Dodaj do ulubionych

Polećcie ratunek dla dłoni

06.03.23, 13:05
Przez ostatnie dwa tygodnie moje ręce przeszły gehennę ciężkiej fizycznej roboty przy przeprowadzce. Masa pyłu, dźwigania, szorowania i detergentów.
Smaruję kremami 100 razy dziennie i nic. Ta sucha poszarpana skóra mnie już dobija, nienawidzę tego uczucia. Polećcie jakiś super hiper krem, zabieg, czy inny cud, bo mnie zaraz szlag trafi.
Obserwuj wątek
    • cisco1800 Re: Polećcie ratunek dla dłoni 06.03.23, 13:07
      ciepła oliwa z oliwek, pomoczyć trochę, a potem na grubo jakiś krem (można też go wymieszać z oliwą) i w rękawiczki na jakis czas.
    • aqua48 Re: Polećcie ratunek dla dłoni 06.03.23, 13:07
      Wymocz dłonie w ciepłej oliwie. Takiej zwykłej, jadalnej.
    • gryfna-frelka Re: Polećcie ratunek dla dłoni 06.03.23, 13:19
      Jako krem polecam SOS dla rak z Lidla - biala tubka z czerwonym kolkiem, cena ok 10zl. Polecany juz tu na forum, dla mnie bomba zwlaszcza gruba warstwa na noc.
      • yoko765 Re: Polećcie ratunek dla dłoni 06.03.23, 13:54
        Znajoma leczyła się startym surowym ziemniakiem. Twierdzi, że tylko to podziałało.
        • reinadelafiesta Re: Polećcie ratunek dla dłoni 06.03.23, 13:57
          Mogą być jeszcze kąpiele rąk w krochmalu. I bawełniane rękawiczki z kemem na noc.
      • pasquda77 Re: Polećcie ratunek dla dłoni 06.03.23, 14:17
        gryfna-frelka napisała:

> Jako krem polecam SOS dla rak z Lidla - biala tubka z czerwonym kolkiem, cena o
        > k 10zl. Polecany juz tu na forum, dla mnie bomba zwlaszcza gruba warstwa na noc
        > .
        Koszmarny jest ten krem, tłusty, nie wchłania się i wysusza jeszcze bardziej.
        • grey_delphinum Re: Polećcie ratunek dla dłoni 06.03.23, 14:28
          Ten krem z Lidla jest świetny. Smaruję na noc bardzo grubą warstwą, a rano dłonie mam mięciutkie.. Ale rzeczywiście, nadaje się głównie na noc, bo trudno się wchłania.

• nuta15 Re: Polećcie ratunek dla dłoni 06.03.23, 14:45
          Polecam do zamiennego smarowania kremy Neutrogena koncentrat z witaminą E i alantan dermoline ochronny z witaminą A fioletowy. Są gęste i tłuste , jednak dobrze się wchłaniają , łagodzą podrażnienia i przyspieszają regenerację skóry. Już po kilku użyciach odczujesz ulgę i zobaczysz poprawę.
        • gryfna-frelka Re: Polećcie ratunek dla dłoni 06.03.23, 19:55
          Patrz, a u mnie stosowany codziennie gruba warstwa na noc trzyma w szachu egzeme na dloniach, inaczej mam male acz powiekszajace sie miejsca z egzema.
    • szaraiwka Re: Polećcie ratunek dla dłoni 06.03.23, 14:35
      kapiele parafinowemoze? Zdaje sie ze mozna kupic parafine w aptece a naswet w rossmanie
      www.rossmann.pl/Produkt/Akcesoria-do-paznokci/Bloom-Nails-parafina-kosmetyczna-500-g,371284,8653
      • milin94 Re: Polećcie ratunek dla dłoni 06.03.23, 18:51
        szaraiwka napisała:

> kapiele parafinowemoze? Zdaje sie ze mozna kupic parafine w aptece a naswet w r
        > ossmanie
        > www.rossmann.pl/Produkt/Akcesoria-do-paznokci/Bloom-Nails-parafina-kosmetyczna-500-g,371284,8653
        Tjaaa, kąpiele...kupiłam sobie onegdaj parafiniarkę z ambitnym planem korzystania, ponieważ mam bardzo zniszczone pracą ręce - zmywanie, sprzątanie, ogród. Skorzystałam raz. Jak napaskudziłam dookoła parafiną, prawie zatkałam odpływ parafiną, zniszczyłam sobie spodnie - to mi się odechciało. Parafiniarka leży sobie na dnie w szafie, a ja na parafinę chodzę do kosmetyczki.
    • eglantine Re: Polećcie ratunek dla dłoni 06.03.23, 14:36
      Ja polecam Emolium Intensive krem specjalny. Nie jest to krem przeznaczony tylko do rąk, ale tak go używam, bo fantastycznie natłuszcza i uelastycznia skórę. I w ogóle nie szczypie, czego nie można powiedzieć o innych emolientach, nawet tych drogich, które na podrażnioną skórę, o jakiej piszesz, się nie nadają.
    • mania805 Re: Polećcie ratunek dla dłoni 06.03.23, 14:42
      A ja polecam najzwyklejszą maść z witaminą A z apteki.
      • zaczarowanyogrod Re: Polećcie ratunek dla dłoni 06.03.23, 14:48
        Ja też. Żaden krem maść najlepsza.
    • przepio Re: Polećcie ratunek dla dłoni 06.03.23, 15:36
      Masc z miodu manuka. Na noc bawełniane rękawiczki.
      • przepio Re: Polećcie ratunek dla dłoni 06.03.23, 15:37
        Albo masc z vit. A.
    • slatynka85 Re: Polećcie ratunek dla dłoni 06.03.23, 16:02
      Ten krem jest mega
      allegro.pl/oferta/loreal-odbudowujacy-krem-do-rak-100ml-serum-13291725973

Był w Rossmannie i Netto
      • slatynka85 Re: Polećcie ratunek dla dłoni 06.03.23, 16:02
        Jakby się link nie otwarł, to wklejam zdjęcie kremu
    • iberka Re: Polećcie ratunek dla dłoni 06.03.23, 16:24
      Wazelina - u mnie Vaseline lub Vaseline od Nivea cuda działają. Natomiast wazelina kosmetyczna itp.np Ziaja, kompletnie nie działa
    • anorektycznazdzira Re: Polećcie ratunek dla dłoni 06.03.23, 16:29
      możesz oczywiście kupic gdziekolwiek, ale polecam to
      allegro.pl/oferta/emolium-skin-repair-krem-do-rak-40ml-12575709791?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=test&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_zdrowie_hb_health_pla_pmax&ev_campaign_id=17997543997&gclid=EAIaIQobChMIwb-n187H_QIVhAqiAx06ZglpEAQYCCABEgLJ8PD_BwE
    • mysiulek08 Re: Polećcie ratunek dla dłoni 06.03.23, 16:29
      jak nie chce ci sie babrac z oliwa czy parafina to taka maseczka do dloni jest swietna, po ciezkim sprzataniu mieszkania w PL szybko doprowadzila dlonie do porzadku

na noc, jak juz wspomniano, masc z witA, cremobaza itp i bawelniane rekawiczki

tylko to systematycznie trzeba

a z kremow, coz, duza tuba l'occitane z maslem karite, jestem wdzieczna biscoti za polecenie, mam alergie na zimno i kazda chlodniejsza pora roku sprawia, ze dlonie mam suche, czerwone, spierzchniete a to kremiszcze pozwolilo mi przezyc juz druga 'zime' bez przygod

nie lubisz pracowac w rekawiczkach, co? tongue_out
      • iberka Re: Polećcie ratunek dla dłoni 06.03.23, 16:37
        Eveline - największy kosmetyczny syf.
        • mysiulek08 Re: Polećcie ratunek dla dłoni 06.03.23, 19:05
          mowa tylko o maseczce parafinowej, bez cudow, spojrz na sklady wiekszosci kremow do rak, parafina stoja

i uwazaj, zeby ci zylka z tego zacietrzewienia nie pekla
          • snakelilith Re: Polećcie ratunek dla dłoni 06.03.23, 20:14
            mysiulek08 napisała:

> mowa tylko o maseczce parafinowej, bez cudow, spojrz na sklady wiekszosci kremo
            > w do rak, parafina stoja

Apropos parafiny i wazeliny, to istnieje coś takiego jak roślinna wazelina. Genialne, do "zimowych" rąk lepsze od każdego kremu.
            Skład: RICINUS COMMUNIS SEED OIL, RHUS VERNICIFLUA PEEL CERA, PRUNUS DOMESTICA SEED OIL, ASCORBYL PALMITATE, TOCOPHEROL, HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL.
      • madame_edith Re: Polećcie ratunek dla dłoni 06.03.23, 22:04
        No nie lubię i teraz żałuję 🤦‍♀️
    • india-mia21 Re: Polećcie ratunek dla dłoni 06.03.23, 16:58
      Kremy barierowe do rąk (cicaplast, cicalfate)
    • martini_n Re: Polećcie ratunek dla dłoni 06.03.23, 19:57
      Krem SOS z Lidla, genialny. Jeśli dorwiesz gdzieś starszą wersję w opakowaniu z czerwoną nakrętką, to przytrzymaj, sprzedaj zo kilka lat i ułóż sobie za to życie, bo ta nowa wersja moim zdaniem jest niestety nieco gorsza. Ale i tak to lepszy krem niż większość ze sklepu na R czy na H. Piszę to jako osoba, której zimą potrafiła pękać skóra dłoni jeśli wyszła z domu zapominając rękawiczek.
    • znowu.to.samo Re: Polećcie ratunek dla dłoni 06.03.23, 20:02
      Kup olej rycynowy i olej jojoba. Parę kropli jednego i drugiego zmieszaj z kremem do rąk
      Jak wypróbowałam na moje wiecznie suche i spierzchnięte dłonie pierdyliard kremów,
      tak odkąd stosuje te mieszanke moje dłonie są jak pupcia niemowlaka
    • quendi Re: Polećcie ratunek dla dłoni 06.03.23, 20:21
      Krem z awokado za 10zł - nie znajdziesz nic lepszego.
      Olej kokosowy, ale i tak powyższego kremu nie przebije.
      • quendi Re: Polećcie ratunek dla dłoni 06.03.23, 20:21
        Z dodatkiem awokado, niejasno się wyraziłam.
    • niemcyy Re: Polećcie ratunek dla dłoni 06.03.23, 20:21
      Neutrogena.
    • koronka2012 Re: Polećcie ratunek dla dłoni 06.03.23, 20:52
      Wypróbowałam masę polecanych kremów, guzik dają przy faktycznie problematycznej skórze.

U mnie wystarczy że przejdę się bez rękawiczek i skórę mam po prostu boleśnie wysuszoną. W domu mam rozstawionych z sześć różnych kremów, a jedyne co pomaga to - serum z l’occitane, niestety pieronsko drogie, bo 130 zł za niewielką tubkę.
      Jak masz sklep w okolicy to idź się posmarować testerem 😂
      • madame_edith Re: Polećcie ratunek dla dłoni 06.03.23, 22:07
        Kurna, ja też mam wszędzie porozstawiane kremy, ale na razie żaden nie daje rady.
        Faktycznie muszę te rękawiczki na noc i kilka polecanych tu opcji przećwiczyć, bo mnie cholera weźmie (na własne życzenie).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka