Dodaj do ulubionych

Czy jest tu księgowa?

06.03.23, 19:32
Bo gdyby była, to ja mam wielką prośbę o przeliczenie z brutto na netto.
Zaczęłam nową pracę na pół etatu i pensja brutto wynosi dokładnie 3656 zł. Wszystkie źródła plus moje własne obliczenia mówią, że na konto powinno mi wpłynąć około 2800. A wpłynęło 2450 i zastanawiam się, czy ja źle liczę, czy są jakieś nowe zasady, czy co? Firma jest jak najbardziej państwowa, budżetowa, nie żaden januszeks. Z jednej strony głupio mi iść do księgowości z pytaniem gdzie moje trzy stówy, bo tak mi wychodzi. Dlatego wolę najpierw zapytać na emamie. Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • silenta Re: Czy jest tu księgowa? 06.03.23, 19:35
      Ja nie księgowa - złożyłaś PIT-2?
      • silenta Re: Czy jest tu księgowa? 06.03.23, 19:36
        To Twoja jedyna praca czy dodatkowa?
        • lemonka5 Re: Czy jest tu księgowa? 06.03.23, 19:43
          Dodatkowa
      • leesha Re: Czy jest tu księgowa? 06.03.23, 19:46
        Przy obliczaniu wynagrodzenia nie została uwzględniona kwota zmniejszająca podatek.
        Czy złożyłaś formularz PIT-2?
        • lemonka5 Re: Czy jest tu księgowa? 06.03.23, 19:48
          Nie, a powinnam? I kiedy? Pracuje tam od lutego. Nikt mi nic nie mówił o PIT-2.
        • leesha Re: Czy jest tu księgowa? 06.03.23, 19:48
          Właśnie pojawiła się twoja odpowiedź, że to dodatkowa praca. Jeżeli masz stosowany PIT-2 w pierwszej pracy to wszystko jest ok.
          • leesha Re: Czy jest tu księgowa? 06.03.23, 19:50
            ksiegowosc.infor.pl/podatki/pit/pit/rozliczenia/5628035,kwota-zmniejszajaca-podatek-2023.html.amp

Tu wszystko jest opisane.
            • lemonka5 Re: Czy jest tu księgowa? 06.03.23, 20:02
              Dziękuję bardzo smile A mogę ten pit złożyć jeszcze teraz skoro pracę zaczęłam 1 lutego?
              • 7katipo Re: Czy jest tu księgowa? 06.03.23, 20:06
                Nie możesz. Kwotę wolną odlicza się raz.
              • silenta Re: Czy jest tu księgowa? 06.03.23, 20:06
                Nie składaj w drugiej pracy PIT–2 bo jak będziesz miała kwotę wolną od podatku w dwóch pracach w całości to będziesz musiała oddać tą z jednej pracy w zeznaniu rocznym. Te 300 zł należy się tylko raz w miesiącu. Ty je masz w pierwszej pracy.
                • leesha Re: Czy jest tu księgowa? 06.03.23, 20:14
                  Silentia słusznie prawi.
                  Jeżeli masz stosowane całe 300 zł w pierwszej pracy, to nie ma co kombinować.
    • profes79 Re: Czy jest tu księgowa? 06.03.23, 19:40
      Jeżeli to budżetówka to powinnaś dostać "pasek" ze szczegółowym wyliczeniem.
      • lemonka5 Re: Czy jest tu księgowa? 06.03.23, 19:44
        Dostałam, nic z niego nie rozumiem
        • lemonka5 Re: Czy jest tu księgowa? 06.03.23, 19:45
          Od zawsze pracuję w oświacie i nigdy żadnych wątpliwości nie miałam. Teraz poszłam dorobić w służbie zdrowia i mam.
          • silenta Re: Czy jest tu księgowa? 06.03.23, 20:02
            To nie wina służby zdrowia, kwotę zmniejszjącą podatek o 300 zł można mieć tylko jeden raz w miesiącu. Ty ją wykorzystujesz po prostu w pierwszej pracy. Nie składaj PIT–2.
            • lemonka5 Re: Czy jest tu księgowa? 06.03.23, 20:08
              Tak, ale za miesiąc w tej pracy przechodzę na cały etat, a z oświatą rozstaję się, dzięki Bogu, hurra, na zawsze. Rozumiem, że w tej sytuacji złożenie PITu 2 jest wskazane?
              • leesha Re: Czy jest tu księgowa? 06.03.23, 20:20
                Ale dawkujesz infowink.
                Jak zostanie ci jeden pracodawca to złóż u niego PIT-2 na całą kwotę.

• lemonka5 Re: Czy jest tu księgowa? 06.03.23, 20:32
                  Dziękuję! Wszystko zrozumiałam smile Dzięki tobie nie zrobię z siebie w księgowości idiotki marudzącej o trzy setki, tylko merytorycznie i profesjonalnie oświadczę, że składam PIT 2.
                  Jestem taka szczęśliwa, że w tym wieku odważyłam się przekwalifikować i tak kocham moją nową pracę, że w sumie nie powinnam się czepiać szczegółów wypłaty. Aczkolwiek miło się w nich orientować smile
                  • oldrena1 Re: Czy jest tu księgowa? - OT 06.03.23, 20:39
                    lemonka5 napisała:

> Jestem taka szczęśliwa, że w tym wieku odważyłam się przekwalifikować i tak
                    > kocham moją nową pracę [...]

Nawet nie wiesz, jak miło przeczytać takie słowa. Przyjmij życzenia od obcej baby, żeby radość z tej pracy nigdy Ci nie minęła.
                    • lemonka5 Re: Czy jest tu księgowa? - OT 06.03.23, 20:55
                      Dziękuję smile
                      Mam 50 lat i po 25 latach oświatowych powiedziałam: Dość. Jestem teraz psychologiem w szpitalu i jak wstaję rano to mam uczucie podobne do świeżego zakochania. Zmiana jest tak bardzo na plus, że aż trudno ją określić słowami.
                      A wakacje i ferie mam gdzieś. Nie są warte tego co zabierają.
                      • panna.nasturcja Re: Czy jest tu księgowa? - OT 06.03.23, 23:07
                        Lemonka, gratuluję!
                    • 7katipo Re: Czy jest tu księgowa? - OT 06.03.23, 20:55
                      Podpisuję się 🤩
                      I trzymam kciuki.
      • szare_kolory Re: Czy jest tu księgowa? 06.03.23, 20:01
        Paski obowiązują nie tylko w budżetówce.
        • nowaczek12345 Re: Czy jest tu księgowa? 06.03.23, 22:07
          Nie obowiązują. To kwestia wewnętrzna firmy.
    • katie3001 Re: Czy jest tu księgowa? 07.03.23, 07:16
      Wez pasek i zobacz jakie masz narzuty na wynagrodzenir

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka