6 wron" jest bardzo dobra, niewiele ma wspólnego z lichym serialem Netfliksa. Ale! - 2 tom jest jeszcze lepszy, ma satysfakcjonujące zakończenie, i dlatego warto przeczytać obe części.
    • virtualnie Re: książka fantasy 03.03.23, 09:07
      Jeśli lubisz klimaty karczm, najemników i oprychów polecam Miroslava Zambocha. Cykle Koniasz i Bakly.

Cykl Virion Ziemiańskiego (spinoff Achai).
      • mdro Re: książka fantasy 03.03.23, 09:53
        Ziemiańskiego nie polecam wink, ale w klimatach najemników niezła jest "Czarna kompania" Glena Cooka.
        • arkanna Re: książka fantasy 03.03.23, 19:51
          A ja polecam i Ziemiańskiego iCooka😏
          • jola_ep Re: książka fantasy 04.03.23, 14:11
            Ziemiański ma lekkie pióro, ale choć wiele brutalizmów czytałam, to Achaja mną wstrząsnęła. Jak bardzo trzeba być obrzydliwie perwersyjnym typem, aby stworzyć coś takiego. Dodam, że poglądy pana poznałam dużo później i niestety wpisały się w moje odczucia.

Tak więc odradzam Ziemiańskiego
            • eglantine Re: książka fantasy 04.03.23, 14:33
              jola_ep napisała:

> Ziemiański ma lekkie pióro,

Ziemiański w ogóle nie potrafi pisać po polsku..Achaję przerwałam po kilkunastu stronach, bo od błędów stylistycznych bolały zęby i wypadały oczy. Przykre, że taki chłam cieszy się tak dużą popularnością.
              • eglantine Re: książka fantasy 04.03.23, 14:36
                PS. Jedyne, na co Achaja zasługuje, to szydera Niezatapialnej Armady. Jeśli któraś nie czytała, polecam. Tylko ostrzegam można opluć monitor.
              • jola_ep Re: książka fantasy 04.03.23, 15:12
                To może inaczej: dobrze mi się czytało do pewnego momentu. Na błędy stylistyczne jestem mało wrażliwa. To mogę wybaczyć. Ja nawet Harleqiny potrafię czytać przy pewnym stanie umysłu. Ale to jakbym zajrzała do umysłu gwałciciela-mordercy, nawet nie to... gorzej.. mokre sny zwyrodnialca. Ziemiańskiego bojkotuję i stanowczo odradzam.

Szyderę Niezatapialnej Armady polecam smile
                • virtualnie Re: książka fantasy 04.03.23, 19:16
                  Armada?
                  Ta grupka afektowanych przegrywow?
                  • jola_ep Re: książka fantasy 04.03.23, 23:07
                    Szyderę z Achai Ziemkiewicza kiedyś czytałam i polecam. Co do reszty nie wiem.
                    • virtualnie Re: książka fantasy 04.03.23, 23:11
                      Achaja w topie czytanych. Smuteczek wink
                      • jola_ep Re: książka fantasy 04.03.23, 23:26
                        W czyim topie? Bo chyba nie rozumiem?
                        • virtualnie Re: książka fantasy 04.03.23, 23:36
                          Sprzedaży. i chyba to doprowadza przegrywów z Armady do furii.
                          • jola_ep Re: książka fantasy 04.03.23, 23:40
                            Rozumiem. Rzeczywiście smutne to bardzo. Że ludzie nieświadomie to kupują. Ja też niestety i ostrzegam przed tym błędem innym.
                            A po ostatnich wpisach autora wiem, jak bardzo moja intuicja była słuszna.
                          • memphis90 Re: książka fantasy 07.03.23, 19:48
                            O matko, jakiś zanalizowany autor się odezwał! Andrzej to ty…? A może Kasia…? Nie daj bosze - Blania…? 😂😂😂
                      • arthwen Re: książka fantasy 07.03.23, 14:18
                        virtualnie napisała:

> Achaja w topie czytanych. Smuteczek wink

Chyba tylko w Empiku...
    • klaramara33 Re: książka fantasy 03.03.23, 09:08
      Patrick Rothfuss zwłaszcza ""Imię wiatru".
      • memphis90 Re: książka fantasy 03.03.23, 09:18
        Przecież Rothfuss nie skończył cyklu i nigdy nie skończy, bo mu sie znudziło… Szkoda czasu na coś urwanego w połowie.
        • virtualnie Re: książka fantasy 03.03.23, 09:22
          Podejrzewam, że podobnie będzie z Martinem GoT.
          • memphis90 Re: książka fantasy 03.03.23, 09:31
            Odpuściłam GoT kiedy Martin zaczął z braku pomysłu zabijać polowe bohaterów, a reszta przez 4 czy 5 tomów nie robiła kompletnie nic ciekawego (jeden siedzi bez sensu na murze, druga błąka sie po lesie, z czego nic nie wynika, trzeci leży w łóżku sparaliżowany itd), za to pojawiło sie milion nowych wątków z setką nowych bohaterów…
            • arthwen Re: książka fantasy 03.03.23, 14:59
              Eee, czyli odpuściłaś już po połowie pierwszego tomu?
              Martin zabijał głównych bohaterów od początku...
              • memphis90 Re: książka fantasy 03.03.23, 19:20
                Dojechałam do części, w której Daenerys miała wyklute smoczki, a matka z poderżniętym gardłem stała sie zombie… Który to był tom…? To, ze Martin zabijał było irytujące, ale do zniesienia,, ale jak żnie przez cały kolejny tom Arya snuła sie po lesie i nic z tego nie wynikało, akcja stała, winter was not comming again, za to dostawałam kolejny nuuuuudny dla mnie opis kolejnej nuuuudnej walki o costam - no, to wtedy odpuściłam.
                • memphis90 Re: książka fantasy 03.03.23, 19:21
                  Żnie= znów
                  Nawet nie będę zgadywać co autokorekta miała na myśli…
        • klaramara33 Re: książka fantasy 03.03.23, 11:24
          memphis90 napisała:

> Przecież Rothfuss nie skończył cyklu i nigdy nie skończy, bo mu sie znudziło… S
          > zkoda czasu na coś urwanego w połowie.
          >
          Ale napisane wspaniale.
          • memphis90 Re: książka fantasy 03.03.23, 12:26
            No wiesz, co z tego, ze wspaniałe, skoro facet już skończył, kiedy czytelnik nie jest nawet w połowie…? W literaturze i w seksie taki deal sie nie sprawdza…
            • klaramara33 Re: książka fantasy 03.03.23, 12:38
              Miał napisać m,może u to tyle zajmuje.
              • memphis90 Re: książka fantasy 03.03.23, 19:06
                12 lat i nadal nie ma nawet zwiastunów ostatniego tomu…?
    • iwoniaw Re: książka fantasy 03.03.23, 09:11
      stara-a-naiwna napisała:

> witam
      >
      > proszę o polecenie książki fantazy
      >
      > czytałam
      > Tolkiena, Sapkowskiego, Pana Lodowego Ogrodu, Opowieści z Meekhańskiego pograni
      > cza - bylam wszystkimi zachwycona,

>
      >
      Spodoba Ci sie Brzezińska- Saga o zbóju Twardokęsku, pierwsza część to "Zbójecki gościniec"
      • virtualnie Re: książka fantasy 03.03.23, 09:16
        I jeszcze Anthony Ryan Pieśń Krwi, Robin Hobb Królewski Skrytobójca.
        • martishia7 Re: książka fantasy 03.03.23, 09:20
          Robin Hobb Królewski Skrytobójca

<3 i Liveship traders
          • virtualnie Re: książka fantasy 03.03.23, 09:24
            Kupcy i ich Żywostatki. Seria przetłumaczona na polski. Tak samo cykl Złocisty Błazen.
        • stara-a-naiwna Re: książka fantasy 29.05.23, 00:11
          przeczytałam o Błaźnie i Bastardzie (9 tomów?)
          dziękuję za polecenie - jak ktoś napisał albo na forum albo w recenzji "powoli się to czyta"
          byłam zachwycona i pokochałam obu bohaterów...
          niestety po tym jak się skończył ostatni tom znienawidziłam szczerze autorkę...

Skrycie liczę, że ona jakoś z tego wybrnie i to nie będzie koniec ich przygód (ale mój nik formowy mówi sam za siebie o mojej naiwności)
      • zona_glusia Re: książka fantasy 03.03.23, 11:52
        Jeśli Brzezińska to koniecznie "Opowieści z Wilżyńskiej Doliny"
        • aandzia43 Re: książka fantasy 03.03.23, 13:17
          Koniecznie smile
    • zona_glusia Re: książka fantasy 03.03.23, 09:20
      Przychodzą mi do głowy " Kłamstwa Locke'a Lamory", "Tigana", może jeszcze "Z mgły zrodzony".
      Trochę mniej fantasy, ale też dobre: "Atlas chmur"
      • interstate95 Re: książka fantasy 03.03.23, 09:43
        Tak, " Kłamstwa Locke'a Lamory" i dwa pozostałe tomy to moje ulubione łotrzykowskie fantasy.
        Wielka szzkoda, że autor nie dał rady pociągnąć serii Niecnych Dżentelmenów.

Walter Moers cykl Camonia. Koniecznie, chociaż niby młodzieżowe.
        Polski ( imho świetny) przekład utknął na szóstym tomie i podejrzewam - może niesłusznie - wydawnictwo o jakieś kanty.
        • arthwen Re: książka fantasy 03.03.23, 14:58
          No nie, w zasadzie to można poprzestać na Kłamstwach, dwa pozostałe tomy można sobie darować.
      • stara-a-naiwna Re: książka fantasy 03.03.23, 23:55
        atlas chmur - i potem film zrobili?

jak widziałam film nie przeczytam ksiazki (jak wiem co się wydarzy nie mam przyjemności)

dziękuję za polecenie
        zapisuję wszystkie tytuły i będe czytać smile
        • zona_glusia Re: książka fantasy 04.03.23, 08:36
          >atlas chmur - i potem film zrobili?
          Tak, ale są spore zmiany. Książka jest lepsza i o wiele bardziej zabawna.
          >jak widziałam film nie przeczytam ksiazki
          Rozumiem, bo mam podobnie, ale tu zrobiłam wyjątek i była to bardzo dobra decyzja smile
    • aadrianka Re: książka fantasy 03.03.23, 09:29
      Ursula leGuin, cykl Ziemiomorze. W ogóle całą leGuin.
      Wymieniono już serię Niecnych Dżentelmenów (Kłamstwa Locke'a Lamory), acz irytujące jest, że od przeszlo dekady czekamy na kolejną część.
      Seria Pierwsze Prawo, autor to Joe Abercrombie.
      Archiwum Burzowego Światła Sandersona.
      Trylogia Magow Prochowych.
      • virtualnie Re: książka fantasy 03.03.23, 09:35
        Ciąg dalszy wink :

Brian McClellan cykl Grzechy Imperium
        Tom Lloyd cykl Królestwo Zmierzchu
        M. Sullivan cykl Odkrycia Ryirii
        D. Wexler cykl Tysiąc Imion

• ajaksiowa Re: książka fantasy 03.03.23, 09:44
          Anna Kańtoch-cykl,,Domenic Jordan,,
          Wojciech Chmielarz,,Królowa Głodu,,
          nie byłam fanką gatunku ale powyższe mnie zachwyciły☺️
      • leyla76 Re: książka fantasy 03.03.23, 17:40
        aadrianka napisała:

> Archiwum Burzowego Światła Sandersona.

Właśnie czytam druga księgę Słowa Światłości.
        • eglantine Re: książka fantasy 03.03.23, 17:54
          Kurczę, mnie Sanderson w ogóle nie podszedł. Przeczytałam, a właściwie wymęczyłam Z mgły zrodzonego i w ogóle nie miałam ochoty na dalsze tomy. Najpierw bohaterowie przez kilkadziesiąt stron opisują misterny plan, który planują wcielić w życie, a potem przez kolejnych kilkadziesiąt jest dokładny opis 1:1 realizacji tego planu. Nuda i zero zaskoczeń. Kreacja świata, systemu magicznego, owszem, robi wrażenie, ale fabularnie klapa.
          Może jeszcze dam szansę Drodze Królów.
          • premeda Re: książka fantasy 03.03.23, 17:59
            Z mgły zrodzony jest słabe. Widać, że ciągnął na siłę po sukcesie Drogi królów.
            • arthwen Re: książka fantasy 03.03.23, 19:18
              Co? Przecież Droga Królów jest sporo późniejsza niż Z mgły zrodzony. W ogóle Z mgły zrodzony to jest jego _pierwsza_ książka z uniwersum Cosmere.
              • premeda Re: książka fantasy 03.03.23, 19:53
                O masz, cały czas byłam przekonana, że na odwrót. Z mgły zrodzonego nie zmoglam.
    • szara_w Re: książka fantasy 03.03.23, 09:30
      Koniecznie Roger Żelazny: Dziewięciu książat Amberu i kolejny tom: Karabiny Awalonu. Kocham!!!
      Resztę tomów odpuść sobie całkiem, albo po dłuższej przerwie dopiero przeczytaj. Dwa pierwsze rządzą i kończą się cudownym cliffhangerem. Który tak powinien zostać.
      • virtualnie Re: książka fantasy 03.03.23, 09:41
        Mnie Żelazny nie podszedł. LeGuin, owszem klasyka, ale bardzo senna i statyczna.
      • lauren6 Re: książka fantasy 03.03.23, 09:42
        Nie zgodzę się, jeśli czytać kroniki Amberu to całość.
        • szara_w Re: książka fantasy 03.03.23, 18:51
          Ja kolejne tomy, po Karabinach, przeczytałam wiele lat później. Może stąd moje podejście. Ale część serii z Merlinem juz uważam za zdecydowanie słabszą.
    • lauren6 Re: książka fantasy 03.03.23, 09:41
      Peter V. Brett, Guy Gavriel Kay (poza Isabel), Brandon Sanderson.
    • beataj1 Re: książka fantasy 03.03.23, 09:43
      Ostatnio zrozumiałam że stanowczo wolę kobiety piszące fantasy.

Bardzo podobała mi się seria Inni Anny Bishop, potem poszłam za ciosem i jeszcze przeczytałam serie Czarne kamienie - też fajna, ale w zupełnie innym klimacie.

Na poprawę humoru polecam cudownie lekką i otulającą humorem książkę (a dokładniej serie) Dożywocie Marty Kisiel. Ona należy do stowarzyszenia literackiego Harda Horda - razem z Anetą Jadowską od Cud Miód Malina.

Bardzo podobały mi się Mgły Avalonu.

No i oczywiście klasyk, klasyków. Autostopem przez Galaktykę. I generalnie cały Douglas Adams.

O i jeszcze Pratchett - Świat Dysku.
      • interstate95 Re: książka fantasy 03.03.23, 09:49
        Gdyby kogoś w życiu przypadkiem ominął jakimś cudem Pratchett - na grzbiety czterech słoni, łapcie to!
      • mdro Re: książka fantasy 03.03.23, 09:50
        Douglas Adams to nie fantasy wink, a i Pratchetta trudno zaliczyć do takiego rodzaju, którego chyba szuka autorka wątku, sądząc po przykładach (Martę Kisiel zresztą też).
        • virtualnie Re: książka fantasy 03.03.23, 09:54
          Pojdę pod prąd powszechnych zachwytów. Pratchett mnie odrzuca. Zbyt udziwniony. Wole bardziej łopatologiczną i tradycyjną fantasy. Zresztą Pratchett nie nawet nie fantasy.
          • beataj1 Re: książka fantasy 03.03.23, 09:55
            Przecież to zawsze jest kwestia preferencji - u mnie np. Andre Norton zupełnie nie "zażarła" a wiem, że to klasyk.
          • lauren6 Re: książka fantasy 03.03.23, 11:44
            Pratchett to takie bajeczki dla dzieci ze szczyptą pikanterii. Jako nastolatka uwielbiałam, dzisiaj nie trawię tego stylu.
          • zona_glusia Re: książka fantasy 03.03.23, 11:58
            >Zresztą Pratchett nie nawet nie fantasy.
            To jak najbardziej fantasy: humorystyczne urban fantasy. Nie należy tylko zaczynać czytania od pierwszych tomów serii, bo łatwo się wtedy zniechęcić. Na początek najlepsze są: "Trzy wiedźmy" albo "Straż, straż".
            • oldrena1 Re: książka fantasy 03.03.23, 13:30
              I "Mort"
              • memphis90 Re: książka fantasy 07.03.23, 19:50
                Wiedzmikolaj 💕💕💕
        • beataj1 Re: książka fantasy 03.03.23, 09:54
          Zaproponowałam te powieści ponieważ spodobały nam się podobne książki. Zatem może się okazać, że u niej też to kliknie.
          A Adamsa jak byś zakwalifikowała? SF?
          Dla mnie SF to raczej Problem trzech ciał czy 7EW Stephensona niż Adams.
          • mdro Re: książka fantasy 03.03.23, 10:14
            No wiesz, jak przemierzają kosmos, to raczej sf wink, choć oczywiście mocno nietypowe (ale i fantasy bywa mocno nietypowe).
            A czytałaś Toma Holta "Przenośne drzwi" i następne części? Powinno Ci się spodobać (choć w bibliotekach pewnie trzeba szukać, bo dość dawno wydane).
            • beataj1 Re: książka fantasy 03.03.23, 10:28
              Nie czytałam, poszukam smile
              Dzięki
      • jola_ep Re: książka fantasy 04.03.23, 15:25
        Też chyba wolę kobiety.
        Dorzucę jeszcze Aleksandrę Rudą. Lekka lektura na poprawę humoru.
    • mdro Re: książka fantasy 03.03.23, 09:46
      Chcesz długie cykle klasycznej fantasy, tak?
      - wspomniana Brzezińska
      - wspomniana Robin Hobb (choć ostatnią trylogią z cyklu o Skrytobójcy byłam mocno rozczarowana, ale 6 pierwszych części jest niezłych)
      - może cykl "Z mgły zrodzony" oraz "Archiwum Burzowego Światła" Brandona Sandersona (duużo czytania, zacznij od powieści "Z mgły zrodzony", zobaczysz, czy ci podpasuje)
      - Scotta Lyncha "Kłamstwa Locke'a Lamory" i "Na szkarłatnych wodach" (trzecią część można sobie darować, słaba jest)
      Ze starszych rzeczy:
      - cykl "Ziemiomorze" Ursuli Le Guin - to pozycja w zasadzie obowiązkowa dla czytającego fantasy wink
      - może "Koło czasu" Roberta Jordana - osobiście nie przepadam, ale ma wielu fanów
      - może "Świat czarownic" Andre Norton (tego jest mnóstwo i naprawdę dobre są tylko te pierwsze)
      - "Jeźdzcy smoków" Anne McCaffrey - technicznie to SF wink, ale od fantasy niewiele się różni (i zastrzeżenie jak przy Norton)
      • virtualnie Re: książka fantasy 03.03.23, 09:55
        Klasykę uzupełnić trzeba o żelazną pozycję czyli Malazańską Księgę Poległych.
        • mdro Re: książka fantasy 03.03.23, 10:07
          Miło spotkać współfana wink, ale początkującym nie polecałabym jednak...
          • virtualnie Re: książka fantasy 03.03.23, 10:14
            Dla poczatkujących Tolkien, Dragonlance i Koło Czasu. Nomen omen trzeba mieć na to czas wink bo to wszystko cegły. Ale porządna fantasy musi mieć min. 500 stron na książkę wink
      • aandzia43 Re: książka fantasy 03.03.23, 13:23
        Le Guin jest niezwykła. Mam wrażenie że ostatnimi laty rzadko czytana.
        • virtualnie Re: książka fantasy 03.03.23, 13:41
          Mnie usypia, podobnie jak senne skandynawskie kryminały wink
        • zona_glusia Re: książka fantasy 04.03.23, 08:39
          Chyba lepsze są jej książki science-fiction niż fantasy.
      • stara-a-naiwna Re: książka fantasy 29.05.23, 00:18
        Robin Hoob o błaźnie i bastardzie już przeczytałam
        wyżej podzieliłam się wrażeniami wink

dziękuję za polecenie
    • aqua48 Re: książka fantasy 03.03.23, 09:55
      Dodam Olgę Gromyko - Zawód Wiedźma.
      Trudi Cannavan - kilka fajnych cykli Gildia Magów, Kapłanka w bieli i inne
      Martę Kisiel - Nomen Omen, Płacz i Toń
      Magdalenę Kubasiewicz - czytałam tylko jej trylogię Klątwa Demona, ale ostrze sobie zęby na inne.
      Jennifer Armentrouth Cykl Krew i Popiół

• stara-a-naiwna Re: książka fantasy 29.05.23, 00:16
        cykl popiół i krew
        o matko
        jestem po pierwszym tomie
        sceny erotyczne mnie wykańczają (draznią i nudzą - nie czytałam o twarzach Greja ale trochę tak to sobie wyobrażam)
        Dla mnie książka z ogromnym potencjałem zmarnowana

nie wiem czy będę czytać dalsze tomy - z jednej strony jestem ciekawa losów bohaterki a z drugiej opisy jej podniecenia i osiągnięć łóżkowych... nastolatki były by pewnie zachwycone

pozostałe tytuły na liście do czytania

• kochamruskieileniwe Re: książka fantasy 03.03.23, 10:21
      Do polecanych wyżej dorzucę
      R. Silverberg - seria Kroniki Majipooru
      M. Peake - Tytus Groan
    • atenette Re: książka fantasy 03.03.23, 10:48
      David Eddings Belgariada
    • princy-mincy Re: książka fantasy 03.03.23, 11:01
      Przeczytaj wiecej ksiazek Jadowskiej- podobala mi sie seria o Nikicie, Dora Wilk tez ok, ale wg mnie gorsza niz Nikita.
      Anne Bishop- seria Inni (pierwszy tom to Pisane Szkarlatem), pozostale serie mi sie nie podobaly
      Klamstwa Locke'go Lamory- mistrzostwo, uwielbiam
      Peter V Brett- cala saga o demonach
      Zawod Wiedzma
      Dobra seria o czarodziejach- Nocny Patrol- choc to rosyjski auttor, dzis bym pewnie juz nie przeczytala
      Dom nad blekitnym morzem
      Cykl Marty Krajewskiej- Wilcza dolina
      Nie bedzie jutra Agata Gojska
      Kolysanka dla czarwnicy M. Kubasiewicz
      Klatwiarze Holly Black
      Trylogia Zimowej Nocy Katherine Arden, pierwszy tom to Niedzwiedz i Slowik
      Martyna Raduchowska Szamanka od umarlakow i pozostale z serii
      • zona_glusia Re: książka fantasy 03.03.23, 14:52
        >Trylogia Zimowej Nocy Katherine Arden, pierwszy tom to Niedzwiedz i Slowik
        Tak, to jest bardzo fajne!
      • premeda Re: książka fantasy 03.03.23, 16:24
        Akurat Jadowska w krótkich opowiadaniach sobie lepiej radzi. Przynajmniej moim zdaniem.
    • una_mujer Re: książka fantasy 03.03.23, 14:49
      Ja ostatnio połknęłam całą Paulinę Hendel - zarówno serię o Żniwiarzu, jak i Zapomnianą Księgę. Jeśli chcesz się pośmiać, świetny jest też Marcin Mortka, seria Głodna Puszcza (o Kociołku i jego Drużynie). Co chwilę parskałam śmiechem, czytając.
      • stara-a-naiwna Re: książka fantasy 03.03.23, 23:59
        o Kociołku znam
        bardzo przyjemnie się czyta smile

nawet się zastanawiałam czy dzieciom audiobooka nie puścic (8 i 9 lat) ale chyba jednak ciut za wcześnie wink
      • jola_ep Re: książka fantasy 04.03.23, 15:22
        Mortka jest rewelacyjny smile
        • stara-a-naiwna Re: książka fantasy 29.05.23, 00:19
          tak!
          czytam teraz morza wszeteczne czu jakoś tak
          juz mniej porywa

• arthwen Re: książka fantasy 03.03.23, 14:57
      Cykl Bardugo o Griszach jest fajny, chociaż to jest raczej młodzieżówka, serial, hmmm, no książki są lepsze, wieć może spróbuj wink
      I może Sanderson?
    • feiticeira Re: książka fantasy 03.03.23, 16:01
      Brakuje dwóch prawie że arcydzieł. Żałuję, że nie mogę tego ponownie przeczytać pierwszy raz.
      1. Opowieści z Meekhańskiego pogranicza - Robert M. Wegner
      2. Cykl Pęknięta Ziemia - Nora Jemisin
      • arthwen Re: książka fantasy 03.03.23, 19:20
        Przecież Wegnera akurat autorka wątku wymieniała w przeczytanych tongue_out
      • stara-a-naiwna Re: książka fantasy 04.03.23, 00:00
        drugiego nie znam
        dziękuję
    • chatgris01 Re: książka fantasy 03.03.23, 16:26
      Jesli moze byc tez science fantasy, to "Diuna" Franka Herberta.

Jak czytalam pierwszy raz, to byla takim samym olsnieniem/objawieniem, jak "Wladca pierscieni".
      • princy-mincy Re: książka fantasy 03.03.23, 18:36
        Diuna jest extra ale tylko jeśli się trafi na właściwe tłumaczenie. Kiedyś było trzech tłumaczy i jeden z nich był zupełnie niestrawny.
        • chatgris01 Re: książka fantasy 03.03.23, 19:08
          Czytalam pierwsze wydanie Iskier z 1985 roku, tlumaczyl Marek Marszał.
          • stara-a-naiwna Re: książka fantasy 04.03.23, 00:01
            niestety widziałam film
            niestety bo skoro wiem co się wydarzy książki nie przeczytam

ale filmem byłam zachwycona
            smile
            • chatgris01 Re: książka fantasy 04.03.23, 00:04
              Prawde mowiac, zadna z ekranizacji nie siega ksiazce nawet do piet (no i pozmieniali sporo).
    • aqua48 Re: książka fantasy 03.03.23, 16:41
      No i absolutna absolutność - Mgły Avalonu Marion Zimmer Bradley.
      • eglantine Re: książka fantasy 03.03.23, 17:37
        Mgły Avalonu już padły, ale podbijam, bo to jest rewelacja.

Nikt chyba jeszcze nie polecał Kresa i cyklu o Szerni? Dalsze tomy stają się trochę nużące, ale np. Król Bezmiarów to perełka. Można czytać jako samodzielną powieść.

• stara-a-naiwna Re: książka fantasy 04.03.23, 00:02
          Bradley pojawia się kilka razy i chyba od niego zacznę

serio zrobię sobie listę i będe leciała po kolei

DZIEKUĘ!!!

• leyla76 Re: książka fantasy 03.03.23, 17:37
      Skończyłam trylogie R. Kuang
      - wojny makowe, republika smoka, płonący bóg
      Super sie czyta, ksiazki naprawdę niezle.

Obecnie czytam drugą książkę Brandona Sandersa - Słowa Światłości i bardzo mi sie podoba.
      Pierwsza książka Droga Królów - tez niezła chociaż sie jakos tak strasznie długo rozwijała, ale juz końcówka wow.
    • mika_p Re: książka fantasy 03.03.23, 18:03
      Polecane wyżej "Przenośne drzwi" Toma Holta, "Szamanka od umarlaków" Raduchowskiej czy "Dożywocie" Marty Kisiel to raczej urban fantasy niż klasyczne.
      Jak może być, to przygody Petera Granta, pierwszy tom to "Rzeki Londynu", IV czeka na tłumaczenie i wydawnictwo już sobie dało spokój, ktoś inny podobno kupił prawa wydawnicze. Ben Aaranowith.
      Z polskich Milena Wójtowicz, "Post scriptum", na razie są chyba dwa tomy. Swego czasu bardzo mi się podobała "Załatwiaczka", ale nie ma kontynuacji (a miala być!) i nie ma wznowień, trudna do dostania.

Z klasycznego fantasy, niewymienionego w wątku, do rozważenia "Mag niezależny Flossia Naren" Kiry Izmajłowej, rosyjskiej autorki, która zmarła kilka lat temu.

Jest jeszcze czytadło o Kate Daniels (Ilona Andrews), też urban fantasy, początkowe tomy fajnie się czytało, ale po którymś dałam sobie spokój
      • princy-mincy Re: książka fantasy 03.03.23, 18:37
        Kate daniels- mam podobne odczucia. Dwa, trzy tomy można przeczytać ale na dłuższą metę to wciąż ten sam schemat.
    • woman_in_love Re: książka fantasy 03.03.23, 18:52
      Gromyko Olga - cykl Kronik Belorskich, Rok szczura,
    • memphis90 Re: książka fantasy 03.03.23, 19:14
      A Neil Gaiman? Ostatnio mu zekranizowali American Gods i Sandmana (nie oglądałam, tj próbowałam American Gods i serial był okropny). Bardzo podobał mi sie Ocean na końcu drogi, Dobry Omen, Nigdziebądz i Koralina (plus ekranizacja 😍😍😍).
      • una_mujer Re: książka fantasy 03.03.23, 19:37
        American gods było jedyną książką Gaimana, przez którą nie przebrnęłam - a czytałam wymienione tu pozostałe i bardzo mi się podobały. Jakaś taka ciężka tam była atmosfera...
      • zona_glusia Re: książka fantasy 04.03.23, 08:42
        Gaimana najlepsze są opowiadania.
        • princy-mincy Re: książka fantasy 04.03.23, 11:18
          Ja też wolę opowiadania
          • memphis90 Re: książka fantasy 04.03.23, 14:33
            Ja nie lubię opowiadań, bo ledwo się wkręcę w akcję, a już zdążę przywiązać do bohaterów - to jest koniec…
    • premeda Re: książka fantasy 03.03.23, 20:01
      Jeszcze Brent Weeks Droga cienia, bo Czarny pryzmat to słaby jest.
      • memphis90 Re: książka fantasy 03.03.23, 20:08
        Czarny pryzmat naprawdę niezle sie zaczął - cała ta idea „krzesania” kolorów i szaleństwa kolorakow była super, ale potem autor wszedł na problematykę pochwicy/ wiotkiego nastoletniego fiutka. Ja dałam szanse ostatniemu tomowi, bo wydawało sie, ze „krzesanie” rtg będzie powrotem na dawne tory narracji, ale ostatecznie wymieklam przy opisie seksu w szafie w zamku, którą to zamkową szafę autor wyobraża sobie jako amerykanską domową wnękę scienną…

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka